A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Mi az, hogy egy magyart honosítani kell?

2010.04.22. 18:00 Horváth Andor Márton

Tölgyessy Péter vasárnap az MTV-ben említette, hogy elképzelhető, hogy a Fidesz a kettős állampolgárság kérdését könnyített honosítás formájában oldaná meg. A Fidesznek ebben az esetben messzemenően igaza volna - csakhogy a dolog koncepciója alapvetően nem stimmel.

Annak idején már a népszavazási kérdés sem volt egyértelmű, és én pontosan a kétértelműség miatt szavaztam nemmel akkor. A kérdés így hangzott:

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Egyrészt: a Fidesz valóban az MSZP-SZDSZ által vezetett Országgyűlésre akarta bízni a honosításhoz esetleg szükséges, "megalkotandó" törvényt? Másrészt: mit jelent, hogy "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvénnyel? A parlamentnek kellett volna eldöntenie, hogy a népszavazási kérdés értelmében elég-e a "Magyar igazolvány", vagy mégis törvényt kell alkotni? A kérdés nyelvezetéből nem volt világos, hogy megengedő vagy kizáró vagyról volt szó, márpedig itt nem szaknyelvre, hanem az ország lakossága által világosan érthető megfogalmazásra volt szükség. Márpedig ez a megfogalmazás nem volt világos.

És van egy másik probléma is. Mit jelent az, hogy honosítania kell magát egy magyarnak? Magyarország feladata, hogy a saját állampolgárainak és rajtuk kívül a magyaroknak hazát adjon. Tulajdonképpen főként az utóbbi miatt hívják hazánkat Magyarországnak. Tehát ha egy határon túli magyar úgy gondolja, hogy mostantól magyar állampolgár is akar lenni, ez nem ugyanaz a honosítás, mint ha egy más nemzetiségű vendégmunkás szereti meg az országot, és akar itt letelepedni. Ez hazatérés, közelebb húzódás az anyaországhoz, tudomisén, de nem honosítás. Ugyanis az illető magyarnak már korábban is volt itt hona, állampolgárságtól függetlenül.

Ebből a szempontból kellene a törvényt is megalkotni. A kettős állampolgárok jogi státusza fontos kérdés, de semmi köze nemzetiségekhez: csak az állampolgársághoz van köze. Az azonban joggal elvárható, hogy egy magyarnak itthon ne kelljen ugyanazokon a teszteken átmennie, amelyeken egy más nemzetiségűnek.

Ha egy német magyar állampolgár szeretne lenni, akkor jogos a kérdés, hogy be tud-e illeszkedni, van-e nyelvismerete és akár alapműveltsége, amellyel Magyarország kultúrájába integrálódni tud, és valódi részévé válhat a közösségnek, ha akar. Ha viszont nem egy német, hanem egy tetszőleges állampolgárságú, de magyar nemzetiségű ember szeretne magyar állampolgárságot, akkor nem lehet kérdés, hogy részévé tud-e válni a közösségnek. Ugyanis minden magyar, aki akarja, mindenképpen része a közösségnek.

Ennél fogva hogyan is kérhetnénk nyelvvizsgát egy határon túli magyartól? Persze, valamilyen kérdőívre vagy beszélgetésre szükség van, hiszen nem lehet csak úgy bejelentkezésre bepottyantani valakit az országba. Például szükség lehet felvilágosításra a magyarországi közigazgatási rendszerről, adózásról, kormányzásról, törvényi sajátosságokról. Ilyen felvilágosítás vagy beszélgetés során természetesen kiderül, ha az illető valójában nem is magyar - de a beszélgetésnek nem szabad, hogy ez legyen a célja.

Az egész kettős állampolgárság-kérdésnek ez a legfontosabb problémája: ha magyar vagy, milyen jogon kérdőjelezem meg a magyarságod, milyen jogon kérdezem meg, milyen állampolgár vagy?

S az érem másik oldalát sem szabad kifelejteni. A magyar állampolgárság azért a legfontosabb, mert itthon az embernek a magyar állam garantálja, hogy nem fog a nemzetisége miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedni. És ez mindenkire igaz itthon, akármilyen nemzetiségű, akár sváb, akár török, akár magyar (akár olyan magyar, aki cigány is), akár olyan magyar, akit nem is érdekel a nemzetisége, mindegy. Az állampolgárság fő funkciója pedig az, hogy innen egy magyar állampolgárt soha nem lehet elküldeni. Egy magyarnak pedig elsősorban azzal tartozunk, hogy soha nem küldjük el innen. Anélkül, hogy megkérnénk, hogy ragozza el az "elküldeni" igét.

283 komment

Címkék: magyar fidesz magyarország kettős állampolgárság

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr731938498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.04.22. 19:10:43

Hogy ki magyar? Aki tud magyarul. Ki tud magyarul? Akiről egy 100 tagú (nem cigányzenekar!) esküdtszék 5 perc beszélgetés után eldönti egyszerű szavazással. Ezt minden megyében fel kell állítani, szavazópolgárok közül véletlenszerűen generálva, kötelező részvétellel.
És aki nem tud magyarul, de magyarok a felmenői - dettó, ha meggyőzte őket 5 perc alatt, hogy ide akar tartozni. Hogyan győzte meg? Hangosan kijelenti, hogy magyar akar lenni, oszt passz. Utána irány az esküdtszék titkára még ott a teremben és megcsinálni izibe az útlevelet ingyér!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.04.22. 20:07:14

@greybull: Azért a legyen tisztában a magyar történelemmel és nyelvvel igen is! Tudjon kommunikálni és akarjon élni is itt, ebben az országban, ne csak egy papírt akarjon - legyen annak a papírnak súlya és tekintélye!!! Szóval bizonyos kulturális kötelezettségekkel kell, hogy járjon, a gazdaságiról nem is beszélve! Azt pedig ne felejtsük, ingyen semmi nincsen! Valakinek ki kell fizetnie mindent... Neked, nekem...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.04.22. 20:39:40

Nehéz ez, nagyon nehéz.
Ha pl. Ghiarfaş Ildico és Chiovari Iuliu úgy gondolják, hogy ők akkor mégiscsak magyarok, annak ellenére, hogy eddig meg sem szólaltak magyarul, sőt kikérték maguknak ha Ildikónak vagy Gyulának nevezték őket, na akkor mi lesz?
Ugyanis lesznek ilyenek sokan. Sőt majd magyarítani is akarják a nevüket Gyárfás Ildikóra és Kővári Gyulára. Ezeket az embereket, akik csak azért akarnák a magyar állampolgárságot, hogy legyen egy plusz útlevelük, nos ezekkel mit kellene tenni?

greybull 2010.04.22. 20:42:59

@Boli: komám gondolkodj - 100 ember józan paraszti ésszel fog dönteni, én egyszerűen bízom bennük, hogy helyén lesz az eszük! Abban is bízom, hogy nem kell azon szaroskodnunk, hogy egy nyavalyás pár lapból álló kis könyvecskét ne tudnánk ingyér (!!!!) kiállítani azoknak a szerencsétleneknek kiadni, akik magyar állampolgárok akarnak lenni. Ez a kis irat már önmagában reklám a világban Mo-nak! Lesz köztük olyan is aki nem űberfasza? persze, de: na és! Statisztika: 1000 áp-t kérőre jut majd 2-3, esetleg 5 nem kóser. És? közben lesz 995 tökös magyar. Hát mi fontosabb? Nem a 995? Vagányság, nagyvonalúság, emberség, tökösség, belevalóság - ez vegyük alapul. (Ja számtalan alanyi jogú magyar csak ugatja a történelmünket, úgyhogy nemá a betérőkön kérjünk olyat számon, amiben mi sem járunk élen!)

greybull 2010.04.22. 20:46:01

@Talon Karrde: befogadni egyből, de izibe. Ezzel ugyanis esély - ESÉLY - lesz, hogy esetleg érdeklődjenek majd Mo-a magyarság, a magyar történelem iránt - útlevél nélkül még ezt az esélyt is elzárjuk magunktól. BEFOGADNI, BEFOGADNI, BEFOGADNI!!!

greybull 2010.04.22. 20:48:05

Milyen más lesz srácok, amikor a Kárpát Medence Magyar Birodalomban 18.000.000 magyar állampolgár lesz!!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.04.22. 20:58:53

@greybull: Muszáj ellentmondanom. Valami szűrő kell és az, hogy ne egy akármilyen ... papírnak nézzék. Egy szinvonal, egy bizonyos szint kell az ilyesmihez - különben a legutolsó ukrán maffiózó is a mi papírjainkkal akar majd takarózni és "növelni" hírnevünket! A világban komoly szankciókat kapnánk, ráadásul (rohadjanak meg, nem is minden alap nélkül :() piszok gyorsan minden aljanép idejönne és "pápírt ákárna"...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.22. 21:18:26

Tényleg nehéz ez az egész szitu. De talán tarthatóbb lesz mint a jelenlegi magyarigazolványos, itt tanul évente ha kétszer tud kedvezménnyel hazautazni 400 km-el odébb, hogy lássa a családot; itt él X éve, korrektül fizeti adót, TBt magyar államnak a bejelentett munkahely után szituáció.

Ficus Kinky 2010.04.22. 21:29:26

szerintem hülyeség volt nemmel szavaznod, ha a céllal egyetértettél... ezt nevezik sz*rrágásnak. gratulálok!

Zozi79 2010.04.22. 21:31:23

"Egyrészt: a Fidesz valóban az MSZP-SZDSZ által vezetett Országgyűlésre akarta bízni a honosításhoz esetleg szükséges, "megalkotandó" törvényt?"

Nem elég tízezerszer elmondani, tízezeregyedszerre is el kell: a népszavazást NEM a Fidesz kezdeményezte. A népszavazáshoz a Fidesz NEM gyűjtött aláírásokat. A kezdeményezés a Fidesszel egyébként rossz kapcsolatot ápoló Patrubány Miklóstól származik (Magyarok Világszövetségének korábbi elnöke). A kérdést tehát NEM a Fidesz fogalmazta meg.

"Annak idején már a népszavazási kérdés sem volt egyértelmű, és én pontosan a kétértelműség miatt szavaztam nemmel akkor."

Magyaroktól tagadtad meg a magyar állampolgárságot. Ezen nincs mit magyarázni. Legfeljebb megbánni.

dzsekwolf 2010.04.22. 21:33:00

@Zozi79: egyetértek tulajdonképpen

min 2010.04.22. 21:44:14

@Boli: Ja csak akik a nagy magyarságukat harsogják, többnyire azok nincsenek tisztában a történelemmel.

dzsekwolf 2010.04.22. 21:44:22

én erdélyben nőttem fel, székelyföldön, minden karácsony és új év is, nem beszélve a márc. 15-ről a húsvétokról stb, szóval ezek az ünnepek a magyar himnuszról , a székely himnuszról szóltak, a szüleim és én a kossuth rádiót gyengén befogva vigyázállásban hallgattuk, és vártuk a himnuszt, meg az éjfélt...apám könnyes szemekkel emelte poharát és kívánt BUÉK-ot vagy épp amilyen ünnep volt jókívánságokat.
1994-ben úgy hozta az élet,hogy kijöttem budapestre, sportolni , tanulni és dolgozni....10 ÉVET VÁRTAM A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA, ezalatt a 10 év alatt megalázó módon járnom kellett a hivatalokba havonta meg 3 havonta ,hogy meghosszabítsák az itt tartózkodásomra szóló engedélyemet...aztán a kitartásomnak és az alázatomnak köszönhetően végre jóváhagyták az állampolgársághoz szükséges alkotmány alapjai vizsgát, mqajd azt követően még kifizettettek még egy rakás illetéket...de a sztori ennél sokkal összetettebb és szánalmasabb...
Apám és anyám magyarként neveltek fel,titokban kokárdát tartott a bibliában meg a szent koronáról fotót jól elrejtve a szekrény alatt, amit ÜNNEPEKEN VETT CSAK ELŐ.....majd a szekuritáte házkutatás során megtalálta és apámat elvitték....eltelt több mint 20 év, hogy ez történt, még most is fájtatja a lábait és a hátát úgy megverték nem egyszer.
ÉN MEG 10 ÉVET VÁRTAM A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA. Amikor felhívtam és elmondtam a szüleimnek a NAGY HÍRT sírva gratuláltak. Én akkor már belefáradva az egészbe vettem, tudomásul, hogy állampolgár lehettem.

dzsekwolf 2010.04.22. 21:46:31

Azt még hozzáteszem ,hogy a nagyapám a magyar királyi seregben volt százados, a dédnagyapám ludovika tiszt volt.És ezek a hitványok a hivatalban nem hitték el ,hogy magyar vagyok.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.04.22. 21:47:58

@neccharisnyás útonálló: Na igen, itt fel sem kellene, hogy merüljön a kéréd! Automatikusan meg kellene adni! Kishazánkban egy csomó olyan van (értse mindeki, ahogy akarja) nem tanul, nem fizet adót, TBt, nem dolgozik és még pénzt is kap! Lószart sem adnék az ilyeneknek, pláne hogy dolgozni sem akarnak. Miközben olyan magyaroktól megtagadunk mindent, akik tesznek is ezért az országért és magukért is!

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.22. 21:48:17

Minden magyarnak itt a helye!

DE: azért pl. Erdélyben is maradjon valaki, mert nem akarok románul csacsogni, ha régi szép magyar tájakra vetődöm.
ÉS: azok jöjjenek át dolgozni, akiknek van munkahelyük. Szerintem ez eddig sem volt probléma, és az új kormány tehetne ezért azzal, hogy elnéptelenedő vidéki falvakban lehetőséget és földet ad külföldről hazajövő magyarjainknak.

Ha az iparban akarnak dolgozni, az egy kicsit keményebb dió, mert ott konkurenciái a hazai magyaroknak, meg a braziloknak is. Erre is biztosan van jó megoldás, de ezt én nem tudom most.

dzsekwolf 2010.04.22. 21:50:38

@min: ha BÁRMIT akarsz tudni a magyar történelemről, csak szólj öreg...MEGDÖBBENNÉL , hogy milyen emberek élnek Budapesttől 7-800 km-re, akik többet tudnak a multunkról mint sokan ...főleg azok közül akik akkor NEM-mel szavasztak
SZÉGYELJÉK MAGUKAT...
én csak párizsi zabáló kisfröccsöző prolinak hívom az ilyent, és nem hibáztatom azért mert lövése sincs a magyarságról

dzsekwolf 2010.04.22. 21:53:01

@tundrazuzmo: ne aggódj senki nem akarja elvenni a munkáját az ittenieknek,ott sok esetben már jobbak a keresetek, a december 5-i szavazás is csupán egy érzelmi kérdés volt. Rosszúl sült el.

flippant 2010.04.22. 21:54:10

@dzsekwolf: Te is gyík vagy, bakker! Miért nem mondtad azt, hogy piréz vagy vagy koreai. Másnap meglett volna az állampolgárságod...

flippant 2010.04.22. 21:55:07

@tundrazuzmo: Én erre azt mondom, hogy tőlem jöhet az erdélyi magyar ide Csonakhonba, csak hozza a földjét is....

dzsekwolf 2010.04.22. 21:59:01

@flippant: igen igazad van azt kellett volna, csak az a kurva becsület amit belémneveltek.
A székelyek többsége már csak ilyen.
TE egy túlélő vagy , biztos sokra is vitted vagy viszed majd. Szorítok Neked.

dtk74 2010.04.22. 21:59:21

Sztán a magyar állampolgárságot nyugdíjastól, eü ellátással, szavazati joggal stb. adjátok-e, állampolgári jogon, ahogy itt van, nem befizetésfüggően? Vagy csökkentett jogokkal? Sztán emellett megtarthatja majd a másik állampolgárságát is, hátha kell még később? Sztán ha valaki (mint. pl Ukránok) nem ismerik el a kettős állampolgárságot, az ő magyarjaikkal mi lesz?
Csak úgy kérdezem.

l3v1 2010.04.22. 22:00:17

"Mit jelent az, hogy honosítania kell magát egy magyarnak?"

No, ilyenkor ébredeztek? Már elnézést, de mindig is kötelező volt a magyar állampolgárság megszerzéséhez a magyar szóbeli "vizsga", állampolgári és történelmi ismerekből, változó szigorúsággal. Nekem sem volt könnyű elviselni, hogy végig kellett járnom ezt a procedúrát. Én nem mondom, mint sokan, hogy megalázó lett volna, de mindenképpen idegesítő és zavaró volt, hogy a magyar származás (nem mesebeli, hanem bizonyítható) semmiféle előnnyel nem jár az állampolgárság megszerzésében (úgyértem azokhoz képest, akiknek semmi közük nincs a magyarsághoz azon kívül, hogy állampolgárságot szeretnének).

Őszintén, azokat sem értem akik azon sírnak, hogy milyen kár, hogy csökken a honi magyarság száma, miközben a cigányságé nő, és mindezek mellett továbbra is kívűl tartanák a MO-ra vágyó magyarokat. Van egy rossz hírem: ma már sokkal kevesebb magyar jönne MO-ra, mint bármikor korábban, egyrészt könnyebb bárhová menni, másrészt MO gazdasági és kulturális/társdalmi viszonyai már rég nem olyan vonzóak, mint amilyennek a honi magyarok hiszik.

@tundrazuzmo: "elnéptelenedő vidéki falvakban lehetőséget és földet ad külföldről hazajövő magyarjainknak"

Ez most komoly? :) Parasztot csinalnál a számos igen magas képzettségű magyarból, aki ide akarna jönni? :) Nesze neked fogadtatás :)

Charlie Drop 2010.04.22. 22:06:28

@dtk74: demagóg...

de hagy tegyem hozzá, hogy a mostani törvényeket sokan nem ismerik, a feleségem ilyen cipőben jár, miattam költözött ide, és eleget szívunk amiatt mert nem lehet még állampolgár (itt él, itt dolgozik, ide fizet adót/járulékot/stb.) és különböző ügyintézők nem ismerik a magyar törvényeket, még azok sem mind, akiknek dolguk lenne :S

dzsekwolf 2010.04.22. 22:06:58

@l3v1: van igazság abban amit írsz, de azzal nem feltétlenűl értek egyet ,hogy magyar nyelvvizsgázzak úgy, hogy magyar iskolát jártam erdélyben, magyar érettségim is van,és még eredeti hivatalos okmányokkal is tudom bizonyítani ,hogy a nagyszüleim magyar állampolgárok voltak, csak közben az okos politikusok elkurták, és aláírták a trianoni szerződést. Az a baj ,hogy sokan el sem tudják képzelni milyen ( volt) a határ túloldalán lenni. Na meg ezek után bizonygatni azt is , hogy magyar vagy...

Charlie Drop 2010.04.22. 22:07:40

@l3v1: mellesleg aki magyar nyelvű iskolát végzett, annak nem kell vizsgát tennie

legalább is magyar nyelvből biztos nem

Charlie Drop 2010.04.22. 22:08:32

@dzsekwolf: ha bizonyítod, hogy nagyszüleid magyar állampolgárok voltak, akkor csak visszahonosítást kell kérni, nincs vizsga

dzsekwolf 2010.04.22. 22:10:52

@Charlie Drop: ismerős a problémátok.
azt tudom mondani Nektek,hogy kicsit könnyebb lesz majd ha megalakul az új parlament.
nem dicsérem én egyik oldalt sem de az talán segít ha egy jobboldali kormány vezeti az orzságot. nekem is az mszp idején volt a legtöbb gondom az állampolgársággal. de ismétlem, nem dicsérem különösebben egyik kormány vagy nem kormány pártot sem.
nekem majdnem mindegy ,hogy melyik kormány használja fel az adómat ,hogy kezet tegyen a legfőbb erőforásokra

Charlie Drop 2010.04.22. 22:13:16

@dzsekwolf: igen, kicsit várunk, bár beadhatnánk. de nem kevés utánajárás volt, mert az itteni anyakönyvvezető olyan papírt követelt rajtunk, amit 2007 óta nem adnak ki EU házastárs részére (bankról nem is beszélve...)
aztán vittünk neki törvényt, érdekesen nézett

dzsekwolf 2010.04.22. 22:15:22

@Charlie Drop: igen , de zet akkor hiába bizonyítottam, bebaszták a dossziémat a fiók aljára és ott is aradt. 10 ÉVÍG!!!!!!!!!!
addig csak hülye módon járattak egyik hivatalból a másikba, illetékek, sorbanállás, orvosi vizsgák....és még soroklhatnám
mit tudnál csinálni úgy ,hogy még állampolgár sem vagy-tehát jogaid sincsenek, egy ilyen elcseszett bürokrata ,tahó , korrupt rendszerrel szemben????
a kínaiak haladtak, mert volt pénzük. én 1000ft-tal érkeztem budapestre,a magyar érzelmeimmel meg a nagyszüleim okirataival.de kevésnek bizonyultak..
tragi-komédia

milanovics 2010.04.22. 22:16:57

Szívesen odaadom a nagy magyar állampolgárságom vkinek ha kell..

dean23 2010.04.22. 22:17:10

@dzsekwolf: Ha nem lennénk ilyen bürokratikus ország már rég nem arról pofáznának a drága politikusaink, hogy 1 millióval kevesebb az aktív munkavállaló. Sajnos nemigen vagyunk befogadó ország. Még egy full kínainak is megadnám az állampolgárságot pár év alatt ha itt akarna dolgozni, "adót fizetni". Még az se érdekelne, hogy nem tudja a történelmet. Elég ha tiszteli.
A határon túliak kettős állampolgárságát meg nagyon könnyű volt elkapálni. A szavazólapon volt egy rövid kérdés, de mellette nem szerepelt, hogy ez mégis milyen jogokkal járt volna, így könnyen kijátszhatták a szavazati jogos kártyát a kampányban!

