A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Ahol a bénaság bűn

2010.06.01. 07:00 Horváth Andor Márton

Természetesen mi is rá vagyunk szokva az egyik legnépszerűbb - és egyúttal legfontosabb - aktuális közéleti témára: a radikalizmus kérdésére. Akik büszkén viselik a "radikális", azaz "gyökeres" jelzőt, rendszerint rossz úton járnak. Az egyetlen gyökeres változtatás, amit a történelem eddig emberi jogi szempontból igazolni tudott, a demokratikus, piacgazdaságban működő köztársaságra való áttérés. A köztársaságot azonban nem a neve teszi. Sok gyakorlatilag köztársaság királyságnak (sőt: nagyhercegségnek) nevezi magát, és sok diktatúra fényezte magát a demokrácia nevével és látszatával (pl. Szovjetunió, NDK). Aztán ott vannak azok a demokráciák, amelyek alapvető jogi-gazdasági berendezkedésükben megfelelnek a szabad köztársaság eszméjének, ám a gyakorlatban mégsem sikerül elérniük az igazi demokráciát, az igazi szabadságot. Ilyen állam Izrael is.

S most Izraelnek már lassan másfél éve többé-kevésbé radikális kormánya van. Már többször írtam ennek a kormánynak az intézkedéseiről - és minduntalan bebizonyosodott, hogy a radikalizmus ismét rossz irányba halad. Ahhoz, hogy Izrael végre békés, valódi jogegyenlőséget biztosító, stabil köztársaság legyen, a palesztin autonómia kérdésének meg kell oldódnia. Ehhez képest a jelenlegi kormány mintha csak a tárgyalások, a lehetőségek bezárásával foglalkozna. Fölöslegesen új telepeket hoz létre a palesztinok által továbbra is követelt területeken, rontja a külföldi hatalmakkal, elsősorban az Egyesült Államokkal való viszonyát, de elzárkózik a megbékélés felé vezető lépésektől. És tegnap az izraeli hadsereg nemzetközi vizeken kezdett ellenőrizni egy teherhajót.

Bizonyos országoknál, például az Egyesült Államok esetében, a megszokott 12 mérföldes felségvíz-sávon kívül egy további 12 mérföldes ellenőrzési sáv található a tengeren. Azonban Izrael felségvizei a parttól csupán 12 mérföldig tartanak, ott nincs ellenőrzési sáv. A flottilla Ciprusról indult, azaz egy köpésre Izraeltől. Utóbbinak természetesen jogában áll megakadályozni hajók kikötését a Gázai-övezetben. Elméletileg ennek érdekében fizikai erőt is bevethet. De amikor egy humanitárius segélyszállítmányról van szó, és az utasok jó része sajtós, akkor azért óvatosan kell elővenni a fegyvereket. Arról nem is beszélve, hogy a felvételeken látszik: a hajón tartózkodók nem rendelkeztek szabályos fegyverekkel, hanem azzal harcoltak, ami a kezükbe akadt. A helikopteres-kommandós intervenció semmiképpen nem a vasrúd méltó ellenfele, hanem inkább az ágyúé.

Nicolas Sarkozy francia elnök tökéletes pontossággal írta le az esetet, amikor "aránytalan" beavatkozásról beszélt. Az ilyen aránytalanságok - mint Sólyom esete Szlovákiával, vagy a német elnök múltkori szerencsétlen beszólása Afganisztánról - jobb helyeken csupán botrányt kavarnak. De a Közel-Kelet nem a legjobb hely. Ott az ilyen bénaságokon emberéletek múlnak. S habár a Hamasszal és általában a terrorizmussal szemben a legkeményebb fellépés a helyes, Izraelnek gyökeresen változtatnia kellene a módszerein ahhoz, hogy belátható időn belül valódi demokratikus köztársaság válhasson belőle.

234 komment · 1 trackback

Címkék: usa izrael sarkozy gáza humanitárius netanjahu

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr502046816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az érinthetetlen 2010.06.01. 10:56:39

 Elég nagy port kavart az izraeli eset mind Magyarországon, mind Európában, mind Európán kívül. Az Európai Unió elítélte az esetet, izraeli nagykövetségek előtt tüntettek az eset miatt, Izrael azonban hajthatatlan: továbbra is folytatni fogja a me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2010.06.01. 08:34:45

Sajnos igazad van. Csak ugyanakkor a mérsékelt kormányzat sem tudott eredményre jutni a megbékélés kérdésében. A palesztin oldalon (főleg a Hamaszban) rengeteg embernek az egzisztenciája függ az ellenálláson, nekik egy olyan életet kéne kezdeniük a megbékéléssel, amilyenben talán még a nagyapáiknak sem volt részük. És akkor a vallási fanatikusokról nem beszéltem.
Az izraeli oldalon is - leszámítva a hülye fanatikusokat - kevés olyan ember van, aki közelebbi kapcsolatba került volna arabokkal és ne egy mesterséges kép alakult volna ki benne róluk.

Ugyanakkor amíg a nemzetközi közösség elnézően tekint az Izraelt lövő Hamasz-palesztinokra, és csak Izraelt ítéli el nyakra-főre (a cikk témáját képező esetben talán éppen jogosan), addig Izrael nem véletlenül érzi úgy, hogy csak magára számíthat biztonsága garantálásában. És ez könnyen vezet radikalizmushoz.

Brain$torming 2010.06.01. 09:12:44

Ennyi erővel a náci Németországnál is csak meg kellett volna várni, hogy kicsit puhuljanak, és semmit sem tenni ellenük.
Mert ránézésre a mai Izrael ugyanolyan fasiszta állam, mint a naponta rettegett hitleri No.

Gest anyó férje 2010.06.01. 09:19:44

Miután Libanonban kiderült hogy konvencionális fegyverekkel az izraeli haderő fölénye legfeljebb korlátozott, továbbá Törökország ezzel a mostani felesleges konfliktussal a másik táborba került az izraeli nemzetbiztonságnak két támasza maradt: az USA és az atombomba. Én egyikben se bíznék maradéktalanul.

Csak emlékeztetőül: a 20 század elején még Németország volt kiszemelve arra a szerepre amit most az USA tölt be. Mindenki tudja a végeredményt. Izraelt a világ szimpátiája tartja felszínen, ebből az egyre fogyatkozó tőkéből most sikerült megint egy darabot felélni

krampam 2010.06.01. 09:20:43

"Izraelnek gyökeresen változtatnia kellene a módszerein ahhoz, hogy belátható időn belül valódi demokratikus köztársaság válhasson belőle"

kell a fenének...

mellesleg sosem lesz az.

fourgee 2010.06.01. 09:31:22

@Brain$torming: Csak a németek nem védekezhettek az Első és a Második Világháborút megelőző német ellenes időszakban "anti-germánizmussal", míg az izraeliek kezében ott van mindig és mindenhol az "antiszemita" kártya...

A megoldás az lenne szerintem, ha Izrael-Palesztina területét nemzetközi fegyveresek tartanák ellenőrzés alatt, és nemzetközi ellenőrzés alatt létrejönne egy új, semleges állam. A terrorizmus ellen meg úgy lehetne fellépni, hogy a nemzetközi erők katonáin kívül senkinek sem lehetne fegyvere. Ha bárkinél meglátnának fegyvert, rögtön lőhetnének.

Ennyi.

csorsza 2010.06.01. 09:33:34

nem hinném, h különösebben izgulnának a még demokratikusabb köztársasággá válás problémáján.
És, sajnos, igazuk is van. Arab hőbőrgők ellen kevés hatékony demokratikus eszköz van.
Lőnek, vagy megeszik őket az arabok. ennyi.

énis 2010.06.01. 09:34:53

bénaság?? tömeggyilkosságot igencsak érdekes bénaságnak titulálni... de ezeknek ezt is szabad..

dr. trafik nomac 2010.06.01. 09:39:16

@fourgee: Nemzetkozi fegyveresek soha nem mukodtek sehol, az ENSZ egy vicc, Sajna a nemzetkozi politika nem mukodik, az erosebb kutya alapon megya dolog, es nem csak Izraelrol van szo. Szoval ha tenyleg meg akarjuk oldalni a dolgot, akkor nem Izraelnel kellene kezdeni.

stratez 2010.06.01. 09:45:30

A világ szemforgató, álszent álláspontja, valamint el-, de leginkább félrenéző magatartása Izraelnek az évtizedek óta tartó sorozatos háborús és emberiség ellenes bűncselekményeivel szemben vezetett oda, ahol most tartunk Közel-Keleten. Izrael csak azt teszi, amit büntetlenül más állam demokratikusnak mondott berendezkedéssel nem tehetne: fasisztoid, rasszista eszmékkel megalapozott népirtást, amit területszerzésre, az egykori Palesztina teljes bekebelezésének szolgálatába állított. Miközben az emberiség nagyobbik része a 21. századot írja, Izrael visszahelyezte magát a keresztesháborúk korába. A kérdés továbbra is az, hogy ezt még meddig teheti.

Vlad, a Sündisznó 2010.06.01. 09:47:42

Izrael nem először bizonyította be, hogy képtelen civilizált, demokratikus országként viselkedik. Az ENSZ-nek mostmár közbe kell lépni, Izrael területét pedig ugyanúgy fel kell osztani, mint Bosznia területét (hasonlóan az eredeti tervekhez): Lenne egy arab területe, és lenne egy zsidó területe, a kettő együtt alkotná az államot. És az egész területet az ENSZ békefenntartói tartanák ellenőrzés alatt.

Ha ez így folytatódik, sajnos nagyon közel kerülünk egy 3. világháborúhoz...

lyesmith 2010.06.01. 09:48:44

Sajnos a felvételeken az is látszik hogy a segélyhajókon lévők rátámadtak az izraeliekre.

Ez a segéyszállítmány izrael ellenes provokáció volt. Eddig rendben is van. Szerintem is problémás amit Gázában csinálnak.

Azonban ha az idióták úgy gondolják hogy úgy akrják bizonyítani Izrael törvénytelenségét hogy békés segélyszállítmányt indítanak Gázába akkor legyen annyi eszük hogy tényleg békések maradnak.

Ezt az akciót emberjogi aktivisták elbaszták. Mégpedig az erőszakosságukkal. Most Izraelnek van indoka a fegyverhasználatra. Tudnak mivel magyarázkodni.

le vent 2010.06.01. 09:48:56

Lehet a zsidókat szeretni vagy nem szeretni, de az tény, hogy ha nem erőszakkal lépnek fel, akkor őket törlik el a földről. Ez tény. Tulajdonképpen miért formálunk szimpátát és véleményt a sivatagi, sátoros kecskepásztor unokatestvérek vallásháborújában. Miért kérünk számon olyan dolgokat számon másokon ami csak a nyugati demokráciák hitványságát és gyengeségét mutatja, mint fairség, igazságosság, PC, elfogadás. A másik oldalon soha nem így játszanak.

JimK1rk 2010.06.01. 09:49:37

Gyakorlatilag mar tobb mint 50 eve radikalis, szelsoseges, cionista - nevezzuk ahogy akarjuk - kormanya van izraelnek, nem csak az utobbi masfel evben..

JimK1rk 2010.06.01. 09:50:56

"We walked outside, Ben-Gurion accompanying us. Allon repeated his question, What is to be done with the Palestinian population?' Ben-Gurion waved his hand in a gesture which said 'Drive them out!"

-- Yitzhak Rabin, leaked censored version of Rabin memoirs, published in the New York Times, 23 October 1979.

"[The Palestinians] are beasts walking on two legs."

-- Israeli Prime Minister Menachem Begin, speech to the Knesset, quoted in Amnon Kapeliouk, "Begin and the 'Beasts,"' New Statesman, June 25, 1982.

"Israel may have the right to put others on trial, but certainly no one has the right to put the Jewish people and the State of Israel on trial."

-- Israeli Prime Minister Ariel Sharon, 25 March, 2001 quoted in BBC News Online

Kedves, demokratikus emberek!

lyesmith 2010.06.01. 09:59:21

@JimK1rk: Ehhez persze hozzá kell tenni hogy a Palesztinok folyamatosan terror alatt tartják az országot. Nem telik el egy olyan nap hogyne lőnék rakétákkal Izrael területét Gázából.

