A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XVII.: Kultúrharc Fantáziában

2009.04.17. 07:00 kolbenheyer

Most nem egyszerűen egy könyvet szeretnék ismertetni, hanem inkább a könyv kapcsán kibontakozott „vitát”: valójában azt fogom bemutatni, milyen nemtelen eszközökkel élnek a harcos ateisták korunk új kultúrharcában. Nemrég bemutattam C. S. Lewis Keresztény vagyok című könyvét, most híres meseciklusáról, a Narnia krónikái (M & C, Budapest, 2008, az angol eredeti: The Chronicles of Narnia, C. S. Lewis Pte., London, 1950-56) hét kötetéről, illetve annak ateista kritikájáról lesz szó. Talán érdemes pár szóban összegezni magát a szóban forgó művet. A hét könyvben Lewis jelenkorából (az 1950-es évek Angliájából) kerülnek át csodálatos módokon gyerekek egy mesevilágba, Narniába, ahol beszélő állatok, mesebeli lények (törpék, faunok, kentaurok) és emberek élnek. Mindig feltűnik Aslan, a nagy oroszlán, aki megteremtette ezt a világot, önkéntes halálával és feltámadásával megváltotta lakóit, majd a világ végén utolsó ítéletet is ült felette. Aslan tehát Krisztus alteregója Narniában, a meseciklus pedig keresztény tanmese a hitről és a kételkedésről, a bűnről és a bocsánatról, a szabad akaratról és a kegyelemről. Lewis sosem titkolta célját: a mesén keresztül megismertetni a gyerekekkel a kereszténység tanításait. Az természetes, ha egy ateistának ez nem tetszik, és nem szereti a Narniát. De ennél sajnos többről van szó.

Polly Toynbee, ismert angol ateista a Guardian-ben szedi le a keresztvizet a meséről (hahaha). Azzal kezdi, hogy Anglia túl szekuláris, itt senki sem fogja érteni a keresztény ikonográfiát, a Narnia is csak egy lesz a divatos fantasy-k közül. Akkor mi a baj? Pl. az, hogy Aslan feltámadása „értelmetlen” (Toynbee szerint az evangéliumi feltámadás-történet is az). Nem egészen értem, mire gondol? Ha mesének tekinti, akkor a beszélő állatok, a világok közötti ajtók, a kővé változtatott lények mennyivel értelmesebbek? Természetesen az a baja vele, hogy szerinte a kereszténység Istene megfosztja az embereket a felelősségtől, figyel, irányít és ítél, sőt egy másik világot ígér, ami pedig nincs. Furcsa egy mese kapcsán olvasni a keresztény teológia ilyen kifordított zanzáját. Most nem fejtem ki újra, mennyire fontos a kereszténységben az egyéni felelősség. Toynbee nehezményezi továbbá, hogy Aslan oroszlán, és nem bárány, pedig Krisztus a gyengék mellett állt és nem harcolt. Kár, hogy nem jutott el az 5. kötetig, ahol Aslan bárányként jelenik meg, és az is kár, hogy nem olvasta a Bibliát, mert Krisztus bizony tudott nagyon harcias is lenni. De Toynbee tovább megy: Aslan a „torz, beteg, neofasiszta republikánus” mintaképe. Ilyenkor elgondolkozik az ember, érdemes volt-e Angliát megmenteni Hitler karmaiból.

