A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Dúsított iránium

2010.01.19. 07:00 Horváth Andor Márton

Szeretek hetente egyszer valami nagyszabású maszlagot írni a külpolitikáról. És kiderülhetett, hogy a külpolitika nekem folyton a Közel-Keletet jelenti. Hát...

A demokráciákat a demokrácia eszközeivel lehet tönkretenni. Hitler demokratikus módon történt megválasztása a demokrácia belső tönkretételére példa. Az, ahogyan Irán az atomhelyzetet húzza, látszólag reménytelen játszma, az iszlámista állam talán mégis vereséget mérhet a demokratikus világra. A módszere egyértelmű: időhúzás.

A demokráciák jellemzője a jogszerűségre való kínos odafigyelés. Az Egyesült Államok, de az Európai Unió tagállamai pláne el akarják kerülni a látszatát is annak, hogy netán a nemzetközi jogot ne vennék figyelembe. A nemzetközi jog ingoványos terület, szabályainak jó része nincs kidolgozva, így a jogszabályokat túl sokszor precedensek helyettesítik. Ilyen körülmények között az Iránnal szembeni fellépés minden lépése többszörös ellenőrzésen, átbeszélésen, tárgyaláson megy keresztül. December közepén az Európai Unió bejelentette, hogy fontolgatja az iráni bankok európai transzferjeinek befagyasztását. Innen sikerült eljutni odáig január közepére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Németországgal egyetértésben elkezdett gondolkozni a banktranszfer-befagyasztáshoz hasonló komolyabb szankciók kilátásba helyezésén.

Ennek van más oka is, nem csak a nemzetközi jogi bonyodalmak. Kínának, Oroszországnak egészen más az álláspontja, mint az igazi demokratikus államoknak. Oroszország segített Iránnak az atomtechnológia kialakításában, hiszen ez nyilvánvalóan hatalmas üzlet. Oroszország általánosságban is mennél nagyobb energiapiaci monopóliumra törekszik, és Irán az energiapiacon jó partner – hatalmas nyersanyagkészletei miatt.

Mi a probléma az iráni atommal?

A Sahab-3-as rakéta, amely képes Izraelt elérni – de egyébként már az Európai Uniót is. Izrael fele lakosságát el lehet tüntetni egyetlen közepes méretű atombombával, és eddig Pakisztán esetében is sikerült megúszni, hogy iszlámista kormányzat hatalmába nukleáris fegyver kerüljön. Lehet vitatkozni azon, hogy a muzulmán vallás összeegyeztethető-e a demokrácia vagy a nyugati civilizáció értékeivel, de az nyilvánvaló, hogy az iszlámizmus nem összeegyeztethető. Hogy a jelenlegi iráni kormánynak semmi jó szándéka nem lehet Izraellel szemben, annak bizonyítéka a Gázai-övezetben székelő Hamasz folyamatos fegyverellátása. Az iránból csempészalagutakon érkező rövid hatótávolságú rakéták ugyan főleg gazdasági károkat okoznak, de ennek nagy részben az izraeli rakétaészlelő rendszerek hatékonysága az oka.

Irán sorsának Magyarország szempontjából is kiemelt fontossága lehet, ugyanis könnyen lehet, hogy a magyarországi szélsőjobbot Irán támogatja.

Belpolitika

Iránban közben hatalmas belpolitikai forrongás zajlik. Muszavi elnökjelölt gyanús választási veresége után rég nem látott méretű tüntetéshullám bontakozott ki, melynek nacionalista élét próbálta Ahmadinezsád elnök elvenni az atomprogram további felpörgetésével. Ugyanis ha a jelenlegi kormány végigviszi az önálló atomenergia-ellátást, akkor a nacionalisták egy szót sem szólhatnak. Ahmadinezsád érvei az atomenergia mellett közben némileg önellentmondásosak: miért van vajon szüksége Iránnak független atomenergiára, mikor fosszilis energiaforrásokkal tele az egész ország?