2010.04.22. 22:17:41

@dzsekwolf: Mintha csak az én történetemet írtad volna meg...,vagy a több tízezer álmodozó esetét,akik csak Magyarországon akartak Magyarok lenni, Magyarként élni és dolgozni. Kiegészíteném a megalázó bőrvizsgával (nem hurcolunk-e be leprát)a bőr-és nemi beteg gondozóban, az AIDS teszttel,egyéb orvosi vizsgálatokkal, amelyek naná, hogy nem kevésbe kerültek, aztán a nemzetbiztonsági átvilágítással és végül, de nem utolsósorban az állampolgársági vizsgával,amelyen nem minden: nemmel szavazó kapna átmenő jegyet.Szerintem

dzsekwolf 2010.04.22. 22:20:45

@Charlie Drop: ma már több és erösebb "jogaitok" vannak, köszönhetően ennek az EU-nak nevezett frenchise-nak, meg az emberi jogok, meg az ombudsman stb, ne addjátok fel.
sajnálom,hogy erre kell elpazarolni az értékes időtöket, tudom min mentek át..
én akkoriban a saját nyomoruságomon röhögtem kínomban, emlékszem
egy egész kis jó könyv születhetne abból amit végígjártam azalatt a 10 év alatt...azok a szánalmas arcok, elutasítások, kifogások,közömbösség....jaj Istenem, a hitványságot, gyarlóságot, rooszindulatot soha nem fogom elfelejteni ezeknek a "hivatalnokoknak" a pofájukról

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:21:23

@dzsekwolf: kicsit korán itélsz. én például azért szavaztam nem-el, mert nem volt világos milyen jogokkal és milyen kötelezettségekkel jár az 'automatikus' állampolgárság. sehol nem volt pontosan leírva, én pedig azért kicsit fáztam volna további 3-5 millió magyartól. a jelenlegi 8 milliót is nehéz eltartani. :-/

Netuddki. 2010.04.22. 22:22:23

@l3v1: "Van egy rossz hírem: ma már sokkal kevesebb magyar jönne MO-ra, mint bármikor korábban, egyrészt könnyebb bárhová menni, másrészt MO gazdasági és kulturális/társdalmi viszonyai már rég nem olyan vonzóak, mint amilyennek a honi magyarok hiszik."

Ez itt a lényeg. Annak idején az osztrákokat is valahogy "kifelejtették" ebből az egészből.
Globalizáció van sajnos vagy nem, fene se tudja.

2010.04.22. 22:23:44

@Charlie Drop: A szüleim is magyar állampolgárok voltak,mégis kellett vizsgáznom.
Azt már vágom, hogy ahány ügyintéző, anyakönyvizé, annyi módszertan, és annyi megoldás, vagy inkább: elutasítás.Annyi törvény?

vagyok59 2010.04.22. 22:24:03

Egy bizottság 5 perc alatt megállapítja bárkiről, hogy magyar.

1. Tud magyarul
2. Bemutat egy papírt arról, hogy szülei, nagyszülei magyarok.

Történelem, effélék nem kell, sok hazai magyar is azt hiszi, hogy Kádár János királyunk volt.

marosy 2010.04.22. 22:25:12

@Horváth Andor Márton
Micsoda? Nemmel szavaztál? Van képed itt osztani az észd a baromságaidról?
Azzal csak az idiótaságod bizonyítod, hogy nem érted a magyarul megfogalmazott népszavazási kérdést.
Hánynom kell tőled. Bedőltél a gyurcsányista magyarellenes uszításnak. Együtt szavaztál nemmel a charter járatokkal ideutazó Tel-Aviv-i zsidókkal, vagy az Eörsi Mátyás nevű cionistával.
Anyám úgy halt meg, hogy nem lehetett magyar állampolgár, mert többek között a hozzád hasonló magyargyűlölők megtagadták tőle a magyar állapolgárságot.
Ezt nem fogom elfelejteni soha a csonkaországi fasszopó köcsögöknek, akik nemmel szavaztak.

dzsekwolf 2010.04.22. 22:25:57

@surcapisca: nézd, az orvosi vizsgát nem tartom feltétlenűl megalázónak, mert ez érthető is akár. de ezt miért nem elég egyszer megcsinálni, és max 1 hét alatt, mert ugye 10 éve nem volt olyan fejlett a "labortudomány", de hogy ezt 3 havonta megcsináltatták velem, úgy ,hogy csak a vérvétel volt AKKOR 12500ft, ezt mai napíg nem értem. illetve értem, FIZESS PARASZT, ha állampolgárság kell!!!
és akkor ez még csak a vérvétel, mert az orvosi vizsgák ennél sokkal összetettebbek, ott van még az APEH igazolás, különböző fordítások a hiteles fordító irodában, oldalanként 5000ft, (sok sok oldal volt emlékszem)...de most nem sorolom, mert annyi mindne van ,hogy hajnalíg írnám....szóval nem kívánom senkinek

2010.04.22. 22:28:10

@úriparaszt: Ja a 23 millió román,ismerős a szöveg, nagy vezéred megmondta...És mg is csinálta . Mi az,hogy...!

t a m á s 2010.04.22. 22:28:49

Nekem egy kedves Erdélyből 30 éve áttelepült ismerősöm azt mondta, hogy
-rossz volt akkor ott magyarnak lenni, (bozgornak hívták őket ami hazátlant jelent, pejoráló, lealacsonyító és bántó jelző. )
- ma már hál istennek más a helyzet. Mindketten NATO tagok EU tagok vagyunk. És gazdaságilag is szépen emelkedik Románia. Talán még vissza is akarna menni.
Aranyos volt most március 15.-én Kézdivásárhelyen Tőkés László amikor tépte a száját és autonómia ügyben keményebb fellépést sürgetett a központi román kormánnyal szemben. Amelynek ott állt mellette a képviselője, a kulturális miniszter!!! nevezett Kelemen Hunor (szép román név ugye?) És Marosvásárhelyen Markó Béla (tudják a romániai miniszterelnök helyettes) is mondta hogy 20 éve még balhé volt amikor kiírták a patikára hogy Gyógyszertár, ma már magyar az egészségügyi miniszter is.
- Na persze a szubszidiaritás nagyon jó dolog, lehet vele plusz pénzt kérni Brüsszelből és most már az új magyar kormánytól is aki hálából (a kettős állampolgárságért) egy kis szavazatot kérne még szépen. Na persze nem akárhova, csak úgy össze-vissza.
- És milyen lelkesen írnak itt többen még arról a csekélységről is hogy ingyen állítsák ki a magyar útlevelet nekik (nem úgy ám mint a most már másodrangú pl. Budapesten született magyaroknak)
- Sokféle ember él ott Erdélyben is. Ki lesz értékesebb, hasznosabb attól hogy kettős állampolgárok lesznek. Ők? Mi?

dzsekwolf 2010.04.22. 22:31:55

@úriparaszt: nem itélek korán öreg.
ha valamire szavazól akkor nézz utána miért is szavazól vagy ne is menj oda. úgy ne menj szavazni,hogy nem is vagy tisztába miről is van szó.vagy azt gondoltad,hoyg ez is olyan mint valamelyik gagyi iskolai zh amire úgy mész ,hoyg majd lesz valami???
gondolom sokan így mentek el szavazni akkor mint te. ezért is lett ez az eredmény, de nem baj, legalább a románok megmutatták ,hogy olyanok amilyenek, de legalább összetartanak.semmilyen szavazás nem kellett ahhoz, hogy a moldvai románoknak megadják a román állampolgárságot..és sokan még románul sem tudnak.és nem lepték el a nagy romániát sem...

Adaren 2010.04.22. 22:32:16

A ma hatályos Állampolgári törvény (1993. évi LV. törvény) értelmében, ha valaki rendelkezik magyarországi lakóhellyel, s igazolni tudja magyar felmenőit az megkapja a magyar állampolgárságot. Nem kell nyelvvizsgát tenni, nem kell helyben lakást, foglalkoztatást igazolnia, sőt, ez az eljárás (visszahonosítás) sokkal gyorsabban történik, mint egy külföldi honosítása. Egyszerűen az országba kell élni.
Megértem, hogy ez nem mindenhol megoldható, de a mai hatályos jogszabályok ezt mondják.
A kettős állampolgárság pedig érzékeny terület. Mindenkinek. Rengeteg kérdést, és problémát vet fel, nem véltelen hogy sok ország (Pl.: Ukrajna) nem is ismeri. (avagy vagy ukrán vagy, vagy sem, de kicsit ukrán - kicsit más felállás nincs)
Ettől függetlenül Magyarországon természetesen szükségszerű intézmény, a történelmi múltra való tekintettel. De megtalálni a mércét nehéz. Szerintem koránt sem az identitás megkérdezőjelezése itt a lényeg. Egy erős érzelmi telitettségű fogalmat, mint a nemzetiség kell objektív, mérhető korlátok közé helyezni, a hideg jogrendszerbe beépíteni. Ez nagyon nem könnyű. Mettől vallásos valaki? Ha annak tartja magát, vagy kell hozzá gyülekezetbe/templomba járni? Ki dönti el? Csak itt ugye nagyobb a kérdés: Aki állampolgár, az adott országban nagyon komoly jogosítványokat szerez magának. Ezért kell ittlakás, nyelvtudás, munkahely, család, vagy valami, ami "segít" dönteni, s pont ezért tartozik a köztársasági elnök diszkrecionális jogkörébe az állampolgárság. (Avagy nem kell indokolnia a döntését, mivel nehéz, sok esetben nem is lehet)
Majd meglátjuk, mit dönt a kormány. ha valakinek meg ilyen állampolgársági baja van tessék a Szabó Mátéhoz fordulni! Rendes ember! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 22:33:44

@Talon Karrde: Jómagam is Ildikó lennék, immár külhonban, és az Ildikó itt is Ildikónak van ejtve.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:33:46

@surcapisca: "Ja a 23 millió román,ismerős a szöveg, nagy vezéred megmondta..."

írtam ilyet valahol? vezéred csak neked lehet, főleg a stílusodból itélve.

2010.04.22. 22:34:34

@marosy: Gyurcsótány azért fél az erdélyi magyaroktól, mert tisztában van azzal. hogy erdélyi soha komcsira nem szavaz, csak magyarra...Szerintem.Remélem...

2010.04.22. 22:35:26

Kicsit elragadtattam magam...Bocsi

ralf 2010.04.22. 22:36:28

Az állampolgárság egyén és állam közötti jogi kapcsolat, ame3ly bizonyos jogokkal és kötelességekkel jár. Ennek értelmében támogatom, hogy ha egy magyar Magyarországon akar élni (osztozva jogokban IS és kötelességekben IS), a lehető legkönnyebben kapja meg a magyar állampolgárságot. Viszont nem támogatom, hogy állampolgárságot kapjon az, aki nem Magyarországon él.

dzsekwolf 2010.04.22. 22:36:36

@dean23: nekem semmi bajom azzal,hogy a kínaiak megkapták az állampolgárságot.
de az én esetmben lehettek volna objektívebbek, korrektebbek de ezt az érzést nem ismerik.sok múlik a jóindulaton is. még ha hivatalról is beszélünk. plusz ha egy kicsit ésszerübbek lennének a közigazgatási törvények, könnyebb lenne.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:36:36

@dzsekwolf: erre is mondtam, hogy sokan nem tudják a törvényeket...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:36:44

@dzsekwolf: nem szeretem ha valami nethuszár nekiáll kioktatni. a tenyomorod a te nyomorod. én ebben az országban élek, ide adózok már több évtizede, ezért tudni akarom mivel jár ha igen-t vagy ha nem-et mondok.
annó több tucat szlovákiai magyarral beszélgettem erről, érdekes módon ők nem nagyon voltak elszállva a lehetőségtől.
az eredmény pedig az ami, amit a többség választott. ilyen a demokrácia.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:37:50

@surcapisca: pedig nem kellett volna, és kb. igen, de ha jól utánajársz mindennek, akkor nem vezetnek meg, és manapság egyre több az új, fiatal ügyintéző, aki keni-vágja a dolgokat

Charlie Drop 2010.04.22. 22:38:26

@dzsekwolf: ja, lehet 2007 utáni törvények értelmesebbek

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:38:49

@surcapisca: ja, és az erdélyi majd megmondja ki a magyar? bazdmeg, évek óta csak ezt hallgatjuk ki a magyar és ki nem. kezd kurvára unalmas lenni.
a komcsikkal meg menj a sóhivatalba, vagy keresd őket orbán háta mögött, megsúgom nem keveset találsz de semmiképp nem kevesebbet mint annó gyurcsány mögött.

oTTo$$ 2010.04.22. 22:40:17

ami volt elmult... ujra kell,muszaj kezdeni
Wass Albert:
Ki a magyar hát, cimbora?
Te, vagy én? Vagy a harmadik?
Nosza döntsük el szaporán,
míg el nem süllyed a ladik!

Ragadjunk hát lapátot, csákányt,
evezõt! Ebura fakó!
Így csináljuk már ezer éve,
ez hát nekünk való!

Aztán , ha majd holt tetemünket
kiveti a víz a partra:
magyar leszel Te is, én is,
a harmadik is, mind, mind, kit halva,
bevert fejjel, némán, gyászban
fektethetünk a ravatalra.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:40:29

@úriparaszt: nem arra kellett szavazni, hogy automatikusan megkapják az állampolgárságot, te, nethuszár...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 22:41:22

@Zozi79: Tudod az a durva, hogy otthon olyan a szitu, ha valaki véletlen elszármazik onnáét, már attól is elvennéka z állampolgárságát. Ne tudd meg mit kaptam amiatt, mert külföldről szavazatam.haza. Kb hazaárulónak neveztek, mert én nem otthon képzelem el az életem.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:42:54

@tildy:): mondjuk tény, ha nem itt élsz, minek szólsz bele, de én úgy vagyok vele, hogy ha az embernek adatik szavazati jog, akkor azt megtagadni tőle nem lehet, akár itt él, akár nem...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 22:42:55

@surcapisca: Nem kicsit. Kb azt mondod azzal amit leírtál, hogy aki nem a fideszre szavaz , az nem is magyar. Nem a fideszre szavaztam, nem is a "komciskra". De 5 hónappal eljövetelem után már megkaptam, hogy szégyeljem magam, hogy beleszólok az otthoniak életébe... Ennyit a nagy magyarságról....

dzsekwolf 2010.04.22. 22:43:05

@Adaren: ezt a törvényt én is ismerem, de (akkor) le sem szarták. pont azok akik ezt be kellett volna tartsák. minden szükséges okmányom a kezükben volt,de valahogy bekerült a fiók legaljára , és amikor rájuk jártam, mert csak mentek a hónapok,hitegettek és még több felelselegs papírt kértek tőlem.röhögtek a markuban.
szerinted be kellett volna pereljem a hivatalt úgy ,hogy nem is vagyok állampolgár, s mindezt 2000-ben? na neeeeee....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 22:44:13

@Charlie Drop: Mondjuk mert még haza IS adózom.
Tudod az a drurva, itt nem vagyok állampolgár mégis van szavazati jogom, helyhatósági (önkormányzati) meg EU-s választáson , EU-s állampolgárként. És senki nem vágja a pofámba, hogy mit akarsz itt te jöttment, hogy képzeled, hogy szavazol...

marosy 2010.04.22. 22:44:15

@surcapisca: Ja, Viktorra szavaztam. Honosított magyar állampolgár vagyok. 2004 óta kb. 30000 külhoni magyart honosítottak. 95%-uk a FIDESZ-re szavazott, Gyurcsány joggal félt.
Sajnos echte románokat is honosítottak, mert azt hazudták, hogy magyarok. Személyesen ismerek pár ilyen honosított románt. Na ezek az MSZP-re szavaztak. Nem érdekes, hogy az erdélyiek közül csak a románok szavaznak az MSZP-re?

Charlie Drop 2010.04.22. 22:45:35

@tildy:): sajnos ilyenek vagyunk, amint láthatod, hasonlóképpen nyilvánultam meg én is. De magyar nem attól vagy, vagy nem vagy, hogy elmész-e, vagy maradsz, netán szavazol-e, vagy sem...
Csak aki a biztos messzeségből "beleszól" az itteni dolgokban, annak nem feltétlenül kell viselni a következményeket, érted?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:46:14

@Charlie Drop: akkor olvass figyelmesebben,
"..hogy kedvezményes honosítással – kérelmére –.. "
azaz csak kérni kell.

ezt pedig:
"..vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
errefelé úgy hívják, hogy biankó.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:46:27

@tildy:): naja, ez normális, bár a haza adózást nem értem, de biztos úgy van ahogy mondod ;)

dzsekwolf 2010.04.22. 22:47:19

egyszer egy öreg székely bácsika azt mondta nekem : " Tudod fiam, mondhat bárki bármit! Székely szarta a magyart, a román meg egy tetü nép."
aki ezt a mondatot megcáfolja, részben igaza lehet, de a másik résznek az érdekében lapozza fel a történelem könyveket , nézzen szét a neten, szóval van miből informálódni.
a fejekben kéne rendet rakni párhuzamosan a hivatalokkal.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.22. 22:47:39

@greybull: Tudod mi ezel a baj? Hogy lehet, nem találsz száz olyan embert egy városban, aki nem azt nézné honnan jött az az ember. Sajnos ma Magyarországon a legtöbben románnak nevezik az erdélyi magyart, szlováknak a felvidékit és jugoszlávnak (sic!) a délvidékit. Az egész anyai ágam erdélyi származású. A múlt század negyvenes éveinek végén egyetlen batyuval kellett elhagyják az országot, mert a nagyapám debreceni születésű volt, s mint ilyen: "kollektív háborús bűnös". Anyám családjának még élő tagjai ma is Erdélyben élnek. Éppen ezért, vagy inkább ezért is mélységesen felháborít és fáj, amikor románnak nevezik az erdélyi magyar embert, de ettől még ez van: 50 év "nevelése" megtette hatását.
A "józan paraszti észre" alapozol. Erről a napokban hallottam egy nagyon jó idézetet: "A józan ész mindazon előíéletek összessége, melyeket felnőtté válásunkig magunkba gyűjtünk!" Albert Einstein mondta volt. Az 'előítélet'-en van a hangsúly. Ezt nem tudod egy törvénnyel kiverni a félrevezetettekből, félreneveltekből.
Egyszerűbbé kell tenni számukra a magyar állampolgárság megszerzését, ez egészen bizonyos. A szörnyű eredményű népszavazás után ez nem csak egy betartandó ígéret, hanem egyenesen erkölcsi kötelessége is ennek az országnak. De egyszerű, könnyen ellenőrizhető szabályoknak maradniuk kell, mert ha ez is rosszul sül el - sok "útlevél-magyar" nyer bemondásra állampolgárságot, majd csak kihasználja a lehetőségeket, miközben nem gazdagítja az országot -, méginkább idegennek, távol tartandónak fogják nézni a határon túli magyarokat az itt élők. Nem hiszem, hogy a magyar-magyar viszon még sok hasonló pofont elbír, mint a hivatkozott népszavazás volt.

