A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Nyolc év után

2010.04.11. 19:00 R_John

Amikor ez  a poszt megjelenik még nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is fog kinézni  a következő parlament, azt azonban nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy meggyőző támogatottságú Fidesz kormány fog felállni. Azt tehát már 19 órakor nyugodtan  kijelenthetjük: a következő időszakban Orbán Viktor lesz a miniszterelnök. A kérdés az, hogy mekkora lesz a Jobbik és az MSZP frakciója, valamint bejut-e az LMP és az MDF. Sokan leírták már, mégis fontos itt leírni, hogy miért nem szavaztam most sem az MSZP-re.Meggyőződésem, hogy minden választópolgár kiválaszt magának néhány szempontot, ami alapján eldönti, kire fog szavazni.

Az én esetemben ez az emberi jogok kérdése, a szegények valamint a cigányok helyzete. Néhány dolgot  fontos  kiemelni. Annak ellenére, hogy az elmúlt 8 év többségében  MSZP-SZDSZ  kormány volt, amely hangosan a szabadság pártján állt, két olyan lépésük jut eszembe, ami  növelte a  szabadságot. A egyik a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatának elismerése (innen is mély tisztelettel üdvözlöm Semjén Zsolt atyát), a másik pedig a sorkatonaság eltörlése. Ez pedig lássuk be, nagyon kevés. Ideológiai tekintetben sokkal nagyobb volt a szabadság, mint 1998-2002 között. Nem  volt Országjáró, koronaúsztatás, keresztény Magyarország-diskurzus. Könnyen mondhatnánk, hogy akkor tulajdonképpen jó volt. Nem volt az. Olyan súlyosan sértették meg 2006. október 23-án az állami szervek az alapvető emberi jogokat, amit  nem lehet eltűrni - ezt csak súlyosbította, hogy alig voltak ítéletek a  rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. Ehhez képest másodlagos, hogy  alig-alig van előrelépés az állambiztonságis múlt megismerésében.

A szegények  helyzete a kormány intézkedéseinek hála valószínűleg nem javult annyit, mint amennyire a kormány hirdette szociális érzékenységét. Nehéz is sorolni, hogy hány helyen rontottak a legszegényebbek helyzetén. Elég csak az Út a munkához programra, vagy a január elsejétől életbe lépett egy család egy RÁT elvére gondolni. Ezek biztosan csak növelik a szegények kirekesztettségét, nyomorúságát.

Cigányügyben pedig az MSZP-SZDSZ kormány pontosan olyan gyalázatos tevékenységet folytatott, amennyire hangosan  antirasszista volt. A jól induló oktatási esélyegyenlőségi programot Magyar Bálint után Hillerék nem folytatták, miközben az általános iskolai szegregáció nem csökkent. Nem sikerült a munkaerő-piaci és települési szegregáció ellen még csak ötleteket sem kitalálni - az oktatásban legalább törvények vannak.

Felesleges leírni újra: az a párt, amelyik listájáról Veres János színesfémkereskedő, Kiss Péter (emlékszik bárki arra, hogy mondott-e bármit is az utóbbi 20 évben?), Puch László vagy akár Szekeres Imre fog bekerülni, nem volt méltó a szavazatomra most sem, ahogyan eddig sem. Nem csak a fenti részletek miatt sem, hanem a korrupció, a tehetségtelenség és az ötlettelenség miatt sem.

*

Nem sok jót lehet mondani a Fideszről sem. Az elmúlt napok fényében újra megkérdőjelezhető, hogy mennyire demokratikusak a reflexeik. Pláne úgy, hogy a párt belső felépítése egyáltalán nem az. Unalmas lehet, de fontos üzenet volt a választók felé a kordonbontásos akció is. Itt mintaadó politikusok nyilvánvalóan léptek fel a szabályok ellen.

