A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Nagyon nagy koalíció, avagy a Harmadik Erő fantomja

2009.05.18. 07:00 kolbenheyer

Ki lesz a harmadik erő? Ez a kérdés köszön ránk most már plakátokról is, és valóban úgy tűnik, hogy a következő választás egyetlen nyitott kérdése ez. Magyar Bálint a pénteki Népszabadságban próbált meg egy egész oldalon át válaszolni. A kiinduló helyzet szerinte a „két pogány közt” állapota, amikor két paternalista néppárt (az MSZP és a Fidesz) verseng a járadékos többség kegyeiért, hogy aztán javukra szétosztogathassa az adófizető kisebbség által termelt pénzt. A válság talán felébreszti az elaltatott választókat, akik azután a „reménybeli polgári közép”-re voksolhatnának: azaz az SZDSZ és az MDF összefogására. Ehhez feledni kellene végre a múlt sérelmeit, és abbahagyni azt a teljesen hiábavaló kísérletet, hogy elhódítsák egymás szavazótáborát. Az EP-kampány még ennek a rossz politikának a terméke, de a 2010-es választásokig létre lehetne és kellene hozni a valódi Harmadik Erőt. Nem teljesen új gondolat, de valamelyik kis párt vezető személyiségétől mégis merész lépés. A kérdés csak az, hogy hova?

Nézzük először, mennyire alapos a helyzetelemzés. Az egyik probléma, hogy Magyar hol a rendszerváltás óta eltelt húsz esztendőről, hol csak az utóbbi ciklusról beszél. Ha az MSZP „a rendszerváltás óta képtelen a strukturális reformokra”, akkor aligha a „hitelességében és identitásában megrendült” mivolta a legnagyobb baj. Első esetben a korábbi kormányzati ciklusok kerülnek más megvilágításba (erre még visszatérünk), utóbbiban viszont komolytalan az egyenlőségjel kitétele a két nagy között. Ugyanis az MSZP konkrét tetteivel, illetve mulasztásaival csak Magyar feltételezései állnak szemben: mit tenne, illetve nem tenne a Fidesz (természetesen mindent visszacsinálva végleg szakadékba lökné az országot – kb. ez Magyar sejtése). Egy alapvető különbséget Magyar is kénytelen elismerni, jóllehet negatívan értékeli. Az MSZP osztogatása alapvető jellemvonás, a kádári politika öröksége, a konfliktusok elkerülésének, a szimpátia megvásárlásának eszköze. Ezzel szemben a Fidesz jövőképet és identitást is kínál szavazóinak: „erkölcsi prédikációkat” egy „össznemzeti nevelőtiszt”-től. Na most, ha ez így van, akkor azt is ki kellene mondani, hogy melyik párt esetében inkább elképzelhető, hogy a szavazótábor a megváltozott körülmények ismeretében hajlandó elfogadni az osztogatás visszafogását, ha cserébe más jellegű „javakat” kap.

Azzal tehát nem értek egyet, hogy jelenleg két egyformán káros erő küzd egymással. Ettől még természetesen szükség lehet (van) harmadik erőre is a magyar politikai palettán. Itt két kérdést kellene vizsgálnia Magyarnak: hogy miért nincs ilyen erő, és hogy milyennek kellene lennie. Miért nincs? Erre sajnos nem elég az a válasz, hogy fátylat a múltra, mindenki adott és kapott sebeket, most már csak előre szabad nézni. Egy frászt! Amíg nem beszéltük ki a múltat, addig úgyis jön velünk, mint a cipőnkre ragadt sár. Azért nincs harmadik oldal, mert az SZDSZ 1994-ben felrobbantotta. Addig úgy tűnt, hogy a magyar politika háromosztatú lesz: kereszténydemokrata/liberális/szociáldemokrata (persze egyik sem azt jelentette, mint Nyugat-Európában, de még csak négy éve volt a rendszerváltás). A jobb híján liberálisnak nevezett blokkban az SZDSZ mellett ott volt a Fidesz (igen, az még egy másik Fidesz volt, mondják sokan, de nem tagadva a változást, nem lehet, hogy közben az egész színpad is fordult egyet?). Az SZDSZ fordulatát a Magyar-féle vezetőség hajtotta végre, ő maga aztán a koalíciós kormányok emblematikus figurája lett. Azoké a kormányoké, melyek nagyobbik pártjáról ő írja, hogy reformképtelen. Ezek után kiált most új összefogásért?

