A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

P. C. és „cigánybűnözés”

2009.11.24. 07:00 Horváth Andor Márton

A „cigánybűnözés” szó azt jelenti: olyan bűnözés, amelyet cigányok azért követnek el bizonyos homályos statisztikák miatt gyakrabban, mint a nem-cigányok, mert cigány származásukból (eufemisztikusan: kultúrájukból) öröklik az adott bűnözésre való hajlamot. Ez színtiszta rasszizmus. A politikailag – és erkölcsileg – korrekt gondolkodású ember ezt a fogalmat nem használja.

Erkölcsileg korrekt polkorrektség

Ha valaki azt mondja: „a rasszista indíttatású bűncselekmények nagy részét Magyarországon nem cigányok követték el”, mondhatná ehelyett inkorrekt módon ezt is: „a rasszista indíttatású bűncselekmények tipikus elemei a magyarbűnözésnek”. Rám nézve azonban, akiről sok rosszat el lehet mondani, de ezt éppen nem, hát rám nézve ez rettentő sértő volna. Ugyanis magyar vagyok, és nem fogadom el, hogy valaki származásomat, nemzetiségemet vagy kultúrámat a bűnözéssel kapcsolja egy fogalomba. (Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy azt sem fogadom el, hogy rám a „magyar” szót mint a „nem cigány” szinonimáját alkalmazzák.)

Lehetne erre azt mondani, hogy puszta szőrszálhasogatás, és hogy néhány ragon pattogok. De ez tévedés volna. A magyar nyelv ugyanis képes igen pontosan kifejezni a lényeges különbségeket, és a politika központi témáiról való véleménynyilvánítás minden szava lényeges – nyelvi, értelmezési szempontból. Én pedig az ellen is tiltakozom, hogy bárki – pláne nemzeti szempontokra hivatkozva – a magyar nyelvet kiforgassa, pontatlanul használja olyan kérdésben, amelyen emberéletek milliói múltak és múlnak szerte a világon.

De nem is csak puszta nemzetieskedés ez. Történelem is. Ez a magyar nemzet ugyanis 1848 óta számos alkalommal próbálta meg kivívni a politikai vélemény és véleménynyilvánítás szabadságát. Sikerült – és most arra használnánk, hogy elveszítsük a képességünket a véleménynyilvánításra?

Erkölcsileg inkorrekt polkorrektség

Persze ha valaki valóban a „cigánybűnözésről” akar beszélni, akkor használja csak nyugodtan ezt a szót. Ez politikailag korrekt, bár erkölcsileg nem. De megintcsak vállalni kell a magyar nyelv pontosságát. Ha valaki azt mondja rá, hogy rasszista, válaszolja csak nyugodtan: „igen, rasszista vagyok”. Persze egy erkölcsileg hajlékony embertől miért is várnánk el, hogy beismerje azt, amit mások hibának, sőt bűnnek tartanak, és ő pedig szégyell?

89 komment · 2 trackback

Címkék: demokrácia cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr331545242

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akkor is politikailag korrekt! 2009.11.24. 16:51:23

A politikai korrektség fölött kimondták a halálos ítéletet arra hivatott közgondolkodók, politikusok, sőt sajnos Lovasi András is. Az ítélet indoklása szerint a politikai korrekt beszédmód ránk erőltetése miatt nem lehet ebben az országb...

Trackback: PC – Veled vagy nélküled? 2009.11.24. 12:11:49

PC, vagyis politikailag korrekt (beszédmód) napjaink egyik kedvenc szakkifejezése, amely népszerűségi indexe Gyurcsányéval vetekszik. Sokan a PC-t a cenzúrához hasonlítják, és én osztom ezt a véleményt. A PC nem más mint Cenzúra 2 Expansion Set. Megtal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.11.24. 09:44:38

Nem kell mindjárt a genetikához fordulni.
Mondjuk inkább, hogy a környezeti hatások hatnak. A manifesztálódott veleszületett intelligencia hódít teret a cselekvésben.:):)

molaris 2009.11.24. 09:45:13

Ezen formákban!!!!!

TD223 2009.11.24. 09:45:52

"Ez színtiszta rasszizmus."

Ez színtiszta igazság. Az igazság rasszista?

"a rasszista indíttatású bűncselekmények nagy részét Magyarországon nem cigányok követték el"

Amúgy a cigányok követték el a legtöbb rasszista indíttatású bűncselekményt. Ezért ez is a cigány-bűnözés része.

"a rasszista indíttatású bűncselekmények tipikus elemei a magyarbűnözésnek"

Semmiképpen sem, hiszen 15-30 fő sosem képviselhet egy 8.5-9 milliós társadalmi csoportot. Magyarán, a behatárolható bűnözési kör jóval tovább szűkíthető a magyarnál. Ez a különbség. A cigány-bűnözés nem szűkíthető le kisebb csoportra. Gazdag cigány, szegény cigány, öltönyös cigány, koszos ruhájú cigány, nő, férfi, gyerek, borsodi, baranyai, mind csinálja.

Sajnos az OCÖ-s Kozák és társai még mindig nem fogták fel a definíciót. Biztos ő sem járt suliba.

Azért már elismerte a cigány-bűnözés létét egy-két cigány-vezető, hiszen beismerték, hogy bandában a cigányoknál erősödik az agresszió, nem csillapítják egymást, hanem hergelik egymást, ledöntik gátlásaikat és ez cigány sajátosság.

A PC meg csak egy újabb eszköz a társadalmak bomlasztására. Egy olyan, amit már nem csak a ballibek használnak. Igazság nélkül hanyatlás van, rohadás. Alkalmas fegyvernek, mások megbélyegzésére, ha nem PC-k.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 10:15:14

"A „cigánybűnözés” szó azt jelenti: olyan bűnözés, amelyet cigányok azért követnek el bizonyos homályos statisztikák miatt gyakrabban, mint a nem-cigányok, mert cigány származásukból (eufemisztikusan: kultúrájukból) öröklik az adott bűnözésre való hajlamot"

Igen, ez a színtiszta hazugság.

Idézetet, linket légy szíves, ki és mikor állította ezt.

Ezt azok a senkiházi politikusok és (bér)média megmondó emberek adják a radikálisok szájába, akiket a legnagyobb felelősség terhel a cigány probléma folyamatos szőnyeg alá söpréséért.

Szerinetm az a rasszista aki tagadja, hogy cigány elkövetők folyamatosan terrorizálnak, és félelemben tartanak védtelen magyar állampolgárokat egyes területeken.

Ki bántotta a cigányokat? Hallani olyat, hogy valahol megvernek, kirabolnak cigányokat, betörnek cigányokhoz, ellopják megtermelt terményeiket?
Ennek csak mindig az ellenkezőjét hallani.

Erről nem kell beszélni? Ha nem beszélünk róla, tagadjuk a jelenség létét, az ugyan olyan rasszizmus, ami ellen itt fröcsögni tetszik, ráadásul légbőlkapott, hazug állítások alapján.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.11.24. 10:23:03

@anti_troll: idióta. a cigányokat csak levadásszák, mint a kutyákat. az nem számít bántásnak?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 10:25:30

@Vörös BLORóka:
Igen, vártam ezt az érvet.

