A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas VI.: Az elmaradt bocsánatkérés

2009.02.20. 08:00 kolbenheyer

Kolbenheyer nem csak szakirodalmat olvas. Itt van mindjárt Günter Grass, a németek Nobel-díjas írója és legfőbb baloldali-emberjogi-humanista erkölcscsősze, aki 2006-ban Hagymahántás közben (Európa, Budapest, 2007, a német eredeti: Beim Häuten der Zwiebel, Steidl, Göttingen, 2006) címen jelentette meg életrajzi ihletésű könyvét. A történet tehát nem a legfrissebb, Németország már a vitát is rég elfelejtette, de nekem valahogy még mindig aktuálisak tűnik a múlt elhallgatásának, sőt kreatív használatának kérdése éppúgy, mint a heveny antikatolicizmus. Mi közük ezeknek egymáshoz? Grass ebben a könyvében vallotta be, hogy 1944-45-ben a Waffen-SS-ben szolgált, és itt emlékezik meg arról is, hogy együtt volt hadifogoly Joseph Ratzingerrel. Érdekes ez? Ha azt vesszük, hogy valaki nem csak hatvan évig hallgatott erről, de közben a náci múlttal való leszámolás élharcosa volt, akkor igen. Pláne, ha aztán pont az a Ratzinger körözi le a „legbefolyásosabb német értelmiségi” címért folyó versenyben, akinek egyházát előszeretettel szerepelteti együtt a nácizmussal. „És akkor jött Adenauer, rémes volt, az összes hazugságával, az egész katolikus áporodottsággal. Az akkor meghirdetett társadalmat olyan nyárspolgáriság jellemezte, amilyen még a náciknál sem volt.” – nyilatkozta 2006-ban.

Mi is történt? Grass (aki 1927-ben született Danzig-ban, a mai Gdansk-ban) kortársaihoz hasonlóan a Hitlerjugend tagja volt, amikor 17 évesen az otthoni szegénységből és kispolgáriságból menekülve – ahogy írja – önkéntesnek jelentkezett a tengeralattjárókhoz. „Mindenesetre kitartó lehettem, még azután is, hogy megmondták, ez idő szerint nincs szükség önkéntes újoncokra a tengeralattjárókon: felvételi zárlat van. Aztán azt mondták: miként az ismeretes, a háború nem csak a víz alatt folyik, ezért elő fognak jegyezni, és a jelentést továbbküldik más parancsnokságokra. A tervek szerint újonnan felállítandó páncélos hadosztályoknál biztosan lesz lehetőség”. Ezek után kapta meg a behívóját a 10. Jörg von Frundsberg Waffen-SS páncélos hadosztályhoz. Mit gondolt akkor és mit gondol most erről Grass? „A Waffen-SS valami európaiságot is sugallt: hadosztályaiban együtt harcoltak francia, vallon, flamand és holland önkéntesek, sokan voltak norvégok, dánok, sőt még a semleges Svédországból is részt vettek a keleti fronton vívott nagy csatában, amelynek – mint mondták – a Nyugatot kellett megmentenie a bolsevik áradattól. Mentség tehát van elég. És mégis, évtizedeken keresztül vonakodtam, hogy bevalljam magamnak azt a szót és azt a dupla betűt. Amit ifjú éveim ostoba büszkeségével elfogadtam, a háború után sarjadt szégyenemben el akartam hallgatni. De a teher megmaradt, és senki sem tudta enyhíteni.”

