A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Politikai menekültek és támadók

2009.10.08. 13:00 Horváth Andor Márton

A kirekesztettség ellen persze lehet rosszul is küzdeni. A napokban két ilyen módszer is előtérbe került. Az egyik tudatlan, a másik erőszakos, és ami a közös bennük: mindkettő árt a többségnek és a kisebbségnek egyaránt.

Nagyon valószínű, hogy az MTV-hír igaz, miszerint öten megpróbáltak megverni egy nem-cigányt azért, mert nem cigány. Az, hogy ők cigányok voltak, csak a motivációjukra deríthet fényt, a rasszista bűncselekmény súlyosságán, amellyel gyanúsítják őket, nem változtat. Tegyük fel, hogy a hír, amelyet az Index egyébként a Bulvár rovatban közölt, igaz.

A másik ide vonatkozó ügy a kanadai vízummentesség. Kanada 2008. március 2-ától nem követel vízumot a magyar állampolgároktól. Az északi ország azért engedte el a vízumkényszert, mert vezetői azt gondolták, a magyar társadalom elég érett már ahhoz, hogy ne kezdjen hiábavaló kivándorlási hullámot. Nem elég érett. 1998 és 2001, a vízumkényszer bevezetése között 150-en próbáltak menekültstátuszt kapni Kanadában. Idén az év első felében a menedékkérők száma 750 volt, úgyhogy Kanada intézkedéseket vár a magyar kormánytól. De mi köze ennek a magyarországi cigányokhoz? Az, hogy az ezredfordulós 150 menekült cigány volt, és a nyáron Csehország is 570, többségében cigány menekült miatt került ismét vízumkényszer alá. Az Index-cikk nem írja, de tegyük föl, hogy a 750 újabb menekült többsége is a cigány kisebbséghez tartozik.

A kisebbség részéről jövő agresszió mindenkire káros. Az öt elkövetőt elfogták; ők megkapják a büntetésüket. De megkapja ugyanígy minden cigány Magyarországon, ugyanis az idén eddig rasszista bűncselekmény miatt indított öt nyomozásból az egyik már cigányok által elkövetett erőszakot vizsgál. Minden szélsőjobber felkaphatja a fejét, és kijelentheti: ezek megölnek minket, ha nem teszünk valamit. A Jobbik csendőr-elmélete új erőre kaphat. Persze igazságtalanul. Mert ez az öt, egyébként büntetett előéletű gyanúsított nem azért erőszakos, mert cigány származású, vagy mert más cigány származásúak között nőtt fel, hanem a saját egyéni tulajdonságai miatt. És persze amiatt is, hogy fenyegetik. És ez a fenyegetés viszont azért éri, mert cigány származású, és független bármilyen egyéni tulajdonságától. De az eredmény ugyanaz: ez az erőszak csak elmélyít minden ellentétet.

A menekülthullám egyszerűen oktalan. Pusztán gazdasági menekülteket sehol nem szoktak befogadni, márpedig a magyarországi cigányok hivatalosan csak ebbe a kategóriába illeszthetők be. De akkor miért ugrott meg ennyire a kivándorlás mértéke? A magyarországi cigányok egyelőre a politika elől nem nagyon menekülhetnek, de vajon ez a jövőben is így lesz? Meg kell várnia egy cigánynak, hogy a Jobbik tényleg újra bevezesse a csendőrséget, vagy a jelekből is következtethet arra, hogy baja lehet? Szerintem állami szintről hivatalos agresszió nem fogja érni a cigányokat, mert a Jobbik nyilván nem kerül hatalomra. De gazdasági és társadalmi ellehetetlenítés éri őket, arról nem is beszélve, hogy én is tévedhetek.

Az év első felében még létezett a "Magyar Gárda", amelyről nem lehetett tudni, hogy be lehet-e szüntetni, vagy sem. Vajon az, hogy a "Magyar Gárda" masírozhatott, és libákkal felszerelkezve verekedhetett a rendőrökkel, és a Rendőrség jogi okokra hivatkozva nem volt képes megfékezni, mert a per még húzódott; plusz a rasszista sorozatgyilkosság - ez nem lett volna elégséges indok a menekülésre?

