A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Az agyonkutatott ismeretlen

2009.10.17. 13:30 R_John

Sólyom László szerint a cigányság agyon van kutatva. A következőket mondta egy EU-s pénzekről szóló konferencián:

 A cigányság és a cigányság helyzetének ismerete sajátos kettősséget mutat. Egyrészt az emberekben sztereotípiák élnek. Egy cigány írót, Romano Rácz Sándort parafrazeálva, akik utálják őket, nem tudják pontosan, kiket utálnak. Másrészt viszont agyon vannak kutatva. Voltam olyan cigány településen, amelyet több mint egy évtizede évente megszálltak a szociológusok. Számtalan konferencia beszéli meg és finomítja az ismereteket a cigányság deprimáltságának okairól, jellegéről, következményeiről. Az alapos és szakszerű diagnózisokkal nem áll összhangban a javasolt terápiák általánossága: oktatás kell, munkahely kell, telepek felszámolása kell, cigány értelmiség kell. Ezek az általános kijelentések azok, amelyek politikailag biztosan korrektek. Mélyebbre hatolni, kényelmetlen kérdéseket feltenni ideológiai támadások veszélyét hordja, legyen szó akár a bűnözésről, akár az iskolai szegregációról, akár a segélyezésről, a korrupcióról, vagy arról, mit lehet elvárni nyomorban élő, csak a napi túlélést néző emberektől, s meddig szorulnak külső irányításra és támogatásra. Mindez nem csoda, hiszen a cigánykérdést is bevonták a politikai harcok témái, sőt eszköztára közé. Az már kiderült, hogy a problémák kibeszéletlenségének milyen, rendkívül káros következményei lettek, többek között a szélsőségesek megerősödése.

Sólyom László nem volt mindig ilyen jól tájékozott. Februárban a Népszabadságnak a következőket nyilatkozta:

A tényeket hiányolom a cigánysággal kapcsolatos diskurzusból és maguknak a cigányoknak a megismerését. Hiszen mit tud egy nem cigány a cigányokról? Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani például Romano Rácz Sándor Cigány sor című könyvét. A szerző úgy érzi, egész élete titkon erre a munkára készítette elő: nemcsak az életét írta meg, hanem terjedelmes, dőlt betűs részeket iktat közbe a cigányság életmódjáról, gondolkodásáról, szokásairól, társadalmuk szerveződéséről. S mit remél tőle? Hogy akik eddig kedvelték, de nemigen ismerték a cigányokat, talán megszeretik. S akik nagyon utálták őket, pontosabban fogják tudni, hogy kiket utálnak. Bár sok cigány iskolában voltam, s nemritkán találkozom cigány értelmiségiekkel, sőt sok kutatási és más jelentést kapok, e könyv alapján én is sok, eddig érthetetlen dolgot helyére tudtam tenni, s másként látom magát az együttélés feladatát. Olyan, mindenki számára érthető kis könyvről van szó, amely nagy szolgálatot tett az ügynek. Természetesen szükség volna arra, hogy a többségi társadalom legalább néhány alapvető tényt tudjon a cigány társadalom nyelvi, kulturális, gazdasági tagolódásáról, sokféleségéről. Tudás nélkül valóban sztereotípiák és előítéletek maradnak.

Nos, nem tudom, hogy mi az igaz, bárki tud-e bármit is vagy sem - ezt, úgy tűnik, Sólyom úr sem tudja eldönteni. Azt egész nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Sólyom László nem szociológusként biztosan nem tudja megállapítani, hogy valami agyonkutatott-e vagy sem. Rengeteg publikáció jelenik meg szakmai lapokban, könyvekben, de igényesebb napi- és hetilapokban is jelennek meg írások szegénységről, illetve cigányságról.

Valójában az agyonkutatott szó használatával Sólyom azt állítja, hogy feleslegesek is a  továbbiak folytatása. Ez természetesen nem igaz - egy még nem publikált kutatás az iskolai szegregáció és kirekesztődés mechanizmusairól számol be. Nincs tudásunk arról sem, hogy az iskolai erőszak címen elhíresült eseteknek mi a másik oldala. Nem tudjuk, hogy a cigányok mennyire élnek a választás jogával. Keveset tudunk, de tudunk az egészségügyi ellátásukról. A sort még lehetne folytatni.

Azt végképp nehéz értelmezni, hogy mit érthetett azon, hogy tud olyan településről, amit tíz éve megszálltak a szociológusok. Ez így önmagában egy rosszindulatú megszólalás, ami azt sejteti, hogy feleslegesen dolgoztak. Ez nem igaz. Számtalan publikáció ellenére a kormányok gyakorlatilag semmit nem fogadtak el a tudósok szegénységellenes és roma integrációval foglalkozó javaslataiból. Talán az egyetlen igazi sikere a szociális szakmának a gyerekétkeztetés bevezetése. Az Út a munkához program, az egy család egy segély, a diszkrecionális segélyezés, az önkormányzati ügyintézők önkénye - ezek mind-mind a szociális szakma ellenére maradtak így, függetlenül a kormány színezetétől. Szó sincs tehát arról, hogy a szociológusok feleslegesen dolgoznak. A számtalan javaslat közül gyakorlatilag semmi sem valósult meg, ami meg működik, ott annyira kevés  a pénz, hogy a szegénységet képtelen megszüntetni nemhogy enyhíteni. Ráadásul a szociális rendszer nemhogy kiemelné a szegénységből a rászorulókat, hanem mind jobban beleszorítja.

És csak, hogy Sólyom úr is tudomást szerezzen egy javaslatcsomagról, álljon itt az Oktatási kerekasztal által kiadott Zöld Könyv a közoktatás megújításáért. Ez segíthetne egy komoly problémán. Innentől kezdve már a politika és nem a szakma felelőssége a kérdés megoldása - ahogy az összes többi javaslatnál is.

155 komment · 2 trackback

Címkék: politika cigány sólyom lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr131448878

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fejeket kell átállítani - de nem erőszakkal 2009.10.18. 08:43:41

A HVG vitát indított Miért nem integrálódnak a magyarországi romák? címen. A vitaindító két szerző (Romano Rácz Sándor író/szociológus és Stadler János jogász/közgazdász) írásai az én gondolataimnak a szakszerűbben, megalapozottabban, és talán közérth...

Trackback: M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből 2009.10.17. 23:47:22

"-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a farkatlan füles a szivárvány tövében. Lógathatnám kamillába csepegő orro...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:20:39

@Yasashi Tanuki:

Téged kicsit sem zavar, hogy rendszeresen cserbenhagyaj az elcsatolt területeken élő magyarokat, miközben azzzal pózol, hogy kiűáll mellettük?

Ez nem jobb meg bal kérdése hanem zavarosságé, gerinctelen meghátrálásoké. Néha mond normálisakat, de nem következtes, összevissza látszat ember. Nem kell elájulni attól az önmagában soványka kis ténytől, hogy nem balos.

Bell & Sebastian 2009.10.17. 23:21:13

Mármint a címe az volt, hogy Kibulizott ország.
A blogodra inkább a Bp. -i haverjaim vannak rákattanva, (keveset járnak vidéken), jómagam szinte DNS-szinten ismerek itt mindenkit.
Nem a pol. elit a kedvencem, dióhéjban ennyit elárulhatok. :)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:22:52

@Bell & Sebastian:

Én ebből nem sokat értek. A Kibulizott ország meg, amire utaltál nem ilyenekről szól.

