A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Gyűlölet, méltóság, szólás-fetisiszták

2009.04.27. 12:00 Aba Sámuel

Egy neves büntetőjogásztól azt hallottam, hogy a gyűlöletbeszédet a szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények között, a becsületsértés minősített eseteként kéne elhelyezni a Büntető törvénykönyvben (Btk.), és akkor átmenne az Alkotmánybíróság (AB) szűrőjén. Bárándy Gergelyék részben ebbe az irányba indultak, amikor megalkották a gyalázkodás tényállását, amely aztán mégis elbukott az alkotmánybírósági normakontrollon. A lényeg azonban nem ez, hanem a megoldás közvetítette szemlélet.

A tényállás Btk.-beli elhelyezése ugyanis nem csupán jogtechnikai kérdés: azt mutatja meg, miért, milyen alapon gondol üldözendőnek egy cselekményt a jogalkotó. A közösség elleni izgatás tényállása (elhelyezésénél fogva) a köznyugalmat, a társadalmi béke fenntartását szolgálja, ezért is kívánja meg a gyűlöletre uszítás olyan szintjét a büntethetőséghez, amely erőszakcselekmény nyilvánvaló, közvetlen veszélyével jár. Ebben az esetben tehát a kiváltott hatás alapján korlátozza a jog a véleménynyilvánítás szabadságát, nem a tartalom alapján. Az Alkotmánybíróság és a XIX. században megragadt dogmatikus liberálisok úgy gondolják, plurális demokráciában nem is korlátozható a véleménynyilvánítás annak tartalma szerint.

A dolog szépséghibája az, hogy a becsületsértés és a rágalmazás tényállása pontosan ezt teszi. Ezek esetében a feltétel csupán annyi, hogy az elhangzó tény vagy vélemény alkalmas legyen a becsület csorbítására (becsületsértésnél az is, hogy nagy nyilvánosság előtt hangozzon el). Ezek a tényállások a szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények között szerepelnek, itt tehát a jogalkotó azoknak a méltóságát védi, akiknek a becsületébe gázolnak, akiket megrágalmaznak. A gyűlöletbeszéd szankcionálásának pontosan ugyanez az alapja. A gyűlöletbeszéddel ugyanis nem az a baj, hogy olyan nézeteket hangoztat, amely a többségnek nincs ínyére (sajnos ez nem is biztos, hogy így van), hanem az, hogy megsérti mások méltóságát. A méltósághoz való jog pedig alapvető emberi jog, amely az Alkotmánybíróság által felállított értékhierarchiában megelőzi a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ezért is érthetetlen, hogy az AB miért biztosít mégis abszolút védelmet az utóbbinak.

Az emberi méltóság ugyanakkor nem valami elvont eszme, amit csupán szép lelkünknél fogva kell védenünk, akár egyes politikai szabadságjogok rovására. Az emberi méltóságnak része az is, hogy az ember emelt fővel élhessen hazájában, gyomorgörcs nélkül mehessen az utcára. A gyűlöletbeszédet tehát nem azért kell szankcionálni, mert civilizálatlan ostobaság, hanem azért, mert megnyomorítja mások életét.

Visszatérve a becsületsértés, a rágalmazás és a gyűlöletbeszéd viszonyára: hogyan lehetséges az, hogy ha egyetlen emberről állítom azt, hogy az illető bűnöző (rágalmazás) vagy nagy nyilvánosság előtt hazaárulónak, idegenszívűnek nevezem (becsületsértés), akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható vagyok, ugyanakkor, ha azt mondom, hogy minden cigány bűnöző, minden zsidó hazaáruló, idegenszívű, akkor az égvilágon semmilyen retorzióra nem kell számítanom? Nem sérül ugyanúgy egy cigány vagy zsidó identitású ember méltósága, ha ilyen minőségében becsmérelik, mint ha más okból? Dehogynem! Csakhogy a gyűlöletbeszéd nem egy, hanem több ember méltóságát sérti. Ebből azonban, a józan ész szerint, nem enyhébb, hanem súlyosabb szankciónak kéne következnie.

