A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Náci molotov a Hollán utcában!

2009.04.07. 11:00 Sárdobáló

Horváth Andor és calam írása:

A törvény megengedi, hogy valaki szemérmetlenül gazdag legyen. Azt is, hogy utálja a neonácikat. Azt is, hogy neonáci meggyőződésű legyen. Azt is, hogy zsidó legyen. Azt is, hogy ne szeresse a zsidókat. A cigányokat meg, ugye, senki se szereti, akinek esze van. A törvény ezt is megengedi.

Vonulhatunk az utcán, egyikünk milliók meggyilkolásának jelképét lobogtatja lelkesen, másikunk kapaszkodik a mikrofonjába a paradicsomesőben, megint más leginkább otthon marad, mert ő nem csinált semmit, rossz ez az egész így, hagyják békén. A törvény szerint egyik sem követ el bűncselekményt.

Valaki esetleg nem egyedül ül otthon, hanem a gyerekével, vagy nem is otthon ül, hanem  jegyeket szed a színházban, vagy jegyeket ad el a jegyirodában. És akkor bedobják a Molotov-koktélt, a savas trágyát, felgyújtják, lelövik, megverik, közben levideózzák (ez most egyre elterjedtebb). Na ez az, amit a törvény nem enged, és keményen kellene üldözni.

A Hollán Ernő utcában, a Broadway jegyiroda ellen intézett 2008. április 1-i, Molotov-koktélos támadással kapcsolatban nem került nyilvánosságra, hogy lenne bármi előrehaladás  is a nyomozásban. Miközben készültünk erre az írásra, többször próbáltunk a rendőrségtől információt kérni az üggyel kapcsolatban, egyelőre sikertelenül. Reméljük, hogy hamarosan választ kapunk, és a nyomozás sikeres lesz.

A civil társadalom egy része azonban nem a tetteseket keresi. Bár igaz, hogy ha valaki egyszer felgyújtott egy jegyirodát, az máskor is képes megtenni, nem ez a fő baj. A  baj az, hogy ha valaki egyszer felgyújthatott egy jegyirodát következmény nélkül, és többezres lelkes tömeg szimpátiájával találkozott, akkor mások, máskor talán több hasonló bűncselekményt elkövethetnek a magyarság alternatív, kirekesztő értelmezésére hivatkozva. Az ilyen esetek ellen a rendőrségen kívül a civileknek kell fellépnie, hiszen csak így lehet a kirekesztő eszméket megállítani, törvények erre alkalmatlanok és károsak.

Azonban ez a civil tömeg nehézkesen mozdul Magyarországon, politikai ellenszenvek miatt nem könnyű közösen fellépni. Ez alól kivétel, amit egy évvel ezelőtt tett ez a közösség. Többszáz ember jelent meg a jegyiroda előtt egy héttel a támadás után, és tiltakozott a Kristallnachtot  idéző véleménynyilvánítási módszerek ellen. Ugyanis a Kristallnacht nem véleménynyilvánítás volt, a jegyiroda felgyújtása pedig – noha nem sérült meg senki – legalábbis fenyegetés és rongálás, szigorúbb értelmezésben gyilkossági kísérlet volt.

Ne tessék félreérteni, nem állítjuk, hogy a jegyiroda tulajdonosai vagy alkalmazottai zsidók volnának. De az április 11-ére megszervezett tüntetés ellentüntetői, a párezer „radikális jobboldali” antiszemita jelszavakat kurjongatott. Ugyanaz az indulat szeretné eltüntetni a zsidókat a föld színéről, amely veszélyezteti a törvényes keretek között működő demokráciát.

Amikor a civilek ezt április 7-én felismerték, és párszázan kivonultak, a rendőrség okosan nem kergette szét túl gyorsan őket. Öt nappal később nagy felhajtással megszerveződött egy nagyobb tüntetés, párezer résztvevővel. Ezt kormánypárti pártpolitikusok meglovagolták, és megpróbálták kisajátítani, bár szerintünk az erőszak ellen akkor is fel kell lépni, ha arra egy nekünk nem szimpatikus politikus telepszik rá. Szerencsére végül nem lett balos-antifasiszta tüntetés, a tömegben lengedező Fidesz-zászlók legalábbis ezt jelezték, és igen, a Fidesz és a fideszesek többsége nem rasszistább, mint az MSZP szavazói. Azonban az a politikus, akinek a demokráciát és a nemzet egységét kellene jelképeznie, távol maradt  az eseménytől. Helyette Schröder német exkancellár beszélt a demokráciáról. Sajnos az, hogy Schrödert kellett erre a tüntetésre importálni, a mai magyar politikai élet nyomorát is jelképezi. Ugyanis Tomcaték és a Jobbik megállítására csak úgy lehetett volna fellépni, ha a nagy politikai pártok képviselői közösen jelennek meg, félretéve napi ellentéteiket, kiállva az alapvető emberi jogok mellett.

