A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Konzervatív savanyúság

2009.11.11. 07:00 R_John

Egyszer elkezdtem írni egy posztot arról, hogy a polgári létükbe besavanyodott Hírtv-s arcok hogyan keseregnek a hárommellű Lily Allen Fuck you című számának feldolgozásán. Végül nem tudom, miért nem publikáltam, mindenesetre csak én olvashattam.

Úgy tűnik, hogy a magát mélységesen konzervatívnak és polgárinak gondoló Borókai Gábor (aki persze halál hiteles, hiszen nem volt az Orbán-kormány szóvivője) is belesavanyodott saját ízlésébe. Az is lehet, hogy konzervativizmusában elvesztette minimális humorérzékét - persze egyáltalán nem biztos, hogy volt neki. Mondjuk, el tudom képzelni, hogy valóban dekadens, reakciós és kultúraromboló minden olyan művészeti alkotás, amely nem mondja meg egy az egyben a lényeget. Olvasmányaim alapján ennek semmi köze nincs a konzervativizmushoz, ennek csak simán az ostoba maradisághoz van köze.

Az történt, hogy két hete a Heti Válasz utolsó oldalán a szokásos szinvonaltalan publicisztikáinak sorában beszólt a húszéves köztársaság díjra és díjazottakra. Az, hogy a díj mennyire komolyan vehető, veendő, majd kiderül az idővel - pont úgy, ahogy a Prima Primissimát sem veszi senki komolyan, pedig sok pénz van mögötte.

Mondjuk Ágh Attila, Kéri László valóban kétséges, azt azonban csak szimpla elfogult rosszindulat mondathatja Borókaival, hogy TGM nem tett semmit a rendszerváltásért és a köztársaságért. Mondjuk a demokratikus ellenzékben való részvétel önmagában elég ahhoz, hogy egy ilyesmi díjat megkapjon. De nem is ez az igazán érdekes.

Borókai szerint Jancsónak húsz éve nem volt érvényes alkotása. Szerencsére Borókai nem Aczél György, így nem ő dönti el, hogy mi érvényes alkotás és mi nem - nem is én. Ezt mondjuk lehet, hogy nehezen fogadja el, de el kell. Jancsó a rendszerváltás után ilyen dekadens, számára nehezen érhető filmeket kezdett forgatni, amelyek - szerintem - zömében rendkívül viccesek voltak. Lehet, hogy ha valaki már belesavanyodott önnön ideológiájába, akkor lehet, hogy érdemes elmenni egy kicsit pihenni. 

25 komment

Címkék: rendszerváltás heti valasz borókai gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr951514872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2009.11.11. 08:25:43

Nem olvastam a kérdéses Borókai írást, ugyanakkor nem hiszem, hogy TGM-re gondolt, mint olyan alak, aki nem érdemli meg a díjat.

Voltak ott eléggé necces alakok. És az is érdekes, hogy az az azóta ballib oldaltól elszakadt egyének közül SENKI sem kapott díjat. Ellenben mond Kósáné Kovács Magda igen. Meg még lehetne sorolni.

Fideszből senki sem kapott? Pozsgay se? Holott ha van valaki volt MSZMP-s, aki sokat tett az ún. rendszerváltásért, az pont Pozsgay...

Lezsák Sándor? Vagy valaki a népi-nemzeti oldalról?

Az a díj semmit sem ér. Nem kell ehhez Borókai Gábornak lenni, hogy az ember ezt észrevegye.

Azt pedig nem gondolnám besavanyodottságnak, hogy a primitív, ízléstelen dolgokat az ember nem szereti. Valóban érdekes felfogás, hogy a toleranciáért harcolók a legnagyobb kirekesztők azáltal, hogy azt mondják, hogy aki nem tolerálja őket, az bekaphatja...

Egyébként a kérdéses szám szerintem jó, youtubeon bent is van a kedvencek között. Ugyanakkor az általad megfogalmazottakkal nem értek egyet. Bocs.

TD223 2009.11.11. 08:53:38

Csupa hulladék, ballib, polkorrekt ember részesült a Húszéves a Köztársaság Díjban. Nem emlékszem egyetlen egy normálisra sem.

"ki persze halál hiteles, hiszen nem volt az Orbán-kormány szóvivője"

Ez miért is teszi hiteltelenné?
Neki akkor nem lehet véleménye?
Egy vélemény lehet hiteltelen?
Te hiteles vagy, mert feltételezem nem voltál politikai szóvivő?

Talán ideje lenne átértékelni a demokratikus ellenzék vagy éppen az kerekasztal résztvevőinek szerepét a rendszerváltásban. Létrehoztak egy hulladék demokratúrát, senkit nem tiltottak ki a hatalomból. A régi komcsik most is mérgezik a levegőt. Szétlopták az országot...