Az Alkotmánybíróság, az SZDSZ, a Fidesz szerint nem. Persze ha ők egy az egyben elvetik a tartalom szerinti korlátozást, az védhető álláspont. Ez esetben azonban követeljék a másik két tényállás eltörlését is, és soha többé ne indítsanak becsületsértési, rágalmazási pereket az őket becsmérlők ellen.

A gyűlöletbeszéd elleni bevett érvelés tehát teljesen értelmetlen, ráadásul az önkényuralmi jelképekről szóló határozatban maga az Alkotmánybíróság is megbontotta a tartalom szerinti korlátozás ellen küzdő saját érvrendszerét, amikor így fogalmazott: „A szóban lévő jelképeknek minden korlátozás  nélküli,  nyilvános,  szabad  használata a jelen történelmi  helyzetben az emberi személy  méltóságát  tisztelő, ezért  a  gyűlölet és agresszió eszméit elítélő,  a  demokrácia értékei mellett elkötelezett minden személyt súlyosan sért,  és különösen  sérti  a  nácizmus és a  kommunizmus üldözötteiét. Magyarországon elevenen él a köztudatban és az üldözéseket túlélők közösségeiben a tiltott jelképekben sűrűsödő mindkét eszme emléke és a jelképek használata mellett elkövetett minden bűn; ezek nem merültek feledésbe. Közöttünk élnek a súlyos sérelmet szenvedett személyek és hozzátartozóik.  A jelképek használata felidézi a még közeli múltat az akkori fenyegetésekkel, az embertelen szenvedéseket, deportálásokat és halált hozó ideológiákat”. Érthetetlen, hogy miért felejtette el mindezt, amikor a gyűlöletbeszédről döntött.

A tényállás megfogalmazásánál persze körültekintően kell eljárni, a Bárándy-féle javaslat feltehetően valóban nem felelt meg a jogbiztonság követelményének, ezek a problémák azonban kiküszöbölhetők (más országokban, pl. Finnországban sikerült működő tényállást alkotni). Kérdés ugyanakkor, hogy a büntetőjogi szankcionálás jó megoldás-e. Én azt gondolom, hogy a megfelelően következetesen és kreatívan alkalmazott közérdekű munka büntetés, alternatívaként pedig a jelentős mértékű pénzbüntetés kellő visszatartó erővel bírhat, és nem is csinál mártírt az elkövetőkből (a szabadságvesztés büntetés alkalmazását ezért és más okokból is helytelennek tartanám). A feszültségek kibeszélése persze fontos és kívánatos folyamat, azonban a megalázottak és meggyötörtek méltóságának és nyugalmának védelme ezt megelőző, elsőrendű feladat és kötelesség.

A téma és a javasolt szemléleti fordulat kapcsán szólni kell néhány szót Navracsics Tiborról, politikai barátairól és a vörössel és ezüsttel hétszer vágott történelmi lobogóról is. Amikor ugyanis Navracsicsék az elítélés helyett megvédték az árpádsávos zászlót, igazuk volt abban, hogy ez egy történelmi zászló, amit állami ceremóniákon is használnak (bár erről lásd kolbenheyer írását). Noha erős bennem a gyanú, hogy a lobogtatók között kisebbségben vannak az Árpádház-fan középkorászok, nem is ez a baj, nem az a fontos, hogy ők mit gondolnak, mit éreznek. Hanem hogy azok mit gondolnak, mit éreznek, akiknek ez a zászló életük legnagyobb, kitörölhetetlen tragédiáját jelenti. Navracsicséknak semmiből nem állt volna, hogy elítéljék a zászlót, és híveiket arra kérjék, más díszletek közt magyarkodjanak. Cinikus módon nem ezt választották, és ezzel lemoshatatlan bűnt követtek el. 

