A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XXIX.: Mondd, te kit választanál?

2009.08.08. 07:00 kolbenheyer

Magyarország a kiegyezéstől az első világháborúig alkotmányos monarchia volt parlamentáris kormányzással. A képviselőket angol mintára egyéni választókerületekben választották meg. A kormányt a többségi párt adta, az ellenzék szabadon tevékenykedhetett, a sajtó is teljesen szabad volt. Akkor minden rendben, ugye? Nos, nem. Két furcsa körülményre hívnám fel a figyelmet. Az egyik érdekesség az, hogy a fél évszázad során öt évet kivéve (1905-10) ugyanaz a párt volt többségben, következtetésképpen kormányon (igaz a neve többször is változott: Deák-párt, Szabadelvű Párt, Nemzeti Munkapárt). A másik pedig, hogy a választásra jogosultak aránya Magyarországon nem változott, a lakosság kb. 6 %-át tette ki az egész korszakban, miközben Európa lassan, de biztosan haladt az általános választójog felé (ráadásul a birodalom másik felében, Ausztriában is 27% volt választó). Összefügg ez a két tény? Feltétlenül. Hogy miért és hogyan, azt tudhatjuk meg Gerő András Elsöprő kisebbség (Gondolat, Budapest, 1988) című könyvéből.

A választójogot az 1848. évi V. tc. szabályozta. A választójogot cenzushoz kötötték: bizonyos mértékű vagyonnal vagy jövedelemmel kellett rendelkezni, esetleg felsőfokú végzettséggel, illetve a nemesi címmel járó választójogot sem vették el senkitől, ha nem is felelt meg a fenti feltételeknek. Az 1869. évi választás után parlamenti vita bontakozott ki a választójogi reformról, ez volt ugyanis az első választás a kiegyezést követően, amikor eldőlt, hogy a szavazók többsége támogatja-e a dualista rendszert vagy sem. Nos, a szavazók többsége valóban támogatta, és éppen ebből kerekedett a vita. A Deák-pártnak ugyanis megfelelt a törvény így, legfeljebb az értelmiségi cenzust bővítette volna (ami minimális változással járt volna, a szavazók mindössze 4,5%-a szavazott ez alapján), illetve adóalapon egységesítette volna a vagyoni-jövedelmi cenzust (eddig külön-külön volt meghatározva a birtokméret, illetve az egyéb vagyontárgyak és jövedelmek, amik a választójogot biztosíthatták). Az ún. balközép (ez akkoriban a kiegyezés bírálatát jelentette) alacsonyabb cenzussal bővítette volna a választók számát, és a választókörzeteket is átszabta volna, hogy egyenlő számú választóval rendelkezzenek. Végül a szélsőbal (ez a függetlenség híveit takarta) az általános választójog mellett kardoskodott.

Mi motiválta az egyes politikai erőket? Mit mutattak az 1869-es szavazás eredményei? Leginkább azt, hogy a Deák-párt győzelmét főleg a fejletlenebb peremterületek garantálták: a Felvidék és Erdély (illetve a Nyugat-Dunántúl, ami természetesen nem volt fejletlen), míg az ellenzék uralta az Alföldet. A közhangulat alapvetően 48-as volt (legalábbis mindenki így hitte). Ez magyarázza a kormány konzervativizmusát: a kiegyezés csak akkor tartható fenn, ha távol tartják az urnáktól a függetlenség-párti tömegeket. A balközép bővítette volna a választók számát a cenzus csökkentésével. Ezzel főleg az akkoriban gazdagabb alföldi területek magyar lakossága jutott volna több szavazathoz, amit a választókerületek átszabásával lehetett volna érvényesíteni (azaz itt kisebb kerületek lehettek volna, míg a peremeken nagyobbak, melyeknek választói létszáma ugyan azonos lett volna, de lakosságszámuk eltérő). Egy ilyen reform után a balközép nyerhetett volna úgy, hogy társadalmi átalakulástól azért nem kellett volna tartani, hiszen a szegényebb parasztok és munkások még így sem lettek volna választók. Végül persze a kormányjavaslat érvényesült, a rendszer megmerevedett. Még kétszer nekirugaszkodtak a reformnak, de csak 1913-ban és 1918-ban (!), a katasztrófa előtt: ekkor 18,5%-ra emelték a választópolgárok arányát.

