Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (13) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (85) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (27) európa (6) evolúció (9) fantasy (8) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (18) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (7) holokauszt (11) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jézus (10) jobbik (73) jog (7) kádár (7) katolikus egyház (6) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (232) kommunizmus (14) közélet (9) közgazdaságtan (21) krimi (16) külpolitika (20) kultúra (24) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (12) mongol (18) mszp (62) náci (50) nacionalizmus (9) németország (10) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) obama (21) oktatás (10) orbán (55) oroszország (7) összeesküvés (6) palesztin (15) politika (208) pszichológia (8) rasszizmus (19) regény (26) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (6) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (58) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (139) tüntetés (6) usa (43) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (10) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (47) Címkefelhő

Designerünk

Szlovákia és az NBH

2008.11.08. 16:30 R_John

Dusan Caplovic, Szlovákia miniszterelnök-helyettese izgalmassal felvetéssel örvendeztetett meg. Szerinte a dunaszerdahelyi történések mögött az NBH áll. Számomra nem kérdés, hogy botrányos dolgok történtek Dunaszerdahelyen, de ma már nem ennek a megítélése kérdéses, mert megjelentek elég álláspontok a témáról.

Elgondolkoztam, hogy az elmúlt években hányszor merült föl az összeesküvéseket szerető emberekben, hogy az egyes esetek mögött esetleg a nemzetbiztonság állna. Az összeesküvés-elméletek egyértelműen a rendőrszékház megsorozása körül csúcsosodnak. Persze gyakran a szocialista képviselők házai ellen elkövetett molotov-koktélos támadások is előkerülnek. Sokat volt szó arról, hogy a széljobb harcosai is az NBH vagy egyebek ügynökei lennének.

Caplovic sem akart lemaradni a hülyeséggel, adja magát az ötlet: az amúgy valóban provokatív focidrukkerek a nemzetbiztonság ügynökei. Persze egyértelmű a gondolat. Ellenséges kémek voltak mind, egytől egyig. Ez pedig feljogosítja a rendőröket arra, ahogy viselkedtek. Szomorú magyarázat-kísérlet ez a történtekre, de közben nevetséges is. Teljesen abszurd mindenhol gonosz ügynököket keresni. Valóban, a modern, valós jogállami keretek között működő nemzetbiztonságoknak feladata a megelőzés, bomlasztás. De itt semmi nem történt. Drukkerek kimentek, provokálták az ottani rendőröket. De hol van itt az NBH érdeke a megelőzésre? Mit ér el azzal, hogy esetleg szarrá vereti néhány emberét, akik esetleg Nagy-Magyarországos zászlót lengetnek? Természetesen, ha az NBH-ról van szó, semmit sem lehet tudni biztosan. De az lett volna az érdeke, hogy itthon kimenjenek a széljobbosok, és kicsit megijesszék a szlovák nagykövetséget, lefújjanak helységnévtáblákat vagy összefirkáljanak szlovák tulajdonú házakat? Nem valószínű, ráadásul egyelőre politikai tőke sem látszik kovácsolódni belőle. Az egész agyrém. Persze a magyar kormány viselkedhetne annyival kuluúráltabban, hogy jóval hangosabban felszólal az itteni szlovákokat ért atrocitások ellen.

Azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban lehessen például szlovák is, ne mint Szlovákiában magyar.

25 komment · 2 trackback

Címkék: politika foci magyarország szlovákia dunaszerdahely ügynök nbh caplovic

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr48756589

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sünkutya blogja 2008.11.09. 09:58:36

Benne leszek a tévébenHülyeségért nekünk sem kell a szomszédba menni, avagy köpködő-üvöltöző magyarok a szlovák híradóban.

