A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A bizonytalanság útján a szakadék felé?

2009.05.21. 06:00 Krokodil

 Tegnap új fejleményéről olvashattunk az olaszliszkai és az kesznyéteni büntetőügyeknek. Az előbbiben az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az autóval elütött kislány apjára, aki társaival agyonverte a vezetőt. Az utóbbiban az ügyészség több emberen elkövetett emberölési kísérlettel vádolta meg a veteményese köré húzott drótba áramot vezető gazdát. A két eset teljesen különböző, azonban bizonyos momentumok közösek.

Mindkét helyen borzalmas tragédia történt. Mindkét eset a cigány-magyar etnikai konfliktus emblematikus története lett. Annak ellenére, és ez az első dolog, amit le kell szögeznünk, hogy egyiknek sem etnikai konfliktus volt az elsődleges kirobbantó oka. Nem azért lincselték meg Olaszliszkán a sofőrt, mert nem volt cigány, hanem azért, mert úgy gondolták, hogy az ő hibájából sérült meg a balesetben a kislány. (Utólag tudjuk, hogy tévesen, hiszen nem is az áldozat hibája volt a baleset, és a kislány sem sérült meg.) Kesznyétenen sem cigánygyűlöletből rakott ki a veteményesbe áramos drótot a gazda, hanem azért, mert meg akarta akadályozni, hogy ellopják a dinnyét és az uborkát. 

Mindkét esetből úgy lett etnikai konfliktus, hogy a fundamentális indíték egyszerűen a bizonytalanság volt. Konkrétan a közbiztonság hiánya. Ami oda vezet, hogy az emberek a saját kezükbe veszik az irányítást. Az olaszliszkai esetre kevésbé igaz ez az indíték, mert egy balesethez, amiben megsérül valaki, ha kihívják a rendőrt, akkor ki is jön, és intézkedik is. (Vagy lehet, hogy itt is jelentkezett az a tendencia, hogy a cigányok úgy érzik, hogy másodrendű állampolgárok, akiket nem véd meg a rendőrség?)

Amikor azonban a veteményesből lopják el az uborkát, akkor kihívhatja a szerencsétlen áldozat a rendőröket, de vagy ki sem jönnek, vagy kijönnek, és akkor mondják azt, hogy "Csókolom, hát tetszik tudni, hogy 20.000Ft alatt nem tudunk mit csinálni." Ma Magyarországon a közbiztonság nem terjed odáig, hogy az vidéki gazdákat megvédje a lopástól. Két dolgot lehet tenni. Az első, amit a kesznyéteni házaspár is csinált évtizedekig, az aktív riportjában tessék megnézni, elmondják, hogy hagyták, hogy szétlopják mindenüket. Sőt. Ha becsöngettek hozzájuk, és kértek valamit a veteményesből, akkor adtak(!). Majd a másik taktikához folyamodtak, és maguk próbálták megvédeni a tulajdonukat. Sajnos halálos tragédiához vezető, rossz eszközzel. 

Az olaszliszkai önbíráskodás esete az igazságszolgáltatást nem várta meg, a kesznyéteni tragédia pedig azért következett be, mert nemhogy az igazságszolgáltatásban nem bízhatnak az emberek, hanem a rendőrségben sem. A rendőrség nem képes megvédeni őket. Álljon itt egy hátborzongató példája ennek, egy rádióinterjú, ahol Bakács Tibor budapesti tüntetésekről kérdezi a vidéken élő Wahorn Andrást, de végül oda lyukadnak ki, hogy a festő hogyan védi meg magát.

