A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XXX.: Az anyafarkas népe

2009.08.22. 07:00 kolbenheyer

A dákoromán kontinuitásról lesz szó. Az elmélet régi, és valójában keletkezésének korában sokkal tudományosabb volt, mint az akkori kurrens magyar elméletek: merthogy a románoknak és a rómaiaknak sokkal több közük van egymáshoz, mint a magyaroknak és a hunoknak. Abból a felismerésből indult ki, hogy a román – szláv szavainak és szerkezeteinek ellenére – latin nyelv. (Ekkoriban ismerték fel magyar tudósok a magyar finnugor mivoltát: nagyon izgalmas történet, hogy ez a tudományos elmélet miért nem lett képes sohasem olyan identitásképzővé válni, mint a románoké.) Ettől még azonban nem válik igazzá: a történettudomány jelenlegi ismeretei alapján kizártnak tekinthető, hogy a mai Románia román nyelvű lakossága a késői ókorban romanizálódott dák lakosság leszármazottja lenne. A probléma az, hogy ezt az álláspontot leginkább magyar történészek, régészek és nyelvészek képviselik, míg a román hivatalos tudomány ragaszkodik a dogmához. Ezért fordulok most egy nemzeti szempontból elfogulatlannak tartható német szerzőhöz: Gottfried Schramm Korai román történelem (Csokonai, Debrecen, 1997, az eredeti Frühe Schicksale der Rumänen címen jelent meg a Zeitschrift für Balkanologie 1985-, 1986- és 1987-es számaiban) című könyvét szeretném bemutatni.

Schramm helyesen mutat rá, hogy teljesen megnyugtatóan csak akkor rendezhető a kérdés, ha az nem puszta cáfolat, azaz nem csak a kontinuitással össze nem egyeztethető tények felsorolása, hanem egyben hipotézis is: annak magyarázata, hogy hol és hogyan alakult ki a román nyelv. A logika helyes ugyan, de én mégsem vállalkozom Schramm összes tézisének bemutatására. Egyrészt azért nem, mert azok nem teljesek: bemutat egy elméletet arra nézve, hogyan alakulhatott ki a román nyelv a Balkán-hegységben, de arra nincs magyarázata, hogyan lett ebből nagy tömegű népesség a Kárpátok lábainál. Másrészt azért sem (és ez a fontosabb), mert személyesen eleve kételkedem a vándorlás- és honfoglalás-elméletekben, ahogy ezt már korábban megírtam. De lássuk azokat a bizonyítékokat, amik a daciai latin folytonosságot cáfolják. Két fontos kérdés merül fel. Elegendő idő állt-e rendelkezésre Dacia romanizálására? Fennmaradt-e ez a feltételezett latin nyelvű népesség a tartomány kiürítése után?

Dacia 106 és 275 között állt római uralom alatt, alig több mint harmadannyi ideig, mint Pannónia, ahol – ha végbe is ment romanizáció – kontinuitás biztosan nem volt. Hasonlóan megszakadt a folytonosság Noricumban (kb. a mai Ausztria), illetve az illír provinciákban (kb. Bosznia és Szerbia), ettől délre és keletre pedig le sem zajlott a romanizáció, a Balkán zöme hellenizált terület volt. A dák népesség továbbélését a régészeti leletek bizonyítják, a nyelvét pedig az, hogy a szlávba a helynevek nem a latinból, hanem a dákból kerültek át a 6. századtól. A feliratokon szereplő személynevek ugyan főleg latinok, de ilyen lelet kevés van, és a városokban természetesen élt bevándorolt latin nyelvű népesség. Összegezve elmondható, hogy a nagymértékű romanizáció elég valószínűtlen, de ezt sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet minden kétséget kizáróan.

275-ben Aurelianus császár racionalizálni akarta a veszélyeztetett dunai határvonalat, ezért kiüríttette Dacia provinciát. Vajon ez csak a hadsereg kivonását jelentette, vagy a római népességét is? A római források szerint mindkettőt, de ezek később keletkeztek. Tény viszont, hogy kétszáz évvel később Noricumból a lakosságot is kitelepítette az akkor már sokkal gyengébb birodalom (ismerjük a korabeli parancsot). Aurelianaus pedig a Dunától délre Moesiaból kiszakítva létrehozott két Dacia nevű új provinciát, feltehetőleg az áttelepülő lakosság számára. A nyelvészeti adatok is cáfolják a latin nyelv fennmaradását. A gót nyelvben (a népvándorlás során egy darabig gótok és más keleti germánok is tartózkodtak itt) vannak dák jövevényszavak, de latinok nincsenek. A szlávban vannak gót szavak, de latinok megint csak nincsenek. A románban viszont nincsenek keleti germán szavak, a szláv átvételek csak 800 utánra datálhatók, pedig a Kárpát-medencébe a 6. századtó éltek szlávok, és ami a legfurcsább: a dák helynevek szláv és részben magyar közvetítéssel kerültek a románba. (A szóátvételek datálása az egyes nyelvek hangváltozásaival történik, ennek részleteibe nem mennék bele, de elég megbízható módszernek számít.) Azaz: gyakorlatilag kizárt, hogy a térségben fennmaradt volna a latin nyelv.