Kíváncsi vagyok mit szólnál ahhoz ha Magyarország területét lőnék rakétákkal és a nemzetközi közsség elítélne, azért mert ellenőrizni akarod a fegyverszállítmányokat.

laguna 2010.06.01. 10:00:12

ÉS MSZP-S ILLETVE ZSIDESZES KÉPVISELŐINK ENNEK ELLENÉRE IZRAELI KITŰZŐKKEL ROHANGÁLNAK A MAGYAR PARLAMENTBEN!
KIK IS IRÁNYÍTJÁK EZT AZ ORSZÁGOT?:(
AZT HISZEM EZ EGYÉRTELMŰ!
SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT!!!!

zusammen 2010.06.01. 10:01:06

Hát,Izrael bizony demokratikus állam:
A demokrácia lényege, hogy a közösség minden választójoggal rendelkező tagja részt vehet a közügyek eldöntésében, vagyis az önkormányzásban az adott térségben.
A palesztinok olyannyira nem polgárai Izraelnek, hogy saját államukon dolgoznak, remélhetőleg sikerrel és többségükben nyilván, érthető okokból ellenségesek is.Miért szavaznának, ők sem akarnak.Minden a választók akarata szerint zajlik.A választok pedig ezt a bandát szavazták meg, úgy ahogy itthon meg ezt a bandát. Valóban az a szerencse, hogy itt nincs háborús helyzet, hiszen a mostani kormány un. szimbolikus döntései, nagyon emlékeztetnek a Likud döntéseire és valóban Magyarországon sincs hiány náci képviselőkből.

le vent 2010.06.01. 10:02:24

@laguna:
Ne félj veled vagyunk. Senki nem akar bántani. Szeretünk téged.

laguna 2010.06.01. 10:02:29

Te is lövöldöznél ha jogtalanul elűznének a földedről!!
Olvass utána kicsit hogy Izrael állam hogy jött létre és mai napig milyen"technikával"bővíti a területét!

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:02:30

Az egész pénzhajhász náci emberiséget ki kell irtani!
Éljenek a mókusok!!!

Seregbontó 2010.06.01. 10:05:24

Semmi nem indokolja, hogy az aktivistákra ártatlan bárányként tekintsünk. A felvételen jól látszik, hogy a hajóra ereszkedő katonákra vasrudakkal, székkel (+ állítólag láncokkal és elvett lőfegyverrel is) támadtak. Egy katonát kidobtak a hajóról. Miért csodálkoznak akkor, hogy az izraeli katonák visszalőnek. Talán hagyniuk kéne, hogy a hajó utasai elvegyék a fegyvereiket? Vagy rohamrendőrösdit kéne játszaniuk a szűk fedélzeten megfelelő felszerelés és kiképzés nélkül? Mielőtt valaki teliszájjal tömeggyilkosságot ordít, azért gondolja meg hogy ő mit csinált volna a katonák helyében.

Maga sem kedvelem Izraelt, úgy vélem, mint sok más esetben, itt is elszúrták az akciót a fejesek, sokkal lazábban és diplomatikusabban is meg lehetett volna oldani (pl. először Izraeli kikötőbe irányítani a hajókat ott átvizsgálni a rakomány, ha rendben van, továbbengedni Gázába). Viszont ebben a "tömeggyilkosságban" sokkal inkább a hajó utasai tünnek felelősnek, mint az izraeli kommandósok.

greybull 2010.06.01. 10:05:55

Megy az öreg paraszt a temetőben.
Kinyúlik egy kéz a földből, és egy elhaló hang azt mondja:
- Jaj, jaj élve eltemettek....
Mire az öreg, jól rátapodva a kézre, hogy visszakerüljön a föld alá:
- Méghozzá milyen rosszul!

Na ez a radikalizmus. Létező problémára barom megoldások tömkelege - feltéve, hogy mások sínylik meg.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.06.01. 10:06:39

Igazából az a probléma, hogy kurvára nem látszik, hogy bármelyik oldal békét akarna. A palesztinok csak lövöldözik a rakétákat, robbantgatnak, a zsidók meg csak folytatják a betelepítéseket, katonai beavatkozásokat, blokádot, falépítést.

Viszont az ilyen lépésekkel a nemzetközi közvélemény egyértelműen a palesztinok pártjára fog állni és ez előbb utóbb a politikában is meg fog látszani. Azaz el is kezdődött meglátszani.

Izrael pedig elég jól tenné, ha sürgősen szembesülne a saját helyzetével. Egy fingnyi kis területen tartja fent magát arab államok gyűrűjében. Ha nincs meg a nemzetközi támogatása, ha nincsenek szövetségesei, simán elsöprik a Föld színéről.

Úgyhogy szerintem ideje lenne változtatni a hozzáálláson.

A palesztinoknak is, de egyelőre nem ők csináltak gettót az zsidók szülőföldjéből, úgyhogy az első lépéseket a másik félnek kéne megtennie.

Fideszman 2010.06.01. 10:07:56

de nagy itt a sötétség

BTA 2010.06.01. 10:08:16

Szerintem itt szokás szerint mindkét fél hibás:
- Izrael higgadtabban is megoldhatta volna a helyzetet, de
- ezek az "önkéntesek" elég furán békések.... vasrudakkal, meg láncokkal.

Minden országnak joga van a kikötőibe tartó hajókat ellenőrizni... és ha ebben akadályozzák, akkor joga van erővel fellépni. És Izrael előre jelezte, hogy ellenőrizni fog... Az elmúlt x év alapján pedig joggal feltételezheti, hogy a Hamasznak szállító hajókon nem csak segélyek vannak....

Fideszman 2010.06.01. 10:09:17

@d.z.: "Ha nincs meg a nemzetközi támogatása, ha nincsenek szövetségesei, simán elsöprik a Föld színéről. "

LOL

CyberPunK 2010.06.01. 10:09:35

@egy derék katona: Khm, milyen vizeken is mentek látogatóba fegyveres emberek a civil hajóra? Mintha Szomália mellett ugyanilyen jogi probléma miatt tanyázna egy nemzetközi flotta.

lyesmith 2010.06.01. 10:09:55

@laguna: Ugye a zsidókat is jogtalanul űzték el ugyanarról a földről azért mert a szabadságukat védték. Nemcsak a rómaiak hanem folyamatosan az elmúlt 2000 évben a keresztes, mameluk és ottomán uralom alatt. Olvass csak a különböző zsidóüldözésekről

Igen, régen volt, de megőrizték az identitásukat és a száműzetés emlékét. Kudos.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.06.01. 10:10:47

@Bonaparte Napólejon: miért is LOL? Izrael ezt tudja, ezért lép fel minden apró támadásra hatszoros válaszerővel. Agresszióval biztosítja a helyzetét. Amúgy kifejthetnéd, hogy konkrétan mi is olyan vicces ebben.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:12:00

Kérem jelentkezzen akinek holnaptól elfoglalhatom a lakását.
Ha nem jelentkezik senki,magam nézem ki a legmegfelelőbbet.
Aztán utólag semmi dobálás,belövöldözés az ablakon!

Alex3000 2010.06.01. 10:12:36

A Zsidók semmivel sem jobbak az araboknál.

krampam 2010.06.01. 10:13:43

@lyesmith: "Ehhez persze hozzá kell tenni hogy a Palesztinok folyamatosan terror alatt tartják az országot"

na vajon miért?

elnyomunk egy népet, aztán fel vagyunk háborodva, ha ellenáll, s radikalizálódik... botrányos!
www.youtube.com/watch?v=f_snuNvA6u8&feature=player_embedded

lyesmith 2010.06.01. 10:14:49

@Cuppanj a végére!: Tudod mit. Először kiüldözlek a lakásodból aztán miután visszafoglalod belövöldözök az ablakon. :)

lyesmith 2010.06.01. 10:15:42

@krampam: De ugye tisztában vagy vele hogy a zsidókat is elnyomták. Azután meg csodálkozol hogy radikalizálódnak.

bgp 2010.06.01. 10:17:02

@lyesmith: Szerintem biztos van más mód is megállítani egy hajót mint pár gyalogot ledobni fedélzetre.

Az "aktivisták" fegyvereseket támadtak meg. Tehát mindkét fél felelős a halálos sérülésekért.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.06.01. 10:17:19

Lehet itt vitatkozni a demokráciáról, liberalizmusról, emberi jogokról, de a történelmet végignézve könnyen beláthatjuk, hogy a fő szabály: erősebb kutya b@szik. Ha az arabok erősebbek lennének, régen eltörölték volna Izraelt a föld színéről, sőt a Föld színéről. Nem ők az erősebbek (most) ezt láthatjuk.
Kettes számú probléma az iszlám előretörése Európában és (nem tudom mennyire) a Közel-Keleten. Ez utóbbit értsd úgy, hogy papok veszik át az államhatalmat is, nem csak a vallási vezetést. Az iszlám végtelenül egyszerű vallás, a legképzetlenebb is azonosul vele, ezen felül erőteljesen terjeszkedik: legyen sok gyerek, legyen szent háború, aki nem muszlim az minimum ellenség, de inkább hitetlen kutya, nem ember.
Nincs tolerancia, csak a saját eszme előretolása bármi áron, végsőkig kétségbeesett, nyomorgó, képzetlen embertömegekkel, és furmányos gazdag, képzett vezetőkkel.
Próbálhatsz ez ellen demokratikusan küzdeni, de sajnos nem lehet. Értem, hogy az erőszak erőszakot szül, de pl. próbálj meg Iránban keresztény templomot építeni: fel fogják robbantani, ha egyáltalán erős katonai őrizet mellett meg tud épülni. Ehhez képest mecsetet lehet építeni egész Európában. Próbálj meg nőként rövidnadrágban, pólóban járkálni arab közterületen: fizikailag (is) bántalmazni fognak. Európában és egyéb keresztény területen ehhez képest nyugodtan viselhetsz iszlám öltözetet. Jó a burkhát Belgiumban betiltották AUTÓVEZETÉSNÉL ÉS BANKBAN, mert veszélyes. Te sem vezetsz kapucnis kabátban, hogy ne láss ki oldalra. stb stb.
A fene nagy demokraták 15-20 éven belül idegenek lesznek a saját országukban, ha ez így megy tovább. Én nem szeretem különösebben sem Izraelt, sem a zsidókat, de ebben az esetben igazuk van.
Szerintem amit tegnap láthattunk, az színtiszta arab provokáció. Az itt kommentelőket miért nem lövik le? Ja hogy mi nem verünk székkel, lánccal és vasrúddal akciózó kommandósokat. Talám ez az oka.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:17:31

Akkor a Sváb-hegyen reszkessenek,mivel a dédanyámék egyszer laktak ott!!

papamaci1 2010.06.01. 10:17:46

Vasrúd vs. "kommandósok" ? Milyen kommandós az aki hagyja magát ? Hát a krav- maga nevű csodafegyverről nem hallottak az izraeliek ?
És az első ütés után a helikopter gépfegyverei nem szólaltak meg ? Nem lehetett ugyanakkor csónakon is a hajóra jutni ? A helikopter hordozó hajú ágyúja miért hallgatott ?
Hangosbemondó: "ellenállás esetén azonnal lövünk". Stb.... Ilyen bénák. És az egyetlen Törökországot is magukra uszítják....
Izrael ezt a háborút elvesztette. Amint az USA-nak lesz nagyobb gondja mint az ő segítésük (és lesz ....nem kell aggódni ).

Atombombájuk van ? És ? Pakisztán is mohamedán állam...de csodálkoznék ha az araboknak nem lenne 1-2 ex- SzU bombájuk.

különvélemény 2010.06.01. 10:18:48

@lyesmith:

Szerinted egy hajó visszafordításának az a nemzetközi sztenderdje, hogy nk vizeken éjszaka , sötétben harci helikopterről rádobsz egy tucat komandóst?

Gratulálok.

lyesmith 2010.06.01. 10:18:58

@bgp: "Tehát mindkét fél felelős a halálos sérülésekért."

Abszolut! Így van! Ezért mondom hogy az aktivisták elbaszták. Hogy céljaikat elérjék olyan helyzetet kellett volna teremteni ahhol egyértelműen ZIrael a hibás.

krampam 2010.06.01. 10:19:29

@lyesmith: persze...
de azért az nem éppen kóser megoldás, hogy 2000 év után visszamegyek egy területre, s azt mondom, hogy bocs (na ezt nem mondja), ez az enyém! KIZÁRÓLAG!
Ez a gáz! Nem így kellett volna nekikezdeni. (És mellesleg azon is el lehet gondolkozni, hogy valakit mindenki utál, az a mindenki hibája csak?)

Netszamuráj 2010.06.01. 10:19:34

@laguna: Mi van, ma kötötték be a netet?