Szerintem nem, de majdnem. Azóta a sorozatgyilkosság, úgy tűnik, befejeződött, és a "Magyar Gárdának" is befellegzett. A kiutazott cigányok is haza fognak térni, és Magyarország visszakaphatja a vízumkényszert. És akkor annak is vízumot kell igényelnie, aki csak a Niagarát akarja megnézni, és annak a magyar cigánynak is, aki egyetemre jelentkezne.

Kanada helyében az év első felében tomboló verbális és többször tettleges cigányellenes agresszió miatt a vízummentességet nem szüntetném meg, de menekültstátuszt sem adnék. Magyarország jogállam, és együtt kell megvédenünk, agresszió nélkül. Mindkét oldalról. Ha tegnapelőtt himnuszoltunk, és tegnap Arad volt a soros, most jöhet a Szózat, melynek az énekben szereplő utolsó sorát ("Itt élned, halnod kell") a kanadai Watson Kirkconnell oly szépen fordította angolra: "from hence you shall not roam" - innen ne vándorolj el.

10 komment

Címkék: politika magyarország kanada társadalom cigány jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr11436248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.08. 14:45:06

"tizenöten körbevették", "Megdöglesz"

Tehát nem öten, hanem tizenöten voltak, és nem megverni, hanem meglincselni akarták. A többi cigánysajnáltató baromságot és cigánymosdatást kommentálni sem érdemes.

Drang 2009.10.08. 15:06:43

„nem azért erőszakos, mert cigány származású, vagy mert más cigány származásúak között nőtt fel, hanem a saját egyéni tulajdonságai miatt”
Csak mintha a cigány származásúak között egy kicsit túl sokan rendelkeznének ilyen „egyéni tulajdonságokkal”. Ugyanis eleve így szocializálódnak, a szubkultúrájuk termeli ki őket és a legtöbbjüknek igénye sincs arra, hogy a többségi társadalomban minimálisnak tekinthető normákat bármely környezetben kövesse. Ennek nem valamiféle nonplusultrája az, hogy valakit csak azért majdnem agyonvernek, mert az illető nem cigány, hanem egy mindennapi megnyilvánulási formája.

asmodean 2009.10.08. 15:34:41

Hát akkor valami linket adjon már valaki azokhoz a cikkekhez, amelyekben arról van szó, hogy a Magyar Gárda üti-veri a cigányokat. Olyanhoz tudok, amelyikben a gárda cigány családot véd, de hogy cigányokat bántottak volna, na ez biztosan fenn akadt az autoszűrőmön.

A csendőrség meg egy olyan szervezet lenne ami tudtommal a közbiztonságot lenne hivatott erősíteni a vidékre koncentrálva. Na most, hogy a jó közbiztonság mitől nem jó ezeknek a szelid népeknek, nem is értem.
Bár lehet, hogy náluk a Gadna, Galgagyörk, Tiszabő, Sarkad (és itt most egy rohadt hosszú lista lehetne) a népi kultúrához tartozik, ahogyan a cigány szamurájok és a vasvillás, kaszás, kapás családi ünnepségek.
Na ezeket a hagyományörző kultúr megmozdulásokat lehet, hogy a csendőrség megpróbálná megakadályozni elismerem.

