A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (14) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (85) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (27) európa (6) evolúció (9) fantasy (8) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (18) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (6) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) közélet (9) közgazdaságtan (23) krimi (16) külpolitika (20) kultúra (24) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (12) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (9) németország (10) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) obama (21) oktatás (10) orbán (55) oroszország (7) összeesküvés (6) palesztin (15) politika (209) pszichológia (9) rasszizmus (19) regény (26) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (6) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (60) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (141) tüntetés (6) usa (43) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (10) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Miért (nem) szavaznék az LMP-re?

2010.04.02. 07:00 kolbenheyer

A poszt egy hatrészes sorozat harmadik darabja, a folytatás hétfőn jelenik meg. Az első rész a Fideszről, a második a Jobbikról szólt.

Az ötlet a következő. Fogom az öt, érdemi országos listát állított pártot, és programjukat két alapvető üzenetre csupaszítom: egy tartalmira és egy hitelességire. Ezek alapján érvelek amellett, hogy miért érdemes rá szavazni, és miért nem. Aztán a hatodik részben ismertetem a saját álláspontomat.
Mire jó ez? Kötve hiszem, hogy tömegek olvasták mind az öt párt programját, és azok pontjainak összevetése után döntenek, hogy hova ikszeljenek. Maradjunk ezért annál, ami a plakátokról, a vezetők beszédeiből, a kampányszlogenekből sugárzik. A pártok üzeneteit természetesen többen máshogy dekódolják, mint én: nem tagadom, hogy az érvelés szubjektív lesz. De hátha sokan fogják úgy érezni, hogy ők is így értik, amit a pártok mondanak.
A pártokat ábécérendben vizsgálom: Fidesz, Jobbik, LMP, MDF, MSZP.


Az LMP üzenetei
Tartalom: Fenntartható fejlődés
Hitelesség: Nagyon más

Miért szavaznék az LMP-re?
Mert végre valaki a környezetre is figyel.
Magyarországon még sosem sikerült épkézláb zöld pártot összehozni, pedig a környezetvédelem már a rendszerváltáskor fontos politikai téma volt (Dunaszaurusz). Az LMP elődszervezetei már évek óta jelen vannak a politikában, és mostanra országos lefedettségű párttá nőttek. Mindeközben a többi párt zöld elkötelezettsége gyakorlatilag megszűnt, a környezetvédelem szakpolitikusai háttérbe szorultak.
A környezeti ártalmak nem elvont dolgok, amikkel majd ráérünk akkor foglalkozni, ha van már annyi pénzünk, mint a nyugatiaknak. A saját életünket rövidítjük meg. A levegő minősége drámaian romlott, a krónikus légúti betegségek gyorsan terjednek. A fő károkozó a közlekedés, melynek káosza ráadásul az időnket, ezáltal a pénzünket is rabolja.
A városok közlekedési dugókban fuldokló slumokká válnak, a zöldövezetbe menekült középosztály egyszerre hagyja magára, és autózza tönkre őket. Ezzel erősödik a lakóhelyi, és így a társadalmi szegregáció is. A városok rehabilitációja, a közösségi közlekedés fejlesztése, a zöld energiatermelés nem csak élhető világot teremthetne, de munkahelyeket és fellendülést is. Egyedül az LMP képvisel ilyen programot: a környezetvédelem ügye múlik a sikerükön. Köztársasági elnököt már sikerült kreálniuk.

Mert az új hang megváltoztatná a politika minőségét.
Az LMP a Jobbik mellett a másik új erő. Közös témájuk a korrupcióellenesség, de a hangvétel nagyon más, és éppen ez az LMP másik fő üzenete: máshogy kellene politizálni. A korrupcióellenesség ugyanis az LMP-nél nem társul agresszív elszámoltatási ígéretekkel, ez az igazságszolgáltatás dolga. Másrészt a párt eddigi működése, megjelenése sokkal szerényebb volt, azaz hihetőbb, hogy a tagok és támogatók finanszírozzák törvényesen.
Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy az LMP nem sorolható be a frontvonal egyik oldalára sem, a mai magyar politika szóhasználata alapján se nem bal-, se nem jobboldali párt. Nem az ideológiahiányt ünneplem, hanem azt a képességet, hogy egyelőre csak konkrét ügyekről beszélt a szimbolikus háborúskodás helyett.
Ez a középen állás persze kiteszi mindkét oldal támadásainak, de fenntartja azt a reményt is, hogy a parlamentbe bejutva bárkivel képes lesz együttműködni, azaz tényleges súlyánál nagyobb az esély a programja megvalósításának.

Miért nem szavaznék az LMP-re?
Mert egy ügy kevés.
Zöld pártok nincsenek mindenhol, és ahol vannak, ott sem nagyok. Nem véletlenül: a környezettudatos polgárok pártválasztását is ezer más tényező befolyásolja, ezért egy „egytémás” párt keveseknek lesz elég. Az LMP hitelessége környezetvédelmi kérdésekben nehezen megkérdőjelezhető, de minden másban amatőrök. A párthoz senki sem tud más témát kapcsolni, nincs megjeleníthető üzenet a gazdaságról vagy a társadalmi feszültségekről.
Nyugati tipológiával a környezetvédők baloldaliak: az állam beavatkozását szeretnék erősíteni. Aki a mai magyar gazdasági problémák gyökerét pont ebben látja, az inkább ne szavazzon az LMP-re. Ugyanakkor az LMP a nyugati zöld pártokhoz képest kifejezetten konzervatív, egyáltalán nem exponálja magát emberjogi, kisebbségi, női emancipációs kérdésekben. Elődszervezetük jelöltje volt az a Sólyom László, aki ugyan elkötelezett környezetvédő, de világnézetileg keresztény-konzervatív. Az LMP tehát nem csak „egytémás” párt, de további politikai pályafutása is nehezen megjósolható.