Charlie Drop 2010.04.22. 22:48:30

@úriparaszt: törvényt alkosson rá, nem arról volt szó, hogy mi legyen a törvényben, nyilván jól körbejárták a dolgot, de tudod mit? Megkérdezem az egyik barátomat, tudod annak ellenére, hogy magyar, voltak horvát felmenői, ezért horvát állampolgár, ott ez mivel jár...

Charlie Drop 2010.04.22. 22:49:40

@Qkac: hjah, nem kevésszer szerbezték le a feleségemet is

lorantka_a_gall 2010.04.22. 22:50:20

@úriparaszt: paraszt az vagy, csak nem úri. Nincs mit magyarázkodni. Megtagadtad több millió magyartól a magyarságát. Bedőltél az elkúrónak. Gratulálok.

lorantka_a_gall 2010.04.22. 22:50:56

@lorantka_a_gall: elnézést a parasztoktól, ők tisztességes emberek többnyire.

2010.04.22. 22:53:19

@úriparaszt: Azt írod: "azért kicsit fáztam volna további 3-5 millió magyartól....nehéz eltartani. :-/ Nos szerinted neked kellett volna őket eltartanod? Erre mondom én hogy ez a gyurcsótány-meggyesibesugófeljelentő kommunista-bolsevik propaganda, amit te sajna saját bevallásod szerint maradéktalanul benyaltál, és még hirdeted is, továbbá mindjárt meg is sértődsz ha szembesítenek vele!
Csak a játék kedvéért: mi van ha úgy alakul, hogy az a pár millió akitől te fáztál volna , az tartotta volna el az általad említett 8 milliót.Miért nem erre gondoltál startból. Mert az erélyiek például dolgosak, tudtad? Nem azért jönnének(ha jönnének egyáltalán annyian...) hogy te eltartsd őket,érted már?Stílus
De a szavazatodhoz ajánlom figyelmedbe <marosy> ismeretlen barátom kommentjét, amivel mélységesen egyetértek!

dzsekwolf 2010.04.22. 22:53:37

@úriparaszt: én is adózok már vagy 20 éve, sőt ha tudnád a nagyszüleim adójából épült a parlament is. de ezt nincs ahonnan tudd.
a szlovákokról meg csak annyit,hogy identitás zavarral küszködnek , ráadásúl ott sem és itt Magyarorzságon sme volt olyan hitvány kommunista és diktatórikus rendszer mint erdélyben. de szerintem nekünk nem érdemes eszmét cserélni, mert te igen szűk látókörü vagy ..de ezért sem vagy hibás, ennyi jutott
neked ebből próbálsz gazdálkodni.semmi baj

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 22:54:49

@Charlie Drop: alapvető probléma (ami halálra itélte a szavazást), hogy rossz időben hozakodtak elő vele.
második probléma, hogy a pártok azonnal árkot ástak belőle, ezzel gyakorlatilag a szavazás lényege veszett el.
mivel az én faszommal már 20 éve verik a csalánt ebben a fene nagy demokráciában, ezért (ok, akkor még nem volt 20 év) ott és akkor úgy gondoltam, nekem nemmel kell szavaznom, a minimum az, hogy (amennyire tőlem telik) kitoljam ennek a döntésnek az idejét. úgy véltem és a mai napig is tartom, hogy elhamarkodott, előkészítetlen, populista, szavazóvadász húzás volt. ezt gyűlöltem/gyűlölöm minden pártban és minden szervezetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 22:55:38

@Charlie Drop: Egyszerűa dolog. Otthoni projektekben is részt vezsek, és bár jóval jobb adózási feltételeim lennének itt, haza is fizetek adót belőle bt-n keresztül.

allél 2010.04.22. 22:55:47

Állampolgárság =/= nemzetiség.

A saját életét keseríti meg, aki nem tudja az identitását függetleníteni az államtól, amiben él. A népszavazás azért fájt.

marosy 2010.04.22. 22:56:46

2004. dec. 5. emlékére legyen itt e vers:

Márai Sándor: Halotti beszéd

Látjátok, feleim, szem’ tekkel mik vagyunk
Por és hamu vagyunk
Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek.
Össze tudod még rakni a Margitszigetet? ...
Már minden csak dirib-darab, szilánk, avitt kacat
A halottnak szakálla nőtt, a neved számadat
Nyelvünk is foszlik, szakadoz és a drága szavak
Elporlanak, elszáradnak a szájpadlat alatt
A „ pillangó ”, a „ gyöngy ”, a „ szív ”- már nem az, ami volt
Amikor a költő még egy család nyelvén dalolt
És megértették, ahogy a dajkaéneket
A szunnyadó, nyűgös gyerek álmában érti meg
Szívverésünk titkos beszéd, álmunk zsiványoké
A gyereknek T o l d i - t olvasod és azt feleli, o k é
A pap már spanyolul morogja koporsónk felett:
„ A halál gyötrelmei körülvettek engemet ”
Az ohioi bányában megbicsaklik kezed
A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet
A tyrrheni tenger zúgni kezd s hallod Babits szavát
Krúdy hárfája zengi át az ausztrál éjszakát
Még szólnak és üzennek ők, mély szellemhangokon
A tested is emlékezik, mint távoli rokon
Még felkiáltsz: „ Az nem lehet, hogy oly szent akarat ...”
De már tudod: igen, lehet ... És fejted a vasat
Thüringiában. Posta nincs. Nem mernek írni már.
Minden katorga jeltelen, halottért sírni kár
A Konzul gumit rág, zabos, törli pápaszemét
Látnivaló, untatja a sok okmány és pecsét -
Havi ezret kap és kocsit. A Mistress s a baby
Fénykép áll az asztalán. Ki volt neki Ady?
Mi volt egy nép? Mi ezer év? Költészet és zene?
Arany szava?... Rippli színe? Bartók vad szelleme?
„ Az nem lehet, hogy annyi szív ...” Maradj nyugodt. Lehet.
Nagyhatalmak cserélnek majd hosszú jegyzékeket.
Te hallgass és figyelj. Tudjad, már él a kis sakál
Mely afrikai sírodon tíz körmével kapál
Már sarjad a vadkaktusz is, mely elfedi neved
A mexikói fejfán, hogy ne is keressenek
Még azt hiszed, élsz? ... Nem, rossz álom ez is.
Még hallod a hörgő panaszt: „ Testvért testvér elad ...”
Egy hang aléltan közbeszól: „ Ne szóljon ajakad ...”
S egy másik nyög: „ Nehogy ki távol sír e nemzeten ...”
Még egy hörög: „ Megutálni is kénytelen legyen.”
Hát így. Keep smiling. És ne kérdjed senkitől, m i é r t?
Vagy: „ Rosszabb voltam mint e z e k ? ...” Magyar voltál, ezért.
És észt voltál, litván, román ... Most hallgass és fizess.
Elmúltak az aztékok is. Majd csak lesz, ami lesz.
Egyszer kiás egy nagy tudós, mint avar lófejet
A radioaktív hamu mindent betemet
Tűrd, hogy már nem vagy ember i t t, csak szám egy képleten
Tűrd, hogy az Isten tűri ezt s a vad, tajtékos ég
Nem küld villámot gyújtani, hasznos a bölcsesség
Mosolyogj, mikor a pribék kitépi nyelvedet
Köszöni a koporsóban is, ha van, ki eltemet
Őrizd eszelősen néhány jelződet, álmodat
Ne mukkanj, amikor a b o s s megszámolja fogad
Szorongasd még a bugyrodat, rongyaidat, szegény
Emlékeid: egy hajfürtöt, fényképet, költeményt -
Mert ez maradt. Zsugorin még számbaveheted
A Mikó-utca gesztenye fáit, mind a hetet,
És Jenő nem adta vissza a Shelley-kötetet
És már nincs, akinek a hóhér eladja a kötelet
És elszáradnak idegeink, elapadt vérünk, agyunk
Látjátok, feleim, szemtekkel, mik vagyunk
Íme, por és hamu vagyunk

________________________________________
/Possilipo,1951.Nyár./

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.22. 22:59:20

@dzsekwolf: Na, azért a túlélésnek vannak tisztességesebb formája is. Amitől esetleg még tükörbe tudsz nézni reggelente.... csak ez manapság már nem MENŐ. :/

duncan 2010.04.22. 22:59:39

@dzsekwolf: azért az megeshet, hogy ha nem ekkora arccal mentél volna oda a hivatalokba, akkor ők is normálisan állnak hozzád. Jó lett volna, hogyha az arcod nagy részét ott hagyod, ahonnan jöttél.

Egyébként meg aki a nemmel szavazókat szídja, az előbb nézze meg a népszavazás hivatalos eredményét: www.valasztas.hu/hu/parval2010/45/45_0.html
Szóval: miért nem győzött az "igen"? Mert nem lett meg a szükséges részvétel. Mert a többség - túlnyomó többség - úgy gondolta, hogy ne legyen úgy, ahogy néhány néőpszerűséghajhász hülye gondolja.

dzsekwolf 2010.04.22. 22:59:43

az első munkahelyemen le románoztak a kolegák! amikor megkérdeztem a leg harsányabb egyéntől ,hogy ki si írta a magyar himnuszt, azt mondta petőfi....gondoltam megkérdezem mégegyszer, biztos rosszul hallottam, de közbe megerősítették a többiek is, hogy biztos lehetek benne, ne pattogjak nekik. azon amunkahelyen egyedül én voltam "román" azaz székelyföld, de már 8 évesen tudtam, hogy kik állnak a magyar himnusz mögött..
itt le románoznak otthon le hazátlanoznak..de mi tudjuk kik vagyunk és honnan jöttünk.meg azt is ,hogy gábor áron hol született..

WonderCsabo 2010.04.22. 22:59:59

Nemmel szavaztál? Köszönjök szépen az össze határon túli magyar nevében! És még büszke is vagy rá.

2010.04.22. 23:02:04

@tildy:): Nem azt akartam mondani,sajnálom hogy félreérthetően fogalmaztam. Persze az én készülékemben van a hiba:)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 23:02:26

@surcapisca: ha személyeskedsz nem érvelsz.
pont leszarom a politikai elit véleményét. én simán átballagtam szlovákiába és beszéltem ottani magyarokkal. ezt írjam le lassabn, vagy így is éretd? ezért és a már említett okokból szavaztam nemmel. hogy ez neked személyes tragédia azt sajnálom, attól még ez van.
a stílust pedig légyszíves ne említsd magaddal egy sorban, aki zsidózik, kommunistázik az nem gondolkodik. sajnos. nekem úgy tűnik itt te nyaltál be valamit tövig, de nem baj, ilyen a demokrácia. a te szavad (avagy szavazatod) pont annyit ér mint az enyém.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:05:47

@duncan: ha elolvastad volna az első hozzászólásomat, tudnád, hogy nem volt semmilyen nagyarcozás.sőt alázat és türelmesség. be sem engedtek volna senkit ha arcoskodott. a megtörtség és a döbbenet ,hogy így működnek a dolgok az jobban látszott az arcomon, mint a nagyarc.
valószínű mgdból indultál ki.
most aroganciával és megvetéssel gondolok vissza azokra az esetekre, mert többet nem is érdemel. talán még ennyit sem.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.04.22. 23:06:45

@dzsekwolf: olyat nem lehetett volna, hogy a sikertelen népszavazáson annyira besértődsz, hogy otthon maradsz a picsába?

Itt rád kurvára nem volt szüksége senkinek, az állampolgárság nem JÁR, hanem kapható. Itt akartál élni, örülj, hogy itt élhetsz.

Ha meg románoztak, ne csodálkozz. Gondolom otthon még a kukát is piros-fehér-zöldre fested. Hibbant nacionalista vagy te, a magyarok szégyene.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:07:06

@neccharisnyás útonálló: nyugi, tükörbe tudok nézni a anp bármalyik szakában. a szemedbe is belenéznék amilyen közelről csak lehet.

allél 2010.04.22. 23:08:18

@marosy: nem tudom, mi a bajod a honosított románokkal. van pár jó haverom közülük. kicsit kisebb az arcuk. azt mondjuk nem tudom, kire szavaztak, nem mintha érdekelne.

ingyombingyom 2010.04.22. 23:09:45

A magyar állampolgárságot 1920-ban erőszakosan elvették az állampolgároktól. Lényegtelen volt, hogy magyarajkú vagy idegenajkú. Bárki, aki bizonyitani tudja, hogy a felmenői a Magyar Királyság területén élt, kapja vissza a magyar állampolgárságát, ha szeretné. Mert akkor lesz igazság. Akkor is kapja vissza, ha szlovák, román stb az anyanyelve. Ismerek olyan szlovákot, aki hű a Magyar Királysághoz, holott anyanyelve szlovák. Ha valakitől erőszakkal elvesznek valamit, és az visszaadható, akkor hadd döntse el ő, hogy szeretné-e visszakapni vagy nem.
Az Egyesült Királyságban mindenki kérheti a brit állampolgárságot, aki 1947-ben a birodalom területén született. Legyen az indiai, pakisztáni stb...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.22. 23:10:05

@surcapisca: Igennel szavaztam az állampolgársági dolgon. Holott a fidesz nem a kedvence,m. Aki magyar , magyar, akárhol élt korábban, akárhol nevelkedett. Ez miért nem triviális? PErsze értem én, hogy vannak olyanok akik nem magyarnak születtek, hanem románok, satöbbi. De ha teljesítika feltételeket az állampolgársághoz, akkor miért ne?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.22. 23:10:18

@dzsekwolf: Ja, várj, félreértettél. Én a szarkasztikus hszedre reagáltam helyeslően. De értékelem, hogy a szemembe néznél. Manapság már nem divat.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:10:46

@Agyalapi: a te szemedbe is belenéznék, csak te erre nem vagy elég tökös. messze nem vagy elég tökös. de ha az is lennél, annyit nem érsz.
nacionalista? nézz utána mit si jelent ez a szó igazából, mert nagy zavar lehet a fejedben.
amieéött írsz valamit olvasd el a hozzászólások többi részét is, akkor talán tudnád, hogy a decemberi szavazás sehol sem volt amikor én már itt adóztam.
menj a tescoba és vásárolj, az a te helyed.

lószúnyog 2010.04.22. 23:11:27

Tekintettel arra, hogy itt nagyon sok az okos ember (vagy legalábbis magát annak hívő), csak csendben mondom, hogy a magyar felmenők igazolása, de még a magyarországi születésű felmenő igazolása sem elegendő önmagában. Itt kell élni, állandó lakcímmel kell rendelkezni, APEH által igazolt jövedelemmel és állampolgári ismeretekből kell vizsgát tenni, azoknak akik nem magyarul végezték középiskolai tanulmányaikat.
Nem uniós országból már a határátlépés is problémás. Csak csendben mondom,és nem panaszkodásból, csak tájékoztatásul, hogy a Budapesten megszerzett jogi diplomámat turista vízummal tudtam csak átvenni, mivel a tanulmányi vízum az utolsó félév vizsgaidőszakának végéig tartott! A tartózkodási engedély kérésekor bizony ott sorakoztam az orvosi vizsgálatnál (lepra vizsgálat! stb.) a kínai és egyéb "szintén" nemzettársainkkal együtt. DE én ehhez már hozzászoktam. Rohadtul senkit nem érdekel, hogy magyar vagy. Ha itt bárhol mondom, hogy honnan jöttem mai napig rácsodálkoznak, hogy milyen szépen beszélek magyarul! Én ezeken már nem botránkozom meg.
Szintén csak csendben jegyzem meg, hogy olyan, hogy kettős állampolgárságról való szavazás, meg Magyarország kettős állampolgárságot ad NINCS. Magyarország magyar állampolgárságot ad, azoknak akik kérik, és azoknak a személyeknek a joga, hogy eldöntik, hogy a már meglevőt (-ket) megtartják-e és így többes állampolgárrá válnak, illetve amennyiben szülőföldjük nem engedi a többes állampolgárságot dönthetnek, arról, hogy a régiről lemondva felveszik az újat.
Személyes véleményem szerint az szégyen, hogy Magyarország politikai kérdést csinált, és csinál ebből és mindeközben kampánytémának, politikai előnyszerzésre használja a határon túliakat.
Eddig még egyik kormány sem adta meg a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak, akik nem élnek Magyarországon. Kíváncsian várom, vajon ez a következő megadja-e.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:12:33

@neccharisnyás útonálló: sejtettem, csak úgy látom ,hogy itt egyre többen kezdenek kiosztani, de ezeket szeretem :))
csak kár,hogy nem az értelmesebb réteg teszi, mert akkor szívesen a szeműkbe néznék...de még mennyire.

2010.04.22. 23:12:52

@duncan: Mert te honnan jöttél? És az miért lenne jobb vagy több mint mondjuk Szatmárnémeti, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely,vagy Újvidék,Pozsony, Kincses,Ungvár, Munkács, Dunaszerdahely,??

allél 2010.04.22. 23:13:25

hadd jegyezzem meg, hogy a pesti szlengben a román egy stílus, nem a népedre vonatkozik...

jankasara 2010.04.22. 23:13:54

Elolvastam a hozzászólásokat és látom, itt a legnagyobb kérdés, hogy ki fizet adót és ki nem. Nos, én nem vagyok magyar állampolgár, román vagyok - ebben az értelemben. És pont nem érdekel, ki mit gondol erről, nem az állampolgárság határozza meg az identitásomat. Itt élek Pesten lassan öt éve, ide fizetem az adót, itt fogok lakást venni, és amíg nincs gyerekem itt is fogok élni, mert most fiatalként jobb egy fővárosban, mint egy kisvárosban. A kérdés nem az ország mentén tevődik fel nálam, hanem egyszerűen most itt jobb. Ha egyszer úgy gondolom (amikor megszületik majd a gyerekem), hogy otthon mégiscsak jobb, akkor hazamegyek. Hogy ez önzőség? Ja, nekem is csak egy életem van.
Az állampolgárságra nincs szükségem: egyrészt az egészséges magyarságtudatom megvan, el tudom helyezni ezt is a többi, engem meghatározó tényező között, nem misztifikálom és nem nagyítom fel. Másrészt adót itt is fizetek, kölcsönt kapok, lakást tudunk venni, a kórházban ellátnak, mert van biztosításom. Ennél több nem kell. Nem kell a papír.
Ha valaki elég nyitott hozzá, olvassa el ezt a cikket:
reply.transindex.ro/?cikk=186
Nem mondom, hogy ez az út, az igazság és hasonlók, de ilyen is van.
Csak azért írom ezeket, hogy lássa a t. publikum, ilyen határon túli magyar is van.Sok ilyen van.

marosy 2010.04.22. 23:15:13

@allél: Csak az a bajom, hogy egymás között horthystázzák és fasiztázzák a magyar népet, majd ezek után van képük magyar honosítást kérni HAZUG módon, ugyanis CSAK a magyarokat honosítják kedvezményesen. Ők pedig azt hazudták, hogy amgyarok. Teccik érteni???
Utálom a hazug embereket.

szamoca@Shaw.ca 2010.04.22. 23:17:24

@greybull: Igaza van /az en unokaim is kettos allampolgarok/hogy miert? mert tanitjuk oket neveljuk oket/es ebben az orszagban megengedett a kettos allampolgarsag. Igen-a gyerekek buszken mondjak hogy kettosek/ beszelik es irjak olvassak mind a ket nyelvet...De ebben az orszagban mivel szabad/igy nagyon sok gyermek akik mar ide szulettek szeretnek vissza jarni baratkozni es semmirol lenem maradni/az ittenirol-es az ottanirol..Aki barhol el is a vilagban/es magyarnak vallja magat/AZ-IGEN-IS-MAGYAR......Tisztelettel.

duncan 2010.04.22. 23:17:30

@surcapisca: én nem jöttem, mindig itt voltam. Nem mondtam, h ez jobb vagy több a felsorolt városoknál, csak T. kommentelőtársnak javasoltam, hogy vegyen vissza az arcából, mert ezzel nem fogja népszerűsíteni a témát. Magyarországi magyarban is pofán szoktam vágni az ilyen arcoskodót.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:19:15

@jankasara: ez teljesen rendben van, az én esetemben ez nem lett volna lehetséges 10 évvel ezelött.de igazad is lehet akár, nem kell a papír. most mások a törvények, az erőviszonyok, EU van, szabadabb minden...igen, igazad lehet

allél 2010.04.22. 23:19:58

@marosy: bocsánat, nem figyeltem,
hogy kedvezményesen honosultak. így értem, és elítélem.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.04.22. 23:22:52

@dzsekwolf: Nézz a szemembe, de előtte gondolj az összes nagymagyar felmenőidre, és tanulj meg helyesen írni. Ha már olyan kurvára tiszteled a nemzetedet.

