A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Alulról szerveződik

2013.03.27. 11:00 Horváth Andor Márton

Alulról szerveződik az egyetem. Tegnap két kiváló előadást egy kiváló vita követett az ELTE-n, és még csak nem is a kar, pláne nem az egész egyetem, csupán egy intézet szervezésében. A dolog kiváltó oka a hírhedt matricázós eset volt, mely mutatta, hogy a HÖK-ből kidobott szélsőjobb milyen aktivitásba kezdett az ország legöregebb egyetemén. Az Angol-amerikai Intézet pedig elkezdte megvédeni az egyetemet.

Először Ferencz Győző költő-irodalomtörténész mondta el a húszas évekbeli egyetemi zsidóverések történetét. Előadásából kiderült, hogy a zsidóellenes agresszió folyamatosan nőtt a húszas évek elején mind a társadalomban, mind pedig az egyetemeken. Ennek lett az eredménye az egyetemi zsidóverés, aminek kapcsán oktatókkal szembeni tettlegesség is előfordult. Ez az agresszió 1928-ban, a numerus clausus-törvény, az egyetemi "faji" kvóták eltörlése után kapott még inkább lángra.

A második előadó, Kovács András szociológus, az antiszemitizmusról beszélt. Arról, hogy az antiszemitizmusnak alapvetően különböző formái, "dimenziói" vannak, és a jelenség magyar lakosságon belüli arányáról. Rendkívül érdekes, hogy 2009-ben hirtelen 3%-ról 17%-ra ugrott az antiszemitizmussal kapcsolatos kérdésekre nem válaszolók száma, majd 2010-től ez az érték ismét 2%-ra esett vissza, az antiszemitizmus mért aránya azonban 15%-ról 30%-ra ugrott. Tehát már 2009-ben megduplázódott az antiszemiták aránya, viszont 2010-től már ki is merték mondani - ugyanis ekkor jelent meg a Jobbik a parlamentben.

Előadásának azonban más volt a legfontosabb tanulsága. Az a tanulság, hogy mi, nem-antiszemiták, többségben vagyunk. Hiába tesz a szélsőjobb úgy, mintha a többséget képviselné. És ezt meg is kell mutatnunk, mert különben a szélsőjobb vonzani fogja azokat, akiknek elég vonzó a vélt többséghez tartozás.

Vitakultúra

Az előadásokat a ma megállapodással lezáruló egyetemfoglalás néhány szervezője által vezetett vita követte. Az egyetemfoglalók fórumaikhoz remek vitamódszert eszeltek ki. Hangos megnyilvánulások helyett mutogatnak, mutogatás helyettesíti a tapsot, a nemtetszés-nyilvánítást, az unalmat, mindent mutogatással jeleznek a moderátoroknak. Szigorú megszólalási sorrend van, nincs egymás szavába vágás. A jelenlévő tanárok és diákok teljesen kényelmesen vették át ezt a rendszert, és fél óra alatt olyan vitában volt részünk, amilyen nem ritkán jut az ember egy egyetemi fórumon.

Több fontos téma merült föl. György Péter, akit a tegnapi posztban jól kicikiztem, vonta le a legfőbb tanulságot, amiben a legtöbb résztvevő egyetértett: az egyetemnek le kell mondania a politikamentességről, amennyiben a társadalom kilép a normális működéséből. Antiszemita matricák tanárok ajtaján, vagy lényegi társadalmi hatás nélküli faji alapú gyilkosságsorozat (Tatárszentgyörgy), ezek mind jelzik, hogy a társadalom nem működik normálisan. György Péternek igaza volt abban is, hogy az utóbbi eset sokkal súlyosabb.

Ugyanis a vitában egyetértés volt abban is, amit tegnap írtam, azaz hogy a matricázók gyáva emberek, s nem lehetünk büszkék arra, hogy ők is nemzetünkhöz tartoznak.