Bell & Sebastian 2009.10.17. 23:23:52

@rettegettegérfog:

Ugyanmá! Én is beszélgetni jöttem.

flea 2009.10.17. 23:24:37

A címlapon láttam ezt a posztot, elnézést, de a kommenteket most nincs időm végigolvasni, tehát lehet, hogy más már elmondta ugyanezt.

A poszt felépítése kb.:
- idézet Sólyomtól,
- spekuláció, hogy hogyan érthette,
- a spekuláció alapján értékítélet.

Nem részletezném, hogy ez retorikailag mennyire korrekt eljárás, mert bizonyára mindenkinek világos. Innentől kezdve ha a poszt írójának igaza van, az csak a véletlen műve lehet...

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:25:22

Senki nem legalizálta a bűnözést, ahogy calam Mester megállapította. Csak... egy picikét indirekt módszerekkel támogatta/elnézte a bűnözés ilyen-olyan formáit. Burkoltan. Finoman. A mai napig nem hallunk olyat a fősodratú médiában hogy a terménylopás, a zsebelés, és a hozzá hasonló súlyú tettek valójában minősített bűncselekmények. Elfogott elkövetők, kiszabott bűntetések? Bizony ebben a műfajban a "legkedvesebb" kissebbség jeleskedik keményen. Megélhetési bűnözés. Olyan érdekes íze van ennek a kifejezésnek. Már eleve benne van az enyhítés, az instant felmentés. "Ugyan már elvtársak, ne nyavajogjunk!" Rosszul látom?

Bell & Sebastian 2009.10.17. 23:25:36

@A Nép - Te vagy!:

Igy jár mind, aki prekoncepciós (én)! Elnézésedet kérem a tévedésemért, benézek a pontosítás végett.

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:30:37

@flea: Teljesen jól látod, de ha ismernéd calam blogos múltját, tudnád hogy itt most nem Sólyom van terítéken. Épp most merül a turmixgép a leülepedett kakiba, hogy holnap lehessen sírni majd egy jót mekkora rasszizmus van már megint, és bizony itt morális válság van. Csak ahogy elnézem pár eltévedt indulati vélemény alkotón kívül nem sokan ültünk fel a szokásos "antifa" provokációnak. Persze üssetek, ha lelőttem a poént... :)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:32:27

@JClayton:

Bevallom nem mindent jegyeztem meg. De – ha pontatlanul emlékszek, majd valaki javítson ki, csak a lényeg maradt meg bennem –, volt egy három napra szóló meghívása a délvidéki magyarokhoz. Úgy volt megy. A szerb kormány morgott valamit, erre gyorsan meghátrált és mondta nem megy csak egy napra, vagy félre. Ilyesmi. Erre az ottani magyarok mondták, köszönik akkor ne fáradjon. A románok is bohócot csináltak belőle hasonló ügyben, nem kis mértében éppen azon fölbátorodóva ahogy a szerbekkel viselkedett. És most a híd. Sokan nem értenek egyet velem, de nem tudom fölfogni, miért nem ment át, amikor kapta a hírt, hogy nem akarják a szlovákok, de nem fogják erővel megakadályozni. Mondott valami értlemetlent arról, hogy ő jogtiszető, mert jogász és visszafordult. Pedig tudnia kelett, hogy pont jogilag nem volt akadálya, hogy menjen. és a szlovákok egyszerűen blöfföltek. Az ott élőknek ez miond egy fajta cserbanhagyás.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:33:08

@Bell & Sebastian:

Semmi hiba! Tőled bocs ha túl harapós voltam!

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:33:39

@Bell & Sebastian: Sassants rá, megéri. Még akkor is ha más lenne a véleményed az eseményekről, egészen emészthető dolgokat tár fel a rend/módszer változásról.

karnagyúr 2009.10.17. 23:33:42

@Idola Tribus: nyilván a nagy nyomor és a szemét többségi társadalom miatt terrorizálnak tisztességes embereket, csicskáztatnak, árulnak drogot, seftelnek, futtatnak kurvákat, Európa-szerte. Lejár az időtök, budapesti liberálisok!

Bell & Sebastian 2009.10.17. 23:33:59

@rettegettegérfog:

Bűnök:
- amitt tettek (rosszul ők)
- amit nem tettünk (jól mi)
Fekete vs. fehér ember. A mainstream szerint döntetlen, ezért kompenzálnak kölcsönös alsó madárfogással.

karnagyúr 2009.10.17. 23:34:29

Ja... kihágások, szabálysértések. Látogassál már el egyszer egy honi börtönbe, és nézzél körül.

Yasashi Tanuki 2009.10.17. 23:34:31

@A Nép - Te vagy!: Szerintem maximálisan kihasználja a mozgásterét. Az EU-ban - elvileg - már nem lenne szükség kisebbségpolitikára, hiszen azok az országok akik csatlakoztak a nemzeti szuverinitás egy részét adták föl egy eszme kedvéért. Én azt hiszem Sólyom még mindig alkotmánybiróként - az eszméket figyelembe véve viselkedik és nyilatkozik. A visszafogottsága miatt nem tudnak cimkét akasztani rá és ez a jelenlegi túlfűtött belpolitikai helyzetben nekem szimpatikus.

Yasashi Tanuki 2009.10.17. 23:37:25

@Bell & Sebastian:
"- amit nem tettünk (jól mi)"

Ezt megtámogatnád konkrétumokkal?

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2009.10.17. 23:41:46

@vdani, ez sportlich volt, komolyan. kiragadni és kiforgatni egyetlen szót majd kanyarítani belőle egy nettó hülyeség postot, gratula.

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:44:01

@Bell & Sebastian: Valamit nem értek. Lehet hogy most állítok ki magamról egy Hitlerjugendes igazolványt, de bassza sas...

Szóval, ha van egy csapat, aki valamiért elszúrja az összes kínálkozó lehetőségét, és a legminimálisabb erőfeszítést sem hajlandó önmagáért megtenni, akkor az miért a többség hibája? Miért érezzem magam felelősnek a vidéki cigányság életkörülményeiért, és az abból adódó társdalmi helyzetért, ha semmivel nem járultam hozzá hogy oda kerüljön ahol van? Persze, egyszerűbb egy ilyen birka többséget kirekesztéssel vádolni, mint egy agresszív értetlen kissebbséget rávezetni/kényszeríteni a többségi normák betartására. Megjegyzem a normák be nem tartása ellenére akár erőszakkal is, de igényt tart ez a csoport a normák -többség számára természetes - betartásából származó előnyökre, javakra. "Akkor ezt most így hogy?"

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.17. 23:44:18

@A Nép - Te vagy!: Nos. Először a híd, aminek akkor történetesen a másik oldalán álltam... illetve ültem, híreket szerkesztve. A tömeg felháborodással vette tudomásul, hogy Sólyom nem jön, de egyáltalán nem őt kritizálták, hanem a szlovák hatóságok fellépését. Felvidéki magyar oldalról hivatalosan azóta sem bírálta egyetlen szervezet vagy párt ezért a lépésért, nem úgy a magyarországi radikális jobboldal. Erről ennyit.