Szerintem a titkosszolgálat volt, pontosan azért hogy végre a cigányok kárára fel lehessen emlegetni egy rasszista bűncselekményt.

Bárki is volt, attól függetlenül nem kellene inkább a kérdésemre válaszolni?

Vagy a sorozatgyilkosság szerinted legalizálja a cigányok terrorját?

Idióta.

vincemate 2009.11.24. 11:02:47

@molaris: @TD223: @anti_troll:
Ajánlok egy gondolatkísérletet. Tételezzük fel, hogy vannak statisztikáink a börtönben ülők vallásáról. Ebből szükségképp következik, hogy megfelelő adatrendezgetéssel kimutathatók mindenféle tendenciák. Például - hipotetikisan - kiderül, hogy a feleségerőszakolók "tipikusan" reformátusok, a pedofilok meg "arányukon felül" katolikusok. És akkor már le is vonhatjuk a következtetést, hogy a katolikusok ilyenek, a reformátusok meg olyanok (az ateistákról inkább ne is beszéljünk, ők a világot irányítják), vagy ál-korrekten, a kultúrájukból ez következik. Értitek, a kultúrájukból: jó, hát nem így születtek, de adománygyűjtés közben azok a kedves nénik ezt suttogják a fülükbe... Szólítsuk fel a papokat és a lelkészeket az elhatárolódásra, és addig ne fogjunk velük kezet, amíg nem látunk lépéseket a részükről...

Persze kár, hogy nincsenek ilyen statisztikáim, mert bevallom, tényleg erősebben érvelhetnék, ha adatokkal tudnám bemutatni, hogy egyéni tettekből teljes csoportokra kivetítve tetszőleges csoportra rá lehet sütni bármit. Ja, hoppá, most veszem észre, hát nektek sincsenek olyan adataitok, amelyekből kiderülne, hogy igaz az, amit "igazság"-ként vagy "valóság"-ként fröcsögtök itt nap mint nap. Hát most elbizonytalanodtam. pedig már majdnem meggyőztetek.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 11:14:26

Nincsenek adataim.
Nincsenek statisztikáim.
Nem állítom hogy minden cigány bűnöző.
Nem állítom hogy a cigányoknak a génjeikben van a bűnözés.

Ismerjük viszont, hogy sajnos a cigányok nagy része milyen.

Lehet ez ellen érvelni, csak nem nagyon érdemes.

Az hogy vannak emberek, akik sose lépnek ki az Elefántcsont toronyból, és nem látják az igazságot, attól az még igazság marad.

2009.11.24. 11:22:46

"A politikailag – és erkölcsileg – korrekt gondolkodású ember ezt a fogalmat nem használja."

A cigánybűnözést és a cigány "kultúrát" nap mint nap megtapasztaló emberek viszont használják és magasról tojnak a fotelból okoskodó toleránsok baromságaira.

TD223 2009.11.24. 11:22:48

@vincemate: Ugye azt már elhitted, hogy a Föld nem lapos?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 11:30:18

@anti_troll: te ismered, hogy milyen 6-800 ezer ember? lássuk be, te egy szociálpszichológiai csoda vagy.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.11.24. 11:41:02

@anti_troll: a 2009.11.24. 10:15:14-i hozzászólásodban 3 db kérdés volt.
én úgy érzem, válaszoltam mindháromra, de íme, újra megteszem

Ki bántotta a cigányokat?
>>>nem tudom, hogy ki, de ugye valaki igen
Hallani olyat, hogy valahol megvernek, kirabolnak cigányokat, betörnek cigányokhoz, ellopják megtermelt terményeiket?
>>>mint mondtam, nem, viszont gyilkosságokról meg igen
Erről nem kell beszélni?
>>>de, épp most tesszük

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.11.24. 11:42:19

@anti_troll: ja és hogy teljes legyen a kép:

Vagy a sorozatgyilkosság szerinted legalizálja a cigányok terrorját?
>>>nem, nem, soha

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 11:45:15

@Vörös BLORóka: pláne, hogy nem létező terrorról van szó

2009.11.24. 11:51:21

@calam (vincedani): ugye te a folyamatos hazudozásoddal (nincs cigányterror, nincs cigánybűnözés) ezt szeretnéd elérni:

index.hu/kulfold/2009/06/10/kitelepitenek_a_romakat_a_csikszentmartoniak/

Előbb-utóbb itt s ez lesz, hála a ballibeknek.

TD223 2009.11.24. 11:59:53

Rendőrség - Körözési toplista, top 100.

Nem cigányok (zsidó, kínai, többségi társadalmi, egyéb...) száma túlbecsülve %-ban: 30%

Asszimilánsok száma: 20%

Cigányok száma alulbecsülve: 50%

Cigányok és asszimilánsok társadalmi aránya: 10-20%, top 100-ban: 70%

Ha az erőszakos bűncselekményekre korlátozzuk a szűrést, még rosszabb a helyzet a cigányoknak.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 12:00:01

El kell olvasni a linkeket feljebb.

Tájékozódni kellene, nem hazudozni, csúsztatni, meg félremagyarázni mindig mindent.

Ha végre létezne őszinte közbeszéd, már sokkal előrébb járnánk.

Mondjuk ahhoz ki kellene egyenesíteni a gerincet, meg ki kéne húzni a nyelvet a hatalom seggéből.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.24. 12:17:40

@Vörös BLORóka: "a cigányokat csak levadásszák, mint a kutyákat. az nem számít bántásnak? "
Akarod mondani, két sérült véglény levadászott 6ot.

Ajánlom áttanulmányozásra: hu.wikipedia.org/wiki/Secundum_quid

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.24. 12:19:51

@calam (vincedani): "pláne, hogy nem létező terrorról van szó "
Nyöhehe. XD
Ez viccesebb mint kuruc "kamukausztja". A különbség köztetek, hogy te komolyan is gondolod, míg a kuruc "csak" provokál.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 12:19:53

@TD223: Egy kérdésre nem tudtok ti soha válaszolni: miért keveritek össze a "bűnözők többsége cigány" (talán még igaznak is mondható) állítást a "cigányok többsége bűnöző"-vel? Ha mondjuk van (nem hiszem, elég nagy szám, de tegyük fel) 50 000 bűnöző cigány, akkor is mi köze van ehhez a többi 450-750 ezernek?

TD223 2009.11.24. 12:25:40

@bm613: "cigányok többsége bűnöző"

Ezt senki nem mondta, szólj, ha megértetted a cigány-bűnözés definícióját.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 12:30:42

@TD223: De, a tieitek nagy része ezt állítja. Lehet, hogy te személy szerint nem. De például vezéretek, Vona Gábor 80-90 %-ot mondott. Ez kb. 400-720 000 bűnöző cigányt jelentene, amelynek képtelenségét remélem, te is látod.

vincemate 2009.11.24. 12:30:46

@bm613: Látod-látod! nagy polkorrekt indulatodban nem figyelsz oda, hogy mit mondanak itt neked (nekünk) a Mindentudók. Hiszem TD223 (bizonyára Ton Dieu, rövidítve plusz a mellék) által már fentebb meg vagyon írva: "A cigány-bűnözés nem szűkíthető le kisebb csoportra. Gazdag cigány, szegény cigány, öltönyös cigány, koszos ruhájú cigány, nő, férfi, gyerek, borsodi, baranyai, mind csinálja."