Gest anyó férje 2010.06.01. 10:19:34

@lyesmith: Várom már mikor ereszkednek le izraeli kommandósok Magyarországon jogos önvédelem címén. Vagy lehet hogy csak én vagyok lemaradva valamiről?

bastian 2010.06.01. 10:19:56

Ezt a terrorizmus témát mégiscsak valahogy definiálni kellene, mert egyelőre csak nézőpont kérdése, a tettek alapján nem lehet különbséget tenni, mivel most Izrael pont azt tette, amivel ellenfeleit vádolja rendszeresen. Tehát akkor most ki a terrorista és melyik a terrorállam?
Vagy a szokásos a "mi terroristánk az jó terrorista, a másiké meg rossz" ismert kettős mércét láthatjuk ismételten?

lyesmith 2010.06.01. 10:20:55

@különvélemény: Nem, Izrael felszólította a hajót megállásra, visszafordulásra és a hajók ezt megtagadták!!! Annak ellenére hogy nemzeközileg az ENSZ álltal szentesített blokád alatt tartják Gázát!!!

le vent 2010.06.01. 10:21:08

@Popeye76:

Szép összefoglalás, helyettem is beszéltél.

krampam 2010.06.01. 10:22:14

@lyesmith:

már bocsánat!
ha rámtámadnak én is megvédem magam!
dícsérendő és példamutató az az ellenállás, amit a hajó legénysége tanúsított!

greycup 2010.06.01. 10:23:46

"hajón tartózkodók nem rendelkeztek szabályos fegyverekkel, hanem azzal harcoltak, ami a kezükbe akadt"

miért kellett elkezdeni harcolni?

noire jack 2010.06.01. 10:24:01

Izrael jelenleg a világ legfasisztább, legnácibb, szélsőségesen rasszista országa, ezt ismét bebizonyította. Genocídium, népírtás folyik, gettókba zárják, kitelepítik a helyi őslakosokat, házakat rombolnak, falakat húznak, gyereket ölnek, most pedig megtámadkják a segélyszállítmányokat.. És a média pedig ismét mentegeti, puhítja az ügyét.

Ami pedig külön vérlázító, hogy egyes magyar(?)politikusok kitűzik az izraeli zászlót a szívük fölé (Nyakó, Martonyi stb.)!

papamaci1 2010.06.01. 10:24:12

Az iszlám terjeszkedés veszélye Európában reális. Láthatóan a vallásos zsidó épp olyan radikális és intoleráns.Maga Izrael eleve vallási ideológia alapján létrejött állam.
Ne építsenek se mecsetet se zsinagógát Európában. (És ha kérhetném: templomot se...)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:24:18

Amúgy én örülök izraelnek és maximálisan támogatom.
Bár sokkal nyagyobb állam kéne,hogy innen is hazamehessen az összes zsidó,aki nem hajlandó elfogadni a magyar nemzeti értékeket és érdeket.

lyesmith 2010.06.01. 10:25:07

@krampam: Hogy kellett volna nekikezdeni?

Nézd látszat ellenére én sem vagyok Izrael párti. Azonban az araboknak lehetne annyi esze hogy nem terrorcselekményekkel próbálnak döntést kierőszakolni. Ha az arab államok békés módon akarnák megoldani a problémát már régen megoldották volna. Van éppen elég pénzük az oljaból. Itt nem a gazdag zsidó bankárok állnak szemben a szegény palesztinokkal.

Seregbontó 2010.06.01. 10:25:18

@CyberPunK: Igen, kétségtelenül ez is egyike azon hibáknak amiket az izraeli katonai és politikai vezetés elkövetett az akció során. Viszont nem látom az összefüggést a felségvizkérdés és a 9 halálos áldozat között.

Számomra meglehetősen nyilvánvalónak tűnik, hogy az aktivásták szándékosan provokáltak. Nem hiszem el, hogy komolyabb tárgyalókészség, és az érintett országok politikai nyomása (Törökországnak elég komoly politikai súlya van a Közel-keleten) ne lett volna elég ahhoz, hogy az a szállítmány biztonságosan, ellenőrzött körülmények között elérjen Gázába. Pesze ez esetben nem lehetett volna komoly sajtóeseményt varázsolni az ügyből. Az újságírókat ugye általában az érdekli, ha valamilyen balhéra van kilátás.
És az aktivisták, valamint a mögöttük álló országok politikusai tettek róla, hogy legyen.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.06.01. 10:25:21

@egy derék katona: Csak egy gondolat, bár remélhetőleg teljesen alaptalan. Többször előfordult már, hogy merénylők (akár baszkok, akár muszlimok, akár fehérek) teherautóban elrejtett nagyméretű bombával semmisítettek meg célpontokat, okozták embertömegek pusztulását. Ha egy ilyen hajót megraknak hagyományos robbanóanyaggal, netán tömegpusztító fegyvert rejtenek el a fedélzeten, akkor biztosan okos megoldás egy izraeli kikötőben átvizsgálni? Tudom, hogy teljesen Izrael pártinak látszom ezzel, de tényleg nam vagyok az. Viszont senki nem mondja nekem, hogy azon a környéken nem teljesen reális feltételezés, amit itt felvetette. Sajnos az.

II.Briandrew 2010.06.01. 10:26:58

Az a legnagyobb baj, hogy Izrael megengedi magának azt az égbekiáltó pofátlanságot, hogy az ENSZ-BT elítélő határozat ellenére feltartóztatja a többi hajót is, vélhetően emberáldozatokkal. De ha bárki is egy szót mer szólni, hogy most már elég legyen, akkor persze leantiszemitázzák. Ezek után meg nagyokat csodálkoznak, ha mindenki elküldi őket a picsába és utálják őket, mint a szart!

különvélemény 2010.06.01. 10:28:14

@lyesmith:
Mit is szentesített az ENSZ?
Izrael 300+ ENSZ határozatot szegett meg az elmúlt bő 50 évben.
Idézet az Index címlapos írásából:
"Az ENSZ álláspontja szerint az izraeli blokád a gázai lakosság (másfél millió palesztin) kollektív büntetésével ér fel, és ezért a nemzetközi jog értelmében megengedhetetlen."

De nem is ez a téma, nem ezt kérdeztem.

greycup 2010.06.01. 10:28:15

@krampam:
igen, ahogy leereszkedik az ürge, elkezdik ütni-verni

úgy látszik pár embernek nem volt világos, hogy ahol fegyverek vannak, indulatok, agresszió, ott nagyon könnyen vér is folyhat

sajnos páran igen drága árat fizettek ezért most is

Gest anyó férje 2010.06.01. 10:28:35

Engem Izrael akciójánál jobban aggaszt hogy az izraeli államérdeknek (ami nem azonos a zsidó érdekkel) milyen sok magyar nyelvű szószólója akad. Érdemes lesz átgondolni még egyszer a magyar nemzetbiztonság kérdését

lyesmith 2010.06.01. 10:28:46

@krampam: A blokád nemzetközi közösség által szentesített és törvényes. Aki a blokádot ki akarja játszani az megszegi a törvény és várhatja a hatóságok közbelépését.

Most úgy csinálsz mintha az "dícsérendő és példamutató" lenne ha a gyorshajtó rátámad a rendőrre.

Netszamuráj 2010.06.01. 10:29:20

Popeye76-nál van a lényeg. Az itt Izraelt eltörölni kívánó sok "arabbarát" szidná a leginkább teliszájjal az arabokat, ha neki is naponta 5X kellene imádkoznia MO-on a müezzin hangjára. :) Visszasírná még a judeokeresztény világot meg Izraelt... ;)

le vent 2010.06.01. 10:30:50

Én sem szimpatizálok különösebben az zsidókkal, biztos nem jobban mint az arabokkal vagy ha úgy tetszik muszlimokkal. De hadd kérdezzem meg a sok igazság bajnokát aki elítéli a zsidókat bőszen, ti tényleg az araboknak drukkoltok?

II.Briandrew 2010.06.01. 10:31:21

@Popeye76:

Ne viccelj már. Szerinted az teljesen reális, hogy egy nemzetközi segélyszállítmány(!!) tömegpusztító fegyvereket tartalmaz, vagy akár fegyvereket? Ehhez pedig adja a nevét az a Törökország, aki az EU-ba igyekszik ezerrel és azért küzd, hogy végre befogadja Európa? Ugyan már!
A palesztinok sem sokkal különbek, ez tény, de amit Izrael megenged magának, az már több, mint sok!

papamaci1 2010.06.01. 10:31:38

Ha egy nép elkezdi hirdetni magáról, hogy minden másnál különb-mert ő Isten választott népe-az joggal idegesíti az összes többit.Ha a magyar azt mondja hogy az ezer évig létező állam területeit elvették és szétosztották....minden szomszéd ideges lesz. Hát akkor mi a meglepő a mohamedánok reakcióin ?
N.B. az iszlám egy ritka intoleráns , erőszakos bunkó vallás. Ebben egy orrhosszal még a kereszténységet is előzi.No de a zsidó nép ószövetségi története nem más, mint a szomszéd népek kiirtása, isteni jóváhagyással.

EGYIK KUTYA , MÁSIK EB !

greycup 2010.06.01. 10:32:48

@le vent:
á, csak az "ellenségem ellensége a barátom" egybites gondolkozást követik...

lyesmith 2010.06.01. 10:33:20

@különvélemény: Ugye nem kizárólagosan Izrael tartja blokád alatt Gázát hanem EGYIPTOM is.

Izrael és Egyiptom a nemzetközi törvények szerint jár el.

II.Briandrew 2010.06.01. 10:34:43

@le vent:

Csak azért, mert már nagyon sokaknak ebben a világban elege van Izrael önkényes, pofátlan viselkedéséből, még nem jelenti azt, hogy az Allah hívőknek drukkolnánk. De még az arab szélsőségekkel szemben sem megengedhető, hogy Izrael ilyen nyíltan megszegje és semmibe vegye a nemzetközi egyezményeket és az ENSZ-BT határozatait! Kik ők, hogy ezt megtehetik?

soproni1 2010.06.01. 10:35:12

@Netszamuráj: jogos !

Egyébként Izraelben a sivatagban van mezőgazdaság, de a palesztínok csak segélyből, kábítószer kereskedelemből akarnak megélni. Érdekes, hogy Romániából mennek dolgozni a fiatalok, nem a szomszédból.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:35:42

Minden agresszor a kisebb ellenállás felé törekszik. Ezért épül itt a rengeteg új lakópark,mert biztos nem az alig szaporodó magyarnak.
Sajnos nálunk épül a II.izrael!

ZX 2010.06.01. 10:36:07

@papamaci1: Ehhehehe. Nem védem a zsidókat, mert általában semleges álláspontot szoktam képviselni a témában, de ez a zsidó ki akarja irtani a szomszéd népeket, az egy baromság. Ha visszatekintesz az elmúlt 3000 évre, akkor láthatod, hogy a helyzet ma is ugyanolyan mint akkor. Adott egy zsidó állam, amit sok ellenséges ország vesz körül. Ne csodálkozz akkor a hozzáállásukon.
Ami a mostani akciót illeti, én is elítélem, mert nagyon eltúlozták. Mindenesetre történt már olyan, hogy segélyszállítmány címén fegyvereket csempésztek palesztinába.

lyesmith 2010.06.01. 10:36:08

@lyesmith: Arról nem beszélve hogy az amúgy Izrael álltal is folyósított segély leginkább azért nem jut el a Palesztinokhoz mert a HAMASZ ellopja.

www.webcitation.org/5eYrdS5Vu

soproni1 2010.06.01. 10:36:49

@II.Briandrew:

Védik a munkájuk gyümölcsét !

Seregbontó 2010.06.01. 10:38:09

@Popeye76: Ilyen vetülete is lehet a dolognak, de szerintem az ezzel kapcsolatos kockázat meglehetősen kicsi. Lehet hogy csak én értelmezem rosszul az ügyről szóló cikkeket, de úgy tűnik nekem hogy a segélyszállítás nem pusztán néhány aktivista önálló találmánya volt, hanem bizonyos országok (Írország, Svédország, Törökország) égisze alatt történt. Ha így van, ezek az országok biztosan nem engedtek bombát vagy tömegpusztító fegyvert a hajóra, hiszen az általad leírt merénylet végrehajtása komoly külpolitikai problémát okozhatott volna nekik.