Ugyanakkor az utóbbi hetekben a kiújult tüntetések hangulata mintha irányt váltott volna: a nacionalizmus helyét átvette a szekularizációra való törekvés. Az iráni hatalom próbál bekeményíteni, jelenleg az internet- és mobilforgalom korlátozásával, ellenőrzésével próbálkozik, egyelőre sikertelenül. Vajon az emigráns irániak támogatásával sikerülhet felülkerekedni a jelenlegi rezsimen? A HVG múlt heti cikke szerint minden esetre a tüntetések az 1979-es forradalom előzményeihez hasonlóak.

Kérdés, hogy mennyi ideig szabad folytatni a megállapodást kereső és szankciókat ezzel párhuzamosan előkészítő politikát. Mennyi időhúzás alatt képes Irán előállítani a megfelelően dúsított urániumot, miközben a nyugati világ nem biztos, hogy ismeri az összes nukleáris létesítményt? Ugyanis ennek a politikának csak megállapodás vagy szankciók esetén lesz vége. Mennyire kell óvni az iráni belpolitikát, mennyire lehet hinni abban, hogy Khamenei, a legfőbb vallási vezető, a képégetések hatására lemond?

19 komment

Címkék: atom izrael irán reggel nemzetközi jog

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr231682511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marós 2010.01.19. 07:56:00

Nálunk is a demokratikusan megválasztott kormány, és a hatalomra jutott pártszövetség rabolta le az országot.

k.o._laci 2010.01.19. 09:19:26

HAM: Nem azért de ezeket már mind leírtad párszor, igaz egy újdonságot azért véltem felfedezni benne:
"Irán sorsának Magyarország szempontjából is kiemelt fontossága lehet, ugyanis könnyen lehet, hogy a magyarországi szélsőjobbot Irán támogatja."

Az is lehet hogy Bokrost támogatják:) Az hogy a HVG szerint forradalom van, nem lep meg de ha az ő logikájukat követjük akkor még egy kicsit várni kellene, hátha elkergetik az iszlámistákat. Persze te nem akarsz várni, támadni szeretnél csak nem veszed észre hogy senki sem fogja, tudja, akarja ezt meglépni. Lehet a békét fogja elhozni az iráni atom, hiszen egyenlő feltételek mellett már nem lesz annyi pattogás egyik oldalon sem. 2010ben eleve nem értem miből gondolják ha Irán akarna, ne tudna atombombát venni szomszédaitól. Megnyugodhatsz hogy a sok duma ellenére egyik nép sem fogja kiirtani a másikat. Ha tökösek akkor támadják meg Iránt és csináljanak egy újabb Irakot vagy Afganisztánt belőle, ha nem akkor meg törődjenek bele mert ez a köztes szerencsétlenkedés unalmas.

Vidéki 2010.01.19. 09:33:37

1. „Ilyen körülmények között az Iránnal szembeni fellépés minden lépése többszörös ellenőrzésen, átbeszélésen, tárgyaláson megy keresztül.”

Érthető persze, hogy Európa vonakodik szankciókkal sújtani Iránt: az EU nem szívesen konfrontálódna a fontos kereskedelmi partnerrel, aki nem mellesleg az Unió ötödik nagyobb olajimportőre is egyben.

Ha az EU bojkottálná az iszlám köztársaságot, maradnának fejlett országok, melyek betöltenék a hátrahagyott űrt.

Így az iráni Forradalmi gárdát nem tudnák meggyengíteni, az EU lenne az egyedüli vesztes.

2. „Az iránból ( a gázai övezetbe) csempészalagutakon érkező rövid hatótávolságú rakéták ugyan főleg gazdasági károkat okoznak”.