Ez is mutatja, hogy csak isten lehet, hiszen neki nincs adatokra se szüksége ahhoz, hogy az ilyeneket lássa. Nem úgy, mint az olyan szánalmas teremtményeknek, mint te...

vincemate 2009.11.24. 12:32:33

@TD223: hoppá, pörögnek az események. TD223 szenilis. Épp most idéztem, pár órája te magad mondtad, hogy minden cigány bűnöző. Ld. fent.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 12:47:34

@vincemate: Akkor elnézést kérek a jóindulatú feltételezésért...

alszakall 2009.11.24. 12:48:49

Tisztelt Horvath Andor Marton,
ciganybunozes: ciganyok altal elkovetett buntettek osszessege. Ha politikailag egy nepcsoport elismert (ld cigany onkormanyzat), akkor a kriminalisztikaban miert nem lehet? Mindenkinek jobb lenne, ha tudomanyosan megvizsgalnak a kerdest (korrekt statisztika). Ha pedig nem lehet a ciganysagot az ehhez szukseges abszolut ertelemben definialni, akkor hogy lehet politikailag?
Tetelezzuk fel, hogy egy helyen a cigany bunozokre jellemzo a betores, ok kovetik el ott a legtobb esetet. Hogy lehetne egy tenyt erkolcsileg minositeni?

vincemate 2009.11.24. 12:49:53

Itt: @TD223: konkrétan, ismét idézem: "Semmiképpen sem, hiszen 15-30 fő sosem képviselhet egy 8.5-9 milliós társadalmi csoportot. Magyarán, a behatárolható bűnözési kör jóval tovább szűkíthető a magyarnál. Ez a különbség. A cigány-bűnözés nem szűkíthető le kisebb csoportra. Gazdag cigány, szegény cigány, öltönyös cigány, koszos ruhájú cigány, nő, férfi, gyerek, borsodi, baranyai, mind csinálja."

vincemate 2009.11.24. 12:50:52

@TD223: "Semmiképpen sem, hiszen 15-30 fő sosem képviselhet egy 8.5-9 milliós társadalmi csoportot. Magyarán, a behatárolható bűnözési kör jóval tovább szűkíthető a magyarnál. Ez a különbség. A cigány-bűnözés nem szűkíthető le kisebb csoportra. Gazdag cigány, szegény cigány, öltönyös cigány, koszos ruhájú cigány, nő, férfi, gyerek, borsodi, baranyai, mind csinálja."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.24. 12:55:48

@vincemate: TD223 tényleg rosszul fogalmazott. De te szándékosan értetted félre.
"mind csinálja" = mindegyik csoportból vannak olyanok akik csinálják. <= "A cigány-bűnözés nem szűkíthető le kisebb csoportra."
És ez így helyes is.

vincemate 2009.11.24. 12:58:03

Bocs, hogy kétszer, a blogmotor vagy mi...

Viszont @imperial: elolvastam az általad belinkelt cikket. Cigányokra vonatkozó kokrét adatok nincsnek benne, ami adatot kutatásra hivatkozva idéz, az külföldi kutatás pl. feketékről amerikában, a magyar adatok mellett nincs hivatkozás (pl honnan szedi hogy mennyi a rasszista és közülük is a hardcore?)

Amúgy pedig még a külföldi adatok értelmezésénél is elköveti a tipikus hibákat. Pl.: A feketék helyzetén nem feltétlenül változtat a jó környék, mert pl. munkanélküliség nem javul szignifikánsan (persze meg kéne nézni a hivatkozott statisztikát, h tényleg ezt állítja-e, de ezt most nem tettem meg). Viszont itt épp az a baj, ahogy Magyarországon is a cigányokkal kapcsolatban: attól, hogy valaki elmegy munkát keresni, nem biztos, hogy felveszik.

A másik példa, hogy miközben Európában/amerikában nyilvántartják a feketéket, nálunk "polkorrektség" miatt nem lehet. Azt ilyenkor mindig elfelejtik elmondani, hogy amerikában, angliában, stb. mindenhol önbevallásos alapon működik, hogy ki melyik csoporthoz tartozik. Akkor pedig a cigányok megtagadhatják a választ, vagy mondhatják, hogy nem cigányok. Ezzel pedig csak a ti statisztikáitok romlanának...

TD223 2009.11.24. 13:06:20

@vincemate: Gyengébbek kedvéért. Ez azt jelenti a cigányság teljes spektruma képviseltetve a cigány-bűnözésben. Ez nem jelenti azt, hogy a spektrum minden részén 50%+1(többség) így vagy úgy bűnöz, de minden szinten van egyik vagy másik C-bűnözési kategóriában reprezentatív mennyiség.

A cigányságnál kisebb halmazra le tudod szorítani a bűnelkövetők csoportját?

Mondj egy olyan bűnözési formát, amit szerinted nem lehet a többségi társadalomnál kisebb halmazra szorítani?

vincemate 2009.11.24. 13:10:27

@TD223: "Mondj egy olyan bűnözési formát, amit szerinted nem lehet a többségi társadalomnál kisebb halmazra szorítani?" Erről van szó. Az én problémám, hogy miért az az evidens, hogy kisebbség-többség az egyetlen releváns dimenzió. Miért nem templombajárók-nem járók alapon osztod fel a társadalmat. Vagy kamionsofőrök-nem kamionsofőrok. Katolikusok-reformátusok. 30 év alattiak és felettiek. 1000 főnél kisebb/nagyobb településen élők. Még sokfélekpp lehetne. Nem feltétlenül a legmagátólértetődőbb fog reális képet adni.

molaris 2009.11.24. 13:22:45

@vincemate:
Van egy picinyke hiba a logikádban. Az általad említett felekezeteknél az említett cselekedetek bűnnek számítanak. Ellenben a példa populáció tagjainál elfogadott, hogy egy lány 14 évesen már a második gyerekét várja. Tehát a közösség erkölcsi érzékét nem sérti, sőt!

A többi része a válaszodnak, ugyanígy öngól. Csak nincs kedvem a hülyeségen csámcsogni.

TD223 2009.11.24. 13:23:44

@vincemate:

1. állandó megbélyegzés folyik itt és az országban, ami nyilván etnikumokon és a hozzájuk való viszonyon alapul

2. kriminológiailag nem minden "felosztás" releváns, de az etnikai alapon történő igen

Ha akarod, megsúgom, hogy aki katolikus templomba jár, az sokkal valószínűbb, hogy nem bűnöző, mint az aki nem jár. Hiszen ha nem is veszi komolyan a felnőtt fejjel a vallást, gyerekként, nevelése során mégis jobban beleivódott a ne lopj, ne hazudj, ne ölj, stb. törvény és a keresztény erkölcsösség, érték; mint azokba, akik pogányként, vagy keresztényüldözőként nőttek fel.

Azért katolikus templomról beszélek, mert nyilván a hitgyülis, szcientológus "templomokban" másra nevelnek.

