A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XLVII.: A vén Európa

2010.04.17. 07:00 kolbenheyer

Nem hiába az Osiris a legjobb társadalomtudományi kiadó ma Magyarországon. Egyetemi tankönyvként használható, összegző munkák sorát adja ki, most éppen Tomka Béla Európa társadalomtörténete a 20. században című munkáját szeretném ismertetni (Osiris, Budapest, 2009). A könyv történeti összegzés: nem szociológiai szakkönyv, hanem a művelt laikusoknak, illetve társadalomtudományt hallgató egyetemistáknak készült áttekintés. Ez a hatalmas erénye, de gyengesége is egyben. A társadalomtörténetet a legszélesebb értelemben fogja fel: az olyan hagyományos témák, mint a népesedés, családszerkezet, mobilitás, urbanizáció, identitás mellett külön fejezeteket szentel a munka világának, a fogyasztásnak, a szociálpolitikának vagy épp a politikai törésvonalaknak. Ennek során hihetetlen mennyiségű szakirodalmat mozgat meg: a bő ötszáz oldalas szöveget több mint nyolcvanoldalnyi jegyzetapparátus és irodalomjegyzék követi. Ebből azonban az is következik, hogy a műnek nincs elméleti íve, egységes alapkoncepciója. Bevallottan gyakorlatias megközelítésű, adatgazdag könyvet írt Tomka. Az egyes fejezeteknél bemutatja ugyan a rivális elméleteket, de meglehetősen távolságtartóan. Aki tehát egy nagy történetet vár, az európaiság kvintesszenciáját, az csalódni fog. Akit azonban érdekel a társadalomtörténet, és képes a tényekben is megmártózni, az élvezettel forgathatja. Engem három dolog ragadott meg különösen: a jóléti rendszerek leírása, illetve kritikája, valamint a munkavégzés európai sajátosságai.

A jóléti állam valódi európai sajátosság. A világ többi fejlett régiójában (USA, Japán, Ausztrália stb.) messze nem ilyen méretű az állam szerepvállalása. Ráadásul az európai országok jóléti modelljei folyamatosan hasonulnak egymáshoz. A Skandináviára jellemző ún. szociáldemokrata modellben alanyi jogon járnak magas juttatások, ami magas foglalkoztatottsággal és a családot „pótló” intézményhálózattal (óvoda, szociális otthon) egészül ki. A kontinentális Európa konzervatív-korporatív modellje a munkavégzéshez köti, ezért aztán differenciálja a juttatásokat, és a család szerepköreit kevésbé veszi át. Ez a két modell közeledik egymáshoz: egyrészt ma már mindenhol mindenkire kiterjed a szociális háló, másrészt viszont fokozódik a munkavégzés szerepe az ellátások mértékében. A harmadik, angolszász liberális modell Európában csak a Brit-szigetekre jellemző, de ott sem teljesen: itt csak a rászorultak részei a rendszernek, a juttatások alacsonyak, és nagy a civil szféra szerepe (az angol egészségügy pl. nem ilyen, hanem állami). Bár a jóléti kiadásokat sok kritika éri, Európában részesedésük a nemzeti jövedelemből nem csökken, hanem átlagosan 25% körül stabilizálódott.

A neoliberális kritika szerint a jóléti kiadások torzítják a piacot, hiszen etikátlanul veszik el a sikeresek jövedelmét és segélyfüggést alakítanak ki a szegények között. Ezzel szemben fel lehet hozni, hogy a politikai és polgári jogok csak a szociális jogokkal együtt érvényesülhetnek: egy kettészakadt társadalom szegényei nem lesznek soha egyenjogú állampolgárok.
Sokan túlzottan bürokratikusnak tartják az állami újraelosztó rendszert. A tapasztalat viszont az, hogy a magánbiztosítók költségei jóval nagyobbak az államinál, illetve azt, hogy a nagyobb jóléti rendszert működtető államokban kevesebb a szegény, azaz ez a rendszer hatékonyabb.
Állítólag a nagy jóléti kiadások csökkentik Európa versenyképességét. Ez igaz, de az is igaz, hogy a szociális szféra maga is munkahelyeket, illetve pótlólagos keresletet teremt. A szociális biztonság pedig javítja az életminőséget, ösztönzi a tanulást és csökkenti a bűnözést. A 20. században azok az országok növekedtek a leginkább, ahol a jóléti kiadások gyorsan növekedtek.
Végül gyakran felmerül, hogy az elöregedő Európa képtelen lesz finanszírozni jóléti rendszerét. A valóságban az elöregedés üteme sokkal kisebb, mint az a köztudatban él. Másrészt a gyerekszám csökkenése egyelőre az eltartottak létszámának csökkenését eredményezte: vagyis éppen a 20. században volt a legtöbb aktív tagja az európai társadalmaknak!

