A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Hogyan kritizáljam Izraelt, hogy ne legyek antiszemita?

2010.09.24. 18:00 Horváth Andor Márton

A tegnapi cikk kapcsán merült fel ez a kérdés sokakban, akik szerint bárhogy támadják is Izraelt, nem lepleződnek le zsidóellenes érzelmeik.

Természetesen egy zsidónak is lehetnek zsidóellenes érzelmei. Ehhez csak a "zsidók általában, de persze sok kivétel van" logikai lépést kell megtennie. Izrael azért jó, mert segítségével még ezt a lépést sem kell tudatosan megtenni. Csak azt, hogy "Izrael általában, de persze nem a zsidók általában".

És természetesen lehet Izraelt is kritizálni úgy, hogy az ember ne legyen antiszemita. Például Izrael politikáját, vezetését, Izrael pontos határait. Az izraeli vezetéssel kapcsolatban jó párszor meg is tettem, például itt, itt és itt.

Amiből kiderül, hogy az emberben van antiszemitizmus, az az általános Izrael-kritika. Íme néhány nem-antiszemita példa:

Benjamin Netanjahunak rá kellett jönnie, hogy az izraeli lakosság megosztottsága miatt nem elég a hatalmat félig megszereznie. Emiatt az izraeli politika másfél éve határozatlan. Netanjahu hibás helyezkedése, és sikertelen kísérlete a határozott középpártiságra számos emberéletet követelt és fog követni a jövőben.

 

Izraelnek le kellene mondania Kelet-Jeruzsálemről, és ENSZ-felület alá kellene helyeznie a jeruzsálemi zsidó, keresztény és iszlám szent helyeket.

 

Elsősorban Izrael felelős a palesztin menekültekért, akik a környező arab országok menekülttáboraiba kényszerültek.

Az utolsó mondattal például nem értek egyet maradéktalanul, mégsem tartanám semmiképpen antiszemitának. De tudok olyat is mutatni, amit az.

Izrael rasszista állam.

 

Izraelt az USA zsidó nagytőkéje tartja el.

 

Izrael megjelent Palesztinában, és jogtalanul elűzte a földjükről azokat, akik évszázadok óta ott éltek.

A középső mondatban van a legkevesebb ferdítés, mindazonáltal az Egyesült Államok alapvetően demokráciapártoló ország, és ezért támogatja a Közel-Kelet egyetlen félig-meddig működő demokráciáját.

Minden rendes ember alapvetően pártolja a demokráciát, mint legkevésbé rossz társadalmi rendszert, s részben ezért minden rendes ember elismeri Izrael létjogosultságát. Izraeliek, politikusok, lakosok, katonák követtek el bűnöket még Izrael létrejötte előtt is. Magyarok is követtek el bűnöket, s ezek persze nem jelentik, hogy Izrael vagy Magyarország bűnös ország, bűnösök országa volna. Kivéve persze azok számára, akik szerint egy zsidó kevesebbet ér egy nem-zsidónál.

15 komment

Címkék: izrael náci zsidó külpolitika antiszemita

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr222319899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.09.24. 19:14:03

Nem tudom, hogy miért volt olyan fontos posztot írni arról, hogy hogyan lehet Izraelt kritizálni anélkül, hogy rád sütnék az antiszemita bélyeget. Ennek most külön rituáléja is lesz?:)
Szerintem nem rossz az alkotmányos monarchia sem, a logikai levezetésed meg elég furcsa, egyrészt azért, mert nem rendes emberek is szeretik a demokráciát. Másrészt ennek alapján a lónak négy lába van, a széknek is négy lába van, tehát a szék az bizonyos esetekben lehet ló.
Izraelben állami szinten működik a rasszizmus, és ha ez a tényállítás antiszemita, hát legyen, baromira nem érdekel, voltam én már judeobolsevik is. Vajon mikor fog eljutni odáig a magyar társadalom hangadó rétege, hogy kilép az antiszemita, náci/antirasszista, filoszemita/demokrata/antidemokrata koordinátarendszerből?

Corry 2010.09.24. 19:22:59

@Mj: A kérdésedre válaszolva, nem fog kilépni, mert ez a lételeme, sok-sok embernek ez igazolja a ténykedését.

