A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 128.: Szolgál és véd

2014.10.04. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

szolgál.jpgGréti még kivasalta az ing ujját is, kivárva, míg befejeződik a Lacrimosa-tétel, és csak utána vette fel a telefont. Bonifác elment Szegedre valami konferenciára, Van de Graaf generátor, vagy mi, szóval egyedül volt, Mozartot hallgatott és vasalt. Ki zavarhat ilyenkor? Biztos megint atkamentes párnát vagy ingyen vércukormérést akarnak rásózni. – Halló?! – Gréti? Végre! Nagy baj van! – Bonifác? Mi történt? – Ellopták a tárcám! Pontosabban az egész táskám! – Hol? Hogy? – Ez most mindegy … szóval csak épp leugrottam … még eszembe jutott, hogy veszek egy újságot a vonat indulása előtt … – És otthagytad a táskád a vonaton? – Iiigen … de ez most már mindegy, nem? Szóval most mit csináljak, Gréti? – Teljesen mindegy. Nem te volnál, Bonifác, ha … Szóval, rendőrségen voltál már? – Rendőrségen?! – Igen, rendőrségen, Bonifác! Tudod, ha valamit ellopnak, akkor a rendőrségnek kell szólni, ne legyél már idióta! Kérdezd meg, hol a kerületi kapitányság, menj oda, jelentsd be, aztán majd megmondják, mi lesz. – Aha, értem, hát, ha gondolod, na jó, akkor majd hívlak. Szia! – Szia. – Letették. Gréti kihúzta a vasalót, leült az erkélyajtó előtti fotelba és elgondolkodva rágyújtott. Tényleg mihez kezdene nélküle? A részecskegyorsításon kívül.

Bonifác megtalálta a kapitányságot, ahol beterelték egy váróba („Feljelentés? Izé, azt hiszem, ellopták … Szóval feljelentés, itt várjon.”), leült és óvatosan körülnézett. Gréti szerint pocsék megfigyelő, de most úgy érezte, ki tudná találni a történeteket. A felkötött karú fiatalembert nyilván megverték, bár első pillantásra nem tűnt áldozat típusnak a kopasz fejével és körbetetovált vaskos nyakával. Az izzadó homlokú, összetúrt hajú öltönyöst zsebtolvaj foszthatta ki, és még most is a zsebeit tapogatta, hátha valami megmaradt. – Maga társasházban lakik? – Szegezte neki a szomszédja a kérdést. Mivel mellette ült, eddig nem nézhette meg alaposabban, de most feléje fordult. Ötvenes, ritkuló hajú, szemüveges férfi, aki pár percenként a bal keze hüvelyk- és mutatóujjával végigsimított két oldalról a szája mellett, majd lezárásként a kézfejével az állán. – Öööö … igen, de miért? – Rádiósugarakhoz ért? – Hát, fizikus vagyok, de bocsásson meg, mit akar? – A férfi közelebb hajolt és még sűrűbbé váltak ideges kézmozdulatai: - Engem zaklatnak. Rádiósugarakkal. Valamelyik szomszéd, gyanítom is, hogy melyik. De ezeknek hiába mondom – mutatott körbe a helyiségben – tudja, mit válaszoltak múltkor? Hogy zárjam rövidre a lakásom! Hát hülyének néznek? Annak néznek, én mondom, azt hiszik, nem értek a fizikához!

Bonifác körülnézett, de rendőr sehol, a bekötött szemű kopasz a lábával dobolt és a plafont nézte, az öltönyös meg a zsebeiben turkált. Egyedül kell megoldania. – Rádióhullámokkal? – Igen, és azokat nem lehet rövidre zárni! – Nem, azt nem, de szigetelni próbálta már? – A szemüveges férfi meghökkent, még az arca simogatását is abbahagyta. – A tapéta alá tegyen alufóliát, az szigetel – sziszegte Bonifác, és felugrott, mert szólították, és berohant az ügyintézőhöz. Az unottan felvette az adatait, majd közölte, hogy ha előkerül bármi is, értesítik. – Ennyi? – kérdezte Bonifác. – Ennyi. Miért mit vár? Hogy nyomozzunk a pénztárcája után? – Hát, nem de … – Ide figyeljen, tudja,, hány pénztárca tűnik el naponta? A legtöbbet hajléktalanok találják meg, persze üresen, legalábbis ezt mondják. – És ők behozzák ide? – Igen. Mi persze nem vehetjük át tőlük, de ha hagy egy telefonszámot, és jelentkezik valaki a tárcájával, akkor megadjuk a számát, felhívja és átveszi. – Én vegyem át? De akkor maguk mit csinálnak? – Erre már nem kapott választ, és arra sem emlékezett pontosan, hogy került ilyen gyorsan az épületen kívülre. Hazaballagott.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr806473453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.