A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 134.: Rasszizmusról szó sem lehet

2015.01.10. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

rassz.jpgNa, mit szóltok? Remélem, nem hangzik nagyképűnek, de ezt a feladatot különösen jól sikerültnek gondolom, ez a kedvencem. Annyira megragadott az egész, amikor olvastam róla, mert sajnos nem teljesen eredeti ötlet, valljuk be. Szóval most olvastam, hogy milyen szépen visszavezethetők ezek az előítéletek a 19. századba, de ami igazán döbbenetes, hogy az is kimutatható ezzel, hogy előbb volt az előítélet, és csak utána a jelenség. Hogy ezt mi bizonyítja? Azt hittem, ez egyértelmű … Hát, itt van ugye ez a karikatúra, ahol a csendőrnek rajzolt miniszterelnök dologra szólítja fel a cigányoknak rajzolt ellenzékieket, és mellette ez az adatsor, hogy a cigányoknak szinte mind van munkája. Erre gondoltam, tehát, hogy annak ellenére, hogy dolgoznak, ugyebár mégis van ez a közvélekedés, mert hát nem lenne érthető a karikatúra vicce, ha nem azt gondolnák … Problémás? Mármint micsoda problémás? Az egész feladat? De miért? Nem, még nem olvastam a lektorikat, nem is tudom, miért. Mert azok szerint problémás? Jó, akkor megnézem, és ha kell javítom … Pedig tényleg azt hittem, hogy tetszeni fog, mert egyrészt ugye a források, hogy karikatúra, az azért érdekes, meg másrészt hogy ilyen egyértelműen cáfolható, és akkor nem fogják azt írni a vizsgázók, hogy … Értem, jó, akkor megnézem.

Pedagógiai lektori vélemény. Több értelemben is aggályosnak tartom a feladatot. A vizsgán előítéletes állítások kitalálása az egyik feladat. Bár a feladat elvárja ezek cáfolatát is, pedagógiailag kérdéses, hogy efféle mondatok megalkotását elvárjuk-e egy írásbeli érettségin. Ezzel hozzájárulhatunk az előítéletek terjesztéséhez, és éppen ellentétes célt érünk el. Ráadásul a kontrasztíven elemzendő források nagyon is árnyalt forráselemzési kompetenciát, vizsgálatot várnak el ahhoz, hogy az előítélet kiderüljön. Mert mi bizonyítja, hogy előítéletről van szó? Honnan kell erre rájönnie a diáknak? És ha utólag kiderül, hogy ő a források elemzése során a javítási útmutató alapján előítéletesnek minősített megoldást adott, akkor milyen kínos helyzetbe hoztuk őt ezzel a feladattal. De még inkább képzeljük el, hogy milyen lelkiállapotba hozza ez a feladat a vizsgán résztvevő cigány származású diákokat? Vagy őrájuk a feladatszerző nem gondolt? A feladatot ezek alapján mérésmetodikailag olyan problémásnak tartom, hogy feltétlenül az eltávolítását javaslom.

Történészi lektori vélemény. A feladat különböző korok felfogását próbálja egymásnak megfeleltetni, igen megkérdőjelezhető módon. A 19. századi közfelfogás más volt a munkával kapcsolatban, mint ma. Munkanélküli ugyanis nem nagyon volt, hisz nem voltak segélyek, amiből egy ilyen réteg élhetne. Általában (s a karikatúra is erre utal) tekintették dologtalannak sokan a színészt, újságírót, zenész (lásd még La Fontaine Tücsök és a hangya). Tehát itt a "munkára-dologra" felszólítás nem effektíve mai értelemben vett munkakerülőre vonatkozik – ezt erősíti meg maga a karikatúra is (hosszabb utánajárást igényelne, hogy milyen politikai környezetben született, de semmiképp sem a cigányokra vonatkozik elsődlegesen!). A karikatúrán a kétes egyének cigány mivoltára csak sokuk elsötétített arca utal. Ezek az alakok elsősorban politikusok. A plakát üzenete az, hogy mi (háttérben a belügyminiszter), kormánypártiak és az államapparátus tagjai dolgozunk, ti ellenzékiek pedig nem. Náluk tehát a cigány dicsőség inkább a zenészeket (vándorszínészeket stb.) érő fent már leírt kritikát jelentette. A sztereotípia itt tehát a művészekkel kapcsolatos általános előítéletre utal (valamint a száját tépő, hőbörgő, ellenzéki képviselőkre). A táblázat foglalkozási csoportbeli besorolásai is félreértésekre adhatnak okot, hiszen a felmérés készítője is tudta, hogy a felmérés önkéntes adatszolgáltatáson alapult. A feladat tehát szakmailag nem kifogástalanul kezeli a forrásokat, ezért átalakításra vagy cserére szorul.

Nagyon meg kell gondolnunk ezt a feladatot, mert biztos, hogy címlapokra kerül, és akkor én meg a Hivatal tarthatjuk a hátunkat. Lesöpörhetjük persze a külső kritikát, de gondold meg, hogy érdemes-e. Szerintem okosabb nem túl sok emberrel összevesznünk, és különben is az érettségi célja nem a népnevelés.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr96831827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.