A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Vége a tárcserének – Január 5-7: Olajozottan alakuló háború

2009.01.08. 08:00 Horváth Andor Márton

Ez a bejegyzés egy cikksorozat része. A teljes sorozat ide kattintva érhető el.

A diplomácia most már teljes mozgásban van. Az európai nagyhatalmak – így az Unió elsők között – delegációkat küldött a Közel-Keletre. Nicolas Sarkozy, aki eddig sem ítélte el az izraeli offenzíva egészét, kedden egész sor problémás országot látogatott végig, és valószínűleg ennek eredményeképp Izrael hajlandó volt engedményeket tenni. Így naponta három órára abbahagyja a támadásokat, tehát ha a Hamasz nem lövi az izraeli csapatokat, úgy azok sem lőnek vissza, tehát a segélyek bejuthatnak a Gázai-övezetbe. Szerdán ezt közel tizenöt percen keresztül sikerült tartani. Utána a Hamasz tüzet nyitott, Izrael pedig ellentámadást indított. Állítólag újra megpróbálják, hátha ma a Hamasz beengedi az élelmiszert – dacára annak, hogy az érdeke azt kívánja, hogy mennél több palesztin éhezzen.

Eközben Európa

nagy része egyértelműen a tűzszünet mellett foglalt állást, azok az államok is, akik elismerik, hogy Izrael védelmi hadműveletet folytat a Hamasz ellen. Egyiptom megpróbálja elősegíteni a tűzszünetet: Hoszni Mubarak elnök hajlandó tárgyalni egy izraeli-egyiptomi közös határőrségről a Gázai-övezet déli végénél.

Érdekesek a közel-keleti problémák. Vajon ha Szlovákia elkezdené Oroszországból Magyarországon át becsempészett katyusákkal lőni Csehországot, nem az lenne az első kérdés: hogyhogy Magyarországon észrevétlenül keresztül lehet csempészni katyusákat? Ahhoz, hogy a rakéták Iránból Egyiptomba jussanak, minimum két országon keresztül kell utazniuk. Az egyik ország mindenképpen az Egyesült Államok hadereje által megszállt Irak. Ezután a rakéták továbbutazhatnak Szíria felé, hogy a Földközi-tengeren át érkezzenek meg Egyiptomba – van ennek gyakorlati esélye? Marad Jordánia vagy Szaúd-Arábia. A jordán-egyiptomi határ körülbelül 10 kilométer hosszú, ráadásul közvetlenül Izrael déli csücskénél húzódik, és a rakétákat mindenképpen hajón kellene átvinni az Akabai-öblön. Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyetlen közel-keleti arab szövetségese, és Egyiptomtól a már említett Akabai-öböl és a Vörös-tenger választja el. Ha nem maga Mózes csempészi a gázai rakétákat, akkor itt is hajóra kell szállni. Márpedig a hajókat elég könnyű észrevenni – legalábbis az olyanokat, amelyekkel százával lehet rakétákat csempészni. Végeredményben az Irán-Gáza-útvonalnak legalább két igen könnyen ellenőrizhető pontja van. Másképpen fogalmazva: az, hogy a Hamasz hozzájut-e iráni rakétákhoz, leginkább diplomáciai kérdés. Ezért lényeges, hogy Egyiptom hajlandó volt lépni.

Izrael persze nem csak a francia befolyásának engedett – nem is engedett igazán. A napi három óra tűzszünet igazán nem nagy lemondás, és amikor Izrael bejelentette, hogy ma eljuttat két küldöttet Egyiptomba tárgyalni, valójában semmit nem engedett a követeléseiből. Viszont a zsidó állam így némileg kifogta a szelet a szörnyűlködő nemzetközi közvélemény vitorláiból.

Ezek a vitorlák

különös hangsúllyal említik a keddi gázai áldozatok számát rettenetes mértékben emelő esetet, amikor izraeli lövedék porig rombolt egy iskolaépületet, amelyben civilek kerestek menedéket. Izrael azt állítja, hogy a Hamasz onnan lőtt gránátvetővel. Az ENSZ tisztviselői azt állítják, hogy nem voltak a környéken militánsok. Na, csak 99,9 százalékra mondják, dehát mi az az egy ezrelék. Persze ezt az a tisztviselő (Chris Gunness) mondta, aki a kifejezetten palesztinok segélyezését folytató ENSZ-ügynökség (UNRWA) szóvivője. Nem tagadom, hogy viszonylag pontos információi lehetnek a kérdésben, de az is biztos, hogy neki érdeke, hogy a palesztinok helyzetét a valósnál rosszabbnak, kiszolgáltatottabbnak mutassa be. Izrael oldalán senki és semmi nem áll, csak a tiszta logika. Ugyanis itt is kimarad egy kérdés a sajtóból: miért is állna érdekében Izraelnek menekülteket lőni?