Amikor Wahorn elmondja, hogy a szomszédasszonyát 10 napon belül 3-szor rabolták ki, és őt ugyan nem tudja megvédeni, de saját maga vett pisztolyt, meg kardot is, akkor először együtt nevettem a riporterrel. Bakács részben talán kínjában nevet, részben azért, mert azt hiszi, hogy ez csak vicc, és nem akarja elhinni a dolgot, és valahogy én is nevetek, de csak egy pillanatig, mert azonnal rájövök, hogy ez nem vicc, ez teljesen komoly. Ez az ember tényleg megvédi magát, és lelövi azt, aki betör hozzá, hogy kirabolja. A tragédia azonban nem az, amit ő tesz. A tragédia az, amit az állam nem tesz, az, hogy nem biztosítja a közbiztonságot, az, hogy nem védi meg az embereket.

17 komment

Címkék: magyarország rendőr társadalom etnikai

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr911133735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.21. 07:30:03

A középkorban azért büntették a lopást halállal, mert ha a faluszéli öregasszonynak valaki ellopta a tehenét, akkor a faluszéli öregasszony a következő télen éhenhalt.

Most azért nem büntetjük a lopást súlyosan, mert úgy gondoljuk, hogy úgy sem éri nagy kár a sértettet. Ellopják a szatyrát, na és?

A probléma ott van, hogy ha ma a faluszéli öregasszonytól ellopnak 3 x 20.000 forintot pénzben vagy természetben, akkor erre rámegy a havi megélhetése.

A büntetőjogi gyakorlat szerint nem lehet aránytalan a védekezés. Ha az elkövető támadása a sértett vagyonának megszerzésére irányul, akkor a sértett védekezése nem irányulhat az elkövető személye ellen.

Sajnos kihagyják az összefüggésből, hogy az elkövető x-dik vagyon elleni támadása már tényleg a sértett személyét veszélyezteti.

ralf 2009.05.21. 08:46:31

Nehezn tudom elképzelni, hogy tudja a rendőrség biztosítani egy-egy veteményes biztonságát. Ám nemcsak a közbiztonsággal van baj, hanem az önvédelemmel kapcsolatos jogszabályokkal is.
1. Ami a kesznyéteni embert illeti, ha pl. a kerítésembe áramot vezetek, ahhoz bárki akár véletlenül is hozzáérhet az utcáról, tehát gondatlanul veszélyeztetem. Ha a kerten belül a gyümölcsösömet, veteményesemet körülveszem árammal töltött kerítéssel és a gyerekem, feleségem, barátom balesetet szenved, megint csak gondatlanságról van szó. Őket mindannyiukat figyelmeztetni tudom a veszélyre.
Ha viszont egy tolvaj szenved balesetet, akkor nem áll fenn a veszélyeztetés, ugyanis azzal nem kalkulálhatok, hogy a kertemben lesz, ugyanis nincs ott keresnivalója. Ha bejött, az kizárólag a saját felelőssége, nem az enyém.
Lelőni vagy "lekardozni" azért más tészta szerintem.

2. Aránytalan védekezés: Nem vagyok egy izompacsirta, a verekedések során soha nem az voltam, aki ver. Ha valaki megtámadna az utcán, mondjuk, hogy kiraboljon, és adna két pofont, az én két pofonom nem fékezné meg. Ha sikerül teli erőből tökönrúgnom vagy betörni az orrát, akkor el tudnám rettenteni, ámde akkor aránytalan a védekezésem és még én vagyok a bűnös.
Ha betör hozzám valaki, nem tudom az ágyhoz kötni, hogy kivárjam a rendőrség kijöttét, de esetleg le tudom csapni valamivel... node akkor megint én vagyok a bűnös, mert nem "arányos" a védekezésem.

Én nem vagyok a véres leszámolások embere, de szerintem ha valaki illetéktelenül bemegy valahová, azért, amit ott talál, ő a felelős. Akkor is, ha harapós a kutya és akkor is, ha belelép egy egérfogóba. Ugyanezek vendég esetében természetesen gondatlan veszélyeztetésként értékelendőek, hiszen velük alkalom van közölni az esetleges veszélyforrásokat.