A romániai hatóságok fellépése fogalmam sincs miért minősíti Sólyomot, míg a délvidéki incidensben legalább annyira sáros a VMSZ, mint az elnöki hivatal. A határon túliak körében Sólyom magasan a legnépszerűbb államfő, ezek után nem kicsit furcsa, hogy valaki a nevükben veri a fa... falábukkal a csalánt.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.17. 23:45:32

"a Leuveni Katolikus Egyetemen készült egy felmérés, hogy laboratóriumi körülmények között a roma munkaerő egyharmadával felülmúlja a montenegróit, már ha bizalmat szavaznak neki. A Jénai Egyetemen pedig meg ennél is biztatóbb eredményre jutottak, mikor német professzorok injekciók után vizsgálták a roma tűrőképességet és agytérfogatot.

A romák kiváló emberek, szorgos munkások. És ha bűnözésre adják a fejüket, az a magyar társadalom hibája. Mint ahogy az elnyomás, a kilátástalanság áldozatai azok is, akik kétségbeesésükben bökődve véletlenül késelnek halálra másokat. Mind-mind áldozatok."

Részlet M. Péter György emigráns médiaszociológus (UCLA, Kalifornia)nyílt leveléből.

Súlyos.

csucsuka.blog.hu/2009/02/11/m_peter_gyorgy_nyilt_levele_a_magyarororsagi_rasszizmusrol

Idola Tribus 2009.10.17. 23:46:55

A mai Magyarország „történelmi nemzetiségei” nagyrészt beolvadtak. A Magyar Köztársaság Országgyűlésében százával ülnek germán és szláv nevek öntudatos viselői, és pl. a HVG politikusportréiból ismételten kiderül, hogy magyar családnevű jeleseink igen jelentős része is német származású. A Magyar Köztársaság egyik korábbi, tiszteletre méltó elnöke német családnevet visel, és erős német kiejtéssel beszéli a magyar nyelvet – ez ellen az égvilágon senkinek se volt kifogása. Helyesen. A jelenleg regnáló miniszterelnök neve szlovák csengésű, az ellenzék parlamenti frakcióvezetőjének a neve horvát, legtöbb hívük és ellenfelük ezt nyilván észre se vette.

Minden nemzetszociológiai kutatás, fölmérés, analízis egyértelműen és egységesen igazolja, hogy a régi Magyarországnak (sőt, az összmonarchiának!) a csonka országban megmaradt nemzetiségei (ill. leszármazottaik) ma hazánkban „magyar”-nak számítanak, a magyar/nem magyar választóvonal – Magyarországon belül, s nem véve itt tekintetbe a nálunk megtelepedett vagy ideiglenesen hazánkban élő külföldieket – nem a „magyarok” és a „kisebbségi” (pl. Békés megyei) „szlovákok vagy románok” között húzódik, hanem „a fehérek” és a romák között. A nálunk őslakos cigányságot a közvélemény nem tekinti „magyar”-nak, és a fehér többséget többnyire „magyar”-nak nevezi a roma közbeszéd, különösen falun. Ez nem volna annyira föltűnő, ha más kisebbségeket ugyancsak „nem magyar”-ként észlelnének a többség tagjai, de ez nem így van.

A cigányságnak ez a szimbolikus szférától a gazdaságföldrajzi tényekig mindenütt meggyökeresedett kitaszítása és kitaszítottsága, sőt: sokszor a nemzeti közösségnek kifejezetten a romákkal szembeni önmeghatározása rettenetes folyományokkal jár.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:47:47

@Yasashi Tanuki:

Másképp látjuk. Semmi okom, hogy ne kedveljem, vagyis ilyen besorolásos nincs, de nekem állandóan csalódást okoz. Már 2006-ban is. Mondott egy-két jót aztán mégsem. Nekem úgy tűnik, hogy túl sokat hivatkozik mentségekre. Amit mondsz, hogy mi vezérli, azt én egy nagy póznak látom. Takaró, kibúvó. De mindegy. Nem vagyok az ellensége, csak jelentéktelennek tartom, nem tisztelem.

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:52:11

@Csunderlik Peti: Öcsém! Ez hogy ment át a moderáción... :) Lesz ebből holnap Jobbikozás-Gárditázás.

A leggázosabb hogy ennek a baromállatnak a véleményére még adnak is ott kint, a sok toronyeszű döntéshozó meg még tüzeli is a helyzetet azzal hogy nyíltan hangoztatja a tájékozatlanságát. Gondolom innen már csak egy lépés hogy a következő tanulmányában a frissen felfedezett magyarországon lévő koncentrációs táborokról ír. Publikáció + 3 hónap és itt van a fél amerikai tengerészgyalogság. :D

Bell & Sebastian 2009.10.17. 23:54:50

@rettegettegérfog:

Nem mondtam, hogy egyetértek, de ez a hivatalos helyzetelemzés, aminek kialakulását nagyrészt a lakáj-médiának köszönhetjük, szerintem.

Meg a bűntudatnak, mert ha egységnyivel(2 millióval) rövidítik meg mindenki jövőjét, a cigánynak még 100 év múlva sem lesz semmije!

mingyá beszólok! 2009.10.17. 23:55:15

@Idola Tribus: Érezzük nap mint nap. Hidd el. Persze arról csak mi tehetünk ha Gazsika (15) kirabol, megkésel, leköp hiszen mi hoztuk ilyen helyzetbe szegényt. Most már értem...

Te, orvos látott már?!

novákandris 2009.10.17. 23:56:00

Kedves vdani, Sólyom véleménye (az idézet alapján) teljesen korrekt.
Viszont Te nem értetted meg.

Sólyom azt mondja, hogy a szociológusok sok tényt, tudást halmoztak fel, de közben nem jutottak eredményre az ideológiai-politikai korlátok miatt.
Mindeközben az istenadta nép meg tök tájékozatlan.

Nincs itt sehol ellentmondás, és Sólyom bizony elég lelkiismeretesen informálódott a témában, a véleménye is korrekt, de Te ezt nem látod, feltehetően azért, mert eleve nem szimpi neked.

Szerintem pedig ő az eddigi legjobb köztársasági elnökünk, pont azért, mert morális alapon állást foglal, nem merül ki abban a tevékenysége, hogy néha feltűz egy kitüntetést (oda se figyel, hogy kire), megráz egy-két kezet (oda se figyel, hogy kiét) és belemosolyog a kamerába, mint akit nem is érdekel, meg nem is érint, hogy a Budai Váron falain kívül mi a bré történik az országban.

Magyarország "szalonja" most olyan, hogy nem illik morális kérdéseket feszegetni, mert az "szalonképtelen".
Na ezért jutottunk idáig a cigánysággal is...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.17. 23:56:21

@JClayton:

OK, nekem így tűnt. Afelől persze semmi kétség, hogy a szlovákok hibája volt. Nem hozzájuk képest nem tetszett a viselkedése, hanem önmagához képest. A tömeg nem kritizálta ezért, mésra koncentráltak. Én igen. Ha rosszul látom, és nem okozott ez nektek csalódást, akkor örülök. A délvidékieknek mindenképpen, ők ezt kimondták. Az én fölfogásomban azzal, hogy nem ment át, Magyaroszág hunyászkodott meg, olyan helyzetben amikor ez nem lett volna szükséges és ez számotokra annyit mond, hogy nem számíthattok olyan védelemre, amire helyes lenne ha számíthatnátok. Szerinted baj lett volna ha átmegy?

mingyá beszólok! 2009.10.18. 00:02:02

@Bell & Sebastian: Ez a többségükre igaz is lehet, de ugye nem gondolod komolyan hogy a nehéz társadalmi és egzisztenciális helyzetre a bűnözés a helyes megoldás? A bűnözés elszenvedőjét meg valószínűleg nem fogja toleránsabbá tenni ha az orra alá dörgölik hogy ez így van jól, mert tulajdonképpen az áldozat tehet mindenről.