Vajon miért nem tüntet a köztársasági elnök ilyen alkalmakkor? Miért fontosabb az elnöknek a bánáti bazsarózsa, mint az állampolgárok, élő emberek? Miért nem tízezres, százezres tömegek vonulnak ki, hogyha az agresszió ellen kell fellépni, mint például Németországban? Egy barátunk ismerőse, bevallottan holokauszttagadó, cigányellenes, nemzeti érzelmű fiatal azt mondta: a hallgatás sokszor beleegyezést jelent ilyen esetekben. Érdekes: ő, aki nem szereti az erőszakot, de mégis a Jobbik-félék oldalán áll, úgy látja, hogy a magyar lakosság nagy többsége nem ellenzi, ami itt folyik.

Az esemény mindenezek mellett azonban egy dolog miatt volt nagyon reménykeltő, és azóta egyedülálló. Egyszer tudtak ugyanis kiállni a demokráciáért és a jogállamért jobboldaliak és baloldaliak egyaránt. Ilyen azóta nem történt, valószínűleg azért is mert sokkal könyebb kiállni a zsidók mellett, mint akár a cigányok vagy a melegek mellett.  Pedig a gazdasági válság idején különösen vigyázni kell saját magunkra és a velünk élő kirekesztettekre azért, hogy ne sérüljön a szabadság.

Hogy a válság  elmúlta után is demokráciában élhessünk.

18 komment

Címkék: politika fidesz magyarország gyurcsány zsidó cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr541050707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.07. 11:44:28

Kicsit túldimenzionálod. Vihar a biliben, ennyi volt.

Amit egyébként érdemes lenne itt elemezni, azokat akik zavartalanul sétálgattak a két tüntetés között, és nem dőltek be be a kölcsönös démonizálásnak. Többségében rendes emberek voltak mindkét oldalon, akiket gátlástalan alakok felhúztak, hogy egymás ellen menjenek. Ez megy nagyban is, és ez az amit tényleg veszélyes, nem a "fasizmus".

ralf 2009.04.07. 11:53:48

Azért én nem tennék egyénlőségjelet azok közé, akik valakikre rátámadnak és azok közé, akiket megtámadnak. nem tennék egyenlőségjelet az egyik, illetve amásik támogatói közé sem.
Nekem is az volt a nagyon kellemes benyomásom hogy Fidesz-zászlók és náciellenes szkinhedek is voltak kint (noha én sosem gonsdoltam, hogy a Fidesz eleve antiszemita lenne).

Ugyanakkor csak csalódnom kellett, amikor másnap-harmadnap sajtóvita kezdődött Bächer Iván és Elek István között épp arról, hogy Bächer az egyszerűség kedvéért Elek Istvánt támadta meg, hogy a "magafajták" (copyright Morvai Krisztina) támogatják a jegyiroda gyújtogatókat, holott nyilvánvaló, hogy Elek István az utolsók közé tartozik, aki ilyesminek a támogatásával gyanúsítható. Így ébredtem fel a szép álomból.

2009.04.07. 12:57:49

A cigánybűnözés áldozatai mellett mikor fognak tüntetni ezek az úgynevezett "civilek" (kac-kac)?

Tatárszentgyörgyön ott tolongott az összes rohadék megélhetési jogvédő, bezzeg Olaszliszka, Kiskunlacháza, vagy Veszprém után lapos volt a pofájuk. Sőt, a toleránsok legalja szerint a Cozma-gyilkosság is egyszerű diszkóverekedés, nem pedig egy cigánybűnöző csürhe hidegvérű mészárlása.

Pepe83 (törölt) 2009.04.07. 21:23:47

Jó írás.
Én is kint voltam a tüntetésen és tényleg jó érzés volt látni, hogy mennyien elutasítják a náci eszméket.

Lehet, hogy túldimenzionálom, de nekem nem tetszett, hogy a Wittner Máriát és Kövér Lászlót is tagjai között tudó párt szimpatizánsai is kint voltak. Tudom, hogy Fidesz támogatói nem egyenlők a MIÉP-Jobbik fanokkal, de amíg nem tisztítják meg magukat addig hiteltelenek egy antifasiszta tüntetésen. Majd ha nem Bayer Zsolt vágja fel a Fidesz születésnapi tortáját, akkor biztos én is másként tekintek majd rájuk.

kolbenheyer 2009.04.07. 22:02:24

@Pepe83:
Lendvai és Szekeres hiteles?
Nagyon túldimenzionálod, ha a jelenlegi legnagyobb párt összes tagját és szavazóját át akarod tolni a túloldalra. Éppen hogy meg kellett volna erősíteni, hogy a nagyon is jó oldalon állnak.
Ha Magyarországon tolonganának a hiteles pártok, akkor számon lehetne kérni az emberektől, hogy miért fideszesek. De addig ...

