A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A liberális fasizmus árnyéka

2009.10.16. 07:00 kolbenheyer

Korunkra a liberális fasizmus árnyéka vetődik, ami kitüntetetten Kádár Jánosnak és rendszerének a kifigurázásában nyilvánul meg. Legalábbis Tamás Gáspár Miklós így látja. Most meglepődtek? Én is. Először talán foglaljuk össze a gondolatmenetet azok kedvéért, akik nem olvasták az eredetit. Kádárról a neoliberális-neokonzervatív (TGM-nél ez egy fogalom) értelmiség két képet konstruált. Az első a zsarnoké, de ez megbukott, mert a magyar nép nem zsarnokot, hanem államalapítót lát Kádárban. A második kép viszont diadalmas, és ez a mai igazságtalan rendszer ideológiai támasza. Kineveti ugyanis a Kádár-rendszer kisszerűségét, egyenlősdijét, anyagiasságát. De ez a nevetés nem ártalmatlan, hiszen ezzel a magát a polgári jogegyenlőséget támadja. Sőt, amikor lenézi a segélyfüggő „kádári kisembert”, az ugyanaz, mint a posztfasiszta (?) sajtó cigányozása, amikor pedig az államtól függő értelmiségit gúnyolja, az megfeleltethető a posztfasiszta zsidózásnak. Hát ezt az árnyékot látja TGM a falon.

Akkor boncolgassuk. Nem teljesen értem a két Kádár-kép sikerének különbségét. Ha ugyanis a zsarnok mítosza azért nem gyökeresedett meg, mert van alapvető nosztalgia a Kádár-rendszer iránt, akkor miért nevezi TGM diadalmasnak a nevetséges Kádár képét? Ha utóbbi csak a neolib-neokon értelmiségi körökben diadalmas, akkor ott miért nem győzött az előbbi? Ha viszont a széles néptömegek is kinevetik Kádárt, akkor talán mégsem a nosztalgiájuk az oka annak, hogy nem látnak benne zsarnokot. A logika valahol elveszett. Azt meg már csak halkan említem, hogy TGM szokása szerint kinyilatkoztat, de semmit sem igazol: ki mérte, és hogyan, hogy Kádár kinevetése diadalmaskodott volna?

A kádári egyenlősdi kinevetése támadás volna a polgári jogegyenlőség ellen? TGM ennél igényesebb szokott lenni, valójában tudja, hogy az egyenlő szó több jelentéssel bír. A polgári jogegyenlőség alapvetően egyenlő esélyeket jelent, míg a Kádár-rendszer egy elfuserált kimeneti egyenlőséget erőltetett ránk. A kettő kizárja egymást, azaz a kimeneti egyenlőség elutasítása nemhogy nem támadása az egyenlő esélyeknek, hanem éppen azok igenlése. Kádárt kinevetni bizony nagyon is polgári dolog, más kérdés, hogy TGM-nek a polgár is szitokszó (v. ö. burzsoá).

De a legnagyobb szellemi bravúr a liberális fasizmus felskiccelése. A kádári kisember mint cigány. Nos nem. A posztfasiszták (ezt majd egyszer valaki megmagyarázza?) egyáltalán nem ítélik el az állami függést, tessék elolvasni a programjukat. Sőt, ők akarják igazán, hogy minden fontos dolgot az állam irányítson, gondoskodjon mindenről és mindenkiről, legyen önálló és önellátó. De csak a fehér, „keresztény”, macsó magyaroknak. Amikor a fasiszta cigányozik, akkor a sötétbőrű tolvajokról beszél, amikor meg zsidózik, akkor a kilincsorrú tolvajokról. Utóbbiak ráadásul kapitalisták, sőt mi több nagytőkések (vagy karvaly?), szó sincs az államtól függő értelmiségről. Lássunk világosan: a neolib-neokon Kádár-kritika egyszerre szól a szabadság- és hagyományellenes diktatúrának, és a zsákutcás tervgazdaságnak. A fasiszta Kádár-kritika csupán az akkori hatalomgyakorlókat gyűlöli, de rendszerüket újjáépíteni készül.