Trackback: Sünkutya blogja 2008.11.09. 09:57:24

Benne leszek a tévébenHülyeségért nekünk sem kell a szomszédba menni, avagy köpködő-üvöltöző magyarok a szlovák híradóban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.08. 23:48:22

Hát, amíg nem tudod mi az a szélsőjobb, addig ne használd légyszíves a kifejezést.
Mondjuk jó lenne, ha a magyar kormány jóval hangosabban felszólalna a szlovákiai magyarokat ért atrocitások ellen, szerintem ez volna az elsődleges.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.09. 00:48:04

Mi az a szélsöjobb? Csak a nácik? A nemzeti érzelmü nem-nácik nem szélsöjobb?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.09. 02:38:26

tetra,

nekem egyrészt egyértelmű, hogy mit jelent a szélsőjobb, másrészt persze a kormánynak fel kell szólalnia, de szerintem az első napot követően elég sokat volt erről szól, amit meg lehet tenni diplomáciailag ez ügyben, azok közül biztosan sokat megpróbáltak. Ha gondolod, olvasd el a belinkelt narancsos álláspontot, az erről szól.

vincemate 2008.11.09. 02:45:29

tera! "amíg nem tudod, mi az a szélsőjobb, addig ne használd légyszíves a kifejezést"

Ezek szerint a szélsőjobb az egy olyan valami, amit meg lehet kézzel fogni, és azt lehet rá mondani, hogy "na idenézzetek, ez itten egy szélsőjobb"? És ennek megfelelően vannak a világban olyan dolgok, amikbe emberek belebotlanak, és azt hiszik, hogy az szélsőjobb, de te egyedül, vagy még esetleg pár barátoddal egyértelműen el tudod dönteni, hogy nem is az?

Magyarul: ezek terminológiai kérdések, te lehet, hogy mást értesz szélsőjobb alatt, mint a szerző, de az még nem jelenti, hogy neked van igazad (vagy neki), mert az nem a valóság egy darabja, amiről egyértelműen el lehet dönteni, hogy micsoda.

Többet ért volna, ha megmondod, hogy szerinted mi a szélsőjobb, és miben téved a szerző.

molaris 2008.11.09. 06:47:44

Az mi, amikor ez a Szilvásy gyerek jön a szlovák gyökerű terrorista dumával? És mikor kapnak már el egy ilyen veszélyes alakot? Mert ez a szerencsétlen dzsúdós soványka eredmény. A fene se érti ezt, ill. nagyon is.:)

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.09. 13:07:10

vince, megmondtam miben téved, ahogy te is rámutattál: nem egyértelmű, kinek mi a szélsőjobb, viszont egyértelműen degradáló jelzőként van használva. Egyébként meg nagyon is könnyen leírható a szélsőjobb, ha elvonatkoztatunk az aktuális kommunikációs szokásoktól: hungaristák. Vannak ma Magyarországon ilyenek, és akik a balhékat csinálják azok általában nem ilyenek. A balhékat mindig buta emberek csinálják, akik viszont mindenhol vannak, de ahhoz, hogy valaki nemzetiszocialista legyen, kell bizonyos ész, mint ahogy ahhoz is, hogy akármilyen más politikai irányzat képviselője legyek, hiszen meg kell érteni, miről is szól... a tömeg az mindenhol tömeg.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.09. 14:23:02

tetra,
megmondani ugyan nem sikerült, de ha végig nézed a hivatkozásokat, akárcsak az indexes videót, akkor rögtön nyilvánvaló lesz mire is gondoltam. Azonban egyértelmű, hogy a széljobb degradáló kategória, persze. Mint ahogy a szélsőbal is, ilyen nem nagyon van Mo-on.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2008.11.09. 15:53:21

tetra:
"de ahhoz, hogy valaki nemzetiszocialista legyen, kell bizonyos ész, mint ahogy ahhoz is, hogy akármilyen más politikai irányzat képviselője legyek, hiszen meg kell érteni, miről is szól..."

Ez az állításod több sebből is vérzik. Egyrészt, nem hiszem, hogy ahhoz, hogy valaki nemzetiszocialista legyen, kéne egyáltalán ész. A modern korban értett nemzetiszocializmus alapvetően egy olyan ideológia, amit a tanulatlan- és/vagy munkásosztály tesz magáévá, és a lényege, hogy minden egyéb ideológiát elutasít, válogatás nélkül.
Másrészt, az 1920-1950-ig terjedő időszak csodás példa arra, hogy hogyan is lehet ezen ideológia mellé tömegeket állítani úgy, hogy vajmi keveset értenek belőle...

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.09. 17:13:31

Tetra szerintem arra gondolt, hogy azok a tömegek, akiket behülyitettek, nem voltak nemzetszocialisták, mert ideologiákról fogalmuk sem volt.

