A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

"A demokratikusan megválasztott illegitim kormány"

2009.04.03. 19:08 kolbenheyer

Az új kormány illegitim lesz, bárki is legyen a miniszterelnök, hiszen sem az ő személye, sem pedig programja nem kapott felhatalmazást a néptől, ezért aztán az egyetlen jogszerű megoldás az előrehozott választások kiírása lenne.
Az előrehozott választásokat mindenképpen el kell kerülni, hiszen a kampány lehetetlené tenné a válságkezelést, másrészt a parlament négy évre kapta a mandátumát, ha képes kormányt állítani, akor ahhoz minden joga megvan.
Két ellentétes állítás. Két hamis állítás. Lehet, hogy nem egyformán hamis, de most nem erről szeretnék írni, bár lehet, hogy a végén ez is kiderül. Nem alkotmányjogászként, és nem is politikusként, hanem a közügyek iránt érdeklődő választópolgárként keresem arra a választ: hogyan is fest a mostani kis kormányválság?

Ha pusztán a jogszerűséget nézzük, akkor azt kell mondanunk, hogy a parlament mandátuma valóban négy év. A képviselők szabad mandátummal rendelkeznek, azaz szabadon dönthetnek arról, hogy feloszlatják-e az országgyűlést, vagy új miniszterelnököt választanak-e. A konstruktív bizalmatlansági indítvány törvényes eszköz, amivel új miniszterelnököt lehet választani, egyben elfogadva annak programját is. A jog azonban önmagában halott eszköz. A kérdés az, hogy miért hoznak létre egy jogszabályt, milyen problémák leküzdésére szánják. Ha viszont pusztán moralizálni kezdünk a népszuverenitás eszméjéből kiindulva, akkor mondhatnánk, hogy ha egy kormány, sőt a kormánypártok ilyen mértékben elveszítik a választói támogatást, erkölcsösebb lenne lemondaniuk, utat nyitva az új választások előtt. Ez azonban nem egyértelmű, hiszen egy párt meg lehet győződve arról, hogy az ő megoldási javaslata a helyes, még akkor is, ha azt most éppen nem támogatja a választók többsége. Ha pedig csak a gyakorlati kérdéseket nézzük, akkor végképp belebonyolódunk az érvekbe: mi jár több időveszteséggel, egy bevallottan ideiglenes kormány, vagy pedig egy előrehozott kampány?

Vizsgáljuk meg előbb a jogi eszközök értelmét, hátha ez megkönnyíti az erkölcsi és a gyakorlati döntést. A négyéves ciklus és a képviselői szabad mandátum azt a célt szolgálja, hogy egy kormányprogram végigvihető legyen, és a tényleges hatások ismeretében ítéljék meg a választók, ne pedig pillanatnyi felindulásból. De van-e kormányprogram? Mert ha csupán új miniszterelnököt keresünk, a programot meg majd ő hozza, akkor azt kell mondanunk: nem erre lett kitalálva a négyéves ciklus. Hasonló a helyzet a konstruktív bizalmatlansággal. Célja elvileg az, hogy egy többségi koalíció felbomlása esetén egy új többségi koalíció adhassa a miniszterelnököt. A gyakorlatban viszont inkább ennek a megakadályozása szokott lenni a cél: egy népszerűtlen programot vivő kormányt ne zsarolhasson néhány szakadár képviselő. A saját miniszterelnök cseréje nem ez a kategória. Ha ugyanazok támogatják az új kormányt, mint a régit, akkor miért nem mond le egyszerűen a miniszterelnök, és választanak helyette újat, mint 2004-ben? Tudjuk, miért. Mivel nem biztos a többség. Összegezzük: az új, válságkezelő, ideiglenes kormány melletti jogi érvek, és a létrehozására bevetett jogi eszköz teljességgel legitim, csak éppen nem erre való.

