A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Hidegháború reloaded 1. - Az orosz medve

2010.08.02. 07:00 Horváth Andor Márton

A Nyugat hidegháborús ellenségei az utóbbi években új erőre kaptak, így a leggazdagabb országok polgárait az arab világgal kialakult konfliktus mellett ismét Oroszország, Kína és Észak-Korea is egyre erősebben fenyegeti. Ez a sorozat rendre az hidegháború zombiszerű újjáéledésének jeleire hívja fel a figyelmet.

Oroszország ismét járatja a Tu-95-öseit. Néha beficcennek egyik-másik idegen légtérbe; ilyenkor visszafordítják őket. Szerintem nem vissza kéne őket fordítani.

Ha valaki fellök a villamoson, morcos leszek, esetleg odamondok neki, netán visszalökök. Ha viszont egy pisztolyt dug a torkomba, akkor nem kérdezem, hogy töltve van-e az a pisztoly, hanem - ha túléltem - megpróbálom eltulajdonítani a lőfegyvert. Mert az olyan kezébe nem való.

Ha egy sportgép sérti meg egy ország légterét, azt vissza kell kísérni, ezt elhiszem. Ha egy felderítőgép teszi ugyanezt, akkor - feltéve, hogy valószínűleg nem látott meg semmi fontosat - szintén ez a helyes cselekvési stratégia. De egy Tu-95-ös ("Bear") más tészta. Azon atombomba lehet. És miután nem látunk bele a gépvázba olyan távolságról, feltételezhetjük, hogy van is atombomba rajta. Különben minek repülne. És egy atombombával nem kell pontosan célozni. Egynémely nukleáris fegyvernek csak a magja is több kilométernyi átmérőjű, hát még a lökéshullám és a sugárzás! Atomfegyver már van, lesz is, sokaknak van, ezen nem nagyon lehet változtatni. Amin lehet változtatni: hogy ezek az atomfegyverek teljesen kihasználatlanok legyenek. Atomfegyverekkel nem lehet határvillongást provokálni, nem lehet diplomáciai erőfitogtatást gyakorolni. Ez egy másik korszak, itt az atomhatalmak kivétel nélkül mind demokráciának képzelik magukat.

Mindegy, hogy konkrétan a vadászgépek kényszerítik földre ezeket a sorozatos határsértő tömegpusztító repülőket, vagy a diplomácia oldja meg a kérdést. A lényeg, hogy ezek a gépek nem repülhetnek így. A hidegháborúnak vége, mostantól nem fenyegetünk atommal.

6 komment

Címkék: atom kanada oroszország hidegháború hideghaboru reloaded

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr212192481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.02. 10:34:31

Kissé túlzás amit írsz de ettől a blogtól ez nem meglepő,ha valaki megnézi a wikipedián ,rengeteg változata van a gépnek ,ugyan miért vinnének atomfegyvert magukkal?Sokkal valószínűbb ,hogy felderítő gép volt,földre kényszeríteni meg csak kanadai légtérben lehet,ha többszöri felszólításra sem hagyja el azt.Atombomba meg kb. akármin lehet (a hirosimai „Little Boy” 3 méter volt),arról nem is beszélve ,hogy Oroszországnak semmi szüksége nincs ,hogy atombombával "fenyegetőzzön" ,pláne nem Kanada felé...

Master of the Universe 2010.08.02. 17:04:59

Kimondva vagy kimondatlan, de mindkét oldalnak "hasznosak" ezek a repülések. Az oroszok kiképzik a saját személyzeteiket, tesztelik a légvédelem rendszereit, szervezetét és eljárásait. Az elfogóknál ugyanez csak ellenkező előjellel. Az elfogott bombázókat körbefotózzák, kielemzik minden porcikáját, keresve az új rendszereket. Egy újonnan feltünt antenna sokat elárulhat. Évtizedek óta így megy, csak az orosz pénzhiány miatt szakdt meg a sorozat.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2010.08.02. 17:05:41

@Blás Sailor von Wolfhausery:
"Azon atombomba lehet." Csak annyi az állítás, hogy lehet. És oké, máson is lehet.
De ettől még nem elvitatható, hogy ha berepül az országba egy másik ország fegyveres gépe, akkor azt komolyan lehet venni, és ebben a kérdésben nincs objektíven meghatározható helyes mértékű válasz. Valaki dönthet úgy, hogy nem para, nem kell semmit tenni, egy másik elnök mondhatja azt, hogy ez nagyon kockázatos, ezt nem vállalhatja, megengedhetetlen, és lelöveti a gépet. Ezek mind legitim döntések, és a szerző nem is állt ki egy konkrét megoldás mellett, csak felhívta a figyelmet arra, hogy ezt azért meg kellene oldani.
"Mindegy, hogy konkrétan a vadászgépek kényszerítik földre ezeket a sorozatos határsértő tömegpusztító repülőket, vagy a diplomácia oldja meg a kérdést. A lényeg, hogy ezek a gépek nem repülhetnek így."

2010.08.02. 17:26:24

Valahol azt olvastam, hogy Kanada, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi szerződéseket,200 mérföldről önkényesen 300 mérföldre növelte tengeri határait.
Igaz ez? Tud erről valaki többet?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.02. 19:28:28

@Krokodil: Jah.Aztán meg:
"És miután nem látunk bele a gépvázba olyan távolságról, feltételezhetjük, hogy van is atombomba rajta. Különben minek repülne"

" A hidegháborúnak vége, mostantól nem fenyegetünk atommal."

Kissé paranoid.Ilyen alapon a két izraeli gépben is volt,amiknek volt engedélye meg nem is...vagyis volt,vagyis nem...lol!

Értem én ,hogy mit akar,de egyszerűen nincs aktualitása ,se alapja,főleg nem ezen ügy és szereplőik kapcsán.Még ha Észak-Korea mókol valamit akkor azt mondom oké...de az oroszok sok helyre odaküldik ezeket a gépeket, ahova -hellyel-közzel - legálisan el tudnak jutni.Miért?Egyrészt mert megtehetik. Másrészt valószínűleg azért, hogy jelezzék, azért még ők is ott vannak a világ térképén,és a nagy medve mindent lát.De tegyük fel,azt csinálják amit a szerző belelát a dologba.Egy ötven éves géppel akarnának erőt demonstrálni?xD Jó-jó,hogy kissé lemaradtak egyes területeken,de azért nem most jöttek le a falvédőről.

@méhészborz:Erről konkrétumokat nem tudok,de északon olajmezőket találtak és erre több állam-különböző jogcímeken-igényt tart,köztük Kanada is,persze USA
és Oroszország.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.08.03. 03:23:53

Csak azért, hogy tisztán lássanak a szar... izé: sárdobálós srácok.
Amennyiben nekem van egy telkem, és az önkormányzat szerint még a kerítés előtt látható két méteres járda is az enyém (ez így van itt-ott), és én mégis úgy vélem, hogy nem kettő, hanem 3 méteres lesz az én részem - és bepofátlankodsz oda hosszúkabátban (ami alatt általában lefűrészelt csövű puskák szoktak lenni az amcsi filmekben)(tehát joggal gondolhatom, hogy a te hosszúkabátod alatt is az van), akkor nyüszögjek, mint Kanada tette, vagy vegyem végre tudomásul, hogy te nem jöttél be az én birtokomra, még a járdámra sem, csak megálltál a járda mellett, és nézelődtél?

Ja, hogy ez nem tetszik a nemzetközi egyezségeket felrúgó és idegeskedő Kanadának? Sajnálatos.

Ha valaki cikket ír, legyen objektív, és tájékoztason rendesen! :-)