A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Reggel a cigányok falba ütköztek

2009.12.12. 09:00 Horváth Andor Márton

Van egy kis probléma Szlovákiában. Nagymihályban fallal veszik körül a romatelepet. Egy kisebbséget, amelynek tagjai a lakosok szerint problémát okoznak. Hol is láttunk hasonlót? Nekem rögtön a formailag hasonló, ám erkölcsileg ezzel teljesen ellentétes eset ugrott be: Izrael és a palesztin területek határán épített védelmi fal. Ez a mostani eset rávilágít arra, hogy mennyire felemás módon látja a közép-európai közvélemény egy jó része a világot.

Izraelt a balliberális értelmiségiek is kárhoztatni szokták, sőt a kérdéses védelmi létesítményt a Berlini Falhoz is hasonlítják. Ugyanakkor az izrael-ellenesség legélénkebb képviselője a szélsőjobb. Ez a szélsőjobb szeretné képletes vagy konkrét falakkal körülvenni a romák "életterét". Na de mi a különbség Izrael és mondjuk Magyarország vagy Szlovákia között?

Egyrészt: a védelmi vonallal elválasztott palesztinok - már amennyire tudni lehet - maguk is önálló államot szeretnének. Másrészt: nem izraeli állampolgárok, és soha nem is voltak azok, az őseik sem. Sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható, hogy Izrael megpróbálja magát megvédeni egy olyan, nem izraeli állampolgárságú népességtől, amely a saját országának megalapítását olyan mozgalmak vezetésével szeretné megoldani, amelyeknek bevallott céljuk Izrael elpusztítása. A szélsőjobb támogatja a magyar lakosság megosztását ostoba, fajelméleti alapokon, és ugyanolyan védelemnek próbálja beállítani, mint az Izrael a külpolitikáját. És amellett, hogy retorikailag arra hasonlít, az izraeli példát elítélendőnek tartja, míg cigány származású magyarokat (vagy nem magyarokat, kinek mi a saját identitástudata) próbál mennél jobban kizárni az ország életéből.

24 komment

Címkék: szlovákia izrael reggel zsidó cigány fal

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr791591576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2009.12.12. 10:01:22

1. "...A szemetet szétszórják az utakon. A lakóházak tövébe ODACSINÁLNAK..."

Más a helyzet a palesztinoknál. Ráadásul ott saját földjükről vannak elszeparálva és nem tudják kikerülni a falat.

2. Nem veszik körbe a romatelepet, csupán tesznek egy barikádot, közlekedési akadályt a romatelep és a lakótelep közé.

3. "Ez a szélsőjobb..."

Szegény 80 éves nénik, bácsik és tisztességes, gyerekes családok..., akik nem akarnak szart és szemetet a bejárati ajtó előtt is szélsőjobbá váltak a H.A.M. megbélyegzőbizottság szemében.

4. "Sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható, hogy Izrael megpróbálja magát megvédeni egy olyan, nem izraeli állampolgárságú népességtől..."

Jogilag és erkölcsileg is kifogásolható, sőt megvetendő az izraeli fal. És minek kéne a palesztinoknak izraeli állampolgárság saját földjükön. A szlovákok is ellopták országunk egy részét, de attól még sosem lesz az övék.

Felvetődik a kérdés, kinek van joga egy földhöz, kinek nincs. Azok, akiket nagyhatalmak, külső beavatkozók juttatják mások földjéhez azok a szememben és a legtöbbek szemében sosem fogják birtokolni azt a területet. Illegitimek ezek az esetek.

Corry 2009.12.12. 10:33:41

Jajj, kedves Andor nem volt ez egy kicsit sok egyszerre? Még külön bontva is bonyolult a helyzet és nagyon messze vezet.
Annyi közöset lehet a dologban találni, hogy mindkét falat le kell bontani. Ezt úgy lehetne megtenni, ha a fal két oldalára "szánt" embercsoportok mindegyike gesztusokat tenne a másik irányban, belülről fékezné az extrémistáit, ami mind a négy oldalon megtalálható ám.

A cigánykérdés szemmel láthatóan nem csak nálunk nem megoldott, hanem a környező országokban és még Itáliában is akadnak problémák. Én úgy fogalmaznék, hogy a jelenlegi, főleg angolszász vonalról erőltetett jogi csűrcsavar, demokrácia, kapitalizmus, stb. olyan valami, amibe a cigányoknak a sajátos életmódjukkal nem nagyon sikerült beilleszkedniük és a rendszer sem tudja úgy kezelni őket, ahogy nekik jó lenne. Ez most megint leegyszerűsítés, de talán ez még nem volt :-) Lehet vitatkozni.