Mert amatőrök.
Újnak lenni nem feltétlenül érdem. Az, hogy az LMP-nél indul a legtöbb új ember, azt is jelenti, hogy nem értenek a politikához. Ez látszik a pártszervezés nehézségeiben, vagy az amatőrnek indult kampányon is. A rengeteg új ember pedig teljesen kiszámíthatatlan. A gyenge pártszervezet nem jelent semmiféle kontrollt: ha bejutnak a parlamentbe, teljesen a maguk feje után fognak tevékenykedni.
A bázisdemokrata pártszervezés eleve nem tűnik hatékony formának. Nem véletlen, hogy egyedül az LMP-nek nincs arca, nincs olyan egyértelműen azonosítható listavezetője, miniszterelnök-jelöltje, mint Bokros, Mesterházy, Orbán vagy Vona. Ezért félő az is, hogy a párt bármilyen nagyobb próbatétel (pl. költségvetési szavazás, vagy pláne kormányzati felkérés) esetén felbomlana.
Végül meg kell említeni, hogy az LMP bejutása nem biztos, így a rájuk leadott szavazat „el is veszhet”, azaz nem eredményez feltétlenül mandátumot.

Kolbenheyer kommentpolitikája

195 komment · 3 trackback

Címkék: politika választások lmp választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr11863820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy kérdés, három válasz 2010.04.02. 20:31:06

A kérdést az LMP tette fel, a válaszokat a keserű valóság prezentálja: Nem lehet, hisz a nők ugyanabban a pozícióban a mai napig kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Nem lehet, hisz a cigányok, ha dolgozni akarnak, sokkal nehezebben kapnak munkát, egy ...

Trackback: Lehet-e a kutyából szalonna? 2010.04.02. 14:23:29

Épp most olvastam egy nagyon jó elemzést Magyarország helyzetéről a Gondola honlapján ("Elmegy mellettünk a világ! - Váltás kell! Azonnal!"). Érdemes megjegyezni a  szerző nevét: Olgyay Szabó Attila.Az írás február 22-én született, és a ...

Trackback: Lehet, hogy Túl Más ez a Politika? 2010.04.02. 09:06:01

Az LMP annyira más eszközökkel akar politikát csinálni, hogy ezzel saját maguk teszik lehetetlenné, hogy sikeresek legyenek.   (Fotó: lehetmas.hu) AZ LMP tegnap arra kérte szimpatizánsait, hogy adjanak pénzt a párt kampányára, mivel pártkasszáju...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miva? 2010.04.02. 12:43:41

a kommunista fasiszták azért viccesek, azt meg kell hagyni, de most ti vagytok a falu bolondja, ezért szeretlek egytől eggyig titeket.

ott álltok a kocsmapult végénél, és ti üvöltetek a leghangosabban, mikor néha elbődültök, mert senki nem áll veletek szóba, aki ott poharazgat, és egymással beszélget.

ez a magyar rögvaló, és ez szép

cb600f 2010.04.02. 12:49:22

"Az LMP elődszervezetei már évek óta jelen vannak a politikába"

-N!

rockjano 2010.04.02. 12:50:53

@miva?: márhogy mit kommunikálnak rosszul azt hogy ők is ellenőrizetlen pénzből kampányolnak, vagy mit

Már több száz milla van az LMP kampányában és ők még nem kapnak állami pénzt vajon honnan van???

Mert valahonnan lennie kell.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.02. 12:51:38

@rockjano:
"Nekem ne mondja senki hogy ez a tagok és támogatók pénzéből ment"

Pedig de. Két napja volt egy felhívás, hogy kevés a kampánypénz. Azóta két nap alatt 4,6 millió forintot küldtek a szimpatizánsok!

Ez már csak elég néhány millió A5-ös színes szórólapra. TV hirdetésre sajnos nem, de olyat nem is látsz. csak Jobbikost, meg fideszest, meg mszp-st.
Hogy nekik honnan van pénzük, azt viszont tényleg nem tudja senki...

Gest anyó férje 2010.04.02. 12:53:30

@miva?: azért írtatok ekkorra nagy programot mert azt hiszitek senki se tud olvasni rajtatok kívül, és bedől az oldalszámra

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.04.02. 12:54:56

Szerény javaslatom, hogy akik értenek a politikához, és nem járatták le magukat, azok lépjenek ki azokból a pártokból, amelyek lejáratták mágukat és lépjenek át az amatőrökhöz (de ne a frusztrált, ostoba, xenofób amatőrökhöz).

Példa: Bokros például szerintem érti a dolgát, de biztosan nem szavazok rá addig, amig olyan formáció tagja (értsd jelenlegi párt a magyar parlamentben), amely aktív közreműködésével hiúsult meg az ügynöktörvény, lett bevezetne a 100 napos program, lett titkosítva egy jó adag közérdekű dokumentum (2006 október 23-ai jegyzőkönyv, stb.), stb. stb.

köszönni meg én fogok 2010.04.02. 12:56:39

@iqsamp:
Nem egészen. Hisz a szélenergiát sok kis kerék termeli, amelyikeket le lehet állítani, ha nincs igeny. A most kiosztott kvótáknál már direkt ilyen szerződéseket köt a MAVIR, hogy le tudja szabályozni a szélkereket, ha nincs rá szükség.