És milyen is legyen ez az összefogás? Az SZDSZ kedvenc tévképzete, hogy az országban majd húszszázaléknyi liberális él, csak meg kéne már tudni szólítani őket. Az a helyzet, hogy meg vannak szólítva, csak épp más pártok által. Hiszen amit az SZDSZ nevez liberalizmusnak az nem azonos az individualista, szabadságpárti gondolatok egészével, a liberális minimumban mindkét nagy párt osztozik. Európában is csak ott van nagy liberális párt, ahol az egy speciális társadalmi csoportot képvisel, a színtiszta ideológiai liberalizmus mindenhol rétegpárt. Magyar most egy újabb érvet vezet elő: az SZDSZ és az MDF szavazótábora között a legkisebb a kölcsönös elutasítás, jóllehet alig keverednek. Ez igaz, csak épp nem vezet sehova: kétszer egy százalék az még mindig csak két százalék. A Harmadik Erőnek a most bizonytalanokat, illetve az átszavazókat (ők most épp a Fidesz táborában gyülekeznek) kellene megszólítania. Ehhez viszont program, és még inkább hiteles személyiség kell. Az utóbbi viszont hiánycikk. Az SZDSZ mostani vezetőinek senki sem hiszi egy szavát sem, legfanatikusabb szavazóik is csupán beidegződésből tartanak ki. Az MDF pedig ilyen szempontból nem látszik ki Dávid Ibolya háta mögül, akinek tíz év alatt sem sikerült elhitetnie senkivel sem, hogy komolyan kéne venni. Egy dologra lenne jó az SZDSZ és az MDF egymásba borulása: vicces lenne ez a nagyon nagy koalíció.

22 komment

Címkék: politika szdsz mdf magyar bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr161126722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.05.18. 08:00:04

Jó! Bővebben, nagyon jó írás. Bár Magyar idiotizmusa nem ér ennyit.

Szerintem, sz@rban vannak, és keresnek egy negyediket az ultipartihoz. Bár sem Herényiből, sem Ibolyából nem nézem ki, e nemes játék ismeretét.::))

Vidéki 2009.05.18. 09:57:33

A szerző nagyon jól rámutatott, miért álságos Magyar Bálint sóvárgása egy harmadik erő után:

„Azért nincs harmadik oldal, mert az SZDSZ 1994-ben felrobbantotta. Addig úgy tűnt, hogy a magyar politika háromosztatú lesz: kereszténydemokrata/liberális/szociáldemokrata (persze egyik sem azt jelentette, mint Nyugat-Európában, de még csak négy éve volt a rendszerváltás). A jobb híján liberálisnak nevezett blokkban az SZDSZ mellett ott volt a Fidesz (igen, az még egy másik Fidesz volt, mondják sokan, de nem tagadva a változást, nem lehet, hogy közben az egész színpad is fordult egyet?). Az SZDSZ fordulatát a Magyar-féle vezetőség hajtotta végre, ő maga aztán a koalíciós kormányok emblematikus figurája lett. Azoké a kormányoké, melyek nagyobbik pártjáról ő írja, hogy reformképtelen. Ezek után kiált most új összefogásért?”

Magyar Bálint nem pirul el, mikor ilyeneket állít:
„A kiinduló helyzet szerinte a „két pogány közt” állapota, amikor két paternalista néppárt (az MSZP és a Fidesz) verseng a járadékos többség kegyeiért, hogy aztán javukra szétosztogathassa az adófizető kisebbség által termelt pénzt.”