Az Izrael dolog még bonyolultabb. Maradjunk annyiban, hogy Budapestről nem fogjuk ezt tisztán látni. Nekem az a szerencse megadatott, hogy van ismerősöm mindkét oldalon, tanítottam őket régebben.
Ha a történelmet 10 éves léptékkel nézzük, lehet, hogy igazad van, de a történelem több ezer éves folyamat, a tíz éves lépték azt jelentené, hogy nem látunk tovább az orrunknál.
Egy általános összefoglaló is már jobban árnyalja a képet:

www.utazaselott.hu/utazas-izrael-tortenelem-aeqp.html

A javaslatom a következő:
olvassátok el (és én is még egyszer) a következő könyvet:
www.polc.hu/konyv/izrael__palesztina/193139/

A könyv szerzője egy érdekes figura, akit a többi háthogyismondjammilyen könyvét olvasta akkor felröhög, de ez a könyve jó, mert csodálja Izraelt de mégis bírálja és valahogy ugyanaz jön ki belőle, mint nagyon sok esetben: az átlag zsidó együtt tudna élni az átlag palesztinnel, és milyen szép is lenne a világ ha nem lennének politikusok...
Kíváncsi lennék, mi a véleményetek a könyvről???

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 11:21:40

azért tisztázzuk. Falat építeni nem menő. Semmi nem indokolja, hogy ártatlan embereket is akadályozzunk a szabad mozgáshoz való jogban. Ezért az izraeli és a mexikói fal is botrányos.

2009.12.12. 12:19:27

Hát már nálad sem egyenlö minden ember? Mert ahogy megideologizálod, rögtön különbséget teszel, lakhely , származás alapján és származás miatt! Akkor lehet hogy te rasszista vagy?Ám, arra kiváncsi lennék, hogy miért jogtalan a cigányok eltüntetése, és miért jogos a palesztinok elzavarása és fallal való eltakarása.Mert amit leirtál, az egy liber maszlag!Azt meg hogy azért üzik el a palesztinokat, mert nem izraeli állampolgárok ez röhejes. Ilyen alapon, nálunk el kell üldözni azt, aki nem magyar állampolgár? Mert nem itt született az öse, és nem kapcsolódik a kulturájuk szorosan a magyarokéhoz? Hát most már azt mondom, hogy valodi rasszista vagy és még mellé liberális is! Mert a tettek és a cselekedetek alapján kell megitélni embereket.Nálam legalábbis! Ja és Te itt születtél? És öseid?

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.12. 12:47:58

A zsidó-palesztin ugyanúgy két külön kultúrkör, mint a magyar-cigány (szlovák-cigány). Annyi a különbség, hogy a Közel-Keleten belátják ezt, és nem akarnak egymással vegyülni (a módszereik természetesen kifogásolhatók), míg nálunk, Európában még mindig erőltetik az egymás mellett élést, ami láthatóan zsákutca. Erre születnek ezek a félmegoldások, mint ez a fal.

soyo 2009.12.12. 16:33:20

kedves m.logic

csak a pontosság kedvéért, mert úgy ragaszkodunk a tényekhez:
én voltam Izraelben, én voltam a gázai övezetben és én voltam az izraeli falnál.
a palesztinok igenis odacsinálnak a házak tövébe, teleszemetelik az utcákat, a palesztin gyerekek csapatostul hömpölyögnek az utcákon, idegen turistákra lövöldöznek a játékpisztolyokkal (ez konkrétan Nazarethben volt), és gyakorlatilag utcagyerekként nőnek fel. kíváncsi lennék rá, hogy te mennyire félnél itt élni, vagy csak turistaként végig mernél-e menni egyedül itt. természetesen az egész helyzet bonyolult, senki nem lehet okos, de azért lássuk már tisztán a dolgokat.

az ország ellopós dologra nem is reagálnék ...

andor remélem jól sikerült a vacsi:)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.12. 16:35:40

@danaz: Ja, az ilyen hozzád hasonlókkal tényleg nem megy. Van egy ország, úgy hívják, hogy USA, ott ennél kicsit több és még jobban különböző kultúrkörből verődtek össze az emberek, és egész jól műxik.

m.logic 2009.12.12. 17:00:34

@soyo: Nehéz nem utcagyereknek lenni, ahol kinyírták a szüleid és lerombolták a házakat és szétromboltak mindent az aranyszívű emberbarátok.

soyo 2009.12.12. 17:16:07

@m.logic: Valóban nehéz nem utcagyereknek lenni,ha apád terrorista, és az óvodád alá építette a bunkerüket, hátha akkor nem bombázzák le...de mégis. csak te éppen aznap nem mentél oviba. (tegyük hozzá hogy ilyen esetekben 3nappal előtte teleszórólapozzák a környéket helikopterekből, hogy igen ide fogunk bombát dobni,mert itt van a terrorista bunker,űrítsék ki az óvodát- erre aznapra még több gyereket gyűjtenek oda, végül is a gyerek élet nem számít, a médiában meg lehet kérkedni vele,hogy milyen gonosz is Izrael.) vagy persze akkor is nehéz nem utcagyereknek lenni, ha apád már meghalt egy öngyilkos merényletben, anyádat meg még apád lökte egy tank alá,hátha akkor megáll...