24 komment · 3 trackback

Címkék: alkotmánybíróság árpádsáv gyűlöletbeszéd

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr51087132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legal Eagles 2009.05.01. 12:50:00

A "szólás-fetisiszta" álláspontJosh: What do you say about a government that goes out of its way to protect even citizens that try to destroy it? Toby: God bless America. Érdekes elemzés jelent meg a Sárdobáló blogon, az írás apropóját felt…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.30. 14:01:45

Komfortérzet az antiszemitáknakNagyon vacillálok holokauszt-tagadás ügyben, mármint, hogy jó lenne-e, ha büntethető lenne. Egyrészt a szólásszabadság nagyon fontos számomra, hisz ez a demokrácia alapja. Másrészt viszont a holokauszt-tagadás nem szimplán e…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.27. 17:45:05

Na most van rajta sapka, vagy nincs?Ha van valami, ami kihoz a sodromból, az az álszentség. Márpedig ezt a FIDESZ mesterfokon műveli. Az általam amúgy nem igazán kedvelt Draskovics miniszter a Parlamentben a romagyilkosságokról beszélt: beszámolt a nyomoz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2009.04.27. 17:20:50

A dolog talán bonyolultabb annál, mint hogy az Alkotmánybíróság, az SZDSZ és a Fidesz szerint a gyűlöletbeszéd nem követel szankciókat. Én nem tudok a pártok fejével gondolkodni, de én is azt mondtam, hogy egy liberális demokrácia mégsem büntetheti azt, hogy valaki valamit mond.
A cikked azonban megingatott, mert teljesen más szemszögből vizsgálja, mint ahogy én, a nem jogász, nem politikus liberális választópolgár láttam. És bizony ez a nézőpont nagyon is mérlegelendő és végiggondolandó.
Örülök, hogy megírtad és örülök, hogy olvastam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.27. 17:47:24

Ha megenged, akkor a nálam megjelenő szélsőjobbos "szólásszabadság-védőket" ezután ide irányítom :-)

2009.04.27. 22:13:57

"Az emberi méltóságnak része az is, hogy az ember emelt fővel élhessen hazájában, gyomorgörcs nélkül mehessen az utcára."

Amíg például a Nyugati aluljáró tele van cigány stricikkel és a cigány kurváikkal, addig elég nehéz gyomorgörcs nélkül átmenni. Ti szarháziak, semmi mást nem szeretnétek elérni csak azt, hogy ne lehessen ezt kimondani: a Nyugati aluljáró az ott grasszáló cigányok miatt nem biztonságos. Ugyanez vonatkozik a vidéket rettegésben tartó cigány bandákra. Ti azt szeretnétek elérni, hogy ne lehessen kimondani: a cigányok egész falvakat tartanak rettegésben.

Szar alakok vagytok.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.27. 22:47:35

@imperial: én naponta használom a nyugati aluljárót, mégsem rettegek. Lehet, hogy veled van a baj?

kolbenheyer 2009.04.28. 09:23:00

Én ralf véleményéhez csatlakoznék. Zsigerből én is elutasítom a szólásszabadság korlátozását, de a párhuzam a becsületsértéssel meggyőző. Viszont maradnának technikai kérdések: kinek lenne joga perelni? Aki kisebbséginek vallja magát? Ez nem parttalan? Vagy milyen gyakorlatot alakít ki a bíróság? Hogyan állapítja meg, hogy egy kisebbséginek mi fáj jobban, ha bozótniggernek nevezik, vagy ha orknak?