Még egyszer mondom: ha te itt akarsz élni, az a te döntésed és vágyad, de a tízmillió magyar ezt leszarja. Az őseiddel, a befizetett adójukkal, az ütődött székely bácsival együtt. Ha állampolgárság kell, kérd szépen, és megkapod. Ja, hogy megaláztak? Kedves honfitársam, itt mindenkit megaláznak a hivatalban, engem, téged, mindenkit. Mert a magyar ilyen szar fajta, szemétdombot túr magának és uralkodik rajta. Különféle hivatalok dolgozói egymást is alázzák, mert ez itthon oda-vissza megy. Kinek képzeled magad, hogy neked külön elbánás jár?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 23:24:15

@dzsekwolf:
"csak kár,hogy nem az értelmesebb réteg teszi, mert akkor szívesen a szeműkbe néznék...de még mennyire."
már ne haragudj, de azért lássuk be ehhez arc kell bőven. légy egész nyugodt, elég sok ember van akinek nyugodtan a szemébe nézhetsz. ez a virtus itt szvsz teljesen felesleges.

eszembe jutott egy ember a kedvenc _magyar_ pártodból, nem is olyan régen nyilatkozta:

"ha most nyerni tudnánk, és utána az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne"

na ilyenek az igaz magyarok, látod hová kerültél? :-) erre büszke lehetsz...

allél 2010.04.22. 23:28:22

@jankasara: köszi a linket, elmentem. nagyszerűen összefoglalja az identitás témát.

marosy 2010.04.22. 23:30:23

@allél: Az egyik román a honosítás után összeveszett az anyakönyvvezetővel, mert az magyarul akarta anyakönyvezni a nevét.
Az anyakönyvvezető "Anna" nevet akart beírni, de az illető ragaszkodott a román "Ana"-hoz és mindezt egy olyan nyilatkozat előzte meg, hogy ő magyar nemzetiségű. Van itt egy kis ellentmondás.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:31:45

@úriparaszt: mégegyszer elmondom:olvasd el figyelmesn amit korábban írtam.nekem nincs pártom rózsbimbó, nem pártolok senkit és senki mellett. hiába akarsz bármit is meg bárhogyan,megnyúgattalak , nem vagyok lelki sérült, nacionalista, frusztrált, féltékeny, látens buzi, antiszemita, meg amit csak akarsz, egyszerüen ez volt AKKOR a sztori, ez a véleményem, különben meg büszke vagyok , pont annyira amennyire szükséges, jól érzem magam a bőrőmben , minden zsír.
legyen neked is legalább egy kicsit olyan jó mint nekem, és már megérte megszületned.
:)

lószúnyog 2010.04.22. 23:32:57

@Agyalapi: Bár nem nekem írtad, de ez a bicskanyitogató stílust nem hagyhatom figyelmen kívül.
Egyrészt, Magyarországon bizony nem tízmillió magyar él, hanem 10 millió magyar állampolgár, akik közül sokan cigányok, svábok, zsidók, bolgárok, ukránok, kínaiak stb.
Azt hiszem, hogy amíg a magyarok magyarokhoz való hozzáállása ilyen, addig ez a nemzet halálra van ítélve.
Én, és még más külhonban született társaim MAGYAROK vagyunk ha egyetértesz vele, ha bánod, ha fáj AKKOR IS.
Különb elbánásban kellene részesülnünk (nem nálad, és nem a többi magyarnál, hanem a nem-magyaroknál), mert magyarnak születtünk , és minden nehézség ellenére azok is maradtunk. Asszimilálódhattunk volna, hisz erre többször kényszerítettek minket szülőföldünkön.

2010.04.22. 23:34:39

@duncan: Nos az emlitett helységekben lakók is mindig is ott voltak, csak az országhatár ment odébb.Ők nem tehetnek róla...De ugye az határ mehetett volna még odébb is, akkor most esetleg oroszul chat-elnénk...
Mon dieu!

dzsekwolf 2010.04.22. 23:37:52

@Agyalapi: én nem képzeltem semmit, a törvény írta elő. neked is javaslom,hogy olvasd el figyelemsen amit korábban leírtam,mert nem vagy képben. de inkább ne fárazd magad,nem fontos,hogy te mit gondolsz. csak egy opció volt.
azzal is tisztában vagyok, hogy milyenek a hivatalok. a megalázást nem sértődőtten említettem, ma már röhögök ezen az egész mizérián, a helyes írásommal meg nem hinném, hogy kellene foglalkozzál, sokan vannak még akik nem írnak helyesen, köztük te is.de ez egy poszt és itt nem a helyesírás van a teritéken.max neked, aki mindneben keresi a hibát.
maradj csak meg a kis bátor blogos világodban,jól vagy te ott.

Emmet Ray 2010.04.22. 23:40:13

@jankasara: Ugyanabban a cipőben járok, igazad van. Nem mondom, ha Sólyom egy délután bekopogtatna az ajtómon, hogy tessék, itt az állampolgárság, alá van írva, valószínűleg nem hajtanám el. De nincs szükségem rá, így a kisujjamat se mozdítom érte. Egyébként is éljen az Egybesült Európa! :)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 23:40:50

@dzsekwolf: párt tekintetében kevertelek surcapisca-val, bocs.
ettől függetlenül te sírtál itt a megpróbáltatásaidról és a kettős állampolgárságot érintő népszavazásról, nem én. pedig magyarként nekem is lenne miért, holott az állampolgárságomért nem kellett semmit tennem.
ha boldog, kiegyensúlyozott életet élsz (mindezt magyar állampolgárként), akkor nincs okod itt sírni, mindenkinek megvan a maga keresztje.
arra mégegyszer emlékeztetlek: neked sincs jogod senki magyarságát megkérdőjelezni (bár lehet ez is surcapisca volt) semmilyen ügyben. a demokrácia ilyen, szar de ez van, ezt kell szeretni.

tom64 2010.04.22. 23:40:55

A "román cigányok" is megkaphatják majd az állampolgárságot?Tudjátok:sokszoknyás,fejkendős,kövér asszonyok papucsban grasszálnak a bőrmellényes,kalapos,pödrött bajszú uraik után,porontyokkal a kézben...A román határhoz közeli településeken szoktak vásárolni kertvárosi,alsó-középkategóriás házat.A ház előtt - néhány éve még - Dacia,esetleg Lada,manapság nem adják alább Mercinél,BMW-nél.
A környékbeli "őshonosakat" általában irritálja a jelenlétük,gyors anyagi gyarapodásuk,látható "nem-munkába járásuk",homályos eredetű vagyonuk.Nyilvános helyen /pl. bolt/ lenézően,esetleg kihívóan néznek a rájuk pillantók szemébe,akik többnyire tekintetüket lesütve,szégyenlősen félrenéznek.Félrenéznek,mert nem tudják hová tenni ezt az égbekiáltó antiasszimilációt.
Tehát:Mi lesz ezzel a jól körülhatárolható réteggel?Adó,TB,segélyek,stb.?
Kérdem ezt úgy,hogy mi sem áll távolabb tőlem,mint az abszolút értelemben vett "cigányozás".

jankasara 2010.04.22. 23:41:26

@lószúnyog: egy kicsit hadd kötekedjek. Ne azért részesüljön bárki más elbánásban, mert magyarnak vallja magát, már csak azért se, mert ez nehezen bizonyítható, szubjektív része az identitásnak. Amire itt, ahogy én látom, többen gondolnak, és amivel én is egyetértek: annak idején nem kérdezték meg senkitől, hogy szeretne-e ezen túl Romániához tartozni, le akar-e mondani az állampolgárságáról vagy sem. Állampolgárságtól megfosztani valaki, amennyire én tudom, csak főbenjáró bűn miatt lehet, vagy még így sem (majd valaki kiigazít, ha nem így van). Annak idején az én nagyapámtól, meg egy idős ismerősömtől személyesen és a többiektől elvettek valamit, pedig ártatlanok voltak. Na, az ő leszármazottaiknak járna a más elbírálás, ezért is beszélhetnénk visszahonosításról, mint ahogy egyébként sokan honosíttatnak most Romániában olyanok, akik magyarként a rendszerváltás előtt elszökdöstek, megvonták tőlük az állampolgárságot, de most visszajönnének. Jöjjenek, a románok nem is csinálnak ebből nagy cirkuszt.
És azt már végképp halkan jegyzem meg, hogy annak idején ugye, volt pár magyar állampolgárságú román nemzetiségű ember Erdélyben, ergo, tőlük is elvettek valamit, pedig nem szolgáltak rá. De ez tényleg messze vinne, és még csak nincs is benne szó az adózásról :)

[c] 2010.04.22. 23:42:59

"Tehát ha egy határon túli magyar úgy gondolja, hogy mostantól magyar állampolgár is akar lenni, ez nem ugyanaz a honosítás, mint ha egy más nemzetiségű vendégmunkás szereti meg az országot, és akar itt letelepedni."

Mitől magyar nemzetiségű valaki? Attól, hogy magyarnak vallja magát? Vagy attól, hogy magyar felmenői vannak?

A határon túli magyar hivatalosan egy másik ország állampolgára. Arról, hogy ő magyarnak vallja magát, nincsen hivatalos irat.
Ez formalitás, szvsz, és nem az egyénnek szól, bár nyilván rengeteg kellemetlenséget okoz. Ha határon túli magyar volnék, lehet, hogy én is személyes sértésnek venném, hogy bizonyítanom kell a magyarságomat. De nem az.
Ismétlem: azért kell bizonyítani, mert nincs rád írva, hogy (határon túli) _magyar_ vagy. Csak annyi derül ki, hogy magyarnak _vallod_ magad. De ugyebár bárki _vallhatná_ magát magyarnak, olyan is. Ezért találták ki az ellenőrzést.

Megjegyezném, hogy azon a szinten, ahogy ezt az ellenőrzést végzik - évekig váratják szerencsétlent, belenéznek a segge likába is etc. -, számomra is elfogadhatatlan a dolog.

marosy 2010.04.22. 23:44:23

Nyugodtan ki lehet röhögni azért, amit írni fogok:
Kb. 1000 éve, a hagyomány szerint, a 7 magyar törzs vérszerződést kötött, ami tulajdonképpen egymás melleti kiállást, egymás iránti szolidaritást és szövetséget jelentett. Ezt még a Trianon sem tudta megsemmisíteni.
Ez az ősi szerződes, 2004. december 5.-én gyakorlatilag fel lett mondva, valami elszakadt. Az népet összekötő szál elszakadt, részemről mindenképpen.

allél 2010.04.22. 23:44:41

@marosy: egyébként nem lehet, hogy a (nagy)szülei a mai Magyarország területén éltek, és csak hazajött? egyetértek minden szavaddal, csak elmélkedek tovább rajtuk.

[c] 2010.04.22. 23:45:05

De ugyebár bárki _vallhatná_ magát magyarnak, olyan is. ->
De ugyebár bárki _vallhatná_ magát magyarnak, olyan is, aki szívében nem magyar, csak valamilyen előnyt remél kicsikarni a kettős állampolgárságból.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:47:11

@úriparaszt: hát ne keverjél össze senkivel , nekem vannak helyesírási hibáim arról is megismerhetsz, és sírni sem sírok semmiért.
ezekről már tuti nem keversz össze senkivel
amit leírtam az régen volt. azért írtam le mert témába vágónak éreztem, ma már szánalommal röhögök az egészen vagy még azt sem.
persze sajnálom azokat akik szeretnének JÓGGAL állampolgárságot, de nehézségekbe ütköznek.

allél 2010.04.22. 23:47:31

@allél: azért is jutott eszembe, mert nekem sem minden felmenőm 100% magyar, közel voltak a kitelepítéshez az anyanyelvük miatt.

lószúnyog 2010.04.22. 23:48:10

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG!, nem kettős állampolgárság!
Ukrajnában nincs többes (és így kettős) állampolgárság.
Bocsánat, de próbálom ezt megértetni minél több emberrel, mivel tudom, hogy nem mindenki ezzel kel és fekszik, és a könnyebbség kedvéért is ezt a szót használja. DE attól még nem helyes.
:-)

marosy 2010.04.22. 23:50:08

@allél: Én nem értem, hogy azok akik az 1940-es évekbeli erőszakos magyarítás áldozatainak mondják magukat és elpanaszolják, hogy a 2. bécsi döntés után erőszakkal magyarosították nevűket, miért kérnek honosítást Magyarországon és hogyan lehet annyira vastag a bőr a pofájukon, hogy magyarnak vallják magukat, MERT KONKRÉTAN EZ TÖRTÉNT AZ ISMERÖSI KÖRÖMBEN egy honosított románnal.

t a m á s 2010.04.22. 23:50:44

Természetesen értem a hazafias, magyarságtudatot Természetesen értem hogy milyen megalázó volt sok buta román ember részéről bozgornak (hazátlan, pejoratív jelző) hívni az ott élő honfitársaikat.
De ugye buta ember az aki jól felfogott érdekei ellen cselekszik. (érdekei, nem érzelmei)
Mi az érdeke pl. az erdélyieknek és mi nekünk a kettős állampolgársággal kapcsolatban?
Mint korábban írtam:
- Ma már hál istennek más a helyzet mint 1920-ban vagy 1970-ben. Mindketten NATO tagok, EU tagok vagyunk. És gazdaságilag is szépen emelkedik Románia. Az áttelepültek egy része talán még vissza is akarna menni.Na persze az előnyök megtartása mellett.
- Aranyos volt most március 15.-én Kézdivásárhelyen Tőkés László amikor tépte a száját és autonómia ügyben keményebb fellépést sürgetett a központi román kormánnyal szemben. Amelynek ott állt mellette a képviselője, a kulturális miniszter!!! nevezett Kelemen Hunor (szép román név ugye?) És Marosvásárhelyen Markó Béla (tudják a romániai miniszterelnök helyettes) is mondta hogy 20 éve még balhé volt amikor kiírták a patikára hogy Gyógyszertár, ma már magyar az egészségügyi miniszter is.
- Na persze a szubszidiaritás nagyon jó dolog, lehet vele plusz pénzt kérni Brüsszelből és most már az új magyar kormánytól is aki hálából (a kettős állampolgárságért) egy kis szavazatot kérne még szépen. Na persze nem akárhova, csak úgy össze-vissza.
- És milyen lelkesen írnak itt többen még arról a csekélységről is hogy ingyen állítsák ki a magyar útlevelet nekik (nem úgy ám mint a most már másodrangú pl. Budapesten született magyaroknak)
- Sokféle ember él ott Erdélyben is. Ki lesz értékesebb, hasznosabb attól hogy kettős állampolgárok lesznek. Ők? Mi?

lószúnyog 2010.04.22. 23:52:07

Az állampolgársági ügyet még a kilencenes évek elején kellett volna megoldani. Akkor még nem szólhatott volna bele sem az EU, se más.
...
Tényleg nem kötekedés képpen, de írta itt valaki, hogy ki dönti el, hogy ki mennyire magyar, meg ilyesmi amikor az állampolgárság megadásáról van szó.
Kérdem én: ha valaki mondjuk román állampolgár, és anyanyelve román, de majdnem anyanyelvi szinten beszél magyarul, ismeri a történelmet, magyarnak is vallja magát a román mellett, tudjátok ezek a kettős identitású egyének, akkor ő vajon kapjon állampolgárságot vagy sem?
:-)

jankasara 2010.04.22. 23:53:37

@lószúnyog: Na, pontosan erről van szó :)Ezért kellene valami más szempont szerint könnyíteni, nehezíteni, vagy hagyni így, ahogy most van. Mert az a nemzetiség, érzelem, magyarságtudat - nagy darázsfészek, ami nem közelít csak távolítja az embereket.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 23:54:49

@dzsekwolf: ok, akkor maradjunk annyiban, hogy az én véleményem szerint aki magyar állampolgár szeretne lenni, az költözzön ide, dolgozzon(itt), adózzon(itt és ne úgy mint a jelenlegi munkavállalók kb fele), kérje az állampolgárságot és tegyen meg mindent azért, hogy a törvényekben foglaltaknak megfelelően megkapja azt.
ennyi. erről nem kell népszavazás.

mellesleg - szintén csak az én véleményem- sokkal jobban jár ha magyar marad ott ahol van, nehezebb de tartalmasabb.

dzsekwolf 2010.04.22. 23:55:42

@t a m á s: ne írj ilyeneket,hogy szubszidiaritás- mert még téged is elküldenek a picsába vagy mondjuk haza romániába..még ha nem is onnan vagy. szóval lassan az agarakkal öreg, mert egész jó amit írtál. és helyesírási hibákat se nagyon találtam, igaz nem is néztem. na de honna tudnám, hisz nem tudok írni helyesen.

szamoca@Shaw.ca 2010.04.22. 23:57:11

@Boli: Eloszor is munkat kellene biztositani/de/SOKAT.Valamikor nemvolt munkanelkuli az orszagban/SOT-Aki nemakart dolgozni munkataborba szamuztek...azokon a videkeken/ahol elvettek-becsuktak/eladtak a jo munkalehetosegeket/azok az emberek/mit csinaljanak?20-ev rettenetesen nagy ido a munka kiesesbol/minden-minden rossz elo-johet/ az ovodai kimaradastol folfele---MINDEN///Akik haragszanak az orszagon belul elo //nemdolgozo\\szemelyekre/ erre is kellene gondolniuk/hogy nem csak az O hibajuk.....

dzsekwolf 2010.04.22. 23:57:35

@úriparaszt: ott is marad , hidd el. ma már ott marad, ellentétben az ezelötti 16-20 éves helyzettel.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.22. 23:58:43

@dzsekwolf: elég sok eu-s dokumentumban szerepel, ezért nem bánthatják :-) már akik tudják mit jelent.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.04.22. 23:58:55

@dzsekwolf: Te rinyáltál, hogy mennyire megalázó volt. Akkor röhögj rajta.
És ha valaki akkora magyar, mint amekkorának te beállítod magad, akkor vegye a fáradtságot, és tanulja meg a magyar helyesírást, nem olyan nehéz.

@lószúnyog: Hogyne lennétek magyarok. Az ilyesmit nem papírok bizonyítják, csak az idiótáknak.

dzsekwolf 2010.04.23. 00:00:58

@Agyalapi: neki ma este ez a dilid, a helyesírás...ne idegeskedj rózsbimbó, még fekélyt kapsz.

Anselmo 2010.04.23. 00:00:59

Várhatóan a magyar parlament kétharmada a következő 4 évben nem lesz magyargyűlölő (kellemes változatosság), remélem ők megoldják ezt a kérdést.

2010.04.23. 00:07:37

@jankasara: Kedves Sára!Ha lehetne szavazni(ha már annyi szó esett itt párt és egyéb szimpátiákról)arról, hogy melyik komment (mily csúnya szó...)tetszett a legjobban, akkor messze a Tiédre (bocsi a tegezésért)voksolnék.Összefoglalva, határozott,lényegre törő és sorolhatnám...(miért is nyalok?) Tényleg tetszett , csak azonosulhatok vele. Továbbá köszönet a beszúrt Fülöp Attila hivatkozásért (felüdítő cikk), ez már csak hab a tortán, még egyszer köszönöm.

Anselmo 2010.04.23. 00:08:00

@t a m á s: "Mi az érdeke pl. az erdélyieknek és mi nekünk a kettős állampolgársággal kapcsolatban?"