Maga az antiszemitizmus viszont egy szubjektív fogalom, ezért eléggé nehéz jó és okos választ adni a poszt címében feltett kérdésre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.09.24. 19:28:06

@Corry:

Meg sokaknak olyan kényelmes is, sokkal könnyebb így a tájékozódás a nagypolitikában.
Az az antiszemita, akire azt mondják, ennyi.:)

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2010.09.24. 22:18:51

It's really nice of the Foreign Ministry of Israel, Internet Task Force,

that they are trying to give advice

on OFFICIALLY APPROVED LANGUAGE OF CRITICISM :DDD

Pista bá' 2010.09.25. 00:22:01

Azért ez sem ilyen egyszerű.
Szerintem az, aki Izrael államot rasszista államnak tartja, a kül- és belpolitikáját pedig teljesen elfogadhatatlannak és agresszívnek, az NEM antiszemita.

Nekem is ez a véleményem zsidó létemre.

Akik beszélnek héberül (esetleg angolul), azoknak ajánlom az alábbi 3 perces részletet Yoav Shamir izraeli zsidó rendező filmjéből.
A filmrészletben a rendező saját 90 éves nagymamája mondja el a véleményét az antiszemitizmusról és a zsidókról úgy általában (egy kalap alá véve az összeset).

A 90 éves nagymama gyermekkora óta Jeruzsálemben él, egész életét ott töltötte.

És hát a kijelentései nagyon durván antiszemiták...

Akkor ez most hogy van? Ő is egy öngyűlölő zsidó, amivel sokszor engem is megvádolnak?

A link, ahonnan a 3 perces filmrészlet (avi) letölthető:

jump.fm/BHEPM

Pista bá' 2010.09.25. 00:52:20

@Pista bá': Akit érdekel...
Az előbb megadott linken a sok reklám miatt nehéz megtalálni, hogy mire kell kattintani. Az oldalnak majdnem a legalján a

"Save file to your PC: click here"-re kell kattintani.

De itt egy másik link is, ahol ugyanaz van:

www.speedyshare.com/files/24397192/defamation_part.avi

Presszós Laci 2010.09.25. 14:00:20

És ha valaki antiszemitának tart, akkor mi van? Le kell szarni. Az antiszemita jelző csak egy erejét vesztett buzzword.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.09.25. 16:57:01

@Pista bá': Nos, a cikkben említettem az antiszemita zsidókat. Nem hinném, hogy öngyűlölő vagy. Hanem előítéletes és igazságtalan, valamint ha magad is rasszista államnak gondolod Izraelt, akkor általános problémád van a zsidókkal, zsidósággal: antiszemita vagy. Persze azt nem fejtettem ki a cikkben, hogy bár az "antiszemita" szót többnyire a zsidóellenes rasszizmusra értjük, általában a szemitákkal szembeni rasszizmust jelenti, tehát az arabokkal szembenit is.

Pista bá' 2010.09.25. 17:24:19

@Horváth Andor Márton: Köszönöm a blogírónak, hogy személyesen megtisztelt a válaszával.

A dolgok megvilágítása érdekében el kell mondanom, hogy magam a viszonylag hagyománytisztelőbb zsidók közé tartozom. Zsinagógába, egyéb zsidó közösségekbe nem járok, de sok más zsidó polgártársammal ellentétben teljesen világiak sem vagyunk, az ünnepeket rendszeresen megüljük a családommal. Nem az utcán hivalkodunk, egyszer sem voltunk például a Nyugatinál Hanuka alkalmából, hanem tágabb családi körben. A hitünket, vallási életünket magánügynek tartom.

Szerintem az "antiszemita zsidó" oximoron, önellentmondás. Ennél még az öngyűlölő zsidó kifejezés is "szerencsésebb", bár az én esetemben ez sem igaz a legminimálisabb mértékben sem. Vállalom a zsidóságomat és meg vagyok békülve magammal, környezetemmel, világlátásommal, vallásommal, ha úgy tetszik.

Az arabokkal pláne nincs semmi bajom, munkakapcsolatban is állok számos arabbal, sőt, mivel Izraelbe az ország politikája elleni tiltakozásul nem járok (tehát nincs tele az útlevelem izraeli pecsétekkel) ezért megtehetem és szívesen meg is teszem, hogy a szabadságomat arab országokban töltöm. Szerintem az arabokról sok vonatkozásban (derűs életszemléletük, lelazultságuk) példát lehetnek venni. Azonban mint tudjuk, az arabok is különbözőek, nem lehet összehasonlítani egy marokkóit arabot egy szaúdival, sőt egyik embert sem a másikkal.