euloge 2009.04.28. 10:33:07

Az AB már többször is megállapította, hogy ha nem konkrét, egyes személyek alanyi jogainak sérelméről van szó, akkor a gyengébb jogi védelem indokolt. Ha egy meghatározott személyt ér a sérelem, a korlátozás is csak pontszerűen jelenik meg, az elkövetővel szemben, a konkrét kijelentés nyomán, és így nem lesz aránytalanul tág. Ha büntetnék a gyalázkodást, akkor "a lehetséges (és fenyegető) perek sokasága önmagában is aránytalan terhet róna arra, aki sértő véleményt nyilvánított". A konkrét személy véleménynyilvánítási szabadsága erősebb, mint valami elvont csoport-méltóság. Ha meg konkrét személy méltóságát sérti, akkor ott van a becsületsértés.
Az eljárásjogi kérdések meg ugye a másik probléma, az önrendelkezési jogomat eléggé sértené, ha az ügyészség az én nevemben indítgatna pereket ha pl. a magyarokat gyaláznák, még akkor is ha én azt egyáltalán nem találom sértőnek.
Egyébként az önkényuralmi határozat valóban el lett b.szva. Az sem véletlen szerintem, hogy a Kukorelli-különvéleményt gyakrabban idézik, mint magát a határozatot.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2009.04.28. 12:17:50

A "minden cigány bűnöző" mondat, tudtommal soha nem hangzott el publicista, politikus, közszereplő szájából.
Legfeljebb az, hogy van cigánybűnözés. Azaz a jelenség létezik miszerint, nő a cigányok által elkövetett bűnözések száma.

Mint ahogy a "nem volt holokauszt" mondat sem.
Legfeljebb a revizionistáké, akik nem a létét tagadják, hanem egyes bizonyítékoknak a hiteklességét kérdőjelezik meg.


trompf.blog.hu/2009/04/28/holokauszt_5
"Aki tények mellett elsiklik, nevezetesen hogy valóban elgázosítottak milliókat, avagy éppen amellett, hogy ezeket képi, vizuális, és tárgyi elemekkel helyenként eltúlozták, az alkalmatlan arra hogy bárki felett ítéletet mondjon.
A többieknek pedig erre igényük sincs. Aki hajlamos a kutatásra, vitára, gondolkodásra, annak nincs szüksége kizárólagosságra."

bryan 2009.04.28. 15:03:56

Lehet ezt jogilag csűrni csavarni, de ebből azért csak valami ótvar cenzúra jönne, ami még használna is a náci-komcsi eszmék terjedésének. Hol lenne a határ pl a holokauszt kutatás, és tagadás között? Ha valaki béna, félreért valamit, az jön ki neki, hogy a holokausztnak csak 4 millió áldozata volt, akkor sittre vele? Vagy legyen a holokauszt tabu, amit nem lehet kutatni, tilos más eredményre jutni? Azok akiknek meghalt hozzátartozója egy lágerben, akkor is félni fognak a kuruc&co. féléktől, ha nem mondják ki nyiltan amit akarnak, hiszen az ilyen alakok kilóméterekre bűzlenek. Nem tudják olyan gyorsan betiltani a szimbólumokat, ahogy ők kitalálják, az internet kínálta lehetőségekről meg még nem is írtam. Mi legyen a kommunizmus bűneit relativizálókkal, akik szerintem még a "holokamuzóknál" is többen vannak? Börtönt Havas Szófiának, meg Thürmernek is? Az ő tetteik miben különböznek a kurucéktól? Törvényt hozni, csak elvi alapon a várható hatások figyelmen kívül hagyásával, szerintem nagyon nagy hiba.
Az árpád sávos zászlóról pedig csak annyit, hogy egy zászlót elítélni, amit sokan hordoztak különböző okokból, eléggé fura lenne. Miért nem inkább a zászló hordozóit itéljük el akik tudatosan használják ki mások félelmét?

bryan 2009.04.28. 15:06:46

upsz, a zászlóról szóló részt félreértettem. :)

Aba Sámuel 2009.04.28. 17:52:00

@kolbenheyer: Büntetőügyekben általában az állam indítja az eljárást hivatalból vagy feljelentés nyomán, így a "kinek van joga perelni" kérdés csak akkor merülne fel, ha olyan tényállást alkotnának, amely tartalmazza, hogy magánindítványra indul az eljárás (ebben az esetben persze tiszteletben kéne tartani a szabad identitásválasztást).
Az, hogy kinek mi fáj, szintén olyan kérdés, ami a becsületsértés kapcsán is felmerül, és a bíróság itt sem a sértett szubjektív ítéletére hagyatkozik, hanem próbál valami általános, objektív hatást tulajdonítani bizonyos kijelentéseknek (ami persze a becsületsértésnél is nehéz ügy).

