A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas LXXXIII.: Békaperspektíva

2011.09.03. 07:00 kolbenheyer

Azt mondani, hogy a világban létező mélyszegénységet hamarosan fel fogjuk számolni, ostobaság. Azonban ebből arra következtetni, hogy nem is érdemes segíteni a szegényeken, nem csak bűn, de még nagyobb ostobaság. Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo Poor Economics című könyvükben (Szegények gazdaságtana; New York, Public Affairs, 2011; csak reménykedhetünk a majdani magyar fordításban) nem az erkölcsi kötelességről akarnak meggyőzni (egészséges embert arról felesleges), hanem arról, hogy a tudomány, főleg a véletlenszerűen kiválasztott, összehasonlítható csoportokon végzett kísérletek, rengeteg kérdésünket megválaszolhatják a szegénységgel kapcsolatban is. A segélyprogramokat folyamatosan ellenőrizni és minősíteni kell, mert a kudarcok legfőbb oka a szerzők szerint nem a jóakarat hiánya, és még csak nem is valamiféle gonosz összeesküvés, hanem a három „I”: az ideológia, az ignorancia és az inercia (angolul jobban hangzik, belátom), azaz, hogy a programokat idealizált célkitűzéssel, a valóság ismerete nélkül, a megszokás erejéből erőltetik keresztül. Lássuk, hogyan kéne máshogy.

A könyv első fele a szegények (szögezzük le: a könyvben a 99 US centnél naponta kevesebből élőket nevezik szegénynek, természetesen vásárlóerő-paritáson számolva) mindennapi életének néhány szeletét veszi sorra, azt, hogy milyen körülmények között, miről és hogyan döntenek. Emeljük ki ebből a éhezés kérdéskörét. Bár a szegények alapvetően éhesek, és kevesebbet esznek az egészségesnél (pl. ezért aprók a dél-ázsiaiak), de mégsem az éhezés jelenti a legfőbb problémát. A gazdasági növekedéssel ugyanis nem növekszik az élelmiszerfogyasztás, sőt India példája alapján éppen hogy csökken. Egyrészt csökken a kalória szükséglet: a csatornázással csökken a hasmenéses betegségek száma, az utakkal csökken a vízhordás ideje, a műtrágyával csökken a fizikai munka mennyisége stb. Másrészt a növekvő lehetőségek felértékelik a megtakarítás és a befektetés lehetőségeit, azaz érdemes egy picit koplalni valamilyen fontosabb célért. A segélyszervezeteknek és a kormányoknak tehát nem az alapvető élelmiszerek osztogatásával kellene foglalkozni, hanem olyan olcsóbb megoldásokkal, amik egészségesebbé teszik a szegények táplálkozását. A kutak mellett osszanak fertőtlenítőt, jódozzák a sót és tegyenek vasat néhány olcsó élelmiszerbe. Ezzel jelentősen lehet javítani a kisgyermekek táplálkozását, ezzel IQ-jukat, iskolai teljesítményüket – és majdani keresetüket.

A könyv második fele néhány intézménynek a szegények életére gyakorolt hatásáról, vagy annak hiányáról számol be. Korunk egyik slágertémája az uzsora és a mikrohitel. Az uzsora magas kamata nem az emberi gonoszság terméke, hanem egyszerű üzleti logika. Aki a szegényeknek hitelez, annak pontosan fel kell mérnie, mennyit, mikor és hogyan képes valaki törleszteni, folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a kölcsönzött összeg sorsát, és gyakran kell megjelennie a törlesztő-részletekért. Ezek az extra költségek beépülnek a hitel árába, a kamatba, ráadásul részben függetlenek az összeg nagyságától, tehát a nagyon kis összegekre nagyon magas teher rakódik. A mikrohitel-intézetek azért képesek versenybe szállni, mert nagyon merev szabályzatuk van: csak fix összegeket adnak, általában csoportoknak, azonnal meg kell kezdeni a törlesztést, és hetente kell fizetni. Ezekkel az eszközökkel mérsékelni lehet a költségeket és a kamatot, de mindennek nagy ára van. A szegények jelentős része továbbra is uzsoráshoz megy, hiszen nála rugalmasabb feltételeket alkudhat ki, igaz magasabb áron. Másrészt a mikrohitel valójában sose elég valódi vállalkozás elindításához: segít a szegények egy részén, de nem a szegénységet megszüntető csodaszer.

A végére hagytam az iskolák példáját, ami ugyan a könyv első felében olvasható, de jól mutatja a személyes téveszmék és a kincstári balfogások végzetes összjátékát. A szegény országok iskolái rosszak, a szegények hamar ki is maradnak belőlük, ezzel is konzerválva szegénységüket. Miért? A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szegények nincsenek tisztában az oktatás valódi előnyeivel: az alapfokú oktatásról nem hiszik el, hogy javítana helyzetükön, csak a felsőfokúról. Ezért aztán csak annak a gyereknek a taníttatását látják fontosnak, akinek esélye van az érettségire vagy diplomára. Másrészt hihetetlen módon visszafogó hatásúak az alacsony elvárások: a szegények elhiszik magukról, hogy kevésre képesek, és aztán úgy is teljesítenek. Ebben már nagy szerepe van a tanároknak, akik mérhetően kevesebb időt, energiát fordítanak a „menthetetlen” esetekre. Az iskolarendszer ugyanis a középosztályra van tervezve, a szegényektől sokkal nagyobb erőfeszítést követelne, amit aztán nem csak nem tudnak, de mint láttuk, nem is akarnak teljesíteni. Ugyanakkor kísérletek sora bizonyítja, hogy ha a tanárok eltérhetnek a rigid tantervtől, motiválják őket, és a gyerekeket és a szülőket felvilágosítják, akkor az eredmények látványosan javulnak. Nem én aktualizálok, a téma teszi. Szerintem Banerjee-nek és Duflo-nak Borsodban is lenne mondandója az oktatás helyzetéről.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan szegénység kolbenheyer olvas duflo banerjee

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr263130750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.