Nem kell megfeledkezni arról, hogy a csempészalagutak egyiptomi oldalról vezetnek a gázai övezetbe. A rakéták (vagy alapanyagaik) becsempészése nem lenne lehetséges az egyiptomi hatóságok cinkos szemhunyása nélkül.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.01.19. 12:59:58

@Vidéki: Ez igaz, a csempészalagutakkal kapcsolatban azonban az USA-barát Szaúd-Arábia felelőssége sem elhanyagolható:

sardobalo.blog.hu/2009/01/08/vege_a_tarcserenek_januar_5_7_olajozottan_alakulo_konfliktus

k.o._laci 2010.01.19. 13:50:24

HAM: Ok, majd megnézem. Azt viszont nem tudom nem észrevenni, hogy a tegnapi Jobbik+Hitler után ma sikerült Jobbik+Hitler+Irán. Holnap akkor Jobbik+Hitler+Irán+Sátán jön? :P

k.o._laci 2010.01.19. 13:53:01

HAM: Ok, majd meglesem. Azt viszont örömmel látom hogy a tegnapi Jobbik+Hitler után sikerült ma mindezt egy Iránnal megtoldani. Jobbik+Hitler+Irán .. holnap mi jön ezek után? :P

k.o._laci 2010.01.19. 13:53:52

De jó hogy 5 ször frissítettem és egyszer sem látszódott hogy elment volna az előző komment ..

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.01.19. 14:25:13

Briliáns! Remek! Korszerű! Pontos és közel sem agymosott poszt lett, köszönöm! Nem röhögök, ígérem, hogy addig nem röhögök hangosan fel, míg ezt ide le nem véstem... :-)

Miért van az, hogy én nem tartok az iráni atomtól, de rettegek a zsidók atomfegyvereitől, mert az az esztelen nép (?) bármikor képes bevetni őket? Miért van az, hogy arra a területre szükséges a második atomhatalom, mert Izraelnek nagy a pofája, és az iráni atommal meglesz az egyensúly? Miért van az, hogy sosem olvasni ilyen posztokat a zsidók atomja ellen?

Eddig is gyanús volt nekem a Jobbik, most már legalább tudom, honnan jön nekik a sok-sok "szélsőséges" ötlet, meg "cigányozás", meg "zsidózás"... :-)
Köszönöm!

falsn 2010.01.19. 18:12:42

A Sahab-3-as rakéta, amely képes Izraelt elérni – de egyébként már az Európai Uniót is. Izrael fele lakosságát el lehet tüntetni egyetlen közepes méretű atombombával, és eddig Pakisztán esetében is sikerült megúszni, hogy iszlámista kormányzat hatalmába nukleáris fegyver kerüljön. Lehet vitatkozni azon, hogy a muzulmán vallás összeegyeztethető-e a demokrácia vagy a nyugati civilizáció értékeivel, de az nyilvánvaló, hogy az iszlámizmus nem összeegyeztethető. Hogy a jelenlegi iráni kormánynak semmi jó szándéka nem lehet Izraellel szemben, annak bizonyítéka a Gázai-övezetben székelő Hamasz folyamatos fegyverellátása.

Irán sorsának Magyarország szempontjából is kiemelt fontossága lehet, ugyanis könnyen lehet, hogy a magyarországi szélsőjobbot Irán támogatja.