Aba Sámuel 2009.04.28. 18:04:00

@euloge: Én nem értek egyet az AB-gal attól ugyanis, hogy konkrétan meg nem határozható emberek méltósága sérül, még konkrét emberek méltósága sérül, erre próbáltam utalni a posztban is. Nem elvont csoportméltóságról van szó, hanem a csoporttagok méltóságáról, ami a csoport becsmérlése esetén is sérül, csak éppen ez nem tartozik a becsületsértés tényállásába, ezért kell külön tényállás.
A perek tömegének elkerülésére több megoldás is kínálkozik, a legkézenfekvőbb az, ha a tényállás része, hogy a méltóság megsértése csoport ellen irányul (hiszen, ahogy írod, különben becsületsértés lenne), ebben az esetben nincs többes elkövetés, és így több per sem, legfeljebb, ha az eljárás magánindítványra indul (ahogy te kívánnád, hogy ne az ügyész indítson a nevedben eljárást), az ügyeket azonban ekkor is lehet egyesíteni (és rövid megindítási határidővel a számukat korlátozni), és mivel a csoport a sértett, nincs halmazat, és így aránytalan büntetés sem.

kolbenheyer 2009.04.28. 22:15:04

@Aba Sámuel:
Oké. ezt értem. Viszont ezek alapján szinte minden az ítélkezési gyakorlaton múlna (persze mindig minden azon múlik). A náci pártok most is elvileg be vannak tiltva (békeszerződés), de sosem indítottak eljárást ilyen alapon még Szabó Albert ellen sem. Ha lenne ilyen törvény, szerinted elítélnék Tomcat-et?

Aba Sámuel 2009.04.28. 22:46:58

@kolbenheyer: Talán nagyobb eséllyel, mint a közösség elleni izgatás alapján, ami alapján már persze lehetett volna több ítéletet is hozni (nem biztos, hogy pont ő ellene).

Bell & Sebastian 2009.05.03. 23:45:18


Sokszor elmondtam már, rk. Egyház szerint az égbekiáltó bűnök:

1., emberölés, 2., munkások járandóságának ki nem fizetése, 3., özvegyek és árvák nyomorának nagyobbítása

Pofázásról itt nincs szó, libákról annál inkább! Haladjunk hát fontossági sorrendben!

A nagyon független magyar bíróság meg kapja be, mivel most éppen pénzbehajt az államnak, csak nem azoktól, akiknek sok van, mivel azoknak papíron semmi sincs ám!

DeMarco 2009.05.04. 02:37:13

Sziasztok!

Most jött le ez a cikk, gondoltam, hogy ti biztosan értékelni fogjátok.

index.hu/belfold/2009/05/03/erosen_negativ_viszony_a_ciganysaghoz/?rnd=250

Üdv, a magyar valóságban...
Egyébként kár volt ennyit gépelned. A lényeg elmondható három mondatban is: "Elvtársak, ezek a parasztok ti:nép azt mondanak amit akarnak, vmelyik hülye megengedte a szólásszabadságot, elb*sztuk. Sürgősen vissza kell hozni a cenzúrát és mindenkit lesittelni aki kimondja, hogy komcsi, zsidó, cigány, fletó, ludas, fúj. Gumibotot, börtönt a háborgóknak, nehogy má' belepofázzanak a zsíros elvtársak dógaiba'...
Erről szól ez az egész, semmi másról. A többi csak mese, meg körítés. 50 év alatt az urak megszokták, hogy ők irányították a sajtót és az ávh elvitte aki megszólalt, vagy igazat írt. Hát most cumi van, felszínre került a valós helyzet és nem lehet mindent eltakargatni. Sőt még meg is jelennek a valódi bűnőzési esetek, statisztikák, a valós gazdasági-társadalmi helyzet. Lehullt a lepel, lekerült a hályog az emberek szeméről és elutasítják a hazugságokat, hamis meséket. Nehezen áll rá a szájuk az igazságra, de jobb lenne ha megszoknák...