A szintén brit Philip Pullman olyannyira ellenszenvezik Lewis művével („a legundorítóbb és legmérgezőbb dolog, amit valaha is olvastam”), hogy írt is egy ateista ellen-mesetrilógiát, Az Úr sötét anyagai címmel (ennek első kötetét, Az arany iránytű-t nemrég filmesítették meg, csakúgy mint a Narnia-ciklus 2. és 4. kötetét). De mit is állít a Narniáról? Azt, hogy szexista, rasszista és szado-mazochista, mert szerinte Lewis azt írja, hogy „a halál jobb az életnél, a fiúk a lányoknál, a világos bőrűek a sötétbőrűeknél”. Ezt persze már sokan megcáfolták. Hogyan lenne szexista, ha a főszereplők mindig vegyesen lányok és fiúk, sőt a legtündöklőbb főszereplő (Lucy) lány, a (megjavuló) áruló viszont fiú (Edmund)? Narnia ember-lakói fehérebb bőrűek ugyan, mint az őket meghódítani akaró calormeniek, de utóbbiak között is számos pozitív hős van (Aravis a 3. kötetben és Emeth a 7-ikben), de ami a leglényegesebb: Aslan legnagyobb ellenfele, a Fehér Boszorkány tényleg hófehér, akár egy kegyetlen árja istennő. Végül a halálról: a főszereplők a 7. kötet végén meghalnak, és a mennyországba kerülnek. Nem a halált hirdeti Lewis, hanem az örök életet. De a legrettenetesebb ebben a vádaskodásban az, hogy milyen Pullman saját meséje. Ott is van isten, de az egy kisstílű csaló, aki csak hazudja, hogy ő teremtette a világot, hogy rabságban tarthassa a lelkeket, még haláluk után is, pedig azok inkább szeretnének elenyészni az anyag körforgásában. A hamis isten és gonosz egyháza ellen lázadók fővezére aztán meggyilkol egy ártatlan kisfiút, hogy az így felszabaduló energia segítségével nyisson kaput a világok között (!). Ez lenne a szép és egészséges mese?

A legmélyebbre azért természetesen a magyar kritika süllyed. Nagy Boldizsár az ÉS-ben bírta leírni a következőket: „J. K. Rowling azt nyilatkozta, hogy felháborítónak tartja a Narnia-könyvek hímsovinizmusát, Philip Pullman brit író pedig szimplán “minden idők legundorítóbb és legbetegebb könyveinek” nevezte őket. Nekem legjobban mégis a The Guardian kolumnistájának, Polly Toynbee-nak a jellemzése tetszik, aki úgy foglalta össze, hogy a Narnia-széria egy monumentális neofasiszta gyerekbiblia.” Pullman és Toynbee nyilatkozatait csak felturbózta kissé (kissé?), de mi a helyzet Rowling-gal? Ő speciel azt nyilatkozta, hogy: „Még ma is, ha egy szobába kerülnék egy Narnia-kötettel, rögtön felkapnám és újraolvasnám.” Khm. Akkor honnan jön ez a hímsovinizmus? Rowling valójában azt mondta, hogy az a problémája a 7. kötettel, hogy abban az egyik főszereplő (Susan) akkor válik hitetlenné, amikor inkább az ajakrúzzsal kezd el foglalkozni, amit Rowling a szexualitással azonosít. Ez még jogos kritika is lehet (bár Susan ekkor már 21 éves, azaz túl van a szexualitás felfedezésén, és ez a rész lehet az anyagi világ iránti veszélyes rajongás leírása is), de ugyebár semmi köze Nagy Boldizsár fantazmagóriáihoz. Talán csak egy kérdés maradt hátra. Miért van erre szükség? Mi késztet értelmes embereket arra, hogy az ügy érdekében hazudjanak és gyalázkodjanak?

12 komment

Címkék: keresztény ateizmus kolbenheyer olvas c. s. lewis

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr121067499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.04.17. 09:05:09

Miért? Miért kell meglepődni. Ha körbetekintesz a világban, nem találni olyat, amit ne kérdőjeleznének meg. Meg az ellenkezőjét is. S nem ritkán ugyanazok. Régi mondás, hogy az a hülye, aki kritizálni sem tud. A történelem tanárom, a matek tanárom, a filozófia tanárom, mind azt tanították, hogy akkor jó egy elmélet, filozófia, ha az alap elfogadása után, nem találni benne logikai bukfencet. Azt viszont könnyű belátni, hogy a hit világa nem ilyen. A Biblia nem logikus, hanem biblikus. Az a világ az ajtón túl, egy más világ. Bár teológiailag nem tökéletes a kép (Isten országában nem tűri el a gonoszt), mégis sokan felismerik, milyen veszélyesen jó fegyver a gonosz (Sátán) elleni harchoz. Jómagam kezdetben nem favorizáltam a gyermekeim nevelésében, később viszont rádöbbentem, az a képalkotás ami végigvonul a művön, nagyon is a gyermeki gondolatvilághoz alkalmazkodik. Láttam milyen jól értik meg, és hatása messze felülmúlta, bármely képes bibliáét, evangéliumi gyermekkönyvét. Fejet kellett hajtanom, és ez nem is esett nehezemre.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.17. 12:04:19

Azt nem bírom az ateistákban - illetve egy részükben - hogy képtelenek megmaradni ateistának, folyton átcsapnak a keresztényellenességbe, zsidóellenességbe.

