A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XXXII.: Dzsihad

2009.09.19. 07:00 kolbenheyer

Ebben a posztban egy könyv mellett egy gazdasági szakcikket is szeretnék ismertetni, mert úgy érzem, hogy a témát nagyon fontos pontján egészíti ki. Ez pedig nem más, mint az iszlám világ hanyatlása, ami a jelenkori terrorizmust is kitermelte magából. Az iszlám és a terrorizmus összemosása természetesen ostobaság, de nem kétséges, hogy a terroristák vallási alapon határozzák meg magukat, és metaforikus nyelvük is a Koránon alapszik. Ugyanakkor ne feledjük, hogy messziről nézve hajlamosak vagyunk az egész civilizációt „iszlámnak” nevezni, nem csak a magvát alkotó vallást - ez épp olyan, mintha a nyugati világ valamennyi jelenségét „kereszténynek” neveznénk. A bemutatandó könyv Bernard Lewis A iszlám válsága (Európa, Budapest, 2004, az eredeti kiadás: The Crisis of Islam, The Modern Library, New York, 2003) című karcsú kötete a Mérleg sorozatból, a gazdasági áttekintést pedig Timur Kuran Why the Middle East is Economically Underdeveloped: Historical Mechanisms of Institutional Stagnation (Miért fejletlen gazdaságilag a Közel-Kelet: Az intézményi pangás történelmi mechanizmusai, megjelent a Journal of Economic Perspectives 18/3-as számában) cikkére alapozom. Három témát fogok kiemelni: az iszlám és a kereszténység különbségét az államra és a társadalomra vonatkozó tanításokban; a gazdasági elmaradottság intézményes eredetét és végül a „nyugati imperializmus” közel-keleti értelmezését.

A kereszténység első háromszáz évében üldözött vallás volt, így mindmáig megőrzött valamiféle bizalmatlanságot a világi hatalommal szemben. Ezenkívül kénytelen volt különálló egyházat kiépíteni, majd annak függetlenségét az uralkodói hatalommal szemben meg is védeni. Szent írása, a Biblia különböző korokban keletkezett iratok összessége, így kezdettől fogva jelen volt a forráskritika, a képes értelmezés lehetősége. Mindezzel szemben az iszlám mindig is egyszerre volt vallási és politikai közösség. Mohamed és utódai száz év alatt birodalmat és világvallást hoztak létre. Éppen ezért sosem volt szükség önálló egyház és papi hierarchia kiépítésére (a siíta Irán ebben kivétel). A zsidósághoz hasonlóan az isteni törvény (a saría) a mindennapok részleteit (étkezés, öltözködés stb.) is szabályozza. A Korán pedig egyszeri, végérvényes és szó szerint értelmezendő kinyilatkoztatás. Mindezek következtében az iszlám világban még ma is gyakori(bb) a vallási identitás az etnikainál vagy a nemzetinél (pl. Pakisztán csak a vallásában különbözik Indiától). Ezért létezik olyan iszlám nemzetköziség, amit egyetlen más világvallás sem ismer. A fundamentalistának nevezett iszlám irányzatok célja pedig pontosan annak a megerősítése („helyreállítása”), hogy a vallás teljes mértékben uralkodjon a társadalom, a gazdaság és az állam felett. Ezt célozza a dzsihad, amit ugyan lehet morális törekvésként is értelmezni („Allah útján való hadakozás”), de inkább jelent konkrét háborút.

