A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Levél a szélben

2008.11.01. 08:00 Vörös BLORóka

A kurva anyádat te köcsög, mit képzeltél, mi? Szétbaszlak!!! Hülye barom!!

Vasárnap déli verőfényes napsütés, Eger. A város egyik közlekedési csomópontja, a belvárosi körforgalom felé sétálok, egy tízfős társaság részeként. Miközben beszélgetünk, már az egyik legjobb belvárosi étterem körül járnak gondolataink, ahol elképesztően finom óriás palacsintákból készült ételeket fogunk enni. A körforgalomhoz érve azonban hirtelen mindünk mozdulatait átveszi egy ösztön, és gondolatainkat is rögtön egy irányba tereli: túlélés. Mindenféle megbeszélés, vagy jelzés nélkül mindannyian elkezdünk 5 méterrel a gyalogátkelőhely előtt átkelni az úttesten, a viszonylag nagy forgalom ellenére, ugyanis ezt diktálja a lábunk: ha valakit vernek, menj arrébb, lehetőleg ne vegyél tudomást róla, viselkedj semlegesen, különben te is kapsz. Már az úttest közepén járok, mikor hátranézve meglátom a társaság egyik tagját lemaradva, ahogy áll a járdán, és feltűnően bámulja a kopasz úriembert és szerencsétlen társát. Többen már szólnak is vissza: Pssszt!! Gyere már! Siess!! Én is szólnék, de ahogy a szemébe nézek, elszégyellem magam: Hívjuk a rendőrséget?

A kopasz fickó egyébként egy perc alatt felszívódott, még csak telefonálni sem kellett.

Miért is van az, hogy 10 normális neveltetésű 20-30 év körüli fővárosi fiatal közül csak egy van, aki megáll, ha azt látja, hogy valakit fényes nappal az utcán épp megvernek? Miért van az, hogy senkinek nem az az első gondolata, hogy hívja a rendőrséget, netán felelősségre vonja a verekedőt? Persze szituációfüggő, meg egyébként is, ne szóljunk bele mások dolgába. Mi van, ha a földön kucorgó szerencsétlen tényleg valami szörnyűséget követett el a másik ellen? Esetleg a kopasz figura teljesen jogosan verekszik, netán ő is egy rendőr (álruhában, esetleg a kormány uszító ügynöke)? Ugye, hogy jobb nem beleszólni? Nem ugye. 

Nézzük a tényeket:

  1. a közbiztonság Magyarországon sosem volt tragikus, de persze tudjuk azt, hogy egyes napokon nem szabad bemenni Budapest belvárosába, ha nem akarunk bajt; meg amúgy is, szerintem mindenkivel megesik, hogy inkább kerül egyet, csak nehogy a „balhés arcok” közelébe menjen
  2. a rendőrségbe vetett (korábban is csekély) bizalom mára szertefoszlott; és itt most nem csak arra gondolok, hogy egy „jó érzésű” magyar, aki nem akar bajt, tudja, hogy a rendőrök semmire sem jók, maximum arra, hogy jól megverjenek, meglőjenek gumilövedékkel és a kihágáson kapott társaik megmentéséért hamisan tanúskodjanak ártatlan járókelőkkel szemben. 

Ehhez több gondolatot fűznék hozzá: először is, Gyurcsány „Táncolj!” Feri elkúrta. Azzal, hogy a tüntetések őszről őszre megújulnak, láthatjuk azt, hogy sikerült néhány ember lelkében komoly nyomot hagynia. Van a többség, aki otthon ül, csóválja a fejét, és olyanokat mond, mint „hazug disznó”, meg „áruló”, vagy éppen, hogy „hős” és „igazi reformer”. Van emellett egy kisebbség, aki kivonul az utcákra sállal az arcán, kapucnis pulcsiban, és járókövekkel, tojásokkal („Büdös Buzik!”) meg mindennel, ami a kezük ügyébe kerül, kifejezi nemtetszését. Mindig azzal szemben, amivel épp lehet.

Másodszor: tudjuk azt, hogy mi, magyarok vagyunk az egyik legjobbak abban, hogy kizárjuk a többi embert az életünkből (a depresszió és az öngyilkosságok statisztikáiban előkelő helyen szerepelünk), és teljesen figyelmen kívül hagyjuk őket, illetve minden problémájukat. Persze ez sem új fejlemény, egy őrült(AH), pár ezer végrehajtó(SS), 650 ezer áldozat(ZS), 10 millió tehetetlen szemlélődő(HU). Szóval van hová visszanyúlni, ha okokat akarunk keresgélni. Azt is jegyezzük meg, hogy nem csak figyelmen kívül tudjuk hagyni ember(na jó, honfi-)társainkat, de saját érdekeink eléréséhez őket akár hajlandóak vagyunk fel is áldozni(III/III). Szóval az utóbbi néhány évtizedben megvolt a lehetősége annak, hogy a magyar ember agyába belevésődjenek ezek a szélsőséges viselkedésformák. Érdekesség, hogy az utóbb említett eseményeket kiváltó államhatalmakat és ideológiákat ugye mind elutasítjuk, mégis a társas viselkedés egy formájával tovább éltetjük őket.