Ha úgy érted, h ettől nem lesz olcsóbb a prizer, akkor semmi.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.04.23. 00:11:47

@dzsekwolf: Nyugodt vagyok, mint szellő a panelházak közt.
Vajon egy állampolgársági vizsgán ezért hány pontot vonnának le? - JÓGGAL

jankasara 2010.04.23. 00:13:33

@surcapisca: :) Hát, köszönöm, pedig tényleg csak azért írtam, hogy lássa a nagyérdemű, ilyen is van. Nagyon sok barátom van, fiatalok, Erdélyben, akik hasonlóan gondolkodnak, csak nem verik nagy dobra.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 00:18:40

@jankasara: ha ezt kicsit szélesebb körben terjesztenéd/terjesztenétek, akkor nem lenne kérdés az állampolgárság. mellesleg így az eu felé haladva lassan idejétmúltnak is látom a kérdést.
nekem sem előnyöm sem hátrányom nem volt ebből (állampolgárság), egyedül tán szlovákiában szolgált ki lassabban a szlovák pincér, mint a helyieket de azért éhen nem haltam :-D

marosy 2010.04.23. 00:19:43

@jankasara: "Ennél több nem kell. Nem kell a papír."
Ezt egyesek a házasságra szokták mondani: Nem kell papír. Fizess csak adót és járulékot, azt hogy ki vezeti az országot majd eldöntik helyetted mások.

Úgy ahogyan a házasság esetén a papír hivatalossá teszi a párkapcsolatot, úgy a magyar állampolgárság hivatalossá teszi hovatartozásod.

Érdekes, hogy a mindkét esetben esküt kell tenni (ld. állapolgári eskü).
Jól sejtem, hogy a párkapcsolatban is megelégszel egy élettársi viszonnyal házasság helyett?

Jossarian 2010.04.23. 00:29:09

@greybull: ha beloled lenne 1-2 millio peldany, akkor Magyaro. most nem ott tartana, ahol. oszinten orulok, hogy meg maradtak ilyen emberek, mint te az orszagban. szemely szerint szamomra mar nincs jelentosege, mert en mar akkor sem leszek magyar allampolgar, ha fizetnek erte, bennem mar csak az undor maradt egesz kelet-kozep europa irant,kiszalltam. foldrajzilag is. de talan lesz meg olyan, akinek hasznara valhaszt, es aki majd a maga soran a hasznodra valik.

jankasara 2010.04.23. 00:30:08

@marosy: Jól sejted. Nem attól szeretem a férfit, akivel élek (a nemzetet, ahová tartozom), hogy van róla egy papírom. De nem gondolok rosszat arról sem, akinek ez kell, egyszerűen nem vagyunk egyformák. Nem vagyok álszent, tudom, hogy a kalotaszentkirályi bácsinak, aki levente katona volt a magyar seregben, fontos lett volna az a nyamvadt szavazás. Nekem nem.

A hovatartozásomat valóban a papír teszi hivatalossá, csak kérdés, hogy nekem ez a fontos-e. A házasságom attól lesz jó, hogy van róla egy papírom? Attól jobban fogjuk szeretni egymást? Ha kérném és megkapnám a magyar állampolgárságot, akkor jobb magyar lennék? Akkor érezném, hogy összetartozunk? Nem hiszem.

"Úgy ahogyan a házasság esetén a papír hivatalossá teszi a párkapcsolatot, úgy a magyar állampolgárság hivatalossá teszi hovatartozásod."

Ez a mondat elgondolkodtatott azért. Én öt éve élek itt, de nem érzem, hogy ide tartoznék. Én oda tartozom. Lehet ez véletlen egybeesés is, de igen, igazad van. És rátapintottál a lényegre is: én nem szeretek esküdözni, és erre az országra (!) nem szeretnék felesküdni. Az eskü komoly dolog, és ha férjhez megyek, arra meg tudok esküdni. Én most úgy érzem, hogy erre az országra nem tudnék tiszta lelkiismerettel.

Advocatus_Diaboli 2010.04.23. 00:35:51

Azért az simán elvárható lenne, hogy egy határon túli 'magyar' legalább olyan szinten, akcentusa nélkül (nem 'ízesen') és helyes nyelvtannal beszéljen magyarul, mint egy külföldi, aki felnőttként tanult meg magyarul. Egy itt született magyarnak megengedhető, hogy tájszólással beszéljen, de ha valaki ide akar tartozni, egyen érte valamit. tegyen magyarból felsőfokú nyelvvizsgát.

szamoca@Shaw.ca 2010.04.23. 00:36:34

@Agyalapi: TE-VISZONT- MEG NAGYOBB SZEGYENE A MAGYARSAGNAK...AKI ANNYIT SEM TUD A TORTENELEMBOL/ HOGY NEMSAJAT JOSZANTUKBOL VALLTAK LE AZ ORSZAG RESZEROL//AZ SZEGYELJE MAGAT....MINDEN SZEMELY-AKI MAGYARNAK NEVEZI MAGAT-AZ MAGYAR.....KERNISEM KELLENE......CSAK-TART KAROKKAL SZIVRE OLELNI/DRAGA TESTVEREK.....

2010.04.23. 00:58:30

@Advocatus_Diaboli: simán elvárható lenne, hogy egy határon túli 'magyar' legalább olyan szinten, akcentusa nélkül (nem 'ízesen') ...Egy itt született magyarnak megengedhető, hogy tájszólással beszéljen"- Tehát a szögödi monhatja hogy kenyör, de a zsombolyai nem..mi a különbség?40 km ?Ki vagy te, vagy szeretnél lenni?Mindenek megmondója? Nem gurult el a nacionalizmus elleni gyógyszered?Beteg ember. Ember?

2010.04.23. 01:02:40

@t a m á s: Azért arról a nagy jólétről úgy írsz, hogy szerintem nem vagy erdélyi. Én tudom, hogy románosodik el pl. Kolozsvár, Marosvásárhely, nem is olyan lassan. Ez csak az utóbbi 10-20 év, azelőtti helyzetet nem ismerem, de biztosan nem volt jobb. A nagy szabadság közepette. Persze jelenleg gondolom jobb mint pl Szlovákiában, de azért mindegyre olyat lát az ember, hogy elgondolkodik, vajon 100 év múlva mennyi magyar lesz Erdélyben, szerintem nem sok.

És habár én magyar vagyok tőlem az állampolgárságot gyakorlatilag születésem előtt elvették (nekem személyesen már csak annyi jutott, hogy elírták a családnevem). Röhögöm, hogy itt egyesek hogy osztják az észt arról, hogy én kellene-e kapjak magyar állampolgárságot, és milyen körülmények közt. Helló. Nem kellene kérdés legyen. Nem vagyok oda a mai Magyarországért, az itteni emberekért, és eddig amit ismerek belőle. De a szimbólumra szerintem szükség van. Mégis szerepet tud játszani abban, hogy csomó embernek szorosabb kapcsolata legyen olyan emberekkel, akiknek természetes, hogy ha bemennek egy boltba vagy egy hivatalba, az anyanyelvüket használják. Ez nem mindenhol adott. És habár tehernek nem teher, de azért ott van, hogy te kisebbségi vagy. És előbb-utóbb ki fogsz halni, be fogsz olvadni. Mert ez a tendencia, ez folyik. Lehet idealizálni a helyzetet, de mindig vannak olyanok, akik a könnyebb utat választják, vagy csak egyszerűen keverednek, mert "liberálisak vagyunk és úgysem számít". Nekik nem. De az unokáik már valszeg max törik a magyart.
Ezért fontos.
Szerintem.
És a 20 éves tipikus magyarországi Gipsz Jakab oszthatja itt az észt de ezt ő sosem fogja felfogni (szerencséjére).

na, wall of text lett.. mindegy...

2010.04.23. 01:14:34

@jankasara: A papír? Az csak folyománya annak a gyönyörű eseménynek amely nem maradhat el az életedből...Az esküvő...Nem vagyok hívő, távolról nem, de amikor tanúja vagyok egy egyházi egybekelésnek, valamely templomban , valamely ismerősnek, barátnak, rokonnak, mintegy, mindig feltöltődök...Nem hiszem, hogy Te nem így vagy vele...Ja, és a sajátomról nem is beszéltem.
De miről van szó? Nagyon szép szavunk, így hangzik: ELKÖTELEZETTSÉG....

kapalika 2010.04.23. 01:18:21

nem olvastam el az osszes kommentet, azt sem tudom, hanyan a kommentelok kozul probaltak valaha magyar allampolgarsagot kerni. aki azt mondja, hogy ripsz-ropsz megy `a torveny szerint', az egyszeruen nem tudja mit beszel. amennyi megalaztas ert a keo-ban -- sima tartozkosadi engedely, nem allampolgarsag vagy letelepedes volt a kerelmem --, vagy minek hivjak most, az ellensegemnek nem kivanom. most angliaban elek, nem vagyok angol allampolgar, osztondijas vagyok (egyelore, de jovotol adozni fogok), es siman szavazhatok. semmi ceco. a 23 millio roman meg nem mo-ra fog jonni, nyugi. de ezt mar akkor is lehetett tudni. de az is igaz, hogy rosszul volt megfogalmazva a kerdes, paranoias lennek ha azt mondanam, hogy talan nem veletlenul?

andlagókandalló 2010.04.23. 01:18:53

határon túli magyar vagyok. a népszavazáson nemmel szavazók szerintem jól tették. sőt, a legokosabb az volt, aki el sem ment. egyértelműen politikai közvéleménykutatás volt az egésznek a célja, semmi más.
és én azt mondom, hogy azt a kettős állampolgárságot se kéne érőltetni. mármint, én fiatal vagyok, nyilván az idősebbeknek mások az érzelmei ezzel kapcsolatban, és nekik ez járna is. viszont az én szempontom teljesen más. számomra az lenne a legjobb, ha a magyarokat igenis másképp bírálnák el, mint a nem-magyarokat, ha állampolgárságot szeretnének.
csak példának okáért: kb 5 éve élek magyarországon, egyetemista vagyok. pszichológiát tanulok, amiben az a vicc, hogy komolyan csak anyanyelven lehet vele foglalkozni - terápiát más kultúrájú, más nyelvű emberrel nem lehet. tehát ha visszamegyek, nem sokat kezdhetek a tudásommal és a diplomámmal. ezen kívül itt vannak a barátaim, itt van a párom.
ha a kezembe veszem a diplomát, és nem kapok kb abban a pillanatban munkát - a jelenlegi körülmények közt pedig ez egész valószínű - akkor nem tartózkodhatok tovább az országban. és itt jön a poén. rengeteg határon túli magyar magyarországon tanul. pár év alatt az ember kialakítja a környezetét: itt lesznek a barátai, a párkapcsolata, a szakmai kapcsolatai (egyetemi tanárok, gyakorlóhelyek, stb). persze nem arról van szó, hogy én itt szeretnék munkanélküliként élősködni. eddig sem a magyar állam pénzén éltem. és a vicc, hogy hiába támogatnak anyagilag, amiből fizethetem a biztosítást/lakhelyet, stb, ez esetleg "egyéb" tarzkodásra jogosít fel, kb három hónapra. nekem ez nem tetszik...

andlagókandalló 2010.04.23. 01:25:33

egyébként meg a sok román elözönli az országot témához: érdekes becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a feketén dolgozók kik/honnan jöttek. szóval az "eeeelveszikamunkááááát" az már működik egy ideje, nem ezen múlik.
akik szeretnék, hogy könnyebben juthassanak állampolgársághoz - tapasztalatom szerint - azok jól képzett, egyetemi diplomás, határon túli magyarok, akik dolgozni szeretnének.
és egyébként, még megfejelve: vajon közületek hányan tudják, hogy a magyar állam vietnámi, mongol és arab emberkéknek ad ösztöndíjat az egyetemi előkészítőhöz, és később az egyetemhez is?

2010.04.23. 01:27:27

@Jossarian: Remek (Nick) névválasztás:Joseph Heller életpályája, 22-es csapdája, vagy 1969? Mind ide vág(hat). Szerintem

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.04.23. 01:39:12

@Advocatus_Diaboli: Nem biztos, hogy olyan könnyen mennél át egy felsőfokú nyelvvizsgán. Némely nyugati nyelven a nyelvvizsgát államvizsgának hívják. Kulturális és nyelvészeti elemeket is tartalmazhat egy felsőfokú vizsga.

De nem is ez a legnagyobb probléma azzal, amit írtál. A magyar nyelv nem a pesti magyart jelenti. Egy szegedi magyar nem kevésbé birtokolja a magyar nyelvet, mint egy pesti. Még a magyar kultúrkörnyezetbe is pontosan annyira illeszkedik bele a távoli tanyán élő parasztbácsi, mint a kossuth-díjas író.

A lényeg éppen az, hogy ha valaki totál magyarnak deklarálja magát, arról úgyis kiderül, ha nem beszéli anyanyelvi szinten a magyart. Éppen ezért a nyelvi tesztet nem szabad előírni semmilyen szinten.

Másrészt felvetődött a vitában az az ócska érv, hogy na de ki fog fizetni. Namost a magyar állampolgárokra vonatkoznak törvények. Amennyire én ismerem ezeket, a kettős állampolgárok ott szavaznak és ott adóznak SZJA-t, ahova be vannak jelentve. Továbbá ott fizetnek TB-t, ahol dolgoznak. Ergo ha egy marosvásárhelyi Magyarországon akar kórházba járni, amit ugye "mi" fizetünk, akkor hülyén teszi, ha ott dolgozik, ott fizet TB-t, hiszen ezzel nem az általa preferált kórházat finanszírozza. Ennyi. Az emberek nem hülyék. Ezen kívül a lehetőség nem jelent feltétlenül tömeges vándorlást.

szamoca@Shaw.ca 2010.04.23. 01:40:06

@Agyalapi: Ez mit jelent? Miert irod? Nem ertem..Koszi ha valaszolsz....

gauche caviar 2010.04.23. 01:47:17

hmm...
blogot kene mar irnom.
ha ilyenekkel cimlapra lehet kerulni...

registraal 2010.04.23. 01:56:11

Egyébként, ha jól tudom, akkor a határon túli magyaroknak ez nem lenne akkora nehézség... Mármint megszólalni magyarul. Vagy igen ?

Szóval egy alap beszélgetésen lehetne mentesíteni azokat a további procedúra alól, akik képesek a magyar nyelven írott állampolgári jogok és kötelezettségek jegyszékét megérteni és kész. Akinek pedig ez nem megy, annak az anyaországhoz való kötődését lehetne vizsgálni.

Mert hát vannak akik pl vegyes házasságból születtek, az ottani nyelvet jobban beszélik és csak egy keveset beszélnek magyarul, hiszen sok alkalmuk sem volt gyakorolni vagy pl vegyük a politikai és társadalmi nyomást, ami ugye adott néhány szomszédunknál.

Vagy mi van azokkal akiknek nagyszülei közül volt mondjuk az egyik magyar ? De ő annak valja magát ?

csirkeGL 2010.04.23. 02:09:17

Jó nagy baromság ez a cikk. Nyelvvizsgáról szó sincs, az állampolgárság megszerzését nevezik magyar jogi szakszóval "honosítás"-nak. Ennek nem sok köze van ugyanakkor a szó eredeti nyelvtani értelméhez. A "kedvezményes honosítás" ezzel párhuzamosan azt jelenti, hogy könnyített és gyorsított eljárásban kaphatja meg valaki a magyar állampolgárságot.

Pongyola, bugyuta, félreértelmezésen alapuló cikk. Tessék kicsit tájékozódni a témában!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2010.04.23. 02:19:48

Ne viccelődjünk már a legtöbb magyar a szorzótáblát sem ismeri.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2010.04.23. 02:25:53

Persze, most már hogy "el lett küldve" fél millió zsidó, meg 400.000 sváb, meg még ki tudja hány embernek meg lett mondva hogy kívűl tágasabb, akkor most már a többiek maradhatnak? Egyáltalán ki vagy te hogy ezt eldöntsd a teljes magyar nép nevében?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.23. 02:39:10

Remélem van itt pár embernek debreceni vagy egyéb keleti országrészi ismerőse. Remélem azt is tudja, hogy majdnem nem magyar állampolgár, ha tényleg megkapják a Tiszáig a területet a románok.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.04.23. 04:45:00

@tildy:): Azért a szavazást nézzük már azok oldaláról is akik itt élnek és dolgoznak is. Őket jogosan irritálhatja, hogy aki máshol él az mégis arról szavaz, hogy neki milyen élete legyen itt. Magyarul könnyű más faszával verni a csalánt. Mondjuk rászavaz az mszp-re/fidesz, jobbik, ballik, stb/ aztán röhöghet, hogy jól megszítátok.
Legyen állampolgár aki valamilyen ágon köthető magyarországhoz, de legyen ez már politikai játék.

t a m á s 2010.04.23. 05:24:12

@gumicukor1: Tisztelt gumicukor! 2010.04.23. 01:02:40
Ne haragudjon, de nem értem amit e cikkhez írt kommentárként.
A Magyar Köztársaság részéről a határon túl élő magyarok részére adandó magyar állampolgárság kedvezményes azonnali megadásáról van szó. Akik is ezek után kettős állampolgárok lesznek.

Azt írja:..."Mégis szerepet tud játszani abban, hogy csomó embernek szorosabb kapcsolata legyen olyan emberekkel, akiknek természetes, hogy ha bemennek egy boltba vagy egy hivatalba, az anyanyelvüket használják. Ez nem mindenhol adott. És habár tehernek nem teher, de azért ott van, hogy te kisebbségi vagy."...
Ez egész biztos így van. Na de ha de jure kettős állampolgár lesz akkor ott Romániában ha bemegy egy boltba vagy hivatalba....akkor? Ott Ön kisebbségi a román többséghez képest. Na és ha lesz egy papírja hogy magyar állampolgár is akkor nem lesz az?

Mert ha át akar költözni, tartósan életvitel szerűen itt élni,dolgozni akkor egy idő után megkapja az állampolgárságot. De most nem erről van szó. Ez az ott élők részére adott állampolgárság amitől sem a mindennapi kapcsolatai sem az ottani élete nem változik.

Vagy mire gondolt?

hulyemagyar 2010.04.23. 06:44:49

marosy 2010.04.22. 22:25:12

Miből gondolod, hogy szükség van itt a hozzád hasonló köcsögökre?

bandigyerek 2010.04.23. 06:56:42

@surcapisca:
a valódi erdélyi/felvidéki/stb.nem jött volna ide, nem hagyta volna ott a szülőföldjét, főleg mióta a dolgozó ember számára nem túl vonzó hely magyarország. viszont jött volna kb egymilla magyarul beszélő cigány, akiknek jó lett volna a vastag magyar segély. ez jó lett volna? próbáljatok már gondoplkozni mielőtt vagdalkóztok/komcsiztok.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.23. 07:24:31

Aki meg komcsizik, az sima retardált tuskó, aki kegyelemből (hibás óvszer) kapott állampolgárságot.

elekes 2010.04.23. 07:26:33

sokszor elgondolkodom hogy a sok hülyemagyar kötelességből ilyen hülye (magyarán pénzt kapnak a hozzászolók) vagy csak szimplán ilyen hülye???
Tisztázzunk valamit az elszakadt részeken élők MAGYAROK, mondjuk az elmúlt ezer évben a vérüket adták az országnak. Százezrek halltak meg csak Erdélyből a két világháborúban, gondolom nem azért hogy a sok húlye lerománozzon. Szeretném megkérdezni a sok idióta liberális elmebeteget hogy hallotte a Székely hadtestről? Ez a mai nyelven lefordítva: jött a román hadsereg Budapestnek és a hülyemagyarok nem tudták védeni az országot de egy maroknyi erdélyi román harcolt a végsőkig és védte a Magyarokat.
hülyék

Sehonnai 2010.04.23. 07:35:49

Ne féljetek - nem megyünk haza,
Minket már régen nem hív a Haza,
Mely álmainknak bölcsõje, sírja volt;
Ma rákos fekély, rothadó kék-sárga folt.
Ne féljetek - nem megyünk haza.

Ne féljetek, nem megyünk haza,
Ott a házaknak már nincsen ablaka
Mely múltba néz s jövõbe lát;
Nincs, ki megfújná a trombitát.
Ne féljetek - nem megyünk haza.

Ne féljetek - nem megyünk haza -
Az már régen a másság temploma;
S te is csak szolga, rab vagy ott,
Bár zsebedben útlevél ragyog!
Ne féljetek - nem megyünk haza.

Ne féljetek - nem megyünk haza.
Irigység népe - te cédra, te buta!
A mi kincsünk nem lopott kacat -
Lelkünkben hordjuk: hit és akarat!
Ne féljetek - nem megyünk haza.

Ne féljetek - nem megyünk haza!
Hazugság népe, te gyáva, te ostoba!
Ahol mi élünk, az mind magyar sziget;
Koromsötétben virrasztó tüzek;
Ne féljetek - nem megyünk haza!