Mindez még rendben lenne, ha az erkölcsi és gyakorlati érvek megállnának a lábukon. De hihető-e, hogy az MSZP és az SZDSZ meg van győződve programja helyességéről, és azt akarja végigvinni? Nem, hiszen a programot most fabrikálja a miniszterelnök-jelölt, a képviselők meg biankó aláírják. Hihető-e, hogy a kampánnyal járó időveszteség fokozná bajainkat? Nem, hiszen a gazdasági és a kormányválság ehhez már túl régóta tart, és éppen az utóbbi akadályozza a előbbi kezelését. Amikor tehát a köztársasági elnök azt mondja, hogy a választás lenne a legdemokratikusabb eszköz, akkor teljesen igaza van. Van azonban egy nagy gond. A választópolgárok nagy része most annak ellenére a Fideszre szavazna, hogy nem ismeri annak részletes, konkrét programját (adórendszer, nyugdíj, közszféra bére, szociális juttatások). Ha ez így van, akkor mi értelme a legdemokratikusabb utat választani? Semmiképpen nem az, hogy a választóknak mindig igazuk van. Mert nincs. Hanem csupán az, hogy mifelénk a kormányok hatalmát támogatottságuk adja. Most pedig olyan kormány kell, amelyik cselekszik. Ha a Fidesz a választásokig sem árulja el, mit akar tenni, és a győzelem után lát neki a megszorításoknak, akkor ugyan jogszerűen cselekszik, sőt gyakorlati szempontból logikusan is (így is lehet nyerni, sőt most csak így igazán), de erkölcstelenül. A választások ugyanis arra lettek kitalálva, hogy a lehetőségek közül válasszunk. A mostani helyzetben azonban akár egy erkölcstelen párt győzelme is lehet az az ár, amit azért kell fizetnünk, hogy működjön a negatív visszacsatolás: a mostani koalíciónak meg kell tanulnia, hogy így kormányozni nem lehet büntetlenül.
 

22 komment · 3 trackback

Címkék: politika mszp fidesz szdsz demokrácia alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr101044511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.10. 16:10:55

Biztos, hogy átverés?Átverés az Index szerint, hogy időt veszítenénk a választásokkal, de biztos ez? A cikk alapállása az, hogy bár egy előrehozott választás (Gyurcsány távozásától számítva) durván öt és fél hónap késedelmet okozna, de ez csak 10-20 milli…

Trackback: Kifordított ország 2009.04.04. 10:24:57

Havas Henriknek köszönhetjük Gyurcsány távozását?Havas Henrikről mindig is tudtuk, hogy nem a szerénységéről híres. De hogy Gyurcsány távozását is neki köszönhetjük... A tanár úr kifejti, hogy küldött egy sms-t egy MSZP-s vezetőnek melyben azt írta, hogy:…

Trackback: Fideszfigyelő 2009.04.04. 09:10:03

Orbán és a képviseleti demokrácia"Bajnai Gordont soha, senki, semmire nem választotta meg: néhány levitézlett politikus és két bukott párt paktuma nem helyettesítheti sok millió magyar választó döntését."A Fidesz elnökségének közleménye, 2009. m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.04.03. 19:38:17

nyilvánvalóan jogilag támadhatatlan a mostani kormányfőcsere. minden más szempontból viszont jogosan támadható ;]

serwer 2009.04.03. 23:24:32

@osborne:
hány jogod van még?
és mi alapján alkalmazod?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.04. 00:27:21

szóval, az nem igaz, hogy van legdemokratikusabb módozat (vmi vagy az, vagy nem, ez nem mérhető), és az sem igaz, hogy nem erre való a konstruktív bizalmatlanság. De beszéljen helyettem a szakértő:
nol.hu/velemeny/lap-20090327-20090327-8

És szerintem is veszítenie kell most ennek a koalíciónak, csak szerintem ha 2/3-ot elér a Fidesz az valószeg sokkal rosszabb lesz.

osborne 2009.04.04. 01:10:37

@serwer: állampolgárként van egy pár. az spec bőven elég ;]

A politika pedig nem csak kizárólag jog, egy politikusnak pl joga van morálisan illegitimnek nevezni egy miniszterelnököt, akár jogos akár nem.

Bajnai esetében mindenki eldöntheti mennyire az.