Összefoglalva a küldöttségek és ügynökségek, és persze főleg a kormányok pontosan ugyanazt teszik, amit minden hasonló helyzetben. És Izrael továbbra is ragaszkodik ahhoz az elvéhez, hogy senkiben nem bízik meg az Egyesült Államokat kivéve.

Tényleg: hol az Egyesült Államok?

A Tel Aviv-Washington-tengelyt mintha üresbe tették volna. Barack Obama kényszerből kimondta ugyan, hogy sajnálja a civil áldozatokat mindkét oldalon, de nem foglalt állást egyiken sem, ahogyan a távozó republikánus kormány sem. Pedig a tengely persze működik – kérdezzük csak meg bármelyik gárdás éleslövésztől –, csak egyszerűen Amerika tudja, hogy azzal segít a legtöbbet, ha csöndben van.

A következő napokban

elválik, mennyire tudja felszámolni Izrael a Hamasz erőit. Ha sikeres, talán nem is lesz szükség a közös határőrökre. Talán Izrael ilyen értelmű elképzeléseire utalhat, hogy míg körülötte csupa elnök és uniós küldöttség ugrál, mégcsak nem is kormánytagok, akiket tárgyalni küld. Persze most a kormánytagokra otthon is szükség van.

Az biztosnak látszik, hogy a civil áldozatok száma továbbra is nagymértékben függ a Hamasz aktivitásától, ahogyan az is, hogy érkezhetnek-e segélyek az övezetbe. Izrael pedig egyelőre hajthatatlan marad, de ha a Hamasz leállna a rakétatámadásokkal, és Egyiptom belemenne a közös határőrzésbe, akkor a háborúnak rögtön vége lenne. Attól kezdve persze nem volna értelme a Hamasz katonai szárnyának, és a politikai szárny sokéves tetszhalottság után ismét megerősödne, végül valódi politikai erővé alakítva a mozgalmat. Akkor már csak azt a kis kitételt kellene kivenni a chartájukból, és el lehetne ismerni őket kormányzó hatalomnak.

A magyar sajtóról

eddig nem írtam. Az internetes források általában pár óra késéssel követik a nyugati hírportálok fontosabb tudósításait. A Népszabadság általában igen korrekt módon mindkét oldalról körbejárta az eseményeket. A menekültekkel teli iskolát ért találat esetén is megemlíti, hogy szemtanúk szerint a Hamasz az iskola mellől lőtt. De aztán kis szürke dobozban közli S. Takács András riportját az izraeli-libanoni határról. S. Takács András ebben kiborít egy kibuclakót, aki a libanoni határtól néhány méterre lakik. Persze nem rosszindulatból, csak éppen ő is kizárólag a civil áldozatokról kérdez, és az interjúalanyt az zavarja, hogy úgy tűnik, a riporter csak ezt az oldalát látja a háborúnak. Végül megkérdezi a riportert: „Mit csinálna a magyar kormány, ha az országba naponta rakétákat lőnének?” – amaz pedig nem habozik kifejteni a véleményét: „Remélhetőleg olyan hadműveletbe kezdene, amelyben nem hal meg ennyi civil”.

A magyar hadseregnek összesen 40 darab korszerűnek tekinthető (Maverick) levegő-föld rakétája van (bár a típus gyártását 1999-ben abbahagyták, és a mi rakétáink fele felújított, ‘90-es évek előtti sorozatú), úgyhogy annyi mindenesetre bizonyos, hogy nem volna ennyi civil áldozat egy hasonló háborúban. Mármint az ellenség oldalán. Ugyanis a Hamasz nemrég még naponta lőtt ki közel negyven rakétát, ha nem is ilyen korszerűeket.