Mintha amnéziában szenvedve elfelejtené, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak túlnyomó részében kormányzati pozicióban volt az SZDSZ.

A kormányzati pozíció nem jelent-e egyúttal felelősséget is a kormányzás minőségéért?

Különösképpen érvényes ez a 2002-től kezdődő időszakra, amikor a SZDSZ zsarolási pozicióban volt és sikerült neki két MSZP-s kormányfőt is megbuktatni.

ralf 2009.05.18. 10:54:39

Én is azt gondolom, hogy az MDF-nek és az SZDSZ-nek lenne keresnivalója együtt, hiaszen képesek egy polgáribb szellemiséget képviselni. Ebben Magyarnak igaza van. A baj az, hogy ő pártja tagja, sőt emblematikus figurája, bneki erről nem engem kéne győzködnie az újság hasábjain.

Másrészt van egy félreértés, aminek az SZDSZ többször felült: az a harmadik erő, amelyik hadilábon áll mind a két másik táborral, értelmetlen. A harmadik erőnek mindkét féllel meg kell találniuk a hangot és képesnek kell lenniük bizonyos stzinten együttműködni. Csak így tudják a saját értékeiket napirenden tartani. Ilyen tipikus "harmadik erők" a határontúli magyar pártok.

"Az SZDSZ mostani vezetőinek senki sem hiszi egy szavát sem, legfanatikusabb szavazóik is csupán beidegződésből tartanak ki." Hát igen. Csak az a baj, hogy attól, hogy az SZDSZ sem máéltó a bizalomra, attól még a többi nem lesz szimpatikus. Jó szívvel akkor tudnék egy pártra szavazni, ha a rendszerváltáskori Tölgyessy-féle liberális gondolkodás valahol megjelenne a magyar politikában. De erre ma nem sok esélyt látok.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.18. 12:37:06

"A jobb híján liberálisnak nevezett blokkban az SZDSZ mellett ott volt a Fidesz (igen, az még egy másik Fidesz volt, mondják sokan, de nem tagadva a változást, nem lehet, hogy közben az egész színpad is fordult egyet?)"

Nem fordult. A Fidesz kezdetben liberálisnak hazudta magát, aztán nemzeti keresztény-konzervatívnak. Hivatalosan is váltottak, hiszen a Liberális Internacionáléból átléptek az Európai Néppártba. Ez nem a színpad bűne, hanem sima köpönyegforgatás. Ez egy ideológia nélküli, csak a hatalomért élő bűnbanda.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.05.18. 19:45:46

Abban igazad van, hogy kézzel foghatóan nagyobb kárt okozott a baloldal. Viszont az egyáltalán nem igaz, hogy "a Fidesz jövőképet és identitást is kínál szavazóinak". Eddig csak arról beszéltek, hogy mit nem akarnak. Ez óriási különbség! És igen, ezzel csak a bizonytalanokat lehet megfogni, azok viszont úgy hagyják ott őket, mint a szél, ha nem kapják meg az ígéretekben kapott mannát.

kolbenheyer 2009.05.18. 21:03:34

@bm613:
Bár múltkor sem hagytál sok teret a vitának, azért megpróbálom.
Szóval van olyan, hogy egy diktatúra káderpártjából szociáldemokrata párt lesz (MSZP). Van olyan, hogy egy élesen antikommunista liberális pártból együttműködő szociállberális, majd újra jobboldali liberális lesz (SZDSZ). Van olyan, hogy egy harmadikutas, népi mozgalomból előbb kereszténydemokrata gyűjtőpárt, majd libertárisu konzervatív párt lesz (MDF).
Változott a színpad. A Fidesz változását nem tagadom, de nem egyszerűsíteném le hatalommániára. Ráadásul eredeti szavazóik, sőt a 90-es évek SZDSZ-szavazói is kitartottak mellette.