Samuzia 2010.04.02. 12:57:29

Az LMP liberális társaság, amely annak szélsőséges elemeit burkoltan magában hordozza.

iqsamp 2010.04.02. 13:06:30

@köszönni meg én fogok: én hiszek neked, de még mindig van egy csomó megválaszolatlan kérdés, mint pl. költséghatékonyság, az energiatermelés hány %-át lehet szélerőművekből ellátni, környezeti hatás (mert állítólag az is van)

de amúgy félre ne érts. éljen a zöld energia! csak rosszul értelmezett környezetvédelem miatt ne kaszáljanak el atomerőművet..

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.02. 13:08:06

@Samuzia:
Aki az LMP-t liberálisozza, az vak.

Samuzia 2010.04.02. 13:10:25

@Lastres:
Olyan jelöltjük van aki a GENDER népszerűsítője...

Gest anyó férje 2010.04.02. 13:10:37

@Samuzia:
Most már nem is olyan nagyon burkoltan libós párt az LMP. Sajnálom azokat a vidékieket akik elhiszik hogy nem, aztán Ledarálja őket Maholnap a Politika

iqsamp 2010.04.02. 13:16:33

@Samuzia: mint pl. Morvai Krisztina melegjogi aktivista? :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 13:18:14

@Lastres: "Hogy nekik honnan van pénzük, azt viszont tényleg nem tudja senki.."

Bizony! Az LMP a legátláthatóbb. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy inkább kínosan ügyelnek rá. De ez mindegy is.

Samuzia 2010.04.02. 13:23:27

@iqsamp:
mondtam én, hogy a jobbikra kell szavazni. Csak azt hogy az LMP-re ne.

miva? 2010.04.02. 13:26:52

@rockjano: na mesélj, honnan vannak az infok?

ladislaus 2010.04.02. 13:29:14

miért nem szavaznék rájuk? mert szdsz. ennyi.

miva? 2010.04.02. 13:32:16

@ladislaus: mert?

megoszthatnád velünk is megállapításod alapját képező információidat ám

Samuzia 2010.04.02. 13:35:06

@miva?: Kóka köre is besegített egy csöppet a kopogtatócédula-szerzésbe. Az atv.hu információi szerint egyébként nem egy általános mondásról, hanem egy konkrét személyről van szó: a hölgyet Kuncze Gábor majd Kóka embereként tartották számon, előbb úgynevezett budapesti, majd országos szervezőként dolgozott, volt VII. kerületi önkormányzati képviselő, Fodor trónra lépésekor odahagyta a pártközpontot, és a Kóka vezette frakcióhoz igazolt át.

miva? 2010.04.02. 13:38:26

na ladislaus, rockjanó figyeljetek csak:

én soha nem szavaznÁk a fideszre - jobbikra - mdfre , mert ne mondjátok nekem, hogy kik ők, tudom, kik állnak mögöttük, meg kiknek akarják átjátszani az országot. A kínaiak -oroszok -zsidók - hollandok már itt is vannak, és pesti raktárakban tisztogatják a kalasnyikovokat - uzikat - heroinos fecskendőket, kanabiszbálákat, hogy a fidesz - jobbik - mdf - mszp győzelem esetén másnap kitúrjanak innen minket.

ennyire könnyű faszságokat halmozni, és ha ellenkezel, mocskos zsidó - zsidóbérenc - cigány - kommunista - náci vagy, és kész

miva? 2010.04.02. 13:40:23

@Samuzia: tehát egy ember, aki régen az szdsz.nek dolgozott, segített cédulát gyűjteni az lmp-nek?

akkor az lmp tényleg szdsz,

tudomcsunyadolog 2010.04.02. 13:41:07

az lmp beépíti zöld zsinagógával az országot :)

Samuzia 2010.04.02. 13:41:21

@miva?:
"heroinos fecskendőket, kanaíbiszbálák" Ez inkább a liberálisok fegyvertára, talán az LMP engedné ezeket?

Samuzia 2010.04.02. 13:42:42

@miva?: És valóban az SZDSZ-ben volt egy vita, ami azt boncolgatta: az LMP-t tekintse-e szövetségesének a szabad demokraták pártja, vagy az MDF-et. Hogy politikai meggyőződésből-e vagy sem, az már nem derül ki, annyi biztos, hogy Demszky köre (és egy időben Fodor Gábor volt pártelnök) a Fórum mellett tette le a garast, míg Kóka János frakcióvezető inkább az LMP mellett érvelt hosszan.
Forrás ugyan az.

Samuzia 2010.04.02. 13:43:23

@miva?: Madarat tolláról...

miva? 2010.04.02. 13:43:30

@Samuzia: persze, és kötelező lesz az análszex óra már általános iskolában

emlékszem én olyan kampányra, mikor a fidesz azt mondta, hogy az szdsz kötelezővé akarja tenni a drogfogyasztást :D

miva? 2010.04.02. 13:45:08

@Samuzia: ha én azt mondom, hogy barátkozni akarok veled, nem is, inkább a rockjasnóval, az nem jelenti azt, hogy te a barátom akarsz lenni.

egyszerű ugye?