A választójog nemzetiségi aránytalanságot is okozott, bár messze nem akkorát, mint azt sokan képzelik. 1910-ben a választópolgárok között 56,2% volt a magyarok aránya, míg az összlakosságon belül 54,5%. Megyénként eltérő volt ugyanis az az adóösszeg, amitől valaki szavazhatott: a szegény peremterületeken jóval alacsonyabb, így ez a rendszer leginkább az Alföld módosabb magyarjait sújtotta (az egyenlő cenzus viszont óriási nemzetiségi aránytalanságot okozott volna, ez tehát egy tipikusan megoldhatatlan probléma, mármint ha fenntartjuk a cenzust). Ami érdekesebb, az a nemzetiségi passzivitás. A románok lakta Naszód kerületben 1869-ben 2 (!) választó szavazott. A passzivitás tehát a rendszer alapvető fenntartója volt, hiszen így átengedték a döntést a szórványmagyarságnak, amelyik pedig ekkoriban kormánypárti volt: a függetlenségben a nemzetiségi mozgalmak megerősödésének veszélyét látta. Az ő súlyukat erősítette a választókerületek aránytalansága is: a belső területeken három-négyezer, míg a peremeken alig ezer választó lakott egy-egy kerületben.

A kormánytöbbség fenntartásának legfőbb eszköze azonban nem maga a választójog volt, hanem a választások lebonyolítása. A szavazás ugyanis nyílt volt, a választókerület központi településén egyetlen helyiségben zajlott. A szavazókat oda kellett utaztatni, etetni-itatni és elszállásolni kellett őket. Innentől kezdve megkülönböztethetetlen a „szervezés” a megvesztegetéstől: a kerületeknek szabott ára alakult ki, a választók elvártak valamilyen szolgáltatást a voksukért. A szavazás során az egy faluból érkezetteket egyben „terelték be”, ráadásul az egyszerűség kedvéért rögtön két sorba álltak: kormánypárti szavazók és ellenzékiek. A kortesek az utolsó pillanatig próbálták a választókat átrángatni a megfelelő sorba. A szavazást az a megyei apparátus bonyolította le, melyet a kormány által kinevezett főispán felügyelt. A kormánypárti jelölt pedig sok esetben az a nagybirtokos volt, akinek a földjei a választók megélhetését biztosították. Ebben a helyzetben kellett volna helyesen dönteni.

Ha egy parlamenti rendszerben a versengő felek rendszerellenesnek tekintik egymást, és így a váltógazdaság elképzelhetetlen, akkor a rendszer maga fog korrumpálódni. Ez pedig akkor is bukáshoz vezet, ha egyébként érvényesül a jogállam: a polgárok egyenlőek a törvény előtt, és a tulajdon és vállalkozás szabadsága is biztosítva van. A történelmi Magyarország fő bűne ez: nem volt képes és hajlandó működtetni a liberális demokráciát.
 

12 komment

Címkék: politika történelem magyarország parlament gerő andrás kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr421195757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.08.08. 08:38:12

Tanítói cikk. Jó, mert tömör. Folyt. köv?
Mert csak akkor lesz értelmezhető, megválaszolható.
Sőt!- talán azt is megkérdezhetnéd:miként választanál!

Bell & Sebastian 2009.08.08. 12:40:56

A könyvet nem olvastam, de lekövetve a recenzió logikai bakugrásait, azért megjegyezném:

- az alkotmányos monarchia (királysággal) annyira versenyképes volt, hogy az európai nagyhatalmak előre megfontolt szándékkal ízeire is szedték rövid idő alatt
- a censusos választójog (igaz, nem a vázolt formában) sokkal hatékonyabban szolgálja a nemzetállam érdekeit bármi másnál
(a demokrácia kiterjesztésének egyáltalán nem mond ellent a súlyozott szavazati jog)
- A liberális demokráciát a kielégítetlen egyéni ambíciók, azaz a mindenkori underclass szavazatai éltetik, lassítják, teszik (az arra érdemtelenebbek számára előnyössé) szociál-újraelosztóvá és nem teljesítmény-orientálttá.
- A korrumpálódásnak inkább az erkölcshöz van köze, mint az egyenlőtlen (nem szociális alapú) elosztáshoz:

Az erkölcsi fejlődés kohlbergi szakaszai:

I. Prekonvencionális szint
...1. Heteronóm erkölcs szakasz
...2. Individualista, az instrumentális célok és cserék szakasza
II. Konvencionális szint
...3. A kölcsönös interperszonális elvárások, kapcsolatok és az interperszonális konformitás szakasza
...4. A társadalmi rend és lelkiismeret szakasza
III. Posztkonvencionális szint
...5. A társadalmi szerződések, illetve a hasznosság és a személyiségi jogok szakasza
...6. Az egyetemes etikai elvek felismerésének szakasza

Következtetés:
Bármely rendszer elvetése, amely a jutalmazás - büntetés tagadásán alapul, ellentmond azon természeti és filozófiai törvényeknek, amelyek mentén az emberiség kiemelkedett, fejlődött (evolúció)!