15 komment

Címkék: politika eu arab izrael hamasz világ zsidó palesztin külpolitika le monde gáza vége a tárcserének

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr72864804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.01.08. 08:20:37

hihetetlen képmutatás... tényleg kiváncsi vagyok, mi lenne, ha egy európai országot érne egyszer igazi, ehhez hasonló támadás. a gond szerintem főleg az, hogy a kedves öreg Európa asszonyság elfelejtette, hogy mi is az a háború; a legutóbbi annyira megviselte a kontinenst, hogy azóta nem hajlandó tudomást venni róla, és tényleg! ha Oroszország ma megtámadná Észtországot, a franciák kifejeznék sajnálatukat az áldozatok iránt, és tömegtüntetnének; Gordon Brown elkezdene a NATO-val fenyegetőzni, és közben már dobná az emailt a Blackberry-függő Obamának, hogy gáz van; Ukrajnában polgárháború törne ki az oroszbarát és a modern értelemben vett európai erők között; a németek felháborodnának és küldenének a szenvedő lengyel népnek segélyként néhány ezer laptopot és párszáz IPhone-t; Magyarország pedig hadat üzenne Jugoszláviának, majd az ellenség nem létezése miatt érzett zavarodottságában gyorsan szétlőné Budapestet...

molaris 2009.01.08. 08:47:56

"... miért is állna Izrael érdekében a menekülteket lőni?"- fel kell számolni az utánpótlást. Verseny ez a javából, az anyméhek versenye. Már az izraeli anyák sem olyan "termelékenyek" mint régen.
@Vörös BLORóka:- így igaz, egy impotens klub az Unió. Rázzuk az öklünk, csak óvatosan.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.01.08. 12:15:35

@molaris: Te sem gondolhatod komolyan, hogy Izrael az utánpótlást akarná kinyírni, százasával. Ilyen projekt esetén amúgy mind az 1-2 milliárd muszlimmal számolnia kellene. De ha csak a gázai palesztinokról volna is szó: ott 1,5 millióan élnek, ebből gondolom minimum 350 ezer "termelőképes anyaméh", ahogy mondod. Miután eddig körülbelül hétszáz halálos áldozatról érkezett híradás, feltehetjük, hogy három éven keresztül ugyanilyen tempóban fog haladni az Izraeli hadsereg? És akkor csak az anyaméheket szabad lőniük! A Népszabadság jóslata kicsit reálisabb: ők azt mondják, egy héten belül lesz akkora a nemzetközi nyomás, hogy Izrael kénytelen lesz lezárni az offenzívát.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.01.08. 12:39:43

Andor: "Izrael oldalán senki és semmi nem áll, csak a tiszta logika. Ugyanis itt is kimarad egy kérdés a sajtóból: miért is állna érdekében Izraelnek menekülteket lőni?"

Emberi hiba, esetleg tényleg voltak az épületben terroristák és aki a döntést hozta, nem törödött a civilekkel. [Mert azért ne legyen félreértés, a zsidók többsége gyülöli és lenézi a palesztinoka] Ebben a háborúban Izrael a jó oldal, de közel sem tökéletes, rengeteget hibáznak és az iskola szétlövése is ilyen volt, amit még egy elvakult zsidónak is kötelessége undorítónak értékelni, mert az emberi logika ezt diktálja. (Gyerekeket nem ölünk!)

Vörös: Az EUt nem lövi senki és ennek például köze lehet ahhoz, h Japán után a legpacifistább kulpolitikájú régió a világban. Pl a német export 3x-os az amerikainak és ehhez koze lehet [köze van!] a békés német kulpolitikának.

Az EU most eléggé térden van, de több van benne, mint hinnéd.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.01.08. 14:24:02

@Lodovik Trema: persze, ezt én nem is vitatom, hiszen pont ez az oka annak, hogy nem is kell tudnunk, milyen a háború... micsoda kényelem, így persze könnyű elítélni bárkit bármiért, ha esélyünk nincs, hogy beleképzeljük magunkat a helyzetükbe (és most nem is arra gondolok, hogy néhány száz millió arab között egy zsidó államot fenntartani hasonlítható lehet bármihez a mi régiónkban, de mondjuk 50 éve még egészen mást mondtunk volna egy ugyanilyen helyzetben)

kolbenheyer 2009.01.08. 22:06:42

lodovik:
"Gyerekeket nem ölünk!" Jé, rájöttél? Csak mert az előbb még lazán lepopulistáztál, amiért a palesztin kisgyerekekkel jöttem elő. Még meg is haragudnék rád, ha nem tudnám pontosan, bárki bármit ír, úgyis az ellenkezőjét fogod képviselni.
vörös bloróka:
Az érvelésed alapján, csak annak lehetne véleménye a halálbüntetésről, akinek valakijét kinyírták. Az EU tényleg impotens (lásd Srebrenica), de pl. többet segélyez, mint mindenki más együtt. Nekem ez jobban tetszik, mintha mindig odavágna.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.01.08. 22:55:20