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.04.02. 13:45:47

Tőlem ellenzékben bárki lehet amatőr és széthúzó. Valahol el kell kezdeni...csak ne legyen az a vége, mint az öreg róka pártokkal!

Samuzia 2010.04.02. 13:46:56

@miva?: Én nem tartalak téged ellenségnek.

miva? 2010.04.02. 13:47:38

@Samuzia: ez hol merült fel?
amit írtam, azt a kóka dologra írtam

Samuzia 2010.04.02. 13:48:20

A drogliberalizáció is ott van rejtetten a programban. Köszi, de inkább ne.

miva? 2010.04.02. 13:49:12

:D
nehéz dolog az írott szöveg értelmezése, belátom.

miva? 2010.04.02. 13:50:06

főleg, mert nincs sorrendiség, semmi baj, ilyen ez a műfaj

miva? 2010.04.02. 13:50:48

épp bemutattam, hogy én is meg tudom szívni

miva? 2010.04.02. 13:53:00

na sziasztok, várjuk a vasárnapot!

akinek meg kell halnia

olvassátok el a hétvégén

Samuzia 2010.04.02. 13:54:16

Egyébként van olyan dolog amivel szimpatizálok és fontosnak tartok és ez a fenntartható fejlődés, sajnos amikor lett volna lehetőség rá az egyetlen alkalmas embert kinyírták, ő volt dr. Ligetvári Ferenc, akit a szakmából mindenki támogatott, csak a pártja, pontosabban Torgyán József nem.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 13:56:49

Szerintem is messze magasan hitelesebb, mint a többi párt, itt sokan, sokféleképpen, de nem politikusként is dolgoztak azokért, amiért most beszélnek.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy az LMP zöld párt lenne. Annak indult valamikor, de a mostani programja sokkal inkább egy balos gazdaságpolitikát és liberális-jogvédő szellemiséget tükröz (van programja! ez egy óriási előny a többi párttal szemben). Nyilván nem akarom skatulyákba beszorítani, de többségében ezekre az elemekre épül, lassan már tényleg csak masnija zöld.

Samuzia 2010.04.02. 13:58:17

@lostrider:
Engem csak a liberalizmusa zavar, mert sajnos burkoltan a szélső liberális gondolkodás is jelen van.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.04.02. 14:00:54

Az szdsz-nél a hét főbűn (Kevélység, Irigység, Harag, Fösvénység, Jóra való restség, Torkosság, Bujaság) volt a probléma, nem a liberalizmus.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.04.02. 14:01:55

Én azért nem szavaznék az LMP-re, mert szerintem nem lehet más a politika. Viszonylag közelről ismerem az LMP vezetőit és szerintem úgy viselkednek, mint a politikusok, ami szerintem nem baj, csak miért nem lehet felválalni, miért kell a nemzeti, szociális demagógia mellé egy új demagógiát bevetni?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:02:01

A poszt írójával azért nem tudok egyetérteni, mert megfogalmazásit úgy tette meg, hogy képtelen volt elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől. Amatőrök? Kik? Érdemes megnézni a jeenleg parlamentben ülőket - az hagyján hogy nem is mind diplomás, de a legtöbben olyan bizottságban ülnek, amelynek témájáról korábban nemhogy tapasztalatuk vagy munkaélményük volt, hanem egyenesen fogalmuk sincs. Az LMP tagjai ezzel szemben nagy számban olyan értelmiségiek, akik nem a jelenlegi politikai maszlagból indulnak ki, hanem vannak elképzeléseik. Jó szakembereket pedig találnak - ez nem kétség - akik a megoldást keresik, nem pedig belekényszerülnek egy-egy pártvezés vagy kommunikációs stáb suta igéreteinek korlátai közé. Ennyit az amatőrizmusról. Az arctalanság engem is zavart, de aztán rájöttem, hogy zseniáli, mert hazánk legnagyobb problémája mindig is az volt hogy nem arra figyeltek az emberek hogy MIT mondanak, hanem hogy KI mondja. Ezért hisznek el hatalmas baromságokat csak azér mrt xy mondta azokat! Ezért jót tesz a politikának ha végre arra figyelhetünk hogy MIT mondanak!
Végül pedig: egy ügy kevés?? ez nagyon fokú tájékozatlanság - ha nem olvasol utána, legalább a plakátokat nézd meg, ahol érthető módon leegyszerűsítve de legalább olyan üzenetet olvasható, amelyek régóta várnak megoldásra!! A többi párt programjához képest - én elolvastam mindet - a legreálisabb az LMP programja. Az MDF szakmailag jobb, de sajnos az a párt széthullik!

Kupa Troopa 2010.04.02. 14:02:09

WARNING!

Scientológiához szorosan kapcsolódnak!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:03:38

@Legelő Őse: "....de legalább 5 olyan üzenet olvasható..." sorry

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:04:14

@Kupa Troopa: Lófaszt! Ez nem igaz! Néhány ténnyel ezt alátámaszthatnád!