Pepe83 (törölt) 2009.05.21. 10:23:50

@ralf:

A rendőrség honlapján olvastam, hogy ha valaki betörőt fog, akkor a fizikai lehetőségeinek mérlegelésével ott tarthatja az illetőt a rendőrök kiérkezéséig.
Ez alapján, ha éjjel elfogsz egy betörőt és egy palacsintasütővel ártalmatlanná teszed, majd megkötözöd és kihívod a rendőrséget, akkor abból nem származik semmilyen hátrányod.

Ha mindezt egy baseballütővel teszed és nem csak akkorát, illetve oda ütsz, ami az illető harcképtelenné tételéhez szükséges, akkor vélhetően téged is elkaszálnak.

Az ember szerintem érzi, tudja, hogy mi számít arányos és mi aránytalan védekezésnek.

Ha valakit tetten érsz a kertedben, amint éppen tolja kifelé a fűnyíródat, akkor nem lőheted le és ez szerintem így is van rendjén. Ha valakivel éjjel szembetalálkozol a házadban, akkor azzal szemben komolyabban is felléphetsz, hiszen nem tudhatod, hogy mik a szándékai. Ezeket a magyar bíróság is figyelembe veszi az ítélet meghozatalakor.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.21. 10:55:01

@Pepe83: Igen, csakhogy néha rendesen félreértelmezik az arányosság kritériumát.

A téves álláspont szerint akkor arányos az önvédelem, ha én, aki védelmi helyzetben vagyok, a bűnelkövető támadásához igazítom a védelmemet, hogy "fair play" szerint játszunk.

Tehát ha a támadó egy 27 cm hosszú pengével támad, akkor megkeresem a fiókban a saját 27 cm hosszú pengémet, és szabályos an garde beállással fogadom a támadást.

Az arányosság valójában azt jelenti, hogy felmérem a támadás volumenét, és a támadás eredményes elhárításához képest arányosan szabom meg a védelmemet.

Tehát annak megfelelően védekezek, hogy a fegyvere alkalmas az én életem kioltására: fejbebaxom egy palacsintasütővel, hozzávágom a húskloffolót, amikor a földön fekszik kétszer belerúgok a gyomrába, közlöm vele, hogy "Ott maradsz, te gexi!" aztán hívom a rendőrséget.

Pepe83 (törölt) 2009.05.21. 11:11:11

@mefisto:

Ha valaki egy 27 cm hosszú pengével támad rád, akkor minden bizonnyal az életedre tör és te bármit használhatsz a támadás elhárítására. Még akkor is jogos lesz az önvédelem, ha szétlövöd a fejét.

Ha ugyan ebben a helyzetben az illetőt a táskáddal a kezedben találod, akkor természetesen nem lőheted le, de leütheted valamivel, vagy lefújhatod gázspray-vel.

Nem olyan bonyolult ez.

Azt nem tudom pontosan, hogy ha kiírod a kerítésedre jól láthatóan, hogy harapós kutya és valaki ennek ellenére bemászik, akkor az őt ért sérülésekért ki a felelős.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.21. 12:38:40

@ralf: csak az igazság kedvéért: van pár dolog, ami tévesen jutott el hozzád. A kesznyéteni férfi az első híradásokkal ellentétben nem a kerítésébe, hanem a kertje közepén lévő veteményes köré 40 cm(!) magasan kifeszített drótba vezetett áramot. Állítása szerint azért egy ilyen alacsonyan kihúzott drótba, mert ezt még mindig át tudja lépni valaki, ha akarja (csak a betörők ugye részegek voltak, és esett az eső), illetve elterjesztette a faluban, hogy ilyet szerelt fel, és csak éjszaka kapcsolta be, este 10 és reggel 5 között. Másrészt az ügyészség emberölési kísérlettel vádolta meg, tehát ő felelős a betörők haláláért is.

Bell & Sebastian 2009.05.21. 12:50:20

Egy olyan országban, ahol nem szent a magántulajdon és az emberek egy része őskori intellektuális állapotban van, mégis, mi várható kultúra és az under-kultúra összeütközésekor, ha hivatalosan tagadjuk az emberek közti különbséget, senkinek sincs a homlokára tetováltatva az a szám, amellyel meg kell szorozni szavát, tettét, szavazatát?