Ezért is vannak nagyságrendi különbségek Mszp-Szdsz és Fidesz között. Az Mszp-Szdsz banda pogány, vagy kereszténygyűlölőként nevelkedett és az erkölcs nem létezik nekik, a Fideszben magas számban reprezentáltak a katolikusok és őket legalább nevelkedésük során valamilyen pozitív hatás érte.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 13:25:51

@vincemate:
"Még sokfélekpp lehetne. Nem feltétlenül a legmagátólértetődőbb fog reális képet adni."
megintcsak ott a pont
viszont én úgy emlékeztem, hogy angliában nem önbevallásos, hanem a rendőr ikszel.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.24. 13:33:42

@vincemate: "Az én problémám, hogy miért az az evidens, hogy kisebbség-többség az egyetlen releváns dimenzió. Miért nem templombajárók-nem járók alapon osztod fel a társadalmat. Vagy kamionsofőrök-nem kamionsofőrok. Katolikusok-reformátusok. 30 év alattiak és felettiek. 1000 főnél kisebb/nagyobb településen élők. Még sokfélekpp lehetne. Nem feltétlenül a legmagátólértetődőbb fog reális képet adni."

Te nem érted, vagy nem akarod érteni.
Tőlem feloszthatod így is a társadalmat, és vizsgálhatod így is. És ha találsz ezekhez a csoportokhoz tartozás, és X tulajdonság között erős korrelációt(, figyelem NEM implikáció) akkor nem kiröhögünk mint most, hanem tágra nyílt tekintetekkel fogjuk figyelni világmegváltó bölcsességedet.

Én az üldözött, betiltott, többségi társadalom által sokszor megalázott balkezes "közösséghez" tartozom. Ha te ez alapján akarsz vizsgálódni, tedd meg, én nem foglak megbélyegezni. Ha kideríted, hogy a pedofilok 90%a balkezes, akkor sem fogok sikítozni. Ha tény akkor tény. Csakhogy a társadalom, noha tud a balkezes kisebbség létezéséről, nem vesz róla különösebben tudomást? Miért? Mert nem érzi relevánsnak. Ha valaki szembe jön veled az utcán, és a táskáját a bal kezében viszi, azt senki nem érzi veszélyforrásnak.

(Elégedetten látom, hogy a blogról eltűnt a bloggerek hülyének nézésére vonatkozó kitétel.)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 13:54:35

Látom szépen megy már a fingreszelés.

Hajrá.

vincemate 2009.11.24. 14:36:01

@TD223: "Ha akarod, megsúgom, hogy aki katolikus templomba jár, az sokkal valószínűbb, hogy nem bűnöző, mint az aki nem jár. Hiszen ha nem is veszi komolyan a felnőtt fejjel a vallást, gyerekként, nevelése során mégis jobban beleivódott a ne lopj, ne hazudj, ne ölj, stb. törvény és a keresztény erkölcsösség, érték; mint azokba, akik pogányként, vagy keresztényüldözőként nőttek fel."

Tehat en, aki nem jarok templomba, csak a barataim eskuvojen, nem is ismerhetem az alapveto erkolcsi normakat. Nagyobb esellyel fogok olni eletemben legalabb egyszer, otthon a pogany (hehehe!!!), sot, "keresztenyuldozo" (???) szuleimtol mast se tanultam, mint hogy hogyan kell csokit lopni az ABC-ben. Ha nem a paptol hallom minden vasarnap, mint te, hogy hogy kell, akkor nem is elhetek erkolcsos eletet. Illetve, persze elhetek, csak "nagyobb valoszinuseggel" nem fogok.

Hihetetlen, hogy ennyire nem latsz tul sajat magadon. Hihetetlen, hogy el se tudod kepzelni, hogy valaki maskepp is lehet rendes ember, mint te. Hogy valaki lehet masmilyen ugy altalaban, mint te. Hihetetlen, hogy felkezzel es magatol ertetodoen ennyire serto dolgokat fogalmazol meg ugy altalaban az emberekrol, akik - ne felejtsd el - tobbsegben vannak veled szemben, hiszen a tarsadalom nagyobb resze nem jar templomba, foleg nem katolikusba (hiszen az csak a legnagyobb egyhaz, de nem az osszes!).

A tovabbiakban nem latom ertelmet veled vitatkozni. Annyira felduhitettel, hogy karomkodni sincs kedvem. Inkabb megyek es megkinzok par keresztenyt, itt korulottem epp eleg sokan vannak.

vincemate 2009.11.24. 14:37:10

@Krokodil: Ahanyszor ez velem elofordult, mindig en valaszthattam. Es volt "nem mondom meg" kategoria is. De nemreg volt errol egy cikk, majd elokeresem.

TD223 2009.11.24. 15:01:14

@vincemate: Te nagyon hülye lehetsz.

1000 embert nem tanítottak semmire, másik 1000-t arra, hogy ne lopj. Ha választanod kéne, szerinted hol fognak többen lopni?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 15:18:38

@TD223: Ezek közül várhatóan az elsőben. No de te honnan veszed, hogy aki nem istenhívő, az kapásból az első csoportba tartozik?

TD223 2009.11.24. 15:26:19

@bm613: :D 1000 hívő és 1000 pogány közül, szerinted melyik csoportban nevelkedtek többen "ne lopj" és társai szerint?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.24. 15:40:01

Azt a PC is elismeri hogy létezik olyan törekvés, hogy "roma felzárkóztatás"

1. Miért csak a romákra vonatkozik? Más, mélyszegénységben élő rétegek nincsenek? Mások nem nyomorognak? Aki nem roma, de nincs munkája, hátrányos helyzetű stb. azt miért nem kell felzárkóztatni?
Ez már magában diszkrimináció, és rasszizmus.

2. Szegregáció megszüntetése:

Erőszakkal egy osztályba ültetik a többször bukott, fegyelmezetlen, antiszociális, trehány, visszamaradott, sokszor büdös, tetves gyerekeket, a normális tanulókkal, csak mert előbbiek általában cigányok (nagy többségük)

Elveszik a tanuláshoz, fejlődéshez való jogot azoktól a gyerekektől, akik normálisan szeretnének tanulni, nehogy "szegregálják" szegény romákat.

Ez micsoda ha nem diszkrimináció, és a normális gyerekek hátrányba hozása?

3. Szociális alapon kapnak lakást, házat, lásd cigánytelepek felszámolása.

A nem romák mikor kapnak lakást puszira?

Ez is diszkrimináció, és rasszizmus, a nem romák kárára.

Lehetne sorolni még a tényeket, hogy ki ebben az országban a rasszista, és ki a megkülönböztetés áldozata.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 15:41:29

De basszus, ezek nem ördögtől való dolgok, van olyan kutatás, ami azzal foglalkozott, hogy a vallásos emberek többet dolgoznak, és boldogabbak is, a kérdés ilyenkor az, hogy akkor mit csináljunk.
Ha a vallásosak többet dolgoznak, akkor legyen kötelező a vallás?
Szerintem ne.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 15:52:13

ezt nézegessétek:
en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States
és ha jól veszem le, akkor ebből itt páran ezt osztják:
"Sociological positivism and the Chicago School

In 1892, the University of Chicago established the first major sociology department in the United States. The research conducted in what became known as the Chicago School focused primarily upon the city's immigrant and minority communities, which were growing rapidly as as a response to industrialization. The research of Chicago School members such as Robert Ezra Park, Clifford Shaw, Henry McKay and Edwin Sutherland led to the development of a number of theories of causation emphasizing the role of social components in the disproportionately high crime rates in minority populations, including social disorganization theory and subcultural theory."