A magam részéről elhiszem, hgy a hajón nem voltak fegyverek, és valóban pusztán segélyt szállított. Ha azonban így van, kérdés, hogy mitől lettek olyan agresszívak a hajó civil utasai.

soproni1 2010.06.01. 10:39:00

@Cuppanj a végére!:

Bár ott tartanánk 10 év múlva , ahol ők most.

porthosz 2010.06.01. 10:39:07

@lyesmith:

"Izrael és Egyiptom a nemzetközi törvények szerint jár el. "

Van olyan nemzetközi törvény, ami szerint nemzetközi vizeken lévő segélyszállító hajót meg lehet támadni?

krampam 2010.06.01. 10:39:23

@lyesmith: "A blokád nemzetközi közösség által szentesített és törvényes."

ezt nem tudom, mindenesetre nem tűnik túl humánusnak. és téves az a kép, hogy minden arab/palesztin terrorista. nagyon sok ostoba ember van ott is, persze. meg az iszlám, persze. de ez akkor sem megoldás, hogy gettóba zárunk 1,5 millió embert, ...csak.
és főleg ne mondja magáról, hogy demokratikus állam!

No, mindegy, nehéz ügy ez.

Egyedüli megoldás az lenne, ha mindenki keresztény lenne. De sajnos ez nem reális (sem a zsidók sem az arabok nem képesek már rá).

iovianus 2010.06.01. 10:39:27

nézzétek meg a videókat. ha engem leküldenének egy segélyhajóra ellenőrzésre, és a legénység szó nélkül vascsövekkel tördelné a bordáim, hát ott nem csak 9 halott lenne.
Izrael más politikáját meg reakcióit kár itt elővenni. Csesszék meg a békés 'segítők' ha ütni kezdenek.

greycup 2010.06.01. 10:39:41

El kell dönteni mi a fontos. Ha az, hogy a segélyszállítmány eljusson a rendeltetési helyére, akkor be kell nyelni az átvizsgálást. Hadd nézzék át, aztán csókolom.

Ha nem ez, hanem hogy megmutassuk, ki a faszagyerek, akkor az sajnos rosszul is elsülhet...

(Azt azért látni kell, hogy a kommandósok nem első szándékkal ölni mentek. Ha így lett volna, nincs sérült katona, az első leereszkedő kiüríti a teljes tárat a közeledőkre. Ez világos, nem?)

különvélemény 2010.06.01. 10:43:49

@egy derék katona:

Dobj be pár rendőrt szabadon választott meccsen a szurkolók közé, majd megtudod mitől agresszívek az emberek.

Nem kel hozzá szociálpszichológusnak lenni, hogy tudjuk a végeredményt.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:45:25

A tanulság: legközelebb hadihajókkal kell vinni a segélyszállítmányt és ha egy zsidó közeledik szitává lőni már mérföldekről.

II.Briandrew 2010.06.01. 10:45:59

Izrael pofátlanul semmibe veszi a nemzetközi egyezményeket. Miért is vitatkozunk ennek tényéről? De biztos a csúnya ENSZ-BT cseszegeti folyton Izraelt, mert hát szegényeknek nincs is jobb dolga.
Már bocs, de ne nézzük hülyének az ENSZ-BT. Legalább őket ne, ha már egymást sokszor nézzük annak csak azért, mert különböző véleményünk van...

Gest anyó férje 2010.06.01. 10:46:10

Magyarországnak védekeznie kell mind az arab mind a zsidó fundamentalizmus ellen. Most a zsidó fundamentalizmus jelent nagyobb veszélyt. Majd ha arab származású köztársasági elnökünk lesz aki büntetni rendeli Mohamed fingjának tagadását akkor megint át kell gondolni a kérdést

ZX 2010.06.01. 10:46:19

Izrael abban hibázott legnagyobbat most, hogy felkészületlen katonákat vetett be. Márpedig pont a felkészületlenség, félelem és bizonytalanság ami miatt megremeg az ember keze a ravaszon.

sárkányfő 2010.06.01. 10:47:59

Na igen, ilyen egy poszt, amikor az írónak fogalma sincs a témához, és ilyen:

karosszek.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=18439

...amikor ért is hozzá.

Pl. szó sem esik a tengeri fegyvercsempészetről, amit rendszeresen álcáznak segélyszállítmánynak, és arról sem, egy segélyszervezet vajh miért esik neki vascsövekkel a kommandósoknak :)

de még lehetne sorolni... ez a poszt kb. olyan, mintha egy kínai írna a magyar belpolitikáról :)

krampam 2010.06.01. 10:49:48

@lyesmith:

ezt találtam: "Az ENSZ álláspontja szerint az izraeli blokád a gázai lakosság (másfél millió palesztin) kollektív büntetésével ér fel, és ezért a nemzetközi jog értelmében megengedhetetlen."

no, mennyire is törvényes ez a blokád?

fourgee 2010.06.01. 10:50:52

@nomac: "Nemzetkozi fegyveresek soha nem mukodtek sehol, az ENSZ egy vicc"

Ezért kell valami hatékonyabbat létrehozni. Miért, a jelenlegi izraeli/palesztin politika működik? Nem. Változtatnak? Nem, maximum rosszabb irányba... A sémi népek eddig azt bizonyították hogy fogékonyak az erőszakra, még ha a többség ott is békét akar, ezért kellene egy hatékonyabb, külső beavatkozás.
Vagy, mindkét oldalon azon kellene dolgozniuk, hogy a béke ellen lévőket börtönbe zárják/kivégezzék. Ismétlem, MINDKÉT oldalon.

különvélemény 2010.06.01. 10:52:58

@ó jaj:
Ó jaj, amikor már a második bekezdésben titkosszolgálati összeesküvés-elméletek körvonalazódnak, akkor bizonyára "szakértővel" van dolgunk.

Közöd??? 2010.06.01. 10:53:15

tényleg aránytalan ez a fellépés, túl sok arab maradt életbe

Zahara 2010.06.01. 10:53:20

@lyesmith: mikor szentesiitette az ENSZ a blokádot?

nikon 2010.06.01. 10:54:02

@greycup: "hajón tartózkodók nem rendelkeztek szabályos fegyverekkel, hanem azzal harcoltak, ami a kezükbe akadt"

miért kellett elkezdeni harcolni?

Valami ösztönszerűségből. Mert olyanok, mint állatok. A helyes és civilizált az lett volna, ha azt mondják mosolyogva: Helló, szép időnk van! Vigyázzanak, nehogy megüssék magukat, amikor lepottyannak a fedélzetre! Mi a manó, hogy összeborzolta a a szél uraságod frizuráját! (Bár ez utóbbi alkalmas lehet arra, hogy provokációnak vegyék, ugye, és akkor durr!)

soproni1 2010.06.01. 10:55:09

Nekünk is van "palesztín" népcsoportunk, nem könnyű velük.

le vent 2010.06.01. 10:55:15

@krampam:
Törvényesség, igazságosság? Ez pont olyan mintha a rabbi vagy a muszlim főokos vezetné le a tutit a Tórából vagy a Koránból. A Kereszténységet csak azért nem emlegetem mert halottról vagy szépet vagy semmit vagy mi.

Az erősebb kutya baszik, a gyengébb meg kiverheti magának a ENSZ Bt határozatra. Vica is meg a verza is.

II.Briandrew 2010.06.01. 10:55:58

@ó jaj:

Biztos azért támadtak (válaszul(!) ezt azért mintha elfelejtetted volna) vascsövekkel, mert a hajó tele volt fegyverekkel, igaz? És persze az is rém valóságos és elképzelhető, hogy pont az a Törökország vállaljon ilyen kockázatot, aki épp az EU-tagságért teper és próbálja elfogadtatni magát.

Lehet, hogy mégis kínai vagy? :)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.01. 10:56:47

@ó jaj:

Örömmel fedezem föl, hogy itt is egyetértünk. Nagyon.

Publius Decius Mus 2010.06.01. 10:56:58

Minek ez a sok izgulás. Egy Közel-Kelet-i államról van szó. Aki elhiszi, hogy valaha demokratikus volt-van-lesz az nem látott még történelem könyvet. Nem kell semmiféle média, meg politikus dumának felülni.

Plumper 2010.06.01. 10:57:14

@JimK1rk: neked az a bajod, hogy gyűlölöd a zsidókat. az összes többid csak ebből következik.

@különvélemény: nem sztenderd sokadik felszólításra is ujjat húzni a katonasággal. tudták mi lesz belőle, ez lett.

@stratez: az arabok nem fogadták el az ENSZ felosztási tervét 1948-ban (amit Ben Gurionék igen), helyette megtámadták a frissen megalakult zsidó államot minden oldalról, ahogy tették 1967 előkészületeként, 1973-ban, a 80-as években, a szervezett terrorizmussal felvértezve. teszi ezt ma a Hamasz a Gáza övezetben, támogatja Szíria, Libanon és Irán.
Izrael önvédelme nem vitatható el, ahogy létezéshez való joga sem.

@krampam: a helyzetért az Izraelt eltörölni szándékozó (Izraelre 2002-2008 között kb. 7000 rakétát kilövő) Hamaszt terheli a felelősség, amely ez által elszigeteli magát.
csak egy példa az élő emberi pajzshasználatukra:
www.youtube.com/watch?v=QKLf05zEvvY

Ciszjordániában érdekes módon nincs ilyen helyzet, ott palesztin autonómia van.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 10:57:30

Ehh,amúgy meg tökmindegy.Kína "a sárga veszedelem" úgyis megeszi a zsidókat reggelire. Csak idő kérdése.

flóra11 (törölt) 2010.06.01. 10:57:42

@lyesmith:
Csak elfelejtetted azt az "apróságot", hogy a palesztinoktól Izrael aljas módon elvette a hazájukat. És így már egészen más a helyzet.

Plumper 2010.06.01. 10:59:32

@Zahara: mikor ítélte el az ENSZ azokat az arab országokat, amelyek 62 éve folyamatosan, nyíltan Izrael (és ezáltal lakosaik) elpusztítására törnek? hja, volt 1-2 gyenge alkalom.

lyesmith 2010.06.01. 11:00:06

@porthosz: Amennyiben a segélyhajó nem engedelmeskedik a felszólításnak, nem hajlandó hagyn hogy átvizsgálják a tartalmát.

különvélemény 2010.06.01. 11:00:18

@greycup:
Ha nem ölni mentek, akkor miért nem vetettek be nem halálos eszközöket?
Füst, fény, könnygázgránátot, sokkolót, gumilövedéket, stb.

Egy hajót elfoglalni és visszafordítani ugyebár két féle képpen lehet, hogy megölöm aki ellenszegül, vagy lefegyverzem őket.
Úgy tűnik Izraelben az utóbbira senkit sem képeztek ki.

ZX 2010.06.01. 11:02:58

@flóra11: Történelemből hányas voltál? Szerintem nézz utána ki vett el kitől és mit?

Plumper 2010.06.01. 11:04:56

@flóra11: látom a történelem nem erősséged. először is, Kr.u. 70-ben, miután a rómaiak leverték az ellenük indított zsidó felkelést, elpusztították Jeruzsálemet, százezernyi zsidót mészároltak le, és a területet is átnevezték JÚDEÁRÓL Palesztinára (filiszteusok = hellén származású nép, a zsidók egykori ellenségei). Azok után keresztény, muzulmán, török majd brit uralom következett, az arabok csak a VII. században mentek oda, és olyan önálló, független állam sosem létezett, hogy Palesztina, ez a terület neve volt 1870 éven keresztül, egészen 1948-ig, amikor visszakapta az Izrael nevet.
Az arabok nem fogadták el az ENSZ felosztási tervét 1948-ban (amit Ben Gurionék igen), helyette megtámadták a frissen megalakult zsidó államot minden oldalról, ahogy tették 1967 előkészületeként, 1973-ban, a 80-as években, a szervezett terrorizmussal felvértezve. teszi ezt ma a Hamasz a Gáza övezetben, támogatja Szíria, Libanon és Irán.
Izrael önvédelme nem vitatható el, ahogy létezéshez való joga sem.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:05:32

@különvélemény:

Remek kérdésfelvetés. Azt tenném még hozzá, hogy ha fegyvert akarnának csempészni, azt nem hajón tennék meg segélycsomagnak álcázva, hanem átvinnék az Egyiptom által ellenőrzött határon...

lyesmith 2010.06.01. 11:05:37

@flóra11: Az Izraeliektől nem vették el aljas módon a hazájukat??? Nem űzték el őket Izraelből??

Igazatok van az ENSZ nem szentesítette és nem is ítélte el a blokádot. Az megfelel a nemzetközit törvényeknek.

Ismétlem nem csak Izrael hanem az muszlim Egyiptom is blokád alatt tartja Gázát.