Pepe83 (törölt) 2009.04.07. 22:15:31

@kolbenheyer:

Nem állítottam, hogy a Fidesz szavazók mindegyike szélsőjobbos, ez természetesen nem igaz. Én csak azt mondom, hogy amíg a fent említett emberek tagjai a pártnak, addig nem lenne gyomrom támogatni őket.
Azt nem tagadhatod, hogy a gárda nagyasszonyának Fidesz tagsága azért több mint furcsa.

kolbenheyer 2009.04.07. 22:21:38

@Pepe83:
Sajnos nem furcsa, még egyik jobboldali pártnak sem sikerült nálunk "tisztának" maradnia.
Én csak arra reagáltam, hogy neked nem tetszett, hogy fideszesek tüntettek a nácik ellen. Nekem meg baromira tetszett. És szerintem azt kell erősíteni, hogy a Fidesznek érdemes így viselkednie, mert honoráljuk. Ha erre csak az a válasz, hogy "nem hiteles", akkor a buta viszontválasz is dacreakció lesz.

Pepe83 (törölt) 2009.04.07. 22:32:26

@kolbenheyer:

Van benne logika.
Egyébként érdekes módon a mérsékelt Fidesz szavazó ismerőseim mindig elterelik a témát, mikor megkérdezem, hogy miként viszonyulnak a párt szélsőséges kikacsintgatásaihoz:))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.07. 22:42:59

@kolbenheyer: igen, szerintem is ezt kellene a Fidesznek csinálnia. Csak kár, hogy nem teszi, és Bayer és Wittner még mindig ott van.

heima (törölt) 2009.04.07. 23:25:25

hihetetlen h még 2009-ben is erre a fidesz meg a szélsőségesek sablonra izgultok

kolbenheyer 2009.04.08. 07:53:39

@Pepe83:
Sajnálom. Az enyémek nem ezt teszik. :-)

kolbenheyer 2009.04.08. 11:59:54

@Pepe83:
Szégyellik, elítélik. És hangsúlyozzák, hogy nem ezért szavaznak a Fideszre.

szabógyuri 2009.04.08. 13:32:15

Érdekes a kialakult vita. Szintén lejárt lemeznek tartom a Fidesz folyamatos vádolását. Valóban szükség van a megtisztulásra és ez elgondolkodásra, de valamennyi parlamenti pártban és azokon kívül is.
Egyébként ma volt az első tárgyalási nap az első Hollán Ernő utcai tüntetést követően engem ért atrocitások miatt. Elég vicces volt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 14:01:52

@szabógyuri: ó, és mi volt? Meg tudod nekünk írni?

De a posztban nincs a Fidesz vádolása. Pont pozitívnak ítéltük a viselkedését, azoknak akik kijöttek. Orbánét, hát, nem annyira.

Thorwald 2009.04.10. 16:38:32

Hat... aki gyujtogat, dobal, bunhodjon. Aki lop, rabol szintugy. Borszintol fuggetlenul.
Azzal, hogy egyesek a rasszizmussal valo fenyegetozes moge bujva teszik torvenytelen tetteiket, valamint az a teny, hogy a politikaban es az onkormanyzatokban is korrupcio megy kinyitja a bicskat az emberek zsebeben. Es igen torvenytelen es elitelendo cselekedetekre vezeti oket.
Elitelendo...

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.04.19. 13:46:00

hagyjuk már! ez csak bla-bla

Saját tapasztalat, hogy a jobboldaliak 90-95% elbagatellizálja a náci kérdést (mert valahol kurvára nem is bánja), az a néhány fehér holló meg csak jelképes, mint minden náluk.

Ugorjatok át a mértékadónak, mérsékeltnek titulált Vastagbőrre, ott nagyon szépen leszűrhető, hogy bár "hivatalosa" "elítélik az erőszakot" kegyetlenül nem bánják, ha pl a buzimenetet megdobálják..stb, sőt.

Én ne hinnék ennek a demokrata-máznak, mert még olykor saját maguk sem hiszik el...meg hát épp benne is volt a posztba: bűnösök közt cinkos, aki néma.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.19. 14:12:23

@Bezuhov: spec a vastagbőrt én nem gondolom mérsékeltnek, kicsit sem. Sőt, nekem igazából folyamatos ideológiai konfliktusom van velük...