Corry 2009.04.04. 11:19:08

Lehet vitatkozni jogszerűségről, erkölcsről, a következők viszont tények:

1. a kormánypárt választási ígéreteinek és a kormányzási gyakorlatának túl sok köze nincs egymáshoz, számos alapvetően fontos ponton észrevehető a nyilvánvaló igen/nem szinten az igazmondás hiánya (pl.: nem vezetjük be a vizitdíjat)

2. Méltányolandó az az okfejtés is, hogy lehet, hogy a jó gazdaságpolitika nem népszerű. Itt és most az látszik, hogy sajnos a rossz gazdaságpolitika sem népszerű mindig, pedig az már elvárható lenne, hogy vagy legalább jó, vagy legalább népszerű legyen, de legjobb, ha mindkettő, vagy legalábbis jó és elfogadott.

3. A jelenlegi "koalíció" (az idézőjel a de facto -nak szól, mert egyébként jogilag nincsenek koalícióban) a nagyja morális tartalékát felélte, aminek most szemtanúi vagyunk, hogy most már a pártok kemény magját, tehát már nem a választókat, hanem a párttagságot, a vezetőket erodálja a jelenlegi helyzet.

4. Ennek ellenére a más_célokból_létrehozott_jogi_lehetőségek mögé bújva ragaszkodnak a hatalomhoz. Bravó.

Corry 2009.04.04. 11:25:46

Még van valami:

a fő szoci érv, hogy ha most előrehozottan választunk, akkor addig nincs kormány. Igen ám, de ez a nincs kormány időszak előbb-utóbb eljön, ha máskor nem, jövő nyáron. Ki garantálja, hogy akkor majd alkalmasabb időszak lesz a választások megtartására, mint ez a mostani???
Egyetlen erre utaló jelet sem látok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.04. 13:43:14

Sok bla-bla, álszent magyarázkodás. Amikor orbán népszerűsége (=támogatottság?) 50% alá csökkent, akkor lemondott?
"Jajj mert én annyira utálom a gyurcsányt, a viktor meg olyan szép és kedves, legyen már most választás!"

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.04. 14:13:02

@Corry: ez nem egyértelmű, hogy nem erre találták ki. Olvasd el az általam linket írást.

osborne 2009.04.04. 14:34:26

@Before: miért Gyurcsány lemondott? ;]

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.04. 14:51:17

@osborne: nem, szart bele. Amúgy helyesen, függetlenül a személye iránt tanúsított legalább ellentmondásos megítéléseknek.
De hogy kerül a csizma az asztalra?

Corry 2009.04.04. 16:14:39

@calam: Elolvastam. Nekem az érvelés egy része hajánál fogva előrángatott volt.

1. A legdemokratikusabb mindig az kell legyen, ahol a nép legnagyobb részét megkérdezik a kérdésről. Arról lehet persze vitát nyitni, hogy ez célszerű vagy senem, de természetszerűleg a legdemokratikusabb kell legyen, mert a demokrácia erről szól.
2. Antallék a cikk szerint azért találták ki a paktumban ezt az egészet, hogy stabil maradjon a kormány és ne legyenek elhúzódó kormányválságok. Szerintetek mi van itt 2006 óta?? Kormányzás??

A mai magyar politikának van egy baja, én ezt egy banális, ha tetszik erősen elméleti példán szoktam szemlélteni.
Tegyük fel én valamely közösségben választás útján szeretnék egy pozíciót megszerezni (miniszterelnök, polgármester, vagy bármi) és megígérem, hogy megválasztásom esetén lefestem a főutat halványkékre. Meg is választanak én fel_is_esküdök arra amire kell (érdemes az eskük szövegét elolvasni és összevetni a képviselők és egyéb emberek magatartásával), de visszatérve rögtön kérdés nélkül rózsaszín festéket veszek a boltban és kezdem festeni a főutat. Senki semmit nem tud ellenem tenni és tulképpen ez történt most is 2006-ban.

A köztársasági elnök a magyar politikai elit egy részének színvonalát jól reprezentáló "Legyen Ön is miniszterelnök" többfelvonásos tragikomédia közepén szólalt meg, amikor az emberek a dühöngés és a röhögés között vacilláltak. Szerintem igaza volt, racionálisan akkor az érvelése a helyén volt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.04. 17:17:45

@Corry: de azt nem mondtad meg, hogy mi nem tetszik az érvelésben, hol bicsaklik meg.