Hitler = náci
Csóró drezdai náci munkás = nem náci

Tyrannosaurus 2008.11.09. 18:41:10

Egy fórumon olvastam, némi adalék (bár csak érintőlegesen) a témához, ettől még tanulságos, és igaz:

És elmondok nektek egy sztorit, mert mióta itt élek, másodszorra ért ilyen sérelem.
Szóval tegnap a gyerekklinikán voltam a gyermekemmel az ügyeleten. Egy doktornő volt ügyeletben, szép szlovákommal kérdeztem beszél-e magyarul vagy angolul. Egyik sem, közölte ő szlovák szlovákul beszél Szlovákiában. Na mondom banya, akkor megoldom úgy ahogy tudom. Felhívtam a barátunkat, aki itt medikus orvos a klinikán, és akkor is segített tolmácsolni, amikor gyermekem Lyme kóros lett. Így oda-vissza adtuk egymásnak a telefonom, mert persze sok mindent kérdezett, amit szlovákul nem tutdam volna elmondani, de a kérdést sem értettem. Miután letettük a telefont, elkezdett mosolygni és angolul beszélni. Azt hittem ott helyben leteperem, olyan dühös lettem. De aztán rájöttem még receptet nem írt ki, és nem akartam gyermekemmel kiszúrni, nehogy a végén ő igya meg a konfliktusnak a levét. De, ha rólam van szó, biztos elküldöm az anyjába...

És leginkább az lepett meg, hogy ez egy értelmiségi volt, hiszen orvos, tanult ember. Ebből a társadalmi rétegből még nem ért inzultus, az utca embere hamarabb tesz megjegyzést, mint egy orvos, aki éppen egy (gyerek!!) pácienst készül kivizsgálni.

Tegnap beszélgettünk a párommal, és azt kell mondjam, igen gyakran kérdezik tőlem érzünk-e bármit is a szlovák-magyar ellentétekből. Eddig nemet mondtam, de most már nem vagyok olyan biztos benne, nem lesz-e a rosszabb a helyzet.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.09. 23:47:10

igen, ez a sztori elég rémes. Ilyen kis napi geciségek. Valószínűleg ahhoz, hogy ez megváltozzon ahhoz sok mindennek kellene összejönnie. Főleg az ottani kormányzatnak kellene megváltoztatnia a hozzáállását, és a társadalomnak is. Gondolom az sem segít, hogy átmennek provokálni Mo-ról.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.10. 10:32:57

Jól értelmezte Lodovik, arra gondoltam, hogy a tömeg csak egy elégedetlen tömeg, a szélsőjobbnak ehhez semmi köze. Vagy akkor már nem is annyira szélső, mivel sokan vannak. Mondhatni, tömegideológia lett. A tömegideológiának meg az a tulajdonsága, hogy teljesen mindegy, mire alapszik, csak legyen egy karizmatikus vezető vagy egy ellenségkép. Szélsőjobb pedig létezik ma Magyarországon, meg nemzetiszocialisták is, és ezek nem azok, akik kint voltak, még egyszer mondom :)
Az, hogy a ballib média kit nevez szélsőjobbnak, azt hiszem nem hiteles.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.11. 22:50:24

tetra, a videón látszó okok miatt írtam, hogy szélső, de más blogokon olvastam, hogy voltak kinn nem csak szélsőségesek, de azok akik lefújják a táblákat, házakat, azok szerintem azok. Ez pedig valóban kérdés, hogy mi számít szélsőségnek, ezt nehéz megmondani. Ez részben szociológiai részben filozófiai kérdés.
tetra, ha számodra a ballib média nem hiteles, amit nem is tudom, hogy pontosan mit értesz ez alatt, akkor mi hiteles?

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.12. 09:26:28

Hát igen, ez a kérdés régóta éget engem is.
Nem hiszem, hogy van hiteles média, nem is nagyon lehet.
Valószínűleg minél többet olvas az ember, annál jobban ki tudja hámozni a valóságot a hírekből, ami persze logikailag lehetetlen, mert a valóság létezése sem bizonyított, de azért ha felteszünk néhány dolgot (Mo. létezik, GyF létezik, a gazdaság szar helyzetben van, satöbbi), akkor tudunk dolgozni. Csak mindig kételkedni kell. Viszont a "ballib" média olyan sokszor hazudott már olyan dolgokról, amiket a saját szememmel láttam, hogy nem úgy volt, ráadásul ők is látták, hiszen a kamerák kint voltak, hogy nem tudom hitelesnek tekinteni.
A ballib meg pont ugyanolyan, mint a hiteles. Nehéz megmondani, érezni kell. RTL Klub, Népszabadság, Hírszerző, ilyesmi.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.12. 11:16:46

szegény hírszerző, megkapta. Persze azt, hogy te mit látsz és mi van ott, az nem biztos, hogy egyezik. Persze nem tudom milyen témáról beszélsz, így nem könnyű.
Azt sosem értem, hogy az rtl-t és a tv2-t miért hozzák fel érvként. Azoknál kevés szárazabb híradó van a világon