Ismétlem a Gázába érkező segélyszállítmányokat (Amit egyébként Izrael rendszeresen küld) a HAMASZ ellopja.

A mostani akció erőszakos provokáció volt ami miatt MINDKÉT fél elítélhető.

ZX 2010.06.01. 11:07:32

@II.Briandrew: 2002-ben 50 tonna fegyvert és robbanóanyagot akartak hajón becsempészni. Nézz utána.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 11:08:14

@ZX: Így van!
Csúnya tolvaj Hitler is kölcsönvette a zsidóktól pl. a felsőbbrendű/árja/isten kiválasztott népe/goj etc. kifejezéseket. Nem beszélve a gettósításokról és a táborokról amit izrael mai napig büntetlenül alkalmaz.

különvélemény 2010.06.01. 11:08:16

@II.Briandrew:

A legszebb, hogy az állítólagos fegyvercsempészek vascsövekkel támadnak. :D

II.Briandrew 2010.06.01. 11:09:16

@Plumper:

Mindig ezzel jön Izrael és e mögé, meg a holokauszt borzalmai mögé bújva bármit megenged magának és szerinted ez így van jól, igaz? Az ENSZ meg biztos antiszemita, hogy folyton Izraelt ítéli el, nem?

II.Briandrew 2010.06.01. 11:11:18

@különvélemény:

Igen...én is ezt mondtam. Rendkívül hihető történet! :) Csak az a baj, hogy aktivisták, civilek haltak meg ebben...ezt mintha elfelejtenék a nagy észosztók. Nem palesztin milicisták, hanem olyan emberek, akiknek semmi köze a palesztin néphez!

ZX 2010.06.01. 11:11:22

@Cuppanj a végére!: De azért ugye titokban te is ezt tennéd a cigányokkal ugye?

lyesmith 2010.06.01. 11:11:40

Senkinek nem tűnik fel hogy nemcsak Izrael hanem Egyiptom is blkád alatt tartja Gázát!

Gázát egy olyan szervezet irányítja amely bevallottan Izrael MEGSEMMISÍTÉSÉT nevezte meg céljánk.

ver@s kan-tár 2010.06.01. 11:12:20

Mint azt előzőleg már megjegyezték itt, hozzászólásban: ha kommandósok élőerőt likvidálni mennek, mire az elsőnek a bakancsa a hajó fedélzetét érinti, ott már nincs eleven ember, de legalábbis ép kar, ami nemhogy egy vasrudat, de akár csak egy mokkáskanalat megemelhetne. Ehhez ennyi átlátással bírni kell, még ha nem is a harcászat szakértője az ember. Az izraeliek tehát nem gyilkolni mentek oda, mert akkor eleve másként látnak hozzá. Náprimer egy helikopterről géppuskatűzzel fedezik a leereszkedőket, pontosabban szólva, jó előre megtisztítják számukra a fedélzetet. Ez egy ilyen precíz és lelketlen szakma, szabályai és sarokpontjai vannak; ezek feletti kételkedésnek helye bár lehet, épp csak értelme nincsen.

Másfelől pedig: Izrael olyan demokrácia, mely háborús övezetben van, s maga is háborús terep. Ezt egy inneni nyavalygósnak, aki számolatlan tud citálni emberbaráti passzusokat akárhány okmányból, kissé nehéz megértenie, nemhogy megélnie - ezt készséggel elhiszem. Nem is képes rá, szemlátomást. A gyakorlat annyiban tér el az elmélettől, hogy mint cselekményt végrehajtják. Elméletileg - amely szót oly előszeretettel fűzik bele kommentelők a hozzászólásaikba, ki tudja, miért - nem lehet rajtaütést végrehajtani, országot védeni, ellenséget kiiktatni, csakis gyakorlatilag. Az pedig cselekvést tételez föl. Az pedig a hibázás, a menet közbeni improvizálás nagyon is életszerű lehetőségét. A papír persze mindent elbír, ahogy az internetes véleményformálás html-keretrendszere is.

Valaki a nemzetközi közvélemény szimpátiájának apadtáról szólt, mármint hogy eddig az tartotta fent Izraelt. Nem, kezit csókolom. Izraelt érdekek tartották és tartják fönn. Továbbra is. Ez nem retrográdba hajlítható folyamat. Ha a közvélemény, már a nemzetközi tudniillik, nem szimpatizál Izraellel, Jeruzsálem köszöni szépen, de majd elviseli valahogy. Az ő közvetlen problémája nem az, hogy a sarki Tesco ünnepnapon is nyitva tart-e, vagy hogy szóképszerű csontvázakat keresgéljen virtuális szekrényekben, komódokban, szekreterekben. Sem hogy a párizsi utca embere épp komálja-e őt ott, ahol él, vagy sem. Hanem hogy robbantanak-e annak a busznak az útvonalán, amin ő éppen utazik. Meg hogy határszolgálat közben rajtaütnek-e, és nem éppen baráti hadgyakorlat keretében. Csupa efféle macera. Én elhiszem, hogy ezt a közép-európai térség civilizációs origójából kissé nehéz átlátni és megemészteni, ahol már félnapos kábelszakadás is egy Mohács-szindrómával ér fel, csak akkor értelmetlen e tárgyban kisesszéket írogatni. Mert a golyót így is, úgy is kilövik. Nem mellesleg: a hirtelen emberbaráti egységfrontba tömörült szuperdemokráciák nem is kevesében pont ezért gyártják és adják el. Hogy kiknek és hová, lehet találgatni.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:13:29

@ZX: Nem találom, de ha találsz nekem hiteles forrást erre vonatkozólag, akkor szívesen veszem. Ettől függetlenül finoman szólva valószínűtlennek tartom, hogy azok után újra ilyen módon próbálkozzanak...

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 11:13:36

@ZX: Dehogy titokban! Én már régóta szorgalmazom a rezervátumok kijelölését.
Aki becsületes és be akar illeszkedni az kijöhet,a többi marad és eltartja magát!

ZX 2010.06.01. 11:16:50

@Cuppanj a végére!: És te ítééled el Izraelt, hogy a saját "cigányaival" hogy bánik?

ibagorib (törölt) 2010.06.01. 11:18:27

@egy derék katona: A pontossághoz annyit, hogy az izraeliek nemzetközi vizeken léptek fegyverrel a segélyszállító hajókra.
Ez pedig kalózkodás!!!
Mindenki úgy védekezik, ahogy tud.

Egyébként is bosszantó az izraeli kettős mérce.
Amit nekik szabad az a másiktól terroristanácifasisztaanticionistazsidógyűlölő stb.

különvélemény 2010.06.01. 11:18:36

@ver@s kan-tár:

Mégsem lőhetnek szitává mindenkit, sokkal rafináltabb dolog tetőtől talpig golyóállóban leereszkedni, és lőni mindenkire, aki ellenszegül.

"Ehhez ennyi átlátással bírni kell, még ha nem is a harcászat szakértője az ember."

De még mindig kérdezem, hol voltak a nem halálos fegyverek?

II.Briandrew 2010.06.01. 11:18:58

@ver@s kan-tár:

Köszönjük a védelmet Izrael majd készséggel felajánl neked egy igazságügyi miniszteri posztot.

Komolyra fordítva a szót. Te meg azt fogd már föl végre, hogy ha az ENSZ BT számtalan esetben elítéli Izraelt, akkor hadd ne kételkedjünk már abban, hogy helyesen tette-e vagy sem. Nyilván ők is tisztában vannak azzal, milyen körülmények uralkodnak ott, de egy rendkívüli helyzet sem indokolja, hogy bármit megtehessen. Ha ő is egy a sok állam közül, akkor rá is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint más államokra. Nincs különbség!

ZX 2010.06.01. 11:20:38

@Cuppanj a végére!: Az USA-ban levő rezervátumok már csak a nevükben azok, bárki szabadon elköltözhet onnan és oda megy ahova akar.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 11:20:41

@ZX: És kérdem én,hogy a Magyarországi izraeliták miért védik annyira a cigányaikat,ha a "sajátjaikkal" odahaza máshogy bánnak????????!?

ninimimi 2010.06.01. 11:21:04

"De amikor egy humanitárius segélyszállítmányról van szó."

Na persze! Nem vittek ám fegyvereket Gázába, á dehogy...!

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.06.01. 11:21:49

@porthosz:

"Van olyan nemzetközi törvény, ami szerint nemzetközi vizeken lévő segélyszállító hajót meg lehet támadni?
Válasz erre "

Létezett ilyen, igaz csak 1939-45-ig és úgy hívták, hogy Athenia-parancs :-)))

lyesmith 2010.06.01. 11:22:06

@ibagorib: Tévedés! A hajókat felszólították hogy nevezzék meg céljukat. Azt mondták Gáza. Majd felszólították hogy mivel a céljkikötő blokád alatt van álljanak meg ellenőrzés céljából. Ezt megtagadták. Ez esetben Izraelnek joga volt megállítani a hajókat nemzetközi vizeken.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:22:47

@ZX:

Ok, köszi. Persze ez még mindig nem felhatalmazás nemzetközi segélyszervezetek embereit legyilkolni...

lyesmith 2010.06.01. 11:24:02

@lyesmith: Mindenki úgy csinál mintha a kommandósok felszólítás nélkül rohanták volna le a hajókat. Ez nem így történt! A hajók a felszólítás ellenére sem álltak meg. Sőtt kijelentették hogy céljuk a blokád megtörése.

ZX 2010.06.01. 11:25:04

@Cuppanj a végére!: Szerintem nem kellene összekeverni egy Magyarországon élő, magát magyarnak valló zsidó származásút (aki egyébként lehet, hogy keresztény vallású) egy Izraelben élő, ottani mentalitást magáénak valló zsidóval.

sárkányfő 2010.06.01. 11:26:04

"A tengeri blokádról: korántsem indokolatlan dolog ez. A hajókon számos fegyverszállítmány ért már partot, de volt, amelyiket „megfogtak” az izraeliek: itt érdemes a Karine-A-t felemlegetni. A 2002. januárjában elfogott palesztin hajó fedélzetén a ruhák, játékok, élelmiszerek közé valahogyan 50 tonna fegyver, rakéta és robbanóanyag került. 2009. novemberében az izraeli erők pedig az MV Francop fedélzetén találtak több konténernyi fegyvert, rakétát, robbanóanyagot, aknákat, lőszert, miegymás."

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 11:26:50

@ZX: Ugye ezt nevezik kettős mércének?

ZX 2010.06.01. 11:27:07

@II.Briandrew: Olvass vissza, magam is írtam, hogy ez az akció túlment minden határon, de azért ne tegyünk úgyy, mintha a másik fél ma született bárányka lenne. Ráadásul vasdorongokkal és székekkel várni a kommandósokat, valamint átdobni őket a korláton sem éppen épelméjűségre vall.