Corry 2009.04.04. 17:39:27

@calam: Hol írtam én azt, hogy bicsaklik az érvelés. A maga módján kerek érvelést láttunk, de aminek a mai magyar politikához és a való élethez nem sok köze vagyon.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.04. 17:41:04

@Corry: bocs, lehet, hogy félreértettem, de én erre gondoltam:
"Nekem az érvelés egy része hajánál fogva előrángatott volt."

kolbenheyer 2009.04.04. 21:05:10

@calam:
Most olvastam (újra) Halmai véleményét. De hát pont az a bajom ezzel a vitával: a konstruktív bizalmatlanság teljesen jogszerű (erre mondja Halmai, hogy demokratikus), de nem erre van kitalálva. Ezt ő sem tudja bebizonyítani. Azt állítja (én is ezt írom), hogy a kormányválság elkerülése a cél. De ma nincs mit elkerülni, kormányválság nem attól van, hogy szétment a koalíció, hanem attól, hogy nem tudják, hogyan kéne kormányozni. Ha egy tök új ember jön tök új programmal egy tök új helyzetben (válság): na ez nem a konstruktív bizalmatlanság esete. Én a demokratikus szót eredeti jelentésében használom: az a demokratikusabb, ami jobban figyelembe veszi a nép akaratát. Igenis lehet valami demokratikusabb vagy kevésbé az. Amire te gondolsz (és Halmai) is, az a jogszerűség: az valóban kétféle, vagy igen, vagy nem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.05. 01:32:39

@kolbenheyer: a vicces, hogy ezt nekünk elmondta egy nappal korábban, mint megjelent a Népszabadságban. Az órán példálozott valamit Németországgal, hogy a 70-es, 80-as években ezt 2x hogy alkalmazták, de már sajnos nem emlékszem, hogy mit mondott, és a jegyzetemben sincs benne érthetően...

osborne 2009.04.05. 04:09:18

@kolbenheyer: Halmai úr nyilvánvalóan kiütéseket kap a Fidextől és ezért a megmagyarázza, hogy jogos amit Feri csinál és nem differenciálja miért is lenne demokratikusabb egy előrhozott. Szimplán nem érdeke az ;]

Corry 2009.04.05. 08:06:47

@calam:
Én úgy látom, hogy nagy vonalakban Kolbenheyerrel ismét egyetértünk. Egyébként halmai úr is egyetért, hogy a legdemokratikusabb a választás lenne, dehát sajnos, sajnos olyan a jogrend, hogy nem kell még választanunk.
Bizonyára hasznosak azok a jogi eszközök, amelyek elősegítik, hogy a kormányt átmeneti (ezt a szót véssük eszünkbe) népszerűség csökkenés esetére megvédi, azért, hogy végre tudja hajtani a társadalom számára fontos, de népszerűtlen intézkedéseket. Utána a társadalom persze belátja, hogy erre szükség volt satöbbi.

Most vegyük elő kis hazánkat és nézzük meg mi volt itt: permanens népszerűség vesztés (tehát nem átmeneti) és olyan intézkedések, melyeknél Halmai úr további fantáziálására nagy szükség lesz, hogy bebizonyítsa, hogy hasznos volt. Mert nem volt hasznos, nagyon kevés olyan előrelépést láttunk itt az elmúlt években, melynél később a ráfordításokat is vizsgálva azt fogjuk mondani, hogy érdemes volt.

Corry 2009.04.05. 08:08:00

Elnézést az első sor végéért: Halmai úr.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.04.05. 17:55:18

nagy kibaszás lenne az előrehozott választás, mert így pont jó, hogy a foci vb-vel van egy évben mindig.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.05. 17:56:29

@solaitid: és akkor Orbán Viktor (bukott) miniszterelnökként tud a döntőre utazni?:D

kolbenheyer 2009.04.06. 15:24:54

@Before:
Te olvastad a posztot?
Nem mondtam, hogy Gyurcsány mondjon le. Ő tette meg, teljesen váratlanul. Ha szerinte nem tud kormányozni, akkor keresni kell másik lehetőséget. Erről szólt a poszt, a keresés lehetőségeiről.
Azt meg pláne nem írtam, hogy szeretm Orbánt. Szereti a fene. Amit most tesz, az erkölcstelen. De valakinek kormányozni kéne, és erre most (sajnos) neki van a legnagyobb (=egyetlen) esélye.