Fat Jew Biatch 2009.10.18. 00:03:10

All work and no play makes Jack a dull boy.

mingyá beszólok! 2009.10.18. 00:09:06

Sólyomról még egy apró gondolat. Nem ismerem a hátterét, nem tudom milyen tényezők befolyásolják a döntéseit. Azt viszont tudom hogy diplomáciai szinten Ő képviseli a Magyar Köztársaságot. A tettei 10 millió ember megítélését változtatják meg világszerte nap mint nap. Jelenleg a személyesnek tűnő indokai, a személyes döntései előnytelen színben tüntetik fel az országot. Gondolom a stábja nem törekszik a konfliktusok kiélezésére, de a lábtörlő is azért van a lábunk alatt mert hagyja magát...

Háborús helyzetben ez a krapek lenne a Hadsereg Főparancsnoka? Jééééézusom...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 00:09:20

@A Nép - Te vagy!: Nem a véleményed vonom kétségbe, ahhoz jogod van. Viszont egyszerűen nem tartom fairnek, igaz, nem is lehet kijelenteni, hogy -minden- határon túli magyar támogatja, vagy éppen elutasítja Sólyom Lászlót. Egyvalamit azért tudatosítani illik: a délvidéki affér egy darab vajdasági magyar párt állásfoglalása miatt történt (és mellesleg utána Románia, Szlovákia és Ukrajna magyar pártjai közös szimpátianyilatkozatban foglaltak állást az államfő mellett, ami példa nélküli).

Még inkább off, de ha már feltetted a kérdést: igen, szerintem baj lett volna, ha átmegy, mert a szlovák közvélemény felé egyértelműen úgy kommunikálják ezt a lépést, hogy a magyar államfő egyáltalán nincs tekintettel a szlovák hatóságok kérésére. Szerintem Sólyom a lehető legjobb megoldást választotta, és mint már említettem, a felvidéki magyar közvélemény nem is hibáztatja ezért.

@Csunderlik Peti: és még mielőtt elharapódzik a hülyeség, megjegyezem, hogy zseniális PARÓDIA ez és gratulálok :D

balage_81 (törölt) 2009.10.18. 00:11:40

a szerzőnek: Sólyom nem azt mondta, hogy "tíz éve megszálltak", hanem, hogy tíz évente MINDEN ÉVBEN megszállnak a szociológusok. ezzel nyilván arra célzott, hogy már nincs mit kutatni az adott helyen, és igaza is van. nem kutatni meg cigány önkormányzatokra kéne költeni, hanem szigorú szocpollal tenni a helyzet megoldása érdekében. közmunka programok, kevesebb nyúlás a fejlesztési pénzekből, és nem utolsó sorban a segély étkezési jegyek és ingyenes villany számla formájában történő megadása MINDEN munkanélkülinek, aki már 2 éve nem dolgozik. így elkerülhető lenne a segélyből élés, kihúznánk a radikálisok méregfogát, nem diszkriminálnánk és még a cigányokon is segítenénk. és remélem ov ezt is fogja csinálni, mert mindannyiunknak ez az érdeke. sólymot utálom, a többieket is - egyébként

Bell & Sebastian 2009.10.18. 00:13:17

@rettegettegérfog:

Offenzív viselkedés helyett a defenzív a divat már régóta a kormányzás ügyében, ez egyértelműen Orbán érdeme/bűne & ellen-lakáj-média.

Ha nem csinálunk semmit, abból baj nem lehet!
(amíg adnak hitelt, ide vele)

flea 2009.10.18. 00:13:59

@rettegettegérfog: a magyar diplomácia első-, másod- és harmadsorban a Külügyminisztérium és szervei (ideértve a külképviseleteket) tevékenységéből áll. Súlya csak ennek van, tízmillió állampolgár megítélésében érdemi változásokat ez hozhat. Sólyom (ill. a mindenkori elnök) szerepe ebben is, mint minden másban (a hadsereg főparancsnoki szerepét is beleértve) szimbolikus.

Bell & Sebastian 2009.10.18. 00:15:54

@Csunderlik Peti:

Kevesebb fűszerrel megettem volna, de már a negyedik sor körül erősödött a gyanú! Csöppet túlspíláztad, de jó lett így is.

mingyá beszólok! 2009.10.18. 00:25:34

@flea: Nagyon korrekt válasz, köszönöm. Most ezt magyarázd el légyszíves még kb. 8 millió itthon élő honfitársdnak is aki nem ilyen jól tájékozott/érdeklődő/intelligens (tetszés szerint).

A bibi az hogy a lakosság azon része aki napi megélhetési problémákkal és egyéb fenkölt dolgokkal múlatja ráérő idejét ezt mind nem tudja, vagy mellékes információként kezeli. Magyarán, azt merem gondolni hogy a többségnek elég markáns véleménye van Sólyom Úr ténykedéséről és annak vélt vagy valós következményeiről, annak ellenére hogy nagyjából tisztában van személyének súlyával.

mingyá beszólok! 2009.10.18. 00:27:41

@Csunderlik Peti: Elolvastam, nagyon állat. Ettől függetlenül el tudom képzelni hogy a Soros-néhai Lantos tengely körül hemzsegnek az ilyen idióták. A tengerészgyalogosokkal kapcs. vélemény továbbra is áll... :)))

mingyá beszólok! 2009.10.18. 00:30:20

Bocsánat, de elköszönök. Valami ruha lebeg itt a fejem felett, az előbb repült fel egy durranás és némi füst kíséretében... :)

Jó éjszakát, és kellemes beszélgetést mindenkinek!

sanya64 2009.10.18. 00:57:40

Az lehet, hogy agyon vannak kutatva a cigányok, ugyanakkor mégis mind a mai napig még csak azt sem tudja senki sem megmondani róluk még csak közelítőleg sem, hogy na akkor igazából jelenleg hányan is vannak közülük szabadlábon és hányan börtönben...
Úgy igen érdekes lehet velük foglalkozni, meg kisebbségvédelmi programokat indítgatni ebben az országban évente nyócszor, hogy még csak azt sem tudják, tulajdonképpen hány embert is érint... ((

lujo22 2009.10.18. 01:34:23

@Idola Tribus: Sztem a cigányoknak is elkellene gondolkodniuk, h vmit igen csak elszúrtak, ha valamennyi európai országban az emberek hócipője tele velük. Talán nyugaton nincsenek annyian, mert ott nem üzlet a gyerekek után kapott segélyből megélni.

gitáros 2009.10.18. 01:45:53

@Idola Tribus:
Gondolatmenetednek a nagy többség sajnos csak az első mondatát képes megérteni, mert a jelenséget ő is meg tudja magyarázni: "persze, mer büdös cigány, azér". Onnantól kezdve fel se fogja, miről beszélsz, a reakciókból ez elég nyilvánvaló.