@kolbenheyer: Te a haboru ellen erveltel a palesztin gyerekek felemlegetesevel, mig en arra hasznaltam, hogy azt bizonyitsam, hogy az erkolcsi foleny meg a jo oldalon is hamar semmive valik, ha hulyesegeket csinalnak - marpedig az izraeliek csinalnak - ezt pedig senkinek nem szabad elkennie.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.01.09. 12:21:57

@kolbenheyer: az érvelésem szerintem inkább azt mutatja, hogy csak annak lehet érdemben hallgatni a véleményére pl. halálbüntetésben, aki bele tudja magát képzelni egy ártatlan ember helyébe, akit tévedésből küldenek a székbe... amíg nem tudjuk, milyen az, ha van egy olyan mozgalom, amely első és egyetlen célja az, hogy kiirtson minket az utolsó szálig és megsemmisítse államunkat, nos addig maradjunk csöndben. A segélyezés egy másik kérdés, és ebben igazat is adok neked; persze itt arról van szó, hogy a gyengébbet segíteni kell, hogy a civilek között minimalizáljuk az áldozatokat. (Mellesleg legszívesebben arcon vágtam volna az USA ENSZ nagykövetét, mikor kiderült, hogy a 15 tagból 14-0 arányban szavazták meg a tűzszünetet követelő döntést... a tartózkodás a legundorítóbb dolog, mert azt implikálja, hogy nem érdekli őket, mi lesz az eredmény...)

Thyb 2009.01.09. 14:50:07

@Vörös BLORóka: Sajnos az amerikai gazdaságban tul erős a zsidó behatás, de ez eddig sem volt kérdés. Pedig 2 hetes teljes (gazdasági, határ, kereskedelmi) embargóval biztosan vége lenne a vérontásnak, s ha kilátásba helyeznének egy ilyet 6 hónapra, akkor biztos vagyok benne, hogy Izrael nagyon gyorsan megfontolná, hogy nem kellene-e más eszközökhöz folyamodnia, hogy megoldja a konfliktust.

Thyb 2009.01.09. 15:26:51

@Lodovik Trema: Az a baj, ha egyszer valaki a fegyver kellemesebbik oldalán találja magát, akkor nem minden esetben marad meg embernek. A fegyver markolat az embert sok esetben állattá változtatja. Lásd az eheti csepeli esetet. Ezzel kapcsolatban egyébként vannak személyes tapasztalataim is.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.01.09. 16:25:05

@Thyb: az embargó már csak azért is lehetetlen ötlet, mert, mint ahogy mondtad, USA gazdasági életében jelentős izraeli tőke van, de ennél még fontosabb, hogy az Egyesült Államoknak 2 szövetségese van Közel-Keleten: Szaudi-Arábia (akik a 9/11-es terrorakcióhoz meglepően közel álltak) és Izrael. Ezek bármelyikének elveszítése az amerikai külpolitika számára öngyilkosság lenne, ugyanis a másik országot gyakorlatilag monopolhelyzetben hagyná; azt kérhetne a lojalitásáért, amit csak akar...
Nekem viszont nem is ezzel van problémám, ez egy fix helyzet, azzal van problémám, hogy az USA az ENSZ-ben nem vállalja ezt fel, a tartózkodás görény dolog, na.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.09. 18:09:32

@Vörös BLORóka: USA gazdasági életében jelentős izraeli tőke, ezt tudod igazolni valamivel?

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.01.09. 18:24:27

@calam: Izraeli toke nem nagyon van, ha csak a zsidot nem szamoljuk annak. De miert is tennenk?

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.01.09. 18:43:06

@calam: igaz, rosszul fogalmaztam. de a lényegen ez nem változtat, a régióban izrael és a szaudiak a két usa szövetséges, ez meghatározza a politikáját a nagyhatalomnak

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.09. 20:12:40

@Lodovik Trema: semmiért
@Vörös BLORóka: persze, csak a pontosítás kedvéért kérdeztem, teljesen értettem mit és miért írtál.