A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XXXVIII.: Pax Americana

2009.12.12. 07:00 kolbenheyer

Érdemes néha a közismertet is újraolvasni, újragondolni. Érdemes néha a színvonalas ismeretterjesztést bemutatni. Ezek a megfontolások vezettek akkor, amikor Horst Dippel Geschichte der USA (Az USA története, magyar fordításról nem tudok, Beck, München, 1996) című karcsú kötetét elolvastam. A német Beck kiadó régóta foglalkozik tudományos ismeretterjesztéssel, irgalmatlan mennyiségben adja ki nagyon rövid, nagyon olcsó, ám meglepően színvonalas köteteit. Ezek sorába illeszkedik Dippel könyve is, ahogy még mások az itt bemutatott, vagy a jövőben bemutatandó művek közül. Az USA története viszonylag ismert, néhány apró érdekességen kívül mi újdonságot nyújthat ez a könyv? Csupán annyit, hogy segít átgondolni az USA szerepéről kialakult képet. Éppen ezért én itt három témát emelnék ki (a könyv amúgy kronologikus, és nem tematikus szerkezetű), amik szerintem nagymértékben befolyásolják a mai Pax Americanat. Az USA politikai rendszerének kialakulása és az európaitól eltérő jellege. A faji kérdés története és iránya. Az állam szociális szerepének amerikai felfogása. Ezek olyan kérdések, amik aktuálisak a mai Európában és Magyarországon is, és nem hihetjük komolyan, hogy kivonhatjuk magunkat az USA hatása alól.

Az USA eredetileg is telepes-gyarmat volt, a kivándorlók összetétele és motivációja pedig már eleve megszabta a későbbi fejlődés néhány vonását. Az egyik fontos tény, hogy a kivándorlók olyan puritánok voltak, akik a vallási üldözés elől menekültek. Így aztán Amerikában nem jött létre anglikán püspökség, nem volt felügyeleti szerv az egyházközségek között, és az állam és az egyház sosem fonódott össze. Másrészt a kivándorlók magukkal vitték az angol dicsőséges forradalom elveit, a korlátozott kormányzat gondolatát: a gyarmati gyűlések a pénzügyek felügyeletével korlátozták a kormányzók hatalmát. A függetlenségi háború megnyerése után viszont hamar elhaltak a „jakobinus” kísérletek, amelyek a népszuverenitás szélsőséges értelmezése alapján szinte mindenható törvényhozásokat hoztak volna létre. Az amerikai alkotmány szigorúan a montesquieu-i elveket követte: elválasztotta a hatalmi ágakat, az erős elnök és a Legfelsőbb Bíróság pedig komoly kontrollt jelent a Kongresszus számára. Végül gyökeresen új elemként jelent meg a történelemben a szövetségi állam, sőt a bővíthető szövetségi állam. Azok az új területek, melyek lakossága elérte a már meglévő legkisebb államét, és rendelkeznek köztársasági alkotmánnyal, felvehetők az USA-ba.

A feketék rabszolgaként érkeztek az USA-ba, és a gyapottermesztő Dél gazdasági alapját képezték. A különbség a két régió között azonban nem ennyire éles. Délen csak a fehérek negyede rendelkezett rabszolgákkal, és folyamatos volt a fehér elvándorlás Északra, tovább növelve Dél demográfiai hátrányát (az új bevándorlók zöme Északra érkezett). Ezt ellensúlyozta némileg, hogy a teljesen jogfosztott feketéket mégis figyelembe vették akkor, amikor a képviselőházi helyeket az államok között lakosságarányosan kiosztották. A rabszolga tulajdonnak számított, melynek védelmét az alkotmány előkelő helyen biztosította. Mivel nem volt polgár, ezért semmilyen jogorvoslati lehetősége nem volt. Ezt a rendszert zúzta szét Észak a polgárháborúban, amely azonban a rabszolgaság eltörléséért, és nem a faji egyenlőségért folyt. Az északi koncepció a „separate but equal” kifejezésben összegezhető: a feketék ugyan egyenlők a törvény előtt, de az élet minden színterén el kell választani őket a fehérektől. A helyreállított déli államokban ez kiegészült a választójog megvonásával is. Az áttöréshez két világháború és egy republikánus elnök különös bíróválasztásai kellettek: Eisenhower olyan bírókat nevezett ki a Legfelsőbb Bíróságba, akik az alkotmányt újszerűen értelmezve sorra megsemmisítették a tagállamok faji elkülönítő törvényeit. Az ebből kibontakozó polgárjogi mozgalom 1964-re érte el a feketék választójogának tényleges érvényesülését.

