A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kuplung, egyes, gáz

2010.06.07. 21:59 Krokodil

Ezt az írást még pénteken hoztam össze, és holnap reggel a kormány gazdaságpolitikai terveinek bejelentésével remélem végleg aktualitását veszti, de érdemes még egyszer végignézni, hogy mi, és miért is történt a múlt hét végén.

*

Csütörtök délután kezdődött az egész, és mindenkit teljesen váratlanul ért. Nem mondhatjuk, hogy lett volna valami közvetlen előzménye, és az sem világos, hogy mik lesznek a következményei. Azonban a legérdekesebb – az előzményeknél, és a következményeknél is sötétebb folt – az, hogy miért történt ez az egész. Mi volt a motiváció. Kinek az ötlete volt ez? Ki gondolt azt, hogy ezt megengedhetik maguknak?

Csütörtök délután nem voltam számítógép közelben, de a mobilomon folyamatosan olvasgattam Twitter üzeneteket a nagyvilágból, amelyek tökéletesen közvetítették akkor, hogy mi is történt, így utólag visszanézve pedig nagyon személetes leírás. A Twitteren éppen csak pár napja aktív Concorde alapkezelőtől 14:13-kor jött az első érdekes tweet: „OTP-n csaptak 4 perc alatt vagy 70 Ft-ot, hír nélkül.” Ez persze előfordul, de érezhetjük, hogy a bróker is érdekesnek tartja megjegyezni, hogy ez a tőzsdei mozgás csak úgy, minden ok, hír nélkül történt.

Majd pontosan 10 perccel később a magyarázat: „A Reuters átvette Kósa Lajos fura nyilatkozatát ("kríziskezelés" "szűk lehetőség a görög helyzet elkerülésére"), erre volt az OTP öntés” A következő percekben pedig már kicsit bosszús, kicsit vicces megállapítások: “Most már egyértelmű, Kósa kijelentés para van”. “néha segíthetnének nekik tudatni azt a tényt, hogy ha rosszul beszélnek, drága lesz a hitel is...”

A fenti gondok oka a tőzsdét mozgató csúnya materiális valóságunkban egy gazdasági konferencián Kósa Lajos szájából elhangzott pár kijelentés volt: „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. "Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret" (Origo)

Nagyjából a fent lezajlott eseményekkel egy időben mondta el Varga Mihály, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottsága súlyos dolgokat tárt fel, majd kérdésre válaszolva azt is elmondta az újságíróknak a Parlamentben, hogy indokolt a gazdasági vészhelyzet kifejezés.

Így csütörtök este már azon gondolkodhattunk, hogy mégis mi folyik itt, miért keltik a pánikot a Fidesz vezető politikusai. Az ugyanis viszonylag világos volt, hogy a helyzet nem lehet annyira rossz, mint ahogy bemutatták, ebben egyetértettek hazai gazdasági szakemberek, külföldi szakértők. A legvalószínűbbnek az tűnt, hogy egy igen primitív kommunikációs eszköz az egész, amely két célt szolgál. Egyrészt arról akarják meggyőzni a választókat, hogy most nagyon rossz az ország helyzete, azaz nagyon nehéz a kormányé is, így ha valami esetleg nem sikerülne, akkor az nem az ő hibájuk, hanem még az előző bagázs miatt ennyire mélyről kell indulni. Másrészt nem csak a várhatóan majd bekövetkező hibákra adhat ez magyarázatot, hanem mentség lehet a rossz indulóhelyzet az elmaradó ígéretekre is.

A problémák pedig már itt elkezdődnek, pedig hol van még Szíjjártó Péter esti bohóckodása, és a pénteki folytatás. A csütörtök délutánnal kapcsolatos problémáknak alapvetően két iránya van: egyrészt döbbenetes, hogy az a Fidesz kormány, aminek több mint egy éve volt felkészülni a biztos kormányzásra ilyen eszközhöz folyamodik már a legelején a sikertelenség kommunikációs kozmetikázására. Másrészt hihetetlen, hogy ennek a primitív trükknek a nagyon is valós negatív következményeivel nem számolnak.

A gazdaságpolitika ugyanis bár elég összetett, de vannak nagyon alapvető mechanizmusok, amelyek működését igen egyszerű megérteni, érvényességük pedig…nos pár ember kivételével a gazdaság minden szereplője számára nyilvánvaló. Ilyen mechanizmus például a kommunikáció hatalmas ereje, az önbeteljesítő jóslatok.

