A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

„Árpád szabad népe nem tűr meg idegen zabolát” – a nemzeti függetlenség káros mítosza I.: A nemzet

2012.01.23. 07:00 kolbenheyer

Ez egy Fülke- poszt

A magyar kormány szabadságharcot vív. Ez az értelmezési kerete a jelenlegi gazdaságpolitikának. Megint nem egy szakpolitika tartalma, hanem a köré szőtt mítosz szerez neki támogatókat és ellenfeleket. A mítosz mindig konstrukció, de ezúttal nem csak hamis, de káros is. Szedjük szét.
I. A nemzet (01.23.), II. A függetlenség (01.25.), III. A mítosz (01.27.)


A nemzeti függetlenséget evidens értékként kezeljük, anélkül hogy rákérdeznénk, miért. Pedig az összetett szó egyik eleme sem egyértelmű, úgy pedig nehéz az értékéről nyilatkozni. Kezdjük az elejével. Mi a nemzet? A szótár szerint a nemzet vagy egy bizonyos állam polgárainak összessége, vagy pedig olyan emberek csoportja, akiket a közös származás, nyelv, kultúra és történelem köt össze. Szokás a két kategóriát államnemzetként, illetve kultúrnemzetként leírni, és persze szokás kritikusan hozzáfűzni, hogy az államnemzet tagjait a legtöbb esetben bizony nyelvi és kulturális szálak is összekötik, meg fordítva a kultúrnemzet tagjai is általában egy állam polgárai. De előreszaladtunk. Vegyük az államnemzetet. Ha a nemzet tehát egy állam polgárait jelenti, akkor a nemzeti függetlenség tökéletes tautológia, hiszen nem létezik nem független nemzet. Hiszen maga a független államiság generálta a nemzet fogalmát, azzal magyarázni a függetlenséget nem lehet: ha azért vagyunk franciák, mert létezik Franciaország mint szuverén állam, akkor nem magyarázhatom Franciaország függetlenségének jogosságát a franciák létezésével. Ez zsákutca, ezzel a fogalommal csak leírni lehet egy állapotot („léteznek független nemzetek”), de értékítéletre nem alkalmas.

Akkor vegyük a kultúrnemzetet. Ha van ilyen, akkor feltehetjük a kérdést, hogy jár-e neki a függetlenség. És ilyenkor derül ki, hogy mennyire homályos az egész meghatározás. A közös származás ma már könnyen kideríthető genetikai módszerekkel: éppen innen tudjuk, hogy a nemzetnek nevezett csoportok tagjait semmi ilyesmi nem köti össze. Nincs genetikai eltérés a határ két oldalán lakó emberek között. A közös nyelv nyilvánvalóan nem köt össze olyan nemzeteket, mint a brit és az amerikai, vagy az osztrák és a német, de a hiánya sem szünteti meg pl. az indiai nemzeti összetartozást. A kérdés persze ennél bonyolultabb, hiszen azt is nehéz megmondani, mi egy nyelv. A szerb és a horvát például kettő? És akkor van bosnyák is? Ha nincs, akkor van jugoszláv nemzet? És csehszlovák? De ha ez két nyelv, akkor miért számít egynek a kínai vagy az arab? A közös kultúra végképp nesze semmi, fogd meg jól. Hány magyar népmese kell a magyarsághoz? Az illemszabályok a magyar kultúra részei? És akkor egy orrfújástól magyar lesz valaki? De a legszebb persze a közös történelem. Tessék kinyitni egy történelemkönyvet, mondjuk a középkornál. Na, mi van benne? A Magyar Királyság története. Egy államé. Körbe értünk, saját farkába harapott a kígyó: ha volt állama egy nemzetnek, akkor van történelme, és akkor már nemzet is.

Az államnemzet definíciójával nem értelmezhető a függetlenség, a kultúrnemzeté meg önmagában sem értelmezhető. Persze, hiszen a nemzet – mint annyi minden más is – konstrukció. Akkor van, ha elég sokan azt képzelik róla. Hogy aztán milyen mítoszokat gyártanak hozzá, az nagyon érdekes kutatási terület, de az égvilágon semmi köze sincs magához a nemzet létéhez. Lehetnek azok közösen belovagolt ősök, egyedülálló nyelv, generációról generációra átadott kultúrkincs, vagy épp dicső történelem, mindez a valóság különböző elemeinek értelmezése, azokból szerkesztett önkép, de mindenképp utólagos szellemi teljesítmény, azért találták ki, mert lett nemzet. És ha megnézzük mikor és miért lett, mindig azt a fránya önálló államiságot találjuk a környéken. A nemzet tehát az önálló állam ideológiája. Nem jutottunk előre? Éppen ellenkezőleg! Már tudjuk, hogy nincs eredetileg nemzet, aminek járna a függetlenség, hanem valakik önálló államot hoznak létre, és ehhez szerkesztenek nemzetet annak minden mitikus kellékével. De akkor mi a függetlenség?

