A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A sötét oldal reggele

2009.12.18. 09:00 Vörös BLORóka

 Szeretném a következő hup.hu-s hozzászólást idézni, megérdemli.

 

Erősen bullshit szagú oprendszer összehasonlító cikk a CHIP-ben

 ( adikurthy | 2009. december 17., csütörtök - 10:46 )

A decemberi CHIP magazinban egy igen érdekes cikkre lettem figyelmes. A remekmű a Windows, az OSX és a Linux nagy nyúzótesztje címet viseli. Én kis naív azt gondoltam, hogy itt valami objektív összehasonlító teszt fog következni.... Először a nyitóoldalon az alap bevezető mellett lettem figyelmes egy nagy sárga üzenetdobozra, amiben ez áll:
"A Windows és az OSX is kiváló - hogy melyiket válasszuk, az csupán ízlés kérdése ... Apple PC-re OSX kerüljön, a technológiai megszállottak és kísérletezni vágyók Linuxra szavazzanak, a maradék 90% pedig a Win7-et válassza. Gyors, biztonságos, szolgáltatásai kiválóak, kezelése sem igényel pilótavizsgát. OSX-nél az egyre több biztonsági rés, Linuxnál a driverhiány okozhat gondot.".

Gondolom mindezt csak azért, nehogy a pártatlan olvasó más következtetést vonjon le a végén, minthogy “90% pedig a Win7-et válassza. Gyors, biztonságos, szolgáltatásai kiválóak”. Persze ebben még lehet igazság, de az igazi bullshit csak később jön:

”Nem a támadások vagy kritikus hibák mértéke, hanem a védelmi vonal minősége és a kritikus frissítések kiadása alapján kell megíténi a biztonságot, ebben pedig a Microsoft a legjobb. A Windows esetében készülnek el a leggyorsabban a kritikus hibák frissítéseivel, amiket a Windows azonnal, automatikusan telepít. A kevésbé kritikus frissítéseket pedig minden hónap második keddjén, időzítve telepíti a rendszer. A Linux és az Apple esetében nincs ilyesfajta rendszeresség, sőt, az Apple reagál leglassabban a kritikus hibákra.”

Igen, gondolom mindenki számára ismertek a közvetlenül a patch-kedd utáni napon megjelenő 0day exploitok, amiket csak a következő javító-kedd orvosol, nem is beszélve az egy-két több évig elhúzódó hibajavításig. Ami a legviccesebb, hogy közvetlenül ez után, a következő bekezdésben ez áll:
”A hibák gyorsjavításában a Linux egy lépéssel a nagyágyúk előtt jár, mivel a legnagyobb gondokat orvosló frissítések alfa, béta véltozatait már felfedezésük után néhány órával le lehet tölteni és ki lehet próbálni.” Vicces, hogy rögtön meg is cáfolja önmagát a cikk írója, aki természetesen a névtelenség homályába vész... De menjünk tovább, lesz még itt érdekessség.
A szemem azonnal megakadt a cikk harmadik oldalán, a képek alatti üresen maradt helyen elhelyezett kék színű, a többinél leényegesen nagyobb betűméretű íráson:”A Windows7 védelme a legjobb”. Aha, kb. ugyanaz a véleményem ezzel kapcsolatban, mint a bevezető sárga dobozos résznél. De a legjobban a végső összehasonlító táblázat tetszik, ezt muszáj belinkelnem:
bullshit.jpg
amitől az értelmes ember már a fejét veri a falba az az ár-érték összehasonlítás:
Windows7:kiváló
OS X: jó
Linux: kielégítő

WTF?