DeMarco 2009.05.04. 03:10:12

@calam: Nyugati pu: Lehet, hogy naponta használod, de valszeg napközben ezer másik emberrel egyetemben.. Próbálkozz egyszer késő este/éjjel/hajnal. Az igazi móka, én még rendőrt egyedül sosem láttam, 5-6-an jönnek le három kutyával, kivont gumibotokkal és óvatosan középen maradnak. Sajnos egy időben kénytelen voltam ilyen béna időpontokban áthaladni a nyugatin, de boldogan lemondtam volna, mert életveszély. A minap a Lurdy külső parkolójában álltunk meg, de kár volt, mert az is tele van orkokkal, akik rögtön lerohantak minket, hogy vegyünk öveket, meg fizessünk nekik vmit. Úgyhogy inkább átmentünk két utcával odébb egy zárt, őrzőtt parkolóba, biztos ami biztos alapon. Nem értem, vidéken simán meg tudják oldani, hogy a bevásárlóközpontok parkolóiban ne zaklathassák az embert, csak egy kis odafigyelés kellene...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.04. 10:49:04

@DeMarco: minden napszakban használom a nyugati aluljárót, és sokszor egyedül. Rendőr meg egész éjszaka van ott.

2009.05.04. 13:00:45

@DeMarco: mondjuk azt nem vágom, hogy kinek van gusztusa elmenni azokkal a retkes cigány kurvákkal. De hát mivel minden nap ott dekkolnak a stricikkel együtt, akkor nyilván van rá kereslet. Még az is lehet, hogy az önfeláldozó libsik ilyen módon támogatják pénzzel a nemes cigány ügyet...

2009.05.04. 13:05:08

@calam: igen, egész éjszaka van ott rendőr? :DD Na ebből a megjegyzésből is látszik, hogy a Nyugati aluljárót eddig maximum képeskönyvben láttad.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.04. 13:41:25

@imperial: mivel minden hétvégén használom, gyakran hétközben is, ezért egészen nyugodtan állíthatom, hogy mindig vannak ott rendőrök

taktam 2009.08.13. 12:43:42

@imperial: A "szaralak" jelző nélkül is kifejezhetné magát, uram. Amiért igaza lehet, nem jogosítja fel Önt arra, hogy a trágárságot behozzuk egy blogba... Szólalj meg, meg mondom ki vagy; mondták régen, anno... Ne vadítsuk el egymást legalább a netről, ha már egyre kevesebbszer beszélgetünk közvetlenül egymással. Kérem, nem széplélek vagyok, hanem csak szeretem az okos, de kultúrált nyelvet/szöveget. Az igaz, hogy korunk nagy írói/szinészei/stárjai akkor menők, ha legalább trágárok; tisztelt a kivételnek, mert ilyenek is vannak. Nemcsak a színpad/film/tv ahonnan társadalmunkna tanítják/sugalmazzák ezeket nekünk; a mindennapi közbeszédben is kötőszóként használják egyesek az emésztési salakot, a nemi szervek trágár megnevezését, na és ezeket gyakran kötik/utalják az emberek egymás felmenőire, szeretteire...
Azért, mert én szeretem a kulturált beszédet/írást, kérem, a Kalandorok Kíméljenek! Tisztelettel és barátsággal köszöntöm! -akik elolvastak...