Az iszlám civilizáció évszázadokon át a világ legfejlettebb területeihez tartozott, napjainkra viszont tragikusan elmaradt elsősorban a Nyugattól, de a rohamosan fejlődő Távol-Kelettől is. Mi ennek a lemaradásnak az oka? Timur Kuran szerint elsősorban néhány „intézmény” fejlődésképtelensége tette az iszlám világ gazdaságát az évszázadok során egyre versenyképtelenebbé a Nyugattal szemben. Ilyen az, hogy szerződést csak magánszemélyek köthettek, az iszlám jog nem ismeri a jogi személyiségű társaság fogalmát. Ezért aztán nem jöhettek létre európai típusú bankok sem, csupán tehetős magánszemélyek hiteleztek (külön probléma a kamatszedés tilalma, az iszlám bank nem valódi kölcsönt ad, hanem társtulajdonossá válik). Az iszlám államokban az erős uralkodói hatalom miatt önkényes maradt az adóztatás és bizonytalan a magántulajdon. Az örökösödési jog a Korán alapján egyenlősítő volt: a hagyaték kétharmadát az egész tág rokonság között kellett felosztani, csak harmada felett lehetett végrendelkezni: ez természetesen megnehezítette a generációk közötti tőkeakkumulációt. A közszolgáltatások egy részét az ún. vakufok, azaz vallási alapítványok végezték: ezeket azonban generációkon keresztül az alapító családja irányította, vagyona elidegeníthetetlen, célja pedig megváltoztathatatlan volt. Ezek a sajátosságok évszázadok alatt fejtették ki hatásukat, és amikor a 19. században az európai behatolás bekövetkezett, kiderült, hogy az európai cégek nagyobbak és hosszabb életűek, az önkényes adóztatás miatt kiirthatatlan korrupció jellemző a muzulmán világra, a vakufok pedig nem képesek kielégíteni a modern világ igényeit.

Mindez akkora vált nyilvánvalóvá, amikorra nem csak a terjeszkedő dzsihad állt le (úgy a 17. századra), de a 18. század végétől megkezdődött az európai gyarmatosítás a Közel-Keleten is (Indiában és Indonéziában már jóval korábban). A legfontosabb gyarmatosítók Anglia és Franciaország voltak, először Észak-Afrika és az Öböl térségének, majd az I. világháború után a volt Oszmán Birodalom arab tartományainak megszállásával. A jelenkorban a dzsihad fő célpontja a zsidó-keresztény Nyugat megtestesülésének tartott USA, mely gazdasági behatolása a 20. század elején kezdődött, majd a század második felében felváltotta a lehanyatló gyarmatosítókat. Az iszlám világ éppen ezért hajlamos volt a Nyugat ellenfeleinél támogatást keresni. Ilyen volt a tapogatózás a náci Németország felé, majd a II. világháború után a szovjet támogatás elfogadása. Utóbbi azonban inkább szekuláris, nacionalista diktatúrákat támogatott, melyeket aztán az összeomlásba is magával rántott. Bár az USA nem csak, hogy nem gyarmatosított közvetlenül, de sürgette is a gyarmati rendszer felszámolását, a Szovjetunióval ellentétben nem támogatta kezdetben Izraelt, támogatta viszont az afganisztáni ellenállókat, ugyanakkor viszonylag elnéző az antidemokratikus muzulmán rezsimek tetteivel szemben, mégis a fundamentalista iszlám első számú ellensége lett. Ennek magyarázata részben a gazdasági kudarcból fakadó frusztráció (amit felerősít a nyugati orvostudomány eredményeire támaszkodó demográfiai robbanás), részben az a tény, hogy az USA támogatásával maradhatnak fenn korrupt rezsimek, melyeket a fundamentalisták hitehagyottnak tekintenek. Paradox módon az ellenfelek kezére játszik a nyugati demokrácia szabad sajtója és önkritikus hajlama. A direkt katonai beavatkozás kudarcnak bizonyult. Ideje átgondolni az indirekt játszmákat.
 

29 komment · 1 trackback

Címkék: politika gazdaság történelem iszlám kolbenheyer olvas bernard lewis timur kuran

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr921224432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.19. 07:54:59

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freddy Krueger (törölt) 2009.09.19. 13:33:56

A legmegosztóbb dolog a vallás.
Ez lesz a vesztünk.

v2peti 2009.09.19. 14:02:07

Nem értem, ha annyira egységesnek mondja magát az iszlám vallásilag, akkor miért alakult ki a siíta és a szunnita irányzat? Melyik most az "igazi"?

Lord_Cica (törölt) 2009.09.19. 14:24:30

Vicces, hogy azért akarunk segíteni az iszlám világon, hogy keserűségükben nehogy kinyírjanak minet.

najwa 2009.09.19. 14:26:54

Sziasztok!

