A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Állambiztonságis jelen - IV - A politika hazugsága

2009.02.19. 15:40 R_John

Úgy tűnik be fog következni az, amitől Varga László és a Kenedi-bizottság többi tagja is tartott. A politikusok szépen el fogják sunnyogni az "ügynök" ügyet, pedig jelentésükben csupa olyan dolgot írtak le és javasoltak, amit más volt szocialista országok már réges régen megtettek. A sokak által lenézett Románia vagy Bulgária is előrébb tart a múlt tisztázásában, mint a mi politikusaink, illetve közéletünk. A jelentésről és az azóta eltelt eseményekről a Sárdobálón sokat írtunk, természetesen elfogadva a bizottság ajánlásait. (Az elmúlt hetek viharai elmosták Kárpáti György ügyét a Hírszerzővel szemben, amelyben a bíróság elsőfokon azt mondta ki, hogy nem volt ügynök)

Még egyszer: a bizottság megváltoztatná a törvényt, azért, hogy ne lehessen a múlt elől elbújni, valamint, hogy az iratok átkerüljenek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába. Ilyen módon biztosítva lenne a nyilvánosság, és nem sérülne a demokrácia sem, hiszen végre szétválasztódna a Köztársaság és a Népköztársaság.

Magyarországon sok-sok fura ügy volt az elmúlt 20 évben (most nem ideszámítva, hogy 1995-ig bizonyítottan lopkodták az iratokat a már NBH-vá átalakult szolgálatok irattáraiból) például a Nyírfa-ügy, vagy az UD körüli botrány. Mindegyik ügyben érintett volt a titkosszolgálat, még sem volt semmilyen érdemleges nyilvános vizsgálat. A titkosszolgálatok a múlt csökevényeként avatkozhattak/nak bele a politikiai folyamatokba.

Hogy a mostani parlamenti eseményekbe is beleszólhatott a titkosszolgálat azt ,csak Varga interjúi alapján sejthetjük. De nézzük, hogy ki hogyan viselkedett.

Az SZDSZ megint csak megpróbálta a dolgot helyre tenni. Benyújtott egy határozati javaslatot, hogy változtassák meg a törvényt. Amikor az ügyet tárgyaló alkotmányügyi-bizottság napirendjén ez következett volna a Fideszes képviselők kivonultak, majd Répássy Róbert megüzente, hogy Gulyás félreértette őt, ők mindennel egyetértenek. (Akkor pisilni kellett?) Az MSZP tutira egyetért mindennel, le is pacsiznak ha kell, csak amikor az Országgyűlés ügyrendjéről kellett volna szavazni, akkor tartózkodtak. (SZDSZ közeli információk szerint nemmel szavaztak.)

Ez bizony nagyon ijesztő. Ez az a téma, ami ha előjön az összes párt kushad és sunnyog. Mindenki fél, mindenki félti a saját ügynökeit, tartótisztjeit. rendszerfenntartóit. Magyarország rendszerváltás (?) utáni történetében kevés olyan romantikus egymásra borulás volt, mint amit az utóbbi napokban a politikusok megengedtek maguknak. A két sztenderd téma, amivel mindig lehet az egységet mutatni. Az elmúlt hetek a cigánykérdésről szóltak, soha nem látott cigányellenes egységfrontba tömörítve szinte az egész politikai elitet. Az ügynökügyekről is látjuk, hogy hasonlóan egymásra találnak választott vezetőink, csak ezeknek az esetében nincsen hangoskodás, feszültséglevezetés, mint a roma kérdésben. Itt csönd van. Kivonul, üzen, tartózkodik, csak nem nyitja ki az irattárat és nem másolja le a a mágnesszalagokat.

Pedig a dolog rendbetételére mindenkinek lett volna már módja. Az első két országgyűlés felelőssége óriási, hiszen egészen 1994-ig nem volt ügynöktörvény, 1995-ig meg szabadon lopkodták az iratokat, néha ezres nagyságrendben. A helyzet rendbetételéhez nem kezdett hozzá senki. Se a Fidesz, se az MSZP. Kövér László például nem kifejezetten nyilvánosság párti, a mostani bizottsági kivonulás meg teljesen érthetetlen.

Kérdéses, hogy mit is rejtegethetnek a pártok a múltból, és miért annyira fontos nekik, hogy ne tudjuk meg, hogy miként működött az állambiztonság, hova tűnt a vagyon, valamint, hogy kik, kiket, miért és hogyan figyeltek meg. Nyilván a rejtegetésből következik, hogy a társadalom mindenhol a titkosszolgálatok beavatkozását sejti, még ott is, ahol az nyilvánvalóan nincs, valamint, hogy a fent említett ügyeket nem vizsgálták ki rendesen, és mindenki elsétálhatott.

Lehet, hogy a szolgálatok és az érintettek arra játszanak, hogy a rendszer elszenvedői kihaljanak és ők megússzák a dolgot anélkül, hogy akár csak a nyilvánosság előtt kellene magyarázkodniuk. Ezt a játékot pedig nem lenne szabad hagyni.