Ne féljetek - nem megyünk haza -
Vagyunk és maradunk mint kivert kutya;
Sorsunk már rég nem sorsotok;
Árulók, latrok, újgazdagok -
Ne féljetek - nem megyünk haza!

Ne féljetek - nem megyünk haza,
Hol testvér testvérnek farkasa;
Ki hajnalig háromszor megtagad -
Légy átkozott, légy gazdagabb!
Ne féljetek -
Többé nem megyünk haza!

Szélmalomcsősz 2010.04.23. 07:37:20

A cikk gyenge, az írója ostoba, vagy rosszindulatú.

SzSzabolcs18 2010.04.23. 08:01:56

@tildy:): Ez mondjuk igaz. Van neki szép román neve is Debrecin v. Debreczin.
@elekes: Sajnos sok a hülyemagyar ez van, nem kell velük törődni.

Viszont én Partiumi vagyok, nekem csak formalitásnak kellene a magyar állampolgárság. Szavazati jog az szerintem minden határon túli magyar szerint hülyeség... mert legtöbbjüknek még nincs átmosva az agya mint egyeseknek ott az "Anyaországban".

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.23. 08:11:08

én még nem láttam romániai magyart. csak magyarul IS beszélő románt. egy példa: az egyik lakásom rendszeresen magyarul IS beszélő románoknak adtam ki. Havonta, amikor mentem hozzájuk a bérleti díjért, minden esetben a román 1-et nézték, román nyelven, és SOHA nem a magyar adókat. Ennyire van magyar szívük, ennyire akarják a magyarságot maguknak.

bgp 2010.04.23. 08:18:24

Nem értem minek kettős állampolgárság.
Aki magyar, és magyarországon akar élni, annak meg kell adni a lehetőséget, és ezt a procedurát a lehető leggyorsabbra venni. Ezenkívül segítséget adni a beilleszkedésre.
De nehogymár szavazati jogot kapjon valaki aki nem él itt.

Sobrijóska 2010.04.23. 08:28:49

Szerintem a legnagyobb hiba a határon túli magyar politikában a szülőföldön tartás program. Ugyanis számomra az ember nagyobb érték mint a föld. Erdély már jó ideje nem magyar föld, és az ott élő magyarokra is a szép lassú asszimiláció vár. Mivel Etelközt sem érezzük már magyarnak, ezért felesleges régi magyar területekkel kapcsolatban szentimentális vágyakozást eljátszani. Azé a föld, aki megműveli, ill. aki él rajta, tehát ha Borsodban 80% roma lakosság lenne és saját országot akarnának belőle, én odaadnám. A világon az összes ilyen fegyveres konfliktus ebből fakad, ahelyett hogy az ottlakókat megkérdeznék, pl. Kasmír.
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy mivel amúgy is csökkenő a népesség idehaza, nem a kínait kellene elsősorban letelepíteni, hanem a határon túli magyart.

Senkifia 2010.04.23. 08:36:12

@Megszívtuk-Waze: hát ezaz. pont ezzel kampányolt a maszop a népszavazáson nemmel szavazásért. Pedig nem ez a lényeg. hanem hogy a népszavazás, elvileg arról szólt volna,hogy megadják a kettős állampolgárságot,vagy nem. a részletkérdésekről(amelyek természetesen egyáltalán nem elhanyagolhatóak) meg döntsön a parlament. És teremtse meg a jogi környezetet a kettős állampolgárságnak. És természetesen ne szavazzon az, aki nem itt lakik, és nem is akar itt lakni. Azt hagyja meg az itt lakóknak. Viszont ha 18ban,illetve 45ben átmegy a fejem felett a határ, és gyakorlatilag objektív módon elveszítem az állampolgárságomat, akkor abban a pillanatban,amikor megszűnik az a nemzetromboló környezet, csuklóból vissza kell adni a határon kívül szorult magyaroknak az állampolgárságát. És ez nem más országok belügye,ahogy azt slotáék meg vadimék hangoztatják. hanem csak és kizárólag a Magyarország ügye, a szlovák meg a román max véleményezhet, de bele nem szólhat. És nehogy már az ő érdekük legyen a mérvadó.. És ha cserébe Szlovákia szlovák állampolgárságot akar adni az itt élő szlovákoknak, hát tegye. a románoknál úgy szavazta meg a parlament a moldávoknak adandó román állampolgárságot, hogy a jónép nem is tudott róla. És Moldávia orosz része mószerolt az oroszoknál, erre Putyin elküldte az orosz nagykövetet a román elnökhöz,hogy na de hogy képzelik? ez belügybe való beavatkozás. És mit mondott erre a román elnök? Nem, ez románia belügye, és senkinek semmi köze hozzá. Csók a nagy szláv családnak. és ennyibe maradtak.Nem a románokkal, nem az ukránokkal, szlovákokkal. Hanem a nagy orosz testvérrel. Aki azért picit nyom a latba. csak persze ehhez szükség van némi gerincre,meg bátorságra,és nem azon kell folyton filozni,hogy mi a jó a szomszédnak. Hanem hogy mi a jó a sajátjaidnak. És erről a magyarokat az elmúlt 60 év nagyon sikeresen leszoktatta. Hadd ne mondjam, hogy kik :) És olyan,hogy nemzeti érdek, nemzeti öntudat már nem létezik a szótárban sem. Azért tartunk ott,ahol tartunk. És azért szarja le mindenki ívben a fejünket,következmények nélkül. Mert folyton a lavírozás,meg a megalkuvás folyik.
Megnéztem volna a nagy szlovák pofázás meddig tartott volna, ha ,miután Sólyom Lászlót kitiltották szlovákiából, a magyar állam aszongya: igen?A Magyar Állam Elnökét kitiltottad? ez nem szövetséges,hanem ellenséges megnyilvánulás. Kedves nagykövet úr,menjen haza,és ameddig nem jönnek pestre, kérnek sűrűn elnézést,és nem hívják meg nagy csinnbummal az elnök urat,kiengesztelés céljából tekintsék megszakítottnak a politikai kapcsolatainkat. ÉS a kedves kereskedelmük is nyugodtan tartsa otthon a magyar tescoba árusítandó csülkeiket.Mert azért a magyar kereskedelem nem szlovákiából él. szlovákia viszont nagyon Magyarországból. Kb. 1 óra múlva kértek volna bocsánatot, sűrű hajbókolások közepette.
Jó,ez kissé drasztikus. De valami hasonló szembemenést azért elvártam volna, mint amit ők követtek el, mikor kitiltották Sólyom Lászlót. És azért tették,tehették meg,mert tudták,hogy nincs az ellenlépéshez elég vér a pucánkba. És európa is egyből azon dolgozott volna,hogy kibékítsen. nem azon,hogy a szlovákot pátyolgassa. csak ehhez ököl kéne,ami az asztalra csap. És nem hajbókolás, és mi kérünk elnézést,sőt, a mi anyánk p.csája.

BISMARCK 2010.04.23. 08:42:41

"Magyar az, kinek fáj Trianon"

Senkifia 2010.04.23. 08:42:43

@Sobrijóska: öööö... kínait? biztos vagy benne,hogy az "ázsiai 500ezer betelepítendő" kínait jelentett ? :) na majd most meglesz. Az LMP programjának egyik oszlopos része szól arról,hogy a globális felmelegedés miatt majd jajdesok menekült klesz, és készítsük fel a társadalmat a befogadásra, és teremtsük meg a törvényt hozzá. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de nekem nem hiányzik senki bevándorló,aki egy idő után el kezdjen gyújtogatni,mint Párizsban, mert szerinte neki mindenféléhez joga van, és a befogadóknak a jó qrva anyja különben is. Meg Olaszországban 3 hónapig hugyozták le az 1700 éves bazilika falát, és szartak a térre,miközben azért tüntettek a "menekültek"(nem olasz állampolgárok),hogy az otthon maradt rokonokat mér nem fogadja már be olaszország. Nekem ez valahogy nem tetszik. És ne hozzál ide olyat,aki nem képes beilleszkedni(soha nem tette,nem is akar).
Viszont a magyar az magyar. Ugyanaz a kultúrkör,vallás,történelem. Azért akkora baj abból nem lehet. De persze ballibék(most meg LMPék) nem azon rugóztak,hogy a határontúli magyart hozza ide,ha már az elfogyás fenyeget,hanem az "ázsiait"...vajon miért?

Sobrijóska 2010.04.23. 08:46:57

@Senkifia: részben igazad van, a magyar állampolgárság tényleg itthoni belügy, kit tekintünk állampolgárnak. A szocik persze az erdélyi szavazóktól féltek, de hát így is le lettek végre tiporva :-).
Viszont a szlovákokkal való drasztikus válasszal nem értek egyet, bár szerintem Sólyomnak akkor tovább kellett volna mennie a hídon, ha igazán tökös akart volna lenni. Viszont az utólagos reakciók szerintem elegendőek voltak. Ne felejtsük, Szlovákiára úgy kell tekintenünk mint a kistestvérünkre, aki sokáig tényleg a nagytestvér elnyomásában nevelkedett, és most tele van frusztrációval, bokán rugdossa a bátyót. De nekünk megértő bátyóként kell velük viselkednünk. Egy szlovákiai magyar ismerősöm mondta egyszer, hogy az apja szerint minden szlovák magyar. (A csehek is ezt gondolják :-). És mi bizony részben szlovákok is vagyunk, azért nincs már olyan rusnya mongol fejünk, mert keveredtünk az itteni szlávokkal.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 08:47:16

@tildy:): nekem kb 100 méteren múlt az állampolgárságom :-)

Senkifia 2010.04.23. 08:54:09

@Sobrijóska: de azért kicsit pofánverhetnénk őket néha, bátyilag,hogy jó modort tanuljanak,ha már az anyjuk nem tanította meg őket :)

Pista bá 2010.04.23. 08:59:45

Kis kiegészítő személyes élmény a honosítással kapcsolatosan.

Magyar az apám, külföldi az anyám, Magyarországon születtem, itt történt velem minden. Az állampolgárságot anyám után kaptam, akkoriban még kettős állampolgárságot kizáró egyezmények működtek. Amikor a 90-es évek első fele-közepe táján magyar állampolgárságot szereztem (addigra megszűnt a KÁP kizáró egyezmény), együtt kellett nyelvből, alkotmányból stb. vizsgáznom a bevándorló kínaiakkal, kiegymásokkal. Furcsa volt mindenesetre.

Nzoltan 2010.04.23. 09:02:05

Érdekes téma. A határon túli magyarságnak lehet adni állampolgárságot, de fenn áll a veszélye a magyar lakta vidékek elrománosodásának, elszerbesedésének, stb.... fergyorsulására. A napokban a Duna tévében éppen arról volt szó, hogy a dél-erdélyi magyarok száma az elmúlt két évtizedben a felére esett vissza.

Év voltam lenn a Vaskapunál Orosfalván(Orsova), ahol 78-ban még katolikus templomot emeltek. Akkor a magyar lakosság 80 százalékot tett ki, most már a 8 százalékot sem éri el.
Mielőtt azt gondolnák a hitetlenkedők, hogy arra mindig is sok volt a román lakos, az eredeti település elárasztása előtt így nézett ki a település:
www.profila.hu/site_media/upload/200/L_-27005200.jpg
Mintha csak egy mai magyar dunamenti kistelepülésen jártunk volna.
Ma már ebből semmi sincs, csak panelházak, amiből kályhacsövek lógnak ki.
Onnan nem messze pedig található Herkulesfürdő, ahol egy régmúlt mersebeli városka áll császári fürdővel, könyvtárral, kaszinóval, kisebb palotákkal. Most már az enyészeté. Amit a románok megkaparintanak, az tönkremegy.

jet set 2010.04.23. 09:06:51

@WonderCsabo: Én is nemmel szavaztam, de elvi okból. Milyen jogon utasítanánk el egy erdélyi románt, egy felvidéki szlovákot vagy egy horvátországi horvátot? A Nagy-Magyarország lakosságának fele nem magyar nemzetiségű volt. Ők nem kellenek? Ezért is bomlott fel az ország, mert akkor sem érdekelte a magyarokat a kisebbségek helyzete. Ha ugyanezt folytatjuk, akkor semmivel sem vagyunk jobbak, mint a szolvák vagy román nacionalisták.
Azt kellene elérni, hogy mindenki a szülőföldjén boldoguljon, ne érje hátrány azért, mert magyar, román, cigány vagy zsidó.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 09:07:33

Dolgozzon, fizessen adót itt, ne legyen más állampolgársága,beszélje a nyelvet. Ennyi. Akkor kaphat állampolgárságot,szavazati jogot. Ha ez nem tetszik, maradjon ott ahol volt és kussoljon. Szívem szerint a határon túl magyarokat sem támogatnám pénzzel, én határon belüli vagyok és itt sem fenékig tejfel.

nyílméregbéka 2010.04.23. 09:09:44

Ne felejtsük el azért, hogy azon a népszavazáson az "igen"-ek voltak többségben.
És azt se, hogy akiket "romániai magyar"-ként láttunk sokáig, azok többnyire az áttelepült, ügyeskedő, csaló vállalkozók, vagy a zsebtolvaj, batyus, mosdatlan magyar nemzetiségű román cigányok voltak (Rostás Mircea meg hasonló nevekkel). Ilyenekkel volt tele a Moszkva tér, a Nyugati, a Blaha.
A becsületes, igazi, határon túli magyar emberekből 1. viszonylag kevés volt, 2. ők többnyire a szülőföldjükön maradnak/-tak.
Szóval az átlagembernek a határon túli magyar ezt a sumák, élősködő réteget jelentette, mert ezt láttuk az utcán, az életben!! Bevallom, hogy én is! És ezért nemmel szavaztam. És csak a népszavazás után egy évvel ismertem meg székely embereket, jártam is Erdélyben, és azóta is iszonyúan szégyellem magam, ha csak a szavazásra gondolok! :-( Mert ŐK teljesen megérdemelték volna az állampolgárságot!

DE: valami garancia azért kellene, hogy a bűnöző, tb-nyugdíj-csaló réteget kiszűrjük. - Ennek ellenére ha holnap újabb népszavazás lenne, igennel szavaznék, bevállalnám a kockázatot az általam megismert székelyekre tekintettel.

rest69 2010.04.23. 09:18:57

az állampolgárság már nagyon-nagyon régóta rendezett dolog, nincs ebben semi kérdés.
A határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot, MERT MAGYAROK, és ezzel befogadóországi és anyaországi kettős állampolgárok lesznek. Nincs ebben varázslat.
A kérdés meg ugye így hangzik: "...magyar igazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon..." Ezt, ha tényleg nem érted, szívesen elmagyarázom, mit is jelent.
Azt, hogy vagy elfogadja az új törvény (aminek megalkotására az OGYt kötelezte volna) a Maygar Igazolvány meglétét, vagy a már említett új törvény meghatároz egyéb módot, amivel igazolnia kell, pl azzal, hogy a tv. megállapítja hogy az kap a jogszabály alapján magyar állampolgárságot, aki tud 2 percig önismétlés nélkül, magyarul káromkodni. Akármit.
Egyébként meg kettős állampolgárok milliói élnek a világban, és pl. amikor az ember Svájcban születik, automatikusan megkapja az ottani állampolgárságot, és a szülő utánit is. De valahogy nem kezdik el az újszülöttet kérdezgetni hogy hogy is van a himnusz. AZ állampolgárság egy biztosítéka annak, hogy sosem leszel hontalan. Nincs ebben semmi miszticizmus

lószúnyog 2010.04.23. 09:23:58

Véleményem szerint a magyar nyelvet nem Pesten beszélik. Vagy a zsepi, ubi, depi, pali, lenne a MAGYAR nyelv? Hűha? Vagy esetleg az esső?(így ejtve két s-sel!)É akkor még a KECSÖP-ről nem is beszéltem :-)
A határon túl máshogy beszélnek, csakúgy mint határokon belül is vannak különbségek.Szerintem ez szép, érdekessé, izgalmassá teszi a nyelvet.
Más téma: a szülőföldön maradás támogatása szerintem nagyon jó dolog lenne...ha ez egy átgondolt, korrupciómentes, átlátható támogatás lenne.Támogatni kellene a magyar nyelvű oktatást, könyvkiadókat, újságokat,színházakat, rádió-és televízió csatornákat.ÉS ami a lényeg, a magyarországi befektetőknek a határon túliakkal együttműködve (nem támogatás, hanem üzlet) vállalkozásokat kellene létesíteni odaát, és ezzel munkahelyeket lehetne teremteni. Ugyanis a baj azzal van, hogy hiába magyar valaki, ha munkahelyén az állam nyelvét kell, hogy beszélje, és ha előzőleg magyarul tanult akkor nagy nehézségek árán tud majd megnyilvánulni idegen nyelven (és most a szakmai nyelvre gondolok). És ennek következményeként a gyermekeit már román, ukrán, szerb, stb iskolába fogja iratni, hogy nekik könyebb legyen. Ők majd olyan társaságban nőnek fel, olyan párt választanak maguknak, és gyeremekük talán már nem is fog tudni szót érteni a nagyszülőkkel!
Az lényeg tehát abban van, hogy egy végiggondolt támogatásra van szükség, amit nem nyúlnak le a határon túli politikai szervezetek és azok jeles embereinek vállalatai, alapítványai, stb.
A magyar állampolgárság a külhoni magyaroknak egy gesztus, egy kiengesztelés, egy olyan ajándék amit kiérdemeltek azzal, hogy mai napig kitartottak, ha gyilkolták is, ha golyófogónak is használták őket, ha bebörtönözték is őket, stb.
Ami a szavazati jogot illeti; ha jól tudom, ahhoz állandó, bejelentett magyarországi lakcím és személyi igazolvány kell. Vagyis aki nem él itt az nem szavaz. Aki viszont más f""szával veri a csalánt azok épp a külföldre vándorolt magyarok, akik odakintről Amerikából, Ausztráliából megmondják, hogy nekünk itt élőknek mi lesz a jó, és aztán mossák kezeiket. Már magyarul is elfelejtettek sokan közülük, de a lakcímkártyájuk azért megvan! Szuper, remek.
Tehát ha ezzel nincs semmi baj, és a határon túliakkal meg igen, akkor kizárólag az miatt alacsonyabb rendűek a határon túliak mivel őket az ország hagyta ott, és nem ők az országot, mint kedves amerikás magyarjaink?

BISMARCK 2010.04.23. 09:27:28

@Kedves Nard:

A sors igazsága az lett volna, ha te ezzel az egoval a Vajdaságban születsz, besoroznak a szerb hadseregbe és mehetsz harcolni Szerbiáért vagy a Székelyföldön látod meg a napvilágot, románul nem nagyon tudsz, mert románt nem is igen látsz, de besoroznak a román hadseregbe 18évesen. Akkor is ilyen nagy lenne a pofád?

Artie 2010.04.23. 09:28:56

Magyarnyelvvizsgát annak kéne lerakni, aki kitalálta a "magyar igazolvány" elnevezést. Nem zavar senkit, hogy az helyesen "magyarigazolvány" lenne?...

Ezek szerint nem. Ennyit tudunk, és még büszkék is vagyunk rá!

Sobrijóska 2010.04.23. 09:31:30

@Senkifia: igen, akár egy kis testvéri tasli beleférhet, ha utána azért a bátyó leül a kisöcsivel homokozni :-).

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 09:33:10

Sztem itt alapvető fogalmakat kellene előbb tisztázni.
Magyar nemzetiségűnek lenni a nemzethez tartozást jelenti. Ez sztem mindenki számára üdvözlendő.
Magyar állampolgárnak lenni a magyar államhoz tartozás.

Praktikusan az az ember legyen állampolgár, aki ki akarja venni a részét az ország gazdasági, társadalmi politikai életéből.
Tehát itt dolgozik, vagy itt vállalkozik, adót fizet, itt szavaz az ő érdekeit képviselő pártokra, jelöltekre.

De azt, hogy valakit a nemzethez tartozás bizonyítékául állampolgársággal ruházzunk fel úgy, hogy közben nem itt él, nem tagja a gazdasági, politikai közösségünknek nem szerencsés.
Ha meg beleszólást engedünk neki, az sem etikus.

Tehát sztem ez egy elhibázott téma. Ezeknek az embereknek nem állampolgárságra, hanem kulturális összetartozásra van szükségük.