Azt hiszem, hogy mindenekelőtt szükségszerű lenne tisztázni alapfogalmakat a Közel-Kelettel kapcsolatban. Például, hogy egyáltalán mi az iszlám. Merthogy az iszlámot kulturális, vallási és politikai részre szokás bontani.
A másik dolog a dzsihád értelmezése.

"Ezt célozza a dzsihad, amit ugyan lehet morális törekvésként is értelmezni („Allah útján való hadakozás”), de inkább jelent konkrét háborút." A dzsihád soha az életben nem jelentett konkrét háborút, hanem Allah tanainak a világ minden táján való terjesztését. Önmagában és a Korán tanításai szerint ez nem foglal magában erőszakos cselekedetet, tévedés tehát azt hinni, hogy a dzsihád háború.
A harmadik dolog, az USA beavatkozása Irakban a 2001. szept. 11-ei merényletek után, igenis kívánatos volt. A kezdete és a kezdeti akciói nem, azonban a 2009. jan. 31-ei választások eredménye és annak folyamata példa lehet a térség összes muzulmán országa számára. Az USA tudniillik megmutatta az Al-Kaidával szimpatizáló szunnita csoportnak, hogy hogy harcok nélkül is lehetséges a jobb életkörülmény elérése. A fent említett csoport ugyanis a jobb életkörülmények reményében csatlakozott a fundamentalista csoporthoz. Ezzel természetesen nem a Bush adminisztrációt kívánom magasztalani, csupán azt gondolom, minden éremnek két oldala van. Ajánlom figyelmedbe BAssam Tibi: Keresztes háború vagy dzsihád című könyvét, és Gilles Kepel: Dzsihád című könyvét.

Üdv

valójábannemberci 2009.09.19. 15:15:09

Mondjuk a hierarchia kérdése egy érdekes pont. Szokás mondani, hogy az iszlám egy decentralizált vallás, de nem mindig volt így. Atatürk előtt az Oszmán Birodalom szultánja egyben a szunnita kalifa is volt, tehát világi és vallási vezető. Alatta viszont nem volt semmi olyan vallási rend, amire rá lehetne húzni a hierarchia kifejezést.
Amióta meg nincs oszmán szultán, azóta úgy tudom, a kalifátus rendszere is megrendült, és ténylegesen decentralizálódott a szunniták világa.

Pipas 2009.09.19. 15:21:30

A dzsihád soha nem jelentett háborút mi? A keresztes háborúk meg a keresztényi szeretet kirobbanó megnyilvánulásai voltak.

Miért nem látjuk annak a vallásokat amik, azaz őrült eszmerendszereknek, amiknek az elsődleges célja azok legyilkolása, akiket nem lehet megtéríteni?

DeMarco 2009.09.19. 15:27:16

Nemcsak vallások szerint oszlanak meg az iszlám világban. Fontos különbséget tenni pl. perzsák és az arabok között. A perzsa nép (irán) nagyon régi múltra tekint vissza és talán éppen ezért magukat megkülönböztetik a többiektől. Ők az arabokra úgy tekintenek, mint mi a cigányokra. Ez egyáltalán nem homogén réteg, csak innen messziről tűnik annak. A sorozatos Izrael ellenes felhangok mögött is állandó a harc egymás között a vezető szerepért. Bár ezt mostanában úgy tűnik, hogy Irán vette át, legalábbis ezt hangoztatják úton-útfélen, sokkal inkább a többi arab állam felé, mint felénk...

najwa 2009.09.19. 15:34:34

@Pipas: Nem ezt mondtam, Azt mondtam, hogy a Korán tanai szerint mit jelent. És természetesen, mint minden vallásfilozófiában ki-ki máshogyan magyaráz egy adott fogalmat. Azt akartam ezzel mondani, hogy nem szabad általánosítani. És nem szabad az iszlámot a fundamentalista terroristákkal azonosítani, mert ez sem fedi a valóságot.
Egyébként szerintem ha például a buddhizmust nézzük, az a vallás sosem törekedett a másik elpusztítására.
A "hittérítő csodás keresztények" pedig valóban, ebben a tekintetben semmivel nem voltak különbek a fundamentalistáknál.

