Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (13) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (85) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (27) európa (6) evolúció (9) fantasy (8) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (18) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (7) holokauszt (11) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jézus (10) jobbik (73) jog (7) kádár (7) katolikus egyház (6) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (232) kommunizmus (14) közélet (9) közgazdaságtan (21) krimi (16) külpolitika (20) kultúra (24) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (12) mongol (18) mszp (62) náci (50) nacionalizmus (9) németország (10) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) obama (21) oktatás (10) orbán (55) oroszország (7) összeesküvés (6) palesztin (15) politika (208) pszichológia (8) rasszizmus (19) regény (26) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (6) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (58) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (139) tüntetés (6) usa (43) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (10) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (47) Címkefelhő

Designerünk

A történelemnek mindig vége IV.: Sárkányszelidítés

2011.06.02. 07:00 kolbenheyer

Mintha a modern történelem folyamatosan különböző ideológiák, sőt újabban civilizációk összecsapásából állna, pedig oly sokszor hittük már, hogy a konfliktusok történetének vége. Abban ugyan nem hiszek, hogy belátható időn belül megvalósul a tökéletes világbéke, de ebben a négyrészes sorozatban amellett szeretnék érvelni, hogy a történelemnek határozottan van iránya és a szembenálló felek között határozottan különbséget lehet tenni. Azt sem titkolom, hogy a liberális demokráciát tartom a világot javára átformáló történelmi erőnek.
I. Farkasvadászat (05.30.), II. Medvetánc (05.31.), III. Tevefutam (06.01.), IV. Sárkányszelidítés (06.02.)


Hogy a történelemnek negyedszer mikor lesz vége, azt ma még nem látjuk, de azt már sejtjük, hogy hogyan: Kína és a kelet-ázsiai térség is lehorgonyoz a liberális demokrácia mellett. Bár a „sárga veszedelem” toposza már a 20. század elején megszületett, csak mostanra vált világossá, hogy minden múltbéli japán fenyegetés eltörpül Kína felemelkedése mellett. Ha tetszik, ha nem, a következő korszak másik szuperhatalma az USA mellett Kína lesz. Hát persze általában nem tetszik. Mert Kína nem a belőlünk előbúvó farkas, nem barátságosnak indult, ám elvadult medve, és nem is bumfordian szerencsétlen teve, hanem megismerhetetlen és ezért kiszámíthatatlan sárkány. Történelmi léptékkel nézve is Kína az euroamerikai kultúrkör egyetlen valódi, és tőle egyben gyökeresen különböző riválisa. De folyamatosan szelídül a sárkány: Kína kereskedni és nem háborúzni akar, a kereskedelem pedig végérvényesen beinjektálta a kapitalizmust a Középső Birodalom vérkeringésébe, az pedig előbb-utóbb a szabadságjogokat és a demokráciát is ki fogja kényszeríteni. Vagy mégsem?

A történelmi analógia nem bizonyíték. Abból, hogy a nyugati féltekén a magántulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok majdnem mindig kéz a kézben jártak a szabadsággal és a politikai részvétellel, nem következik kényszerűen, hogy Keleten is ez lesz a helyzet. Kína kommunista pártja rendületlenül őrzi a hatalmát a piacgazdasági körülmények között is, egy olyan országban ráadásul, ahol még mindig nem városiasodott teljesen a lakosság, és ahol sosem épült ki valódi szociális védőháló. Kínának nincsenek olyan kóros kisebbrendűségi komplexusai sem az angolszászokkal szemben, mint volt a német náciknak, az orosz kommunistáknak és a muzulmán fundamentalistáknak. Kína saját civilizációs fölényéből indul ki, és az alkalmazkodást nem szolgai másolásnak tarja, hanem kreatív versengésnek. Végül Kína az első olyan ellenfél, amelyik gazdasági téren is befolyást képes gyakorolni a liberális demokráciák vezérhatalmára, az USA-ra: az 1,3 milliárd kínai a világ egyik legjelentősebb piaca, a kínai megtakarítások pedig a jóléti államok költségvetési hiányának finanszírozói.