DeMarco 2009.10.08. 17:18:34

Nem is tudom érdemes-e kommentálni. Hajlok arra, hogy nem, mert annyira abszurd, hogy max. egy gyerek nem látja át elsőre.
De olvassák gyerekek is akkor nekik röviden:
1. A hír igaz, kételkedni benne oktalanság. Egyébként ez egy mindennapi eset, csupán annyi a különbség, hogy ezt végre a rendőrség helyiértéken kezeli és végre hajlandó volt "közösség tagja elleni erőszakot" vádat felállítania. Ez már egy fontos előrelépés, amit a Jobbiknak köszönhetünk, aki végre fellebbentette a fátylat és őszintén beszél a valós problémákról. (Mégha a megoldásai nem is éppen szalonképesek.)
2. Érdekes, hogy Csehországból is csak a romák indultak vándorútra, pedig ott se Magyar Gárda, se Jobbik nincsen... Ez semmi másról nem szól, mint pénzről. Kanadában több a segíly. Nem menekülnek innen semmi elöl, csak a butábbak azt hiszik, hogy ott csomó lóvét kapnak meló nélkül. Aztán amikor rájönnek, hogy hoppá itt is dógozni köll, akkor szépen visszajönnek, csak nincs hova, mert a túrát szervező uzsorások rég eladták a házukat, vagyonukat... Ezért nem fogadja be őket Kanada sem, mert pontosan tudja, hogy egyrészt egyáltalán nem menekültek, másrészt nem dolgozni akarnak, csak élősködni rajtuk. Csodálom, hogy nem jött elő, hogy ezek a Kanadaiak milyen rasszisták... A magyar cigány egyetemre menne Kanadában-on öt percig röhögtem... Ismét a fantázia világában járunk, a valóság meg közben a veszprémi szutyok-ház ami tegnapelőtt volt a tévében...
Jah, majdnem elfelejtettem: "A Magyar Gárdának vége.." Na ne mondd! :))))) Ezt hol olvastad? Egyáltalán nincs vége, lazán újraalakult, be se lehetett volna tiltani eleve. Ne igyál előre a medve bőrére, mert nagyot fogsz csalódni, ahogy a Jobbik parlamentbe jutásán is. Simán bekerül, sőt lehet, hogy erősebb lesz, mint a maszop...

2009.10.08. 17:42:57

Nagyon mellényultál, mert nem tegyük fel hogy igaz, hanem a valóság az 15-20 fö és már sokan elözetesben vannak!Amellé hogy sirsz, elgondolkodtál már azon hogy ki tartja el a cigányokat? Szerinted, Canada, vagy Svédország, vagy akármelyik más ország tapsolni fog nektek? Vagy szönyeggel és katonai pompával fognak várni benneteket? Ám mielött irogatnál jó lenne, ha elgondolkoznál azon, hogy mit kaptok --az adófizetök pénzéböl és mit adtok cserebe érte!

TD223 2009.10.08. 18:18:27

Már rég mondtam, hogy Horváth "baloghartúr" Andor teljesen elmebeteg antimagyar.

Ennyi hányadékot összehordani egy cikkben, wow.

A cigányok meg menjenek Kanadába, ha oda már nem mehetnek, Izraelbe, ha oda sem, az USA-ba... Éljen a multikulti, cigányokat mindenhova.

asmodean 2009.10.08. 23:14:40

index.hu/bulvar/2009/10/08/kes_volt_a_foiskolas_tamadoinal/

Egyre náczul ez az index ilyeneket leírni, hogy kés volt náluk, ez a vegytiszta rasszizmus határait súrolja.

2009.10.09. 12:06:27

Valami történik, mert az eddig cigányfajvédő alapállású origón még soha nem jelent meg ilyen, a PC-idiotizmustól mentes cikk:

www.origo.hu/itthon/20091008-kes-volt-a-foiskolai-hallgatot-uldozo-ciganyoknal.html

egy roma nő 2009.12.10. 07:12:42

ez mind szép és jó, de azok az emberek nem számítanak akik élik a minden napjaikat, dogoznak,próbálnak úgy élni mint bármelyik átlagos ember?Persze hogy nem! hisz cigány! és ez elég ok!sajnos !!!én egy kis faluban élek,soha nem volt bajom egy nem roma emberrel sem.sőt ugyan úgy kezelnek mint bármelyik ismerősüket.. sok roma él szintén így...jah és a munka!!persze..dolgoznék valaki adna nekem munkát? sajnos lejárt a szerződésem!! erről csak ennyit.