A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 125.: Az első

2014.06.14. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

P1040811.JPGÚjra megnézte, hogy lehalkította-e a telefonját, nagyon nem akart semmi zajt. Persze, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a kölyök csak úgyis utána hívja fel. De szeretett biztosra menni: mi van, ha valami váratlan történik, megijed a kölyök, és tanácsot akarna kérni tőle. A telefoncsörgés a téli csendben iszonyú hangos lenne, és a meglepetésnek annyi. Nem azért ülnek itt órák óta a hajnal előtti hidegben, hogy egy telefon mindent tönkretegyen. Megmozgatta a lábujjait a csizmában, minden rendben volt, de a tapasztalata szerint azok kezdenek leghamarabb elérzéketlenedni. Akkor mozogni kell, hiába a lapulás és leselkedés, az elgémberedett vagy elfagyott lábujjakért nagy árat fizetne. Vajon a kölyök gondol-e erre. Neki is ülnie kell, csak úgy van takarásban, ráadásul görnyedten, bele-belenézve a távcsőbe. Tiszta hülyeség, ami a filmekben van, hogy a mesterlövészek csak a távcsövön át néznek. Nincs ember, akit ne zavarna, hogy csak egy pontot lát, kell az összkép, ráadásul a mozgást könnyebben veszi észre az ember a perifériás látásával. Ha már sejted, hol van, amit keresel, akkor jön a távcső. Persze, közben bele-belenézel, hogy a becsült távolság jól van-e beállítva, ilyenek.

Hagyományos értelemben nem izgult, nem vert gyorsabban a szíve, nem volt görcsben a gyomra. De nem volt tejesen biztos abban, hogy a kölyöknek sikerül. Mert egész más a gyakorlás, és más élesben. Pontosan lőtt, nem vitás, de a gyakorlótéren. Nem remegett a keze, igaz, a tanítás során. Mindez lényegtelen, nyilván szükséges feltétel, de kevés a sikerhez. Ami inkább biztató volt, az az elszántsága. Akarta már az első alkalmat, nagyon akarta. De aztán, amikor éjfél után felkeltek, felöltöztek, és elindultak, látta, hogy idegesebb, a szokottnál gyorsabban szakadtak ki a szájából a párafelhők. A hold még fenn volt, a fehér hóban jól lehetett látni, és mínusz kettőben meg sem fognak fagyni, a fegyver gond nélkül működik. Mindent előkészítettek. Három napja figyelik, tudják, mikor jár erre. Már a sziluettjéről felismerik. Már többször elintézhette volna, de azt akarta, ez legyen a kölyöké. Nem akármi elsőre. Együtt mentek a leshelyre. Megvárta, amíg a kölyök elhelyezkedik, megnézte, hogy teljesen láthatatlan-e. Csak utána ment tovább. Nem akart ott maradni, egyrészt nehezen fértek volna el, kockáztatva a lebukást, másrészt tudta, hogy ezt egyedül kell megoldania. Nem lehet mindig mellette, nem is lesz.

Megmozgatta az ujjait a kesztyűben, és a vállaival is körözött néhányat. Nem akart elgémberedni. Ha a kölyök elhibázza, nagy az esélye annak, hogy erre menekül. Megbeszélték, hogy ha így lenne, megpróbálja ő is. Ha elsőre nem sikerül, úgysem fog soha többé erre jönni hajnalban, nincs értelme megtartóztatnia magát. A kölyöké a lehetőség, ha nem tud élni vele, akkor nem fogja ő is kihagyni. Persze, csak ha erre menekül, ami nem teljesen biztos. Az órájára pillantott. Most már bármelyik pillanatban megtörténhet. A telefonját már nem akarta elővenni, nehogy épp akkor történjen minden. De nem rezgett, úgyhogy nincs semmi baj. Felemelte a puskát. Ismerősen simult a tusa a vállához, végigsimított a kesztyűs kezével a csövön. Belenézett a távcsőbe, hogy nem állítódott-e el, majd újra felnézett, mozgást kutatva. Ekkor dördült a lövés. Bármennyire megszokta már, és a keze meg sem rezzent, a kiszámíthatatlan váratlanság mindig ugyanaz volt. Vajon talált? Nem engedte le a puskát, és lassan pásztázott a szemével jobbról balra, amikor megrezzent a zsebében a telefon. Dönteni kellett. Letámasztotta a puskát, és felvette. – Igen? – Sikerült. – A kölyök hangja rekedtesen remegős volt és halk. – És? – Gyere át. A fa mögött fekszik, azt hiszem. – Nem is ment, futott. A kölyök már kimászott a búvóhelyről, és csatlakozott hozzá. Megkerültek egy bokrot, és megtorpantak a fa mögött. Mozdulatlanul hevert a földön, körötte a hóban vér. Gyönyörűen kirajzolódott a valószerűtlenül nagy, háromfelé ágazó agancsa.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr666179084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.