Kupa Troopa 2010.04.02. 14:10:25

@Legelő Őse: De bizony! Elég megbízható forrásból hallottam, legyen annyi elég.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 14:12:34

@Samuzia: Engem sok minden zavar, momentán ez a jogvédő liberalizmusa is (teszem hozzá: azért a TASZ keretein belül egészen jól csinálták/csinálják, pl. Schiffer is, néha persze hiányos, és sok mindennek nem mennek neki, mert az... Nem tudom, miért, nyilván megvan az okuk rá, de amit felvállaltak, azzal többnyire én is egyetértettem.)A programban viszont tényleg sok belvárosi jogvédő okoskodás van, amitől engem - mint belvárosi okoskodót - kiráz a hideg. Ettől ezért még hajrá! (A politikai választás éppen azért nehéz, mert nincs ideális megoldás. Ezen lehet nyavalyogni, hogy jaj, mindegyik kutyaütő, meg senkire sem szavazni, siránkozik egy sohasemvolt-sohasemlesz ideális világ után, ez a felhozatal, ebből kell választani. Azért LMP nélkül szerintem még nehezebb volna.)

Atesz. 2010.04.02. 14:15:17

Úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy inkább egyetlen dologra leszek kíváncsi. Hogy azok a pártok, akik bejutnak a parlamentbe mit fognak kezdeni a lehetőséggel. Ellenzékként vagy függetlenként is lehet előterjeszteni törvényjavaslatokat. (természetesen a kormányon lévő is dolgozzon) Nagyon remélem, hogy nem csak "nyomom a gombot és habzik a szám" jellegű politikát fogunk látni.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 14:19:18

@Atesz.: Félek ilyen szempontból az LMP-től is, már most is jól kimért mondatok vannak benne, politikus válaszok... Baszki, legalább kicsi pártként merjenek már dolgokat kimondani, amikor nem attól fossák le a bokájukat, hogy most ettől hány szavazatot vesztenek.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:34:19

@Kupa Troopa: ja, értem. én azt hallottam hogy Orbán veri a feleségét, Mesterházy először a fideszhez jelentkezett de nem vették fel, hogy Bokros titokban az MSZP-vel szövetkezik már most...stb.:...szóval ennek mi értelme van? A legundorítóbb amit csinálsz!

malar 2010.04.02. 14:54:45

Kedves blog-író. A világ legostobább érve az, hogy a szavazat "elveszhet".

Elveszett szavazat nincs. Maximum az, amit le sem adtak. Persze elképzelhető, hogy egy párt nem éri el a parlamentbe bejutáshoz szükséges szintet, mely esetben a leadott szavazat nem alakul át képviselői helyekké, azonban én inkább ezt a kérdést tenném fel:

Csak azért, mert kis pártra szavazol és nem biztos a bejutás már nem is érdemes szavazni? Ez amolyan nagypártos propagandaszöveg, amivel pont azt érik el, hogy az emberek egy része el sem megy, mert "a szarra nem szavazok, a kicsikre meg felesleges". A másik része meg - és itt remekül mutatkozik a zseniális magyar választói intelligencia (vagy éppen annak hiányza) szavaz a "másik" nagypártra, CSAK azért, hogy ne az őáltala annyira gyűlölt narancsos, vagy éppen komcsi formáció kerüljön hatalomra.

Szerintem aki képes eldönteni magában, hogy melyik párt programját tartja a legésszerűbbnek, a hozzá legközelállóbnak, az menjen és szavazzon a hozzá legjobban passzoló pártra. Szavazzon akkor is, ha garantált, hogy nélküle is nyernek, meg akkor is, ha az sem biztos, hogy bejut az adott párt a parlamentbe.

Miért? Mert ez a demokrácia. Ezért volt '89, hogy mehessünk szavazni. Szabadon. Nem elmenni, nem szavazni az kicsit a rendszerváltás megcsúfolása.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:58:04

@y-com: ja - mondjuk a cikkben mindenki cáfol mindenkit, sőt az ellenkezőt mondják...ennek tényleg mi értelme? Mondjuk ahhoz képest hogy Orbánnem hazudik, de azt mondta nem köt koalíciót a Kisgazdákkal, aztán mégis...mondjuk hogy Gyurcsány kormény és az MSZP egyszer sem volt képes ugyanazt mondani, akarni, és tenni, hogy az MDF saját magát szalámizza fel kistílüen, hogy a JObbik szélsőséges és kirekesztő.-...ezek mind csak példák arra, hogy van értelme annak hogy lehet más a politika. De pont ettől lesz más - hogy ilyen badarságokat mindenféle tények nélkül nem dől be az ember.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 15:06:02

@iqsamp:

Hogy nem tudlak meggyőzni, azt fölösleges leszögezned, mert evidencia. De, hogy agymosottság? Ki mivel mosott volna és hogyan? Ugye nem akarsz akkora marhaságot akár csak meg is kockáztatni állítani, hogy a Civil Mozgaom agymosó helyzetben van? Ez iszonyú nevetséges volna. Tudod mit? Egészen másról van szó: nem értetted meg amit mondtam. Nem, vádollak semmivel, csak nem értetted. Nem olyan gondolat amilyet megszoktál és vártál, a megszokott rendszeredbe akartad illeszteni, félreértelmezted. Mindegy, az tetszik neked, akit akarsz, hogy tesszen.

De van itt egy másik dolog amire senki sem reagál, pedig jó régen tettem szóvá. Az, hogy a posztoló úgy csinált, mintha nem lenne a Civil Mozgalom, országos listaállítása ellenére csinált úgy, egyszerűen az olvasó megtévesztést jelenti, tsztességtelen eljárást. Ez a fajta lejáratási technika nem elfogadható, inkorrekt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 15:12:12

@miva?:

Kösz, de a linket láttad, amit megadtam? Ott van róluk mindenféle. Egyébként mégegyszer, én nem tartozok közéjük, csak egyre jobb róluk a véleményem.