A biológiai eugenika (fajnemesítés) kritika nélküli (ex cathedra) elvetése pont akkora ostobaság, mint azt feltételezni hogy a szavazók nivellálása nem a középszerűség diadala, azaz nem a minőség fensőbbségének tagadása a mennyiséggel szemben.

Ismét egy jó példa arra, hogyan próbálja a propaganda (progresszió = kényszer-reformáció) legyűrni a tapasztalást (permanens fejlődést) jogosulatlan előnyszerzés céljából.

Remélem sikertelenül!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.08. 22:51:58

@Bell & Sebastian:

>A liberális demokráciát a kielégítetlen egyéni ambíciók, azaz a mindenkori underclass szavazatai éltetik, lassítják, teszik (az arra érdemtelenebbek számára előnyössé) szociál-újraelosztóvá és nem teljesítmény-orientálttá.

A választáson és a politikában nemcsak az dől el, hogy "jutalmazzák-e" a "teljesítményt", hanem még az is, hogy mit értenek teljesítményen. A Kádár-rendszerben is volt verseny, mégpedig igen kemény verseny. A cégek versenyeztek a tervalkufolyamatban az erőforrásokért. Ez a folyamat erőteljes szelekciós nyomást gyakorolt a cégvezetőkre és pártfunkcikra. Jutalmazott és büntetett. Ellentétben a közhiedelemmel, a Kádár-rendszerben a gazdaságot csak kismértékben tervezték központilag. Nagyobb mértékben az történt, hogy verseny folyt az erőforrásokért és feladatokért. A probléma nem a verseny hiánya volt, hanem az, hogy MIBEN versenyeztek és KIK szelektálódtak ki ebben a versenyben. Ugyanis ez a rendszer nem a gazdaságosság és a hozzáértés szerint, hanem a politikai képességek, lojalitás, kapcsolatrendszer stb. szerint szelektált. Akárcsak a III. köztársaság vegyes gazdasági rendszere, ahol az ún. "fejlesztési" politika (kisebb mértékben) hasonló struktúrákat tart fenn.

>Bármely rendszer elvetése, amely a jutalmazás - büntetés tagadásán alapul, ellentmond azon természeti és filozófiai törvényeknek, amelyek mentén az emberiség kiemelkedett, fejlődött (evolúció)!

Az evolúció annak a folyamatnak a neve, aminek eredményeként ma emberek, csigák, kagylók, rákok stb. élnek a Földön és nem olyan protozoonok, mint 4 mrd éve.

Ebből a folyamatból per definitionem nem lehet kilépni. Az ember akkor is ember, ha könyvelő vagy bölcsész. Az ember fenotipusának része a papi nőtlenségre és a kommunizmusra való képesség is. Ezért az evolúciónak nem lehet ellentmondani és így a fortiori azt sem lehet állítani, hogy követendő norma nem szembefordulni az evolúcióval.

Másodszor.

Jutalmazás és büntetés mindenhol van. A kérdés az, hogy az életnek konkrétan milyen területein van, mi a jutalmazás és büntetés konkrét mechanizmusa és mit jutalmazunk és büntetünk. Olyat még az anarchisták se mondtak soha, hogy egyáltalán ne létezzen jutalmazás és büntetés. Minden társadalomban vannak az életnek olyan területei, ahol nincs hivatalos, jogi szabályzás, vannak részben szabályozott területek, ahol a konfliktusok korlátozottan vagy szabályozott keretek között megengedettek (pl. a kapitalizmusban ilyen a gazdaság, vagy 100 éve Magyarországon a párbaj), és vannak teljes mértékben szabályozott területek, ahol a konfliktus majdnem teljesen ki van zárva (közlekedés), meg ahol teljesen ki van zárva (pl. egy orvosi kezelési protokoll. Vagy még ott sem?) A központi szabályzásra, egyenlősítésre, egyenlőtlenségre, kooperációra és konfliktusra az összes társadalom életéből rengeteg példát lehet hozni. Sehol sem zárják ki teljesen egyiket sem, csak az arányok és területek különböznek, amikben/amiken ezeket a különféle alapformákat megvalósítják.

