A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Vesszőfutás a Kalóz-öbölben, avagy a Birodalom Visszavág

2009.04.18. 08:00 Vörös BLORóka

Börtönbe vonul a Pirate Bay - adta hírül több internetes hírlap, illetve rádió is péntek déltájt. Aki számára ismeretlen lenne a Pirate Bay, vagy a torrent fogalma, annak álljon itt egy rövid ismertető, aki tudja, miről van szó, az bökjön a továbbra!

 A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

"A BitTorrent informatikai protokoll, valamint e protokollt használó p2p alapú fájlcserélő rendszer. A szoftvert Bram Cohen írta Python nyelven, és a BitTorrent Open Source licenc alatt tette közzé.

kliensek a fájlokat szeletekben (darabokban) töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében. Ennek az az oka, hogy az ilyen letöltéseknél a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A BitTorrent esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak. "

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy torrent oldal nem tartalmaz semmit, ami a szerzői jogokba ütközne, így nem történik törvénysértés. Vagy legalábbis eddig az internetes társadalom így gondolta. Az egyik legnagyobb torrent oldal, a Pirate Bay elleni perben, ami már február közepe óta tart, és az ügyész 3 éve építi a vádat, több fordulat is bekövetkezett: a per második napján az ügyész a vádpontok felét visszavonta, ugyanis azok a torrent technológia sajátosságai következtében nem állták meg a helyüket. A vádlottak nagyon higgadtan viselték az egész procedúrát, többször is hangoztatva ártatlanságukat, elviccelve az ügyész kérdéseit.

Azonban a mostani ítélet - ami ugyan csak első fokú - 1 év börtönt, illetve 30 millió svéd korona büntetést mondott ki a portál négy üzemeltetőjére, azon okból, hogy ők óriási károkat okoztak többek közt a Warnernek, a Sony Music Entertainmentnek, az EMI-nak és a Columbia Picturesnek. Ez a büntetés, amellett, hogy elrettentően komoly, a jogvédők szerint példát statuál az üzemeltetőkkel. Úgy tűnik, hogy bár az álláspontjuk könnyen védhető volt, leginkább azon bukott el az ügyük, hogy az oldalakon elhelyezett reklámokból bevételt szereztek. Amennyiben ezt nem csak az oldal fenntartására költötték el, akkor jogosan illeti őket a vád, hogy pénzbeli haszonszerzés céljával működtették az egyébként illegális tartalmakat letölteni segítő oldalt.

Az egész drámának tulajdonképp az az érdekessége, hogy ismételten sikerült bemutatnia egy európai bíróságnak, hogy az amerikai cégek céljai fontosabbak, mint az Európai Unió többször is kifejtett állásfoglalása, amely radikális megoldások helyett egyeztetéseket és új szabályozások bevezetését javasolja a szerzői jog és az internetes gyakorlat kapcsán. Mindezt Svédországban, ahol az internetezők aránya kiemelkedően magas, tehát a hosszú távú tendencia a torrentezés elterjedésére mutat a világ többi felén is.

Persze mi magyarok fellélegezhetünk, hogy nem csak a mi államunk hódol be a külföldi akaratnak lépten-nyomon informatikai kérdésekben, hanem a felvilágosult Nyugat (Észak?) egyik fellegvára is. Mindenesetre mi liberálbolsevikok, akik nem hiszünk abban, hogy egy spangli a rendőrörsre tartozna (mint ahogy a herka, a koksz meg a szpíd sem), kiváncsian várjuk, hogy a jogtiprók jogvédők hogyan terrorizálják tovább az internetet, és hogy vajon meddig marad az EU az Egyesült Államok kormánya óriáscégeinek markában.

9 komment

Címkék: internet torrent bíróság pirate bay

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr341071118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magustanonc 2009.04.18. 12:57:47

Mibol gondoljak a jogvedok, hogy mindenki megvenne a letoltott anyagot, ha nem lehetne letolteni?

