A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CCXXXXVIII.: A spanyolviasz

2020.12.12. 09:00 kolbenheyer

Tim Harford: A csecsemőtápszer, a radar és a kettős könyvelésTim Harford is közgazdász, mint oly sok általam ismertetett szerző, de nem az elméleti fajtából, hanem az ismeretterjesztőből. Remek könyvei a nagyközönségnek szólnak: közérthetőek, de megalapozottak, érdekesek és főleg humorosak. Ha valaki lemaradt volna, megtalálja a korábbi könyvismertetőket itt és itt és itt . Legújabb könyvét A csecsemőtápszer, a radar és a kettős könyvelés (Budapest, HVG, 2018; az angol eredeti: Fifty Things That Made the Modern Economy. London, Little Brown, 2017) címre magyarították, de én éppen nem ezeket emelném ki az angol címből kikövetkeztethető ötven jelentős találmány közül. Mert a szerző is elmereng azon az elején, hogy egyáltalán mit tekintünk találmánynak, és ami még fontosabb, hogyan állapítjuk meg, hogy jelentős-e. Mert vannak ugyan vitathatatlan esetek, mint például az eke. Mármint a jelentőségük vitathatatlan, azt nem tudjuk, hogy hogyan találták fel. Az eke tette lehetővé az emberi civilizációt: olyan földművelést, ami képes elegendő mással foglalkozó embert eltartani, akik aztán hajót építettek, szobrot faragtak, törvényt írtak és háborúztak. De a dolog még bonyolultabb, mert az ekének köszönhetjük a patriarchális társadalmat (mert ásóbotot nő is forgathat, de több ökröt irányítani csak férfi tud), a biodiverzitás katasztrofális csökkenését (mert erdők-mezők helyett unalmas szántóföldek borítják a világot) és a járványokat is (mert ennyi ember csak azóta él egy kupacban). 

A találmány szónak pozitív a konnotációja. A találmány fejlődés, haladás, szebb jövő. Már akinek. Az egyik legérdekesebb szempont, hogy egy találmány kinek jó – és sajnos, hogy kinek rossz. A gramofon feltalálása előtt énekeseket csak élőben lehetett hallgatni. A legjobbak nem tudtak mindig mindenhol fellépni, így aztán sok középszerű énekes is működött. És a legjobbak jobban kerestek ugyan, de a korlátozott hallgatóság miatt nem rettenetesen többet, mint a középszerűek. A gramofon mindent megváltoztatott. A legjobbak felvételeit bárki megvehette. Piacuk sokszorosára tágult, keresetük az egekbe szökött. De mi történt a középszerűekkel? Tönkrementek. Ki akarná őket hallgatni, ha felvételről az igaziakat is hallgathatja. Vagy vegyük a szögesdrótot. (Ez amúgy találmány? Drótra kisebb drótdarabokat tekerni? Komolyan?) Amíg nem volt, az amerikai prérin lehetetlen volt elkeríteni a legelőket, hiszen annyi fa ott nem nőtt, hogy abból legyen a kerítés. Bárki bárhol legeltethetett, legfeljebb időben el kellett iszkolnia. Nem beszélve a derék indiánokról, akik szintén szabadon kószálhattak. Aztán a gazdag marhatenyésztők szépen bekerítették a legjobb legelőket, a kisvállalkozó cowboyok tönkrementek, a birtokháborító indiánokat meg lepuffantották. Ezek után talán felesleges is elmesélnem, milyen kérdést vet fel az ipari robotok elterjedése …

 

Már az előző példákból is kiderült, hogy a találmány nem csak azt teszi lehetővé, amire kitalálták. Sőt sokszor az előre nem látható következmények hatása még nagyobb. Vegyük a légkondicionálás esetét. Azért találták fel, hogy meleg időben is hűvös legyen a munkahely vagy a lakás. De azt senki nem tudta előre, hogy mikrocsipeket csak légkondicionált terekben lehet gyártani. Azaz, ha nincs légkondi, én most írógépen írom ez az ismertetőt, a kedves olvasó pedig sosem látja, mivel internet se lenne. Azt sem sejtették előre, hogy micsoda változást indít el az Egyesült Államok belső erőviszonyaiban. Addig a Dél kellemetlen hely volt, hagyományosan szegényebb is, aki tehette északi nagyvárosokba költözött. A légkondi ezt is megváltoztatta. Ki ne szeretne napfényes helyen lakni, ahol azonban be lehet menekülni a hűvös szobába? A Dél azóta dübörög. Aminek persze mindannyian megisszuk a levét. Nem az elnökválasztásra gondoltam, hanem a környezetszennyezésre. Minél többen költöznek meleg helyre, mert van légkondi, annál több energiát fogyasztunk.

 

Na jó, de honnan jönnek a találmányok? Valamit miért pont akkor találnak fel? A legegyszerűbb – és sokszor helyes – feltételezés, hogy a találmányra szükség van, és csak az ötlet kell. Ez a kereslet-hatás. Legelőket elkeríteni mindenki akart, csak épp annak a szerencsésnek jutott eszébe ez az idétlenség a drótokkal. Van azonban kínálat-hatás is. Feltaláltunk valamit, amit arra, amire akartuk, mégsem lehet használni, hát keressünk más lehetőséget és győzzük meg az embereket, hogy ez jó. Ilyen például a fagyasztott étel. A hadsereg kérte a második világháborúban, de az a gyártók pechére véget ért. A megoldás, hogy meggyőzték az amerikai középosztályt, hogy mennyivel kényelmesebb, ha nem kell naponta főzni, hanem a munkából fáradtan hazatért férj a frissen beszerzett színestévé elé huppanva eheti meg a fagyasztóból előkapott és megmelegített vacsoráját. Sok találmány azonban csak akkor működhet, ha egyszerre sok minden átalakul. A tengeri teherszállítás rákfenéje sokáig az volt, hogy egy óriási hajóba egymás mellé brazil rönkfákat és kínai műanyag papucsokat kell pakolni. A megoldás – ma már tudjuk – a konténer: bazi nagy egyforma  fémdobozokba kerül minden. Igen ám, de ehhez minden kikötőt, sőt minden kamiont át kellett alakítani. Megtörtént, így azóta mindenkinek van kínai műanyag papucsa.

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan találmány harford

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916296940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.