>azt feltételezni hogy a szavazók nivellálása nem a középszerűség diadala, azaz nem a minőség fensőbbségének tagadása a mennyiséggel szemben

A cenzus ellenzői nem hiszem, hogy azt gondolják, hogy az egyenlő választójog mondjuk a minőség diadala.

A cenzus csak akkor védhető, ha úgy gondoljuk, hogy a szavazás célja a helyes döntések meghozatala olyan célok érdekében, amik már a priori adottak és amiket mindenki elfogad. Erről akkor van értelme beszélni, ha az államot organizmusnak tartjuk, aminek az egyénekéin túlmutató céljai vannak. Ekkor a politika eszközökről szól (az eldöntött organikus cél érdekében) és nem célokról.

Tehát a szavazás a közös céljaink megvalósításához szolgáltat döntéseket, ezért eredményét rossznak és jónak is lehet nevezni, és ekkor van értelme okos és buta, helyes és helytelen szavazatról beszélni. Ha viszont a választójogot egy állampolgári joggal való élésnek tekintjük, az államcélt pedig olyasminek, ami a szavazási és pártrendszerben folyamatosan kialakul és átalakul az egyéni célok kölcsönhatásából, akkor mindenki szavazata egyenlő, mert minden ember egyenlő abban a tulajdonságában, hogy képes célokat választani magának. (Ezt jelenti az egyenlőség eszméje. Nem azt, hogy az emberek egyenlően okosak). Ha a választáson célokat akarunk megállapítani, és nem pedig adott célhoz megoldást keresünk, akkor fel sem merül az a kérdés, hogy a választópolgárok "nem elég képzettek".

Bell & Sebastian 2009.08.09. 00:34:12

@dzsucseharcos:

Sokat szoktam vidulni az Ön blogján, minek köszönhetem, hogy már házhoz is jön?

Vajon melyikünk értett itt félre valamit?
Bevallom, elemeznem kell mondandóját (újra és újra), de nem adom fel! Egészen addig, amíg végtelen ciklusba nem keveredik az e célra igénybe vett szubrutinom.
Ha nem megy (az értelmezés), istenuccse inkább visszavonom téziseimet, megszaggatom köntösöm és hamut szórok az automata mosógépbe Calgon helyett!

:)

Megjegyzem, alkoholmámoros emlékeimben úgy él tovább az Országos Tervhivatal, mint egyetlen vívmányunk, amit elirigyeltek tőlünk a gonosz kapitalnyikok. A USA mezőgazdasága ugyanis pont egy ilyen kvóta alapú nyílt információs rendszert használt a '70-'80 -as években, mint amilyet anno a mi tarhonya-termesztőink. De azóta megszakítottam az internacionálista kapcsolataimat amerikai paraszt-testvéreimmel, hogy a teljes életemet a Mozgalomnak szentelhessem. A másik természetesen a Párté.
John Deere elvtárs a mai napig ír lapot a Függetlenség Napjára, nem akarja megérteni a balga, hogy még egyáltalán nem aktuális (ilyen az amcsi humor). Postázna inkább hengerfejhez tömítéskészletet, vagy akár csak egy lasszót, hátha jó lesz valamire.

:)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.09. 00:43:42

A cikk különben jó. Sok mindenkire ráfér, hogy a dualizmus korát demisztifikáló cikkeket olvasson.

Kellene még egy olyan könyv is, ami sorra venné a dualizmus korának politikai és korrupciós botrányait. A dicső Harmadik Köztársaság elbújhat a boldog békeidők mellett ebből a szempontból.

Szerzőnk azonban Gerő, akinek magvannak a maga korlátai.

"Ha egy parlamenti rendszerben a versengő felek rendszerellenesnek tekintik egymást, és így a váltógazdaság elképzelhetetlen, akkor a rendszer maga fog korrumpálódni. Ez pedig akkor is bukáshoz vezet, ha egyébként érvényesül a jogállam: a polgárok egyenlőek a törvény előtt, és a tulajdon és vállalkozás szabadsága is biztosítva van. A történelmi Magyarország fő bűne ez: nem volt képes és hajlandó működtetni a liberális demokráciát."