@bng:
Én nem a kormányzati konkrétumokra (vagy hiányukra) gondolok. A Fidesz igenis kínál jövőképet, nézd meg a plakátjaikat. Sikeres ország, gyarapodó családok, erős állam, szabadság, de konzervatív értékek. Orbán beszédei kezdettől fogva érzelmiek voltak. A "polgárok" és a "nemzet" hívószaavk pedig igenis identitást sugallnak. Ilyen a baloldalon nincs, ill. Gyurcsány próbálkozott vele.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.18. 22:18:53

@kolbenheyer: Amit írtál, abból tökéletesen látható a különbség, amiről én is beszélek. Van egy pártunk, amely a (nyolcvanas években már egyáltalán nem szélsőséges) baloldali "puha diktatúra" pártjából átalakult (több-kevesebb sikerrel) egy nagyjából demokratikus baloldali párttá. Van egy másik, amely liberális volt és maradt is végig, ezt a szövetségkötés a fenti baloldali párttal nem befolyásolta. Az MDF ha volt is "harmadikutas népi mozgalom", az még a kezdet kezdetén volt. Pártként megalakulása óta egy oldalhoz tartozik. A Fidesz az egyetlen, amely gyökeresen eltérő világnézetet vett föl.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.05.18. 22:32:22

@kolbenheyer: Az érzelmi jövőképpel még igazad is van, de hol van mögötte a tartalom. Hogyan fogják megvalósítani? Csak nekem tűnik ellentmondásosnak, hogy a konzervatív értékek mellett (helyett) baloldali populista kommunikációt folytatnak: szociális népszavazás, 13. havi nyugdíj eltörlésének ellenzése, privatizáció ellenesség. Szerinted ezekre a jelszavakra a konzervatív értékrendű emberek fognak szavazni?

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.05.18. 23:07:04

@bm613: "liberális volt és maradt is végig"

Hát persze, a legnagyobb liberális épp az, aki traktorral behajtani tilos táblákat tesz ki, meg bűnös rendőrfőnököket tűntet ki. A szadesz valaha liberális volt, de már rég elvesztették ezt az egészet. Ha már hatalomvágyról beszélünk, akkor nézzük már meg, hogy Európában hány országban paktáltak le a liberálisok kizárólag a baloldallal? Megsúgom: kevésben. Elvakította őket a gyuszi féle 2/3, meg az addigi +20%. Utána pedig vitya, az áruló geci lett a főellenség, és liberális népünnepély volt mindkét maszop győzelemnél utána. Gratu.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.18. 23:22:16

@Vörös BLORóka: azt hiszem, hogy máshol is előfordult olyan, hogy a liberálisok baloldalra kötöttek koalíciót. Erről kolbenheyer biztosan többet tud, de szerintem No-ban történt ilyesmi. Az más kérdés, hogy Horn Gyula az bizony Horn Gyula, ami eleve szalonképtelenné tette a dolgot. (Magyar Bálint szerint nem, sajnos.)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.19. 00:01:02

@calam:
Róka úgy fogalmaz: KIZÁRÓLAG a baloldallal. Azt hiszem, jogos részemről a kiemelés. Viszont ennek marha egyszerű oka van. Normális országban szinte bárki bárkivel köthet szövetséget, ez természetes része a demokráciának, kivétel persze a vállalhatatlan nézetek híveivel történő koalíció. Itt viszont a jobboldal az SZDSZ-t a baloldallal való koalíció miatt hazaárulóvá nyilvánította, és azóta is szalonképtelennek tekinti. Ami szerintem szánalmas, és ha nem volna szomorú, akkor még röhejesnek is mondhatnánk. Ennyi oka van annak, hogy az SZDSZ 15 éve elválaszthatatlan a baloldaltól.