Ám ha mindez igaz (és bizony mindez igaz), az sem jelenti azt, hogy a kínai „civilizáció” komoly veszélyt jelentene. Lehet, hogy a kínaiak elhiszik, hogy világuk alternatívája lehet a Nyugatnak (amúgy elhiszik? de miért hinnék?), de mi kötve hisszük. És ez jelenti a kulcsot. Ha Európában és Amerikában senki nem gondolja úgy, hogy a szabadság és a demokrácia feladásával kell nemzeti egységre és gazdasági haladásra törekedni, akkor nincs külön „kínai civilizáció”: van egy óriási kultúra, melynek hordozói szomorú diktatúrában élnek, még ha az gazdaságilag oly sikeres is. És vannak pozitív példák: Japán, Dél-Korea vagy Tajvan elfogadta a nyugati politikai kultúrát, a liberális demokráciát, bármennyire furcsának is tűnik ottani működtetése a mi szemünkben. Kínából nem menekülnek az emberek, mint az arab-muzulmán világból, de a kínai diaszpóra minden anyaország iránti lojalitása ellenére beilleszkedett a mi világunkba. Ellenkező példákról nincs tudomásunk. Természetesen sok múlik azon, hogy Európa és Amerika a viselkedésével bátorítja, és ezzel gyorsítja-e Kína nyugatiasodását, vagy fóbiáival elrettenti, és így lassítja. De nem hiszem, hogy lenne visszaút.

A világgal az a baj, hogy a hülyék mindig mindenben biztosak, az okosak pedig mindenben kételkednek – mondta Bertrand Russel. Én kételkedem abban, hogy az emberek tartósan alárendelnék magukat képzelt közösségi érdekeknek, és „civilizációs háborúkba” bonyolódnának. Én kételkedem abban, hogy az emberek ne szeretnének mindig és mindenhol szabadon és jólétben élni. A történelemnek talán sosem lesz vége. De a mostani konfliktusoknak egyszer bizonyosan. És a dolgok nagyon úgy néznek ki, hogy a porondon egy olyan berendezkedés fog maradni, amit Nyugat-Európa és Észak-Amerika történeti fejlődése hozott a világra, és amit liberális demokráciának nevezünk. Mert ott még kételkedni is szabad.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

11 komment

Címkék: kína politika történelem liberalizmus demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr292929087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoesett 2011.06.02. 14:31:33

Nagyon gyenge. Nézzél már utána, hogy Kína mennyire városiasodott és Magyarország mennyire. És ne gyere nekem Pálházával, ami magyar viszonylatban "kisvárosnak" számít a maga 1038 (vagy ennél is kevesebb) lakosával. Kínában meg "tanyaközpont" lenne legfeljebb...
Kína SOKKAL városiasodottabb, mint Magyarország.
Az egész szövegedet átlengi egy tudatlan bölcsészhülyeség. Nagyívű elmélkedésed nem tartalmazza a BANK szót. Miközben a világ mindhárom dobogós bankja KÍNAI...
Ehhh...

Démonmac1 2011.06.02. 14:42:19

"Kínából nem menekülnek az emberek" Én úgy fogalmaznék, hogy a megélhetés miatt, kénytelenek elmenni, főleg a fiatalok.

u.i. Kína számos városában jártam, olyan helyeken is, ami nem kimondottan a külföldiek elkápráztatására van.