de főleg akkor nehéz nem utcagyereknek lenni,ha le sem tojnak a szüleid, csak kipottyantál!!szimplán nem érdekli őket,hogy élsz-e vagy halsz.

szerintem ebbe ne menjünk bele.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.12. 17:52:39

Az a fő baj a fallal, hogynem az ENSz határozatok alapján elfogadott határon épül. A nemzetközi jogban ezt területrablásnak hívják.

Viszont én sokkal jobb módszert tudok a terroristák ellen: mindenkit megölni.

schnee 2009.12.12. 23:45:22

"Másrészt: nem izraeli állampolgárok, és soha nem is voltak azok, az őseik sem." - Őseik idejében még izrael sem volt. Azt egyszer csak megjelent és elvette a földjüket.....

molaris 2009.12.13. 08:27:41

Van abban valami bájos, hogy egyeseknek mindig, mindenről ugyan az jut az eszébe.
Ez esetben sem Rio, ahol valóban ugyan ez történt, nem, hanem a judaista öntudat életre kel és virágot bontva hirdeti: amit mi teszünk a palesztinokkal, az úgy jó.
A legjobban ez tetszett:
"Sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható, hogy Izrael megpróbálja magát megvédeni egy olyan, nem izraeli állampolgárságú népességtől, amely a saját országának megalapítását olyan mozgalmak vezetésével szeretné megoldani, amelyeknek bevallott céljuk Izrael elpusztítása."

Csak gratulálni tudok ekkora csúsztatáshoz.

Merthogy! isz. 70- ben kissé szétveri a Római Birodalom teljesen az addig is uralt zsidó állam maradékát, és a zsidókat szétkergeti a világban. Addig ilyen nem volt a történetükben, pedig egy két kemény dolgot átéltek. Majd 1948- ra a világpolitikai játszmák eredménye képen, újra zsidó állam alakul. Akkor most végül is: ki van itthon Magyarországban? A szlávok, vagy mi?

Hová és ki köteles falat építeni?

A másik, hogy egy gazdasági/közbiztonsági akciót, mint a Rio- i is ne keverjük az etnikai tisztogatással. Mert Szlovákiában nem etnikai tisztogatás zajlik, hanem gazdasági/biztonsági önvédelem. Izrael esetében a világ 4. legerősebb haderejével rendelkezők megélhetési rettegését látjuk. Mert egy Merkava, egy kődobáló. Igaz?- szóval ki is van veszélyeztetve?

Gondolkozzatok, mielőtt leírtok valamit.

Bell & Sebastian 2009.12.13. 19:29:29

A T-90 -ben elöl ül a vezető, mellette a parancsnok, mögötte a küzdőtér az irányzóval. Iván bátor, szembenéz a veszéllyel!

Ezzel szemben a Merkava IV -ben is, - a hagyományoknak megfelelően -, _hátul_ foglal helyet a négyfős személyzet, ott a küzdőtér, periszkópokon keresztül néznek előre, a kisebb akadályokat nem is látják - csak legázolják. Van még hely benne 8 potyautasnak is. Gondoltak a menekülésre.

A fal nem menő, de a rezervátum mindjárt más, nem? Jupiter vs. baromfi.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.14. 09:58:08

@soyo:

Az ilyen hazugságok terjesztéséért nagyon szívesen úgy vernélek pofán, hogy a fejed leszakadna.

Mint Te is tudod, ezeket azovoda-bunker dumákat már az Izraeli állam is visszavonta miután is függetlenek megvizsgálták a helyszíneket, és nyoma sem volt ilyesminek ott ahol az izraeliek ezzel magyarázták a 270 áldozatot követelő bombázást, amiben 130 gyerek 65 nő halt meg a többi mind civil, egyetlen fegyveres áldozatot nem találtak.

Szóval, ha már mosdatni akarod Izraelt akkor ne ilyen gyomorforgató módon, az izraeli állam egyik legszégyenteljesebb cselekedetére hivatkozva tedd, mert bizony még zsidó ember keze is ökölbe szorul az ilyen szarházi patkányok olvastán mint Te.

Bell & Sebastian 2009.12.14. 10:11:07

@Conv:

Szerencsétlen @soyo Izrael mosdatása nekem az általa leírtakból egyáltalán nem jött át.