Az USA a személyes szabadság és az egyéni felelősség hazája. Az anyagi boldogulás törvényi korlátok híján és szinte korlátlanul hozzáférhető erőforrások birtokában az egyéni tehetség és vállalkozószellem kérdése. A szociális állam képzete itt ezért később és máshogy jelent meg. A nagy gazdasági válságra adott válasz volt Roosevelt New Deal-je 1933-ban, amely bevezette a minimálbért, elismerte a szakszervezetek jogait és támogatni kezdte a mezőgazdaságot. 1935-ös második hulláma bevezette a (nem kötelező) társadalombiztosítást és megnövelte az állami beruházásokat. Gazdasági eredményei azonban csekélynek nevezhetők, ráadásul az intézkedések jelentős részét a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesként megsemmisítette. Jelentősége inkább abban rejlik, hogy az USA-ban is szociális feladatokat kezdett vállalni az állam, és hogy az elnöki szerepkört aktivista módon értelmezték újra. Erre támaszkodhatott aztán a Kennedyt követő Lyndon B. Johnson Great Society-je, egy nagyszabású szociális reformsorozat (szemben Kennedy álmodozásaival). Ennek keretében jött létre az idősek egészségbiztosítása, a Medicare, és a nélkülözőké, a Medicaid (a többieké továbbra is piaci alapú), illetve kezdődött meg a szociális lakások építése.

Az USA a legrégebbi alkotmányos állam, amely folyamatosan bővíthető, és amelynek intézményei finom egyensúlyban vannak. Az USA hosszú történelmi tapasztalatokkal rendelkezik a faji konfliktusok terén, és az egyenlőség mára megkérdőjelezhetetlen értékké vált. Végül az USA nagyon piacbarát és individualista módon bár, de megkezdte a gondoskodó állam kiépítését. Ez a Pax Americana.
 

17 komment

Címkék: történelem usa kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr241366951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.12. 09:18:40

lehet, hogy én asszociálok rosszul, de azt hittem, a pax romana-val lesz párhuzam, aminek a rövid, tömör és őszinte lényege az volt, hogy aki behódolt, és fizette az adót, azt úgy általában békén hagyták (máskülönben behintették sóval és eladták rabszolgának).

Vakhtang Gorgaszali 2009.12.12. 11:32:03

Ez egy picit off, de nagyon örülök, hogy szóba került a Beck kiadó sorozata, mert tényleg kiváló könyvecskék vannak benne (nem utolsósorban azért, mert pl. az ókoros köteteket a szakterületek vezetői kutatói írták). Nagyon nagy szükség lenne ilyesmire itthon is, akár bizonyos kötetek lefordítása révén, mert egy halom hiánypótló kötet szerepel benne. A magyar változatokat akár még a középfokú oktatásban is lehetne használni. A Corvina egyébként egyet-kettőt lefordított, de aztán abbahagyta, ill. saját, részben más témájú kötetekkel egészítette ki, ami hol sikerült, hol nem.

kolbenheyer 2009.12.12. 14:54:31

@bs395:
Én a könyvismeretetéseimmel egy ennél picit szofisztikáltabb történelemszemléletet szeretnék közvetíteni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.13. 04:33:50

@kolbenheyer:
szofisztikáltabb? bocs, de a fentiek hol szofisztikáltak?

Bell & Sebastian 2009.12.13. 19:48:15

Szövetségbe forrt szabad köztársaságok.

A szofizmus itt (Mo. -on) véget is ér Havas Szófiánál.
(a kiművelt mellett a második értelme: álérvelés)

Jó, persze tudom...

kolbenheyer 2009.12.13. 20:17:35

@bs395:
A kommentednél? Az az érzésem, nem vagy rá kíváncsi.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.13. 20:52:28

@kolbenheyer:
kiváncsi? mire? amit adtál, az egy közhelygyűjtemény volt. nem igazán késztet átgondolnom az USA szerepéről kialakult képet :-(.

kolbenheyer 2009.12.13. 21:43:56

@bs395:
Látod, igazam lett. A sóból jöttem rá. Van az egyszerű képeknek is bája ...