Vidéki 2009.11.11. 09:36:40

@BéKa:
Valóban:
Pozsgay nem tett talán többet, mint bárki a kitüntetettek közül?

Vidéki 2009.11.11. 09:42:35

„Borókai szerint Jancsónak húsz éve nem volt érvényes alkotása.” Egyetértek vele.

Jól megél abból, hogy a húsosfazék körül serte-pertél.

Egy pályázata megragadt a fülemben: „Ede megevé ebédem”

Nem tudom, ha piaci alapon jutna jövedelemhez, meg tudna-e ilyen fényesen élni belőle?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.11. 10:43:43

@Vidéki: Jancsó nem kimondottan közönségfilmes rendező, és így természetesen állami vagy más támogatásra, de mindenképpen támogatásra kell alapoznia a filmjeinek finanszírozását. Az ő filmjei - azon felül, hogy persze jópár vicces is akad közöttük - szűkebb közönség ízlésének megfelelően készülnek. Ha nem kimondottan ezzel foglalkozol, és nem tetszenek a filmjei, inkább azt sajnáld, hogy jó közönségfilmek: könnyen nézhető vígjátékok, pláne akciófilmek vagy más, népszerű műfajok legfeljebb elvétve teremnek Magyarországon.

Ha meg ezzel foglalkozol, és Jancsó elmúlt húsz évét sommásan nulla értékre teszed, akkor nem lehetsz túl jó a szakmádban... Lehet, hogy csak egyszerűen nem neked készült ez a film. Államilag mégis érdemes támogatni, ahogyan - remélem - kerekesszékre sem lesz soha szükséged, mégis fizeti a TB azoknak, akiknek szükségük van rá. Vagy legalábbis fizethetné.

TD223 2009.11.11. 11:09:01

@Horváth Andor Márton: Valószínűleg Jancsó nem kapna egy Ft-t sem, ha nem tudná vöröslő fejjel gyalázni Orbánt. Főleg nem kitüntetést.

kolbenheyer 2009.11.11. 12:15:07

Dani és Andor! Picit álszentek vagytok! Ti is tudjátok, hogy ha egy publicisztika úgy fogalmaz "nincs érvényes alkotása", akkor ezt kontextusban kell olvasni - ahogy a ti írásaitok is rendszeresen túloznak.
Jancsó valóban nem tett az utóbbi húsz évben olyat, amiért most egy ilyen kitüntetés jár neki. Adhatnak neki életműdíjat a filmtörténeti alkotásaiért, de a köztársaságért nem.
Másrészt a kitüntetettek névsora iszonyú gáz. Megint egy ballib névsorolvasás, ami a húszéves évfordulón okádnivaló. Borókai ezt megírta, helyesen és színvonalasan - ez meg az én véleményem.
Viszont, ha a mostani véleményével nem is értesz egyet, azt írni Borókairól, hogy nincs humora, és hogy publicisztikája szokásosan színvonaltalan, hm, hogy is mondjam, ez ENYHE elfogultság. Amihez persze jogod van, csak tudd.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.11.11. 12:47:52

Ugye van az a jól bejáratott liberális toposz, hogy pl. az egyházak tartsák el magukat (és az általuk működtetett iskolákat, öregotthonokat stb).
Szerintem Jancsó Miklós filmjeire is ki kellene ezt terjeszteni.
Ha pedig Borókai hiteltelen, akkor nyilván Budai Bernadett, Batiz András és még n darab volt kormányszóvivő is az, ugye?

Vidéki 2009.11.11. 14:01:42

@Horváth Andor Márton:
Írod:
„Az ő filmjei szűkebb közönség ízlésének megfelelően készülnek”.

A probléma ott van ez a belterjes, „vájtfülű” társaság a saját szórakozását másokkal fizetteti meg nagyon vastagon.

Ezen túlmenően nagyon jól megél belőle. Akármit tesznek az asztalra kijelenthetik, hogy ez „művészfilm”, amit egyszerű földi halandók nem képesek megérteni, csak a „szakma” képes értékelni.

Ha valaki a „tojáshéjon” belül van kényelmesen eléldegélhet effajta "művészfilmekből", meg-meg fejve az államot.

Olvastam, hogy Jancsó: „Ede megevé ebédem” pályázatára 120 millió előleget kapott.

BarneyStinson · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/353-fiat 2009.11.11. 17:44:46

a filmjelenetekért már megérte elolvasni a posztot. az utolsó az egy felejthetetlen jelenet volt. az egyik legjobb :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.11. 18:05:44

@kolbenheyer: mivel Borókai publicisztikáit viszonylag rendszeresen, 2-3 hetente biztosan elolvasom, ezért nyugodtan állíthatom, hogy ismerem stílusát. Ez meg az én véleményem, aztán ízlésről vitatkozni és szóvá tenni egy ízlésbeli dolgot, tulajdonképpen hittétel valami/valaki mellett. Amivel nincs semmi baj, nekem is vannak publicisták, akikkel szemben elfogultabb vagyok:)
Ja, amúgy a névsor gáz, bár valóban vannak benne olyanok, akik fontos dolgokat tettek vagy az elején, vagy azóta is folyamatosan. (Elsőre példa: TGM, másodikra: Ferge)

@Dr. Morcz: nyilván nem hitelesek, de nem is írnak politikai publicisztikákat hetente, amiben a hitelesség igényével lépnek fel.