Phxmike 2010.06.01. 11:27:07

@egy derék katona: figyelj csak!
az a baj hogy az elozmenyek egyik felvetelen sem latszanak!

a hajo szemelyzetenek elmondasa szerint mar a levegobol lottek oket a helikopterek meg mielott a katonak leszalltak volna

tehat elkepzelheto hogy a hajo szemelyzete hirtelen felindulasbol kovette el a szekkel vasruddal torteno utegetest mert annyira igazsagtalannak ereztek a levegobol jott tamadast

maximalisan megertem a hajok szemelyzetet, az o oldalukrol egyertelmuen latszik hogy nem kitervelt akciorol van szo hiszen tenyleg azzal harcoltak ami eppen a kezuk ugyebe kerult
ellenben az izraeli akcio nagyon is kitervelt es aranytalan volt
nem azt mondom hogy nem vedhetik meg a teruletuket es nem tilthatjak meg a hajok kikoteset
ehhez joguk van
de eygreszt ez meg nemzetkozi vizeken tortent masreszt ha meg is teszik azt nem igy, nem ilyen erokkel

tipikus a parhuzam a 2006-os rendori brutalitassal!! ott is a tuntetok persze megszegtek a szabalyokat
a rendorseg fellepett
de ugy kezdodik a torveny hogy elobb fel kell szolitani
ha ez nem megy akkor pajzzsal ki kell szoritani
ha ez nem megy es ellenseges tamado a tomeg akkor lehet guibotot hasznalni
ha ez sem megy akkor mehet a konnygaz szigoruan labmagassagban kilove....

na most ezzel szemben mindenki latta hogy gumilovedek granatveto fejmagassagban
lovasroham stb...
most mar elhiszem ami szobeszed jarta hogy a maszkos emberek nem is magyar rendorok voltak
tipikus izraeli mentalitas szarra verni kerdezes nelkul a palesztinokat! (meg most mar magyarokat is )

bigthereal 2010.06.01. 11:27:34

@lyesmith: nem nagyon bírod felfogni, hogy az attak 120 km-re történt izraeltől.

ott senkinek nincs joga ellenőrizni senkit, aki fegyveresen jön a hajóra kb. kalóz.

kezded már kapisgálni?

gramercy 2010.06.01. 11:27:41

emberek! (???)

mi a f@szt nem lehet felfogni azon, hogy "130-150 kilométerre Izrael partjaitól"

lenyegtelen, hogy mit gondolunk zsidokrol, arabokrol, tortenelemrol vagy vallasrol, vagy a blokadrol

a blokad nem 130 kilometerre kezdodik, a nemzetkozi vizeken kommandosokat ereszteni mas orszag hajojara, na ez a PROVOKACIO

minden mas ebben az incidensben lenyegtelen

nemzetkozi vizeken, a blokadtol szaz kilometerre a levegobol felfegyverzett kommandosokat ereszteni fegyverrel nem rendelkezo, mas allam zaszlaja alatt hajozo civilekre

most ez a tema, nem az elmult 2000 ev tortenelme, de meg csak nem is a gazai haboru

ez az incidens egy szelsojobboldali zsido kormany provokacioja, tesztelik hogy meddig mehetnek el kovetkezmenyek nelkul

ugy latszik, nekik ez is belefert

Plumper 2010.06.01. 11:28:01

@II.Briandrew: soha nem jön ezzel, ezek tények.
a zsidókat megilleti az a saját államuk, ahonnan elűzték őket (de oda köti őket a vallásuk, hagyományuk), és megilleti őket a holokauszt után. akik felhozzák a holokausztot, azok olyanok, mint te most pl. előbb.
nem én mondtam.
az ENSZ pedig nem robotok gyülekezete, hanem államoké, embereké. arab koalíciók ismertek...
egy jó elemzés Valki Lászlótól:
szombat.portalinternet.hu/2007/0525_izraelesazensz.html

különvélemény 2010.06.01. 11:28:06

@lyesmith:

Ilyeneket ne írj, mert fogalmad sincs mi történt.

De ha gondolod idézek neked:

"But Al Jazeera's Jamal Elshayyal, onboard the lead ship Mavi Marmara, said troops opened fire even after passengers had raised a white flag."

Szóval ne beszéljünk arról, hogy konkrétan mi történt, mert egyikünk sem volt ott.

ZX 2010.06.01. 11:28:10

@Cuppanj a végére!: Hívhatjuk annak is, bár ti ezt általában mással kapcsolatban használjátok.

bigthereal 2010.06.01. 11:28:33

@lyesmith: "Ez esetben Izraelnek joga volt megállítani a hajókat nemzetközi vizeken."

hivatkozás?

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.01. 11:31:24

Megmondtam,legközelebb hadihajókkal kell segélyszállítmányt vinni és ha megjelenik egy izraeli ladik,szörf vagy bármi rögtön szitává lőni.

sárkányfő 2010.06.01. 11:35:22

na még ennyit, aztán kiszállok ebből a posztból, mert ilyen mónika-só szintű indulás mellett nagyon nem érdemes hozzászólni.
szerintem nem jó ötlet, hogy valaki ír valami posztot a hasára csapva, azzal, hogy: "majd a kommentelők úgyis elintézik a az utánajárás kemény melóját." oszt jónapot.

még egy kis infó:
"csempészni, nagy tételben legalábbis, a tengeren a legérdemesebb és legegyszerűbb, így a tengeri blokád fenntartása – legalábbis ebből a szemszögből – indokolt és érthető. Ha most ezt a hat hajót átengedték volna, akkor egy precedens került volna elő, s így a blokád fenntarthatatlan lett volna a továbbiakban."

"A szervezők ezt pontosan tudták. Sőt, a szervezők sok mindent tudtak. Például mesterien időzítettek: a konvoj feltartóztatása pontosan egy nappal a Netanjahu-Obama találkozó előtt került sor."

ver@s kan-tár 2010.06.01. 11:36:56

@II.Briandrew: Ha már annyira ragaszkodsz az ENSZ-határozatokhoz, létezik egy eleve kötelező érvényű, Palesztinára vonatkozva megelőzi valamennyit: amely felosztotta zsidó és arab sávra (sávokra) a korábbi mandátum területét, és amely felosztást sem az ottani arabok, sem a környező államok végletekig nemzetközi jog-tisztelő és békeszerető koalíciója nem volt képes elviselni. Tettek is róla, hogy háború legyen. Aztán meg csodálkoztak, mikor a másik visszaütött, mert úgy gondolta, ütötték őt már eleget. Na szóval, ha a kályháig, pláne ha Ádámig-Éváig megyünk vissza a vitában, minden távolabbra lépéssel, mely a mostani incidenstől messze visz, egy olyan szövevénybe bonyolódunk, ahol Izrael igazát csak úgy lehet vitatni, ha eleve megkérdőjelezzük létének jogosságát, mint népét és mint államét. Arra pedig akad szakszó az irodalomban. Hadd ne én írjam le.

A balhé, amiről most vitázunk, oly módon gerjesztődik, hogy - mivel békeszerződés, nemzetközileg elfogadott határokat leírva, nincs még - Izrael úgy döntött: jelenlegi, de facto létező határai mögé nem enged semmiféle szállítmányt. Teheti, mert ő van birtokon belül. Mások, külsősök erre úgy határoztak, fütyülnek erre. Erre a zsidók úgy, hogy megelőzik a nyilvánvaló szándékot. Ebből kerekedett a kalamajka. Meghalt jópár ember, akik valószínűleg tudták, hogy végső esetben ezzel is számolniok kell. Ezzel még az izraeli katona is számot vet, ő sem sebezhetetlen, se nem halhatatlan. Lejátszottak egy menetet, követi majd diplomáciai szinten sok másik. Izrael nem attól jogállam, hogy a világ különböző sarkaiban élők annak ítélik-e. Hanem hogy az ott élők, az államot alkotók minek tartják. Amennyire én tudom, demokráciának. Rázós terepűnek, igaz, de mégis. Azt kell mondjam: minősítgesse ki-ki a magáét, ha már. Téma lezár.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:38:47

@Plumper:

Álljunk meg egy szóra. Még szép, hogy felhozom a holokausztot, mert Izrael igenis szeret e mögé bújva megúszni dolgokat és gusztustalan dolognak tartom azt(nyilván nem egyedül), hogy emberek százezreinek halálával takarózzanak 2010-ben. Ilyen alapon mi Trianon után lerohanhatnánk a környező országainkat és benyomulhatnánk a magyarok lakta területek határáig és az ENSZ BT meg kussoljon ugye, mert hát az a mi földünk.
Világos, hogy Magyarországnak eszében sincs(néhány szélsőséges idiótától eltekintve), hogy ilyet tegyen. Beletörődünk, még ha nehéz is, hogy 1920-ban így elbántak velünk.
Az ENSZ pedig az ENSZ és nem arab koalíciós hordák döntik el, hogy elítélnek-e egy államot vagy sem. Vajh de kevés beleszólása van egy-egy arab országnak az ENSZ BT-ben(nem az ENSZben, a BT-ben, ami egész más!)egy USA vagy egy Franciaország, de még egy Kína mellett is.

Túl messzire mész a következtetésekben!

lyesmith 2010.06.01. 11:39:20

@bigthereal: A hajó kijelentette hogy törvénysértésre készül.Nem bírod felfogni.

Az Izraeliek felajánlották hogy átvizsgálás után átadják a segélyt a palesztinoknak. Az izraeliek felajánltták hogy a vöröskereszten keresztül is eljuttathatják a segélyeket hivaltalos csatornákon.

Ezt a hajók elutasították.

kód 2010.06.01. 11:40:11

@különvélemény: elnézve a videót, erre azt mondani hogy az "aktivisták ellenszegültek"... hát nem kicsit eufemizmus. Éppen hogy csak nem verték agyon a hajóra tessék-lássék, egyenként leereszkedő, abszolút nem agresszív katonákat. Mindenesetre nem a törökön(?) múlott. Az egyméteres vascső bőven halálos fegyver, és látszik az ahogy a sok "aktivista" 10-szer 20-szor lesújt a fedélzeten fekvő emberre.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:41:10

@ver@s kan-tár:

Elképesztően egyoldalú és elfogult hozzászólás. Vitára alkalmatlan, részemről le is zártam!

Gest anyó férje 2010.06.01. 11:41:20

@ver@s kan-tár:
Meggyőztél hogy Izrael saját maga kell eltartsa magát. Sőt hogy elősegítsem ezt egy jó ötlettel: nem Gázát hanem egész Izraelt kell blokád alá vonni. Aztán rendezzék el egymás között a dolgot

bigthereal 2010.06.01. 11:41:31

@ó jaj: öööö, mi is igazolja ebben a szövegben, hogy megtámadhatnak egy hajót nyílt vizeken? 100 km-re a felségterületüktől?

Plumper 2010.06.01. 11:41:41

@II.Briandrew: ne felejtsd el, hogy pl. a SZU-t katonai érdekek vitték az arab országok felé, így elég nagy súlya lett az Izrael-ellenes koalíciónak. manapság pedig Európa növekvő muzulmán lakossága nyomás az EU vezetőin, hogy ne túl kedvezően álljanak Il-hez.
Trianon pedig igazságtalan volt, csak az a kérdés, hogyan tehető jóvá.

bigthereal 2010.06.01. 11:43:10

@lyesmith: bazmeg, te csak szajkózod, amit a fejedbe vettél...

akkor sem 120 km-re a parttól támadom meg a hajót, nem érted? még ha törvénysértésre készül, akkor sem. egyébként meg nincs is törvénysértés, mert az ensz és az eu is elítélte a blokádot, mint alkalmatlant s feleslegest.

eddig érted?

ZX 2010.06.01. 11:44:12

@II.Briandrew: Beletörődtünk? Ha Európa legerősebb hatalma lennénk, le sem szarnánk Trianont meg a Párizsi-szerződést. Azért törődtünk bele, mert gyengék vagyunk. Ez tény.

ninimimi 2010.06.01. 11:44:12

"a hajo szemelyzetenek elmondasa szerint mar a levegobol lottek oket a helikopterek meg mielott a katonak leszalltak volna"

Stimmel, pontosan ezt tettem volna én is ereszkedés közben, talajfogás előtt, ha azt látom, hogy odalenn éppen most próbálják kiverni a barátaim agyvelejét vasrudakkal. (A békés "segély"-vivők, ugyebár.)

lyesmith 2010.06.01. 11:44:34

@bigthereal:

Helsinki Principles on the Law of Maritime Neutrality

5.1.2 Protection against attacks

(3) Merchant ships flying the flag of a neutral State may be attacked if they are believed on reasonable
grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and
clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search, capture or diversion.

(Köszi ó jaj)

bigthereal 2010.06.01. 11:46:42

@lyesmith: "Merchant ships"

itt nem ilyenről volt szó, nem baj?

II.Briandrew 2010.06.01. 11:48:57

@ZX:

Utópia! Nincs olyan, hogy "mi lett volna, ha". Ez van, igenis beletörődtünk. Az pedig hadd ne várja már el senki, hogy egy ilyen elképesztően igazságtalan lépést csak úgy elfelejtsünk és ne tartsuk napirenden. Vagy netán neked ez is szúrja a szemed? Remélem nem...

lyesmith 2010.06.01. 11:49:23

@bigthereal: Hát milyenről?? Egy török zászló alatt futó hajóról amely efektíve kinyilvánította hogy a blokád megtörése a célja és nem tett eleget a felszólításnak.

Még egy kórházhajónak is eleget kell tenni a felszólításnak és engedni hogy átvizsgálják.

bigthereal 2010.06.01. 11:50:52

@lyesmith: egyébként meg:

"(5) Merchant ships flying the flag of a neutral State and carrying only civilian passengers, e.g., liners, MAY NOT BE ATTACKED but must be diverted to an appropriate port to complete capture, unless they are incorporated into or assist the enemy’s intelligence system."

ZX 2010.06.01. 11:52:00

@lyesmith: "may be attacked"

Ez a lényeg.

