A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Tegnap reggel Bajnai univerzális antifasisztaként kelt fel – 2009. december 10.

2009.12.10. 09:00 Horváth Andor Márton

Van egy kis logikai hiba, ha egy politikus nyilvánosan arról értekezik, hogy az antifasizmust politikai célra kihasználni felelőtlenség. Ugyanis két okból teheti ezt. Az egyik, hogy őt, a fasisztát szidják ellenfelei. A másik, hogy ő akar lenni az, aki nyilvánosan abbahagyja az antifasizmus-témát, és ezért rögtön tart is róla egy kis beszédet. Az első esetben nekem nyilván nem rokonszenves: mi közmondásos mértékben utáljuk a fasisztákat. A második esetben önellentmondásba keveredik.

Persze megállhat a gesztusnál: "bocs, Viktor, nem akartalak lenácizni" – mondhatja, csakhogy akkor nem kéne hozzátennie, hogy "súlyos hiba, ha valaki akár a helyi hatalomban, akár kormányon nem csak elfogadja, de egyenesen igényli a szélsőjobboldal támogatását". Ugyanis így megint lenácizza a Fideszt, amely 2006-ban önkormányzati szinten az akkor magát antirasszistának valló Jobbikkal szövetkezett több vidéki választókerületben. Tagadhatatlan, hogy lehetett látni már akkor a Jobbikon, hogy egy fokkal nem jobb a MIÉP-nél, ezt az együttműködést mégsem akkor kellene felhoznia Bajnainak, amikor arról beszél, hogy mostantól nem fogja méricskélni, ki mennyire fasiszta.

Nem az a baj, hogy Bajnainak a legtöbb dologban, akár mindenben, amit a tegnapi rendezvényen mondott, ne lenne igaza. Az a baj, hogy a sok nagy igazság közé akarva-akaratlanul becsempészett egy oldalvágást. Ha kétpárti együttműködést szorgalmaz, akkor pedig most nincs abban a helyzetben, hogy sértegesse azt a pártot, amelyik pár hónapon belül minden bizonnyal legyőzi. Valamint, miután az MSZP egyáltalán nem makulátlan a rasszizmussal kapcsolatban, az ilyen oldalvágások mindig furcsák pont egy szocialista politikus szájából.

13 komment

Címkék: politika mszp fidesz reggel jobbik bajnai

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr161587458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.12.10. 10:16:33

Avagy nezhetjuk a dolgot onmagaban is, ami persze reszben felelotlenseg volna egy politikai szereplotol. De Bajnai poziciójának jellegzetességei okán a miniszterelnok nem nevezheto egyertelmuen klasszikus mszpes politikusnak. Ezert megsem szabad elzarkozni az ilyen tipusu absztrakciotol.

Igy a gesztus erteket en abban latom, hogy ovatossagra int, amikor abban a hamis dilemmaban lebeg a fel orszag, hogy aki nem rasszista, az antirasszista. Egy adott problemat ne soporjunk le az asztalrol, csak azzal, hogy az rasszista, vagy antiszemita, amikor a hatterben ennel osszetetteb folyamatok dolgoznak. Mar csak azert sem, mert ezaltal megno a tarsadalom ezen kirekeszto magatartassal kapcsolatos elfogadokepessege. Hasonloan a nulltolerancia es sokkterapias prevenciokhoz kepest.

Ebbol szamomra nem kovetkezik egyertelmuen, hogy akkor tamogatna a szobanforgo jelenseget. Es az sem, hogy ezek utan nem kellene ugyanakkora fontossagot tulajdonitani a rasszizmusnak. Es nem kellene e ugyanannyira tenni annak visszaszoritasa erdekeben.

De ez egy masik nezopont, amit Te is emlitsz, csak kevesbe. Amit viszont jobban, azzal egyetertek.

Corry 2009.12.10. 10:31:49

Az antifasizmust egyéb politikai céljaim és egyéb mondanivalóm alátámasztására felelőtlenség használni.
A múlt század negyvenes éveiben nagyon sok ártatlan ember halt meg vallása, etnikuma és egyéb helyzetet folytán különböző okokból itt egy közös bennük: meghaltak ártatlanul és ápolni kell az emléküket. Jó lenne ha senki, semmilyen saját önnön céljára nem használná fel feleslegesen ezeknek az embereknek az emlékét.

m.logic 2009.12.10. 10:45:18

Bajnai egy megilletődött, gyerekarc mögé bújt Gyurcsány. Ugyanolyan sunyi, alattomos, csak éppen higgadtabb, számítóbb, és nem elmebeteg.

Win Elen 2009.12.10. 12:28:40

@m.logic: Ezzel mit is akartal pontosan mondani? Teszem fel a kerdesemet a legnagyobb joindulattal, veletlenul sem azert, hogy azt a latszatat keltsem, hogy nem ertek vele egyet, vagy hogy egyetertek vele.

m.logic 2009.12.10. 13:56:16

@Win Elen: Jellemrajz Bajnairól. Kettős beszédet alkalmaz. Míg szól a sok emberhez, akiknek elege van a fasisztázásból, addig szól sajátjaihoz is, akik semmi mást nem szeretnének hallani. Gyurcsány szimplán csak odaböfögött volna egy jó nagy nácizást, főleg ezen a magyar-zsidó hiperkonferencián. Bajnai sunyi módon, finomabb köntösbe öltöztette mondandóját, több ember hülyítésére lett így alkalmas a beszéde.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.10. 15:00:49

Andor szerintem nincs igazad. A Jobbik ma se mondja magát rasszista pártnak. A jobbikról 2006-ban is már világos volt, hogy micsoda, így ennyiben szerintem nem menthető a Fidesz.