@A Nép - Te vagy!:
Nocsak, egyetértünk? :)

Kristl 2009.10.18. 02:37:56

Kvázi ugyanazt mondta mind a kettőben. Mi lenne ha olyan irna közéleti blogot akinek van legalább minimális szövegértése?

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2009.10.18. 02:56:52

@Kristl: :DDD
jahh. a legjobb, hogy mindenki oltja a sólymot, hogy mitképzel, mindenbe belepofázik, hülye kis nyugdíjas... árpi bácsi milyen szépen elült a fotelekben, a mádl meg milyen kedvesen vicsorgott.. nekem azer jon be a sólyom, mer az első, aki valamit is megertett abbol, hogy ez a cim akkora felelosseg, amekkorat kiharcol neki.

Sutty 2009.10.18. 04:21:41

csak annyit látok, úgy meg akar felelni mindenkinek, hogy évek óta nem csinált semmit. Ha zsidózás van odaáll, ha cigányozás van odaááll, ha jobbikozás van, odaáll mellé és nem tesz semmit. A 2006-os estén amikor a tank fordult az utcán és lángban állt az fél Erzsébet híd, megremegtek a lábai.. Most gyorsan felszaladt a komáromi hídra - a legrosszabbkor, nem látják szívesen Románia légterében sem, gyorsan mégegy ausztrália hogy minél messzebb legyen, nézzünk ki Bécsbe is, hamár ennyien kritizálták munkásságát. Próbálja túlélni magát fidesz uralomig. Azután sem lesz jobb, ha vakon támogatják a semmit.

Sutty 2009.10.18. 04:24:22

(egyszerűen nem hiszem el, hogy egy talpán stabilan álló köztársasági elnök nem tudja időben megállítani az mszp-t, ha akarja..)

avram iancu 2009.10.18. 04:25:24

@Idola Tribus: hála Istennek te mindenhez értesz.

statez 2009.10.18. 04:31:22

@Idola Tribus: A gond csak az, hogy azok a cigányok, akik nincsenek az "alig-élet legbűzhödtebb bugyraiba" kényszerítve, s ujjnyi vastag aranynyaklánc lóg a köldökükig, nos ezek se viselkednek "illedelmesen". Az pedig külön megérne egy misét, hogy ki kényszerítette bármire is a cigányságot azon kívül, hogy reggel a gyerekét iskolába küldje, ne lopni...

Sutty 2009.10.18. 04:37:54

Orbán valamiért isteníti Sólymot. Csak tudnám, pontosan miért. Egyébként a magyar szindróma kialakulásában nagy szerepet játszott Sólyom. Semmit sem tett ellene. S igenis, ha ezen ország politikai és gazdasági lebénulásának okozóit keresem, elindulok a bűz irányába.. Ahol a hal feje lakozik...

nestrot10 2009.10.18. 06:02:33

Orbán már megint a határon túli magyaroknál úszított?.hogy rohadna meg!
Sólyom vagy Varjú László, meg mi a faszt károg állandóan, egy repi bábú csak a NÉP PÉNZÉN élősködik!!!!

nestrot10 2009.10.18. 06:04:52

Útálom a cigányokat, főleg a lustaságukat! de összefoghatnának egy kis melóra:) Felkoncolhatnák Orbánt a gonosz törpét, Sólymot meg a határig kergethetnék és soha többet vissza nem engednék!

nestrot10 2009.10.18. 06:06:34

@Sutty: Fidesz terror lesz! nem uralom ! Elő is fognak kerülni a fegyverek!!!!!---pár hónap " uralom" után!

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.10.18. 06:16:37

Valahogy klonozni kellene egy Calam/Sutty kombinaciot, tuti siker lenne a blogja.

Calam, legyel kedves elgondolkodni azon, hogy kik blokkoltak es blokkoljak a melyrehato, a legalapvetobb kerdesekkel foglalkozo kutatasokat, pusztan "political capital" gyanant. Es am a legsiralmasabb, bar senki nem hitte, hogy lehetseges, de jobbrol eloznek titeket az ugyben, mert nekik is megfelelo a jelen helyzet.

Es ez, kerlekszepentisztelettel, a ti soha le nem moshato bunotok lesz.

lordart 2009.10.18. 07:23:31

A lényeget kellene megérteni Sólyom László beszédeiből és máris feleszmélnénk, hogy két különböző helyen, időpontban és két különböző dologról érvelve a cigányságot illetően, nem ellentmondás, ha egy ember mást fogalmaz meg...

mithrandir 2009.10.18. 07:48:34

@nestrot10:

Tökéletesen egyetértek a Varju Lászlóról írottakkal!
Ő ui. MSzP-s parlamenti képviselő :-D

Gilderoy 2009.10.18. 07:49:02

A kérdés mélyebb megértéséhez javaslom a következő kutatási területeket:

- Mennyire kell együttérezni a romákkal, nagyon, igencsak vagy rendkívül mód?

- Ki a hibás, a többségi társadalom, a társadalom többsége vagy a nemroma állampolgárok?

- Mennyire buta az, aki tart a romáktól, rendkívül vagy meglehetősen?

blöki.hu · http://www.bloki.hu 2009.10.18. 07:51:57

Vicces ez a sárdobálás. Nyakig szarban ülünk és mindkét oldal dobálja a szarral a másikat ahelyett, hogy lapátolna. Nem tudom mennyivel könnyebb dobálni mint lapátolni, de mindegy. Ha valaki kievickél kicsit arra 100-an ugranak rá és rántják vissza, majd tolják le a szarkupac aljára :)

Ha bedob valaki egy lapátot, hogy segítsen akkor a magyarok széttörik és a maradék részeivel egymást ütik tovább.

mithrandir 2009.10.18. 07:52:49

@nestrot10:

Alighanem a hozzád hasonlókra gondolhatott Teleki, mikor a rasszista szoci szavazókra gondolt.

Ezen túlmenően kitűnő bizonyítéka vagy a szoci és a jobbikos szélsőség egy tőről fakadt voltának.

Úgyhogy, a látszat ellenére, kommented igencsak hasznos és tanulságos volt. Köszönjük! :-)

Javaslat: mivel szerintetek Orbán maga is cigány, a koncepción csiszolgatni kéne még... :-)

mithrandir 2009.10.18. 07:53:26

jav: rasszista szoci szavazókról írt

F_Jikov 2009.10.18. 08:08:52

Ez a poszt a nettó faszság, nem s a Sólyom által mondottak...

zip 2009.10.18. 08:18:26

szociologuskent mondom, solyom mindket velemenye korrekt, s nem egymas paradoxonai.

az utobbi evekben csak a mutyizas ment az unios forrasokbol, es semmilyen eredmenyt nem kepes senki felmutatni.

nyg 2009.10.18. 08:35:30

Csuderli Peti
Az idézett roma médiaszociológus leveléből ez a "költői" rész tetszett a legjoban: " immár csak jobboldali pszeudo-értelmiségiek sem tudják leplezni kontrollálatlanul áradó, széteső, tudálékos és öntetszelgő sajtómonológjaikkal, hogy Magyarországon a duzzadó rasszista közbeszéd egyre ölesebb barna nyelvcsapásaitól mered égnek az apartheid bimbója." Na ja, a bimbóaja.

midnight coder 2009.10.18. 08:52:38

@nestrot10: Sólyom szerintem is egy seggfej, bár itt speciel igaza volt. Annak pedig kb. 0 az esélye hogy itt valaki fegyvert fog. Ha itt lett volna erre affinitás akkor legkésőbb Öszöd után lógnia kellett volna a teljes MSZP vezérkarnak.