Egyvalamiben igaza van TGM-nek: a kádározás valóban a mai rendszer ideológiai támasza (lehetne). A rendszerváltás a Kádár-rendszert váltotta le. Aki híve a szabadságnak, az egyenlőségnek és a testvériségnek, az nem lehet híve Kádárnak. De ha nem agresszív, viszont jó a humora, kinevetheti. Akinek viszont ez fáj, nos, az nem demokrata. TGM-nek fáj. Ahogy írja: „az erőfeszítés kultusza önevidens marhaság”. Semmi sem múlik rajtad, mindenképpen elnyomnak. De jó, hogy neki ilyen egyszerű a világ. Boldog ember lehet.

17 komment

Címkék: politika kádár tamás gáspár miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr721452950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.10.16. 13:47:36

„De a legnagyobb szellemi bravúr a liberális fasizmus felskiccelése.” Írja a szerző.

Szerintem ez nem „szellemi bravúr”, hanem hatalmas képtelenség.

Körülbelül olyan, mintha valaki vörösen ízzó hóról beszélne.

Dé208 2009.10.16. 15:09:31

Baszki én ebből egy szót se értek de az biztos,
hogy Kádár idején Demszky Gábort bevitték és jól
elkalapálták.Ez meg tetszik.

ralf 2009.10.16. 15:56:23

A Kádár-kor iránti nosztalgia kétélű, csak a gazdagabbakkal, tehetségesebbekkel, szerencsésebbekkel szemben szeretné megőrizni az egyenlőséget, mert ha már neki nem lehet jobb, legalább azoknak is rossz lenne. (A szocialista forradalom be nem ismert, de kimutatható alapelve!). A nála szegényebbeket, szerencsétlenebbeket meg leszarja, mert a saját érdemének tudja be, hogy nekik rosszabb.

És vajon nem Kádár-nosztalgia bizonyos fokig azoknak a kommunista ellenessége, akiknek csak annyi a baja, hogy mások uralkodtak rajtuk, ám a diktatúrával mint formával semmi bajuk nincs, ha ők diktálhatnak, engedhetnek és tilthatnak.

Lám Dé208 is talált nosztalgikus pontot. Ő verhet = jó dolog. Őt verhetik = rossz dolog. Ennyit egy állatnak is megsúg az ösztöne.

kolbenheyer 2009.10.16. 18:32:06

@Vidéki:
Irónia, barátom, irónia.

Idola Tribus 2009.10.16. 19:21:59

Ha még ennyit se lehet megérteni és elfogadtatni, akkor csakugyan megette a fene az egészet.

kolbenheyer 2009.10.16. 20:06:54

@Idola Tribus:
Ne haragudj, nem értem, mire gondolsz.

Idola Tribus 2009.10.16. 21:49:01

A felelősség elhárítása nem teszi semmissé a felelősséget, ezt a kötelességet nem lehet kétes pótcselekvésekkel abszolválni. De ha valaki szerint csak ez a probléma a mai Magyarországon, annak elment az esze. Nem lehet nem fölfigyelni a szociálliberális, balközép sajtóban lejátszódó kapitulációs jelenségekre. Népes publicisztikai erők vonultak föl annak a bizonyítására, hogy a hazánkban egyre hatalmasabb, egyre hangosabb és elismertebb, egyre inkább fölfegyverzett fasizmus elterjedésének a fő oka a szólásszabadság és a többi alapvető szabadságjog "szélső liberális" értelmezése.

Dé208 2009.10.16. 23:19:40

Mondjuk nem én kalapáltam el D.G.-t ralf ebben is
téved.Meg abban is, hogy a K. nosztalgiák kizá-
rólag alja népek alja ösztöneiből fakadnak.
Legalább akkora genyóság pld. mindenkinél oko-
sabbnak képzelni magamat és tudni és merni és
tenni.....