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.14. 10:25:33

Mondom: ott voltam eseményeken, ők is ott voltak, és homlokegyenest mást írtak, mint amit én láttam.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.14. 14:27:41

A RTLnek es a TV2nek nem csak a hiradoja hallgat el hireket, hanem minden mas musorban is a policy ugy van kialakitva, hogy meg veletlenul se legyenek hitelesek.

A mai magyar ballib ujsagiras tenyleg etlunhetne a tortenelem sullyesztojeben (Trockij utan) mert vegigasszisztalta az orszag elkurasat - nem beszelve a piacellenes megmondoembereigrol.

Viszont! Engem erdekelne, hogy a jonnoldali mediumok kozul ki tekintheto hitelesnek? A hazudozas es (relevans) tenyek elhallgatasa ott is a napi rutin resze.

Vagy esetleg az a szelsojobbos media, ahol a bolcsesz meg a poloboltos vitatkoznak gazdasagi kerdesekrol?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.14. 23:24:08

LT, te olyan sok magyar újságot olvasol, meg rtl, tv2 híradót nézel, hogy releváns a véleményed. Mi a ballib újságírás? Mi a jobb? szóval ezek a kategóriák is megérnének egy végiggondolást.
tetra, akkor mi volt pl a zászlóégetés, de a posztban direkt írtam több esetet, mert a nagykövetség esetében nem csak szélsőségesek voltak, míg helységnévtábla rongálást stbstb nem lehet másnak betudni.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.15. 13:40:07

Valoban nem fogyasztok magyar mediat a heti 5 perc index olvasast leszamitva, ellenben a magyar barati korombol mindenki teszi es olvasok mediaval foglalkozo ujsagiroktol dolgokat.

RTL hiradot valoban nem lattam mar vagy 4 eve, de az izlandi valsag kapcsan kapcsolatba kerultem a stabbal es elszomoritott az a modszer amit ekkor tapasztaltam. A masik meg a TV2, ahol a Bardos Andras jelentette be meg anno, hogy igen, ok szurik a hireket. Mindezek tukreben nem tudom mennyire szamit relevansnak a velemenyem, amit kizarolag tenyekre es szemelyes tapasztalatokra epitettem.

Erdekesseg gyanant: Az izlandi valsagrol leghitelesebben epp a Nepszava tudositott, amit meg a mersekeltebb balosok is leneznek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 14:11:45

nem lényegtelen, hogy mit jelent az, hogy szűrik. Másrészt minden újság szűri a híreket, hiszen nem mindenből készül riport, feltárás, interjú stbstb.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.15. 17:01:57

Akkor konkretan: Bardos azt mondta, hogy a Tenyekben nem hajlando olyan buncselekmenyekrol beszamolni, amit ciganyok kovettek el.

Teged alapvetoen erdekel a tema es a tudasod is nagyobb, mint az emberek tobbsegenek - erdekelne, hogy ez mennyiben segiti a kerdes rendezeset.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 17:48:20

nem, Bárdos nem ezt mondta. Bárdos azt mondta, hogy nem hegyezik ki erre, nem beszélnek arról, hogy mi az elkövetők vélt származása. Ez pedig nem szűrés, hanem híradás.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.15. 19:13:26

Ez nem eufemizmus? - bárdos szándékai mögött az állt, hogy nem akar indulatokat szitani. viszont a szélsöséges médiát leszámitva senki nem szokott vélt származásról beszélni - valósról is csak ritkán.

Nem emlékszem már a szó szerinti dolgokra, de nekem a kontextuból az jött le, hogy erröl van szó.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.16. 10:57:02

a lényeg: megmutatják a bűncselekményt, de csak arról beszélnek, ami tény lehet, nem másról. Akkor meg mit hiányolsz?