A farizeusok Szentírás-értelmezése szerint ez így helyes, elég a homlokunkra kötni a megfelalő idézetet egy gyufáskatulyában, és máris állandóan a szemünk előtt vannak az Úr intelmei!

A két eset közt annyi a hasonlóság erkölcsi értelemben, mint a holocaust és a géppuskafészket a saját testével eltorlaszoló hős Szása közt. Mindkettő a háború folyománya.

Remélem a nagyon független magyar bíróság nem rágódik ezeken az eseteken úgy 6 évet, mint szokott.

kolbenheyer 2009.05.21. 20:57:41

Ha igaz, amit ralf ír, és ha ezek után elítélik azt a szerencsétlen parasztot, akkor nagyon nagy baj is lehet (azon túl, hogy az ő élete tönkrement).
Biztos azért van, mert az ügyészség a Fidesz kezében van, és ők annyira cigánypártiak.

kolbenheyer 2009.05.21. 21:16:04

@kolbenheyer:
Hülye vagyok: azt akartam írni, hogy ha igaz az, amit krokodil válaszolt ralfnak. Onnan rendeben van.

molaris 2009.05.22. 05:30:55

Tenyéréllel a crista gallit bepréselni a koponyába, és nincs probléma. Egy ütés, és senki nem tudja bizonyítani a szándékosságot.

Bell & Sebastian 2009.05.22. 08:31:15

@kolbenheyer:

Pihenned kéne, hanyatlik a stílus.

Corry 2009.05.22. 21:25:02

@kolbenheyer:
"Biztos azért van, mert az ügyészség a Fidesz kezében van, és ők annyira cigánypártiak. "

Három dolog: az ügyészség, mint testület valószínűleg nincs a Fidesz kezében. Egyes ügyészek esetében elképzelhető ez, de az ügyészségre vonatkoztatva ez azért meredek állítás.

Elítélni a bíróság szokott.

Nem értem a Fidesz irányába az iróniát a cigánypártiságról. Úgy tudom a Cigánypártiság manapság két feladatot lát el: egyrészt ez egy meccs a Jobbik és az SZDSZ között, másrészt pedig ezzel riogatják a plakátokon az elmúlt évek gazdasági sikerein totál fellelkesült szavazókat, hogy még nagyobb számban menjenek el szavazni. Ja és most már a plakátok nyomán látható, hogy egyvalamiről nem szól a cigánypártiság: ezek pedig a cigányok maguk. Most, hogy ebben a játszmában a Fidesz nem nagyon vett részt, nagyon nagy baj??

Bell & Sebastian 2009.05.22. 23:25:31

@Corry:

Ironizált. (fél éve olvasom, már majdnem ismerem)

kolbenheyer 2009.05.23. 09:24:54

@Corry:
Valóban ironizáltam.
Az alapján, amit Krokodil írt az ügyről, nagyon igazságtalannak érzem az ügyészséget 8ami nem ítél, csak vádol).
És röhejesnek tartom az ügyészség Fidesz-pártiságáról szóló rágalmakat is, pont arra utaltam, hogy ez az eset is az ellenkezőjét bizonyítja. (Jó, nem az ellenkezőjét, de semmiképpen nem erősíti meg azt a sztereotípiát, hogy a cigánykérdésben minimum érzéketlen Fidesz manipulálna).

Corry 2009.05.23. 11:34:41

@Bell & Sebastian:
Sejtettem, hogy ironizált :-)

2009.05.25. 09:41:36


http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=168803

2009.05.25. 10:10:49

http://vastagbor.blog.hu/2009/05/25/250_szamurajkardos_roma_csepelen_ilyen_orszag_nincs_is#more1142088

A liberálbolsevik média erről az esetről vajon miért nem cikkez? Nem lenne elég polkorrekt? Csak az a hír, ha a Magyar Gárda vonul fel?