Lemarad-e Európa az USA mögött a gazdasági versenyben? 1994 és 2003 között az USA GDP-je átlagosan évi 3,3%-kal nőtt, míg az EU-é csak 2,1%-kal. Igen ám, de eközben az USA lakossága is nőtt, az EU országaié viszont alig. Ha az egy főre jutó GDP növekedését nézzük, akkor ott az USA fölénye már kisebb: 2,1% az 1,8%-kal szemben. Ha viszont Európából kivesszük a tartósan gyengélkedő Németországot – melyet új, keleti tartományainak újjáépítése kötött le – akkor az EU növekedése is 2,1%. De még mindig van egy kis turpisság a dologban. Az átlag amerikai ezt a teljesítményt évi 1860 ledolgozott órával hozza. Az európai polgár átlaga viszont csupán 1550 munkaóra. Míg az amerikai adat 1970 óta változatlan, Európában egyre kevesebbet dolgoznak az emberek. Ráadásul az USA-ban az aktivitási ráta a munkaképes lakosságon belül 71%, az EU-ban pedig csak 64%. Mindez csak úgy volt lehetséges, hogy a 20. században egészen 1995-ig a termelékenység Európában sokkal gyorsabban nőtt, mint az USA-ban. Európa felzárkózott, behozta az USA századfordulós előnyét. 1995 óta azonban az amerikai termelékenység újra gyorsabban nő. Ennek oka lehet a fejlettebb tőzsde és a liberálisabb bankrendszer (bár ezt a mai válság idején nem illik mondani), illetve a kutatásra-fejlesztésre fordított összegek: míg az USA a GDP 2,8%-át költi erre, addig mi csak az 1,9%-át. Kár.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

8 komment · 1 trackback

Címkék: történelem európa társadalom kolbenheyer olvas tomka béla

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr861841530

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyerekvállalás számtanórával 2010.04.17. 11:00:31

A gyerekvállalás nem olcsó. A gyerekek megfelelő elhelyeztetése (bölcsöde, óvoda, iskola) meg még úgy. Fel is ment bennem a higany egy pillanat alatt amikor a gyerekvállalás lehetetlenségéről szóló komment.hu-s posztot olvastam. Nem azért, mert a gyere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParadiseLost 2010.04.17. 16:31:54

"a szociális szféra maga is munkahelyeket, illetve pótlólagos keresletet teremt."

Tehát nem totális pénzkidobás, csak egy sokkal kevésbé hatékony (és sokszor igazságos!) újraelosztás, mint a piac? Egyetértek.

"A szociális biztonság pedig javítja az életminőséget, ösztönzi a tanulást és csökkenti a bűnözést."

Az életminőséget csak ahhoz a viszonyítási alaphoz képest javítja, amikor eleve lemondunk arról, hogy a támogatott valami társadalmilag hasznosabbat is csinálhatna, ha "lehetne"/megfizetnék.

A tanulást meg nem tudom, miért ösztönözné jobban, hogy lehetsz diplomás rokkantnyugdíjas. Akkor már sokkal jobban ösztönözné, hogy ha többet tarthatnál meg az általad megtermelt értékből (és könnyebben termelhetnéd meg), ha csinálsz egy Google-t (vagy csak egy hatékony és olcsó bolthálózatot, mint a gyűlölt Walmart), egy jó Star Trek filmet, vagy egy klassz kórházat, ill. éppen ha egy okos professzor vagy.

Nem mondom, hogy minden jó forrása, ha senkinek soha nem segítünk semmit, de ezek rossz érvek.

"A 20. században azok az országok növekedtek a leginkább, ahol a jóléti kiadások gyorsan növekedtek."

Ebben vajon van bármi ok-okozati kapcsolat??? [Ez úgy tűnik, a legtöbb dologgal kapcsolatban felhozható lenne ebben a könyvben.]

"Ha viszont Európából kivesszük a tartósan gyengélkedő Németországot – melyet új, keleti tartományainak újjáépítése kötött le – akkor az EU növekedése is 2,1%."