Kicsit magammmalé szemben kezdem őket támogatni, mert eddig komol érveim voltak, most nem ismétlem el őket, a nem szavazs mellett. Még mindig azt gondolom az lenne a lgikus és ideális, ha a lakosség kollektven távolmaradna – csudák történnének utána – de belátom, ezt túl kevesen értik meg egyelőre, hogy hogyan hozhatna nagyon jó változást. Vonzalmat kizárólag a Civil Mozgalaom iránt érzek az indulók közül.

chop 2010.04.02. 15:19:08

@Kupa Troopa: én pont az ellenkezőjét hallottam és az én forrásom sokkal hitelesebb.

Meg apukám is erősebb.

Szervusz.

iqsamp 2010.04.02. 15:28:19

@A Nép - Te vagy!: Figyu! Én nem akartam semmit sem beilleszteni a megszokott rendszerembe, ezt te magyarázod bele. Voltam nálatok, beszélgettem néhány emberrel és amit hallottam nem győzött meg. Úgy vettem észre, hogy nem engem képviseltek. Pont.

A CM meg valóban el van hallgatva egy kicsit, de ez nem feltétlenül azért van, mert politikailag el akarnak titeket süllyeszteni, hanem azért mert nem vesznek titeket komolyan. Én pl. semminek nem örülnék jobban mintha hatpárti vita lenne az M1-en..

iqsamp 2010.04.02. 15:30:01

@Kupa Troopa: szégyelld magad mélységesen

Kupa Troopa 2010.04.02. 15:32:44

@Legelő Őse, @chop: Bocs, tényleg igazatok van...
A bringátokat láncoljátok azért még le egy darabig, csak nehogy egyszer besszívva elhagyjátok a kulcsot!

iqsamp 2010.04.02. 15:34:47

@A Nép - Te vagy!: ha tudni akarod konkrétan ez volt az egyik amin kiakadtam (emailben kaptam a CM-től):

"Ha szeretnéd, hogy
minden háztartásban ott legyen a világ,
és a gazdaság, a környezet állapota is javuljon: www.civilmozgalom.hu/alair/internet.pdf

Aláírásgyujtés az Internet ingyenessé tételéért

Az ingyenes Internet segítségével nem csak a 21. század leghasznosabb, legolcsóbb, leggyorsabb és legkörnyezetbarátabb technikai és kommunikációs megoldása válna mindenhol elérhetővé, de az életünket is könnyebbé tenné."

ez legalább akkora demagóg baromság (bocs a szóhasználatért), mint mikor a Schiffer meg a Jobbik együtt üti a multikat..
jobbnál jobb pártokra lehet itt szavazni

iqsamp 2010.04.02. 15:36:28

@Kupa Troopa: ne törődj vele, csak vonulj el a sarokba és vedd fel a büntisapkát

iqsamp 2010.04.02. 15:41:29

@malar: csak a korrektség kedvéért:

azok a szavazatok, amelyeket olyan párt területi listájára adnak le, amely nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt, arányosan szét lesznek osztva a győztesek között (és így mandátumot érnek, csak nem annak a pártnak, amire leadták a szavazatot)

de egyébként tényleg mindenki menjen szavazni és arra szavazzon, aki szerinte leginkább az ő (vagy az ország) érdekeit képviseli!

Kivlov 2010.04.02. 15:43:10

miért nem?

gittegylet minek a parlamentbe?
plusz veszélyzteti a 2/3-ot.
plusz szadesz-utód nem kell a kutyának sem...

kombájn 2010.04.02. 16:00:16

@Kivlov: szépen megmagyaráztad. gratula... jut eszembe: a 2/3-ot nem, de a maszop + jobbik mandátumokat igen, "veszélyezteti".

www.youtube.com/watch?v=f39uanvUMNI&feature=player_embedded

kombájn 2010.04.02. 16:10:10

@Kivlov: szép okfejtés volt, gratula...

ha már 2/3: azt nem "veszélyezteti", de a maszop-jobbik mandátumokat igen. de nyugodtan szavazz a bólogatójánosokra és a nokiásdobozokra...

ZöldszemM2 2010.04.02. 16:17:13

Én mint zöld mondom : hüjék !!!
A politikát mindig a politikai pártok csinálják !
Aki nem politizál, az egyszerüen hüje - átengedi a terepet a nálánál hüjébb (ek) nek aztán meg rinyál.
Itt az alkalom, el kell menni szavazni - aztán meg belépni a számára szimpatikus párt ba. Ha nincs olyan, alapítani kell .
Ilyen egyszerű !!

Gest anyó férje 2010.04.02. 16:20:56

Ami az LMP pechje, hogy volt előtte egy SZDSZ és lejáratta a liberális hívószavait, ugyanaz az SZDSZ szerencséje, hogy nem fog teljesen megszűnni az LMP mint utódpárt nélkül. El is kezdődött az ejtőernyőzés, láthatja mindenki. Miért nem szerepelnek a honlapon a Kóka-féle pénzek?

Liberós Mainstream Paratroopers

nestrot10 2010.04.02. 16:33:54

LMP ? nem oszt nem szoroz..csak szavazókat von el ! Minden szavazó inkább védje meg az országot ORBÁNTÓL és Bandájától!!! Ez a feladat Magyarok!!!!