Ők ugyebár ateisták, ami elvileg azt jelentené, hogy nem hisznek semmilyen természetfeletti, szakrális létezésben, és ennek megfelelően élik az életüket. Amíg én egy biológiai-normatív létező vagyok, és meghatározott normák szerint élem le az életemet; addig ő egy szimplán biológiai jelenség, aki kvázi úgy viselkedik, ahogy akar. Amíg én a biológiai halál után átlépek a létezés egy másik formájába, addig ő szopóágra kerül. Ez a két eltérő felfogás így kábé korrekt; gond nélkül ellennénk egymás mellett.

Ami viszont rohadtul zavar: miután az ateisták elfogadtaták a világgal a létezésüket, most már ott tartanak, hogy nem bírják elviselni az Isten-hívő, keresztény és izraelita társadalmat maguk körül. Vannak ilyen klassz kis kategóriáik, amikkel tüchtig módon bekaszlizzák a hívőket, hogy "fasiszta", meg "rasszista", meg "szexista", meg egyebek. Aztán ha a delikvens tiltakozik, akkor "agresszív fasiszta" lesz.

Ami az ateisták számára rendkívül ciki, hogy mostanra erről szól az egész létezésük. Egyszer volt egy monstre vita az El Mondo-n, keresztények és izraeliták vs. ateisták, ahol előkerültek az érv-anyagok. Ezen a téren a hívők ugyebár elég komoly készletekkel rendelkeznek. Az ateisták "Bibliája" viszont egy századfordulós kávéházi francia vitairat volt, ami elég alacsony színvonalon azt próbálta (3 oldalon) összegezni, hogy a kereszténység azért hülyeség, mert nem logikus. (Ezt a megállapítást sajna nem sikerült indokolni - a logika nagyobb dicsőségére.)

A kedves kritikusi társaság ugyenaz pepitában. Ő ateista, ami kábé senkit nem zavar; emellett viszont folyamatosan vernyákol, ha azt tapasztalja, hogy a körülötte létező társadalom hívő.

A következő kör gondolom az lesz, hogy Toynbee megnézi a Csillagközi Rombolót, és kijelenti, hogy mi, keresztények mind cylonok vagyunk. :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.17. 15:34:04

@mefisto: Csak a keresztények téríthetnek, ateisták nem? A katolikus egyház így is 1000 év elönyben van agresszió és hazudozás terén. Ehhez félmillió Dawkins sem elég. - Egyébként úgy vagyok vele, hogy mindenki hihet amiben akar [Istentöl a zsidó világösszeeskuvésig széles a skála] - attól még nem lesz igaz.

Másrészt meg nem érdemes összemosni az összes ateistát [Európában már lassan a többséget jelentik] az ilyen eröszakos térítökkel.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.17. 15:52:17

@Lodovik Trema:

"a keresztények téríthetnek, ateisták nem"

Nem a térítésről beszélek, hanem a másik leminősítéséről. Ha odajön hozzám egy értelmes ateista, hogy meggyőzne az igazáról, és normális arc, akkor meghallgatom, max nem fogadom el, amit mond.


"nem érdemes összemosni az összes ateistát"

Igen, ezért írtam, hogy "egy részükkel" nem értek egyet.