Szinte mítosz lett a jobboldalon, hogy majd a Fidesz fogja megállítani a szélsőségeseket. Ez több okból sem igaz. Egyrészt, mert a Fidesznek számára az EP-választásig érdektelen volt a Jobbik. A Gárdáról alig beszéltek, Wittner Mária pedig jobbikosokkal kampányolt. Most is nyilvánvaló, hogy nem ideológiai, hanem gyakorlati bajai (miattuk nem lesz 2/3-a a pártnak, ha nem lesz) vannak a Fidesznek a Jobbikkal, hiszen a lejárató-kampányt (amit amúgy nagyon támogatok) azokkal a hiteles emberekkel végezteti, akik megágyaztak a szélsőséges ideológia terjedésének. Bayer Zsolttal, Bencsik Andrással, a Magyar Hírlappal és a korábban Jobbik tévének tekintett Echo tévével. Ők azok, akik gondos cigányozással, zsidózással, a tisztességes közbeszéd módszeres bepiszkolásával mindent megtettek azért, hogy durva és szélsőséges hangnem alakuljon ki. Ezt pedig nyilvánvalóan nem tehették volna a Fidesz támogatása és tudta nélkül. Támogatták, hiszen a parlamentet nem tartották fontosnak, ahogy már 2002-ben attól harsogott a jobbos sajtó, hogy választási csalás történt - amúgy  Pintér Sándor felügyelete alatt. Kormányzásuk idején a miépes Grespik László lehetett a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője, ami nyilvánvalóan nem teszi nagyon hitelessé a szélsőségesek elleni harcot.

Ahogy a Fidesz elkezdte nyomatni "a haza nem lehet ellenzékben", valamint a "puskaporszagot éreznek" szöveget, úgy jött értelemszerűen a Jobbik - persze a fenn felsorolt MSZP-s ügyek is segítették a Jobbik megerősödését.  (Ezekről is lehet olvasni részletesen itt, itt és itt.) Látható, hogy ez a párt is mindent megtett azért, hogy a közbeszéd, a közélet, a gazdaság és a társadalom olyan silány állapotba kerüljön, mint amilyenben most van.

Nyilvánvaló, ahogy Szijjártó Péter, Cser-Palkovics András, úgy Nyakó István, Budai Bernadett is képtelen túllépni az elmúlt 20 év közös elkúrásain.

*

A blogszféra remek lehetőséget nyújt hozzánk hasonló fiataloknak, hogy írjanak, publikáljanak és időnként egy-egy anyag kisebb nyilvánosságot kapjon. Meg volt a lehetőség arra, hogy az elmúlt 20 év sértettségeit, sérelmeit (kiegészülve a 20. század összes frusztrációival) a fiatal korosztály átlépje. Azonban úgy tűnik, hogy ez ebben a közegben sem sikerült ez, és ebben én is/mi is biztosan hibásak vagyunk. (Naív módon szeretném azt gondolni, hogy valamilyen módon meg kell próbálni ezen túlleni, hiszen ez most biztosan akadálya a gyarapodásnak.) Az viszont nyilvánvaló, hogy a demokratikus államhoz elengedhetetlen a tiszta, a másik méltóságát tiszteletben tartó, a másik véleményén elgondolkodó demokratikus közbeszéd. Ezt három párt biztosan nem segítette elő, sőt. Az MSZP-ről és a Fideszről fenn már volt szó, a Jobbikról készült videónk pedig önmagáért beszél.

Én tehát ma úgy szavaztam, hogy a felsorolt szempontok leginkább teljesüljenek, és minél jobban kifejezzem, hogy a nagy pártok nagyon elrontották az elmúlt húsz évet. Elég volt a kicsinyes sértődöttségekből, a korrupcióból, az ellenségkeresésből, a kirekesztésből, a megosztásból és a demokratikus jogok felesleges ballasztként való bemutatásából. Bár nem valószínű, hogy a következő kormány erősítené az állampolgári jogokat, csökkentené a frusztrációt, mégis reménykedni kell abban, hogy lesz olyan hang a parlamentben, amelyik ezt képviseli.

Én ma délután három órakor csak protesztszavazatot tudtam leadni.