Ahogy én tegnap olvastam indexen/hírszerzőn, Bajnai az mszp-nek is beszólt, hogy játszottak a fasizmus rémével. Szóval ez is hozzátartozik a dologhoz.

Win Elen 2009.12.10. 18:26:47

@m.logic: Ok, bár engem nem emlékeztet jellemrajzra, de elfogadom annak. Tehát ha a többnyire jobboldaliak által elképzelt jó baloldalihoz méltóan semmi mást nem tesz, csak siránkozik az erősödő náci magyarság miatt, akkor az rossz. (az szerintem is). Ha finomít ezen, és árnyaltabban, kicsit reálisan nézi a dolgot, akkor az sunyi gerinctelen. Ergo, ha zsidózott volna egy jót akkor az lett volna az elfogadható? :)

A hülyítésben - és ez senkit sem mentesít a szememben - eddig majdnem minden politikus sáros volt. Ráadásul szerintem ez a mostani, a legkevésbé volt az / sőt egyáltalán nem. Az hogy a tűcsere program, vagy az ártalom csökkentés drogpropaganda, vagy hogy a komoly büntetésekkel visszaszorítható a bűnözés. (csak azzal tartósan sohasehol) az az igazi hülyítés. :)

Szóval nekem úgy tűnik neked inkább Bajnaival, mint személlyel van bajod. (lehet is). De ez a kettős beszéd itt most kicsit gyenge érv.

marós 2009.12.11. 08:52:25

A szocik azok, akik az antiszemitizmust, a rasszizmust politikai haszonszerzésre használják. A fél világ attól hangos, mondják a hazug vádaskodók, hogy Magyar Országon a szélsőségesek megerösödnek, mert a zorbán nem határolódik el tőlük. Arról nem beszélnek, hogy vannak olyan vélemények is, hogy ott ahol a korrupció állami szintre emelkedik, ahol a hatalmon lévő párt emberei lopnak, csalnak, miközben a lakosság több mint 30%-a a létminimum alatt, teljes kilátástalanségban tenegeti életét, ott bízony a radikálisok törvényszerüen megerősödnak.

Win Elen 2009.12.11. 11:32:58

@marós: Ők haszon szerzésre, mások gyűlölet keltésre. Te melyikkel értesz egyet? Én egyikkel sem. Ezert ebben Bajnaival. Te is?

Az utolsó mondatod nettó hazugság. Nem azért ami benne van, hanem azért mert erről mindenki beszél és tud. Nem az van, hogy vannak olyan vélemények, hanem hogy minden hozzáértőnek ez a véleménye. Nem baj, ha az ember kicsit nyitott.

Úgy gondolom, hogy a radikalizmussal egyrészről nincs baj, nem azért mert én is az vagyok, hanem mert egyszerűen pro-aktívvá és cselekvővé teszi az embert. De a radikális oldalnak van egy másik problémája, és ez a fontosabb része, nevezetesen, hogy nem nagyon mérleg, kifejezetten opportunista, a saját céljait a közén felülinek tekinti. Ebben rejlik az ereje és épp ezért hajlamos felvenni egyéb olyan vonásokat, amiket egy demokratikus társadalomban alapvető kötelessége minden állampolgárnak elutasítani. Itt árnyalódik a dolog, mert azt sem lehet ugyanezzel a radikalizmussal.

A korrupció ellen, a mutyi ellen igenis küzdeni kell. Az nem elfogadható, hogy azok az emberek, akik a legtöbbet adják az országnak, a aránytalanul keveset kapnak vissza, vagy legalábbis úgy érzik. Az hogy az állam csak utólagosan képviseli a legnagyobb polgárokat, és előbb a gazdasági szereplőket. Hogy a kisebbségpolitika hatékonysága majdnem elhanyagolható. / ettől korántsem az egész rossz, ahogyan sokan gondolnák /.

Szóval ezek valóban fontos és üdvözlendő dolgok, ezt senki nem vitatja el. Ebben pl. jelentős részben minden oldal egyetért. De ezeknek a céloknak hol kell része legyen a kirekesztő rasszista és antiszemita - nem a vélelmezett, hanem a valós - viszonyulás?

Win Elen 2009.12.11. 11:42:24

"utólagosan képviseli a - nincs legnagyobb (az csak bennmaradt) - polgárokat,"

Win Elen 2009.12.12. 00:13:16

@m.logic: itt most mi a megfelelő konzekvencia, amit le kellene vonni? Mi történik a videón? Azon kívűl, hogy egy marha gázpisztollyal lövöldöz, másik 5 marhára? Kit kell most szeretnem? Vagy nézzük a dichotómiáját és gyűlölnöm? Segíts már, mert "teljesen össze vagyok zavarodva" :) Vagy ez csak amolyan linkelgetés? (facebook-ot vagy a thumbler?)

kolbenheyer 2009.12.12. 14:44:16

@Win Elen:
Lehet, hogy csalóka, de az az érzésem, hogy változott a kommunikációd: nyíltabb az állásfoglalás. Gratulálok.