Ez azért érdekes, hogy lehet így összehasonlítani egy ingyenes rendszert két alaphangon is igen szép pénzt kóstáló szoftverrel? A tisztességes hozzáállás valami olyami lenne, hogy a Linux nem hasonlítható össze ilyen módon vagy valami.
De vannak itt még csuda dolgok: vírusirtó hiánya, biztonági központ hiánya (úristen, veszélyben vagyok?), trójai és kémprogram védelem. Természetesen csak Windowson lehet információkat kapni a driverekről, ez máshol lehetetlen.... :o és természetesen egyedül a Linux nem képes automatikus frissítésre... szerinte.
Meg persze semmilyen titkosításra sem képes a pingvin. Csak azt sajnálom, hogy az érdeklődő, de még nem elég tájékozott felhasználót egy ilyen cikk nagyon könnyen megtévesztheti. Na elég volt mára ennyi, megyek mielőtt még jobban kiakasztana ez a hulladék....

Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy a táblázat Felhasználóbarátság része alatt 2 netto hazugság is szerepel a Linux oszlopában: a Telepítéseknél azt kihagyják, hogy egy óriási SZABAD FORRÁSÚ programgyűjteményből szabadon, egyklikkes letöltéssel telepíthetünk, a Nyomtatótelepítést meg épp tegnap volt alkalmam kipróbálni, és ha az alapdriverek azt jelenti, hogy minden gyártó minden termékéhez létezik 2-3 driver, akkor persze igazat írtak.

 

Szégyen!

(az eredeti hozzászólás a http://hup.hu/node/80330 címen érhető el, a kép pedig a cikk megírásának pillanatában a http://kepfeltoltes.hu/view/091217/bullshit_www.kepfeltoltes.hu_.jpg helyen)

14 komment

Címkék: tech windows linux reggel chip magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr601606075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.18. 09:38:45

Nos, konkretizáljunk egy pár adatot a táblázatból. A Linuxra naponta jelenik meg frissítés. Természetesen automatikusan települ, és ez igaz volt már az első Linux-disztribúcióknál is, a '90-es évek elején. Vírusirtóból van vagy 20-féle, amiből a fele ingyenes, de például ott az F-Prot is Linuxra. Nem tudom, hogyan lehet Kubuntut tűzfal nélkül telepíteni, de lényegében biztos vagyok benne, hogy legfeljebb utólag lehet eltávolítani ezt a védelmet. A trójai- és kémprogramvédelem természetesen a tűzfallal meg van oldva. A Linux nem lassul be évek alatt sem, és az adatok titkosítása tíz évvel ezelőtt már tökéletesen megoldott volt. A backup-egységgel kapcsolatban esetleg hozzá lehet fűzni, hogy a Linux alatt az alap tömörített archívumhoz is a szalagos backup-egység-kezelő parancsot (TAR) kell használni. A Linux tudja használni a Windows-driverek jó részét. A "Start menü" pedig körülbelül a Windows XP kihozásának pillanatában már indexált volt.

Bell & Sebastian 2009.12.18. 17:47:49

Nézd Bloróka!

Az oprendszer is nagyrészt hitbéli kérdés minden emberállatnál, PR -rel jól megtámogatva.
A preferált autómárka mégilyenebb, a politika meg végképp! A tőzsde turmixa a rémhírnek és fizetett hirdetésnek, de nagynéha a valóhoz is tendálhat, puszta véletlenségből, így több köze van a játékelmélethez mint a valós gazdasági folyamatokhoz.

A fentiek szerint nem Te vagy az ideális célközönség. Persze ettől még gusztustalan, de az érte kapott fizetség legalább mentegeti eme dicstelen tettet.

Az ingyenesen térítőket azonban abszolút de semmi!

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.12.18. 18:10:16

@Bell & Sebastian: Hehe, azért azt nem mondanám, hogy a fizetség mentegeti őket, de abban igazad van, hogy amikor valaki nem is kap pénzt azért, hogy a rosszabb terméket jobbnak állítsa be, attól tényleg felmegy bennem a pumpa.

A hitbéli kérdéssel pedig teljesen egyetértek, épp ezért tökre zavaró, amikor az igazság színeivel festik be a botrányos hazugságaikat, ezzel ártatlan júzerek ezreit tévesztve meg - hiszen ők hisznek a jóhírű magazin cikkírójának, és így hamis elképzelések alapján használnak Winfost.