Kerecsen68 2009.09.19. 15:37:36

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a "fejletlenebbnek" tartott iszlám bankrendszer/jog vajon tényleg fejletlenebb-e, mint a nyugati. Azt hiszem, hogy nem, mégpedig azért, mert nem ad lehetőséget olyan, a reálfolyamatoktól elszakadó, öngerjesztő pénzügyi lufi kialakulására, amitől az egész világ időről időre, most is, szükségszerűen szenved.

Kerecsen68 2009.09.19. 15:42:34

A másik észrevételem pedig az, hogy vajon valóban válságban van-e az iszlám. A postban írtak egy részével egyetértek, azonban véleményem szerint ellentmondásos válságban lévőnek nevezni egy olyan vallást, amely kivételesen gyorsan növelte hívei számát az elmúlt évtizedekben. Ebből a szempontból sokkal inkább válságban lévőnek mondhatók például a történelmi keresztény egyházak.

SakiCitizen 2009.09.19. 15:46:15

@najwa: a dzsihád háború! ezt már bizonyították szeptember 11.-ével azok az idióta arabok, én csak örülök ha irtják őket, nélkülük jobb lesz a világ! ne mondja nekem senki, hogy normálisak, nőket csonkítanak/beleznek ki, 6éves kislányokkal hálnak, ez nálam kimeríti a beteg, aberrált, perverz hit fogalmát, amit tűzzel-vassal kell irtani ahol csak lehet!
Hiszen mint tudjátok, azért nincsenek arabok a Star Trek-ben sem, mert a jövőben játszódik...

phaidros 2009.09.19. 15:53:24

@Freddy Krueger: "A legmegosztóbb dolog a vallás.
Ez lesz a vesztünk."

Szerintem ez beszűkült megközelítés. A legmegosztóbb dolgok a gondolkodási rendszerek, beleértve az ideológiákat is. EZ lesz a vesztünk. :)

(De komolyan.)

phaidros 2009.09.19. 15:55:40

@SakiCitizen: " a dzsihád háború! ezt már bizonyították szeptember 11.-ével azok az idióta arabok, én csak örülök ha irtják őket, nélkülük jobb lesz a világ!"

Egészen pontosan ez a jelentése. "Szent Háború a hitetlenek ellen". Egyébként ugyanolyan hülye vagy mint ők. Írtsátok ki egymást, NÉLKÜLETEK lesz jobb a világ, egészen pontosan, az agyatlan gyűlölködő idióták nélkül.

SakiCitizen 2009.09.19. 16:01:03

@phaidros: látom te is a pedophiliara szavazol, gondolom te is egy 25 nőből álló háremben élnél mint vmi kéjúr......aki pártolja az iszlámot, egyet ért vele, hozzád hasonló elfajzottak miatt olyan a világ amilyen, amint megszabadulunk az összes ilyen mentálisan beteg állattól máris szebb jövő fog ránk várni........

valójábannemberci 2009.09.19. 16:02:02

@phaidros: Akkor a gondolkodás ellen kellene tüntetni? :D

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.09.19. 16:06:56

Azért akad itt 1-2 csúsztatás
A teljesség igénye nélkül

"Pakisztán csak a vallásában különbözik Indiától"

Nem egészen. Etnikailag mindkettő elég heterogén képet mutat, ami összetartja őket az a vallás (iszlám/hindu), és az állam, ez utóbbi Pak esetében éppen recseg-ropog.

"amikor a 19. században az európai behatolás bekövetkezett, kiderült, hogy az európai cégek nagyobbak és hosszabb életűek"

Meg mondjuk jól jött az európai cégeknek, hogy az anyaországaik olyan vámokat és kedvezményeket kényszerítettek rá az arabokra, hogy az csírájában fojtotta el a gazdasági fejlődés lehetőségét. Lsd. Muhammad Ali féle Egyiptom virágzása és bukása.