Én itt egy gerői vörös farkat vagy "kék farkat" sejtek. A történelmi Magyarország azért "bukott meg", mert egy háborúban nagy túlerővel szemben hosszas harcban totális vereséget szenvedett. Szerintem ez a tény, a többi túlinterpretálás. Biztosan igaz önmagában az, hogy az ország nem tudott lib. dem.-t működtetni, de hogy ennek mik lettek volna a hosszú távú következményei, ha nem jön közbe az első vilcsi, azt nem tudhatjuk.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.08.09. 00:57:20

@Bell & Sebastian:

>inkább visszavonom téziseimet

Azt nem gondolom, hogy vissza kell vonnia, csak arra bátorkodtam rámutatni, hogy azok csak bizonyos egyéb elméletek elfogadása esetén védhetőek. Tehát adott államcél és organikus államfelfogás alapján (tehát akkor, ha el van utasítva az individualizmus). Emellett érvelni azért nem nagyon megy, mert manapság ezt kevesen fogadják el.

>Megjegyzem, alkoholmámoros emlékeimben úgy él tovább az Országos Tervhivatal, mint egyetlen vívmányunk, amit elirigyeltek tőlünk a gonosz kapitalnyikok. A USA mezőgazdasága ugyanis pont egy ilyen kvóta alapú nyílt információs rendszert használt a '70-'80 -as években, mint amilyet anno a mi tarhonya-termesztőink.

Mindenhol van tervezés, és van piac is. Pl. a piacon olyan cégek versenyeznek, amelyek terveznek. De olyan cégek is léteznek, amelyek olyan alegyságekből állnak, melyek egymással már piaci cserekapcsolatban vannak. Elképzelhető, hogy a 70-es évek Magyarországán voltak olyan ágazatok, amelyek jobban működtek az USA bizonyos ágazatainál. Az is valószínű, hogy ezek száma kisebb volt, mint a rosszabbul teljesítő ágazatoké (mivel Magyarország leszakadási pályán volt az USA-hoz képest ezekben az években). Természetesen nem feketéről és fehérről, jóról és rosszról van itt szó.

Ennek ellenére tartom a véleményem: mint ahogy tökéletes piac sincs, tökéletes tervezés sincs. A piac azt jelenti, hogy a szerződéses kapcsolatok a gazdaság szereplői között szabadon, a cselekvők által szabadon választott szereplőkkel alakulnak ki. A tervezés azt jelenti, hogy előre le van fektetve egy tervben, hogy ki kivel lép tranzakcióba. A tervalku azt jelenti, hogy a tervhivatal valamit körvonalaz ugyan, de a végén asztalok verései, párttaggyűlések és K-telefonon való leszólások folyamatában dől el, hogy ki kivel szerződik. Tehát a tervalku-rendszerben a piaci és a tervezési folyamatok keverednek. Ha aztán a piac szelektál, akkor a tervalku is szelektál. De megjegyzem, a tervezés is szelektál.

Bell & Sebastian 2009.08.09. 21:54:25

@dzsucseharcos:

Sokadik olvasatra (némiképpen pihentebben) ünnepélyesen megállapítom, hogy Ön végrehajtotta azokat a finomhangolásokat axiómaszerűen előadott kinyilatkoztatásaimon, amitől azok akár igazak is lehetnek.
Ezem okból köszönettel tartozom Önnek, egyben kinyilvánítom azon reményemet, hogy a jövőben nem szeretném, ha összeakaszkodnánk, mivel történelemben-társadalomtudományban szerzett jártassága messze meghaladja az enyémet.

(De ha valamikor az életemet tettem volna fel erre a szakmára, akkor sem lenne jaj Önnek, mivel a nemes bosszúvágyamat minduntalan legyőzi a kíváncsiságom. Minden alkalommal elsőre azt a kérdést teszem fel:
-Hol vagyok átbaszva? (hol vezetnek meg, finomabban szólva)
Szerencsémre nem sok esélye van a fentebb vázolt konfliktushelyzet kialakulásának, hogy ismét a blogjára hivatkozzam.
Örülök, hogy beszélhettünk!)

