A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Milyen egy élhető ország?

2013.07.24. 07:00 R_John

bankito222.jpgTíz napot töltöttem Angliában, rég nem gondolkodtam ennyit azon, hogy érdemes lenne megpróbálni néhány évet külföldön élni. Ott mindenki nyugodtan vállalja az összes identitását, és legalábbis látszólag senki nem ítéli meg a tőle eltérő embereket látványosan. Itthon nem kell messzebb mennie senkinek a megítéléshez, mint a sarki pizzázó. Londonban a metrón annyiféle embert láttam feszültség és konfliktus nélkül, hogy elképzelhetetlen volt, hogy ezután igazán jól érezhessem magam Budapesten. Az első adandó alkalommal fel is löktek a teljesen üres Körúton, pedig volt hely elég mindenkinek. Ettől persze még nekem is nyilvánvaló, hogy máshol sem tökéletes minden, de Hollandiában, Angliában élő barátaink szerint az biztosan igaz, hogy azok toleránsabb társadalmak.

Ami valójában gondolkodásra késztettett az az itthoni lehetőségek hiányán kívül a megítélés. Folyamatosan megítélnek mindenkit Budapesten, a töprengésnek egyáltalán nincs helye, aki picit is más, az már legalábbis fura, de inkább gyanús. Úgy pedig elég nehéz élni, hogy megnéznek, ha piercinget hordasz, ha túl hosszú/túl rövid a hajad. Úgy se könnyú Magyarországon élni, ha valaki vállalni akarja, hogy meleg - legjobb esetben csak megnézik, rosszabb esetben bántalmazzák is. Ha valaki a Kazinczy utcán kívül kipában megy sétálni, biztos, hogy azonnal a figyelem középpontjába kerül. Hollandiában, Anglia városias részein ezek nem számítanak. Ugyanis csak az a lényeg, hogy valaki jó ember-e, teljesít-e a munkájában, barátai bízhatnak-e benne, részt vesz-e a családi életben. Ezek pedig nem függnek sem a vallástól, sem a nemi identitástól, de még csak attól sem, ha valaki valamilyen életmód-szerinti szubkultúrához tartozik. 

Péntek délelőtt elindultam a Bánki-tó fesztiválra, amit sok szempontból nem szeretek: messze vannak a helyszínek egymástól, mindig kevés a WC, viszont tele van ismerősökkel barátokkal. A hangulat pedig évről évre úgy alakul, mintha ismét Londonban lennék. Bárki bátran vállalhatja az összes identitását. Senkit nem fognak megítélni, ha meleg, zsidó vagy kutyás. Egy olyan Magyarországon, ahol mindenki bátran vállalhatja az identitását, nem csak, hogy mindenki boldogabb, de a gazdasági fejlődéshez szükséges kreatív energiák is felszabadulhatnak, hiszen nem azt kell kitalálni napról napra, hogyan rejtsék el az identitásukat a fürkésző tekintetek elől..

Love_your_country,_not_government.jpgMa viszont minden abba az irányba mutat, hogy egyre nehezebb a nem konzervatív mainstream által elvárt módon élőknek léteznie ebben az országban. Bár a Budapest Pride-on rengetegen vettek részt, még így is csak hatalmas rendőri biztosítással lehetett megtartani, ráadásul az elvonulók biztonságát a rendőrség már nem garantálta. Bánkon ez elképzelhetetlen, nem volt szükség különösebb intézkedésekre, mindenki biztonságban érezhette magát, még a részeg Együtt-PM aktivisták is.

A szabadság érzése aztán este, a Rotfront koncerten teljesedett ki. Világos volt, hogy itt csak az egyéni teljesítmény számít és nem az, hova sorolható. Jó volt újra átélni, hogy szeretem ezt az országot, ahol, ha csak egy hétvégére is, de mindenki boldogan lehetett az, ami, és nem kellet magából semmit elrejtenie - csak egy ilyen Magyarország lehet igazán sikeres.

5 komment · 1 trackback

Címkék: anglia nemzet szabadság bánki-tó fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr665418893

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.24. 12:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 10:21:58

"Ma viszont minden abba az irányba mutat, hogy egyre nehezebb a nem konzervatív mainstream által elvárt módon élőknek léteznie ebben az országban."

Hála Istennek, a magyar még nem züllött le teljesen.

bunk0 2013.07.24. 12:25:06

Ha egy külföldi jön Budapestre, tíz nap alatt ő is fog látni piercingeseket, kutyásokat és kipásokat békében sétálni az utcán, de nagyot hibázna ha ebből következtetéseket akarna levonni.

Lehet hogy tényleg nem csak tíz napot kellene eltöltened Angliában hanem jópár évet és akkor máshogy látnád ezt a tolerancia dolgot.

Mondjuk látnád mekkora erőfeszítést okoz nekik, hogy ne húzzák el a szájukat undorodva amikor megtudják hogy keleteurópai vagy, megtudnád milyen az amikor belekötnek a barátnődbe muszlim környéken, csak hogy pár dolgot említsek.

Éhes_ló 2013.07.25. 18:02:45

Ez egy szar post volt, tele negatív előítélettel a magyarok és Magyarország iránt.

Sohasem értettem amikor a magadfajták ilyeneket írnak, ha így éreztek, ezt gondoljátok, akkor minek éltek, írtok, blogoltok itt a sok rasszista,intoleráns bunkó magyar bennszülött között?

A határok nyitottak és tárt karokkal várnak benneteket az Usa-ban Ausztráliában, Kanadában és a toleránsabbnál toleránsabb ejrópaji helyeken, mint a franciák, németek, hollandusok és ángliusok
.
Vagy nem, de ez benneteket sosem zavar, ha Magyarországot fikázhatjátok.

Húzzatok innen, kevesebben leszünk, de kellemesebben, az tuti.

Gerilgfx 2013.07.30. 01:25:52

de most komolyan, aki ennyire imádja a multikulti-zsidókutyás-kipáspiercinges varázslatot, az miért nem költözik az usába? ezt mindenféle prejoratív felhang nélkül mondom. magyarországon az utóbbi években beindult folyamatok csak mégdurvábban fognak folytatódni, nem fognak visszájukra fordulni. ez a demokratikus össznépi döntése a magyaroknak, ezt tudomásul kell venni. akik a multikultit szeretik, azoknak a magyar kultúra csak egy a sok közül, amit nyugodtan itt lehet hagyni.

angliában meg megszólni azért nem mert se az angol, se a muszlim, se a nemtudoménmilyen ember, mert ltáta rajtad, hogy valami keleteurópai vagy, aki lehet, hogy 40 ismerősével fog visszajönni, hogy halálraverje, ha felbosszantják. hát ennyit az előítéletekről :D

Gerilgfx 2013.07.30. 01:27:46

(amúgy én ismerek angolokat. mármint, tényleg ismerem őket. és 10ből 6 kb egy kiírtandó darab szarnak tart az összes fajtársammal együtt, kizárólag azért, mert magyar vagyok. persze ezt csak több év ismertség után merték elmondani, amikor tudták, hogy ez a barátságunk kapcsán már nem oszt/nem szoroz majd...)