Németország jó példa. Ott a liberálisok a 16 évi Kohl-féle szövetség előtt is hatalmon voltak egy ciklust az SDP-vel. Aztán váltottak. Belefért, miért is ne? Ők liberálisok voltak, akárkivel is működtek együtt. Egyik sem mondta a másikkal való együttműködés miatt, hogy az FDP hazaáruló volna, vagy akár csak köpönyegforgató. Magyarországon vajon mikor jutunk el idáig?

Horn Gyula meg Horn Gyula, ez tény. Az is tény, hogy komoly pozíciója volt a 80-as években. De ilyen emberek a jobboldalon is akadnak bőven, bár igaz, hogy akik igazán magasra jutottak arrafelé, azok régen nem voltak ANNYIRA magas pozícióban, mint ő. Csak egy nyavalyás Népfront-alelnökből lett eü. minisztert tudnak felmutatni. No de ő nyilván belülről bomlasztotta a rendszert :D
És hát a 80-as évek azért nem a Rákosi-korszak... úgyhogy erős túlzásnak érzem, hogy Horn szalonképtelen volt. Ja, tudom, pufajkás volt 56-ban. Nyilván. Valamint kénköves lángot okádott mind a hét feje, és patája van, nem? :D Nagy szerepe nem lehetett, ha egyáltalán valami is volt... emiatt 94-ben tényleg bűn lett volna vele koalíciót kötni???
Arról nem is beszélve, hogy az eddigi legjobb kormányunk alakult meg ezzel.

Bell & Sebastian 2009.05.19. 01:59:28

SZDSZ elvek? "I love lóvé!" De nagyon.

Minek harmadik erő? Mérleg nyelve?
A politika bipólusú, mint az európai kultúrkör gondolkodása. De lehet próbálkozni anglománsággal vagy germanizmusokkal. (Meg fingra gombvarrással is.)

Mindkettő kissé tájidegen. Nagyvezír kell! (Ez egészen biztosan valami török szokás, amely ittmaradt.) Persze a "nem-törökökre" ez sem jellemző.

molaris 2009.05.19. 07:45:44

@ralf:
Szerinted, két ilyen teljesen leamortizált társulat, mint ez a két párt, még levegőhöz juthat? Akkor megérdemeljük ami jön.

kolbenheyer 2009.05.19. 09:14:33

@bm613:
Amit írtam, abból más látszik. Az "oldal" egy címke, amit te akasztasz rájuk. Nem attól nagyobb a Fidesz változása, hogy a liberális oldalról (van ilyen?) átment a jobboldalra. Nekem az MSZP átalakulása (antidemokratikusból demokratikussá) sokkal nagyobbnak tűnik, és éppoly kevéssé hitelesnek, ha a személyeket veszem sorra. Az MDF útja pedig kacskaringósabb, mint írtam is.

Horn Gyula szalonképtelensége pedig nem vicc. Érdemes belegondolni, miért vannak elég sokan ebben az országban, akiknek nagyon rosszul esik, hogy ugyanazok a pofák irányítanak 1989 előtt és után. Ha puha a diktatúra, akkor már nem is baj? Az meg nagyon gonosz összemosás, hogy mindkét oldalon vannak volt komcsik. Nézd már végig a Fidesz és az MSZP vezérkarát! Kik irányították a régi rendzert? Orbán, Kövér, Áder, Pokorni, Szájer? Vagy Gyurcsány, Medgyessy, Lendvai, Szili, Kiss?

kolbenheyer 2009.05.19. 09:17:48

@bng:
Egyik pártnál sincs mögötte konkrét tartalom! Vagy te tudod, hogy az MSZP most akar-e vagyonadót, vagy sem?
A Fidesz szavazói nem konzervatívok a szó angolszász értelmében. Miért is lennének azok? Miért kéne a Fidesznek a tankönyvek konzervatív pártjaira hasonlítani? A magyar valóságban a konzervativizmus az állami pternalizmust jelenti, a law and order fenntartásával és az életmódalternatívák kizárásával.
Megjegyezném egyébként, hogy a nyugati kontinetális kereszténydemokrácia sem olyan piachívő, mint az angolszász konzik.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.05.19. 09:49:02