Folytatása következik szerdán.

Kolbenheyer kommentpolitikája

7 komment · 1 trackback

Címkék: nemzet függetlenség mítosz

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr263569823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erőmenet 2012.01.23. 16:58:34

p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }Hogy mi motiválhatja a hatalom melletti tüntetés megszervezését, arra kár sok szót vesztegetni. Hogy miféle akusztikája van az ilyesminek, és hogy miféle áthallásai – a húszas évek elejétől az 1957-es május ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerbó 2012.01.23. 10:35:40

Gratulálok, ismét! Ez nagyon ott van. Logikus, világos, érthető. Épp ezért, nagy sikerre ne számíts! :-(

békepap 2012.01.23. 14:40:11

Szerintem a vége kicsit leegyszerűsítő, hogy ti. a nemzet és annak függetlensége az önálló állam függvénye, ha jól értem.

Nyilván egy önálló állam polgárai normális esetben (állam)nemzetet alkothatnak, és ebben tuti van egy csomó utólagos (kultúr)konstrukció is.

De fordítva szerintem nem igaz, hogy egy közösségnek ha nincs (éppen nincs vagy sosem volt) önálló állama, akkor nem lehet kultúrnemzet. Szerintem létezett lengyel nemzet, amíg Lengyelország fel volt osztva, vagy épp megszállva. Nem vagyok nagyon képben a sosemvolt Kurdisztánnal, de azt hiszem, elég világos azon a környéken, hogy ki kurd, ki török, ki arab, ki perzsa stb. De ezek alapján pl. nem értelmes kijelentés az, hogy "a kurd nemzet"? Akkor értelmetlen vagy jogtalan a függetlenségi törekvésük is? Vagy úgy érted, hogy amíg nem függetlenek, addig nem nemzet? (Akkor mi? Etnikum, nép, közösség? És ezeknek a függetlenségéről nincs értelme beszélni?)

Vannak a nemzetfogalomban "konstruált" elemek is, nincs általános szabály, egészen másképp "nemzet" a francia, az amerikai meg a magyar, és politikai, hatalmi érdekek is beleszólnak (osztrák, belga, moldáv stb. nemzetek), de a konkrét esetben azért sokszor mégis világos, hogy miről beszélünk. (Pl. a mi esetünkben szerintem elfogadható, hogy "kultúrmagyar" az, aki magyarul beszél és annak vallja magát, míg "állammagyar" minden magyar állampolgár, és világos, hogy a kettő, ill. a kettő függetlensége nem ugyanaz.)

Szóval csak annyi, hogy ezt a "Már tudjuk, hogy nincs eredetileg nemzet, aminek járna a függetlenség" tételt kicsit erősnek érzem. :)

Szabad Gábor 2012.01.23. 16:08:00

Rombolós beruházások – panasz az Uniónak

"...az összes „országépítő" és főleg pénzmosó beruházást a jelenleg első számú közellenségnek kikiáltott Európa Unió támogatja. Az az Európai Unió, ami ellen a hétvégén kormányforrások szerint közel félmillióan, a valóságban 100-130 ezren állami pénzen, külföldről is fuvarozott és megetetett „hazafi" tiltakozott"

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1503_rombolos_beruhazasok_panasz_az_unionak

Locassen 2012.01.23. 16:54:27

szerény véleményem szerint az államnemzet függetlensége sem tautologikus, attól, hogy állami keretek között él egy adott közösség, még nem jelenti azt, hogy az általuk alkotott államnemzet független.

Ahogy a kora újkorban Erdély sem volt az a töröktől, vagy pl. manapság az EU egyetlen tagállama sem független, lévén, hogy a csatlakozási szerződéssel a függetlenségüket részlegesen feladták (és akkor innen lehet elgondolkodni, hogy a tüntetésen oly plasztikusan megjelenő antikolonialista gondolatnak vajon mi a logikus következménye Magyarországra, mint az EU tagjára nézve).