Pofánverést itt nem emlegetnék, mert akasztott és kötél..., csak a saját érdekedben szólok. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.14. 11:52:14

@Bell & Sebastian:

"Pofánverést itt nem emlegetnék, mert akasztott és kötél..., csak a saját érdekedben szólok. :) "

ezt nem értem

Bell & Sebastian 2009.12.14. 12:02:44

@Conv:
A weisseriesét egy-két hete dentálisan attackolták maninblackek. Lapozz vissza a faszistákig.
(I.-II.-III.)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.14. 12:15:02

@Bell & Sebastian:

Jah, azt olvastam, de nem tartom valószínűnek, hogy a békés közlekedésért pofánbaszás és a hazudozással, hangulatkeltésért kijáró pofon egy kategória.

Az esetről nekem az a véleményem, hogy nem nácik/fasiszták verték pofon, hanem eccerű tahó parasztok. Szerintem ezeknek a suttyóknak annyi közük nincs az adott eszmékhez, ideológiákhoz, mint Draskovicsnak a rendészethez és a jogérvényesítéshez.

Persze ma már minden lehet, hiszen a liberalizmus újraértelmezése szellemében bárkinek lehet véleménye, olyan amilyet akar, ha az egyezik a "liberáliséval" :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.14. 12:15:55

a blogmotor megint szopat úgy nézem

Bell & Sebastian 2009.12.14. 12:58:56

@Conv:
Királyvíz próba
- Önnek Vonáról a vonatozás jut az eszébe?
- Most, hogy mondja, már igen.

Nekem ugyan nem, kár volt Veresnek felszedetni még a síneket is az etnikummal. (Áfás számla ugyanott!)

kolbenheyer 2009.12.14. 21:26:22

@Conv:
Vajon az eccerű tahó paraszt miért nem lehet náci? Ha úgy öltözik, viselkedik és beszél? Mert nem érti azt a bonyolult idejológiját? Gondolom, akkor ez fordítva is igaz, és nincsenek komcsik, libsik, szocik és konzik sem, mert hát kinek van ehhez elég iq-ja.

@Bell & Sebastian:
A skizofrénia betegség. A sunyiság jellemhiba.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.15. 00:43:37

@kolbenheyer:

Lehet, hogyne lehetne, ámde egészen egyszerűen biztos vagyok benne, hogy nem ideológiából, hanem ostobaságból fakadóan verték pofán.
Az öltözködés divat, arcoskodás, a viselkedés a kultúra hiánya, a beszéd pedig a szellemi sekélyesség következménye az ilyen skinhead suttyók 99%-ánál.

Hidd el, én vállalom, hogy rasszista vagyok, meg is tudom indokolni miért, a nacionalizmust is vállalom, meg is tudom indokolni, érvelni is tudok mellette, konzervatív is vagyok ám ezek egyike sem jelenti azt, hogy ok nélkül pofán vernék valakit.

Persze a tolerancia küszöböm értelemszerűen alacsonyabb bizonyos réteggel szemben, de a provokáció mindenképpen kell ahhoz, hogy valakivel konfrontálódjak.
Mégis, náci rasszista létemre sok esetben és helyzetben toleránsabb, liberálisabb, szociálisan érzékenyebb, az újra fogékonyabb vagyok mint a hivatásos liberálisok.

Emellett helyén tudom kezelni a körülöttem lévő világot a benne lézengő emberekkel együtt, s ismerem is koromnál fogva az emberek viselkedését, tapasztalataim pedig azt mutatják, a legritkább esetben létezik fekete és fehér, a leghangosabb ideológiakövetők és hangoztatók azok akiknek mondják magukat.
Áll ez a szélsőjobbra és a szélsőbalra egyaránt.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2009.12.15. 00:45:25

@Conv: "a leghangosabb ideológiakövetők és hangoztatók a legritkább esetben azok akiknek mondják magukat."

így szándékoztam írni

kolbenheyer 2009.12.15. 22:25:44

@Conv:
A pofánverés ok nélkül mindig ostobaságból történik. Az áldozat is lehet random. De az ideológia, azaz a magyarázat mégis valamilyen. Ha azt mondja "rohadt zsidó", akkor a nácizmust tartja menőnek, ha meg azt, hogy "rohadt burzsuj", akkor a bolsevizmust.
A kérdés nem az, hogy a suttyó ideológia nélkül is suttyó-e, mert persze az. Hanem, hogy miért pont azt az ideológiát kapta fel fügefalevélnek, ki adta a kezébe, és miért nem szól senki, hogy le van hányva. Magyarul: ma miért a náci suttyizmus a menő? Kitől hallotta, hogy a zsidók ölik hőn szerett nemzetét? És miért van az, hogy az itt hozzászólók jelentős százaléka bagatellizálni akarja ezt? Nincs-e itt összefüggés?

Amúgy: hogy lehet valaki egyszerre raszista, nacionalista és konzervatív? Egyedi módon használhatod a szavakat, mivel szerintem ezek kölcsönösen kizárják egymást.