Ez fura kozmetika. Miért ne lenne könnyebb növekedni egy alacsonyabb szintről? A második világháború után pont ez történt, vagy amikor az ázsiai tigrisek csak másolták a nagyokat, nem kellett nekik kitalálni semmit.

" valóságban az elöregedés üteme sokkal kisebb, mint az a köztudatban él. "

A bevándorlók nélkül is? Mondjuk, igaz, a nem kifejezetten konzervatív (házasságpárti, családi adózós) Skandináviában talán még vannak gyerekek.

"Lemarad-e Európa az USA mögött a gazdasági versenyben?"

Ez szomorúan huszadik századi gondolkodás (vagy ma már sajnos úgy kell mondani: kínai???). Nem ez a lényeg. Hanem hogy nem élünk olyan jól, mint ahogy élhetnénk -- mert az USA valószínűleg egy jó viszonyítási alap az utóbbihoz.
Szívből ajánlom az alábbi megveszekedett balos, de közgazdaságilag remekül képzett szerző egy 1994-es kis írását: infoshako.sk.tsukuba.ac.jp/~takasaki/Teaching_U/IEU/Krugman(1994).pdf

karlmax 2010.04.19. 19:30:38

Egyet értek az előttem szólóval.

kolbenheyer 2010.04.20. 18:23:16

@ParadiseLost:
Bocs a késésért, sok dolgom volt. (Most nem olvastam.)

Nem egyszerűen hatékonytalan újraelosztás a szociális szféra. Egyrészt nem az a kérdés, hogy mekkor szociális szférát akarunk kiépíteni egy elképzelt országban, hanem, hogy van egy ekkoránk, és mi legyen vele. Ha csökkentjük, azzal először csak munkahelyeket veszítünk. Másrészt viszont úgy tűnik, hogy vannak olyan szolgáltatások, amiket az angolszász szabad piac nem biztosít mindenkinek. Nyilván mert nem hatékony. Hát akkor nem az, de miért lenn ez az egyetlen szempont?

Nem látom, miért teljesen rossz érvek. Az életminődséget pl. ahhoz képest javítja, hogy az angolszász országok eleve lemondtak bizonyos csoportokról. A tanulást azért ösztönzi, mert nem kell attól tartanod, hogy amíg tanulsz, nem keresel eleget a nyugdíjadra vagy túl sok lesz a felvett tandíj-hiteled.

Nem tudom, hogy van-e ok-okozati kapcsolat a jóléti szféra mérete és a fejlődés között, de ha nincs is, azt mutatja, hogy nem az teszi tönkre a nemzeteket, ha nagy a jóléti rendszerük.

Valóban lehet alacsonyabb szintről gyorsabban növekedni: egész Európa ezt tette a 20. század nagy részében. De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a gazdag nyugati tartományok pénzét vagonokban hodták keletre.

Az elöregedés üteméhez semmi köze a bevándorlóknak. Gúnyolódhatsz a könyvön, de kár adathamisítást beleképzelni. Skandinávia valóban nem konzervatív a dél-európai szemszögből, de hihetetlenül államosított, szocializált és gyerekbarát.

Valóban helytelen kifejezést használt a könyv, és kösz a Kugman-cikket. De azt hiszem a szóhasználat helytelensége mellett a lényeg változatlan: az európai termelékenység növekedési üteme lassult, az amerikaié nem. Emiatt ott gyorsabban nő a GDP/fő, mint itt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.04.22. 11:12:01

@kolbenheyer: átirányítottatok minden kommunikációt a semmibe?
5 napja semmi poszt.

kolbenheyer 2010.04.22. 20:17:49

@Talon Karrde:
Engem minden szombaton olvashatsz, gyakrabban csak elvétve.
A többiek lustaságáról nem tudok nyilatkozni. :-)
Amúgy meg ott van fenn Andor posztja.

szamoca@Shaw.ca 2010.04.23. 01:59:08

@kolbenheyer: Valoban/elmondhato volt tiz evvel korabban/hogy Amerika g.d.p je magasan all/manapsag sulyos supedesnek estek ala/es valoszinuleg KINA visz el mindent ami a gazdasagot erositene/mert a nagyipar attelepult kinaba es a tobbi //rizsas szemu\\ szigetekre mivel olcsobb a munkaero piac..Vagyis most Amerika is vakarodzik...Tisztelettel....