Izraelről viszont lesújtó véleményem van. Nem az összes izraeli emberről, hanem a jelenlegi izraeli rezsimről. A kettőt célszerű elválasztani egymástól, mert pl. 1933 és 1945 között sem lehetett elmondani az összes németről, hogy náci (nemzeti szocialista, fasiszta, zsidógyűlölő, ahogy tetszik) lenne. Nem az összes német ember, hanem a rezsim volt náci. Hasonlóképpen ahhoz, ahogy most az izraeli rezsim is egy kirekesztő, rasszista, apartheid elemekre épülő, háborús bűnös REZSIM. Minden egyes zsidó polgártársam eldöntheti, hogy közösséget vállal-e ezzel a rezsimmel vagy sem.

Én magam a mai izraeli rezsimre a legmélyebb megvetéssel tekintek, ami viszont nagyobb baj, a TELJES VILÁG zsidóságára nehezedik mindaz a szégyen, ami ennek a REZSIMNEK a bűnös cselekedeteiből fakad.

Én magam szeretnék békében élni. Magyarként és zsidóként. Magyar zsidóként.

Az általam belinkelt filmrészlet pedig azért érdekes, mert a TELJES ZSIDÓSÁGRA (tehát nem csupán Izraelre, vagy a zsidóság Izraelben lakó részére) vonatkozó negatív sztereotípiákat tartalmaz.

Ha valami antiszemitizmus, akkor a belinkelt filmrészlet igen. Ha ez megbocsátható egy Jeruzsálemben született és világ életében ott élt 90 éves zsidó öregasszonynak, akkor az kettős mérce. Főleg, ha nekem nem bocsátható meg, hogy teljes egészében elítélem a mai izraeli REZSIM szereplőit és mindazokat, akik velük közösséget vállalnak.

Szóval még egyszer, ennél világosabb nem tudok lenni: a belinkelt videón

www.speedyshare.com/files/24397192/defamation_part.avi

az öregasszony ÁLTALÁBAN A ZSIDÓKRÓL beszél (nem dolgoznak, hanem élősködnek, stb.), én pedig egy ország politikai rendszerét kritizálom.

Ki az antiszemita kettőnk közül???
Mert nekem a zsidókkal, zsidósággal nincs problémám, Izrael politikájával viszont annál inkább...

megmondomdom 2010.09.25. 22:47:11

A zsidóságon belül van egy hatalmas törés, ami nem másból ered, mint a vallásukból. A zsidó vallás -mint szinte minden vallás- alapvetően meghatározza az erkölcsi szabályokat, az istenhez, az zsidókhoz, illetve a gojokhoz való viszonyt. A zsidó vallás nem más, mint a beteges gyűlölet vallása. Minden más nép, más vallás gyűlölete. Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa az Ó-Szövetséget, az oldalakon keresztül láthatja a felsorolást, hogy melyik népeket, miért kell kiirtani, lemészárolni, kirabolni.
Ez a beteges gyűlölet a szétszórattatás után még jobban megerősödött. A zsidó vallási vezetők rettegtek az asszimilációtól, ezért folytonosan és szándékosan szították a gyűlöletet a zsidóságon belül a gojok ellen.
Ez a beteges gyűlölet és frusztrációjukból eredő kisebbrendűségi érzés uralja a "zsidók" lelkét a mai napig. Legyen szó a cionista Golda Meirről vagy Heller Ágnesről.
A zsidó ma már nem faji -bármennyire is szeretnék ezt kimutatni a genetikusaik-, hanem elsősorban kulturális magatartásmintákon alapuló közösségi fogalom. A cionista, fajvédő elitnek nem jött semmi olyan jól, mint a kamuholocaust, amellyel azt reklámozzák a beilleszkedni akaró kis zsidók felé, hogy vagy mi (a fajvédő cionisták), vagy a koncentrációs tábor. Emellett anyagi és erkölcsi tőke szempontjukból is a zsidóság történelmének legjobb időszaka volt 1933 és 1945 közötti időszak. Ameddig a zsidók nem néznek szembe a saját bűneikkel, a valós történelmükkel, ameddig a szélsőséges elitjük rángatja őket, addig lesz antiszemitizmus. Nem hiába mondta Voltaire , hogy "nincs olyan büntetés, amelyet meg ne érdemelnétek". Először a "zsidóknak" kell változtatni hozzáállásukon, aztán jöhetnek csak a gojok. A másik, ameddig egy olyan közösség tagjának vallják magukat, amely gyűlöl minden más nemzetet, addig ne várjanak az államalkotó nemzetek tagjaitól szeretet, figyelmet. Amikor Golda Meirek és Krauszok büfögését hallom, hogy a legnagyobb csapás nem a kamuholocaust, hanem fajkeveredés volt -ugye az alsóbbrendű fehérekkel-, akkor nem fogok "zsidóimádó" lenni.