Amúgy meg az egész komcsi ideológia aminek a nevében kiabálsz már a 80-as években megbukott - és nem csak itt hanem szerte az egész világon. És azért bukott meg, mert egyrészt már akkor sem volt teljesen igaz amikor Marx elvtárs lerakta az alapjait, másrészt meg azóta kissé elment a világ mellette. Ma ha proletárt akarsz találni nagyobb mennyiségben akkor Kínába kell utaznod, de szerintem ha jót akarsz magadnak ott se nagyon emlegesd a kommunizmust. Mert igaz ugyan hogy a kicsi kínai magyar viszonylathoz képest elég szarul él, de ez még mindig több fényévvel jobb mint ahogy Mao elvtárs alatt éltek.

manager2008 2009.10.18. 09:47:54

Az tényleg igaz hogy sok megélhetési értelmiségi tonnányi irodalmat gyártott a ciányságról.

1. Az analízis sajnos nem vezetett hatékony megoldásokat hordozó szintézis létrehozására, mert az analízis által feltárt valós tények bizonyos halmaza nem szalonképes, nem értékelhető, mert a belőle levonható következtetések képviselete politikailag nem vállalható.
Remélem érthető voltam.

2. Az 1. pont miatt várakozás van, hogy a megoldás egy politikai felelősség mentes társadalmi krízis létrejötte után annak lefolyása közben magvalósul. A résztvevőktől ha hibáznak, majd mindenki elhatárolódik nyilvánosan, páran kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, viszont egy pár év múlva a történelem helyesen fogja őket értékelni, - aztán ennyi.

(az egész történelmünk tele van hibás és politikailag pillanatnyi érdekek szerint manipulált értékelésekkel a mai napig, a történelem könyveink hülyeségek halmazát tartalmazzák a középkortól napjainkig, amelyeket évente cserélnek más hülyeségekre, és ez sem zavar senkit, a tények senkit sem érdekelnek - szomszédaink ugyanezt teszik)

3. Addig amíg nincs megoldás, szív mindenki ahogy csak kell (megszokja vagy megszökik).

Idola Tribus 2009.10.18. 10:39:51

Döbbenetes, de igaz: sok szegény – a dolgozó szegények – inkább a saját helyzetük romlásába is belenyugszanak, föltéve, hogy a romák relatív helyzete nem javul. (Egy pár évvel ezelőtti fölmérés szerint a munkáscsaládoknak az ipari munkanélküliség, a szakképzés összeomlása és a fölsőoktatási diszkrimináció miatt reménytelen helyzetbe került gyerekei, elsősorban fiai, ellenzik a munkanélküli segély folyósítását mint olyant, holott tudják, hogy nekik volna majd erre a legnagyobb szükségük!)
Amellett, hogy tiltakozunk a fajüldözés és fajgyűlölet ellen, hogy megpróbáljuk rábeszélni államunkat, vessen véget a közoktatásban a szegregációnak (faji elkülönítésnek) és a foglalkoztatásban a hallgatólagos kirekesztésnek (szociológusok kétséget kizáró módon bebizonyították, hogy a roma álláskeresők majd mindegyikét eleve elutasítják a cégek, kivéve a legkellemetlenebb testi munkákat), hogy szóvá tesszük: az egyetemeken se roma gyerekek, se „fehér” munkásgyerekek nincsenek a diákok között (98%-uk szülei is diplomások voltak), emellett fogjuk szaván a polgári államot, és ünnepélyesen jelentsük ki – nem egyszer, hanem ezerszer és tízezerszer –, hogy a romák: magyarok. A magyarországi politikai nemzet nem etnikai jellegű.
Minden tisztességes ember utasítsa vissza mától kezdve a magyar nemzetnek minden olyan képzetét, meghatározását, metaforáját, amelyből hiányoznak a cigányok. Mától kezdve a cigánymentes nemzetkép: magyarellenes. Mert a demokratikus magyar nemzetet csonkítja, ez pedig tilos.

hapcika 2009.10.18. 10:54:45

Sólyom elmehet a bús picsába. 90 után AB elnökként ő szentesítette a cigányok nemzetiséggé válását, amely rendelet hűen tükrözte Antall, Balsai, Tölgyessy, Pozsgay és az ő dillettáns hülyeségét a témában. Eredeti elgondolás szerint a honi szakmunkás kimegy külföldre, a határontúli magyarok idejönnek dolgozni és a munkából kiszorított cigányok 1-2 év után segédmunkásként dolgozhatnak majd. Nem így lett. A gyárakat, tszeket, szétrombolták ( hála Matolcsy zsenialitásának) vállalkozások kicsik voltak és a félbérért dolgozó határontúli magyarokat foglalkoztatták. Jött a nagy ötlet engedjük meg a szociális bűnözést. Mindjárt kiegészítést is fűztek a BTK 136. §-hoz és azonnal szentesítette is Sólyom et. a törvényt, mondván az új demokráciában nem éhezik senki és a saját szükségletére bármelyik rászoruló lophat, de ezért ne itélje el senki őket, mert ők becsületes emberek.
A szoc.pol támogatással való visszaélés sem szoci vivmány. Történt 2001-ben Tamásiban bizonyos Kovács nevezetű ügyvéd és közjegyző, megbukott, mert hitelesítet olyan emberek engedélyét a támogatásra, akik nerm kaphattak volna, mivel még munkanélküliként se voltak regisztrálva. Az esetig az volt a rendszer, hogy közjegyző előtt kellett hitelesíteni a szoc.pol. támogatást, hogy az jár az illetőnek. Az ügyvéd úr egyébként úgy úszta meg a börtönt, hogy férje az akkori igazságügyi miniszterasszonynak, Dávid Ibolyának. D.I. sürgösen hozott határozatott, hogy a közjegyzők nem kötelesek ellenőrizni mit írnak alá a felek előtte, neki elég aláírni. Azóta bárki visszaélhet a szocpollal, biztos lehet benne nem fogják ellenőrizni a jogosultságot.
Van még egy vonzata az ügynek. Cserébe D.Ibolya törvénybe iktatta, hogy a jogásztársadalom ( bírák, ügyészek, ügyvédek, közjegyzők, stb) a politika és a társadalom fölött állnak és pártatlanságukat senki nem kérdőjelezheti meg.
Említhetném még a zámolyi romák ügyét, vagy a 98-99-ben hozott szociális és családjogi törvényeket, vagy a munkanélkülisegélyek megemelését, amely a kis települések eladósódását hozta előtérbe.
Akármelyik oldalt nézzük a cigányság helyzetéért a rendszerváltás óta megválasztott összes politikusnak kellene felelnie, a rossz és hibás törvényekért, a helyzetek hibás kezeléséért, az elnézésért, a túlzó segélyezésért. A felelősség alól senki ne mentesüljön, egyetlen politikus se.
Majdnem elfelejtettem ideírni, miért elnéző minden párt a cigányokkal szemben.Tavaly írták az SZDSZ ügy kapcsán egyik okként, miért szűnt meg a támogatottsága. A párt nem kapott már akkora támogatást és a kevés pénzből nem jutott fejpénzre a drávapiski romáknak. Mi ez a fejpénz? A romák közt mindenütt van olyan aki a helyi közösségben vezető szerepet játszik. Ezek az emberek a közösséget fejpénz fejében, ahhoz a párthoz csatolják párttagként, amelyik többet fizet. Így történt, hogy drávapiski polgármestere és a 400 embere átállt a Fidesz oldalára.Írhatom ide bármelyik pártot, egy a lényeg, ha ők hatalomra kerülnek elnézők lesznek.Példa: A Fidesz a bűnözés visszaszorítására kitalálta a "három csapás" törvényt, pedig Balsai egyszerűen javasolhatta volna töröljék ki a 136.§-ból a kiegészítést. Nem tette meg, mint ahogy D. Ibolya sem az eltörlés mellett kardoskodik, csak lejjebb vinni a határt, Draskovics meg rendőröket küld, meg fizettet. Sólyom is addig kötözködik a PTK-val, míg a cigányokat hátrányosan érintő részek az ő szája íze szerint nem alakulnak.