"Az iszlám világ éppen ezért hajlamos volt a Nyugat ellenfeleinél támogatást keresni. Ilyen volt a tapogatózás a náci Németország felé"

Az MVH alatt az arab világ egyes részeinek, és nem az iszlám világnak voltak tapogatózásaik a gyarmatosítóik, Nagy-Britannia és Franciao. ellenségei felé. Ez elsősorban Németországot és Olaszországot jelentette, csak nem árt megjegyezni, hogy ezek ugyanúgy a Nyugat részei, mint GB és F.

"2009. jan. 31-ei választások eredménye"

Ha az USA-ra gondolsz, az a beiktatás, és nem a választás dátuma.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.09.19. 16:10:09

@SakiCitizen:

"gondolom te is egy 25 nőből álló háremben élnél mint vmi kéjúr......"

Jah, belegondolni is borzalmas, milyen szörnyű lenne... :)

Martian (törölt) 2009.09.19. 16:10:30

@SakiCitizen: "a dzsihád háború! ezt már bizonyították szeptember 11.-ével azok az idióta arabok,"

9/11... Koránt citáló tevehajcsárból szuperpilótává képzett arabok, akik kijátszották a NORAD-ot... te még hiszel a mesékben?
:))

"én csak örülök ha irtják őket, nélkülük jobb lesz a világ!"

lehet... no és Rotschildékkal meg a karvalytőkével mi legyen...?
:)

"ne mondja nekem senki, hogy normálisak, nőket csonkítanak/beleznek ki, 6éves kislányokkal hálnak,"

Hajjaj, ilyesmiben a keresztes martalócok is profik voltak. De ma már civilizáltabbak vagyunk, a civil belek kiontását "sebészeti pontosságú bombázásnak" nevezzük.
:)

"ez nálam kimeríti a beteg, aberrált, perverz hit fogalmát, amit tűzzel-vassal kell irtani ahol csak lehet!"

na és az inkvizitorok utódai..?

"Hiszen mint tudjátok, azért nincsenek arabok a Star Trek-ben sem, mert a jövőben játszódik..."

Nana... és Bashir doktor..? és hát magyarok se nagyon bukkantak fel benne.
:)

Martian (törölt) 2009.09.19. 16:15:05

@SakiCitizen: "látom te is a pedophiliara szavazol"

A kisfiúkat már az ókori művelt görög értelmiség is szerette... na megyek, és elégetem Homérosz, Arisztotelész, Platón és a többiek műveit.
(és Arthur Clark könyveit is)
:)

najwa 2009.09.19. 16:20:26

@SchA: Az iraki választások dátumára gondoltam. Ez volt az első valóban demokratikus választás Irakban. :) A 2005-ös még csak látszat volt. Az idein a jelöltek egyharmada nő volt. / ezt a rendelkezést is önszántukból hozták/

najwa 2009.09.19. 16:26:21

@SakiCitizen: Az a probléma, hogy folyamatosan általánosítasz és kiragadsz az egész muzulmán világból részleteket. Az iszlám és az egész muzulmán világ nem erről szól, attól függetlenül, hogy természetesen vannak olyan részei, amelyeket elfogadhatatlannak tartok én magam is.
De az lenne a kérdésem, hogy a hatalmas katolikus egyház és pedofil papjai vajon mennyivel különbek? Természetesen itt is tisztelet a kivételnek.
Amúgy pedig igen, valóban ez a legegyszerűbb, gyűlölködni és általánosítani aztán kiirtani. Mérhetetlen intelligenciára vall. De valóban sokkal kisebb energia befektetés mint utána olvasni dolgoknak, tájékozódni és megismerni a teljes valóságot.

kolbenheyer 2009.09.19. 21:17:51

@najwa:
A posztom elején ott áll: iszlámon érthetünk egy vallást, vagy egy civilizációt. Válságban az utóbbi van. A dzsihad értelmezéséhez: a Korán sajnos tele van direkt felszólításokkal a hadakozásra, igaz, hogy szigorú szabályokkal. Ezért nem jogos a dzsihadot csak lelki törekvésnek értelmezni.

@berciXcore:
Kalifa ide vagy oda, valós hierarchia, intézményrendszer és pl. vagyon sosem jellemezte a szunnita egyházat.