Kedves szerző!
megítélésem szerint a mostani posztod is hagy maga után kérdőjeleket ha az összefüggéseket keressük...
Nem az itt a kérdéses,hogy az iszlám vallás demokratikus-e... Irán első sorban diktatúra,másodsorban iszlamista(szocialista) államszervezet.
Az,hogy mennyire jó szándékú irán izraellel szemben az nem függ össze azzal,hogy egy ahogy említetted mélységesen vallásos és fundamentalista vezetés miért támadná meg az iszlám vallásnak és ugyannyira jelentős területet(izrael), megítélésem szerint az iszlám világ lenne az első,aki emiatt válaszcsapást mérne...Persze,lehet itt most azzal jönni, hogy ha Jeruzsálemet és a szent helyeket nem is,de atttól még mondjuk Eilatot megtámadhatná,de öszintén szólva nem sok haszna lenne abból Iránnak, izraelt katonai értelemben nem tudja ilyen módon sarokba szorítani,a másik,h ha jártas vagy a térség eddig történelmlben feltűnhetett,h alapvetően az iráni népnek,mivel az iszlám síita irányzatához tartoznak első sorban nem a zsidóság/judaizmus a fő, évezredes ellenfele,hanem igenis az arab világ,a szunnita hívők(ld.:irán-irak ellentét,...)
ha valamikor is bevetésre kerülne sor irán részéről, merem állítani,h az arab világ inkább lenne célpont...
az más kérdés,h jelen (forradalminak mondható)körülmények között az iráni vezetés aljas-populista módon kihasználja az nukleáris kártyát, az az állam belügye,persze nem arra,gondolok,h ezt a nemzetközi közösségnek hagynia kéne,mert minden egyes állam esetében fel kell függeszteni az efféle fenyegetéseket...
egy másik fontos érv,h mint ahogy az kiderült az iráni társadalom jelentős hányada nem sorakozik fel a jelen.vezetés mögött,vszinűleg csípőből utasítana el egy esetleges háborút...
irán hamasszal való kapcsolata,vagy a palesztinokkal való kapcsolata,pedig egészen más téma,itt megint ezer meg ezer példát lehet felhozni annak alátámasztására,h miért is nem olyan igazán "közeli" ez a kapcsolat,másodsorban a hamasz a PNH-n belül legitim,palesztin párt,a palesztin nép felelőssége felszámolni azt, akárcsak Magyarországnak is a saját belügye,hogy mit kezd a jobbikkal és más radikális szervezetekkel,melyek iránhoz fűződő kapcsolata megítélésem szerint megint csak elég ambivalens, míg a jelenlegi elnök zsidóellenes kifakadásait figyelik vszinűleg szorosabb kapcsolat,de mondjuk,ha Európában élő irániak alapvető jogairól van szó,akkor már cseppet sem olyan baráti ez a viszony,sőt...

Baltasar Espinosa 2010.01.20. 00:06:04

Nincs olyan, hogy uránium!
leiterjakab.blog.hu/2009/03/16/yesterday_s_mistakes

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.01.20. 11:00:57

@falsn: Köszönöm ezt a kommentet, remek volt olvasni is, nagyon elgondolkodtató. Nem mondom, hogy nem hiszem el, amit az arab-iráni ellentétről mondasz, de azért az iráni-izraeli ellentét elég erős, és a jelenlegi, utcán tüntető ellenzék egy része (Muszavi) is eléggé nacionalista, és egyáltalán nem Izrael-barát. Az egyetlen remény egy demokratikus fordulatra az, ha valami olyan erő lép a politikai porondra, amelyet a vallási vezetők eddig nem engedtek volna. Azon kívül pont egy izraeli támadás esetén az arab világ valószínűleg nem támadná meg Iránt; és ha Jeruzsálemet kihagynák is a rakéták, azért érdemes figyelembe venni, mennyire érzékeny az népességarány a térség izraeli zsidó és izraeli palesztin lakossága között, valamint az izraeli szélsőséges és mérsékelt pártok között; egy ilyen viszonyt könnyen felboríthat egy erős külső fenyegetés - hiszen Izraelben a szélsőjobb máris kormányon van. Tehát ezt a fenyegetést én valósnak tartom, amellett, hogy valóban igazán érdekes, hogy a nemzetközi sajtó nem igazán beszél Irán helyzetéről az iszlám világon belül. Úgy tűnik, csak Izrael és az USA van az iráni atombomba ellen. Vajon miért?

kolbenheyer 2010.01.20. 14:26:07

@falsn: @Horváth Andor Márton:
Szerintem az ellentmondás úgy oldható fel, hogy Irán részben éppen azért Izrael-ellenes, mert ezzel tudja stabilizálni a helyét az iszlám világon belül. Ezáltal nyer szimpátiát a szunnita országokban. Másrészt pedig az USA-val való huzakodása is szimpátiát eredményez, azaz az iráni atom "iszlám atom", ezért nem fordulnak vele nyíltan szembe, de szerintem valójában mondjuk a szaúdi dinasztia be van szarva. De annak idején Irakkal szemben sem voltak túl hangosak, de persze elfogadták az amcsi támogatást.