"is 1000 év elönyben van agresszió és hazudozás terén"

Köszönöm az illusztrációt! :)))

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.17. 16:38:18

@mefisto: Az katolikus egyház megerösödésére még jó 700 évet várni kell Krisztus [feltételezett] szuletése után, ráadásul 1000 évre rá a felvilágosodás elöretörésének köszönhetöen már szinte teljesen kiszorul a közeletböl Ny-Europaban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.17. 16:54:16

"szinte teljesen kiszorul a közeletböl Ny-Europaban"

Ok, te így gondolod.

kolbenheyer 2009.04.17. 16:56:49

@Lodovik Trema:
Értem, mit akarsz mondani, de kicsit pontosabban, kérlek! Milyen 700 év? 391-ben lett államvallás. És szinte teljesen kiszorult 1700 körül? Még 200 évig szinte az egész oktatásügy a kezében volt.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.04.17. 21:05:27

@kolbenheyer: A felvilágosodásnál igazad van, csak Nyugaton, egy relatíve kicsi, bár fontos térségben volt komoly hatása az egyházra; nálunk a kommunistáknak kellett jönniük ahhoz, hogy ebben igazi előrelépés történjen. Legalább valami jó volt a diktatúrában... De próbálkoznak most visszajönni, mindenbe belepofázni, itt és másutt is (lásd semjénzsoltit vagy Ratzingernek a realitásokat leszaró baromságait Afrikával kapcsolatban; mondjuk ebben Wojtyła sem volt jobb, de őt egyébként lehetett tisztelni). Higgyenek, amiben akarnak, de hagyják békén azt, aki nem ért egyet velük. Higgyenek, ne érdekelje őket pl. az, hogy már az Ősrobbanást és az evolúciót is kénytelenek voltak elfogadni... pedig ha ilyen sarkalatos pontokban vissza kell vonni a tanításaikat, akkor mitől lenne igazuk a többi részletben? Nem, senki ne jöjjön azzal, hogy összeegyeztethetőek ezek a sokszorosan bizonyított teóriák a vallással. Lófaszt egyeztethetőek össze. Tökéletes ellentéte a Bibliának. Olyan nincs, hogy jó, nem 6000 éves a világ, és nem egyszerre teremtett Isten mindent, sőt nem is növényeket, állatokat, embereket teremtett, hanem evolúcióra képes mikrobákat, de azért akkor is ő volt, mert csakazértis. Jó taktika ez, hogy amiről kiderült már, hogy totális hülyeség, azt kinevezik allegóriának (ami amúgy is úgy hangzik, mint egy súlyos betegség és egy nyomdahibás Algéria együtt :D). A 6000 éves világ Európában alig, Amerikában nagyobb számban létező hívei legalább konzekvensek. Szerintük minden igaz, ami a Bibliában van, és minden, ami ellentmond ennek, hazugság. Ez korrektebb, még ha nem is értek egyet vele.

molaris 2009.04.18. 04:13:54

@bm613:
Na már csak egy lépés. Az igazságot már látod. Istennek ez a legnagyobb adománya, rád bízza, hogy elfogadod- e.
Ennél szebben én sem tudtam volna az Új- Babilon bűneit leírni.

kolbenheyer 2009.04.18. 13:44:22

@bm613:
Szóval te tudod, hogy én mit gondolok? Hogy mit mivel tudok összeegyeztetni? Hát ezzel nehéz vitatkozni! Micsoda kinyilatkoztatás! Nem jezsuita iskolába jártál? :-)
Szerinted mi a különbség a belepofázás és a vélemény elmondása között? Egyiket sem szabad? Ha nem nézetekkel vitázol, hanem be akarod fogni mások száját, senkinek sem teszel jót.
Ha pedig az allegóriával van bajod, hát ...

valójábannemberci 2009.04.20. 00:37:27

A Narnia egy zseniális mű, csak hát itthon nem igazán ismert. Nem volt akkora hatása errefelé, mint Tolkiennek, pedig a két nagy történetet egymáson keresztül még tisztábban lehet értelmezni.
Ne felejtsük, hogy Tolkien és Lewis nagyon közeli barátok voltak, tulajdonképpen Tolkien volt az, aki visszavezette Lewist a kereszténységbe (csak míg Tolkien katolikus, Lewis anglikán lett).
Mindketten óriási hatással voltak a modern fantasy és Lewis személyében a sci-fi irodalomra is.

Ami meg a Narnia teológiáját illeti, valóban nagyon közel varázsolja az emberi szívhez az Evangéliumot. Én még felnőtt fejjel is sorban hatódom meg tőle.

Amúgy itt van egy nagyon jó cikk a salon.com oldalról:
dir.salon.com/story/books/feature/2003/12/03/tolkien_lewis/index.html