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2009.11.24. 16:29:15

Nem értem én ezt. Akkor olyat sem szabad mondani, hogy a cigányoknak a vérében van a tánc, a ritmus és a zene?
Létezik pl. fehérgalléros bűnözés, ami általában átlag feletti intelligenciát feltételez. Ez nem diszkriminatív?

vincemate 2009.11.24. 16:47:37

@TD223: "1000 embert nem tanítottak semmire"

??????????????

Kell ezt kommentalni, vagy magadtol is rajossz, hogy mennyire borzasztoan hulye vagy?

Mond, mi a faszt kepzelsz te magadrol?

vincemate 2009.11.24. 16:48:11

@vincemate: Mond=Mondd, termeszetesen.

Kitartó 2009.11.24. 18:24:03

Aki számadatokra kíváncsi, itt böngésszen: kuruc.info/t/35/

vincemate 2009.11.24. 18:49:11

@Kitartó: ajanlom neked az "adat" szocikket az ertelmezo szotarban.

Egyebkent szep az avatarod, gratulalok hozza.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 19:49:22

@TD223: Te azt írtad, hogy aki nem hívő, az mindenképpen lopásra van nevelve. Én meg azt írom ezek után, hogy te egy fasz vagy.

TD223 2009.11.24. 20:58:09

@bm613: Ha te ezt olvastad ki abból, akkor sajnállak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 20:59:13

undorító. folyik a szarbarnalé. Elhányom magam.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.24. 21:06:25

@TD223: Legalább vállald föl, amit írsz, pöcsfej...

Nukleáris Varangy 2009.11.24. 21:14:14

@TD223: "Azért már elismerte a cigány-bűnözés létét egy-két cigány-vezető, hiszen beismerték, hogy bandában a cigányoknál erősödik az agresszió, nem csillapítják egymást, hanem hergelik egymást, ledöntik gátlásaikat és ez cigány sajátosság."

Vicces, én ezt a hugomnál vettem észre, hogy amikor együtt lóg a barátnőivel akkor hajlamosabb idiótán viselkedni... Biztos a vérében van.

Az pedig nem tudom mennyire releváns, hogy egy két magát "cigányvajdának" nevező úriember, aki egyébként általában semmilyen képviselői megbízatással nem rendelkezik, a Jobbik kérdéseire hevesen bólogat.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.24. 21:21:47

Kedves Kommentelők,

A vita holtpontra jutott, és az indulatok is elszabadultak, úgyhogy én ezúton is megköszönöm a hozzászólásokat. Holnap reggel 7-kor a rasszizmussal némileg kapcsolatba hozható témával: közel-keleti problémákkal (közelebbről Izrael telepbővítési politikájával) kapcsolatos cikk jelenik meg a Sárdobálón. Addig is minden jót!

H. A.

vincemate 2009.11.24. 21:33:45

@Horváth Andor Márton: "A vita holtpontra jutott, és az indulatok is elszabadultak,"

en nem igy fogalmaznek. ezt gondold vegig megegyszer. hogy jogos-e egyenlosegjelet tenned a ket allaspont koze, es mindkettot "elszabadult indulat"-nak nevezni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 21:50:15

@vincemate: ez valóban igaz. Van egy racionális álláspont, kutatási eredményekkel és logikával alátámasztva, ezzel szemben áll a mítoszok ködös világa. Itt nem két azonos erejű állítás áll szemben egymással.Andor, ezen tényleg finomítsd még

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 21:52:59

@Krokodil: ez a chigágüi iskola alapvetése.

amúgy a vallásosságot - úgy tudom -, Kopp Mária vizsgálta és szerinte ettől lesz valaki boldogabb, egészségesebb, jobb munkaerő, ilyesmi. Érdemes lenne megnézni, hogy aki vallásos, az esetleg nem olvas-e többet, amiből következik, hogy jobban tud tájékozódni, vagy magasabb iskolai végzettségű, amiből szintén ezek következnek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.24. 21:53:50

@TD223: ez mi? erről mit tudunk? honnan van ez a hazugság?

asmodean 2009.11.24. 21:57:42

A másik lepöcsfejezése valóban nem elszabadult indulatokra utal ...

kolbenheyer 2009.11.24. 22:07:15

Aki járt börtönben, az tudja, hogy ott felülreprezentált a cigányság. Ahogy az USA-ban a feketék. Spanyolviasz?
Na most ragaszkodni egy szóhoz, ami nyilvánvalóan sért derék embereket, na az faszság.
Beszélni meg mindenről lehet, arról is, hogy miért nagyobb a hétköznapi bűnelkövetők aránya a cigányok között, mint a nem-cigányok között. Persze erre elég jó válaszok vannak, de ha valakinek nem elég, keresgélhet tovább.
DE lényeg a lényeg: minek is beszélünk erről? Esetleg azért, mert nem jó, ami van, és jobbat akarunk? Hát akkor elő a javaslatokkal.
Az nem javaslat, hogy "a cigányok" javuljanak meg. És nem is elsősorban azért, mert senki sem javul meg parancsszóra. Hanem, mert nincsenek "a cigányok". Kategóriák kellenek a vizsgálatokhoz, de az emberek egyénekként viselkednek, és azok, akiket beraksz egy kategóriába, nem fognak ettől együtt viselkedni.

asmodean 2009.11.24. 22:19:11

@kolbenheyer:
Kivéve a radikális jobb, mert azok egytől-egyig mobil gázkamrákkal járnak.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.24. 22:31:58

@vincemate: @calam (vincedani): Holtpontnak _nem_ azt nevezem, amikor nem _lehet_ dönteni egy vitában. Azt nevezem, amikor mindkét fél ugyanazokat az érveket ismétli, és egyik oldal sem fogadja el a másik érvelését.

Ilyenkor ki-ki maga dönthet arról, hogy a vitában ki szerepelt jobban. De a vita folytatása várhatóan már nem fog változtatni senki döntésein vagy véleményén. Ezért érdemes ilyenkor befejezni a vitatkozást.

Szerintem a "Mi a faszt képzelsz magadról" és a "szarbarnalé" egyaránt indulatból született. A cigányellenes oldal riposztjai szintén tartalmaztak ilyen elemeket. Az indulatok mértékét és jogosságát nem mérlegeltem. Ezt, ha a vitához szólok hozzá, megtehetem, de ha csak moderálok, akkor nem tisztem igazságot tenni.