Vegyük példának a Jegybankot: ha a piac szemében megbízható jegybankelnök ez év elején azt mondja, hogy 5% lesz az infláció, akkor a piaci szereplők - például a pék, a hentes - úgy fog árazni, hogy ezt veszik alapul, és lám-lám, az év végén tényleg 5% lesz az infláció.

Hogy egy másik, szintén szigorúan fiktív példát nézzünk: ha a piac szemében megbízható kormányzó politikusok azt mondják, hogy a magyar állam a csőd szélén áll, akkor az állam hitelezői közül nagyon sokan nem fognak több kölcsönt adni, mert nem akarják vállalni annak a kockázatát, hogy államcsőd miatt nem fizetjük vissza a kölcsönt, és lám-lám, a magyar állam nagyon hamar tényleg a csőd szélén áll.


Ennek az azonnali, és elég jól érzékelhető jelei a Forint árfolyamának a gyengülése: a bizonytalan Forint helyett biztosabb devizákat vesznek a befektetők. Ilyen a budapesti tőzsde esése is, ahonnan pedig biztonságosabb tőzsdékre viszik a pénzüket a befektetők. Egy picit is hosszabb távra tekintve pedig a gyenge forint drágítja mind a lakosság, mind a cégek hiteleit, és probléma az államnak is. A költségvetés finanszírozását, az államháztartás kölcsöneinek visszafizetését is drágítja a gyenge forint, és a hittelezők által a megnövekedett kockázat miatt elvárt plusz kamat is nagy tehet.

Lehetséges lenne mégis, hogy ezzel az alapvető összefüggéssel nincs tisztában Kósa Lajos és Varga Mihály?

Igen, válaszolta már csütörtök este Szíjjártó Péter a Magyar Televízió Az Este című műsorában: "badarság lenne azt gondolni, (...) hogy egyes nyilatkozatok kapcsán mondjuk tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan".

A helyzet az, hogy ez nem egy véleményes kérdés. A közgazdaság-tudomány mai állása szerint igenis törvényszerű, hogy ilyen nyilatkozatok hatására radikálisan mozduljanak meg tőzsdeindexek, árfolyamok. Ráadásul nem kell vakon bíznunk csak az elméletben, láthatjuk is, hogy ez történik, ha kinyitjuk a szemünket. Szíjjártó azt is mondhatta volna, hogy badarság, hogy egyes üzemanyagok hatására mondjuk autók és repülők mozduljanak meg radikálisan. Gazdasági esetünkhöz hasonlóan itt is egyszerre cáfolna a tudomány és a valóság.

A remek kommunikációt péntek reggel ott folytatták, ahol csütörtök este abbahagyták: “Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem túlzás Magyarország vonatkozásában államcsőd közeli helyzetről beszélni. A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. “ A pénteki nap végére a csütörtöki 273,5-ről 288 fölé ment a Forint Euróval szembeni árfolyama, a BUX pedig az átlagos napi forgalom háromszorosa mellett 3,3%-ot esett csak pénteken.

És akkor itt már tényleg komoly a helyzet, de legalább péntek délután van, jön a hétvége, és bízzunk benne, hogy a következő fog történni: az amerikai elemzők, befektetők úgy döntenek, hogy a hétvégét Kaliforniai nyaralójukban töltik, nem idegesítik magukat a gondokkal, csak a családi grillezés örömeivel foglalkoznak. A londoni befektetők leutaznak Brightonba, hogy egy gondtalan tengerparti hétvégével töltődjenek fel.

Budapesten ezalatt Járai Zsigmond elmagyarázza a kommunikáció és a piacok sajátos szimbiózisát Szíjjártó Péternek. Varga Mihály pedig közli az embereivel, hogy dolgozniuk kell majd egész hétvégén, este 7-kor találkozó az egykori Pénzügyminisztérium épülete előtt, és mindenki hozzon magával hálózsákot, fogkefét. A hétvégén véglegesítik a már most is szinte teljesen kidolgozott gazdasági terveket.