TD223 2009.11.11. 19:34:50

@calam (vdani): Ja, Ferge fontos dolgokat tesz. Megmondja a tutit cigány-ügyben. Ha szembe jön 10 cigány szamurájkarddal, adj nekik puszit, öleld meg őket, biztos megenyhülnek és nem hisznek nácinak. Ha nem teszed, azt fenyegetésnek vehetik.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.11. 19:48:44

@TD223: olvastál akár egy Ferge-tanulmányt is?

kolbenheyer 2009.11.11. 20:02:30

@calam (vdani):
Most végképp nem értem. Ha te is elismered, hogy a lista így gáz, akkor mi a baj Borókaival? Mert attól még, hogy te szereted Jancsó újabb filmjeit, ugye nem gondolod, hogy ez olyan tevékenység, amiért jár a húszéves a köztársaság díj?
Mondjuk ki nyíltan: nem bírták megállni az elvtársak és a végén még gyorsan kitüntették egymást. Ez a botrány, nem az, hogy valaki Pepe és Kapa alakítását nem tartja halhatatlannak.

TD223 2009.11.11. 20:11:28

@calam (vdani): Pont ennyire abszurd minden tanulmánya.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.11. 20:21:06

@kolbenheyer: összesen annyi vele a bajom, hogy érvényteleníteni akarja egy elég jó művész tevékenységét. Semmi más. Az pedig, hogy a filmjei segítették a köztársaságot (mondjuk azáltal, hogy a már befutott zenekarok mellett egy csomó kezdőt felkarolt) kérdés lehet, de ez minden egyes személy esetében, bármilyen díjnál.

@TD223: szóval egy darabot nem olvastál.

@Dr. Morcz: csak most vettem észre. Az oktatási és szociális intézményekről senki, de senki nem beszél. A Vatikáni-szerződés miatt legalább ugyanannyira vannak finanszírozva, mint az állami-önkormányzati intézmények. Ez pedig teljesen független a hitéleti tevékenységtől.

TD223 2009.11.11. 20:48:42

@calam (vdani): Ha így lenne, mire mondhatnám, hogy abszurd.

kolbenheyer 2009.11.12. 14:26:30

@calam (vdani):
De nem érvényteleníti, csupán az újabb filmjeit nevezi szarnak, amivel halgatólagosan a régieket jónak.
Ha viszont Jancsó segítete Kapa-Pepével a köztársaságot, akkor talicskával kéne széthordani a sok díjat, annyi mindenkinek jár.
De mondjuk a mai Fidesz környékéről persze senkinek, mert ők húsz éve lapítottak, ugye.
Dani, Borókai írása nem Jancsóról szól. És amiről szól, abban meg úgy van igaz, ahogy.

molaris 2009.11.12. 15:30:20

@calam (vdani):
Ne akarj már II. Balogh Artúrrá válni.:)

DeMarco 2009.11.13. 01:07:35

Bele se akartam folyni először ebbe a beszélgetésbe, mert annyira evidens, hogy a komcsik az uccsó pillanatban gyorsan kitüntették egymást, hogy kár magyarázni. Ez a lista mindenki számára világos és nagyon gáz.

De az megdöbbentő volt, hogy Kolbenheyer ennyire nyíltan szembehelyezkedett ebben a kérdésben és ennyire karakánul kiállt az igazság mellett. Nem is emlékszem ilyen esetre.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.13. 01:28:03

tisztázzuk, nekem csak Jancsó teljesítményének el nem ismerésével van bajom. A díj szerintem érdektelen. Habár nyilvánvalóan nem mindenki komcsi a listán. Ágh Attila és Kósáné nemtom mi, hát, khm:)

kolbenheyer 2009.11.13. 13:28:05

@DeMarco:
Ha nem lennék úriember, most elküldenélek a picsába. Számtalanszor vitatkoztunk már szerzők egymással, mivel eltér a véleményünk, de tiszteljük egymást.

DeMarco 2009.11.13. 23:48:45

@kolbenheyer: Persze, csak ez most jobban megütötte a szememet. Nem tom' miért, talán élesebbnek észleltem a különbséget, vagy a hangsúlyt. Máskor is volt már hasonló tudom én, csak ez most máshogy jött át. Legalábbis nekem.

molaris 2009.11.14. 07:27:41

@kolbenheyer:
Megdicsérnek, és akkor te ... ...! Na- na, eztán meggondolom. Kétszer.:):)