Szvsz bilibe log a kezuk... :)

Gyulimali 2009.04.18. 14:05:13

@Magustanonc:
Tudod, a klasszikus kérdés:
- Hová ül le egy 2 tonnás gorilla?
- Ahová akar...

bryan 2009.04.18. 14:58:07

A jogvédők sokszor valójában jót tesznek a fájlcserélőknek, annyira undorítóak, hogy az emberekben fenntartják ezt a jó kis Robin Hood érzést, ami segít abban, hogy ne 0.10-es aránynál szakítsák meg a feltöltést. Egyébként a Pirate Bay működik tovább, szerintem kb. két év, mig a svéd legfelsőbb bíróságig elér a dolog, onnan még eu-s bíróság, addig ki lehetne találni azt a technológiát, amivel még az ehhez hasonló szájtokat is ki lehetne küszöbölni, és akkor már tényleg nem tudnának mit csinálni a "jogvédők". Ami szintén aggasztó, az ez:
torrentfreak.com/two-swedish-file-sharers-arrested-090403/
De ez is csak tengerből kiskanállal vízmeregetés. A torrentezés betiltása a fogyasztók üldözésével, az kb olyan, mintha most akarnák bevezetni az alkoholtilalmat.

Win Elen 2009.04.18. 17:47:30

Talan a kiadoknak reaglania kellene a fogyasztoi igenyek valtozasaira. Az hogy a penzukkel megvasarolt hatalmuknal fogva, terrorban tartva a vasarlokat akarjak biztositani a profitjukat sokkal sulyosabb etikai vetseg, mint barmilyen zene, vagy film letoltes. Amiert a felhasznalok ezt az utat valsztottak, az pont azert tortent, mert az igenyuket ezek az folyamatosan kriminalizalt csatornak jobban kielegitik. Raadasul ingyen. Pedig az emberek tobbsege, ha ugy erzi ertekes a megvasarolt mu, hajlando erte fizetni. Nyilvan nem annyit, mint amiert most kinalnak egy-egy alkotast. Az amugyis irrealis. Csak a hatalmas profitot hivatott szolgalni...

Egy paradigma valtas a nagy kiadok, es terjesztok reszerol, nyilvan hatalmas profit visszaesest eredmenyezne. De ez nem azt jelenti hogy valodi karosodast szenvednek, hanem azt, hogy valoban mi az erteke a kinalt portekanak. A kereslet talalkozik a kinalattal. Onmagatol. Nem pedig eroszakosan ferditve azt. A jogsertes esete egy-egy letoltesnel, foleg a filmeknel, nyilvanvaloan fenn all. De a masik oldalon, monopol helyzettel valo visszaeles ugyan ekkora mertekben van jelen. Nagyobb ingerre, erosebb valasz.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.04.18. 22:59:22

@bryan: Sajnos az ilyen esetek nagyon ijesztőek, amúgy szerintem csak ez a céljük vele, az elrettentés...
@Win Elen: Az egész gondolatmenettel egyetértek, érdekes egybehangzása van az egész ügynek amúgy a drogliberalizációs kérdésekkel is, amit a te kommented is tükröz (nem véletlenül írtam azt, amit és úgy, ahogy)

ralf 2009.04.19. 11:58:37

Magyarországon a helyzet más. Mivel minden magyar potenciális tolvaj (ezt helyenként a boltokban is látni, de maga a magyar törvényhozás is erre az elvre épül), nálunk minden egyes üres CD, DVD megvásárlásakor jogdíjat fizetünk az Artisjusnak (ld. még 2 tonnás gorilla), tehát a letöltéskor nem követünk el jogsértést. Amennyiben az Artisjus az arányos részt nem adja tovább a "Warnernek, a Sony Music Entertainmentnek, az EMI-nak és a Columbia Picturesnek", akkor ők követnek el jogsértés. Nem?

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.04.19. 14:39:57

@ralf: A felvetés jó, de ezt mondod vagy kérdezed? Ha mondod, akkor valóban más a helyzet, és akkor úgy tűnik Mo. ebben az esetben a kevés jó kivétel közé tartozik. Ha kérdezed, akkor sajnos válaszolni nem tudok, mert nem vagyok otthon a jogdíjak témájában (egyébként csupán másfél hónapja vezették be a pendrive-okra is jogdíjakat) - bár sajnos én nem bízom benne, hogy itthon ilyen egyszerű lenne a dolog.

Win Elen 2009.04.19. 14:44:32

@ralf: de bizony, ezen en is gondolkodtam. tovabb adja? valaki?

ralf 2009.04.19. 17:53:32

@Vörös BLORóka: Ez csak olyan álkérdés, hiszen egyértelmű.
Az tény, hogy az üres CD-k jogdíja nekik megy és szerintem a világon senki sem vizsgálja, hogy átutalja-e valakinek, illetve amikor ezt a rendelkezést kierőszakolták, egy pillanatig sem merült fel, hogy a befolyó összeg bárhova máshova menne, mint a saját zsebükbe.