II.Briandrew 2010.06.01. 11:52:17

@Plumper:

Értem, amit mondasz, de csak részben értek egyet. Hiszen egy-egy szavazata van ám mindenkinek. Amikor pedig az ENSZ-BT kihirdet egy határozatot, abban nincs benne, hogy ki szavazta meg. Az pedig, hogy akár az EU-ban, akár máshol sok muzulmán él, attól még azok az országok(már ha tagjai az ENSZ-BT-nek) úgy elküldik a a renitens arab országot a francba, hogy azt öröm nézni! Lásd Irán például...

lyesmith 2010.06.01. 11:53:04

@bigthereal: "but must be diverted to an appropriate port to complete capture"

Másrészt ez csak akkor ha nem a blokád megtörése a cél. és eleget tesz a felszólításnak.

ZX 2010.06.01. 11:54:28

@II.Briandrew: Hú, szerintem félreértesz engem és nem is kicsit. Merthogy a magam részéről Trianon egy roppant undorító, rosszindulatú diktatumnak tartom.
Azt mondom, ha erősek lennénk, picsán rúgnánk mindenkit és visszavennénk a területeket. De gyengék vagyunk. Izrael viszont erős, és picsán rúgta az arabokat, visszavette ősi földjét.
Ez van.

különvélemény 2010.06.01. 11:54:56

@kód:
Cáfolta azt valaki itt, hogy rátámadtak a kommandósokra?
Nem.
Meghalt egyetlen izraeli katona is?
Nem.
Meghalt civil a hajón?
Igen.

Ezek a tények.
Te meg láttál egy videót, amit az izraeli hadsereg töltött fel. Kérd meg öket, hogy az összes felvételt hozzák nyilvánosságra, akkor majd elemezhetjük mi is történt pontosan.

lyesmith 2010.06.01. 11:55:00

@ZX: @bigthereal:

A lényeg az hogy felszólítás után a hajóknak kötelessége lett volna megálli és hagyni hogy az Izraeliek átvizsgálják a hajókat.

Ennek a kötelezettségüknke NEM TETTEK ELEGET, a hajóra lépő katonákat MEGTÁMADTÁK.

Gest anyó férje 2010.06.01. 11:55:57

Ha provokációnak szánták a segélyszállítást, akkor Izrael ostobasága miatt sikerült jobban mint gondolni lehetett. Erőből nem érdemes támadni egy ilyen helyzetben. Itt most nem egy fegyvercsempész halászbárkáról volt szó amit rutiból le lehet támadni néhány katonával. A zsidók között is bóven van ostoba akármit hisznek magukról

Plumper 2010.06.01. 11:56:10

@II.Briandrew: az ENSZ BT-nek csak 5 állandó tagja van, ellenben az ENSZ közgyűlése sokkal tágabb dolog. ez hozhat elítélő határozatot. de mondom, nem jog-és puszta igazságszolgáltató robotok ők sem. Irán nem arab, hanem perzsa, és általában lenézik az arabokat. 1979-ig Izrael-barát rendszere volt, aztán az iszlám forradalom óta kicsit mákos lett a kép.
az európai államok, ahol sok muzulmán él, már most bepucsítottak. (GBR, Fro, Hollandia, Dánia pl.)

II.Briandrew 2010.06.01. 11:56:52

@ZX:

Ja értem..bocs, valóban félreértettelek! Csak közben másra is figyelnem kell és felületes voltam.

bigthereal 2010.06.01. 11:59:06

@lyesmith: nem, akkor ha csakis civilek utaznak a hajón. akkor semmilyen körülmények között nem támadhatják meg őket.

neked azt nehéz felfognod, hogy a blokád nem jogos, mert az ensz és az eu is elítélte. innentől kezdve nem is lehet rá hivatkozni, még neked sem!

II.Briandrew 2010.06.01. 11:59:22

@Plumper:

Igen, perzsa, nem áll messze az arabtól, de ezen nem veszünk össze. Az pedig, hogy ők lenézik-e az arabokat vagy sem, az ő megítélésükön nem sokat változtat. A világ szemében ők egyenlőek az arabokkal és ezért mondtam hogy simán elítélik őket is, de volt már példa a palesztinok támadásainak elítélésére is nem is egyszer...

lyesmith 2010.06.01. 12:02:24

@bigthereal:
"nem, akkor ha csakis civilek utaznak a hajón. akkor semmilyen körülmények között nem támadhatják meg őket."

Ez nem így van. Világos a törvényből.

Az ENSZ nem ítélte el. Az ENSZ némely testülete elítélte. Mások (pl az USA) támogatják.

Nem egyedül Izrael tartja blokád alatt Gázát hanem a muzulmán Egyiptommal egyetemben!!!

Szerinted miért van ez?

sárkányfő 2010.06.01. 12:02:28

@bigthereal:
"5.2.1 Visit and search
As an exception to Principle 5.1.2. paragraph 1 and in accordance with Principle 1.3 (2nd sentence), belligerent warships have a right to visit and search vis-à-vis neutral commercial ships in order to ascertain the character and destination of their cargo. If a ship tries to evade this control or offers resistance, measures of coercion necessary to exercise this right are permissible. This includes the right to divert a ship where visit and search at the place where the ship is encountered are not practical.

5.2.10 Blockade
Blockade, i.e. the interdiction of all or certain maritime traffic coming from or going to a port or coast of a belligerent, is a legitimate method of naval warfare. In order to be valid, the blockade must be declared, notified to belligerent and neutral States, effective and applied impartially to ships of all States. A blockade may not bar access to neutral ports or coasts. Neutral vessels believed on reasonable and probable grounds to be breaching a blockade may be stopped and captured. If they, after prior warning, clearly resist capture, they may be attacked."

ZX 2010.06.01. 12:03:09

5.1.2 Protection against attacks

(3) Merchant ships flying the flag of a neutral State may be attacked if they are believed on reasonable
grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and
clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search, capture or diversion.

"(5) Merchant ships flying the flag of a neutral State and carrying only civilian passengers, e.g., liners, MAY NOT BE ATTACKED but must be diverted to an appropriate port to complete capture, unless they are incorporated into or assist the enemy’s intelligence system."

Tehát. Ha személyszállító hajóról van szó és csak utasokat meg a motyójukat szállítja, akkor nem lehet. Ha nem utasszállító, hanem ilyen teherhajó ami esetleg segélyt szállít, azt meg lehet állítani, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

bigthereal 2010.06.01. 12:07:07

@ó jaj: mint már idéztem, ha csak civilek utaznak rajta, akkor nem lehet megtámadni.

eltéríteni, kikötőbe irányítani lehet, megtámadni nem.

bigthereal 2010.06.01. 12:09:41

@ó jaj: Blockade, i.e. the interdiction of all or certain maritime traffic coming from or going to a port or coast of a belligerent, is a legitimate method of naval warfare.

ez a blokád, háborús helyzetben, ellenség kikötőjébe irányuló forgalom megakadályozása... izrael állam saját magával vív háborút?:)

sárkányfő 2010.06.01. 12:10:01

@bigthereal:
1. a hajó nem tett eleget a felszólításnak (magyarul: szándékos provokáció), tehát támadható.

2. mióta írják ki egy hajóra, hogy fegyvercsempészek, titkosügynökök utaznak rajta, és tele a raktér fegyverrel? ne vicceljünk már.

lyesmith 2010.06.01. 12:10:30

@bigthereal: Tévedsz.

"Merchant ships flying the flag of a neutral State and carrying only civilian passengers, e.g., liners"

Tehát nem teherszálító hajók, hanem utasszálító hajók (eg liners).

Ha egy teherszállító hajón csak civilek vannak és nem engedelmeskedik a felszólításnak meg lehet támadni.

Izraelnek joga volt megállítani és átvizsgálni a hajókat és joga volt megvédeni a katonáit.

bigthereal 2010.06.01. 12:11:12

@lyesmith: de elítélte, már beidézték vagy 20-an.

a blokádod nem jogos, válts lemezt.

sárkányfő 2010.06.01. 12:14:15

na léptem, a helyzet egyértelmű, és a posztíró finoman szólva felkészületlen volt.
amúgy mint látható pár kommentelőn, beléjük kár az érvért, mert csak a zsidófóbia beszél belőlük. a világ egy kormánya se hagyná, hogy ellenségének fegyvert csempésszenek, és azzal öljék polgárait, ez tök logikus.

a nemzetközi jogész kommentelőknek külön üdv :)

bigthereal 2010.06.01. 12:14:44

@lyesmith: te tévedsz, nem tudsz angol szöveget (sem) értelmezni. eg = például
például = exemplifikatív, nem taxatív felsorolás.

csak ahhoz lett volna joga, hogy kikötőbe irányítsa a hajót, ahhoz, hogy megtámadja, nem. ez egyértelmű a szövegből.

de te csak hidd azt, hogy jogos segélyszállítmányt fuvarozó önkénteseket lemészárolni. gratulálok a logikádhoz és a jogérzetedhez.

különvélemény 2010.06.01. 12:14:56

Ez az idézgetés is eléggé felesleges egy 7 oldalas ismeretlen pdf-ből.

Itt van az ENSZ jog, de ezt sem írta alá mindenki, úgyhogy tökmind1.

www.un.org/Depts/los/index.htm

bigthereal 2010.06.01. 12:16:01

@ó jaj: ebben a helyzetben a blokád tartalmi elemei sem valósultak meg.nem volt jog az ilyen beavatkozásra.

dessert eagle 2010.06.01. 12:16:32

Két ázsiai kultúrájú és társadalmi berendezkedésű, szemita nép ellentétéről van szó, aminek további közreműködője egy olyan harmadik társaság, amiből nemcsak nekünk, de Európának is hosszú évszázadokra elege van (lehetne) már.
Ezek mind az európai kultúra ellenségei, igazán nem értem tehát, miért érdeke Európának belesodródni az ő konfliktusukba!
Örüljünk inkább, hogy a zsidók nagy hányada kiköltözött Izraelbe, és inkább azzal foglalkozzunk, hogy minél kevesebb arab, török és egyéb muszlin legyen Európában!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.01. 12:26:21

most akkor mi van? mi a konklúzió?
helyes a kemény fellépés, vagy mégsem? abból kiindulva, hogy bármi lehetett a csomagokban (előfordult máskor is, hogy igazuk lett amikor átkutatták a hajót), amivel a palesztinokat támogatják - fegyverek is - ez egy lépés a terrorizmus ellen, méghozzá keményen. vagy esetleg a kommandósokat a szokásos felszerelés helyett baseball ütőkkel kellett volna küldeni?
így kell jól semmit mondani

ZX 2010.06.01. 12:28:06

@bigthereal: Ki tiltja meg, hogy a saját kikötődet blokád alatt tartsd?

Phxmike 2010.06.01. 12:29:52

@gramercy: igy van
izrael felsegvizei a partvonaltol 12 merfoldig tartanak
az usanak van egy olyan szabalya hogy a 12 merfoldon tul az usa partoknal van meg egy plusz 12 merfold kiterjesztes ahol a hajokat atvizsgalhatjak
izraelnek nincs ilyen plusz savja de 12+12 ha lenne is messze elmarad attol ahol valojaban megtamadtak a hajokat tobb mint 100 km-re a partoktol

idezgeti itt mindenki az angol szoveget azt remelem tudjatok hogy a MERCHANT kifejezes konkretan kereskedelmi hajot jelent ami kereskedelmi celzatu aruszallitmanyt visz
itt humanitarius segelyrol volt szo nem kereskedelmirol es egyertelmu hogy egy segelyszervezet hajoja volt
az hogy korabban csempesztek mar be hajon fegyvert nem ok az altalanositasra, teged se lonek le a hataron ahogy meglatnak csak azert mert volt mar olyan ember aki megprobalt attorni mondjuk
hulye pelda de ennel jobban nem lehet leegyszerusiteni

masik meg hogy amit ideztek angol szoveg az nem irja hogy nemzetkozi vizekre vagy felsegvizekre vonatkozik..?
mert nem hinnem hogy egy nemzetkozi vizeken levo hajot bevontathatnak kikotobe

akik meg azt mondjak hogy felszolitottak a hajokat...
es kik??? nem ertitek? nemzetkozi vizeken volt a hajo!! izraelnek ott nincs fennhatosaga, ez kb olyan mintha te odamesz egy evezoscsonakkal es atkiabalsz hogy hekas haho alljal mar meg aztan forduljal mar vissza ha nem vagy paraszt

az mar mas kerdes hogy a te evezoscsonakodon atgazolhatnak de 10 iraki helikopteren mar nem

az hogy erosebbek voltak az enm azt jelenti hogy torvenyes volt megtenni azt amit tettek

bass.gitár 2010.06.01. 12:32:38

"A zsidó nép engesztelhetetlen gyűlöletet mutat minden nép iránt. Minden uralom ellen lázad. Mindig uralkodni akar, mindig kapzsi mások jólétét illetően, mindig barbár alázatos, ha szegény, dölyfös, ha gazdag."
Voltaire

@dessert eagle:
Mikor költözött ki a zsidók nagy hányada Izraelbe? Tele van velük, még a padlás is.
A víz hiánya miatt mindenhol egyre több zsidó lesz/van. Ezért veszi fel egyre több a kettős állampolgárságot. Nem zárkózhatsz el, mert ezért is kezdik el felvásárolni Kelet-Európa országainak földjeit, vizeit. Tiltakoznod kell, mert kb.20 év alatt a zs.idó nép nem változik meg, veled is azt fogják tenni, amit ma a palesztinokkal. Egyébként el is kezdték, de ezek szerint te nem akarod látni, vagy nem látod!?