Ez eddig rendben is volna: egy 17 éves, megtévesztett és lázadó fiú katonásdit játszik, amiért aztán egész életében furdalja a lelkiismeret. Őszinte szembenézés, szenvedélyes igazságbeszéd (mondanám, ha ez nálunk nem mást jelentene). De van azért néhány bibi. Grass nem egyszerűen hallgatott. Amikor 1985-ben (ekkor még nem volt Nobel-díja, de már 58 éves híres író volt) Reagen elnök és Kohl kancellár a bergen-belsen-i koncentrációs tábor mellett a bitburgi közös amerikai-német katonai temetőt is megkoszorúzta, Grass élesen kifakadt az oda eltemetett Waffen-SS katonák ilyenfajta „felmentése” ellen. 19 év alatti sorkatonák voltak. Grass szerint viszont ezzel a német múltat mentegetik, pedig a koncentrációs táborokról „mindenki tudott, mindenki tudhatott, mindenkinek tudnia kellett volna.” Khm. És a 17 éves Grass önkéntes? Aztán különös az is, hogy bár a múlt feltárására 2006-ig kellett várni, annak elemei már hamarabb beépültek az „írói munkásságba”. Grass 1967-ben Tel Aviv-ban tartott előadást az antiszemita előítéletekről. Ebben egy történetet mesélt el: a háború után egy amerikai katonai konyhán német hadifoglyok és koncentrációs tábort túlélt hontalan zsidók dolgoztak. Az amerikai nevelőtiszt hiába igyekezett a németek előítéleteit megváltoztatni. Nos, 2006 óta tudjuk, hogy Grass saját történetét adta elő, anélkül, hogy a zsidó közönségnek ezt bevallotta volna. Végül, amikor életrajzírója a vallomást követően az életrajz új kiadásába bele akarta írni, hogy Grass 17 évesen önként jelentkezett a Waffen-SS-be, pert indított ellene, mely végül megegyezéssel zárult. Grass ragaszkodik hozzá, hogy ő tengeralattjárósnak jelentkezett, a Waffen-SS-be behívták.

A könyvben beszámol a hadifogoly-táborról is. Itt találkozott Joseph-fel, beszélgetésükre így emlékszik: „Én ez akartam lenni, ő meg az. Én azt mondtam, több igazság létezik. Ő azt mondta, hogy csak egy. Én azt mondtam, semmiben sem hiszek már. Ő hittételekből emelt épületet. Joseph belőled még főinkvizítor lesz, vagy még ennél is többre viszed.” Hogy mindenki megértse, később konkrétan is leírja „nem zárnám ki, hogy azt a bizonyos Josephet Ratzingernek hívták, és hogy ő az, aki ma pápaként csalhatatlannak tartja magát”. Ez csak egy jópofa anekdota, ugye? Nincs köze a könyvön végigvonuló katolikus-ellenességhez (Grass a Szent Lélek és Hitler képe között nőtt fel – írja), és ahhoz sem, hogy a 2005-ben megválasztott német pápának sokan felhánytorgatták a Hitlerjugend-tagságot? Lehet, de ahhoz képest, hogy mennyire kényes arra, hogy körülményes körmondatait Waffen-SS-beli szolgálata ügyében ne értsük félre, fogalmazhatna egyértelműbben is. Addig azonban csak a kérdés marad. Nem az, hogy miért hallgatott eddig. Se a katonai szolgálatot, se az erről való hallgatást nem tartom bűnnek. De azért az álszentségnek is van határa. Miért maradt el a bocsánatkérés?


 

25 komment

Címkék: pápa ss náci günter grass joseph ratzinger kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr33944661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asmodean 2009.02.20. 09:23:36

Csak gyorsan átfutottam, lehet, ha jobban odafigyelnék kiderülne, de szerinted kitől kellene most bocsánatot kérnie és miért?

kolbenheyer 2009.02.20. 09:56:30

@asmodean:
Úgy általában mindenkitől, akikkel szemben erkölcsi tekintélyként viselkedett és akiket kioktatott. És azért, mert a múltja cseppet foltos, legalább annyira, hogy ne ő nevelje a népet. Vagy ha igen, akkor csak őszintén, a saját múltal nyíltan leszámolva.

lac1 2009.02.20. 13:35:39

@kolbenheyer:

Hát... J.J. Rousseau mint az 5 gyerekét árvaházba rakta, és közben a gyereklélektanról és a gyereknevelésről "publikált". És ennek ellenére még mindig sarokkő a taníttása a filozófiában...
Azt hiszem szerintem nem kéne Grass multját hántorgatni.
Az vesse rá az első követ, aki...
De a béke npbel-díj viselőiről is beszélhetnénk, hidd el sokkal érdekesebb lenne.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.20. 14:39:26

az a szerencse, hogy Németországban csak egyéni szembenézést kell gyakorolniuk, Magyarországon még közel sincs ehhez.
Viszont Grass esetebében ez a dolog valóban ciki.

kolbenheyer 2009.02.20. 15:49:20

@lac1:
Már megint pont annyira találtad a fején a szöget, mint eddig.
Rousseau a politikai filozófiában sarokkő, ott is elsősorban a hatásai miatt (jakobinusoktól a kommunistákig), és nem a gyerekpszichológiában. Hogy jön ez ide?
Ki vesse rá az első követ? Aki nem szolgált a Waffen-SS-ben? Hát azért van ilyen egypár. És különben is leírtam: nem ezt tartom alapvető bajnak, hanem, hogy ezt eltitkolva szimatolt mindenhol nácizmust.
A béke Nobel-díj kapcsán gondolom megint egy jóízűt zsidóznál. Ne tartsd vissza magad, mert megárt az egészségednek. És feltétlenül vedd bele az irodalmi Nobel-díjakat is.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.20. 19:13:57

kolbenheyer kritikája teljesen jogos, csak ugye hiteltelen, mert ki tudja, hogy nem szolgált-e maga is a waffen-ss-ben.
Amúgyis valóban, a múltat nem kell hánytorgatni, nácizmus, kommunizmus régen volt, a jelenben élünk, és a jövővel kell foglalkozni, az ellenzéknek pedig nincs is programja.

Bell & Sebastian 2009.02.21. 16:46:45

Ha csak hadviselési-, katonai szempontokat veszünk figyelembe, a Waffen SS -nél hatékonyabb, profibb hadsereg még nem volt a földön.

A benne harcolók céljai közt a politika volt az utolsó. (A háború megnyerése esetén az osztásnál legelöl állhattak volna.)
De a közismert tények okán eléggé hátra sorolódtak. Már akik életben maradtak.

Hogy valójában mit gondolnak a szerepükről, sohasem fogjuk olvasni, hallani. De a fentiekből ki lehet következtetni. Nem szégyellik, talán titokban még büszkék is rá.

Megértem, de akiben semmi empátia sincs, életében nem volt még a kezében fegyver, (így sosem harcolt), azt n e m értem, mit ítélkezik?

Mindennapi alakoskodásból, hazudozásból van éppen elég itt is. Günther Grass után csak a könyvei maradnak, azok meg jók. A Szent Inkvizíció volt fejét (Rk. Pápa) meg nem keverném ide, bele.

kolbenheyer 2009.02.21. 17:01:02

@Bell & Sebastian:
Te most kiről és miről beszélsz?
Grass fogott fegyvert, aztán mégis ítélkezett. Én nem fogtam fegyvert, és elítéltem az ítélkezését.
Grass könyveiről egy szót se szóltam, mert az nem ide tartozik. Attól még hogy jók, ő éppúgy lehet nagy ember mint szar alak.
A pápát Grass keverte bele, nem én. Én csak csodálkoztam.
A Waffen SS-ben voltak sorozottak (ún. néi németek), meg önkéntesek is (még nem katonaköteles-korú németek, ill. nem németek). Utóbbiaknál hogy a fenébe ne lett volna szempont a politika? Lehet, hogy azt hitték, a hazájukért, vagy a bolsevizmus ellen harcoltak, de legalább utólag látni kell, hogy a rossz oldalon.