Bell & Sebastian 2009.12.19. 02:14:28

@kolbenheyer:

Offolok egy jó nagyot.
Kérlek, írj egy postot a Zeitgeistről, szedjük szét!
Sokan tervezték, aztán beszartak.
Pedig úgy terjed, mint a járvány, főleg az értelmiség körében. A radical muníció java is onnan.

Egyszer láttam, tán a legutolsó angol verziót.
Be is linkeltem, foglalkoztatott egy ideig.
Csapágyakban fut a látványos (ál)igazság. Mondjuk a bevezetés elcsépelt egy kicsit, de roppant összeszedett. Nagyrészét ismertem már könyvből, nem hatott meg, a későbbiek is csak ideig-óráig. De sokan alapműnek tartják, újkori bibliaként idéznek ezt-azt belőle.
Mi igaz belőle, mi félig, és mi nem? - ez a kérdés. A Bin Ladenes rész símán bevettem.
Ha kell, újranézem, bár időpocsékolás. :)
Hogy mit sugall, az egyértelmű.

140 perc a két rész, egy óra alatt megírhatnád.

kolbenheyer 2009.12.19. 11:07:59

@Bell & Sebastian:
Ezt most nem értem. Mennyire vegyem komolyan? Megpróbálom mindkettőt.

Komolyan véve:
Mostanáig vitáztam Bockóval és peetmasterrel a Vallásszabad(?f...)ság posztnál, ahol Bockó jött a ZG-vel, és már elég sok mindent leírtam róla. A dolog tehát érdekel, de idő kérdése. A 140 perc önmagában riasztó, ha ilyen hülyeségről van szó, aztán meg bogarászni kell a bizonyításhoz. Szóval nem egy óra. Másrészt én egy teljesen átlagos képességű, bár kíváncsi humán értelmiségi vagyok. Miért tőlem várod, hogy szétszedjem a ZG-t? A hívőket nem tudom meggyőzni, az értelmesek nem gondolják úgysem azt, amit a ZG állít, te meg eleve tudod az igazságot.

Ugratásnak véve:
Régóta kommenteled a posztjaimat, az olvasósakat is, amit ritkán szoktak. Általában az derül ki, hogy amit írok az vagy evidens (esetleg meghaladott), vagy hamisan interpretálom (libsi vagyok). Újabban a hangnem durvult, egyrészt azért, mert szerintem vállalhatatlanul rasszista kijelentéseket is megengedsz magadnak, másrészt meg elkezdtél célozgatni a nick mögötti valómra, amit rossz néven veszek. Végül stílusod (mint már említettem) enigmatikus, általában élvezed, ha senki sem érti, amit írsz. Miért gondoljam, hogy ezek után teljesen váratlanul (egyszerű mondatokban fogalmazva!) szellemi partnernek tekintesz?

Kivételesen örülnék egy egyszerű és közérthető válasznak.

Bell & Sebastian 2009.12.19. 19:27:12

@kolbenheyer:

a -ra
Szemem kifolyt mire végigolvastam a vitát.
Pár dolgot nem értettem. Miért éppen a bevezetőjén tört ki a parasztgyalázat, miért álltál le vele és mi késztetett arra, hogy ciklusba keveredj, amikor láthatóan minden érv lepattant és bevallottan csak belenéztél a filmbe. Azt éreztem, két csörte után nyertél, és mégis elhúzódott. Why? Rájöttem magamtól a válaszra és ez aggaszt.

b -re
Meglep a kritika, illetve a tények ilyetén olvasata. Mióta kitört a címkézési láz, nem maradt sok választásom. Nem is szánom mindenkinek, ha a tojáshéjasok nem is értik és zavarja őket, az rendben van. Hogy Te sem, azt vagy nem hiszem el, vagy teljesen más a könyvtárunk. Az utóbbi sem igaz, nagy az átfedés. Felületesen olvasnék? Ezt tőled hallottam először életemben. :)

Nem veszem véresen komolyan, de Heima kivágása és az újabban tapasztalható intolerancia szíven ütött. Voltak vidámabb korszakok is itt.

