A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A demokrácia téglái

2010.10.31. 07:00 szlalomsör

Andor cikke, melyben Orbán Viktor védelmére szólít fel minden magát demokratának érző állampolgárt egy dologban mond alapjaiban ellent korábbi írásomnak. Ez pedig az, hogy a demokrácia megléte mennyire árnyalható jellemzője egy kultúrának.

Andor szerint egy dolog vehet rá minket (és ennek rá is kell, hogy vegyen, amennyiben demokraták vagyunk) Orbán Viktor védelmére, mégpedig az, ha „a demokrácia védelme Orbán védelmét is jelenti”. Ez azt jelenti, hogy ha én demokrácia-párti vagyok, akkor Orbán Viktor lépéseit jelen helyzetben szerinte nem láthatom a demokrácia korlátozásának.

Demokrácia korlátozását írtam, és nem demokrácia eltörlését, és valószínűleg ez az igazi törésvonal köztünk, ahogy a felvezetőben is jeleztem. Szerintem ugyanis nincs olyan, hogy „csak kicsit demokrácia”, meg „nagy vonalakban megvalósuló jogok”. Vagy bízhatunk abban, hogy az Alkotmány megvéd minket attól, hogy visszamenőlegesen elvegyék a pénzünket vagy a szabadságunkat, vagy nem bízhatunk. Ha nem bízhatunk, az nem demokrácia. Itt nincs helye differenciálásnak véleményem szerint, Andor írása alapján van.

 

 

Ugyanez az ellentét látszik ott is, amikor Andor azt írja, hogy „a kormány intézkedései nem egy totalitárius diktatúra kialakításának előkészületeit, hanem egy túlkapásokkal teli, de alapvetően demokratikus kormányzási cikluskezdetet mutatják”. Túlkapás az, ha néha átlépjük a közösen elfogadott határokat. Ha valaki nem átlépi a határokat, hanem önkényesen máshová helyezi őket, vagy lebontja, az nem túlkapás, valaminek az alapjait komolytalanná tenni, pláne ha az a valami a demokrácia, nem túlkapás. Mert szisztematikusan a rendszer egészének bomlasztási szándéka vezérli.

Calam és saját írásunk mondanivalóját – melyet saját részről, mint állításom fontos részét nem is tagadok, calam nevében nem lenne korrekt nyilatkoznom – Andor a következőképpen kritizálja: „Szlalomsörnek és calamnak közös tévedése, hogy a Fideszt próbálják a demokrácia bevégzőjeként beállítani”. Ez az előzőekből fakadóan valóban része gondolati rendszeremnek, mert szerintem igenis hatalmas jelentőséggel bír, ha valaki a demokrácia szilárd falainak alapjából kezd el – a tömegek számára észrevehetetlen, érthetetlen módon, de szándékosan – köveket kiütni. Mert onnantól kezdve – és most kénytelen vagyok magamat ismételni – az a fal már nem ugyanolyan, még ha a checklist alapján falnak is tűnik (kőből van, meg malterból, esetleg magas is).

Az pedig, hogy ez mikor válik érzékelhetővé (ahogy Andor írta postjában), hogy ebben a ciklusban, vagy nem, hogy kell-e valami külső hatás, hogy mindenki észrevegye, vagy nem, annak a lényeget tekintve teljes mértékben közömbösnek kell lennie a megítélés szempontjából. A fal tönkretétele sem akkor válik ténnyé, ha végleg összeomlott. Ha valakinek igen, az legalábbis túlságosan naív, mert elképesztően késő akkor úgy kiáltani, hogy „de hiszen ez omlik”.

Az írás vége felé Andor így folytatja: „Kicsit belegondolva világossá válik, hogy Orbánnak ez a fajta védelme nem védi nagyon semmitől. Demokráciában vagyunk, demokratikus eszközökkel küzdünk, ahogy már vagy háromszor leírtuk.” Andor arról sajnos nem ír semmit, hogy amennyiben ez az alkotmánymódosítás átmegy, és elkezdik visszamenőlegesen behajtani a forint milliókat, akkor hol lesz az a demokrácia, amiben élünk. Hol lesz a fal, melynek lebontását most védi.

Örülök, hogy végkövetkeztetésében legalább 1 pontban egyet tudok érteni Andorral („Szerintem le kell váltanunk ezt a kormányt. Meg kell szüntetnünk ezt az ámokfutást. A kétharmados forradalom megbukott, mert a nemzet szabadságát veszélyezteti. És mivel ez az, amiben calammal és szlalomsörrel egyetértek, nem hiszem, hogy Orbán Viktornak túl sokat segítene, amiben mégis megvédtem.”.