És még egyszer, Dani, Máté: egy olyan vitában, amelyben nincs döntőbíró, akkor fogadhatjuk el, hogy az egyik állítás erősebb, mint a másik, ha ezt a vesztes fél is elismeri. Esetünkben a döntőbíró maga a cikk és a blog, amely ebben a kérdésben maradéktalanul a ti oldalatokon áll. De a kommentszálban nincs döntőbíró, ebbe bele kell nyugodnunk.

asmodean 2009.11.24. 22:34:31

@Horváth Andor Márton:
Fura dolog történik: egyetértek :)

vincemate 2009.11.25. 02:33:23

@Horváth Andor Márton: Andor, hihetetlen, hogy mennyire nem értünk egyet.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.25. 03:00:54

@vincemate: A kedvedért, régi barátságunkra való tekintettel, ha valaki nem olvasta volna a posztot, és mellesleg minden moderátori szerepkörömön kívül kijelentem, hogy TD223-at és az összes vele egy húron pendülő erőszakos szélsőjobboldalit - ahogy azt már korábban többször kifejtettem - a nemzet, a kultúra és az erkölcs ellenségeinek tekintem, és nem mellesleg komoly hiányosságokat feltételezek az érvelési képességükben. Ezzel csupán önmagamat ismétlem, de talán így megnyugtatóbb a vita vége.

TD223 2009.11.25. 08:24:02

@Horváth Andor Márton: Ezért nézlek téged Balogh Artúrnak.

2009.11.25. 15:52:54

@TaTa86.: Ott a pont :)

@TD223: lehet hogy ez neki dicséret...

molaris 2009.11.26. 10:52:32

Ezt emailban kaptam, és bizony, ez is nézőpont:
Ingyen házat minden magyar fiatalnak!

Komment nélkül...

Ingyen házat minden magyar fiatalnak!

Ötvenmillió forintot nyert a Somogy megyei Zákány a szociális tárca

pályázatán arra, hogy felszámolja a község romatelepét. A tervek szerint öt

házat vennének a faluban, ide költöztetnék a zákányi telepen élő négy roma

családot.

Forrás: nol.hu

Kedves Bajnai úr!

Mint átlagos magyar fiatal, szeretném tudatni önnel, hogy nekem is tessék

venni egy házat, mert én is rászorulok. Bizony, mert saját erőből csak

nagyon sokára lesz saját házam.

Kérem, ne tévessze meg az a dolog, hogy én dolgozom, ezért van jövedelmem.

Engem még azon - utólag látva téves - eszmék alapján neveltek, hogy aki nem

dolgozik, az ne is egyék. Azonban a fizetésemből nem sokat látok, mert

adózás után töredéke sem marad, s az is a megélhetésre elég, hogy házat

vegyek belőle, arra nem. Tudom, adott a lehetőség, hogy hitelt vegyek fel, s

ötvenéves koromig fizessem a törlesztéseket, de ez egyrészt kockázatos, mert

ki garantálja, hogy addig lesz munkám is, illetve miért tenném ezt, mikor

másnak a ház ingyen JÁR!?

Kérem, ne tévessze meg az a dolog sem, hogy jelenleg van hol laknom.

Szerencsére szüleim megértőek, nem tesznek ki, vagy tudok albérletet

bérelni; a probléma ezzel az, hogy így minden pénzem elmegy az albérletre és

a számlákra, s nem marad pénzem házat venni. Meg minek is vennék házat,

mikor másnak ez ingyen JÁR? (Tudja, most azon elmélkedem, hogy beköltözöm én

is egy düledező viskóba, s ott fogok élni oly módon, ahogy a zákányi

romatelepen, hátha akkor én is kapok egy ingyen házat...)

Kérem, ne tévessze meg, hogy nincs gyermekem. Egy sem, nemhogy öt-hat.

Tudja, engem szüleim úgy neveltek, hogy gyereket csak felelősséggel lehet

vállalni, nemcsak úgy szülni a világba, s pláne nem azért, hogy mindenféle

támogatást vegyek fel rájuk, a jövőjükkel mit sem törődve. Én azt az igen

elavult szemléletet képviselem, hogy akik így tesznek, azok nem emberek,

hiszen egy csomó kisgyerek életét teszik tönkre nemtörődömségükkel. Viszont

belátom, hogy nincs igazam, hiszen ezen emberek több pénzt kapnak

mindenfajta juttatásokból, mint én, aki dolgozik. És bizony sokszor kapnak

ingyen házat is, mert nekik az JÁR.

Kérem, ne tévessze meg, hogy nem vagyok cigány (figyelem, most azokról a

romákról beszélek, akik élősködő, bűnöző módon élnek, nem a dolgozni,

társadalomba beilleszkedni akaró romákról, akiket sajnos ugyanúgy érint a

megkülönböztetés!!!!). Habár sokszor szeretnék az lenni, mivel rengeteg

előnnyel járna, pláne ha kinyitom a pofám. Verhetném az asztalt az

önkormányzatnál segélyért, nem dobnának ki; gyalázhatnám az ügyintéző rég

elhunyt édesanyját, nem lenne következménye; sőt, mostanában mintha csak a

romaellenes bűncselekményeknél tűznének ki borzasztó vérdíjat, ellenkező

esetben nem. Szóval én nem vagyok roma, én egy olyan átlagos magyar fiatal

vagyok, akinek nincsenek nagy céljai az életben, de azért ezen célok között

szerepel egy saját ház is. Mert a fenti cikk alapján a romáknak JÁR.

Szóval szeretnék ingyen én is egy tízmilliós házat. Azt tetszett ígérni

nemrég, hogy hasonló módszerekkel felszámolják a romatelepeket; ilyen alapon

én azt szeretném kérni, hogy számolja fel azon nehéz sorsú fiatalok

"telepeit" is, akik önerőből képtelenek saját házat venni. Igen, vagyunk egy

páran, akiknek sajnos a szülei nem gazdagok, örökölni nem örököltünk, a

rokonunk sem tudott benyomni egy jó zsíros BKV-s állásba, illetve nincs

képünk ahhoz, hogy lopjunk-csaljunk-hazudjunk, kisembereket csapjunk be.

Most tessék mondani, hogy nincsen erre semmilyen terve! Nagyon vártam öntől

egy beszédet, melyben kifejti, hogy miként kíván segíteni a dolgozó, igen

sok adót fizető fiataloknak, de gondolom erre csak igen zsúfolt programja

miatt nem került sor.

Most ne tessék azt mondani, hogy nekem nem jár semmi! Nekem miért nem JÁR,

ami más magyar állampolgárnak? Mert én rendesen dolgozom, adót fizetek, s

LÁTSZÓLAG meg tudok állni a saját lábamon is? Nézze, kedves Bajnai úr, ez

egy nagyon durva diszkrimináció, hogy ön előnyben részesít egy bizonyos

csoportot! Ez alkotmányellenes, ellenkezik az EU, az ENSZ és szinte az

összes nemzetközi szervezet elveivel! A diszkrimináció csúnya dolog, mely

nem fér össze egy XXI. századi demokratikus köztársaság alapelveivel,

különösen, ha egyenesen a kormány részéről tapasztaljuk.

Kedves Bajnai úr! Kérem, gondolja át a levelemet, s tegyen az ez irányú

diszkrimináció megszüntetése ellen! Amennyiben nem teszi, a választások

során a magyar fiatalok le fogják vonni a megfelelő konzekvenciákat, s ezt

vegye nyugodtan fenyegetésnek. S mindez igaz a következő kormányra is.

Azonban ne feledje, ön is csak addig tud az állam pénzéből ígérgetni, míg én

befizetem az adót!

Egy magyar fiatal, akinek nincs lakása, de szeretne, s csípi a szemét, hogy

ez másnak csak úgy JÁR.