Bell & Sebastian 2009.12.18. 21:11:49

@Vörös BLORóka:

Érdekes, az én kedvenc műszavam meg a Fosvágen.
Most egy srófra, satöbbi... :)

saclos (törölt) 2009.12.19. 09:16:16

Ja, Winfos. Sebaj, majd 2010 a Linux éve lesz. Ha nem, akkor majd 2011. Ha nem, akkor majd 2012...
Az XP kiütötte a desktop linuxot a 200x évekre, ugyanezt teszi a hetes a 201x évekre.
Talán WinForms támogatás kéne a Monoba, nem gányolás egy GUI-ért, hogy tényleg mindegy legyen az OS, talán nem a Novelleseket kéne gyalázni a Silverlight portolás miatt, talán nem újabb fekete alapon fekete KDE témákat kéne készítgetni, és leginkább nem újabb, csodálatos framework-öt készíteni ebben a negyedévben is, ugyanarra a témára, a tizenhatezerháromszáznyolcvannegyediket.

dilbert.com/2009-12-01/

saclos (törölt) 2009.12.19. 21:46:06

No, akkor egy pont kipipálva, tavasszal még csak az a gusztustalan GTK anti-RAD, anti-brain cucc volt.

saclos (törölt) 2009.12.19. 21:55:59

PS & OFF: ha itt vagyok:

go-mono.com/status/status.aspx?reference=3.5&profile=2.0&assembly=System.Windows.Forms

, akkor hogyan tudom meg, pontosan milyen figyelmeztetések, megjegyzések vonatkoznak a DataGridView vezérlőre?

valójábannemberci 2009.12.19. 22:15:59

@saclos: A Paint.Mono régebb óta lett portolva, és mindig is WinForms volt. És már az Ubuntu Hardyhoz csomagolt Mono is tartalmaz WinForms libet. Persze gondolom telepíteni kell, mert nem érkezik alapból "everything and the kitchen sink". Nyilván egy starter CD-n fenn van mindenféle IDE, lib, meg anyámkínja, mert az marhára kell annak, aki ismerkedni szeretne egy oprendszerrel.
Lásd: packages.ubuntu.com/search?keywords=winforms&searchon=names&suite=all§ion=all

valójábannemberci 2009.12.19. 22:16:55

@saclos: Erre a kérdésedre passz, nem foglalkozom fejlesztéssel, de mint látod van WinForms, innentől derítse ki mi van vele az, aki használni akarja. :)

saclos (törölt) 2009.12.19. 23:49:52

WinForms úgyahogy volt, GTK alapon, kb. mint Delphi: külön megtervezted a formot és külön összekapcsoltad a kódoddal (a Delphi ezt megteszi IDE-ből, a Mono nem tette meg. Most is van külön letölthető form editor, és ez aggodalommal tölt el :) Mindegy, az idei sorozat (menza, naplófőkönyv, abev xml manipulátor, számlázó), és a jövő évi (bér, főkönyv) nem fog Linuxon menni. Jövő nyáron majd visszanézek az uborkaszezonban, elcsaklizhatom-e a Windows licenc árát a felhasználóktól, úgy, hogy rögtön nem bukom el a hosszabb fejlesztési időn.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.22. 19:51:37

H I H E T E T L E N B @ Z M E G ! ! !

Jó régóta nem olvasok CHIP magazint, bizonyítva látom hogy jól tettem.
Összehasonlítani 3 oprendszert az egyik (a legfosabb) PR-kulcsszavai alapján? Fájdalom.

u.i.: a varázsszó S O L A R I S

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.31. 12:53:54

Ma HDD-t cseréltem a notebook-ban, leszedtem a legfrissebb Solaris10-et és felinstalláltam rá, rátettem az összes Update-et, amit javasolt és tesztelem.
Stabil mint az állat, HDD led alig villog, 64 bitesen megy, majd még visszatérek ide beszámolni az általam tapasztalt érdekességekrõl.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.12.31. 16:34:31

@Talon Karrde: köszi, izgatottan várom a fejleményeket! :)