hapcika 2009.10.18. 11:05:40

@Sutty: Orbán nem isteníti Sólyom Lászlót, csak tudomásul kell venni a jobboldalon Sólyom a főnök és Orbán a beosztott. 90 óta van így, sajnálatos hogy ezt a részt senki nem meri piszkálni, talán azért, mert az alkotmányban van egy paragrafus, szó szerint idézve: A köztársasági elnök személye szent és sérthetetlen.

Gilderoy 2009.10.18. 11:45:31

@hapcika: Az alkotmányban nincs ilyen paragrafus.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.18. 12:16:33

@hapcika: ezt melyik alkotmányban olvastad?

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 12:20:54

@Gilderoy: a neoszittya észosztó gurukat az ilyen apróságok soha nem zavarták, elég megnézni mondjuk az előtte lévő kommentet, ahol Mali a Fideszben távozott, véletlenül sem az LMPhez index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/

Bell & Sebastian 2009.10.18. 12:50:44

www.keh.hu/alkotmany.html

"A köztársasági elnök személye sérthetetlen; büntetőjogi védelmét külön törvény biztosítja."

ámbár:

"A köztársasági elnök a tisztségétől megfosztható, ha annak gyakorlása során az Alkotmányt vagy valamely más törvényt szándékosan megsérti."

Persze az utóbbi mondat jogász-magyarul van. :)
Szegény törvényhozásnak még ez sem sikerült...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 13:33:03

@JClayton:

Félek, hogy nem fogunk megegyezni. Azért nem, mert kezdem kivenni az észrevételeidből, hogy dolgokat nagyon más szemszögből nézel mint én. Ott kezdődik, hogy engem egészen egyszerűen nem érdekel Sólyom személye. Semmiféle késztetésem nincs őt mentegető vagy elítélő állaspontot kialakítani. Azt nézem mit jelent amit csinál az ország és igen az elcsatolt magyarok számára és sajnos mindent fönntartok azzal együtt, hogy amiket te mondsz azok nagyobb részben rendben vannak. Hagyjuk itt abba, mert ez nem alkalmas itt a dolgok olyan mélységű megbeszélésére amire szükség lenne. Azt a korábbi kijelentésedet, hogy én más faszával vernám a csalánt viszont a leghatározottabban visszautasítom, hiszen még ha minden úgy is lenne az utolsó betűig amit mondsz, akkor sem jelentené amit én mondtam azt. Vita terméketlen, befejezve.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 13:37:34

@Sutty 2009.10.18. 04:21:41:

Ez nagyon közel áll ahhoz, ahogy én látom. Számomra annak amit csinál a lényege a legtömörebben: pózolás.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 14:18:36

@A Nép - Te vagy!:
Valószínűleg tényleg nem fogunk megegyezni, bár nem meggyőzni akartalak, hanem véleményt cserélni. Viszont az mindig is elkeserített, amikor valaki kvázi minket kihagyva a játékból (többes számot használok, mint mi, kisebbségi magyarok) megmondja a frankót arról, hogy mi árt nekünk, és mi nem. Egyedül ezért is reagáltam.

A dolgokat valóban mélységében kéne megbeszélni, ezzel egyetértek. Talán majd egyszer, valahol.

üdv

hapcika 2009.10.18. 14:28:10

@Gilderoy: Az Alkotmány 31/A §-t olvasd már el.

hapcika 2009.10.18. 15:17:12

@heima a Cölöpverő: Sokat kell még tanulnod arról, hogy melyik párt hova tartozik és melyik párttal müködik együtt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 16:09:30

@JClayton:

Jaj istenem! Miért vagy olyan dühödt és indulatos? Átcsapott volna a Dunán is a csonka országbeli kollektív téboly? Szeretném ha megértenéd, hogy semmi okod sincs úgy félreinterpretálni az észrevételemet ahogyan helyenként kitapintható haraggal teszed. Azt sejtem valamiféle szetreotípiába illesztesz be tévesen és az ellen hadakozol, miközben semmi közöm hozzá.

Próbálj meg légyszív azonsulni a következővel:

Eszem égábamn sincs olyasmibe beleszólni ami az elcsatoltak életvitelére, az általuk választott útra és effélékre vonatkozik. Eközben, hogy az embernek mi a saját helyzetértékelése arról, hogy mi a helyes, értelmes és hasznos politika akár abban a kérdésben is, hogy számukra Magyarország részéről mi hasznos és mi nem, az nem olyasmi, amit beleszólásnak lehet nyilvánítani és önérzeteskedve elutasítani ennek a nevében, de más, esetedben kitapinthatóan érzelmi okokból. Egészen félreértesz és interpretálsz magadban abszolút mindent, de vedd úgy, hogy kb az utolsó szóig, amit tőlem olvastál. Fantomok ellen hadakozol.

Légy szíves vedd eszedbe, ha haragszol is: Ez így van.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 16:11:35

@hapcika: és mindezt azért, mert te azt mondod? minden szakadt kocsmában van egy ilyen szaki, aki előadja a nagysztorit, ami csakis úgy van, ahogy ő mondja, a prolik kedvenc hobbija a megmondás.

hapcika 2009.10.18. 16:29:58

@heima a Cölöpverő: Hány éves vagy? Szerintem neked az üres fejedbe verték a prolizást, komcsizást. Neked Morvai Krisztina nagy ember, nekem meg az az Eltés Kisz-titkár és párttag, aki mindig feljelentette a vele vitába szállókat. Itt kezdődik köztünk a különbség. Írhatnám még, de egy robotgondolkodásút nem fogok meggyőzni. Itt befejezem, mert értelmetlen és felesleges dolog veled vitatkozni.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 16:45:24

@A Nép - Te vagy!:
??

Semmilyen indulat, vagy harag nincs bennem, fogalmam sincs, honnan veszel ilyet. Nem hiszem, hogy a hangvételemmel bármikor is okot adtam volna erre. A távkiértékelés nem egy szerencsés dolog.