Azt viszont attól nem kapják meg, hogy "másodrendű" állampolgárai lehetnek Magyarországnak.

Alf (törölt) 2010.04.23. 09:39:31

@lószúnyog: A mi időnkben az általad felsorolt dolgok sem voltak elegendőek, HIV teszt, egyéb orvosi tesztek is voltak, magyarként 3 évet vártunk az állampolgárságra...

2010.04.23. 09:41:17

@Senkifia: Ez ferdítés. Az LMP azt mondja, hogy ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, akkor a bevándorlás TÉNNYÉ fog válni. Nem ők fogják direkt idefuvarozni a sokszázezer menekültek a saját teherautóikon, jönnek majd azok maguktól. Vagyis 2 opció van:
1. tenni a környezetért
2. felkészülni a menekültáradatra, törvényeket hozni, hogy ne akkor kelljen rögtönözni mikor már tele a tábor.

Az állampolgársággal kapcsolatban: senki ne kapjon alanyi jogon. Az állampolgárság, a hivatalos idetartozás a közös értékekre, közös történelmi tudásra épít. Aki de születik, itt iskoláztatják, itt nő fel, arról elhisszük hogy többé kevésbé sikerült elsajátítani ezt, állampolgár lehet. A többieknek sajnos előbb bizonyítani kell egy vizsga keretében.

2010.04.23. 09:43:24

Kedves Bismarck, az élet nem habostorta. Kinek így dobta a gép, kinek úgy.

walter77 2010.04.23. 09:43:24

@Kedves Nard:

még jó, hogy nem te döntesz ebben a kérdésben...

@BISMARCK:
Egyetértek. Nard kollega nem így vélekedne, ha kapott volna a képébe egy két sallert.

walter77 2010.04.23. 09:49:58

@Bretschneider:

"Aki de születik, itt iskoláztatják, itt nő fel, arról elhisszük hogy többé kevésbé sikerült elsajátítani ezt, állampolgár lehet. A többieknek sajnos előbb bizonyítani kell egy vizsga keretében. " - ELHISSZÜK ????
Már meg ki hiszi el??? TE? Mért Te ki vagy?

Bizonyítani egy vizsga keretében? Mit, hogy majd fizet adó, amikor itt dolgozik? Vagy hogy beszél magyarul? Az elsőt ugye nem lehet. A második meg szintén marginális, mert ha már jártál állampolgári eskütételen, akkor láthattad volna, hogy csak a határon túli magyarok tudják elmondani az eskü szövegét, és csak ők tudják elénekelni a himnuszt. És nem azért, mert vizsgáznak belőle.

Ps.: Nekem és az ismerőseimnek sem kellet vizsgázni, tekntve, hogy magyar nyelvű iskolába jártunk egédz életünkben

lószúnyog 2010.04.23. 09:50:52

@Alf: A tesztekre már pontosan nem emlékszem, mindre, de tudom, hogy úgy kezeltek mintha nem hinnék el, hogy ismerem a szappant meg a meleg vizet, meg egyáltalán működik egészségügyi ellátás az országban ahonnan jöttem!
A honosítási eljárás elvileg 12 hónap, de a gyakorlatban ez több, mivel az állandó hiánypótlásokkal kitolódik.Úgyhogy van olyan is, hogy valaki két évet vár rá.
A külhoni magyaroknak magyar állampolgárságot kell adni, az itt élő bevándorolni és letelepedni kívánó magyaroknak pedig kedvezményes (VALÓDI kedvezményes, könnyített) eljárást kellene biztosítani.
Nekem akkor lett elegem az egészből, amikor még tart. engedély ügyben sorakoztam a Hivatalban, és reggel korán ott voltam. Étlen, szomjan sorakoztam órákon keresztül. Amikor már csak két ember volt előttem megjelent egy ügyvéd fickó, kb. 5 mappával, és 5 kínai fickóval, és természetesen soron kívül bementek előttem...
Nekem folyamatban van az áp-i ügyem. Várok türelmesen. 10 évet vártam, mostmár kibírom ezt a pár hónapot. IGAZ, hogy emiatt nem lehetek évek óta sem ügyvédjelölt, se bírósági fogalmazó, se közszolgálati jogviszonyt nem létesíthetek, nem vásárolhatok ingatlant, stb. De adózni adózhatok, tb-t fizethetek. Nekem itt csak kötelezettségeim vannak, jogaim nincsenek.
Széééép. Szeretem :-)

walter77 2010.04.23. 09:54:16

@Kedves Nard:

Az adócsalás jelenségének úgy általában nem sok köze van a kettős állampolgársághoz.

Alf (törölt) 2010.04.23. 09:58:21

Amúgy az erdélyi, szlovákiai magyaroknak nem kell az állampolgárság, aki át akar települni, végigcsinálja, a munkakereseés, egyéb nehézségek mellett ez is egy gond lesz, amit ki kell pipálnia.

A sok megaláztatás után amit magyarságáért kapott, életének elkövetkező részében kárpótolja a sok megaláztatás, amit "románságáért", "szlovákságáért" kap az "anyaországi " magyaroktól.

Hontalan marad egész életére. Az állampolgárság is csak egy papír, mint a tb kártya.

A szavazás és a jelképes állampolgárság egy gesztus, a nemzeti összetartozás jelképe, amely a LEGTÖBB országban automatikusan jár a nemzet bármely tagjának.

Magyarország ugyanakkor nem olyan, mint a legtöbb ország, hanem erősen frusztrált, a szolidaritást kevéssé ismerő nép lakóhelye, akivel évtizedeken keresztül megpróbálták elfelejtetni, hogy nemzetének egyharmada a határok túloldalán él.

Én romániában születtem, több megaláztatás ért határontúli mivoltomért magyarországon, mint magyarságomért romániában. Megszereztem a magyar állampolgárságot, 11 évesen.

Nem haragszom a nemmel szavazókra, ők kimondták szavazatukkal, amit eddig is tudtam: Semmi közünk egymáshoz.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 09:58:47

@walter77:

Úgy értettem, hogy igénybe venné az itteni szociális hálót úgy, hogy nem tett az országhoz semmit. Értsd, nem itt fizet adót.

Drótmalac · http://blob.blog.hu 2010.04.23. 09:59:14

Román állampolgárságot minden magyarnak!

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:03:39

@Kedves Nard: nem tudom, te hol élsz, de magyarországon a magyar állampolgárok sem vehetik igénybe a szociális hálót, ha nem fizetnek TB-t.

Ha meg fizetnek, akkor a nem magyar állampolgárok is igénybe vehetik.

A kettőnek SEMMI köze egymáshoz.

Szűcslaci 2010.04.23. 10:03:56

Sárdobáló elvtárs, megtagadtad a véred, megtagadtad a hazád a te kis NEM szavazatoddal. Ne szégyelld magad, nem segít az rajtad. A magyarok azok magyarok, legyenek akárhol, beszéljenek bármily gyengén is magyarul. S ha rajtam múlik, százszor is, ezerszer is megszavazom, hogy állampolgárok legyenek. Magyarabbak ők, mint bármelyikünk, aki itt maradhatott ebben a tolvajbödönben. S sokszorosan inkább megérdemlik az állampolgárságot, mint mi, kiknek az ölükbe hullott.

Sesut 2010.04.23. 10:04:00

Nagyon sok a sztereotípia mindkét oldalról. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy ha könnyebb lenne magyar állampolgárságot szerezni az erdélyi stb. magyaroknak, akkor mindenki idejönne, és mi tartanánk el őket. De azért azt se gondoljuk már, hogy ők "dolgosak", ahogy fent írták. Igen, vannak dolgosak is, meg olyanok is, akik bizony visszaélnének a kínálkozó lehetőség előnyeivel, és a kötelezettségek alól igyekeznének kibújni. Igen, ott is vannak ügyeskedők (mint ahogy itthon is), és igen, ott sem mindenki az. Ez az egész állampolgárság kérdés pont azért nehéz, mert nem lehet csupán gazdasági alapon vizsgálni, viszont ugyanolyan hiba lenne csupán érzelmi alapon milliók életét érintő döntéseket meghozni.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:04:37

@BISMARCK:

Általános Forgalmi Adó. Azt még a külföldi turista is fizeti, ha itt vásárol bármit. Ez alapján a Hannoverben vett cigarettám miatt Németországban adózom? :) SZJA-t nem fizet a román.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:05:54

@Alf:

Ha nem itt él, nem itt fizet adót, TB-t, nem beszél magyarul, ne akarjon állampolgár lenni, ne akarjon szavazni.

lószúnyog 2010.04.23. 10:06:26

@Alf: Én ugyanezt tudom elmondani. Nem panaszkodom, csak tényt megállapítok. Engem is sokkal több megaláztatást ért, és ér a mai napig is, itt Magyarországon, mint amikor hazamegyek Szerbiába a szüleimhez. (akik mellesleg sosem jönnének át, csak szeretnék ha végre elismernék, hogy ők is magyarok). Csak csendben jegyzem meg, ha egyik másik itteni NAGY magyarnak át kellett volna élnie csak egy évet a szerbiai háborús, embargós, NATO bombázós, nincstelen életből már rég felpattintották volna ereiket. De biztosan mondják, hogy ez van, ezt adta a gép. OK. Rendben. De akkor ti kinek a pártján álltok? A gép oldalán? Vagy végre odamentek az elhagyott kistestvérhez, hogy: Gyere, Pityu, te a testvérem vagy. Bármikor jöhetsz hozzánk. Te itt ITTHON vagy.DE tudnod kell, hogy vannak játékok, amelyekkel még nem játszhatsz. ENNYI. Ennyi kellene semmi több.

walter77 2010.04.23. 10:07:32

@Kedves Nard:

De ilyen egyszerűen nincs. Mert ahhoz hogy valakinek egyen egészségbiztosítása, ahhoz valamilyen járulékot kell fizetnie. Ha valaki nem dolgozik, akkor neki nincs csak éppen annyi, mint bármelyik túristának. Ha van neki, akkor úgy van, hogy a családjából valaki átvállalja. Nem egy ismerősömnél, a gyerek aki itt él, dolgozik, adózik, az fizeti a járulékokat, hogy a szülei ide jöhessenek kórházba. Vagy akinek ez sincs az meg simán fizet, mint egy szolgáltatásért.

Másfelől olyan is van, hogy valaki csak fizet, de nem él itt és nem dolgozik. Az állampolgárság megszerzéséhez jó ha van mukaviszonyod, így van amikor valakit fölvesznek egy munkahelyre, de valójában nem dolgozik ott, viszont az összes járulékot amibe a munkáltatása kerül, azt ő maga fizeti ki a munkáltatónak, aki befizeti ezeket egy az egyben az állambácsinak. Ez nem egy gyors folyamat, így akár milliós tételig emelkedhet az az összeg amit kifizet valaki az államnak adók és járulékok formájában, mielőtt még állampolgárrá válna.

hipolit 2010.04.23. 10:09:25

Jartamban keltemben eddig nem szorultam sokszor segitsegre, azt a keveset viszont legtobszor romanoktol kaptam. Ramvillantott a kamionos hogy menjek utanna merre keverdunk ki a dugobol, (eleg volt neki a roman rendszam, nem szamitott , hogy akcentussal beszelem a romant), kioktatak merre van elfogadhato hotel, gondjaim felol erdeklodtek ha netan megaltam egy perc pihenore az ut mellett.
Viszont fenyegettek mar vizbedobassal magyar nyelven horvat setahajon , mert rossz helyen altam ( magyarorszagi turista urak szerint), es voltam mar kerdore vonva a budapesti rendororson a mernok letemre kidolgozott kezeim miatt( ahova egy sehall se lat nenike miatt kellett befaradjak, aki hatolrol zetutotte a kocsimat).
Irom ezeket annak ellenere hogy nekem sincs inyemre a balkanizmushoz valo alalmazkodas, de fenmaradasunk erdekeben tanulni kellene egy kis toleranciat elsosorban magyarnak a magyarral szemben.

BISMARCK 2010.04.23. 10:10:21

@Kedves Nard:

Tehát szerinted az állampolgárságot a személyi jövedelem adóhoz kell kötni?
Ezek szerint akik minimálbére vannak, vagy van 4 gyerekük és pont úgy jön ki, hogy nem fizetnek SZJA-t azok nem lehetnek magyar állampolgárok?

lószúnyog 2010.04.23. 10:10:32

@Kedves Nard: Azt sajnoshálaistennek nem te döntöd el, hogy ki mit akarhat :-)
Legfeljebb majd a politikusaid, akiket TE megválasztasz, majd úgy döntenek, hogy ismét arcul csapják a határon túliakat, és te meg elégedetten dőlhetsz hátra a foteledben, hogy megmentetted az országot az ingyenélőktől azok számára akik igazán rászorultak, mint pl. a BKV-sok.
:-)

lószúnyog 2010.04.23. 10:13:29

@BISMARCK: szerintem Nard jól rátapintott a lényegre. Én javasolnám is, hogy mindenki állampolgárságát vizsgálja felül az erre külön, sok pénzből felállított Hivatal. Minden adóévben. És aki nem fizetett be SZJA-t, attól el kellene venni az állampolgárságot. :-)
Lesz itt rend! :-) Azt a leborult szivarvégét!

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:14:32

@Kedves Nard:

TB-t csak az fizet, akinek van jövedelme, vagy csekken befizeti.

SZJA-t az fizet, akinek van jövedelme.

Ezeknek nincs köze az állampolgársághoz, a magyarországi 54%-os foglalkoztatottsággal ugyanis a munkaképes lakosság 46%-a nem fizet sem tb-t, sem szja-t.

Tb-t és szja-t fizet ugyanakkor sok magyarországi munkavállaló, aki nem állampolgár.

A szavazati jog nem kell az állampolgársághoz kapcsolódjon.

Ha ennyire keveset tudsz, legalább ne akarj okos lenni.

walter77 2010.04.23. 10:17:27

@lószúnyog:

Jaja. Ezt lenne fontos felfogni, hogy aki akar az áttelepül önerőből. Aki meg otthon maradt eddig az ezután sem fog átrohanni rögtön.

Csakhát azt nehéz megérteni egy etnikailag tiszta országban, hogy milyen is a kisebbségi létmód, és ha még a veled egynemzethez tartozók is ferdeszemmel néznek rád meg veszélyforrásként kezelnek, akkor az nem jó érzés...

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:17:30

@Alf:
"A szavazati jog nem kell az állampolgársághoz kapcsolódjon."

Ezt hogy érted? Csak az állampolgárok szavazhatnak.
Akkor most létre kell hozni egy másodrendű állampolgári státuszt, akik nem szavaznak, csak állampolgárok?

Ez nem arculcsapás?

Móg 2010.04.23. 10:23:15

udv.nektek
Amikor ebből a kérdésből ekkora csinnandatrát csináltak és népszavazásra vitték,eldőlt,hogy jól nem lehet kijönni belőle.A kérdést a napi acsarkodások szintjére züllesztették.Elképesztő,hogy egy olyan gesztus kapcsán amely lehetőséget adna az együvé tartozás érzésének,valamilyen nemzeti egység kialakulásának megteremtésére a pártok harsogva bizonygatják,hogy mi vagyunk a magyarabbak,sőt mi vagyunk a magyarok,sőt aki ugy szavazott az nem is magyar,ÁRULÓ.
A parlamentben kellet volna rendezni ezt annyi köritéssel,mint az adótörvénnyel kapcsolatos 1200. inditványt{persze akkor oda a piár hatás.amiről hovatovább azt gondolja az ember,hogy ez vált céllá}Ha akkor ez nem ment a parlamentben ki kellet volna várni az idejét.
Egyszerüen törvényt kellet volna hozni amely pozitivan diszkriminálja a magyar származásuakat,azzal,hogy számukra a végletekig leegyszerűsiti az eljárást.Igy intézve valóban mondhatta volna a magyar kormmány vagy az államfő,hogy ez magyar belügy.Mindazok után ahogy ezt a kérdést Mo.-on kezelték és kezelik semmilyen erkölcsi alapunk nincs számonkérni ha az érintett országok hivatalossága sőt, a Mo-i állampolgárok egy része is,a saját érdekei szerint elferditve demagóg módon viszonyul a kettős állampolgárság intézményéhez

lószúnyog 2010.04.23. 10:23:46

@Walter Melone: Minden szavazó állampolgár, de nem minden állampolgár szavazó.

Itt erről van szó.

DE arra senki sem reagált amit írtam: HOgy az miért nem azavr senkit, hogy az amerikás magyarok szavazhatnak njú jorkból? What is this KEREK? :-)

BISMARCK 2010.04.23. 10:25:04

@Walter Melone:

Önkormányzati választáson pl. az a német is szavazhat akinek itt van háza és ide van bejelentve, pedig nem magyar állampolgár.

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:27:27

@Walter Melone: én észtországban élek, és szavazhattam a helyi önkormányzati választásokon, pedig nem vagyok állampolgár.

ugyanakkor minden észt automatikusan megkapja az észt állampolgárságot, éljen bárhol a világon.

lószúnyog 2010.04.23. 10:34:57

@Alf: És ők nem félnek attól, hogy felisszák előlük az iskolatejet az Oroszországban élő észtek ha berajzanak mint a sáskák?
Csak mert a határon túliak erre készülnek! Ott guggolnak a határoknál, és amint jöhetnek jönnek majd mint a sáskák és lelegelnek mindent, elpusztítják amit csak tudnak, megeszik a csecsemőket...De ha mégse akkor is kiolvassák a könyveket a könyvtárból,hű... még képesek lesznek beülni egy-egy színházi előadásra is, húúú, ésés meglátogathatják bármikor ezen túl az itt élő rokonaikat. Hát ez már tényleg nem embernek való horror.

walter77 2010.04.23. 10:37:04

@Alf:

Ahogy ezt tették a szerbek is...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 10:40:46

@Alf: ott is adózol? fizetsz helyi egészségügyi hozzájárulást? egyebeket?

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:43:56

@BISMARCK:

Ebben biztos vagy?

A törvény ugyanis így szól:

"A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgár választó (aktív választójog) és választható (passzív választójog). 2004-től a választópolgár akkor is leadhatja szavazatát, ha a választás napján külföldön tartózkodik. Nincs sem aktív, sem passzív választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti"

walter77 2010.04.23. 10:43:58

@lószúnyog:

Volt ez a cik a délmagyar.hun.

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gyalog_vizum_nelkul_europaba/2131929/

Nem is a cikk az éredkes most, hanem az a néhány hozzászólás, ami már annak akapcsán lett ilyen paranoiás, hogy nincs már vízum!

berkeczi 2010.04.23. 10:44:03

Az a gond, hogy már most honosítani kell a magyart ahoz, hogy magyar állampolgár legyen akkor is ha magyar nemzetiségü az illető. Sajnos tudom én is átmentem ezen a procedúrán és most a barátnőm is ebben a cipőben van. Tehát a Fidesz amit mond az azt jelenti, hogy minden így marad és nem fog semmi változni. Eggyetlen megoldás lenne az amit a Jobbik akar és sok határontúli magyar is, vissazadni(nem megadni) a teljesjogú Magyar állampolgárságot szavazati joggal is amivel akkor élhet ha Maygarországon lakhelyel rendelkezik az illető határontúli magyar.

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:44:45

@úriparaszt: nem, nem attól függ, hanem csak attól, hogy erre a lakcímre vagyok bejelentve. Bejelentés fél óra, utána kapsz személyit.

Tb-m most nincs, mert épp saját vállalkozás beindításán ügyködünk.

de ez független attól, hogy szavazhatok-e.

BISMARCK 2010.04.23. 10:45:58

@Walter Melone:

Tóth Zoltán mondta v a Ma Reggelben v az ATV-n.
Ha valaki, akkor ő autentikus forrás, én nem kételkedem benne.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:51:26

@Alf:

De, pedig úgy kellene. Különben mehetnék szavazni Ugandába is.