Corry 2010.09.26. 13:53:11

Ha már itt témánál vagyunk, nekem volna egy elméleti kérdésem, a PC és az antiszemitizmus viszonyáról. Lehet -e és elképzelhető olyan egyébként PC kijelentés, ami egyben antiszemita is. Illetve a PC eleve már kizárja többek között az antiszemitizmust is?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.09.27. 17:30:10

@Horváth Andor Márton:

Nekem nem a zsidókkal, hanem Izrael állam politikájával vannak általános jellegű problémáim csakúgy, mint pl. Belorusszia esetében, pedig semmi problémám nincs a fehérorosz néppel. Ha ennek mintájára még mindig antiszemita vagyok, nyugodtan bélyegezz antibelorusszitának is.:P Egyébként maga a vicc, hogy semmilyen állami szinten űzött eljárással nem lehet problémám anélkül, hogy ne sütnék rám az antiszemita bélyeget, és ezért direkt létrehoznak egy PC-kánont, hogy mit és hogyan szabad illetve nem szabad kritizálni. Tudjátok mit, én inkább előnyben részesítem a véleményszabadság jogát.:P

INkvizitor 2010.09.27. 17:32:29

@Corry: első kérdésre a válasz: NEM
másodikra : IGEN
ami valakit bánt okkal vagy a nélkül az nem PC. márpedig megbántódni szinte bármin meg lehet... dolgokat félre érteni pedig a legkönnyebb.

Andor: "Egyesült Államok alapvetően demokráciapártoló ország" ez nem igaz. (Szaud-arábia, Pinochet Chiléje, Pakisztán, Nicaraguai kontrák, Latin amerikai kicsi diktatúrák, illetve katonai rezsimek finanszírozása, Közép ázsiai poszt szovjet diktatúrák finanszírozása, Egyiptom, Jordánia stb.) akkor demokrácia párti ha az érdekei azt kívánják. Az Usa egy birodalom, aki úgy és akképpen cselekszik, ahogyan neki az a legjobb (és nem bántja Izrael érdekeit, mert legyünk őszinték, az idősebb fivér odafigyel a kistestvér érdekeire akár a sajátjai kárára is!!!). Ha a demokrácia áll érdekében akkor az lesz, ha egy joviális diktátorra van szükség, akkor azt támogatja. Ne essünk már hasra előttük, és ne nyaljuk be fenntartások nélkül a háztáji propagandát. Kezeljük helyén. A legjobb rossz. ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.09.27. 17:34:26

@megmondomdom:

"Ameddig a zsidók nem néznek szembe a saját bűneikkel, a valós történelmükkel, ameddig a szélsőséges elitjük rángatja őket, addig lesz antiszemitizmus."

És fordítva: amíg a hozzád hasonlók nem lépnek ki a "minden zsidó gyűlöli a gojokat" hihetetlenül torz és hamis szemléletéből, addig szintén lesz antiszemitizmus. (Ami szerintem sosem fog megszűnni.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.09.27. 17:37:32

@INkvizitor:

Wilson programja óta elsüti az összes elnök, hogy a világ (számukra) biztonságosabbá tétele érdekében terjeszteni kell a demokráciát. (Ettől kezdve nemcsak uralmi rend, hanem ideológia is.) Tehát már az első perctől kezdve érdekalapú a demokrácia-felfogásuk.