.

--
kelasz

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.26. 11:26:43

Tudod, hol a legnagyobb tévedés (vagy csúsztatás) a dologban? A levél úgy állítja be ezt, mintha a házakat odaadnák a cigányoknak. Pedig bérleti jogot kapnak csak, a házak az önkormányzat tulajdonában maradnak. Bérelni meg nagyon sok helyen van lehetőség hasonló módon, szociális alapon, "csak" az kell hozzá, hogy az önkormányzatnak legyen szociális bérlakása. Ennek a falunak gondolom nincs (vagy ha van, akkor nem elég), ezért pályázott, és erre kapta a pénzt. Az meg, hogy cigányok fognak beköltözni, logikus, ha a faluban ők a leginkább rászorulók. Szociális bérlakás kiutalásánál ez kell hogy legyen a szempont, ugye ezzel egyetértesz?

asmodean 2009.11.26. 12:58:23

@bm613:
Amit mondasz abban az a csúsztatás, hogy a pályázat nem a szociálisan rászorulókra volt kiírva, hanem "Szegregált lakókörnyezet felszámolása" -ra (magyarázom: a faluban előfordulhat szociálisan rászorultabb, de ebből a pályázatból kirekesztett lakos).

2009.11.26. 15:18:37

@molaris: ejnye-bejnye, cúnya rászístá levélíró nem hisz a "cigányok ki vannak rekesztve" című fantasy mesében.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.26. 21:45:16

@asmodean: És látsz rá esélyt, hogy előfordul?
Amúgy meg: ez egy ilyen pályázat ezek szerint. Más pályázatokon meg mások indulhatnak, más céllal. Ez a lényeget nem érinti: bérelni fogják a házakat, nem pedig megkapni ajándékba, ahogy a levél hazudja.

asmodean 2009.11.26. 22:51:45

@bm613: Nyilván a szociális támogatáson tengődő Sztojka bodzaszedő familia mélyszegénysége mellet kizárt, hogy nem kisebbséghez tartozók is rászoruljanak szociálisan.

Amúgy meg igen ez egy ilyen pályázat, sőt ez egy ilyen ország ...

Megkapják bérlésre örökbe ... mert, ha esetleg, véletlen nem terem elég bodza és nem tudják fizetni, megnézem én azt amikor onnan kirakják őket ...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.26. 23:05:20

@asmodean: Szerinted a Sztojka-félék olyan lakhatatlan telepi putrikban élnek, mint ennek a pályázatnak az érintettjei?

asmodean 2009.11.26. 23:15:58

@bm613:
A kérdést úgy értelmeztem, hogy egy településen előfordulhat-é olyan, hogy nem a kisebbség a szociálisan legrászorultabb. Mivel a konkrét esetetben én, és látatlanban gondolom, hogy te sem ismered a viszonyokat csak általáonáságban tudom mondani, konkrét esetre is azt tudom mondani, hogy igen látok rá esélyt (tudod válság is van, kiköltöztetések is vannak, kiszolgáltatottság is van ... na jó lehet, hogy nem tudod, mert ez csak amolyan snassz magyar emberekkel történik, minden kisebbségi extrák nélkül így nem érdekes)

birbaum 2009.11.30. 21:43:56

@Vörös BLORóka: Milyen terror-ról beszélsz? Ha a cigányok agresszívek az egy természetes önvédelmi rendszer. Én tanítottam cigányokat, tudom, hogy a Kádár rendszerben sem akarták őket igazán befogadni.Nevelni. De egyébként az un. magyar gyerekekkel néha több gond volt, mint a cigányokkal.

Senkifia 2010.02.17. 09:04:09

„a rasszista indíttatású bűncselekmények tipikus elemei a magyarbűnözésnek”
hihi...ez úgy idiotizmus( szándékos csúsztatás?tévedés?) ahogy van... Magyarországon a rasszista bűnözés egyáltalán nem magyar előjelű.persze,van olyan is. De amíg magyarul a cigány csak mostanság vált szitokszóvá(lásd még :Vörösmarty Mihály: A vén cigány... pl) addig cigányul a rroma embert míg a gádzso(ami a fehér embereket,téged,engem,magyarokat,nem magyarokat, jelenti) parasztot jelent, pejoratív módon.... Vagyis vannak ők, az "emberek",és mi a"parasztok".... És a magyar a rasszista ... nagyon helyesen teszed,hogy kikéred magadnak. Arról nem is beszélve,hogy amit nagyliberálisan "rasszista" megnyilvánulásoknak neveztek, azok nagyrészt eléggé jogos reakciók a kedves rroma polgártársak viselkedésére,szocializációjára,beilleszkedési sikertelenségére. Tehát nem úgy kezdődött,hogy a roma gyereket a többségi szülők,abszolút jogtalanul,és minden ok nélkül, el akarják távolíttatni az iskolából Hanem úgy kezdődött,hogy a rroma gyerek veri,zsarolja,terrorizálja a többi gyereket(persze ez nem általános...de ahol ez nincs,ott felháborodás,és ""kirekesztés"" sincs),ellopja a mobilját,elveszi a pénzét.És minekutána otthon nem hogy nem nevelik le erről,hanem bátorítják,sőt ,esetenként anyukaapuka is bejön,megverni a tanárt, a többség ezt megunván, "szegregációs" szándékkal kezdenek élni... Szóval a qrvanagy rasszizmus úgy kezdődött,hogy a koma visszaütött.És akkor jöttök ti, pesti okosok, és megaszongyátok,hogy fúj undorító náci rasszizmus,és mér nem fogadják be a rromát... Befogadták.Nem egyszer,nem kétszer. És miközben befogadták,a Szent László korház (adófizetők pénzéből fenntartott intézmény....ugye az se jellemző,hogy a rromák segélyből élnek? nagy többségük dolgozik,és adózik,nemdebár?)wc-jében a következő felirat van:"Gyilkold a zsivány magyart"... De persze a rasszizmus az főleg magyarbűn...
Igen,valóban ott volt a gyalázatos cigánygyilkosság-sorozat. Amit(nota bene) egykét véglény követett el,valóban nácik. Na most ezzel szemben van havonta egy -két,több,cigányok által elkövetett támadás magyarok ellen.Amelyeknek rasszista mivoltára talán enged kicsit következtetni az,hogy közben azt kiabálták:"Üsd agyon a magyart! Öld meg a magyart"...de lehet,hogy ez csak gy kicsúszott a szájukon,és nem is rasszizmus. Amikről azért nem tud a nép,mert te is csak ilyen süketelést vagy képes írni. Az érem másik oldaláról meg nem hogy nem írsz,de azt állítod,nem is létezik. miközben százalékos arányban a magyar részről qrvakevesen szélsőséges rasszisták, a roma részről meg már a nyelvében benne van,hogy sérteget. A többit nem akarom számolgatni,mert azt mondod"kétes értékű statisztika"....
Át kéne ezt még gondolni,és nekifutni még egyszer.
És persze,vannak kivételek,és tudom,hogy vannak nemrasszista romák is. meg akk dolgoznak,vagy akarnak dolgozni,és adóznak,vay szeretnének adózni. Csak ők vannak kevesebben.
A segélybőlélésről még: oviban cigánygyerek mondta óvónéninek mikor az a tanulás előnyeiről beszélt a gyerekeknek:" Nekem nem kell tanulni,mert apukám azt mondta,majd megélek a fajkam után".... Vagy ,amit nem óvónénitől,hanem saját fülemmel hallottam:busz,mögöttem két rroma asszony,öreg,meg fiatal, azt számolgatták hosszasan,melyik gyerek után meddig jár még a segély,pótlék,tb,és az hány százezer(nem túlzás,tényleg) forint...És nem azon filóztak,hogy lehetne munkát kapni.Utólag kiderült, a kisfiam egik csoporttársának anyja és nagyanyja voltak.... De biztosan ez sem igaz.
Hangsúlyoznám: nem akarok általánosítani. de az,hogy a matematika mellettem szól,és a százalék nem hazudnak, az nem az én ,vagy a "fúrohadtmocskosnácik" bűne. Ez van.
fussál ennek neki még egyszer,esetleg objektívebben,megemlítve a másik oldal rasszizmusát is. Ami, százalékos arányban,sokkal, de sokkal súlyosabb,mint a többségi magyarság rasszizmus. Ami persze nem enyhítő körülmény. Csak azért ne essünk le féloldalt a lóról...