@berkeczi:

Lószart adni nekik, nem választójogot. Ha magyar földet nem akarnak eladni külföldieknek (jobbik), akkor választójogot miért? Ja, mert abból nekik lenne hasznuk? Hogyne.

greybull 2010.04.23. 10:52:02

Csak ismétlem magam: BEFOGADNI, BEFOGADNI, BEFOGADNI!!!!.
Gondolkodjunk: aki egyáltalán arra gondol, hogy magyar (mondom: MAGYAR) állampolgárságot szeretne - mégha ezt mondjuk valami kis mutyi megfontolásból fogja is tenni - de ott valami mégiscsak lesz mocorogva, szégyenlősen, hogy PONT magyar áp-t szeretne, ez lélektan, sőt mélylélektan. Tegyük fel, hogy megalakul Székelyföld Magyar Állam! Tegye a szívére itt mindenki a kezét: nem szeretné megkérni a székelyföldi magyar állampolgárságot? Én rögvájszt mennék a budapesti Székelyföld Magyar Állam nagykövetségére és "kezsit-lábát" megcsókolnám a hivatalnoknak, amikor kezembe nyomná a csillagösvényes székelyföldi útlevelet. Ha ingyen lenne, én akkor is fizetnék érte, sőt adóm - nem 1, de több - százalékát is ÖNKÉNT átutalnám a Székelyföld Magyar Állam APEH-jának. Önként, világos?
Behaviorizmus urak, és mindjárt tisztább a képlet!
Wellington hadserege - amivel Blücherrel együtt - jól eltángálta Napoleont lényegében csavargókból, bűnözőkből, naplopókból kényszerrel összeszedett - látszólag - egy semmirevaló társaság volt. De ők győztek. Mert amikor tenni kellett a dolgukat, hát tették, méghozzá kiválóan.
Na kérem: ezért nem érdekel engem, hogy kiféle, miféle, keféle aki magyar állampolgár akar lenni, ha valami - akár többszörösen áttétételes - kötődése van Mo-al. BESOROZNI, DE IZIBE!!!!

lószúnyog 2010.04.23. 10:52:19

@Walter Melone: tehát, csak a lakóhellyel rendelkezők szavazhatnak, azaz a külhoniakat nem illeti meg ez a jog.
Ezt mantrázom itt tegnap este óta.

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:52:43

@BISMARCK:

utánanéztem. Az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon szavazhat, a magyar parlamenti választásokon azonban nem.

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

(2) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát megilleti az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásán választható és - amennyiben a választás, illetve a népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - választó legyen, valamint helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen. Polgármesterré és fővárosi főpolgármesterré magyar állampolgár választható."

BISMARCK 2010.04.23. 10:54:08

@Walter Melone:

Ezek szerint Tóth nem mondott hülyeséget:)

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:55:06

@Kedves Nard: "Különben mehetnék szavazni Ugandába is."

Megfontolandó :)

lószúnyog 2010.04.23. 10:59:35

@walter77: áh, én nem húzom fel magam az ilyesmin.
Régebben idegesebb típus voltam :-) Pl. amikor a falunkban bombáztak a NATO gépei, és törtek az ablakok, hullottak a cserepek, stb. és a sötét, áramnélküli szobában próbáltuk kitalálni, hogy vajon mit találhattak el a "demokrácia hívei", akkor másnap hallottam és láttam a tv-ben (TV2 riportja, a híradóban), hogy nálunk sokkal jobban féltek a határ másik oldalán pl. Szegeden, mivel látták (értitek LÁTTÁK) a bombák fényeit. A szívem szakadt ekkor több darabba, mikor belegondoltam, hogy nekik tényleg milyen rossz lehetett.
:-D

cantatrex 2010.04.23. 11:00:32

Kedves MIndenki! Szerintem jobb, ha most lezárjuk ezt a témát, mert nagyon elszomorító egyesek hozzáállása! Én kérek elnézést minden határon túli MAGYAR EMBERtől, az összes MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR nevében. Őseink sírnának, ha ezt olvasnák!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 11:02:48

@cantatrex:

Az én nevemben ne kérj elnézést. Nem tartozom nekik semmivel, se bocsánat se elnézést kéréssel.

lószúnyog 2010.04.23. 11:10:39

@cantatrex: Kedves Tőled, és tudom, hogy még sok ilyen gondolkodású ember él Magyarországon.
Látom azt, hogy ez az ország mennyire megosztott. Látom, hogy a politika megosztja a társadalmat. Hogy ez mekkora butaság, remélem sokan látják. Hisz mindannyian azt akarjuk. Tanulni, dolgozni, lakást venni, gyereket vállalni, felnevelni, normális nyugdíjas éveket. DE képesek a politikusok megosztani a társadalmat, és gyűlöletet szítani.
DE ugyanez figyelhető meg a határon túli politikában is. Nagyon szomorúnak tartom, hogy mindig csak a megosztás, áskálódás, irigykedés van terítéken.
Ezzel ítéljük halálra a nemzetet.
Ha megpróbálnánk úgy magyarok lenni, hogy nem firtatnánk más magyarságát, ha nem néznénk le cigánysága miatt, ha nem irigyelnénk zsidósága miatt, ha nem közösítenénk ki azokat akik Magyarországra akarnak bevándorolni...talán nem itt tartanánk.
A jólét hiánya, a rossz közérzet beteg (testi és lelki) polgárokat, nemzettársakat, és végső soron beteg országot eredményez.

VÁLTOZTATNI kell ezen, míg nem késő.

Alf (törölt) 2010.04.23. 11:11:34

@Kedves Nard: Ez az, hölgyem, "a románok" azok nem románok, hanem romániai magyarok...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 11:16:38

@Alf:

Román állampolgárok. Román állampolgár ne akarjon beleszólni az itteni politikába, én sem szavazhatok (nem is akarok) a román választásokon. Baromság. A külföldön élő magyarok magyarságtudata a távolsággal egyenes arányban növekszik.

BISMARCK 2010.04.23. 11:20:21

Nem érdemes Kedves Nard-al foglalkozni, vagy provokátor vagy bolond.

lószúnyog 2010.04.23. 11:20:22

@Kedves Nard: Mondottam volt...nem tudsz abba beleszólni (bármennyire fájdalmasan is érint ez), hogy ki mit akarjon.
Román állampolgárok bizony ma is szavazhatnak, és fognak is szavazni vasárnap is.
Csak LASSAN mondom, hogy te is értsd :-)

nyílméregbéka 2010.04.23. 11:22:32

@Alf: de Alf, itt nekünk a 40 év alatt azt sulykolták hivatalosan, hogy aki Romániában él, az román, aki Csehszlovákiában, az csehszlovák stb. ... Az én generációm ebben nőtt fel. A 90-es években pedig, mint fentebb írtam, egy csomó suttyó jött át "hozzánk", "tőletek" (természetesen tisztelet a kivételnek), akik miatt sokan a becsületesekre is ferdén néztek.
@lószúnyoggal értek egyet, jobban meg kell(ene) ismernünk egymást, én pl. csak felnőttként találkoztam székelyekkel, és ez 180 fokos fordulat volt nálam. És ez minden ismerősömmel így volt, ők is az utóbbi 10-15 évben járnak Erdélybe, hívnak magukhoz vendégeket onnan, és gyakorlatilag bármit megtennének értük. (pl.: névházasság ;-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.23. 11:23:04

@Kedves Nard: Es magyarorszagon elo es adozo roman, nemet vagy amerikai beleszolhat-ea valasztasba?

Arra is emgya hoborges. Magyar magyarnak a farkasa, es ez a szegyen.

Tutdod en itt a kiralysagban magyar allampolgarkent, magyar allando lakcimmel is szavazhatok, parlamenti kepviselok kivetelevel az eu es a helyi valasztason. na ez az eletben nem lesz otthon.

Ritkan mondok ilyet, de egy ennyire szethuzo , kulfoldieket szinte egyaltalan nem befogado ,frocsogo nep mint a sajatom, elobb utobb halalra van itelve.

Nem az ertekeinket kell feladni, hanem az emberi aljassagot , etikatlan viselkedest a sutba dobni.

Engem spec nem zavar, ha sokszinu a nemzet, ha mindenki tevekenyen kiveszi a reszet a munkabol , es emberileg etikusan viselkedik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.23. 11:23:58

A romaniai magyar meg romaniai magyar, elso helyhatarozo, masik meg a nemzetiseget jeloli.
Ahogyan jelenleg az en statuszom is angliai magayr, ennyi.

Mike750901 2010.04.23. 11:24:06

Szeretem mikor az erdélyi magyarok engem mint "sült magyart" "letáposoznak".. és ezt nem kevésszer pejoratív értelemben teszik, gondolják. Egyébként pont tegnap Marosvásárhelyen mondta egy ottani magyar nemzetiségű ismerösöm, hogy ez erdélyi magyarok egy része sem helyesen írni, sem helyesen beszélni nem tud megyarul, tisztelet a kivételnek, bár egyes oktatási intézményekben tanítják nekik a magyar nyelvet, irodalmat, történelmet.. De én erről az egészről azt gondolom, hogy az igaz, hogy nem a külhonba szakad magyarok kérték, hogy horvát, szlovák, vagy román, ukrán osztrák, szlovén, szerb stb. állapolgárok legyenek, hanem hoztak egy döntést, emiatt nem kellene esetleg Londonban, Párizsban "reklamálni"? Ebből a szempontból én azt mondom, persze járjon nekik a magyar állapolgárság, de nem aki életvitelszerűen nem él itt, nem fizet ide adót, tb-t, nyugdíjat stb. ne is jöjjön ide szavazni se, mert én is csak kikapcsolódni járok erdélybe és nem beleugatni az ottani történésekbe...egyébként ha jól tudom a románok pl. többször kijelentették, hogy kettős állapolgárság náluk nem elfogadott, tehát aki megkapja a magyar állampolgárságot, annak le kell mondani a románról..
Azért nem semmi, hogy milyen messzemenő hatása van annak, hogy 1848-ban nem tudtuk lerázni magunkról az osztrákokat és érdekes módon soha sehol senki nem reklamált még "Bécsnek" a múlt jelenbeli következményei miatt..

molaris 2010.04.23. 11:26:47

@Horváth Andor Márton:
"Magyarország feladata, hogy a saját állampolgárainak és rajtuk kívül a magyaroknak hazát adjon."
Ez a mondat elég messzire vezet, ha logikusan folytatjuk a gondolatsort.
Félek, Te sem gondoltad végig.
Bevonulási induló, a Vezér fehér lovon, virágkoszorú, stb.

molaris 2010.04.23. 11:29:31

@Mike750901:
"..egyébként ha jól tudom a románok pl. többször kijelentették, hogy kettős állapolgárság náluk nem elfogadott, tehát aki megkapja a magyar állampolgárságot, annak le kell mondani a románról.."

Valahogy a keleti határszélen a románok is máshogy gondolják/gondolták.

lószúnyog 2010.04.23. 11:31:52

Ha már ott tartunk, hogy ki kinek a sorsába pofáz bele.
Szabad legyen megjegyezni, hogy Magyarország hibája miatt kerültünk más állam hatalma alá.
Konkrétan a határon túli magyar politikába állandóan beleártja magát a magyarországi "elit". Megosztja őket!
És akkor még nem beszéltem a Vármegyés srácok "áldásos" ténykedéséről. Konkrétan arról, hogy átjárnak Szerbiába magyarkodni, meg buzerálni az ottaniakat, rázogatni a pofonfát. Amikor meg elkezdődik a pofozkodás, rögtön húznak vissza Magyarországra, és az ottaniak meg isszák a levét.
Mi ez ha nem belepofázás?

Mike750901 2010.04.23. 11:35:08

@molaris: ..igen és ebben az a furcsa, hogy a Románia viszont gondolkodás nélkül megadja a nem EU tag Moldávia minden kérelmező állampolgárának a román állampolgárságot mindenféle korlátozás, lemondás stb stb nélkül.. az EUS tagország állampolgárait megillető minden elönnyel, román útlevéllel.. Ezt hívják kettős mércének nem? :)
Egyébként azt elmondhatom, hogy a székelyföldi magyarok többsége, egy - két kivételtől eltekintve, a magyar állapolgárság megadását gesztusként értékeli..., és nem "visszaélni" szándékozna vele, csak szívét melengető érzés lenne számukra, hogy ide tartoznak,... hivatalosan is..

walter77 2010.04.23. 12:00:41

@Mike750901:
@molaris:
Szerintem Romániában létezik a kettős állampolgárság. Ukrajnában nem fogadják el.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:02:05

@lószúnyog:

Sajnos ez belepofázás. El is ítélem. Ennek az országnak sem kéne más dolgába beleszólni. A 128 vármegyések meg különösen szánalmasak.

walter77 2010.04.23. 12:04:05

@lószúnyog:

Hát igen. Nem érdemes idegeskedni rajta. De akárhogy is általában fölhúz az a jelenség amiről te is beszéltél, a májerkedés othhon majd gyors visszahúzás ide...

Meg persze az is, amikor egy Kedves Nard-hoz hasonló alkat magyarságtudatról akar kioktatni...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:08:44

@walter77:

Nem akartalak kioktatni, én leszarom a magyarságtudatot. Sőt, szégyellnivaló magyarnak lenni. De hát ez van.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 12:10:57

@Alf: látod ez a hiba szerintem. szavazati jogot csak annak adnék, aki a közös terhek viselésébe is betársul. először a kötelesség utána jog.
sajnos ez itt (Mo) sem így megy, az utcán csak minden 5-6. ember akit sorstársamnak nevezhetek, hisz 20%-nál kevesebben fizetünk rendesen adót, tb-t.
ha levonom a nyugdíjasokat, tanulókat, gyerekeket, akkor is elkeserítő az eredmény.
amíg ezt nem sikerül rendberakni, amíg nem változik a közös felelősségérzet, addig -bármilyen szomorú - a külföldön élő magyar nemzetiségű emberek állampolgársága nem kérdés.
mindehhez legelőször politikai reform kellene, arra pedig mostanában nincs (eddig se volt) esély.

walter77 2010.04.23. 12:29:43

@Kedves Nard:

" én leszarom a magyarságtudatot" és "szégyellnivaló magyarnak lenni" ezek szerintem kizárják egymást.

Ha leszrod, akkor indiferens számodra, azaz nincs jelentősége, hidegen hagy, közömbös vagy vele. Ha ez így van, akkor nem is érezhetsz ezzel kapcsolatban semmit, se keserűséget, se büszkeséget, se szégyent, semmit.

Ha szégyenled, akkor zavarnak dolgok, amiket magyar tettek, és szeretnéd, ha a magyarok másmilyenek lennének. Azaz nem szarod le.

De te tudod.

Alf (törölt) 2010.04.23. 12:47:06

@Kedves Nard:

Az a helyzet, hogy tipikus példáját mutatod hozzászólásaidban annak, hogy milyen nagyobb problémák vannak magyarországon.

Nem csoda, hogy azok vannak, hiszen meglehetősen frusztráló a XX. századi magyar történelem.

Te, és sokan az országban megvetik a magyarságtudatot, anyagi alapon képzelik el csupán a működő közösségeket, teljesen materialista - és kapitalista - szemléletük kizár mindennemű szolidaritást egyéb alapokon.

A cél a boldogság, az anyagi jólét, bizonság.
Amit nem veszel észre, az viszont az, hogy azok a közösségek (nemzetek)élnek anyagi jólétben és biztonságban, amelyek szolidárisak a nemzet tagjaival. Így a magyarság szégyellése csupán egy béklyó, egy olyan frusztráció, amely a nem magyarokkal való viszonyodra is kihat.

Nagyon igaz a mondás, meg kell tanulnod magadat szeretni, elfogadni ahhoz, hogy másokat is tudj szeretni, elfogadni.

Ha saját magaddal nem vagy egyenesben, nem fog sikerülni szomszédaiddal sem, csak szőröstalpú ugandai füldműveseknek fogod tekinteni a tőled pár kilométerre élő népeket is.

A szolidaritás fogalma teljesen értelmét vesztette a kárpát medencében, és kelet-európában általában. Remélem, változni fog, de első lépésben mindenki tisztába kell tegye magát.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:50:34

@walter77:

Én csupán a saját megélhetésemet védem. Nem akarom hogy külfödiek szóljanak bele a politikai életbe (ami kihat a gazdaságra), és dolgozzam a segélyükért, támogassak egy más országot a munkámmal. Szégyenlem azt például hogy az innen elmenekült magyar származású tudósokra büszkék (noha azért menekültek el innen, mert itt lehetetlen bármit is kivitelezni), meg a 6:3-ra. A múltban élnek, és nem képesek előre nézni és leszarni azt ami lényegtelen és visszatartja őket.

lószúnyog 2010.04.23. 13:08:10

@Kedves Nard: Aham. Ezt meg is értem, és jól is teszed.
DE az nem zavar, hogy a magyar orvosok, a magyar állampolgárok társ. biztosításának terhére maffiózókat látnak el?

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:09:24

@Kedves Nard: senki nem beszélt arról, hogy segélyeket kellene osztani vagy szavazati jogot olyanoknak, akik nem fizetnek adót, vagy nem laknak az országban.

Az egész egy magyar útlevélről szólt, és egy jelképes közösségtudatról.

Arról, hogy ha érkezik egy hagyományörző néptánccsoport székelyföldről, akkor a magyar rendőr ne szállítson le mindenkit a buszról és táncoltasson meg az út szélén.

De féltsed csak a kis megélhetésedet, nem a határon túli magyarok fogják elvenni azt tőled, hanem azok a nemzetek, amelyek összetartanak...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:10:29

@Alf:

Fura a franciák egész jól nyomják, náluk elutasítóbb nemzetet nemigen lehet találni.

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:12:31

@Kedves Nard: a franciák nem elutasító, hanem összetartó nemzet, kedves.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:13:52

@Alf:

Elutasítják a külföldieket, és igen kényesek arra, ha beleszólnak az ügyeikbe.Igen ebben összetartóak.

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:21:40

@Kedves Nard: tévedés, nem utasítják el a külföldieket - rengeteg bevándorló él franciaországban, (többségében régi francia gyarmatokról) - hanem franciásítani akarják őket, korlátozva a multikulturalitást.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:27:39

@Alf:

Van elég sok bajuk azokkal, megbánták mint a kutya aki hetet ellett!

srajos 2010.04.23. 13:34:01

kell az ordognek az allampolgarsag..... mindenfele jottment leromanoz.....

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:44:47

@srajos:

Így van. A jöttmentek meg lerománozzák az idejövő jöttmenteket!

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:55:47

@Kedves Nard: Talán nem kellett volna a fél világot gyarmatosítani, kiszipolyozni és azon meggazdagodni. Valamikor visszaüt, ha csak a saját boldogulásodat tartod szem előtt.

:^)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.04.23. 14:13:34

@tildy:): Kedves Ildikó, nem az a lényeg, hogy hogyan van ejtve, hanem az, hogy hogyan van leírva.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 14:16:47

@Alf:

A magyarok meg mindig jó érzékkel álltak a rossz oldalra és nyaltak rossz segget.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 16:01:10

@cantatrex:

Ez mennyire demagóg fosduma...Nem mintha nem lenne épp elég balfasz az országban, importáljuk is?

cantatrex 2010.04.23. 16:33:43

@Kedves Nard: Pont a te fajtád nem hiányzik ebbe az országba, a magadfajtát kellene exportálni!!

TrackerXX 2010.04.23. 16:39:14

@Kedves Nard:

Tökéletes definíció. :) Én a magam részéről szívesen felajánlok egy közepesen elhasználódott magyar állampolgárságot bármelyik jelentkezőnek. Még annak az agyhalott kreténnek is, aki a nem-mel szavazásért lecsonkaországi köcsögözte a honi magyarokat. Hogy teljes legyen a képzavara, adnék neki soronkívül egy állampolgárságot,hogy beállhasson köcsögnek csonkaországban. LOL

Celtic 2010.04.24. 18:03:32

@úriparaszt: Pontosan. Ezert nem mentem szavazni. Jo szivvel se igennel, se nemmel nem tudtam volna szavazni. Igazi bianko kerdes volt, hogy aztan majd a torvenyben mi lesz, meglatjuk. Ha annyira akartak ilyen torvenyt, nyujtsak be a tervezetet, targyaljak le, de ne az allampolgart kerdezzek, hogy akar-e ilyen torvenyt. Ha azt kerdezik, akarom-e, hoyg megkapjak az allampolgarsagot, meggondolom es valoszinuleg igennel szavazok.
De ezt mar leirtam parszor.

Celtic 2010.04.24. 18:09:06

@Móg: +1. Ezt mondom en is. Amikor meghallottam, hogy ebbol nepszavazas lesz, ilyen kerdessel, mar akkor latszott, hogy se pro, se kontra nem lehet jo vege.