@Kerecsen68:
Pénzügyi válásgok ellenére a nyugati világ összehasonlíthatatlanul nagyobb jólétet teremtett, mint az iszlám világ. És a válásg után is sokkal gazdagabbak maradunk, mint ők.
Nem a vallás van válságban, hanem a civilizáció, ahol nincs technikai fejlődés, nem működik a gazdaság, hullik szét az állam, és ahonnan kiindul a terrorizmus.

@SchA:
Nem látom, hogy bármiben is cáfolnál. India és Pakisztán lakói nem különböznek antropológialag, etnikailag, nyelvileg. Vallásukban viszont igen. (India viszont nem hindu állam, bocs). A nyugati államok azért tudtak bármit is rákényszeríteni az arab államokra, mert nagyobbak voltak az erőforrásaik, amiket a jobban teljesítő gazdaságuk bocsátott rendelkezésükre. Nyugaton pedig a gyarmatosító hatalmakat értettem abban a mondatban, elég nyilvánvaló módon.

Az iszlamofóbok vs antiszemiták meccsből most is kimaradnék.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.09.19. 23:48:25

@kolbenheyer:

Etnikai differencia
- paki etnikum nincs. Pakisztán főbb etnikai csoportjait lsd
www.pakistanpaedia.com/maps/map_pakistan_ethnic_division.jpg
India - szintén nem egy etnikum, hanem egy csomó
en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_of_India

Átfedés van a kettő között, de nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő közé. A nyelvek meg szintén eltérőek a két országban.

"India viszont nem hindu állam"

Nem vallási állam, de miután a lakosság 80+%-a hindu, nem áll messze a valóságtól, ha hindu államnak nevezzük.

"A nyugati államok azért tudtak bármit is rákényszeríteni az arab államokra, mert nagyobbak voltak az erőforrásaik, amiket a jobban teljesítő gazdaságuk bocsátott rendelkezésükre."

Ez így igencsak leegyszerűsítés. Ennek analógiájára, amikor az arab vagy az oszmán hódítás fenyegette Európát, vagy amikor éppen elpicsázták a kereszteseket a Közel-Keletről, akkor az ő gazdaságuk teljesített jobban? Mert akkor meg nem az iszlámban kell keresni a gazd. lemaradás okát.

"Nyugaton pedig a gyarmatosító hatalmakat értettem abban a mondatban, elég nyilvánvaló módon."

És én ezt neveztem csúsztatásnak, az előző kommentben kifejtett okok miatt.

kolbenheyer 2009.09.20. 11:42:22

@SchA:
Nem nagyon szeretem a felesleges kötözködést, de a tisztesség okán válaszolok.
Sehol nem tettem egyenlőségjelet India és Pakisztán között, csupán azt állítottam, hogy a különbség köztük vallási, hiszen más alapon nem megkülönböztethetőek.
Valóban. Az arab hódítás korában az arab gazdaság volt a fejlettebb. Csak aztán lemaradt, ahogy azt Kuran kifejti, én meg ismeretem. De érdeklődve várom a rivális elméletet.
Nevezheted csúsztatásnak, bár okot sehol sem fejtettél ki. A Nyugat nem egy szilárd definíció, Angliában, Franciaországban, de Németországban is Németországot Közép-Európának mondják.

ralf 2009.09.23. 07:25:05

Az szerintem is kétséges, hogy akik a II. világháború idején Németország felé tapogatóztak, talán a meglévő angol, francia fennhatóságot próbálták kiegyenlíteni, ahogy a balti népek sem genetikailag fasiszták, csak a németekben látták az oroszok alóli felszabadulás lehetőségét.

Ami az iszlám fundamentalizmust illeti, abból nagyjából annyira lehet az iszlámra következtetni, mint a kereszténység alapelveire a keresztes háborúk vagy az inkvizíció alapján.

Egy vallást vagy ideológiát semmi sem képes úgy eltorzítani, mint az, ha uralmon van.

kolbenheyer 2009.09.26. 10:53:17

Mostantól Kolbenheyer posztjainál az értelmetlen és/vagy sértegető és/vagy gyűlölködő hozzászólások ki lesznek moderálva. Ennél a posztnál ez utólagosan már megtörtént.