Senkifia 2010.02.17. 09:16:59

@birbaum: nagyon vicces. ha a cigány agresszív, az természetes védekező mechanizmus. Ha a magyar társadalom ettől felháborodik, az rasszizmus... bravóbravó. gratulálok. Teljesen logikus.

Senkifia 2010.02.17. 09:18:50

@birbaum: ja és milyen terror? hát nézd meg, a palesztinok is természetes védekezési mechanizmusilag agresszívek,mégis mindenki terroristázza őket...

Senkifia 2010.02.17. 09:19:55

@Senkifia: ja hogy azért van különbség.mert ott a koma ütött először....

zado 2011.03.25. 08:43:42

Ninics cigánybűnözés???....Ha éjszaka rátöri egy 120 kilós kancigány az ajót a 75 éves nyugdíjas nénire és kést szorít a torkának, hogy a kapott nyugdíját azonnal adja oda- akkor ez mi?????? Addig nincs, amig a családodban nem történik hasonló.... Eddig én is toleráns voltam, de ez mostantól változni fog...Lehet, hogy ezért kevésbé fogok értelmesnek látszani, ám a család és hozzátartozóim védelme azért ennél fontosabb. Legalábbis nekem.

Neurotic 2011.03.29. 03:28:50

figyelj, te nyomorult cikkíró!

itt egy link, a kilencedik oldaltól kezdj olvasni, a riport a 80-as évek második feléből van
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=269&secId=25559&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Moldova+Gy%C3%B6rgy&limit=1000&pageSet=1

a kedvedért idekopiztam egy részt a náczulással egyáltalán nem vádolható Moldova György Bűn az élet című könyvéből a kilencedik oldaltól kezdve:

– Milyen típusú bűnözőkkel kerülnek szembe a leggyakrabban?

– Három nagy csoportra lehet osztani őket: cigány bűnözőkre, fiatalkorú bűnözőkre és
prostituáltakra.

A kerület kilencvennyolcezer lakosából legalább tízezer a cigány, ez a szám nemcsak az őshonos
józsefvárosiak miatt ilyen magas, de a peremkerületekből és Angyalföld szanált részeiből, például a
Gyöngyösi út környékéről is sokan idetelepültek. Nem akarok rosszindulatú lenni, de szerintem más
kerületek egyszerűen nem fogadták be őket.

10

A tanács eredetileg csak három-négy embert utalt be egy szükséglakásba, de hamarosan jött
utánuk a rokonság, mindenféle retyerutya. Hozták magukkal a régi nomád szokásaikat, nem tudnak
beilleszkedni egy bérház kötött rendjébe. A Bacsó Béla utcában előfordult, hogy a gyerekkel az
utcára nyíló ablakon pisáltattak ki.

A lumpen elemek terror alatt tartják az egész házat; este tízkor szól a telefon az ügyeleten, valaki
bejelenti, hogy egy részeg cigány rugdossa a lakása ajtaját. Kimegy a rendőr, behozza az illetőt, de
mit tehetünk vele? A legjobb esetben adhatunk harminc-hatvan napot garázdaságért – olyan
emberek, akik már öt-hat évet ültek börtönben, egy-két hónapot bilin is kibírnak. A sértettek sokszor
maguk kérik, hogy ne csukjuk be a garázdát, mert egyszer kiszabadul, és akkor könyörtelen bosszút
áll rajtuk. A többi lakó pedig nem mer eljönni még tanúnak sem, holott a lakóközösségben kellene
lenni annyi erőnek, hogy meg tudja védeni önmagát.

A lumpen elemek elleni harc leköti a rendőrség erejét, és ez a küzdelem egyre nehezebbé válik. A
cigány bűnözők mozgékonyak, jól szervezett csoportokban dolgoznak, a szólás is úgy tartja: egy
cigány nem cigány, egy akcióhoz legalább négyen-öten összejönnek, és ha meg is buknak, szinte
lehetetlen a bizonyítás ellenük, annyira összetartanak.

Ez a réteg általában vagyon elleni bűncselekményeket követ el: zseblopást, rablást, ószereseknek
adják ki magukat, és úgy jutnak be a lakásokba, öregasszonyokat fosztanak ki, gépkocsikat nyitnak
fel. Ez a bűnöző réteg remekül él, és el is szemtelenedik; ha este tizenegykor kihúzom a taxiból, és
megkérdezem, miből telik neki ilyen ruhákra, honnan szerezte az arany ékszereit, még neki áll
feljebb:

– Mi köze van hozzá?

Ezeknek a bűnözőknek köszönhetően általános cigányellenesség uralkodik az egész kerületben.
De bárhol is jár majd, ezzel a témával mindenütt találkozik.

Neurotic 2011.03.29. 04:05:08

de folytatom, a könyv 313-ik oldaláról:

– Mit tudsz: más országokban hogy áll a helyzet?

– Az egész világon baj van a cigányokkal; Németországban is mennek az utakon csordákba
verődve, hátukon a gyerek. Jugoszláviából a múltkor jött húsz cigány Kanizsára, mindannyian
mezítláb. Meghívtuk volna őket ebédelni, de be sem engedtek minket a vendéglőbe.

Közben eltelt két óra, a megbeszélés szerint visszajött értem a rendőr őrnagy, de még fel akarok
tenni egy utolsó kérdést:

– Véleményed szerint a közeljövőben hogy alakul majd a helyzet?

Orsós eltöpreng:

– Csak találgatni tudok – bizonyos jelekből kiindulva. A cigányok próbálnak lépést tartani a
környezetükkel, mégpedig annak a leggazdagabb rétegével. Nem tudom, megfigyelted-e, de egy
lovárinak soha nincs Trabantja, inkább egy rossz nyugati kocsit vesz helyette, vagy ha tud, egy újat.
Erről nem lehet lebeszélni őket.

Ha nem történik semmi, tíz év múlva itt egy bank sem marad szűzen, olyan cigány maffia
szerveződik.