18 komment · 4 trackback

Címkék: választás 2010 voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr941908921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A zsidózás is pénzbe kerül! 2010.04.16. 12:27:48

Nu majd pont az lesz ingyen! Ráadásul nem is adják olcsón. Levél érkezett Izraelből. A magyarországi címzett kinti barátai kérésére nézett utána gyógyüdülési lehetőség...

Trackback: Választási kocsma 2010.04.11. 23:12:58

A pártok nemcsak a mocsokba húztak bele a véghajrában, de humoruknál is voltak az utolsó napokban. Én legviccesebbnek a lelkes szocialistákat találtam, nekik adnám az "Év Felhőtlen Kacagása" díjat. Ők

Trackback: MSZP: ez olyan rossz, mint 1990 2010.04.11. 20:45:00

Az MSZP helyzete szinte reménytelen. Törzsszavazói bázisa a legbiztosabb hanyatlásra van ítélve, miközben más bázisa nincsen. (Kép: az MSZP 1990-es eredményei, vokscentrum.hu) Az exit pollok szerint 2010-ben alig több ember szavazhatott az MSZP-re, m...

Trackback: Meg lesz a kétharmad? 2010.04.11. 20:40:38

Szavazás este 9-ig. Tippeljetek! (Még aktuális. MSZP vagy Jobbik?) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.11. 19:46:02

az új kurzusban is lehet elsőzni? vagy ez olyan kispolgáripukkasztósbolsevikeszmeiségű?:)))

2010.04.11. 19:47:51

Az új kurzusban is lehet elsőzni?:))

Cicus62 2010.04.11. 19:49:47

Megint rajtunk röhög a világ!Visszasírjuk Trutymó Emíliát!!!

nemecsek ernő áruló 2010.04.11. 19:51:12

Gyűlölni fogsz érte, de szerény véleményem szerint 2006 október 23-án a hadsereget kellett volna kivezényelni, nem a rendőröket. Náluk ugyanis támadás esetén automatikus tűzparancs lép érvénybe.

Az nem békés tüntetés volt, hanem _LÁZADÁS_ ezek után meg igazán nem értem, mi volt a gond! Az én szememet nem lőtték ki, a menyasszonyomat átsegítették a "brutális rendőrök" a kordonon, és további szép jó napot kívántak mosolyogva. A molotov koktélos cigányt (mert az, ne szépítsük) a Morvai-féle politikai szörfösök meg hősnek nyilvánítják. Hát gratulálni tudok hozzá!

Megdöbbentő az a szűk látókör, amit ezzel kapcsolatban tapasztalok, de ezek után már érthető, miért terjed '56-ról a "dicsőséges forradalom" mese. Arról persze már nem szeretnek beszélni, hogy akkor is az oroszok már Nyíregyházánál jártak kifele menet az országból. Aztán kiengedték a köztörvényeseket, akik rálőttek az orosz sereg embereire. (mit is mondtam pár sorral feljebb a hadsereg, és az automatikus tűzparancs kapcsolatáról?)

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.11. 20:08:32

Mész anyádba 2006-tal. Sok szarházi felgyújtotta a fél fővárost. Ezek után miről is méltóztacc ugatni?

2010.04.11. 21:22:26

Téged kéne felgyújtani meg a kurva családodat te szemétláda. Remélem holnap reggel orbánviktor személyesen megy érted és a kurva anyádért a fekete autóval és visz el az első fidesz lágerbe. Sajnos ez nem fog megtörténni akárhogy is rettegtek. SAJNOS

Helótageci 2010.04.11. 22:04:13

Agyatlanok, a T. Szerző valószínűleg a rendőrség által bántalmazott ártatlanokról beszél, nem a haverhaitokról akik szétkúrták többek közt a MAGYARZEMBEREK pénzéből fenntartott TV székházat, szintén az ő pénzükből származó köztereket és az ott található tárgyakat. Persze lehet, hogy mielőtt egy- egy vandál cselekmény beindult gyors elemzést végeztek a droidok és megállapították, hogy az adott közvagyonban kizárólag szoci és vagy libi polgárok pénze van, ezért korlátozás nélkül használható, rombolható. Mert azok a srácok ott nagyon okosak voltak. Csupa tisztavérű MAGYAR.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.12. 09:11:14

@anal_intruder: látod, kis buzeráns? Épp erről van szó. Sok hozzád hasonló, nyilassal keresztezzett vérkomcsi van a fideszben meg az új magyar náci pártban...