Olvasd vissza még egyszer, honnan indultunk. Szerinted Sólyom többször is cserben hagyta a határon túli magyarokat. Szerintem meg nem, és nem is hallottam soha olyan véleményt, amely szerint igen. Kíváncsi voltam rá, miért gondolod ezt. Elmondtad, mire én elmondtam az ellenérveim, mind a ketten lezártuk, aztán most meg azt olvasom, hogy állítólag dühös vagyok rád. No mindegy.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 17:12:50

@hapcika: nekem Morvai Krisztina egy hisztis picsa, de meg egy igazi proli szar vagy, de legalább kurvára értesz a politikához. Főleg Drávapiskihez:D

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 17:13:49

@hapcika: "Írhatnám még, de egy robotgondolkodásút nem fogok meggyőzni. Itt befejezem, mert értelmetlen és felesleges dolog veled vitatkozni."

Ez meg annyira, de annyira a debilek kedvenc szavajárása, hogy bronzba kéne önteni.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 18:14:23

@JClayton:

Értem.

Ilyenek miatt tűnt ezek szerint rosszabbnak a szántnál:

„minket kihagyva a játékból”, „megmondja a frankót”. (És korábban a csalános.)

Az én fülemnek ezek érzelmileg/indulatilag erősen töltött dolgok, de ha azt mondod, hogy nem úgy gondoltad, akkor semmi baj.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 18:42:10

@A Nép - Te vagy!: -szerintem- ez része a standard internetes párbeszédnek, semmiképp sem szántam személyeskedésnek

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 19:28:32

@JClayton:

Nem is hívtam annak! Abban lehet igazad, hogy ez hétköznapinak számít, ha nem is az interneten, de legalább a magyar interneten, de még ha az is, nekem rendesen dühnek tűnt. Nem rólak meg érte, csak válaszolok, miért említettem azt, hogy mintha haragudtál volna. Szerintem megbeszéltük.

És akkor, remélem utoljára Sólyomról. Figyelj, nem beszéltem én a nevetekben, eszem ágában sincs efféle. Ha azt mondtam volna, nálatok utálják, akkor joggal tennéd szóvá. De ha azt mondom, szerintem nektek nem használt, sőt ártott a lépése, hogy nem ment át, arról mindegy ki mit gondol, beleértve titeket felvidéki magyarokat, mert ez semmi több, mint az én helyzetértékelésem. Lehet jó. lehet nem jó, de nem lehet azon az alapon kifogásolni, hogy kihagytam olyasvalakit akire vonatkozik. Mert ilyen megközelítésben ez közömbös.

Ha már it tartok, hadd kockáztassak meg egy föltevést is. Nagyon el tudom képzelni, hogy nálatok azért nem jut eszébe senkinek sem Sólymot ebben az ügyben bírálni, mert nyilvánvaló, hogy a problémát nem ő okozta, hanem a szlovák állam. Efelől vita persze részemről sincs. Viszont pszichológiailag nem volna lehetetlen, ha ti ott nagyonis érthető okoból annyira a szlovák állam viselkedésére koncentrálnátok csak, vagy nagyon, hogy az a másodlagos szempont, hogy a nem az ő hibájából kialakult helyzetet azután Sólyom, mondjuk így, nem ideálisan kezelte, már föl sem merül. Vagy ha föl is merül esetleg egyesekben, inkább elhesegetik a gondolatot, mert az adott esetben Sólyom A szövetséges, tehát bolondok lesznek majd mindegy ellene fordulni, a saját figyelmüket az ő bírálása által megosztani. De ettől még Sólyom viselkedhetett úgy, amit az ember, mint ügyetlenséget el tud marasztalni. Tudom, hogy elég kevesen osztják ezt, most mindegy hol élők, nekem akkor is így tűnik.

hapcika 2009.10.18. 20:00:30

@heima a Cölöpverő: Aztán nehogy megéld a választások után a Fidesz és az LMP összeborulását!

hapcika 2009.10.18. 20:02:55

@heima a Cölöpverő: Marad az eredeti meghatározás, nagyon fiatal vagy egy söröslóénál nagyobb szemellenzővel. Mond mi a szakmád, munkanélküli hentes?

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 20:06:11

@hapcika: miért kéne összeborulnia egy kétharmados kormánypártnak egy parlamenten kívüli jelentéktelen hippipárttal?

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 20:07:07

@hapcika: marad az eredeti meghatározás, igazi magyar szaki vagy, aki mindenhez ért és mindent megmagyaráz. főleg ha politikáról van szó.

hapcika 2009.10.18. 20:09:58

@heima a Cölöpverő: Mert a Fidesz alapította, ezért kellene tudni, hogy 90 előtt ki hova tartozott.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.18. 20:34:42

@hapcika: persze, hogy a Fidesz alapította, Kövér meg Orbán meg a Magyar Népköztársaság Forradalmi Munkás-paraszt Kormányának intézeteiben tanult, utóbbi otthagyta a gyermeket az esőben és Ausztriában gyógykezelték 2002-ben, gyurcsányt meg a moszad küldte, gusztos péter meg dávid ibolya és kuncze gábor szerelemgyereke.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.10.18. 22:03:43

@A Nép - Te vagy!:

muszáj egy példát hoznom (hülye példa lesz, de remélem, a lényeg átjön).

Te történész vagy. Egyszer csak egy fórumon megjelenik valaki, majd elmondja, hogy véleménye szerint a magyar történészek mainstream vonala önös érdekekből elhallgatja Kossuth érdemeit. Mire te történész mivoltodban sértve éreznéd magad és megpróbálnád elmagyarázni, hogy semmiképp sem lehet ezt általános jelenségnek tekinteni. A vitapartnered erre azt mondaná, ok, de szerint igen. Persze lehet más véleménye bárkinek, ugyanakkor feltételezi, hogy pszichológiai okai vannak Kossuth háttérbe szorításának, mert ezek a történészek mind látens Stockholm-szindrómások.

Látnál valamiféle kapaszkodót a vita folytatására?

Én most abszolút tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, amit írtál, mert egy feltételezés feltételezésére épül. Nincs mit hozzátennem.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.18. 22:56:30

@JClayton:

Hát mit mondjak, valahogy tényleg nagyon elbeszélünk egymás mellett.

Amiket ém próbltam elmondani, abba annyira, de annyira nem keveredik semmilyen önös érdek. Teljesen józan föltevés, normális, emberi, természetes, nem elmarasztalás azokra nézve akikről föltettem. Nem is értem miért kódolod úgy le. Talán mert azt hiszed, abban élsz, hogy ez vita, holott részemről legalábbis már jó ideje, csak beszélgetés.

Dolgokat lehet különböző szemszögből nézni és van amikor mindegyiknek van létjogosultsága.

Hagyjuk az egészet.

hapcika 2009.10.19. 17:30:39

@heima a Cölöpverő: Gyerek vagy még és neked minden vicc új.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.19. 22:11:10

@hapcika: persze mester, azért vagy te itt, hogy felnyissa a szemem, különös tekintettel a drávapiski helyzetre.

hapcika 2009.10.20. 16:49:59

@heima a Cölöpverő: Na, olvasd el újra mit írtam eddig.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.20. 18:04:49

@hapcika: nagyobb időpocsékolást el se tudnék képzelni.