22 komment · 1 trackback

Címkék: politika magyarország állambiztonság állambiztonságis jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr69951967

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.02.19. 18:04:19

Amiben tényleg le vagyunk maradva...Az ellenzék egyik legtöbbet hangoztatott vádja az, hogy mennyi mindenben kullogunk az utolsó helyen a szomszédjainkhoz képest. Ezek egy jó része persze csúsztatás, de hát ez tőlük nem szokatlan, viszont van egy téma, am…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.02.19. 16:07:36

Én is felháborítónak tartom azt ami az ügynökaktákkal történt Magyarországon. Többek között azért vagyunk itt ahol vagyunk, mert a fontos dolgainkat így intéztük, ahogy pl. az ügynökdolgokat.
Én annak idején a Demszky-Hack féle törvénytervezettel is maximálisan egyetértettem, sőt anno az SZDSZ-re is szavaztam, mert akkortájt még ők tűntek a progresszív erőnek. Sajnos igazam is lett, mert jött ez az MDF féle katyvalék és utána meg vissza a komcsik.

Most már lassan 20 év eltelt a rendszerváltás óta. A kérdést nem sikerült megoldani, mint ahogy az Alkotmányunk is a régi. Az SZDSZ viszont nagyon nem a régi, hanem Kovácspistis és Strabagos lett, némi pártelnök választási erkölcsinullázással fűszerezve.

Ezért ne haragudjatok meg rám, de a mai, kétszázezer meg egyes SZDSZ-nek én már semmit nem hiszek el. Hagyjuk kimúlni szépen, azt meg ne hánytorgassuk fel a fideszesekknek, hogy most nagy ívben tojnak sok mindenki fejére. Jön a 2010 ne féljetek lesz nekik parlamenti többségük ahhoz, hogy a számukra fontos kérdéseket akkor elrendezzék. Most nem akarnak ebben a kéthetente mást hazudunk, jó esetben tévedünk légkörben bármit is tenni.

asmodean 2009.02.19. 16:22:05

"Jön a 2010 ne féljetek lesz nekik parlamenti többségük ahhoz, hogy a számukra fontos kérdéseket akkor elrendezzék."

Elég szar lesz, mert az egyetlen program amit hallok tőlük már évek óta, hogy Gyurcsány monnyon le. Ezt lehet majd mondogatni 2010 után is, csak hülyén fog hatni. Viszont ami tuti biztos, hogy amíg kormányon lesznek mást se fogunk hallani a bénázásuk magyarázására, mint, hogy a Gyurcsányi örökség miatt van úgy.
Mert bénázni fognak, ahogy eddig mindenki bénázott, oszt az előző kormányra fogta.

asmodean 2009.02.19. 16:24:25

Amúgy érdeklődésként, változna valami is előnyére, ha kiderülne, hogy ki volt ügynök, meg ki nem?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.19. 16:24:30

@Corry: ezért írta, bele a postba, kormányon sem csináltak semmit ez ügyben.
És akármilyen kínos is ez, ezt az ügyet még mindig az SZDSZ képviseli a legjobban, de ők is milyen gyengén.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.19. 16:25:56

@asmodean: de nem az ügynökökről van szó, hanem a megfigyeltekről, a vagyonról. És akiket megigyeltek azoknak joguk van tudni az infókat saját magukról. Valamint nem lehetne az iratokkal manipulálni és nem lehetne egy diktatúrát védeni, demokráciában.

asmodean 2009.02.19. 16:31:15

@calam:
Ja-ja-ja, értem mire gondolsz.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.19. 19:33:21

Ez már halott ügy. De az emberek nem is nagyon kiváncsiak rá. Ha nyilvános lenne, persze lenne rácsodálkozás, s pár napig mindenki a neveken csámcsogna. Azután jönnének új hírek, amelyek ad acta tennék az egészet. Persze nem azt mondom, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni az aktákat. De nálunk úgyis csak azok kerülnének elő, amelyet valakinek érdeke megszellőztetni. De előbb-utóbb megfigyelők és megfigyeltek kihalnak.

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:00:50

@calam:

Az eszedbe jutott-e, mennyi új akta keletkezett azóta?

Egyszerűen párba állítják, hogy kioltsák egymást. Hajó elment.

A másik nagy akadály a politikai dinasztiák puszta léte. Nagypapi akasztott, apu jelentett, a fiú meg az igazság bajnoka?

Törvényszerűen bármelyik rendszerben előbb-utóbb az okosabbak kerülnek hatalomra.
Azaz a zsidók elsősorban, mit tagadjuk!
Na, innen pikáns és azért érthető a látványos ködszurkálás.

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:02:51

Kigészítés:

Könnyen belátható, miért szántják a földbe a magyar közoktatást, nem?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.19. 20:09:20

@Bell & Sebastian: nem pontosan értem, hogy jönnek ide a zsidók.