Mit bizonyít mindez? Tudományosan annyit, hogy a románok latin nyelve nem a mai ország területén alakult ki. Ahogy a magyar se Magyarországon, a szláv nyelvek sem a Kárpát-medencében vagy a Balkánon, a német sem Ausztriában. Van-e ennek bármi köze a mindennapjainkhoz? Elvileg semmi. De persze tudjuk, hogy a román identitásnak azért fontos része a kontinuitás elmélete, mert ez teremt úgymond jogalapot Erdély birtoklásához. Ugye mekkora marhaságnak tűnik? Na nem az, hogy elhiszik, hogy a román nyelv itt alakult ki; ez valójában érdektelen. Hanem az, hogy azt hiszik, ez jogalap bármire is. Nem az. De fordítva sem: a „mi voltunk itt előbb” tökéletes zsákutca, történetileg pedig értelmezhetetlen. Erdély az erdélyieké.
 

8 komment

Címkék: történelem magyarország románia erdély kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr161195761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.08.22. 08:36:25

Tisztelettel kell megjegyezni, hogy Trayanus meg propeller lett a saját sírjában.

Bell & Sebastian 2009.08.23. 23:00:40

Azt, hogy a nagy külhoni könyvtárakban milyen információkhoz lehet jutni Magyarországról, nem is érdemes feszegetni, elintézhető pár jelzővel: hiányos, felületes, avítt, egyoldalú, hamis. Ebből dolgoznak a "szakértők", a nyelvészek, történészek. Persze ettől még akár helyes következtetésekre is juthatnának. Akár.

Az okokról (mármint a túlhajszolt propaganda teljes hiányáról, a nyelvi karantént is beszámítva):

"A magyarok, -tisztelet a kivételnek- még mindig nem tanulták meg
tisztességes értelemben vett módon eladni az országot a világnak" -
Ferenczy József, Németországban a kommunikációs ipar egyik vezetõ
személyisége.

"Propagandában, -sajnos- a magyar mindig igen igen gyenge lábon állott,
miközben a körülöttünk élõ népeknek minden alkalommal sikerült
elkápráztatni a külföldi vezetõket [és a közvéleményt] a hazugságok
tömegével. Emlékezzünk csak vissza, hosszú éveken keresztül milyen
'sweetheart' volt Nyugaton a megalomániás, tömeggyilkos Ceausescu. -
Tanuljunk meg végre helyes propagandát kifejteni és felvilágositó
hadjáratot inditani." -Tõkés László.

"Kérdezem, alkottak-e Magyarországon valaha is olyan minisztériumot,
mely ellenpropagandánkat eredményesen végezte volna? Nem! A nemzet
mérhetetlen, végzetes kárára, nem! A mentség mindenkor pénzhiány volt...
Bezzeg a románok, csehek megértették a modern idõk propaganda
követelményeit. Nekünk pedig Trianon jutott - és maradt..." - Dr. Kazár
Lajos egyetemi tanár.

Legfőbb ideje egy izmos, jobboldali kurzusnak, hogy túllendüljünk eme problemán végre.

Akit a fent taglalt téma részleteiben is érdekel, itt megtalálja, a bőséges forrásjegyzékkel. De: igen olvasott Kobenheyerünkéhez hasonló következtetésekre egyik listán szereplő úr sem ragadtatja magát!
Vajon miért? Komoly tudós nem merítkezik meg -önös érdektől hajtva-, a napi politika mocsarában, újabb (és újabb) csulákkal illetve -honfitársain kívül-, egész Nemzetét, a nemzetállam eszméjének túlhaladottságára hivatkozva! (Kár, hogy eddig nem a szlovák Stürmereket győzködte, hanem a sajátjait.) :)

mek.niif.hu/03500/03577/html/index.htm#19

Ja, hadsereg se kell, ott a NATO! :)))

klingsor von ungerland 2009.09.09. 17:40:20

@Bell & Sebastian:
Neked miért szokásod olyan linkeket betenni, amik nem cáfolják a posztot és nem támasztják alá a mondandódat? Mert ugysem olvassa el senki? Ez valszeg igaz, de most peched volt.
Szóval te még hiszel a nemzetállamban. Hogyan egyezteted össze ezt a romantikus gyengeséget a felsőbbrendűségi komplexusoddal?

Bell & Sebastian 2009.09.10. 14:08:02

@klingsor von ungerland:

Mi fáj, gyere mesélj! Ha otthon hagyod a felsőbbrendűségi komplexusod, ha lesz kedvem, majd visszajövök beszélgetni. Játssz tovább Szem!

klingsor von ungerland 2009.09.10. 15:07:39

@Bell & Sebastian:
Hoppá! Leestél a magas lóról! Nagyon fájt?
Már nem megy a nyegle riposztozás. Sejtettem előre, bár szinte már sajnálom. :-)

Bell & Sebastian 2009.09.10. 16:00:10

@klingsor von ungerland:

Azért egy temetés csak megindító, főleg ha gazdasági bűncselekmény áldozatairól van szó, meg szájbavett puskacsőről. Így reagáld le, vagy hallgass.
(Ja, ez két eset, egy projekt. Akarsz neveket is? Az egyik cigány volt, csak mondom, hétfőn és szerdán.)
Ilyesmikre járok mostanában.

klingsor von ungerland 2009.09.10. 16:07:48

@Bell & Sebastian:
Most sajnáljalak? Te szoktál ilyesmit? Na, ugye ...

Bell & Sebastian 2009.09.10. 16:28:33

@klingsor von ungerland:

Ne tedd, gyerünk vissza a kályhához! (jogos, de holnap letagadom)