P.S.: még papíron önálló államok is lehetnek részleges, vagy majdnem teljes függőségben más államoktól (pl. Fehéroroszország Oroszországtól, vagy pár éve Libanon Szíriától, Észak-Korea Kínától, jó pár latin-amerikai miniállam az USA-tól stb.)

szóval kissé életszagúbban kéne nézni a dógokat:)

kolbenheyer 2012.01.23. 18:41:31

@békepap: Nyilván sarkítva fogalmaztam, de szándékosan, hogy a lényegi üzenet átmenjen. A részletekhez pedig: lengyel nemzet volt a felosztás után, de fontos, hogy előtte volt állama, ez teremtette a nemzetet. A kurdok nemzeti mivoltáról hiányos ismereteim miatt nem nyilatkoznék, de úgy tűnik ott is egybeesik a nemzettéválás a függetlenségi törekvéssel (és talán a kezdetét is autonómiák ill. önállósági ígéretek jelentették 1918-23 között).

@Locassen: Természetesen, ezért is lesz még két rész. Tautologikus abban az értelemben, hogy ha függetlennek tételezzük őket, akkor a létük alapján. Ha nem tételezzük annak, akkor meg nincs is ilyen.

Locassen 2012.01.23. 19:39:35

@kolbenheyer: ömm, én átgondolnám azért; igaz ugyan, hogy a konstitutív államelmélet szerint az állam legfőbb jellegzetessége a területén gyakorolt szuverenitás, de a szuverenitás foka esetről esetre változó lehet - azt befolyásolja többek között a más országok által folytatott politika is, és egy ponton túl egy de iure államként tételezett entitás (a nemzetközi elismertség minden jogi eszközével körülbástyázva) mégis tekinthető függőnek. A felvonuló tüntetők ezen gondolati konstrukció logikus végkövetkeztetéseként fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy az államhatalom által a szuverenitás elve szerint kizárólagosan gyakorolt törvényhozási jogkörnek az államhatalom részét nem képező uralmi-hatalmi struktúrák elvitatják, miközben magának az államnak a létét nem vonják kétségbe. Na itt válik el a függetlenség és az államnemzet fogalma.

Ámde mivel a magyarság esetében amúgy is kultúrnemzetről beszélünk, ezért ennek az eszmefuttatásnak esetünkben nincs gyakorlati jelentősége. A dolgozat másik részével kapcsolatban azt a kritikai megjegyzést tenném, hogy a nemzethez tartozás lehetséges feltételei közül kifelejtetted a legfontosabbat: az identitásválasztás lehetőségét - magyarul, hogy az a magyar, aki magyarnak tartja magát. Amennyiben pedig vannak ilyen emberek (jelen tudásunk szerint kb. 12-13 millió azért akad), akkor joggal feltételezhetjük, hogy ők, mint egy a más nemzetektől elkülönülő nemzeti közösség megfogalmazzák azon igényüket, hogy az általuk legjobbnak gondolt társadalmi berendezkedés kérdéseiben a saját közösségük tagjai döntsenek mások helyett - tehát ne egy amerikai, ne egy portugál, vagy egy német. Igazából nem is az a kérdés, hogy mitől lesz nemzet egy nemzet, hanem az, hogy ha már létezik (márpedig néhány elvetemült liberálist leszámítva ezt komolyan senki nem kérdőjelezi meg), akkor hol van a helye a világ többi népei között: alul, vagy felül.

kolbenheyer 2012.01.24. 12:33:15

@Locassen: Kösz, át szoktam gondolni.

Nos, nem válik el a két fogalom, épp hogy összekapcsolódik: a tüntetők (bár én nem a tüntetésről írtam posztot) evidensnek veszik, hogy nemzetüknek jár a függetlenség. Én erre az evidenciára kérdezek rá.

Az én egyik következtetésem is az lesz (előreszaladtunk, a folytatásokból kiderül), hogy a függetlenség valójában történelmi gyakorlat, nem pedig elvi alapjog.

A magyarság esetében te beszélsz kultúrnemzetről. A magyar állam- és kultúrnemzet ugyanis nem esik egybe összemosása (lásd választás törvény) pedig súlyos komplikációkhoz vezet.

Én ugyan nem felejtettem ki az önmeghatározást, te olvastál figyelmetlenül: "Persze, hiszen a nemzet – mint annyi minden más is – konstrukció. Akkor van, ha elég sokan azt képzelik róla." És azért fontos, hogy mit értünk nemzeten, mert enélkül elég nehéz meghatározni, hogy mi a nemzeti függetlenség értéke.