Bell & Sebastian 2009.02.21. 17:30:34

@kolbenheyer:

Megélhetési író. (van ilyen)
A W.-SS -ből felkészült vagyok. (mondhatni érintett)
A politika alig-alig játszott!
Nem hitték hogy ilyen "baromságokért" harcolnak, fogadd el.

Persze hogy szar alak. Nem is ezért szeressük.

Bell & Sebastian 2009.02.21. 20:53:23

@kolbenheyer:

Ja, hogy az orrodra húztam azt, hogy nincs benned empátia?
Na ki mondta, hogy egy kurva vagy vámos (adószedő) hamarabb üdvözül, mint egy farizeus?

Az egész hozzáállás tapasztalás kérdése. Sajnos. Jó a cserkészeknek. (patak-hiány esetén nem)

Különben is, nem kell mindig ítélkezni. Minek?

lac1 2009.02.21. 21:46:12

@kolbenheyer:

De hiszen Grass mitől " a grass"? Nem az irodalmi munkájától? Persze a szembenézés meg a saját takargatnivaló, de "...az vesse rá az első követ...".
És ezért van ott Rousseau is, mert ami Grassnak a múltja és egyeseknek nem elfogadható, az ugyanaz, mint Rousseaunak a maga múltja. És ahogy mondod, Rousseau a "politikai filozófiában" a sarokkő (?), úgy Grass meg abban az irodalmi szegmensben ahol éppen van.
De hát Grass német, ergo náci, és még a nácik "legkegyetlenebb" szakaszában is harcolt, vagyis duplán náci. És mint ilyen, duplán górcsővel kell vizsgálni.
Ha érted már.
Majd máskor megpróbálok érthetőbben fogalmazni.
A zsidózást meg ne emlegesd, hiszen a blog neve: sárdobáló, ha jól olvasom...

:-))))))))))

lac1 2009.02.21. 21:51:30

@Bell & Sebastian:
Azért kell mindig ítélkezni, hogy a látszat - mindenhol vannak még nácik - fennmaradjon, legyen miről írni, legyen miért rettegni, ergo jól eléldegélni valamiből.
Ha csak közlik, hogy a fasiszták a spájzban vannak, az egy ideje már átlátszó, ha csak ilyen körmönfontan - előkerülnek rég elfeledett dolgok - akkor az tudat alatt dolgoznak az adófizetőkben.

;-)

Bell & Sebastian 2009.02.22. 00:22:48

@lac1:

Ha a nemzeti-szocializmus nemzetközivé alakul, megválik jelzőjétől.

A fenti szabály visszafelé kifejezi a mai magyar utat.
Azért emlegetik folyton, mert az eleje még jó, csak a közepétől lázasan csomagolni kell sokaknak...

kolbenheyer 2009.02.22. 14:57:27

@Bell & Sebastian:
"A W.-SS -ből felkészült vagyok. (mondhatni érintett)A politika alig-alig játszott! Nem hitték hogy ilyen "baromságokért" harcolnak, fogadd el."
Hát ez itt így nem megy. Bárki bármit mondhat magáról, a személyes tapasztalat pedig eleve kérdéses egy milliós szervezetnél.

"Ja, hogy az orrodra húztam azt, hogy nincs benned empátia? Na ki mondta, hogy egy kurva vagy vámos (adószedő) hamarabb üdvözül, mint egy farizeus? Az egész hozzáállás tapasztalás kérdése. Sajnos. Jó a cserkészeknek. (patak-hiány esetén nem)Különben is, nem kell mindig ítélkezni. Minek?"
Ebből meg egy szót sem értek.

kolbenheyer 2009.02.22. 15:00:29

@lac1:
Az a vicces, hogy azzal vádolsz, hogy folyamatosan nácikra vadászom, miközben te látsz mindenhol nácivadászatot. :-) Vajon miért? Csak nem félsz? :-)Megérteném, mert neked attól is kell tartani, hogy levadásznak az antirasszisták mint nácit, meg attól is, hogy az igazi nácik mint alsóbbrendűt. :-) Én viszont teljesen nyugodt lehetek.
Asszem a többiek értették: eszembe se jut, hogy Grass náci volt vagy most az lenne. Csak egy ilyen ne oktasson ki.