:)

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.08.10. 10:44:35

először

"választásra jogosultak aránya Magyarországon nem változott, a lakosság kb. 6 %-át tette ki "

majd

"A Deák-pártnak ugyanis megfelelt a törvény így, legfeljebb az értelmiségi cenzust bővítette volna (ami minimális változással járt volna, a szavazók mindössze 4,5%-a szavazott ez alapján)"

Most akkor a Deák-párt szűkítette volna a választók körét?

kolbenheyer 2009.08.10. 18:32:31

@dzsucseharcos:
A kék farok az enyém, nem Gerőé (a korlátai nem itt és most ütköztek ki).
A "bukás" valóban kissé pontatlan kifejezés, és konkrét formáját az I. vh okozta. De. Szerintem a történeti Magyarország társadalmi rendszere és nemzetpolitikája nem lett volna fenntartható, azaz megbukott volna. Hogy forradalommal, vagy gyengédebb átalakulással, azt nem tudom, de a rendszer olyan feszültségeket halmozott fel, amiket kezelni kellett volna.

kolbenheyer 2009.08.10. 18:33:38

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Mi a kérdés?
A lakosság 6%-a választó.
A választók zöme jövedelem, vagyon vagy régi jog alapján szavaz, mindössze 4,5 %-uk az értelmiségi cenzus alapján.

taktam 2009.08.12. 11:46:11

Át kellene gondolni a választójogot, ezzel egyetértek. Az adófizetés mértéke is lehetne a cenzus alapja. De a nem fizetők és a nem eleget, tehát az adócsalók ma többségben vannak/lehetnek..?.. Kétségtelen, hogy az istenadta nép többségi részvétele igazságosabbnak hathat egy iracionális gondolkodási rendszerben, de az irracionálisabb döntéseknek is sokkal nagyobb henne az esélye, sőt, azok inkább dilettánsabbak lennének, mint célszerűek/okszerűek... Az ország/társadalom/gazdaság irányítása ma inkább racionális döntéseket igényel, mint irracionálisat. A képviseleti demokráciában a visszahívhatóság megtagadása/nehezítése esetén a képviselő előbb/utóbb elszakadhat a választóktól... A népszavazáshoz megfelelően kidolgozott információs technika kifejlesztésével, talán nagyobb eséllyel lehetne a tisztességes, demokratikus népszavazást gyakoribbá tenni, de cenzust is ezzel a technikával kellene a rendszrebe beépíteni, rendszeresen aktualizálni... Részemről támogatható lenne valamilyen kötelezettségi kényszerrel, a szavazáson való részvételt törvényesen megkövetelni... A mai választási metódus még mindig ad lehetőséget valamilyen csalásra. A csalást nagyon szigorúan büntetném. Egyébként, a büntetések általános megszigorításával nagyobb rendet lehetne tartani a társadalomban/gazdaságban... A nem kellően körülhatárolt liberálisabb büntetőjog nem fogja a társadalmi/gazdasági állapotokat elfogadható rendben tartani... De ez már hosszú...

taktam 2009.08.13. 12:01:39

A 2009.08.12.11:46:11 hozászóllásom javított változata. Több helyesírási hiba maradt benne; tisztelt olvasóimtól bocsánatot kérek!
Át kellene gondolni a választójogot, ezzel egyetértek. Az adófizetés mértéke is lehetne a cenzus alapja. De a nem fizetők és a nem eleget, tehát az adócsalók ma többségben vannak/lehetnek..?.. Kétségtelen, hogy az istenadta nép többségi részvétele igazságosabbnak hathat egy irracionális gondolkodási rendszerben, de az irracionálisabb döntéseknek is sokkal nagyobb lenne az esélye, sőt, azok inkább dilettánsabbak lennének, mint célszerűek/okszerűek... Az ország/társadalom/gazdaság irányítása ma inkább racionális döntéseket igényel, mint irracionálist. A képviseleti demokráciában a visszahívhatóság megtagadása/nehezítése esetén a képviselő előbb/utóbb elszakadhat a választóktól... A népszavazáshoz megfelelően kidolgozott információs technika kifejlesztésével, talán nagyobb eséllyel lehetne a tisztességes, demokratikus népszavazást gyakoribbá tenni, de cenzust is ezzel a technikával kellene a rendszerbe beépíteni, rendszeresen aktualizálni... Részemről támogatható lenne valamilyen kötelezettségi kényszerrel, a szavazáson való részvételt törvényesen megkövetelni... A mai választási metódus még mindig ad lehetőséget valamilyen csalásra. A csalást, nagyon szigorúan büntetném. Egyébként, a büntetések általános megszigorításával nagyobb rendet lehetne tartani a társadalomban/gazdaságban... A nem kellően körülhatárolt liberálisabb büntetőjog, nem fogja a társadalmi/gazdasági állapotokat elfogadható rendben tartani... De ez már hosszú...