A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas LXXXVIII.: Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

2011.11.12. 07:00 kolbenheyer

Robert Harrisnek nagy rajongója vagyok, nehéz is kivárni egy-egy új kötet megjelenését, pedig hát nyilván köze van a minőségnek ahhoz, hogy nem ír túl sokat. Évekkel ezelőtt olvastam a Cicero ifjúságáról írt Imperium című regényét, de akkor úgy éreztem a másik római témájú mű, a Pompei izgalmasabb, és jobban kitalált. Ám most hozzájutottam a folytatáshoz, és a Lustrum egészen zseniális (Budapest, Gabo, 2011, az angol eredeti: London, Hutchinson, 2009). Cicero konzuli évének, majd az első száműzetéséhez vezető eseményeknek a története, melynek fiktív mesélője a mindent túlélt, öreg Tiro, a politikus egykori titkár rabszolgája. Az öt év (erre utal a cím, ötéves ciklust jelent) alatt felvonul a késői római köztársaság korának minden fontos alakja, akiket ki sem kell találni, annyira lenyűgözőek már a történelmi források alapján is: Caesar, Pompeius, Crassus, Cato, Lucullus, Catilina, Clodius. Róma éppen ellenfelek nélküli világbirodalommá válik, de közben valami nagyon megváltozik: a régi köztársaság a szemünk láttára, ám mégis váratlanul kimúlik. Ennek a kimúlásnak – mert megakadályozni nem tudja – tragikus hőse Cicero. Archetipikus történet, nagyon is illik hozzá a Harris választotta egyik mottó: lehet, hogy a múlt nem előkészület volt a jelenre, hanem csupán a jelen a múlt alkonypírja.

A Lustrum történelmi regény, a legjobb fajtából. Nem könnyítette meg magának a dolgot az író, a korszak és szereplői nagyon ismertek, nem szárnyalhatott teljesen szabadon a fantáziája. De Harrisnek éppen ez az erőssége, a tökéletesen hiteles korfestés. Ciceróról lévén szó, nem lehet megkerülni a beszédeit, és nagyon élvezetes, ahogy ezek tökéletesen belesimulnak a fikció szövegébe. Bár azt mondtam, a kor és a személyek ismertek, a regény sosem válik unalmassá. Egyrészt abban ügyes a szerkesztés, hogy bár Cicero nevét mindenki ismeri, esetleg a Catilina-féle összeesküvésről is hallott, de az átlagolvasó azért nincs pontosan tisztában a Kr.e. 63. év eseményeivel, valamint a római politika második vonalának szereplőivel. Persze, tudjuk, hogy a végén Caesar fog győzni, de hogy pontosan mikor, hogyan és miért, azt már nem. Tökéletesen tartja a könyv az egyensúlyt a korrajz tekintetében is: kellően érdekes, amit az öltözködésről, étkezésről, pénzről, építészetről, kultúráról megtudunk, de a „nyavalyás tények” nem tolakodnak az előtérbe, az író nem kéjeleg a történeti kutatásainak aprólékos eredményeiben. Amiről a legtöbb szó esik, az természetesen a politikai intézményrendszer működése, és ez az, ami miatt nem egyszerű történelmi regénnyel állunk szemben.

Mert a Lustrum másrészt szakma-regény, olyasfajta, mint az ügyvédes könyvek, csak itt éppen politikus a főhős (nem véletlen a példám, Cicero is ügyvédként indul, és az Imperium nagy részében akként praktizál is). Egyrészt roppant tanulságos a római intézmények működésének (meglehetősen hiteles) leírása, másrészt nagyon izgalmas, ahogy ezek használatával a politikusok egymás ellen küzdenek. Róma sosem volt demokrácia, de a hatalomgyakorlás kifinomult művészetté vált, hiszen a népgyűlések, a szenátus, a magisztrátusok, a néptribunusok, a hadsereg, sőt a papi hivatalok összjátéka eredményezte azt a történelmet, amit tanulunk. Ebben eligazodni sem volt könnyű, nemhogy megpróbálni uralni. Cicero eszményi főhős ebből a szempontból is, hiszen homo novusként nem számíthat a patríciusok kapcsolati tőkéjére, mérsékelt (mai szóval azt mondanám: konzervatív liberális) politikusként pedig a plebs indulataira sem. Az ő fegyvere valóban a beszéd, nem a pénz és az erőszak, mint vetélytársai többségének. És persze a furfang, a lépések kiszámítása, az esélyek latolgatása, a rögtönzés képessége. Zseniális figura, de nem eléggé: minden kegyetlensége ellenére nem lehet nem csodálni legyőzőjének, Caesarnak a tehetségét. És ez hátborzongató, mert a diktatúra kiépülése általánosítható, gondolom, minden olvasó meg is teszi, ki valamely más történelmi korra ismer benne, ki a Jedik vezette Régi Köztársaság bukására.

A beszéd és a nyelv visszatérő kulcseleme a könyvnek. Történeti forrásként hitelesít, és egyben a harc legfontosabb eszköze. Ezért mázlisták az angolok: nyelvük szókincse megengedi, hogy szinte minden szakkifejezés eredetiben álljon, de érthető is maradjon. (Elnézést, nem dicsekvésből írom, de eredetiben olvastam a könyvet. Csak belenéztem a magyar fordításba, és amit láttam, nagyon nem volt meggyőző. Nem is értem, hogy Harris műveit – miközben angol nyelvterületen hihetetlenül sikeresek – itthon miért nem valamelyik nagy kiadó adja ki méltó módon.) Harris szövege eltalálja a megfelelő stilizáltságot is, ehhez nagyot segít a kerettörténet. Mivel Cicero szavait nem lehet átírni, ha a leíró részek túl modernek lennének, nagyon kilógna. Ha azok is nagyon archaizálnának, akkor meg dohossá válna. De mivel a szöveget, amit olvasunk a vénséges vén Tiro „írja”, össze lehet csiszolni a két stílust. Az eredmény szónoki: tiszta, meggyőző, választékos, de egyenes. Hiszen a stílus maga az ember.

Kolbenheyer kommentpolitikája

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem róma cicero kolbenheyer olvas robert harris

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr243218326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.