Még rengeteg izgalmas dolog elhangzott ezen az estén, hiába ért véget három perccel a kitűzött időtartam előtt. De nem kell csüggedni. Az Angol-amerikai Intézet demokrácia-estjei folytatódnak, az egyetemfoglalók fórumait pedig az egyetemfoglalás mai lezárása után is megtartják.

Az egyetlen csüggesztő dolog az volt, hogy úgy látszik, minden antiszemita gyáva. Egy nyikkanásnyi antiszemitizmust sem lehetett hallani. Én kicsit csalódott voltam, azt vártam, hogy lesz legalább egy bátor katonájuk, aki a "gárdisták" pincérmellényében jelenik meg, és szemtől szembe is el meri küldeni a zsidó tanárokat. Hát nem merte. Annyi baj legyen.

13 komment

Címkék: györgy péter náci zsidó cigány jobbik antiszemitizmus elte

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr65175042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.03.27. 19:15:22

Na ja. Alulról szerveződik. Kovács Péter KISZ titkár a szervezet nevében meghívja X,Y előadót aki partizán élményeiről mesél.

A nácik nem mertek eljönni. (Még szép)

Tényleg nagyon izgalmas. Ki a faszom pazarolja az idejét egy ilyenre?

Kara.kán 2013.03.27. 19:22:20

@Fejesrob: a nácik patkányok,csak csoportosan bátrak. te is pazaroltad az idődet

Fejesrob 2013.03.27. 19:35:36

"Antiszemita matricák tanárok ajtaján, vagy lényegi társadalmi hatás nélküli faji alapú gyilkosságsorozat (Tatárszentgyörgy), ezek mind jelzik, hogy a társadalom nem működik normálisan. György Péternek igaza volt abban is, hogy az utóbbi eset sokkal súlyosabb."

Tatárszentgyörgy esetében egyre több jel utal arra, hogy köze nem volt ehhez a "társadalomnak", annál inkább az előző kormánynak.

Na ennek boncolgatása lett volna izgalmas.

Larry Silverstein 2013.03.27. 21:00:56

'hírhedt matricázós eset volt, mely mutatta, hogy a HÖK-ből kidobott szélsőjobb milyen aktivitásba kezdett az ország legöregebb egyetemén. '

- Erre van valami bizonyíték? Elég laza hogy erre felépíted a posztot...:)

'Antiszemita matricák tanárok ajtaján, vagy lényegi társadalmi hatás nélküli faji alapú gyilkosságsorozat (Tatárszentgyörgy), ezek mind jelzik, hogy a társadalom nem működik normálisan.'

- Ennyi? Akkor a többi társadalom mit szóljon? Mondjuk az izraeli, ha már GyörgyPéter.

'Ugyanis a vitában egyetértés volt abban is, amit tegnap írtam, azaz hogy a matricázók gyáva emberek, s nem lehetünk büszkék arra, hogy ők is nemzetünkhöz tartoznak.'

- Én is rögtön gondoltam hogy kaftánosok voltak.

'Én kicsit csalódott voltam, azt vártam, hogy lesz legalább egy bátor katonájuk, aki a "gárdisták" pincérmellényében jelenik meg, és szemtől szembe is el meri küldeni a zsidó tanárokat.'

- Ne félj ami késik ne múlik. És ami megtörtént 100szor, miért ne történne meg 101edszer?

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.27. 21:27:05

A "bátor katonák" nem nagyon mernek megjelenni, ha nincsenek legalább háromszoros túlerőben (és akkor is lehetőleg csak negyvenkilós lányok legyenek a túloldalon), ennek megfelelően kellene szervezni valamit. ;-)

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2013.03.27. 21:42:19

@Larry Silverstein: Megtörtént százszor? Nem emlékszem olyanra, hogy ilyen szintű kulturális eseményen olyan szinten kulturálatlan emberek jelentek volna meg, mint azok a "gárdisták".