Jómagam "vadászom" az embereket, sokat tudok róla, hogyan működnek. Mindig találni olyan pontot, - visszafelé haladva -, ahol valami elromlik és _nagyon_ veszélyessé válnak, egymásra elsősorban. Úgy is lehet mondani, hogy gátlástalanná, könyörületet nem ismerővé. Gondolj csak a három halálos bűnre. Az ölésen kívül még ott van az özvegyek és árvák nyomorának nagyobbítása, a munkások jogos bérének ki nem fizetése.
Innen talán érthetőbb a képies beszéd, (aminek valljuk be, nagyobb hagyománya van mint a redundancia minamalizációnak) provokatív hajlam, ami csak cáfolata az általam tagadott, (...dobd vissza kenyérrel), elvnek. A bűn mára kétszínűvé redukálódott: leginkább karamell és kék. El ne jussunk oda, hogy a szent cél elérése érdekében minden eszköz megengedett, törvényessé válik! Az ördög megnevezendő, ha PC, ha nem! Minden gárdázás csak egy újabb flastrom a valódi probléma elkendőzésére! ... A nép további butítása a legnagyobb elkövethető hiba, háromszorosan üt vissza, mint tapasztaljuk. Próbálkozom, próbálkozom, nem sok sikerrel, szerinted. Nem méricskélem, de fontos, a holnap reggeli újjászületéshez egyszerúen kell. Mégha nem is értik.

És Te mire hajtasz, ha megkérdezhetem?

kolbenheyer 2009.12.20. 20:27:05

@Bell & Sebastian:
Még a végén beszélgetni fogunk.
Bocs, ha félrevezettelek: Bockóval a vitám csak a ZG első részét érintette. Hogy miért mentem bele? Nem tudom, talán azt hittem, mégis meg lehet valakit győzni tényekkel (nem lehet, téged se szokott sikerülni). De mi a válasz, ami téged aggaszt?
Ne félj, az én önbecsülésem nem a te megítélésedtől függ: nyugodtan gondolhatod, hogy hülye vagyok, ha nem értem, amit írsz, de nem értem.
Miért hiányzik annyira heima? És miért elfogadhatatlan neked, hogy ha valaki csak annyit ír, hogy fasz vagyok, akkor azt kitörlöm, mert nem akarom ezt nézegetni a blogomon?
Szóval tekintsem magam trófeának a nagy vadász szalonjában? Innen megint nem értek egy szót sem.
Mi lenne a szent cél, és miből gondolod, hogy bármikor is megengednék minden eszközt? Az ördögöt mindig megnevezem (csak te mintha nem mindig éreznéd a kénkőszagot). Mintha elég sokat írtam volna a problémákról is, de azt a kutya sem olvassa (gárdázni szeret a jónép, újabban ezért ritkán teszem, exkluzíve orrbavágás). Mik az elvek, amiket tagadsz majd ezeket cáfolva provokálsz??????
Bűnbocsánatra.

Bell & Sebastian 2009.12.20. 23:21:50

A vitához annyit, hogy későn vettem észre, de ha előbb, akkor sem szóltam volna bele. Azt gondolom, könnyen beletörik a bicska pro vagy kontra. Persze formálisan menne egy darabig, tartalmilag keményebb dió. Az aggaszt, hogy hátha feltörhetetlen. Amire @Conv utal, hogy a tükörkép a tükörben a valóság, az az analógia erősen sántít, annyi butaságot feltételez, amennyi még szerintem sincs.

Heima abban volt unicum, hogy bárkiből kicsalta a rosszabbik énjét. Önuralomra nevelt. Csak kiadta a feszültséget, ha attól aludt el nyugodtan, amit művelt, lelke rajta.
Most például egy gonosz törpével hadakozik, legalább lefoglalja magát. Meg a törpét is. Beleláttam, hogy alaposan kibántak vele és törleszteni próbál.

Főműsoridőben gyűjtök csúszómászót, ez a szabadidőm, nincs átfedés. Csak érthetetlen, ha valaki mentegeti őket, pedig én sem eltaposni akarom (őket), csak segítek abban, hogy óhajtsák a megváltást.