Felagund 2011.06.02. 14:45:07

Lehet, hogy kisebbségben maradok, de közép/hosszú távon én nem félnék annyira a kínaiaktól, éspedig két dolog miatt.
Először is a demográfiai viszonyaik miatt. Az egygyerek-politika olyan sikeresen derékba törte Kína demográfiai fejlődését (jó, nekik mondjuk van honnan "leadni"), hogy egyelőre a témában született kínai tanulmányok se nagyon tudnak mit kezdeni a dologgal. A népességfogyás egy dolog, sokkal durvább a keresők-eltartottak, illetve a férfiak-nők arányának megborulása. Egyes (kínai!) elemzők szerint a most született fiúgyermekek 20%-a (!!!) felnőve nem fog párt találni magának, pusztán azért, mert nem születik annyi nő.

A másik az iszonyatos társadalmi polarizáltság.
Mert az egy dolog, hogy a keleti partvidék gyakorlatilag már tényleg Amerika-szintű (habár akik konkrétan voltak ott, valószínűleg cáfolnák), és a GDP az egekben, de ettől még a lakosság kb 80%-a gyakorlatilag középkori körülmények között él. Nemigen tudok olyan államszervezetet említeni, ami hosszasabban kihúzta volna ilyen mértékű társadalmi egyenlőtlenségekkel...

Szóval szerintem nem kell _annyira_ félni Kína látványos felemelkedésétől, a kínaiak valószínűleg szépen magukba fognak roskadni közép/hosszú távon...

Ibrahim a tevehajcsár 2011.06.02. 15:14:47

Sajnos annak kell igazat adnom, aki nem ért egyet a bloggal.Először is, a kínaiak egyáltalán nem akarják a nyugati stílus és életmód alternatívájaként feltüntetni magukat.
Másodszor a külföldön élő kínai diaszpóra egyáltalán nem beilleszkedett, hanem csak elfogadta az adott ország játékszabályait, de nagyon is őrzi a maga szeparáltságát. Ismerek olyan Magyarországon élő kínait, aki 20 éve lakik itt, és még mindig rosszabbul tud magyarul, mint mondjuk én németül (én nem beszélek németül). Ami pedig Japánt és Taiwant illeti nem tetté ka magukéva a nyugati típusú demokráciát, csak megtanulták, hogy mi az, hogy jobban érvényesüljenek a nyugati piacokon. A mentalitásukon, gondolkodásmódjukon szinte semmit sem változtatott a dolog. És mi az, hogy nem városiasodott el teljesen? Mondj egy olyan európai országot, ahol teljesen levárosiasodott a lakosság (értsd alatta nincsenek "vidékies" vagy, ha így jobban tetszik falusias életmódot folytató részei az országnak).

Ibrahim a tevehajcsár 2011.06.02. 15:28:19

@Felagund: Ennek azért több összetevője is van, és messze nem ennyire egyszerű a dolog.
Demográfia: sok igazság van abban amit írtál, de: én épp tavaly olvastam egy angol nyelvű kínai napilapban (China Today), annak is egy speciális, a világkiállításra megjelent számában, hogy ez a bizonyos 20% fiú akinek nem jut pár, ez jelenleg elsősorban Shanghaira vonatkozik. Ott sem 20%, hanem 100 lányra 120 fiú jut. A másik része, hogy ugyanez az újság írta, hogy ismét csak Shanghaiban már látják a demográfiai problémát, ezért megszüntették az egyke törvényt, és támogatják azokat a családokat, akik legalább és legfeljebb két gyereket vállalnak. Egyes valóban elmaradott vidékeken pedig egyszerűen fizikailag képtelenség ellenőrizni és betartatni az egyketörvényt, illetve annak megszegése esetén a bírságot behajtani (ami a második gyerek esetében 70 ezer jüan, azaz kb.két millió forint, ami egy átlag kínai család számára egy életen keresztül sem gazdálkodható ki.).