Ugyanakkor én sem tartom reálisnak, hogy Irán atommal támadna, hiszen akik elég őrültek ehhez, pont azok kezét fogja vissza az, hogy Jeruzsálem szent. Viszont ha Iránban is van atom, akkor egy iráni-izraeli konfliktus eszkalálódásának az esélye megnő. Persze érvelhetünk fordítva is: létrejön az elrettentés egyensúlya. De én mégis inkább nőni látom a veszélyt, ugyanis Izrael önmagától nem támad, hiszen azzal nem nyerhet, sőt. Viszont ha megkezdődik a fenyegetőzés, ki tudja, mikor lesz egy félreértésből háború.

falsn 2010.01.20. 17:18:59

@Horváth Andor Márton:
minden bizonnyal nem izrael-barát, bár ha megnézzük izrael szomszédságában alapvetően nem találni olyan államot aki barátságos politikát folytat vele( a diplomáciai elismertség is már óriási eredmény)ettől függetlenül nem hinném,hogy ezen országok bármelyike is potenciális veszélyforrás lenne izraelre,főleg nem a nyugati világra...
Iránnal nem az a probléma,h izraelellenes,sőt,ha értelmes módon képes lenne ezt tálalni azzal nem is lenne baj, az a baj,h elnyomó,két lábbal tiporja a szabadságjogokat,természetesen le kell szögezni, h nagy mértékű demokratizálódást az elkövetkező években (szerintem) nem nagyon lehet várni,nem lehet megjósolni,h egy esetleges hatalomváltás mit eredményezne, a jelenleg szabadságért harcoló "zöldek", mit lennének képesek ebből összehozni

"mennyire érzékeny az népességarány a térség izraeli zsidó és izraeli palesztin lakossága között, valamint az izraeli szélsőséges és mérsékelt pártok között; egy ilyen viszonyt könnyen felboríthat egy erős külső fenyegetés - hiszen Izraelben a szélsőjobb máris kormányon van."
ezt nem igazán értem,én arra utaltam,h irán jelen körülmények között nyílt támadást semmiképp nem fog elkövetni Izrael ellen,semmiképp ennek vallási szinezetén felül ezer és ezer oka van még...
Az egyensúly pedig rég felbomlott, hiszen szélsőséges-nacionalista erők uralkodnak izraelen belül is, a baloldali,békepárti tábor száma egyre kisebb,és persze, valószínűleg összehozható ezzel,az,h Irán ennyire porondod szerepel az izraeli közvéleményben,( bár megítélésem szerint égetőbb problémák vannak a saját belpolitikájukban,amivel már tényleg foglalkozni kéne:felszámolni a radikalizmust,megfékezni az ember jogi túlkapásokat, felszámolni a diszkriminációt saját állampolgáraival szemben,..)minden esetre,ahogy iránban kihasználják poli célokra az izraelellenességet, ugy használja ki izrael is a belpoliban az iránkártyát...
Alapvetően a nyugati világ az aki érzékenyebb és kell,hogy érzékenyebb legyen efféle radikalizmus ellen, ez nem csak a nukl.fegyverekre vonatkozik,minden másra.(legyen szó női jogokról az öböl menti államokban, izrael diszkriminatív intézkedéseiről a palesztinokkal szemben,vagy éppen háborús bűnökről,...)Megítélésem szerint ez egész nyugati világ van az atombomba ellen, legyen az akárhol...
mivel:az iszlám világ nem nevezhető demokratikusnak(persze vannak kivételek,ld libanon bizonyos értelemben),ez nem baj,sőt nem is negatívum,csupán ez jellemzi azt a térséget,ehhez nincsenek meg a történelmi keretek,a társadalmi struktúrák,az un "demokratizálás" külső eszközökkel pedig megint csak nem fog demokráciát létrehozni...ezért a nyugati szemmel demokratikus értékekért sem tud olyan egységesen kiállni,bár gondolom,ha mondjuk megkérdeznénk egy közel-keleti átlagembert ö sem repesne az örömtől egy esetleges nukl.nagyhatalom hallatán a térségben...