Másrészt: a "magatokfajtának" (és itt nem származásbeli különbségre célzok) miért kell mindig pont Izraelt felhoznia példának? De jó, hozzuk fel. Izraelben a társadalom nem működik normálisan. Egy lassan évszázados fegyveres szembenállás, szinte folyamatos háborús helyzet van, aminek egész népek látják a kárát. Izrael polgárai is, de egyébként az ideiglenes Palesztina lakosai a leginkább - hiszen nekik nincs jól működő gazdaságuk, és a többi iszlám ország és kitaszítja őket, de semmiképp nem fogadná be a menekültjeiket. Ez nem egy normálisan működő társadalom.

Ennek megfelelően, György Péter véleménye alapján, helye van az izraeli egyetemeken is a politikáról, társadalomról való diskurzusnak. Jól látod.

Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy Izrael ettől még természetesen nem a bűnös állam, és kormánya sem a legnagyobb bűnös azon a környéken. Szíria, Líbia, Irán, Egyiptom - ezen országok éppen aktuális kormányai sokkal meredekebb dolgokat műveltek az utóbbi években, mint amiket egy ilyen Netanjahu-féle pocsék szélsőjobbos kormány álmodni merne.

Larry Silverstein 2013.03.27. 22:39:46

@Horváth Andor Márton: ilyen szintű kulturális eseményen - milyen szintü?

kulturálatlan emberek jelentek volna meg, mint azok a "gárdisták". - A zsidó gárda kultúrált, a magyar kultúrálatlan?

a "magatokfajtának" (és itt nem származásbeli különbségre célzok) miért kell mindig pont Izraelt felhoznia példának? - Neked miért kell György Pétert kultúremberként ábrázolnod? Egyébként Izrael róla jutott eszembe, meg arról hogy tényleg ezt sikerült összekaparni rasszizmusügyileg?

György Péter véleménye alapján, helye van az izraeli egyetemeken is a politikáról, társadalomról való diskurzusnak.

- Sőt magának György Péternek is ott van a helye az izraeli egyetemeken

Izrael ettől még természetesen nem a bűnös állam, és kormánya sem a legnagyobb bűnös azon a környéken. Szíria, Líbia, Irán, Egyiptom - ezen országok éppen aktuális kormányai sokkal meredekebb dolgokat műveltek

- Ez a ti ügyetek mo-n csak a zsidókkal van dolgunk. Akikkel nem dicsekedtek. Akikért nincs bocsánat. /Úgy tudod elképzelni, hogy amennyire nem mozgat téged a határon túli magyar kínja, annyira nem érdelkel engem hogy neked nem tetszik Irán v. Egyiptom/

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2013.03.27. 23:09:46

@Larry Silverstein: Olyan élvezetes a blogolás, az ember mindig tanul valamit.

Létezik "zsidó gárda"? Másrészt - én a "Magyar Gárda" szervezetet mindig idézőjelesen használom. Ők használják ezt a szót, én a nemzetünk érdekeivel és értékeivel is ellentétesnek tartom őket, illetve a "gárda" szó elit jellegével is szembeállítom azt az ál-rendet, amit ők képviselnek.

Tegnap egyébként nem csak zsidók voltak jelen. Viszont bátran kijelenthetem: csak olyanok, akik büszkék magyarságukra. Ha elolvastad a cikket, láthatod, hogy a kutatások szerint a magyarországi lakosság 70%-a nem antiszemita. Márpedig a zsidók aránya (nehezen mérhető) tudtommal 1% alatt van. Tehát: a "Magyar Gárda" kulturálatlan, a tegnapi résztvevő közönség, azaz az a kétszáz egyetemi diák, oktató és egyéb _tapasztalatom szerint_ kulturált volt. Ha ott lettél volna, magad is meggyőződhettél volna erről.