Éljen Rákosi, hajrá magyarok!

Persze különösen nagy sarkítás lenne részemről, ha csak eme évszázad utolsó kétharmadának eseményeire vezetném vissza a társadalmi szolidaritás hiányát. Mert ugye ott volt a boldog békeidők koronája, a dualizmus, Isten áldja Ferenc Jóskát. Egy olyan politikai rendszerben, amely arra épül, hogy egy soknemzetiségű állam két vezető nemzetisége elnyomja a többit, nyilván probléma van a szolidaritással. Egy hargittai magyarnak és svábnak semmi problémája nem volt azzal, hogy a mellette élő románnak semmiféle beleszólása nem lehetett a birodalom politikájába. 

Kitérhetnék még arra is, hogy a nagy nemzeti hőseink hogyan is fúrták meg azt, hogy a 19. század közepén egy igazi federalista állam alakuljon meg Közép-Európában, és ezzel ellenünk hangolva az összes kisebbséget közvetetten hozzájárultak Trianonhoz, amit persze saját álláspontjuk bizonyításaképp értelmeztek a kisebbségellenesek, de nem fogok.

Tehát a szituáció adott, Magyarországon a társadalmi szolidaritás hiánya égető probléma. Mit lehet tenni ellene? Jó kérdés. Kezdésképp nekünk (és itt most a többes szám a kedves olvasókra értendő) kellene valamin változtatnunk. Elképzelésem szerint, ha mi is nyitottabbak vagyunk, ránk is jobban fognak figyelni, de akár a „jó példa” mutatása is megfelelő indok lehet. Bátorítok mindenkit, hogy nézzen körbe kicsit maga körül, és legalább hétvégenként dobjon néhány húszast a sarki koldusnak, mosolyogjon rá ismeretlenekre, az ismerősökkel pedig egy „Szia, hogy vagy”-nál többet foglalkozzon.

Persze azok számára, akik valamilyen nyugati vallás követői, mondandóm nem tartalmaz semmi újdonságot. A többi, kevésbé szerencsés olvasóm figyelmét hagy hívjam fel azonban arra, hogy csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymáshoz (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak), ideje lenne magunkévá tenni ezeket a természetes gondolatokat. Nem hiszem, hogy hinni kell egy felsőbb hatalom létezésében ahhoz, hogy ne könyököljünk bele a villamoson a mellettünk álló gyomrába, csak mert úgy érezzük, hogy megsérti a privát szféránkat. 

Nincsenek világmegváltó gondolataim (hál’ Istennek), de határozottan hiszem, hogy egy kis odafigyeléssel jelentősen javíthatunk saját és környezetünk életminőségén, és talán majd egyszer, ha mindenki így gondolja, arra se kell gondolnunk, hogy odamennénk-e, ha valakit vernek az utcán , hisz nem lesz, aki verekedjen.

Eleresztjük magunkat, mint levél a szélben.

8 komment

Címkék: politika gyurcsány vallás eger kopasz rendőr holokauszt közbiztonság szolidaritás gay pride iii/iii táncolj feri hajra magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr21720981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.01. 11:35:11

és volt rajta lonsdale pulcsi?:)
Annak is több oka lehet, hogy nem segít senki, valószeg a neveltetés (kultúra, hagyomány), meg a félelem is. De ennél egyszerűbb szituációkban is kevesen segítenek...

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.01. 12:13:41

A cigánybünözés kifejezés ellen agitálsz, de a Lonsdale pulcsisokat megbélyegzet! Kettösmérce!

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.01. 12:19:49

A bejegyzésröl pedig: Gandhi mondta, hogy legyélt te a változás, amit a világban látni akarsz - vagyis ugyanazt mint te, csak más szavakkal. Lebuktál.:(

Egyébként elég nagy hiba arra célozgatni, hogy vallás nélkül is _lehet_ valakiböl jó, értékes és empatikus ember - a kettönek ugyanis semmi köze egymáshoz.

Jah, és nem csak a nyugati vallások biztatnak emberségességre, hanem gyakorlatilag az összes.

szlalomsör · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.01. 13:23:46

lodovik: összefüggés valóban nincs, a postban szereplő félmondat bennem inkább azt a gondolatot hozta elő (illetve annak cáfolását), h "mi vallásos emberek jók, értékesek, empatikusak vagyunk", afféle különbségtételi alapként.. sztem a cikkben inkább erre lett reflektálva, így szépen mondva..

kben meg jelezni is akartam, h a tetszik az írás, és én személy szerint is élek és virulok, valamint amint lesz 5 percnél több időm egyhuzamban, írok postot.. ötlet már van

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2008.11.01. 15:46:09

lodovik: ki az a Gandhi? én csak betűket raktam egymás mellé... ;)

a "nyugati" kitételt, csak azért tettem, mert a keleti vallásokról nincs sok ismeretem, nem akartam olyanba nyúlni, amit nem ismerek eléggé... de ha Te mondod, biztos úgy is van :)