Komolyra fordítva a szót: létfontosságú, hogy hétfőre, de legkésőbb a jövő hét elejére az új kormány előálljon egy megalapozott, számokkal alátámasztott, befektetői bizalmat ébresztő gazdaságpolitikai tervvel. Ha ez megtörténik, akkor a Forint Euróval szembeni árfolyama nem fog 300-ig esni, hanem pár nap alatt visszatérhet a bizalom a magyar piacokra, és a Fidesz megkapja egyáltalán a lehetőséget, hogy megpróbálja megvalósítani terveit.

Ha ez nem történik meg, az azt jelenti, hogy a kormány nem csak egy felszíni hibát vétett, hanem teljesen felkészületlen. A csütörtöki, pénteki zavar oka nem az volt, hogy azt gondolták, még ezt megengedhetik maguknak, mert utána úgyis egyesbe kapcsolnak, és rátaposnak a gázra, hanem az, hogy azt sem tudják, hol a váltó, és hogyan működik a kormány.

5 komment · 3 trackback

Címkék: politika gazdaság fidesz kósa lajos szíjjártó

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr932064239

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankok Hilton 2010.06.10. 10:43:04

Bankok Hilton   „ha a gazdagot éri sérelem a szegény javára, tisztességesebb, mintha fordítva történnék”   A bankok nem végeznek semmilyen érdemi munkát. Nem hoznak létre kézzelfogható hasznot. Pénzt adnak ki kamatra, ráadá...

Trackback: Járait a kormányba! 2010.06.08. 10:06:20

A Kósa-Szijjártó-affér még a Fidesz-szavazók egy jó részét is elbizonytalanította. Új program kell, az új programhoz pedig egy hiteles arc. (Fotó: szegedma.hu) Ma mutatja be a miniszterelnök új kormányának új gazdaságpolitikai akciótervét. Ha hinni l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2010.06.07. 22:48:40

Most, hétfőn még sikerült Kósának rátenni egy lapáttal az amatőrködésre (persze, érthetően, hiszen ők is látják, hogy - szakkifejezéssel élve, elkúrták), amikor a parlamentben azt találta mondani, nem azt kell hibáztatni, aki felfedi a bajt, hanem azt, aki okozza.

Na most, ha eltekintünk is attól, hogy nincs akkora baj, amekkorára festették, igenis, ha nagy a baj, akkor nagyon csendben kell róla beszélni, éppen a fentebb vázoltak miatt. Ráadásul ha én poli8tkai párt lennék (isten ments!), és úgy gondolnám, megszívatom az ellenfelemet, akkor nem az egész országot szívatnám csak azért, mert akkor ők is beleesnek.

flea 2010.06.08. 10:42:25

Én ennek az egész kommunikációs húzásnak látni vélem néhány más vetületét is. Egyrészt simán lehet, hogy ez az egész teszt akart lenni, hogy mennyire törékeny a bizalom (ellenőrizendő, hogy most akkor el lehet-e engedni juszt is a hiányt), csak hát az lett a válasz, hogy "sokkal, de sokkal törékenyebb, mint a legsötétebb álmaitokban gondoltátok volna". Másrészt pedig ezzel azért egyes nemzetközi tényezők (EU, IMF) is ízelítőt kaptak abból, hogy mi lesz, ha velünk gond van - növekszik a görögökéhez hasonlatos zsarolási potenciál (nem mintha erre büszkék lehetnénk, de legalább hasznos... :))

Az szerintem nem kérdés, hogy a befektetői bizalom vissza fog térni, mégpedig hamarosan (hetek, legeslegfeljebb hónapok alatt), és az is nyilvánvaló, hogy szánalmasan amatőr hibának voltunk tanúi, de szerintem a végeredmény azért messze nem katasztrófa.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.06.08. 19:16:45

@flea: Hiba? Ezek ennyire nem amatőrök. Nem szoktam szeretni az összeesküvés-elméleteket, de most nagyon is hihetőnek érzem, hogy a mögöttük álló milliárdosok megkapták az első részletet szolgálataikért cserébe.

flea 2010.06.09. 11:58:55

@bm613: nézd, némi bennfentes kereskedés biztosan volt, de összességében nyilvánvalóan nem volt érdekük, ami történt.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.06.12. 08:45:13

@flea: Akkor meg tényleg ennyire sötétek. Mindkét lehetőség tragikus, de én mégis inkább intelligensnek és aljasnak érzem őket, mintsem sötét baromnak.