@Helótageci: te meg a másik fele vagy az előtted ideokádó hímringyónak. :D Imádom az ilyen mélymagyar vadbarmokat. Persze, tudjuk, mindenki ártatlan. A Szarházy is csak egy politikai fogoly, a Morvai Hisztike férjének az autója is öngyulladás miatt égett ki, ahogy a tévé székház is csak úgy, magától kapott lángra, meg a buszok is véletlenül borultak, a kukák is magukat gyújtották fel, stb.
Ja! És persze a Mártíriusz-félék is teljesen ártatlanul kaptak a pofájukra. :DDDD
Álszent szarok vagytok mind.

droID 2010.04.12. 11:24:17

Calam: "Ideológiai tekintetben sokkal nagyobb volt a szabadság, mint 1998-2002 között. Nem volt Országjáró, koronaúsztatás, keresztény Magyarország-diskurzus."

mert téged köteleztek hogy ezeken részt vegyél, vagy mi?

flea 2010.04.15. 16:42:05

calam, mit is mondtál a közbeszéd silány állapotáról? :/

No de a lényeghez:

"Én ma délután három órakor csak protesztszavazatot tudtam leadni."
Ezalatt LMP-t, vagy érvénytelent értesz? És ha az utóbbi, az LMP miért nem volt számodra opció?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.15. 20:59:45

@flea: az elsőt nem értem.
a proteszt szavazat nem érvénytelen szavazatot jelentett.

flea 2010.04.15. 21:56:18

@calam: az elsővel csak az eddigi hozzászólások színvonalára akartam utalni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.16. 01:40:25

@flea: hát úgy persze, igazad van. De én csak a súlyosan bántó, vagy esetleg a számomra - nem jogászként - törvény sértőnek tűnő kommenteket moderálom. A kommentelőkért ugyanis nem vállalunk felelősséget. A komment pedig önmagát minősíti.

flea 2010.04.16. 11:00:44

@calam: ezt megértem és azt hiszem, helyeslem is.
Szerencsére egyébként az a szubjektív tapasztalatom, hogy a magyar közbeszéd minősége nagyon sokat javult az utóbbi kb. 2 évben, ideértve az internetet is, bár valamiért a ti blogotok vonzza az egybites hőzöngőket (vagy csak ideszoktak és jól érzik itt magukat). Nem tudom, ti is így látjátok-e.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.16. 14:52:42

@flea: liberalizmusunk és sok dolgunk miatt keltetjük őket. Amúgy persze, szoktunk erről beszélgetni, de nem nagyon lehet mit kezdeni. Volt, hogy valakit kitiltottunk, fél óra múlva új nicken jött vissza. Az van, hogy arra senkinek nincs ereje, hogy az újra regisztrált csökkent képességűeket terelgesse.
De ha megnézed, a reakción, vastagbőrön, konzervatóriumon is ez megy. Nincs mit kezdeni, ráadásul sokszor elég konfliktusos témákról írunk, ahol pláne nehéz kordában tartani az indulatokat. Ha van ötleted a hőzöngök megállítására, szívesen vesszük! (Ez nem ironizálás, tényleg)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.16. 18:39:35

@calam: Hidd el, a következetesen alkalmazott tiltás egy idő után hatásos lenne. Lehet, hogy 10-20 nicket csinál a majom, mielőtt eltűnne, de utána belátja, hogy fölösleges az erőlködés.

flea 2010.04.16. 19:11:50

@calam: nincs ötletem. Nem etetitek a trollokat, legalábbis én nem láttam ilyet, a kitiltás-csata meg csak akkor nyerhető meg, ha (1) eleinte sok energiát fektettek bele, (2) kevesebb erőfeszítés kitiltani valakit, mint nicket regisztrálni. Ha igazán korrektek akartok lenni, akkor a (2) eleve necces, az (1) meg úgy tűnik, reménytelen.