Illes 2010.04.02. 16:44:24

A cikkben szerepel:"A párthoz senki sem tud más témát kapcsolni, nincs megjeleníthető üzenet a gazdaságról vagy a társadalmi feszültségekről."
De van. Javaslom átolvasni minimum a program tartalomjegyzékét:
lehetmas.hu/program

A Penta (törölt) 2010.04.02. 16:53:03

Egy egységes erős Párt kellene!
Aki az adófizető magyarokat képviseli!

Nem kell több Bróker Párt!

Illes 2010.04.02. 16:54:40

Szintén a cikkből: "egyáltalán nem exponálja magát emberjogi, kisebbségi, női emancipációs kérdésekben"
Kedves kolbenheyer, sikerült akárcsak beleolvasni a nyilvánosan elérhető programba a cikk megírása előtt? Szándékomban állt elolvasni a cikksorozatot, de ezek után nincs értelme: a többi párt elemzése mitől lenne hitelesebb?

choko 2010.04.02. 17:16:02

...szerintem az LMP-nek még "érnie kell"...1.egyrészt nem egyértelmű mit szeretnének...2.másrészt nincsenek "ütőképes" nevek a "vezetésben", akik akár lobbizni is képesek akármilyen szinten!
Az LMP élére legalább egy olyan "karizmatikus" politikus kell, mint O.V. vagy V.G.!!!

szerella 2010.04.02. 17:34:39

Mennyi jobbikos ténfereg itt Húsvét péntekjén.
Anyukátok nem mondta hogy vallásos embernek ilyenkor azt nem illik?

november13. 2010.04.02. 17:34:51

Azon lehet vitatkozni, hogy mit ér a kis pártokra adott szavazat, de egy dolgot semmiképpen nem, szabad elfelejteni:az 5%-os bejutási küszöbön kívül van egy másik küszöb is, az pedig 1%. Ha egy párt legalább ennyit elér, akkor négy évig jogosult állami támogatásra. Ezzel lehetőséget biztosíthatunk a mégoly kicsi pártoknak is a megerősödésre, amire ebben a kétpólusú politikai erőtérben nagy szükség lenne....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.02. 18:13:36

"Az LMP a Jobbik mellett a másik új erő. Közös témájuk a korrupcióellenesség, de a hangvétel nagyon más, és éppen ez az LMP másik fő üzenete: máshogy kellene politizálni."

Megjegyzem az MSZP is korrupcióellenes, és ezt nagyon kulturáltan teszi. Akkor rájuk kell szavazni?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.02. 18:27:56

Még a ZÖLD fogalomról annyit, hogy a Zöld Párt miatt kellett bemennem tanúskodni a rendőrségre, mert hogy, hogy nem, pont az én nevem volt az ajánlócédulájukon személyi számostul, pedig a faszom adta nekik. Polgár Tamás Tomcat, kösz. Úgyhogy ha a zöldekért ilyen "lelkiismeretesen" teper valaki, akkor inkább képviselje a zöld programot más.

Egyéb - éppen ma készült el az LMP kampányfilmje (jó, hogy nem májusra baszki!), kicsit borsodis, íme:
www.youtube.com/watch?v=f39uanvUMNI

És egy kis ráJadás:
www.youtube.com/watch?v=DsFnVFxuDXk

miva? 2010.04.02. 18:44:56

az lmp-sek meg a jobbik fórumán gusztustalankodnak nyilván.

elérték a hungarogibbonok azt, hogy annyira felment az ingerküszöböm, hogy észre sem vettem egy kampányfilmet, nem pedig felbasztam magam rajta :D

ez elég kontraproduktív volt, gyerekek.

van egy somó olyan honfitársunk, aki nem arra az egy dologra lehet csak büszke, hogy magyar. na sztem ők nem az összes fórumot elfoglalni akaró szarjankó társaságba tartoznak.

hogyan is képzeljük azt a jobbikos demokráciát, gyerekek?
az alapján, amit itt műveltek, van némi képünk róla
:P

lehet más a propaganda 2010.04.02. 19:31:24

Azt áruljátok már el nekem Elempések, hogyan sikerült kihozni azt hogy pont ugyanannyi nálatok a női meg a férfi jelölt? (nem fogom senkinek elárulni)

Nehezen hinném hogy ez csak úgy véletlenül jött ki. Mondtátok a rátermettebb és felkészültebb nőknek hogy bocsi, de férfi jelöltekre is szükség van, akkor is ha tahó? Vagy fordítva? (bár csak elviekben tudom elképzelni ezt a lehetőséget)

Ha így volt akkor ez a gyakorlat vajon nem egyfajta diszkrimináció a nők (vagy netán férfiak) ellen?

Szóval mondjátok, akkor ez a jelszó: diszkriminációval a diszkrimináció ellen?

kolbenheyer 2010.04.03. 08:32:45

1. A posztban elég világosan leírom, hogy az elveszett szavazaton azt értem, hogy nem eredményez mandátumot, még pontosabban, hogy nem a választó akarata alapján eredményez mandátumot.
Ez tény, tagadni kár, inkább szembe kell nézni vele.
De sosem állítottam, hogy ebből az következne, hogy nem szabad az LMP-re szavazni, azt meg végképp nem, hogy az következne belőle, hogy nem is érdemes elmenni szavazni.