György Pétert nem kell szeretni ahhoz, hogy igazat adjunk neki. Amint szintén a cikkben említem, tegnap nem tudtam megállni egy oldalvágást, és hivatkoztam a cikket, amelyben Tatár György nevetségessé teszi a tudományos munkáját. Én magam is feltettem neki zavarba ejtő kérdést egy pódiumbeszélgetésen, ahol orbitális marhaságot mondott. De tegnap igaza volt.

Azt mondod, nem érdekel Irán vagy Egyiptom? Akkor Izrael politikája se érdekeljen, mert ahhoz bizony ezeknek az államoknak vaskosan közük van. A magyarországi zsidókról nem tudom, miért teszel ilyen kijelentést. Én csak rendkívül mérsékelten vagyok zsidó származású, életemben kb. kétszer jártam zsinagógában, és soha nem péntek este, mégis sértésnek és személyeskedésnek veszem utolsó bekezdésedet. Miért nincs értem bocsánat? Miért veszel engem egy kalap alá olyanokkal, akiket meg sem nevezel, és akikkel talán soha nem is találkoztam? Kikről beszélsz mégis? Engem akartál megsérteni a dédszüleim miatt, vagy kicsodát?

És melyik határon túli magyarról beszélsz? Arról, akinek én szerveztem anyanyelvi tábort már diákkoromban, vagy arról, akinek kettős állampolgárságáról támogató írást írtam ezen a blogon 2010-ben?

Van fekete és van fehér. Én az általad említett dolgokban nem vagyok fekete, pedig van zsidó származásom. Te viszont feketének tituláltál a zsidó származásom miatt. Ettől én nem lettem feketébb, te viszont igen.

Larry Silverstein 2013.03.27. 23:34:23

@Horváth Andor Márton:

alfahir.hu/zsido_garda_alakult-20130114

'az ember mindig tanul valamit.' - annyit mindenképpen hogy ezt sem megírni, sem betiltaninem kell. A magyarokra nyilván a magyar gárda jelent veszélyt.

'én a nemzetünk érdekeivel és értékeivel is ellentétesnek tartom őket' - a nemzetetekkel ellentétes érdekü, igy igaz

'Ha elolvastad a cikket, láthatod, hogy a kutatások szerint a magyarországi lakosság 70%-a nem antiszemita. - 'keressek más kutatásokat? Minek untassuk egymást, mi az hogy antiszemita? Akik utálják a zsidót vagy akit a zsidók utálnak?

Egyébként gratula, sikerült meggyőznöd hogy értelmes vagy és az ritka. Bocsánat hogy egy kalap alá vettelek GyörgyPéterrel vagy Hellerrel. Sajnos a kettős identitásúaknak (származástól függetlenül, de érdekektől nem függetlenül) néha választania kell. Ha nem a magyart választja akkor nekem mindegy minek tartja magát, az érdekel mit tesz.

Pl.: Látod a nickemet, irónia. Egy bünözőről van szó, akit nem azért utálunk mert zsidó (viszont zsidó), hanem azért mert bünöző.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2013.03.27. 23:52:56

@Larry Silverstein: Örülök, hogy sikerült meggyőznöm az értelmességemről - felebaráti szeretetből örülök.

"a nemzetetekkel ellentétes érdekű, igy igaz" - én tréfából szoktam mondogatni, hogy vannak francia nemzeti érzelmeim, de ez csak kultúrpoénkodás. Valójában egyetlen nemzeti identitásom van, a magyar. Ennek fényében értelmezd a saját állításodat.

A kutatásokról: Kovács András nagyon értelmesen magyarázta el, milyen fajtái vannak az antiszemitizmusnak. Azt hiszem, választ adott volna a te kérdésedre is, hogy kit nevezzünk annak. Én a tágabb értelemben vett antiszemitizmus statisztikáját használtam, és még így is 70% _nem_ antiszemita. Tehát a mérések szerint - és meggyőző volt a statisztikák szakszerűsége - az ország 70%-a nem utálja "a zsidót", vagy az ország 70%-át nem utálják "a zsidók". Egyik esetben a Jobbik kisebbségben van, a másik esetben pedig "a zsidók" nem utálják Magyarországot. Szerintem mindkét állítás igaz.