@bm613: Azt ne felejtsd el, hogy a szadesz az identitásának egy jelentős részét feladta a 94-es koalícióért. Kezdve azzal, hogy a képünkbe hazudtak. És nem csak a miénkbe, hanem ideológia-társaikéba is. Ezután ne csodáld, hogy a fityisz nem képes velük egy tányérból csemegézni; ha beleszartál a tálba, egyedül fogod megenni.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.05.19. 23:03:11

@kolbenheyer: Nem mondtam, hogy bármelyik pártnak lenne programja, éppen az a baj, hogy egyiknek sincs. A szocik elmúlt 7 évi tevékenysége olyan borzasztó volt, hogy épeszű ember nem szavaz rájuk. De pusztán azzal kormányra lehet jutni, ha mindent tagadunk, amit ők tesznek? Most ez folyik. Ettől van a 2/3-os többség. Mond valamit Bajnai, kiáll egy Fidesz vezető és kijelenti az ellenkezőjét. Hurrá, újabb néhány ezer szavazat. Szerinted ez elég? Kritikátlanul mindenben igaza van a Fidesznek?
Akkor most a mi konzervatizmusunk olyan mint a magyar narancs? Kicsi, savanyú, de a mienk. Ha annyi mindenben eltér a konzervatív alapelvektől, akkor egyáltalán annak tekinthető?
Jól mondod, nálunk a paternalista jelleg az erősebb, mert itt soha nem tanultak meg magukról gondoskodni az emberek. A többség az államtól várja a megoldást a problémáira. Ez az állami gondoskodás azonban a szociáldemokráciának is sajátja. A különbség, hogy a konzervativizmusban nincs egyenlősdi. Dogma, hogy a tehetségesebbeknek, nagyobb teljesítményt felmutatóknak több is jár. Nálunk erről szó sincs, sőt a Fidesz minden ezt az elvet romboló kezdeményezés mögé beállt.
Most népszerűek akarnak lenni, nem elvszerűek.

kolbenheyer 2009.05.20. 09:10:24

@bng:
Akkor csak elbeszéltünk egymás mellett. Már több posztban és kommentben leírtam, hogy erkölcstelennek tartom a Fidesz hallgatását a programjáról. Mert valóban egyszerű szavazatmaximálásról van szó.
Ha viszont az a kérdés, hogy melyik oldalból nézem inkább ki, hogy valami értelmeset csinálnak, akkor most (2009. május) azt mondom, a Fideszből inkább.
Magyarországon nincs igazi konzervativizmus (az MDF lehetne az, de alig látszik). Ha politológiai szakmunkát írsz, akkor nem is szabadna használni. Az más kérdés, hogy a pártok sokmindent mondanak magukról, amiről úgy gondolják, vonzó a választóiknak.

Bell & Sebastian 2009.05.20. 15:21:18

Erkölcstelen-e?

A második helyezettnek közbeszerzésen és politikában hallgass lehet csak a neve!

Adtak már elég tippet ingyenbe.
A stratégiai alapvetésekből ki lehet hámozni a taktikát:
- Aki nem dolgozik, ne is egyék! (röviden)
- Ami történelmi távlatokban bizonyított, azt minek piszkálni?
- Hit, erkölcs, Haza!
- Vidék!

Ennél több kell-e? Gráf Józsefet átigazolni, az kellene még, és már jó is...

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.05.20. 18:43:36

@kolbenheyer: Tulajdonképpen egyetértünk. Annyi kiegészítéssel, hogy azért vagyok az előrehozott választások híve, hogy miután a Fidesz nyer, kénytelen lesz megmutatni, hogyan képzeli a kormányzást.

Bell & Sebastian 2009.05.20. 19:11:13

@bng:

Maradtak tán illúzióid?

Mondjak jelzőket?
Kegyetlen, könyörtelen, gyors, véres, következetes, mindent átfogó...

Remélem!