A magyar közoktatást a földbe szántják? Hmm, ez érdekes. 30 éve sem volt már jó.

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:13:19

Kiegészítés 2:

Lapul a haranggörbe, amelynek a másik végén a gyalogcigányság van. Felemelni csak a másik oldal terhére lehetne, ha nem akarjuk mindkettőt levágni! Ezért nem sikerül ez sem, mert érdeket sért. A másik oldalét. Balhé lesz itt, a Totya megmondta...

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:14:49

@calam:

Valószínűleg több az összehosonlítási alapom.
Hogy jönnik ide a zsidók? Ott van, olvasd...

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:17:28

@calam:

Az MSZMP is küzdött a zsidó-káderpolitikával. Nem sikerült megoldani. Felülreprezentáltak voltak, vannak, lesznek...

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:23:43

Társadalmi mobilitás? Politikai mobilitás? He?
(azt okozza a fos oktatás, hogy fentiek nincsenek, megszűntek)

Bell & Sebastian 2009.02.19. 20:27:03

Fontos! Nem vagyok anti-sémita, csak anti-cionista. A kettőt nem keverni!

asmodean 2009.02.19. 21:10:21

@Bell & Sebastian:
"A magyar közoktatást a földbe szántják? Hmm, ez érdekes. 30 éve sem volt már jó"

Mondjuk a magyar bálintot, valszeg ilyen minden mindegy alapon engedték az oktatás közelébe, hogy szarabb már nem lehet ... de lett.

asmodean 2009.02.19. 21:10:53

francba calamnak ment volna

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.19. 22:25:00

@asmodean: szerintem nem, de ez a poszt nem erről szólt volna.

Bell & Sebastian 2009.02.19. 23:32:51

@calam:

Offolásnak tűnt? Azt hittem, érdekel a válasz a feltett kérdésedre. :( Rendszer alapú szemlélet, mi? :)

Bocs, mentem.

(haranggörbe: az átlagkeresettől eltérés megoszlása a teljes népességen belül, előjel nélkül)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.19. 23:57:06

@Bell & Sebastian: ja nem off, de a post az állambiztonságról szól és a politikai elit felelősségéről. És érdekel minden válasz, nyilván.

A haranggörbe fogalmával meg tisztában vagyok.

Bell & Sebastian 2009.02.20. 00:45:05

@calam:

Ok. Fussunk neki mégegyszer!

Egyetlen történelmi pillanat lett volna csak alkalmas az iratok átadására, mondjuk a Munkásőrség megszűnéséhez, pártszervezetek kivonásához lehetett volna kötni.

Ha lett volna olyan, aki súg, hogy egyáltalán mennyi van és hol?

Mivel minden káder érintett volt (kollaboráns), senkinek sem volt érdeke bármit is megszellőztetni. (Törvény kellett volna először) Ekkor meg lett volna idő szelektálni.

Mindenki csemegézni akart csak, finom falatokat betárazni szükség esetére.

Tekintve a fennálló jelenlegi rendszer abszurditásait, ez a gondolat egyáltalán nem idegen a bevett magyar gyakorlattól, gondolok itt a betarthatatlan, adhézióakban gazdag szabály-rendszereinkre, netán törvényeinkre.

Az állam m i n d e n polgára feje felett ott tartja a démoklészi kardot, hogy ha nem parírozik, lesújthasson vele.

Pontosan ettől gagyi és szar az egész. Ha betartjuk a Törvény szavát éhendöglünk. De hol a határ a csalafintaság és a bűn, bűnözés közt?

Ennek eldöntését ránk bízzák? Nem, majd Ők, utólag.
Kádári örökségünk, de éltetjük, éljenezzük.

Ez nem Állam, csak hordák szövetsége zsákmányszerzésre. Segítség, kiraboltak! -kiabáljuk. Ez a kisebb baj, a nagyobb, hogy nem magyarok, ahogyan azt már megszoktuk. (hagyományos keretek közt körbeért volna, mint az 1db hiányzó Zsiguli tanksapka)

Következtetés: ez egy nagyon buta nép, hogy csak ennyire "fussa". (+ mucsai elit)

Bell & Sebastian 2009.02.20. 01:11:01

Egy mondat erejéig vissza az oktatásra:

1., Felszívattak vele vagy 5% munkanélküliséget
2., Nem tudják finanszírozni
3., Képeznek jócskán külföldre is (minek?)
4., Higították a képzést, hogy tovább tartson
5., Fogalmuk sincs, mik a hiányszakmák (piac szabályoz?)
6., Bologna, kompetencia = sík hülye gyerekek, lezüllött egyetemek, semmit érő papírok hosszas szenvedtetés után (kivételek azért vannak!)

Kárdésem:
Mi erről a véleménye a 68.746 -odik munkanélküli újságírónak, aki idáig csak vitte a GDP-t, és ezek után is vinni szeretné?

Válasz:
Főműsoridőben nyalja a komcsik seggét, otthon, a laptopjáról meg álnéven qrva nagy ellenzéki.