Dr. Zoidberg 2010.01.20. 21:02:21

"hiszen akik elég őrültek ehhez, pont azok kezét fogja vissza az, hogy Jeruzsálem szent."

ne gondoljuk, hogy a magas-vezetés kezében a vallás nem csak eszköz, és, hogy a mélyen lévő fanatikusoknak nem lehetne beadni, hogy az apokalipszis szükséges volt, szent, és új kezdet jele, a mérsékeltebbeket pedig nem lehet simán bebörtönözni, és megfélelmíteni.. A vallásból kiindulva, mindent és mindennek az ellenkezőjét is meg lehet ideologizálni, legalábbis a szélsőségesek felé, akik az elnyomók hű szövetségesei.. Hogy a térség többi országa mit szólna ehhez, jó kérdés, de vélhetőe össze-zárnának Irán mögött, a nyugati (Amerikai..) ellencsapástól tartva, és Oroszország támogatását élvezve. Aki meg elhatárolódik, az simán kaphatja a következő atomot, főleg ha épp nem síta többségő országról van szó..

Ez egy negatív forgatókönyv, de szerintem reaálisabb, mint a túlzottan optimista előttem szóló.

Ne becsüljük alá arab testvéreinket, simán lehet itt még az, hogy röpül majd pár bomba.

kolbenheyer 2010.01.20. 22:09:46

@falsn:
Iránnal valóban baj, hogy nem jogállam, de a térségben nem ott a legkevesebb a szabadság - tudtommal. Éppenségel Irán demokratizálódó országnak tűnik, ahol az atom a rendszer prezstízsberuházása, amivel a hatalmát is védei, de épp ezért az ellenzék is átvette.
Az atom terjedése önmagában veszély, hiszen egy instabil térségben történhetnek balesetek. Pakisztán pl. majdnem széthullani látszott, és az atom nagy biztonsági kockázat.
Mint írtam, nem attól félek, hogy Irán a jelenlegi vezetés alatt, vagy egy ellenzéki fordulat után magától támadna. Hanem egyrészt attól, hogy ha romlik a viszony Izrael és az iszlám világ között, akkor incidensekből háború lehet, amibe Irán úgy érzi, hogy be kell szállnia, ha vezető iszlám hatalomnak akar látszani. Másrészt meg attól, hogy Iránból más kezekbe is kerülhet fegyver, ha zavargások törnek ki vagy egyszerűen a titkosszolgálat önállósítja magát.

falsn 2010.01.21. 20:49:48

@Dr. Zoidberg:
nem létezik ilyen tekintetben apokalipszis az iszlámban,de ez lényegtelen is, teljes mértékben kizárt,hogy "arab testvéreik felsorakoznának" egy esetleges támadás esetén...nem csak azért amiket már említettem,hanem mert egészen más a vallási hozzáállás,mint európában, még ha ki is használájk a vallást populista célokra alapvetően úgy gondolom, úgy tapasztaltam,h mondjuk az iráni vallási vezetők fund. vallássosága ezen felül igenis igazi,ez persze európai fejjel felfoghatatlan,nem megérthető,de igy van...
amúgy nincs optimista forgatókönyvem,csupán annyit mondtam,h ha valaha lesz is efféle összetűzés,az nem izrael és irán között fog zajlani...

Ne becsüljük alá arab testvéreinket, simán lehet itt még az, hogy röpül majd pár bomba.
ne haragudj/on ezt nem értem iránról(perzsákról) volt szó,és az ö "atomjairól"?

falsn 2010.01.21. 20:52:10

@kolbenheyer:
persze, a látszólagos egyensúlynak semmiképp sem kedvez bizonyára,azonban szerintem "vezető iszlám ország",ami mögött felsorakozna tegyük fel az arab világ a térségben,mármint a tágan értelmezett közel-keleten nem lesz...