Idola Tribus 2009.10.16. 23:40:02

@Dé208:
Tessék belenézni bármelyik internetes portál kommentjeibe, kétféle megközelítés van a mostani közszabadságokkal kapcsolatban: az egyik paranoiás módon tagadja, hogy léteznének szabadságjogok, szerinte cenzúra, diktatúra van, nem történt semmi változás; a másik fele pedig ugyan utálkozva elismeri a szabadság meglétét, amelyet a dekadencia, a bomlás, a nemzetellenesség szinonimájának tekint. Mi következik most? A szokásos dolog, ami mindig történik, ha baj van Európában, különösen Kelet-Európában, a tekintélyelvű rendpárti rendőrállamnak és a káosznak valaminő kombinációja. Mindig ez volt, és most is ez lesz, részben van is már. Ott a minta: meg kell nézni Oroszországot, amely mégiscsak az egyetlen jelentős kelet-európai ország.
Mutasson nekem Európában - talán Németországon kívül - kormányt, amely csöppet se rasszista. A kérdés nem költői: nincs ilyen kormány. Nagyon szórakoztatónak tartom, hogy a magyar mainstream sajtó ünnepelte Sarkozy elnököt, mert a Le Pennel szemben támogatott egy szocialista jelöltet, de hát miért ne támadná Le Pent, amikor a fasiszták benne vannak a saját kormányában? Miért kell neki még egy fasiszta, van neki sajátja, Brice Hortefeux belügyminiszter, aki a bevándorlókkal szembeni rasszizmus legeredményesebb képviselője, régi szélsőjobboldali káder. Ott van a félfasiszta olasz kormány, a dán, a holland kormányzati fajüldözés, a félfasiszta szlovák, bolgár kormány, nem is folytatom. Az a néhány, még hivatalban lévő, viszonylag liberális-demokratikus kormány már nem él soká, óriási nyomás van rajtuk, hogy váltsanak irányt. Az etnikai kérdés fölfordítja egész Európát.

kolbenheyer 2009.10.17. 10:00:07

@Idola Tribus:
Halvány elképzelésem sincs, mihez kapcsolódik a mondanivalód. :-)

Bell & Sebastian 2009.10.17. 15:45:26

Vajh' milyen lehet egy félfasiszta? Mármint a másik fele...

Három agysebész beszélget.
Azt mondja az angol:
- Az orvostudomány nálunk annyira fejlett, hogy képesek vagyunk kivenni az egyik beteg agyát, átoperálni egy másik páciens fejébe, és ez a páciens hat hét múlva már kereshet is állást magának!
Erre a német:
- Ez semmi! Mi képesek vagyunk kivenni az egyik beteg agyát, átoperálni egy másik fejébe, és a páciens négy hét múlva már készülhet is a háborúra!
Az amerikai orvos csendesen mondja:
- önök sehol sincsenek hozzánk képest. Mi fogtunk egy fickót Texasból, akinek nem volt agya és beültettünk neki egy szamár agyat, aztán mostanra a fél ország már munkát keres, a másik meg készülődik a háborúra!

Rwindx 2009.10.19. 00:03:34

Kutya legyek ha követni tudom miről is akar szólni ez az egész. Hogy jön ebbe kádár, és egyáltalán a nép miért tekintené államalapítónak...

Egyébként a liberálfasizmus többé-kevésbé egyszerűen megfogalmazható: Felülről erőszakosan diktált rendszer, mely nem veszi figyelembe a többség értékeit, értékrendjét. A gyakorlatban nem tűr meg ellenvéleményt. Kiragad egyes elemeket a liberális eszmékből, majd azokat rosszul, szelektáltan alkalmazza. Az egyik legjellemzőbb hogy gyakorlói mind a zsebükben hiszik a bölcsek kövét, tévedhetetlennek hiszik magukat.

kolbenheyer 2009.10.19. 08:57:55

@Rwindx:
Hát ez tényleg nem erről szól. :-) Még csak nem is az ellenkezőjéről. De amit írsz, annak tényleg nem sok értelme. :-)

@Idola Tribus:
TGM: Törzsi fogalmak.
Miért parafrázis az összes kommented?

Bell & Sebastian 2009.10.19. 14:30:51

@kolbenheyer:

Már a nickről rá kellett volna jönnöd. Reménykedtem, hátha maga a Mester, személyesen. De nem. :(

kolbenheyer 2009.10.19. 17:47:36

@Bell & Sebastian:
Arról jöttem rá, csak egy darabig vártam, hátha párbeszédet akar folytatni. Mivel ennek semmi jele (amivel nincs egyedül itt), hát megkérdeztem, hogy az imitatio Christi-n kívül mégis mi a szándéka. De nem beszédes ...

Bell & Sebastian 2009.10.19. 18:18:25

@kolbenheyer:

Nem panaszként mondom, de @everyday normalguy alaposabban zavarba hozott, mint azt elsőre gondoltam (tapasztalat híján), így háttérbe szorult az ál-állszakállas-probléma. Kiderül előbb-utóbb.