Az ostoba politikáról beszélek és arról a pestisről, ami levert a lábunkról, a hazaárulók hosszú soráról, akik fizetés nélkül távoztak - eddig. Csak nehogy szembenézzenek a benyújtott számlával nem is olyan sokára. Orbánra ráfér egy kis stimulálás, jót tesz a realitás-érzékének, látjuk.

A mélylélektanát jól ismerem (az alapproblémának):
- Ti tétlenül néztétek, hogy kiirtják a családomat, örüljetek, hogy csak földönfutóvá teszünk benneteket, pedig a kutyámnál is butábbak vagytok, és még annál is ostobábbak lesztek! De még az ő sora is jobb lesz a házamban, mint a tiétek, nemsoká'!

Ez a fajta egyszerűen érinthetetlennek (és persze okosnak) tartja magát, az Istene támogatását tudván maga mögött és el sem hiszi, hogy nem földig hajolva szólítom meg.

A tagadott elv: Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!
Szerintem meg: Háromszor veri ezt kenden ... vissza!
Számoljunk el, ha lehet, hátha nincs reinkarnáció! Ha meg lesz 60 év múlva, (ennyit kell várni állítólag), annál inkább.

Ja, hogy ez nem keresztényi? Nem is nézem tétlenül, ha a kiirtásomra (feloldásomra) játszanak! Törvény mögé bújva, cinikusan röhögve, CEU diplomával a hónuk alatt!

Hogy ez egy nagy téveszme lenne? És Németországnak jót tett, majd nekünk is az lesz! Nem hiszem. Az egyetlen esélyt, az EU -t is eljátszotta a sok... Ááá! Kár a szóért.

(Hallgat és az utolsó tőmondaton gondolkozik egy veszteségekkel teli év vége előtt. ... Jó hogy vége. Szívesen elcserélném egy jobbhorogra.)

kolbenheyer 2009.12.21. 22:21:38

@Bell & Sebastian:
Megpróbálhatjuk úgy is, hogy megtippelem, mit írtál, aztán arra válaszolok, jó?

A vita tartalma feltörhetetlen dió = nem eldönthető, hogy van-e Isten. Valóban. Nem is erről vitáztam, mert erről nincs mit. Hanem ... de ezt olvastad.

Én elég sokáig bírtam az önuralmat, heimával beszüntettem minden társalgást (nota bene: veled is). Aztán csak néztem, hogy alázza a barátaimat. Elsőként csatlakoztam a kitiltásra tett javaslathoz.

Valaki mentegeti azokat, akiket nem akarsz eltaposni = én mosdatom a zsidókat és cigányokat, pedig. Erre később.
Hazaárulók = SZDSZ és MSZP, meg akik mögöttük vannak.
Orbán-stimuláns = Jobbik
Mélylélektan = bosszú a holokausztért.
Na akkor: itt érkeztünk el a vízválasztóhoz. Ez az ami nekem elfogadhatatlan. Egyrészt nincs olyan zsidó csoportosulás, ami ilyet akarna és tudna tenni. Másrészt ami történik, az szar kormányzás, de ennyi, és nem hazaárulás. Viszont hihetetlenül veszélyesnek tartom az arrogáns, bosszúálló, zsidó világösszeesküvés vízióját. Nem azért, mert ez emeli fel a senkiháziak öklét, az mindig talál magának emelentyűt. Hanem, mert ez fogja le a fél ország kezét, hogy megállítsa az öklöket.

Tudod, hogy a bosszú gondolata édes, élvezted elég sokáig. Ezért kell kiköpni, mint a cukrot. Ha valamire képtelennek érzed magad, két út van. Az egyik: hajlítsd az eszmét gyarlóságodhoz. Ez az út könnyű: síkos. A másik: mérd magad az eszméhez. Ez az út nehéz: feltöri a sarkad.

A jobbhorgot nem adom. Sokat tanultam belőle. Az olvasók nem.

Ajánlom figyelmedbe:
sardobalo.blog.hu/2009/12/22/goreny_a_hegyen

Bell & Sebastian 2009.12.22. 02:23:08

@kolbenheyer:

Ilyen találati aránnyal a dartsban sem lennél esélytelen.
A goreny még csak baktat felfelé, de nincs még ott.
Érdemben később.