2. A bevezetőben leírtam, hogy nem a pártok programját hasonlítom össze. Ha valakinek ez csalódást okozott, azt sajnálom, de felesleges azt várni, hogy a csokifagyi vaníliaízű lesz.
Lehet, hogy valaki máshogy dekódolja a pártok egyszerű üzeneteiet, de a nem pártszimpatizáns hozzászólók engem látszanak igazolni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.03. 13:56:06

@A Nép - Te vagy!: Keress rá a neten, ki az a Stekler Ottó, akit a CM delegált az OVB-be. Azt nem tudom, igaz-e, hogy ő ráadásul Seres Mária férje (ezt csak 1-2 helyen írják), de mindenesetre a CM-hez tartozik. Ha a Tomcates affér kevés volt ahhoz, hogy csalódj a "független", "civil" Seresben, talán ez már elég lesz.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.03. 18:20:22

@kolbenheyer: A nem pártszimpatizánsok, akiket nem érdekel a program, és gőzük sincs, mi van benne, egyetértenek veled. Tartok tőle, hogy ennek egyetlen oka van: te is egyszerűen közéjük tartozol. Nem érdekel a program, de véleményed, az van. Ennél te sokkal korrektebben szoktál hozzáállni a dolgokhoz.

BrianBrian 2010.04.05. 09:56:43

@lehet más a propaganda: úgy, hogy ez része a párt parázs vitában elfogadott belső szabályainak. Ott ez (hogy a női kvóta esetleg a lemaradó fiúnál kevésbé rátermett nőt hoz helyzetbe) másik 10-15 érv mellett szóba jött, és így döntöttünk. Én is részt vettem a vitában, speciel ellene szavaztam, de elfogadom.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.05. 14:30:05

Olvasd el, nézd meg az LMP programját és tetszeni fog.

Az ilyen politikai kulturáltság, normális gondolkodás, nem anyázás kéne minden párt részéről.

Én LMP szavazó lettem!

navtsi 2010.04.05. 15:30:25

@iqsamp: Csak a korrektség kedvéért...
"azok a szavazatok, amelyeket olyan párt területi listájára adnak le, amely nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt, arányosan szét lesznek osztva a győztesek között (és így mandátumot érnek, csak nem annak a pártnak, amire leadták a szavazatot)"
Ez konkrétan azt jelenti, hogy ugyanaz lesz a választási eredmény, mintha az 5%-ot el nem érő pártok szavazói nem szavaztak volna. Tehát ilyen szempontból teljesen mindegy, szavazok-e be nem jutó pártra vagy sem.
Illetőleg bizonyos szempontból mégsem. Ha sokan veszik a fáradságot a kis pártok szimpatizánsai közül, akkor megnő az 5%-os küszöbhöz tartozó szavazatok száma, így nehezebb elérni az 5%-ot. (Ezért is voltam mérges magamra 2006-ban: ha elmentem volna szavazni - és még néhányan hasonlóan gondolkodtak volna -, kiejthettük volna az mdf-et a parlamentből.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.05. 15:38:52

@navtsi: akkor mindenki, aki szarik bele, menjen el mégis, és szavazzon egy kis pártra, max. olyan lesz, mintha nem ment volna! Ez jobb ötlet, mint a szavazzfasszal.blog.hu - bár az meg vicces. Örlődöm :D

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.05. 16:25:28

@iqsamp:

Ez nekem sem tetszik (internet). Alulról fölfelő épülő társaság. Ez a fontos. Csak ők azok. Az emberek ezt (is) akarták, hát bekerült az elképzeléseik közé. Ki is kerülhet. Kezdetekről van szó, nem befejezésről. Nincs náluk diktátor aki előír. Ez téves elképzelés, naív. Nem ezen múlik. Ez jelentéktelen részletkérdés. A dolgod (lehtne), hogy ott legyél, elmondd miért rossz ötlet, meggyőzz. Ne elutasíts.

miva? 2010.04.05. 16:35:06

@A Nép - Te vagy!: írj egy miért (nem) szavaznék a cm-re -t lécci.

Nagyon meg vagy te bántva, ahogy elnézem.

Más az, ha elmondom, én hogy gondolom a dolgot, és más az, ha el akarom érni, hogy mindenki más is úgy gondolja.

Aki a másodikat megpróbálja, az a hozzám hasonlóakat elriasztja. Ez persze nem jelenti azt, hogy van olyan politikai közösség, amelyik mentes az erőszakos alakoktól, ezért nem gondolom azt sem, hogy miattad nem szavazok a cm-re. Azért tutira nem rájuk szavazok, mert ott nincs is cm, ahol én voksolok.

Attól még nem szúrom tökön magam. Remélem tudok aludni attól, hogy talán engem is megvetsz, hiszen lmp-re fogok szavazni idén még az önkormányzati választásokon is.

kolbenheyer 2010.04.06. 17:20:35

@bm613:
Szóval miután leírom, hogy nem a programokat vetem össze, már biztos, hogy nem is ismerem?
Ha azonos módszerrel nyúlok minden párthoz, már inkorrekt vagyok?
Örültem volna, ha jobban figyelsz olvasás közben, és türelmesebb vagy, hátha pénteken kiderül, én mit is gondolok.
(Ismeret nélkül véleményt formálni, nos, én a helyedben ebben a kérdésben nem osztanám az igazságot.)