A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 68.: Az egyén kabátja

2012.04.07. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

A Társadalom egy széken ült, lehajtott fejjel, ingben, mellényben, kordnadrágban, zsírosodó haja a homlokába volt fésülve. Nem is vette észre, hogy megjelent a Hold. Fekete selyemkaftánját széles, ezüst szegély díszítette, és tükörfényes katanáját a magasba emelve kiáltott fel: „Én vagyok a Hold!” Ekkor azonban a másik irányból egy megtermett, félmeztelen alak lépett elő, szőke, göndör haja félhosszú, ajka húsosan élveteg. „Én vagyok a Bűn!” – mondta fátyolos hangon, erőlködés nélkül, mégis mindenki hallhatta. A Bűn és a Hold lassan körözni kezdett a Társadalom körül, a Hold katanája ütemesen ütődött neki a selyemkaftán fémdíszeinek, a Bűn egy kolompot vett elő valahonnan, a zaj egyre elviselhetetlenebb lett. Ekkor hirtelen felpattant székéről a Társadalom, fejét a magasba emelte, a Hold és a Bűn megdermedtek körülötte, és mint a farkasüvöltés hangzott fel: „Én vagyok a Társadalom!” A Hold arcán továbbra sem tükröződött semmilyen érzelem, szemei, azok az öreg szemek, viszont mindent tudóan néztek körül: „A Bűn eluralkodott a Társadalmon.” A Bűn, ajkán halvány, ám gúnyos mosollyal még egy kolompot húzott elő, és a Társadalom kezébe nyomta, húsos ajkát a füléhez érintve valamit súgott neki, majd felnézve, kissé rekedten mondta: „Ez pedig a Hold tánca.” A Hold, mint akit hipnotizáltak, táncolni kezdett, katanáját két kézzel a feje fölött rázta, egy helyben állva körözött a csípőjével, miközben a Bűn és a Társadalom ütemesen kolompolt. Csak a szemében látszott a fájdalom.

A kolompolás csak akkor szakadt hirtelen félbe, és a Hold akkor hagyhatta abba őrült tekergőzését, amikor egy alacsony, jellegtelen arcú egyén lépett be. „Én vagyok az Egyén!” – mondta kedvesen, fekete dzsekijét levette és az üresen álló szék karfájára dobta. Farmerjében és ujjatlan pólójában kicsit gyámoltalannak tűnt, ahogy mosolyogva körülnézett. A Hold üresen kongó hangja szólalt meg: „A Társadalom eluralkodott az Egyén felett.” A Társadalom határozott mozdulatokkal visszaadta az Egyénre a kabátot. Égővörös testű és narancsvörös hajú figura robbant be középre, sziszegve kiáltotta: „Én vagyok a Tűz!” A Bűn a rettenet és a kéj perverz keverékével a hangjában rikoltotta: „Nézzétek! A Tűz elborít mindent!” A Tűz a társaság közepén lángolt, szikrázott, csapkodott jobbra-balra, majd egy utolsó lobbanással eltűnt. Az ekkor belépő alak a többiekhez képest is szürreális volt. Testhez simuló fekete ruháján itt is, ott is ezüst flitterek, fején csillogó ezüst kalap, amelyről körbe-körbe parókaszerűen ezüst fonatok lógtak. „Én vagyok a Magántulajdon!” – szólalt meg csengő hangon, mire a Hold felreccsent: „A Magántulajdon megbéklyózta a Társadalmat és az Egyént!” Valóban, a Magántulajdon szorosan átölelte egy-egy karjával, és magához szorította a Társadalmat és ez Egyént. A Bűn nyeglén jegyezte meg: „A Magántulajdonnal együtt megjelent az Igény is.” A fürge, apró lény, kapucnis pulcsiban és piros, silddel hátrafele felvett baseball-sapiban szerényen meghajolt. „Én vagyok az Igény!” – mondta, és fekvőtámaszozni kezdett. Aztán felüléseket csinált. Aztán elölről az egészet.

A fekete bőrkabátos, csuklyás, napszemüveges, garbós alak már egy ideje ott lehetett, vagy talán csak lassan sűrűsödött össze lényévé a sötétség. „Én vagyok a Paradoxon! Ez pedig a Magántulajdon tánca!” – kiáltotta, és a Magántulajdon táncolni kezdett. Elengedte a Társadalom és az Egyén vállát, de táncával lekötötte elméjüket. A Paradoxon felsüvöltött: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa!” Mindannyian meghajoltak: „Ámen.” Vörös köpenyes alak rohant be, hüvelyéből kardot rántva: „Én vagyok a Büszkeség! Tanuld meg a víztől követni utadat, tanuld meg a tűztől: mindből hamu marad. Tanulj az árnyéktól őrködni éberen, tanulj a sziklától megállni helyeden. Tanuljál a Naptól, mely nyugovóra tér, tanulj a szellőtől, mely lombok közt pihen: Hogyan kell életed leélni csendesen.” A Paradoxon hangja megint felvijjogott: „Allah az egyetlen Isten, és Mohamed az ő profétája.” Mindannyian meghajoltak: „Ámen.” Mintha eltévedt volna, zavartan körbe-körbe nézve, vézna, kockás inges, vastag szemüveges figura lépett elő: „Én vagyok a Magány! Aaaaa!” – és nagyot legyintett. Úgy látszik ragadós volt, mert mindenki vele legyintett: „Aaaaa!” Erre a Magány újra: „Aaaaa!” És megint csak mindenki: „Aaaaa!” És megint a Magány: „Aaaaa!” És mindenki: „Aaaaa!” A Paradoxon felcsattant: „Sátán élvezetet képvisel az önmegtartóztatással szemben.” Mindannyian meghajoltak: „Ámen.” A Bűn lassan, élvezettel ejtette ki a szavakat: „Ha a Magány valahol felüti a fejét, a Büszkeség eltűnik.” És a Büszkeség valóban eltűnt. A Bűn hangja tovább tekergőzött: „A Paradoxon meghalt.” És a Paradoxon görcsösen rángatózva meghalt.

Az Egyén, mint ha kábulatból ébredne, rekedt hangon megszólalt: „Nézzétek, a Hold mondani akar valamit.” És a Hold, erőlködve, merev arccal, de könnyes szemmel azt mondta: „Vakok vagytok, és kicsinyes szemetek elsiklik az Egyén szabadsága felett. Sose hagyjátok, hogy az Egyént megbéklyózza a Társadalom és a Magántulajdon!” Cintányér csendült. Az Egyén levette a kabátját.
Mindenki meghajolt, úgy köszönték meg a tapsot.

Jó móka volt, köszönöm Nektek, akiket illet.

Kolbenheyer kommentpolitikája

 

2 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr564066567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerbó 2012.04.07. 11:59:16

Kedves Kolbenheyer, mi ez az apróbetűs utóírat a végén? Mit akar ez jelenteni? Én még hallom a tapsot...

kolbenheyer 2012.04.07. 18:44:48

@Gerbó:
Öööö... ha megnézted a linket, akkor láttad, nos, láttad, amit láttál. Nekik köszöntem a szórakozást.