Sok szempontból egy kalap alá tartozom GyörgyPéterrel vagy Hellerrel. És pontosan akkora a zsidó identitásom, amekkora zsidóellenességgel éppen szembesülök. Nem ezt az egy-kalap-alá-vevést nehezményeztem. Te nem definiáltad pontosan azt a csoportot, "akikért nincs bocsánat". Nekem mindegy, mi a véleményed GyP-ről vagy Hellerről, de a fajgyűlölet kényes terület, úgyhogy hacsak nem az öncélú (intellektuális) rombolás a célod, érdemes pontosan fogalmazni.

Ugyanis nem, senkivel szemben nem baj, hogy zsidó a származása. Lehetnek zsidó bűnözők, de őket bűnözőségük szempontjából nem zsidó származásuk, hanem bűnöző voltuk köti össze. Részben keresztény neveltetésem mondatja velem, hogy a zsidóságot a bűnözőséggel összemosni - bűn, az igazi, bibliai értelemben. Ezért mondom, hogy kényes a téma, könnyű figyelmetlenül bűnbe esni - bár a bűnbeesésnek ez általános tulajdonsága.

A válaszaim részletességéből láthatod, hogy én is tisztelem az értelmes kommenteket. De az a véleményem, hogy súlyos logikai ugrások során vállalhatatlan állításokra jutsz. Lehet ezeket visszagörgetni, de egyáltalán nem tűnsz fanatikusnak, úgyhogy érdemesebb talán feltenni a kérdést: pontosan kikkel van bajunk? Melyik személyekkel? - és akkor kiderül, hogy igen, _valakik_ eljátszották a politika becsületét és Magyarország gazdaságát a demokráciánk első huszonpár évében. De ezeknek a _valakiknek_ nem közös a származásuk. Ennél rosszabb és bonyolultabb az összefüggés közöttük.

Larry Silverstein 2013.03.28. 00:26:08

@Horváth Andor Márton: 'Te nem definiáltad pontosan azt a csoportot, "akikért nincs bocsánat".'

- Kun Béla, Szamuely, Trockij, Marx, Rosa luxemburg, Cohn Bandit, Rákosi, ÁVH, Gerő Ernő a kultúra nagyjait nem tudnám felsorolni

'Részben keresztény neveltetésem mondatja velem, hogy a zsidóságot a bűnözőséggel összemosni - bűn, az igazi, bibliai értelemben.'

- Ki mondta hogy szent vagyok? A talmud szerint a gój állat, nem ember, részben zsidó érdeklődésem szerint ez vallásos parancs.

Természetesen nem minden keresztény tartja magát a parancshoz, és utálja felebarátját. Vagy azt sem tudja mi a kereszténység, de a neveltetésében, az erkölcseiben azért benne van, hogy mit kéne tennie. Az ijesztő azonban az, hogy ez az erkölcsi alap a nem vallásos zsidókból is kificcen, akkor is, ha messziről sem láttak talmudot. És ez pontosan akkor történik, amikor helyzet van.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2013.03.28. 22:45:04

@Larry Silverstein:
"
- Kun Béla, Szamuely, Trockij, Marx, Rosa luxemburg, Cohn Bandit, Rákosi, ÁVH, Gerő Ernő a kultúra nagyjait nem tudnám felsorolni "
ez egy csoport???

legeslegujabbkor 2013.03.31. 15:17:23

@Larry Silverstein: Azt hiszem először magadat kellene valahol elhelyezni, mert sokat segítene rajtad, ha tudnád, ki vagy te és miben hiszel, nem kellene ilyen kétes egyéneket felsorolnod, akikkel szemben meghatározod magad. Még nagyon billegsz.