A harmadik a polarizáltság: ebben igazad van, némi kiegészítéssel: egyrészt a fejlett keleti parton is óriási különbségek vannak: a fejletlen közép-kínai és nyugati tartományokból érkező vendégmunkások ott is olyan körülményke között laknak, amiket egy nem túl igényes VIII. kerületi cigány felháborodottan utasítana vissza. Másrészt viszont a kínai állam óriási erőfeszítéseket tesz a fejletlenebb régiók és tartományok modernizálására: pl. 2020-ig tervezik kiépíteni azt a gyorsforgalmú vasúti hálózatot, amely valamennyi tartományi fővárost, és az összes 500 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező várost összekötne, sebessége pedig 250km/h lenne. Kétségtelen, hogy addig, amíg Shanghaiban légkondícionált a metró, valamint a városi tömegközlekedési autóbusz, és LCD tv-n megy benne valamelyik helyi tévé műsora, addig van olyan vidéki paraszt család ahol az éves jövedelem 200 azaz kétszáz jüan (kb. 6000 forint).

Felagund 2011.06.02. 15:44:51

@Ibrahim a tevehajcsár: Köszönöm a kiegészítéseket :)

Mondjuk azt is hozzá lehet tenni, hogy a kínai ipar látványos felfutása éppen azon alapul, hogy van egy irdatlan nagy, irdatlan szegény tömeg, ami gyakorlatilag egy kimeríthetetlen, betegesen olcsó munkaerőforrást alkot (ugyebár vidékről milliószám áramlanak a városokba az emberek, hogy munkát találjanak).
Amennyiben a kínai kormány fel akarja számolni ezeket az egyenlőtlenségeket, úgy - paradox módon - épp a saját aranytojást tojó tyúkjukat fogják levágni...

kanbatu 2011.06.02. 15:50:16

Kínát az fogja megállítani, hogy ha nem állnak meg maguktól, akkor elpusztítják a világgal együtt saját magukat is. Nem azért pusztítják el a világot, mert ők a kínaiak, hanem azért, mert sokan vannak, tényleg városiasodnak, és tönkreteszik a környezetet. Ezzel még akkor is pusztítják a világot, ha nem hódítanak.

Viszont volt már rá példa, hogy megálltak a világhódításban teljesen maguktól. Másképpen nézne ki a világtérkép, ha nem tették volna.

Link Elek 2011.06.02. 15:58:07

kina nem ideologiai alapon szervezodik se nem ugy mukodik. kina egy modern krva nagy, jol mukodo multiceghez hasonlit leginkabb.
Hu Jintao is, mint minden eddigi fotitkar megprobalt ideologiailag hozzatenni a kinai komcsi parthoz. Mao konyvet irt a tobbiek rovidebbek voltak de egyre kevesbe erdekesek. Hu 10 mondatos cucca vers alakban kinn van mindenhol. kbasz lenyegtelen, senkit sem erdekel. viszont kina _brutalis_ utemben fejlodik.
2000-2020 kozott 300millio ember koltozik varosokba falvakbol (felidoben fele mar bekoltozott) es lesz 800mill varosi 500mill falusi 2020-ra.
2020-ra nagyobb lesz a gazdasaga mint az USA-e, 2030-ra _dupla_ akkora lesz.

erdekessegek:
nextbigfuture.com/2011/05/chinas-highways-and-power-grid-buildout.html
nextbigfuture.com/2011/06/standard-chartered-projects-china-to-be.html

Link Elek 2011.06.02. 16:01:00

@Ibrahim a tevehajcsár:
anglia elvarosiasodott, az emberek 95%-a varosban el. iran is hasonlo
krvara lenyegtelen szam sokkal inkabb az a lenyeges, hogy milyen _olcso_ kozmuvekhez fernek hozza az emberek. ez az ami vaorsban altalaban megvan (nymorodnegyedeket kiveve persze)

Felagund 2011.06.02. 16:08:20

@Link Elek: Nana, közgazdaságban az ilyen hosszútávú prognózisokkal csak csínján...

Oké, hogy tudnak csinálni szép csillivilli diagramokat mindenféle égbetörő vonalakkal, de azért a valóság ennél bonyolultabb...

Treff7 2011.06.02. 16:17:20

mi a pék van indiával? pár év és többen lesznek mint a kínaiak.