A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Magyarország és a katasztrófa-koordinátor segélyhitelek

2008.11.01. 10:00 Tintahal Kombájn

Miközben az IMF (International Money Fund) 25Mrd $ hitelt ad Magyaroszágnak, és Gyurcsány halotti torát tartja az m1 nézőközönségének, egyesek arról bőgnek, hogy ezzel tönkretettük Magyarország már amúgy is rossz pénzügyi helyzetét. Már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három százalékpontos alapkamat emelése (8,5%-ról 11,5%-ra) is komoly haditettnek számított, ám a realitás határain belül mozogva ez egy jó lépés volt. A recesszió ugyanis elkerülhetetlen, Németország, Nagy-Britannia, Portugália és többen mások is 1-2%os csökkenéssel számolnak. Kedves vendégünk, a nem-nélküli Recesszió már itt van az ajtóban, és a rossz szájíz ellenére, valamennyire szívélyesen kell fogadnunk őkelmét.



Ugyanis Magyarországot nem kímélte a válság. A politikai döntéshozatalban amúgy sem erős, ex-kommunista Kelet-Európából leginkább minket vágott tarkón, egész Európában is csupán Izland kapott nálunk nagyobbat. Kelet-Európa problémái azonban különbözőek. Míg a litvánok ingatlan-krachjuk, az ukránok pénzük instabilitása által isznak a fekete levesből, addig a magyarok svájci frank alapú kölcsöneik miatt kapnak egy jó adagot a készítményből. A bankok megregulázták magukat, hitel-fagyaszottak, az amúgy külföldi tőkétől kevéssé függő OTP részvényei zuhanni kezdtek. Az MNB lépésével képes volt rámutatni: méretes infláció elébe nézünk, hát tegyünk is úgy. Ezzel sikerült megállítania a forint ütemes értékvesztését, adott egy kis bizalmat a befektetőknek.

A mentőöv azonban még nem volt meg, és enélkül a kredibilitásunkat igen nehezünkre esett volna visszaállítani. Gyurcsány ezért kezdett el puszipajtáskodni: Magyarország először (október 16.-án) 5Mrd € hitelt (6,53Mrd $) kapott az Európai Központi Banktól (ECB), akinek elvileg a reszortján kívül esik a nem euro-zónába, vagy az ahhoz csatlakozni kívánó országoknak előkészítő zónájába tartozó uniós tagállamok megsegítése. Újabban (október 29) pedig az IMF, az EU és a Világbank egyetértésével összesen 19,6Mrd €, avagy 25Mrd $ hitelt (ebből 16ot az IMF, 8at ez EU, 1et pedig a Világbank biztosított) kaptunk a fejünkhöz. 25Mrd $ az úgy 10%-a az IMF tartalékjainak. Elvileg ennyit bőven nem kellett volna kapnunk, ez az érték majdnem háromszorosa az országunkra szabott keretnek, de még ha csak 16Mrd $-ral számolunk, akkor is jelentős ez a túllépés.

Ferencünk győzelemittas szerda esti beszéde szerint ez mind azért van, mert jól csinálták Bajnai Gordonnal és csapatával. Ez csak félig igaz. A kormány utolsó két éven keresztül művelt próbálkozásai a 85Mrd $ adósságállományra való szorításával (a GDP 60%-a körüli érték, amely iszonyú magasnak számít régiónkban) és hasonló gazdasági próbálkozásaival, illetve az MNB igen jó vezetőségével országunkat segélyhitelek számára megbízhatóvá tette. Bulgária, például, korrupciós ügyletei, és kormányának képtelensége miatt, hogy ezt, illetve a bűnözést visszaszorítsa, nem egy ilyen ország. Ám hazánk jóléti költekezési őrülete, és szintén korrupciós ügyletei miatti államadósság akkor is ott van a nyakunkon, és ez a legnagyobb probléma itthon, ugyanis emiatt nem tudtunk honnan hasonló célú kölcsönöket felvenni. Ebben a kormány keze igen mélyen benne van. Ha a jobb időkben tököltünk, mit fogunk a rosszabbakban csinálni?

Ezek a mentőövek feltétlen szükségesek voltak. Úgy tűnik megmentették mind a forintot, mind az egész gazdaságot a katasztrófától, egy kisebb pánik tönkretehette volna az országot. Mert ezek nélkül könnyen katasztrófa lehetett volna. Összeomlás. Nem pedig holmi mitugrász kis recesszió. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a mentőöveknek is megvan a maguk ára. Le kéne szűrni, hogy ilyen gazdaságpolitikával nem lehet sehova se jutni. Gyurcsánynak nem azt kéne makognia a tévében, hogy a nyugdíjrendszerrel semmi gond sincs, amikor van. És ez csak egy szerény példa. A 13. hó általános befagyasztása is szükséges, de ennél Magyarországnak több kell. A gazdaságoknak szükségük van állami szabályozásra, de nem túlszabályozásra. Fenntartom, hogy az államnak nem szabad nagy szerepet játszania a gazdaságban, ez mindkettőt versenyképtelenné teszi. Magyarországnak is ezt kell tennie, bár a kivonulás minden tekintetben fárasztó lesz.

Kedves Recesszió, kérem, fáradjon be!

1 komment

Címkék: gazdaság gyurcsány imf ekb

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr29742433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2008.11.02. 09:39:19

Teljesen igazad van. Az egyetlen bibi az, hogy Magyarországon senki nem ésszerű intézkedésekkel. hanem lekenyerezéssel akar választást nyerni. Azaz, ha az egyik oldal megszorít, akkor a másik szociálisan "demagógkodik". Az ember egyetlen reménye az, hogy aki nyer, nem tartja be az ígéreteit.
Másrészt be kéne látni, hogy a kormányprogram nem magánügy, minden elemét el kell magyarázni a választónak. Sokan nem állnak neki utánaolvasni annak, amit hallanak, hanem követik kedvenc pártjuk instrukcióit.