Azonban zárásként – reagálva Andor kezdeti állítására – továbbra sem tudok mást mondani, mint hogy annak a megvédése, aki nekifog a demokrácia leépítésének (ami nem olyan fokozatos átmenet szerintem, mint azt Andor képzeli), nem lehet része a demokratikus gondolkodásnak.

Orbán Viktor védelme nem a demokrácia védelme, hanem a demokrácia falának aláásását, és a hozzá tartozó felelősséget elkendőző, naív, és ezáltal sajnos káros hozzáállás jelen események után.

Egy LMP-hez közeli Facebook-indítvány, melyet alapvetően én is támogatok: "El a kezekkel a jogállamtól!".

3 komment · 1 trackback

Címkék: orbán fidesz szabadság demokrácia alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr702406835

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy el nem hangzó gyászbeszéd 2010.11.03. 00:21:04

Tisztelt Barátaim!  A legjobb barátok azok, akik szólnak, ha túlléptem határaimat. Akik jelzik, ha etikátlan tettekre vetemedem. Akik figyelmeztetnek, amikor jogaimat és vállalt erkölcsi korlátaimat áthágom.Az Alkotmánybíróság a köztársaság bará...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kozgaztanar 2010.10.31. 07:53:08

Bocs, csak egy formai észrevétel: nem úgy kéne, hivatkoznod a szerzőre, hogy Horváth? Nekem zavaró az Andor, mert a keresztneves hivatkozással ellentétesnek érzem a szöveged alaphangnemét.

ralf 2010.10.31. 20:02:19

Szerintem mindezek mellett fonto a szubjektív érzet is, azaz, hogy amellett, hogy formailag vagy tankönyvileg bizonyíthatóan demokrácia van, és viszonylag pontosan meghatározható, mikortól nem, az is fontos, hogy demokratikus, jogilag biztonságos, vállalkozási szempontból kiszámítható környezetben érezzük-e magunkat.

Orbánék szerintem feszegetik a húrt, és nekünk kell egy adott ponton jeleznünk, hogy elég, ne tovább. Különösen pedig azoknak, akik a Fideszre szavaztak, de nem arra, amit most csinál. Mert a kormánypárti "ne tovább" messzebbre hangzik.

megmondomdom 2010.10.31. 22:12:09

Van egy határ, és az ezt túllépőket nem szabad megvédeni. Orbánt nem védheti egy demokrata, mert ez az elmebeteg kertitörpe a demokrácia ellensége. Az egész arra hajaz, amikor megvédték Rákosiékat és a kommunista söpredéket még a nagy európai demokraták is, valamiféle demokratikus hozzáállásból, aztán meg megkaptuk az uralmát. Az Orbánc-féle fattyakat nem megvédeni, hanem "megsemmisíteni" kell. A legnagyobb ostobaság a demokrácia védelme címszó alatt a demokrácia elpusztítóit védelmezni. Nekem az az érzésem, hogy ez az elmebeteg kertitörpe a keleti demokráciát akarja meghonosítani itt is. Erre meg semmi szükségünk.
Hozzá kell tenni, vannak időszakok, amikor nem szabad a "demokréciával" pepecselni, hanem az erős kéz politikája kell. Most azonban egyrészt nincs ilyen helyzet, másrészt ez az elmebeteg kertitörpe alkalmatlan lenne a "diktátor" szerepkörére.
Azt hiszem, hogy "kedvenc" kertitörpénk is kezd rájönni, hogy a liberálbolsevik söpredék eltakarítása után se lesz olyan könnyű dolga hagymázas álmai megvalósításához. Már járt pórul nem egyszer, teljesen össze is tört mentálisan, többször nem akarja ezt átélni. Nekem meggyőződésem, hogy a polgári demokrácia alapjait fogja felrúgni a hatalom megtartása végett. Ő már nem akar szabad választásokat, mert csúnyán megégette már magát. Se ő nem akar, se érdekköre, akik a liberálbolsevikokat megszégyenítve rabolják ki az országot, nem akarnak független ügyészséget, parlamenti vizsgálóbizottságokat a nyakukba.
Bár azt hiszem, ők jogilag ügyesebbek lesznek. Lásd például a 30-szoros árú "fényképezkedés".
Vigyorogva beleröhögtek az ember pofájába a parlamenti közvetítés alatt, hogy ne prejudikáljunk. Ez még csak a kezdet volt, sokkal, de sokkal rosszabbra számíthatunk.