lac1 2009.02.22. 17:24:01

@Bell & Sebastian:

Hát, a menekülésről az jut az eszembe, amikor az életét meséli a "fegya" fedőnevű klezmer zenész (majd aki kíváncsi az megkeresi, hogy melyik), és ott tart, hogy zongorát akar tanulni mer" az tetszik neki, de a tanára azt tanácsolja, hogy inkább hegedüljön, mert azzal könnyebb menekülni.
Hát... ezeknek a jellemeknek tényleg mindig mindenről AZ jut az eszébe. Én kiskoromban a pincébe nem mertem lemenni, ezek meg a spájzba.

kolbenheyer 2009.02.22. 17:28:48

@lac1:
Mindenről az jut eszébe?
Próbáltál már leírni egy kommentet zsidózás, cigányozás és náci-mentegetés nélkül? :-) Kinek is jut mindig az eszébe? :-)
Szeretnéd, ha mindenki rettegne itt tőletek, látom. :-) Nem fog menni.

lac1 2009.02.22. 17:33:44

@kolbenheyer:
Én nem vádoltalak Téged, de ez ma egy jó téma, sokan jól meg is élnek belőle. Azt persze nem gondolom, hogy Te is a blogodból élsz, de a véleményed elég jól beleillik a "fővonulatba".
Azért pl. begin (hogy kicsit azért rugdosódjak is kicsit) életéről ennyit nem lehet olvasni a magyar sajtóban, hát nem érdekes?
Szőke zöldszemű vagyok. Nem félek az alsóbbrendűségtől, ha már rákérdeztél. A fejformám is divatod, Mengele elégedetten csettintene az ujjával.

lac1 2009.02.22. 17:35:19

@kolbenheyer:

Sárdobáló a blog, nem? Indíccs egyet a főzésről, akkor nem fogok.

Amúgy amíg nem hazudok, addig szerintem nem szólhatsz egy rossz szót se.

kolbenheyer 2009.02.22. 17:43:27

@lac1:
Hát ez az! :-) Pont ez jutott eszedbe, ugye! :-)
A szőkeség a balti és szláv típusoknál is előjön. Nem kéne elbíznod magad, hátha mégsem vagy nordikus árja. :-)
Igen, Sárdobáló. Egyszer már valakinek ajánlottam, hogy keressen rá az irónia szócikkre...

lac1 2009.02.22. 17:54:52

Balti? Lehet. De inkább, mint a fekete szemű göndör hajú, és esetleg Sém leszármazottja...

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))

lac1 2009.02.22. 18:00:33

Ha valakinek kétségei lennének, hogy én náci vagyok...
www.youtube.com/watch?v=MVRANkAPurY

Bell & Sebastian 2009.02.23. 13:13:19

@kolbenheyer:

Komolyan kihoztál a sodromból, de mivel vendég vagyok, most udvariatlanul rádcsapom az ajtót:

Ne olvass, inkább gondolkodj, mindketten jobban járunk. Egyedül a korod menthetne csak fel a hülyeség alól, de akkor meg minek írkálsz, ha nem vagy képes OLVASNI, szöveget érteni Te szerencsétlen! Hogy az rézfaszú...

kolbenheyer 2009.02.23. 14:28:46

@Bell & Sebastian:
A te anyádat is. Akkor ezen túlvagyunk.
Én inkább olvasok gondolkodás előtt, te meg akkor olvass engem, ha érdekel. És akkor irogass kommenteket, ha hozzászólsz vagy kérdezel.
További mindenjókat.

lac1 2009.02.23. 14:32:25

Nabazdmeg...

:-)))))