Gest anyó férje 2010.06.01. 12:33:43

@dessert eagle: én is ezt az álláspontot képviselem. Félnomád népek között folyik a vita melyiknek a sátra állt ott előbb. Civilizált ember nem áll be közéjük vitatkozni, már csak azért sem mert utálja a teveszagot

izlésrendőrség 2010.06.01. 12:41:51

az pedig mindent elärul a magyar lakäjmediärol, hogy ez a cikk gyorsan lekerült az indexröl, max 2-3 orät lehetett fenn

kód 2010.06.01. 12:43:22

@különvélemény: ha már tényekre hivatkozol, olvasd el mit írtál:

"Mégsem lőhetnek szitává mindenkit,"

mindenkit szitává akartak lőni? ezt honnan szeded? Mégse olyan fontosak a tények? A képekből pont az ellenkezője látszik. Egyenként ereszkednek le. A tény az, hogy csak a videón több, konkrétan katonát verő vascsöves "békeaktivista" van, mint ahányan végülis meghaltak.

"Mégsem lőhetnek szitává mindenkit, sokkal rafináltabb dolog tetőtől talpig golyóállóban leereszkedni, és lőni mindenkire, aki ellenszegül."

Ne röhögtess. Vagy tényleg úgy gondolod, hogy a békeaktivista valami különleges genetikai eltérés miatt, önkéntelenül és akarata ellenére azonnal nekiáll agyonverni minden arra járó izraeli katonát? Ha itt valaki provokál ebben a történetben, az pont a törökök.

"De még mindig kérdezem, hol voltak a nem halálos fegyverek?"

Aha, a méteres vascső amivel az eszméletlen izraelit veri négy békeaktivista, az meg tulajdonképpen elsősegélynyújtó eszköz volt.

bass.gitár 2010.06.01. 12:45:47

@izlésrendőrség:

Ha a palesztinok tettek volna tegnap ilyet, még aznap, a tett elkövetésének órájában elindult volna a palesztinok áztatása.
Itt a zsidók nyalogatása, simogatása folyik lassan.
Nem kérdés, kinek a hátsóját nyalja a szerkesztőség!

ZX 2010.06.01. 12:47:46

@bass.gitár: Biztos egy országban élünk? Mert én nem érzem, hogy engem bárki is annyira elnyomna.

bass.gitár 2010.06.01. 12:49:56

@kód:
Te már egy Magyarországon elő kettős állampolgár vagy, kellemes állással, Judapesten megkapott ingyenes lakással, ha családostól nálunk rontod a levegőt? Esetleg honvágyad van, és vissza szeretnél menni Izraelbe? Menj, nem tartóztatunk.

kód 2010.06.01. 12:54:28

@bass.gitár: csak a zsidózásra futja? Szánalmas. Amúgy benned szinte biztosan több zsidó vér van mint bennem. Csak úgy mondom.

ZX 2010.06.01. 12:54:58

@bass.gitár: Akkor nyald a palesztinok seggét te. Cigány népség, akiket még Szíria is páros lábbal rúgott ki az országból, mert dolgozni nem akartak, de önálló palesztin államot Szíria rovására igen.

izlésrendőrség 2010.06.01. 12:55:12

@bass.gitár:

en is ezt mondom, egyetertek veled

bass.gitár 2010.06.01. 12:55:55

@ZX:

Gondold el, féltettem a gyereket néptánc fellépés után. Fekete nadrágban volt, fehér ingben és fekete mellényben. Tudod, ez a magyar népviselet.
Megkértem a srácot, a színpadról lelépés előtt vegye le a fekete mellényt, mert igaz, hogy nincs a hátán semmi, de hátha zavarni fog valakit a mellény. Tudod, biztos, ami biztos. Igaz nem volt látható a gumilövedék, de még is fiatal a kölyök, szüksége van mindegyik szemére.
Apropó, mi nem a Rózsa-dombon lakunk. Nem a felső tízezerhez tartozunk, ezért nekünk rendőri védelem nem jár.
Egyébként te honnan jöttél, meddig maradsz?

wice 2010.06.01. 12:57:59

@bigthereal: a szovegben az a resz, h "carrying only civilian passengers" a mellekelt peldaval egyutt ("e.g., liners") egyertelmuen _nem_ azt jelenti, h "a hajon tartoykodo utasok kozott csak civilek vannak", hanem azt, h "csak civil utasokat szallit, semmi mast". vagyis nem aruszallito, hanem szemelyszallito hajo. vagyis az idezett passzus a szemelyszallito hajok specialis esetere megtiltja a tamadast. mivel a flotilla nem szemelyszallito, hanem aruszallito hajokbol allt, a blokad megtorese volt a celja, es egyertelmuen megtagadta a megallasra es egyuttmukodesre vonatkozo felszolitast, igy ra az altalanosabb passzus vonatkozik, ami megengedi a tamadast.

ettol persze meg eleg nyilvanvaloan sulyos hulyeseg volt lofegyverekkel leszallni a hajora, de eppilyen sulyos hulyeseg volt az utasok reszerol fegyveres katonakra tamadni. tippem szerint az utasok jo reszenek halvany lila goze sem volt arrol, h az izraeliek jogszeruen probaltak megallitani a hajot, es szinten jogszeruen szalltak meg, amikor nem engedelmeskedett a felszolitasnak, emiatt kitort a panik a hajora leereszkedo katonak lattan, ezert estek nekik. ez amugy a segelyszallitmany szervezoinek a felelossege, ahogy a lofegyverekkel felszerelt katonak bevetese pedig az izraeli kormanye.

bass.gitár 2010.06.01. 12:59:52

@ZX: @kód:

Hú, de bepörögtetek gyerekek. A csillagos blog csak a tietek, már feltette a srác.
Jobb lenne, ha oda mennétek, nyalogatnátok egymást, ahogy szoktátok. Ha már e szép országba evett a fene benneteket.
Felőlem jöhetnek a palesztinok, engem nem zavarnak. Sőt, a többi arab nép sem. Inkább Ők, mint ti!

ZX 2010.06.01. 13:00:40

@bass.gitár: Csak tudod a fekete mellény viselése nem a uzsidók miatt zavarja az embereket, hanem az ilyen mentalitású emberek miatt mint te, szóval saját magatokat szívattátok meg. Amúgy magyar vagyok, és az is maradok. :P

ZX 2010.06.01. 13:02:33

@bass.gitár: Szóval mégsem vagy náci és szereted a cigányokat? Menj akkor oda, jó utat, és kellemes együttélést velük.

bass.gitár 2010.06.01. 13:05:05

@ZX:
A fenét vagy te magyar! uzsidók???
Mindenkit lőni fogtok, aki megpróbál segíteni a palesztinoknak? Aztán vicsorogva ugattok egy sort? Mi lenne, ha veletek tenné meg bárki. 6 év miatt nyüszítetek, 60 év elnyomása miatt pedig elvárjátok a tapsot. Élj te úgy, ahogy a palesztinoknak élniük kell a saját földjükön. A gyerekeidnek szintén olyan jövőt kívánok!

bass.gitár 2010.06.01. 13:07:59

@ZX:
Ki gondolta volna, hogy felétek ezt jelenti a szabadság, egyenlőség, testvériség elve?
Addig szabad valaki, amíg van mit leszednetek róla. Egyenlőség, testvériség a ti felfogásotok szerint!! Röhej!!

ZX 2010.06.01. 13:09:21

@bass.gitár: Palesztinoknak saját földjükön? Áhháháhá. Ne akarjál magyarabb lenni nálam, mert nagyot fogsz csalódni. :P

bass.gitár 2010.06.01. 13:11:51

@ZX:
Melyik csillagodat kapod elő?

ZX 2010.06.01. 13:14:07

@bass.gitár: Veszek neked egy szép vöröset az ócskapiacon, hogy örülj neki. További kellemes trollkodást.

bass.gitár 2010.06.01. 13:25:03

@ZX:
Sóherebb a fajod annál, hogy másnak ingyen bármit is adj! A zsidó már ilyen. Ezért utálja őket mindenki. Köztük téged is őseiddel együtt!

izlésrendőrség 2010.06.01. 13:26:41

@bass.gitár:

:)))...mennyire talält, dollärjel a pupillän

Phxmike 2010.06.01. 13:59:34

@bass.gitár: ez a mellenyes dolog nagyon jo volt :)

ugy ertem nem maga az esemeny hanem hogy idecsatoltad

valoban a rettegesnek vannak fokai, az a fajta hetkoznapi felelem amiben most elunk egeszen megszokhato de ugy gondolom pont az ellen kell harcolnunk hogy demokratikus normak kozott ilyen ne lehessen

Gest anyó férje 2010.06.01. 15:09:35

@Phxmike:
Menjél harcolni máshova a te problémádat nem magyar földön kell megoldani mi itt békét akarunk nem titeket

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 20:11:01

@noire jack:

Eddig csak Horváth Csabáról és Steiner Pálról készült videó vagy fénykép, tudnál linkelni nekem Nyakóról vagy Martonyiról?

(A saját blogomba már leírtam, úgyhogy inkább bemásolom.) Egyébként a véleményem több interjút végighallgatva a következő:

A gázai övezet hermetikus lezárásáról és az ottani lakosság alapvető emberi jogainak kollektív megfosztásáról vagy korlátozásáról 3 éve homlokegyenest más a véleménye Izraelnek és az összes többi államnak.
Izraelnek abszolúte semmi joga nem volt nemzetközi vizeken bármilyen beavatkozásra egy török felségjelű hajókonvojjal szemben. Pláne nem ilyen arányban.
Naná, hogy egy 700 fős hajón voltak botok meg kések, és én is megpróbálnám megvédeni magam, ha a világ egyik legprofibb kommandósalakulata terrorakciót indít ellenem, amire amúgy gyakorlatilag semmi esélyem sincs.
Ha nincs humanitárius válsághelyzet Gázában, akkor Izrael miért tartja fenn magának a jogot, hogy minden segély, gyógyszertől elkezdve ruhákig rajta keresztül menjen a gázaiaknak?
Izrael ezzel a terrorakcióval hihetetlen kárt okozott magának, a feszültség pedig rohamos mértékben nő a Közel-Keleten, tehát összességében védhetetlen az izraeli akciót mentegető álláspont.

Ezen kívül a demokráciát mint uralmi rendet ne keverjük már a köztársasággal mint államformával. Izrael pedig nem béna volt, hanem pontosan úgy viselkedett, mint egy terrorállam, és ezzel éppen saját magának ártott a legtöbbet. Egyébként amíg nincs független Palesztina, addig szerintem kizárt, hogy Izrael európai értelemben vett demokrácia lehetne.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 21:03:15

@le vent:

Jó vicc, a kereszténység a legnagyobb vallás a világon.:P Eddig amúgy a katolikus felekezet egyedül vezette a listát a kereszténységen belül, de idén már lehagyta az iszlám.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 21:11:56

@Plumper:

Te jó ég, töri szakos vagyok, de ilyen értelmetlennek rég találtam már azt a vitát, hogy "ki volt ott előbb". A helyzet az, hogy akármi is történik, a palesztinoknak és a zsidóknak együtt kell élniük azon a területen, márpedig ez hosszú távon csak úgy oldható meg, hogy független Palesztina legyen, amit '48-ban nem sikerült létrehozni. Izrael pedig bármit magyarázhat, attól még diplomáciai téren egyre rosszabbul áll. Tessék megnézni, hogy mi történik a térség államaival, például Szíriával, Törökországgal vagy Iránnal.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 21:19:40

@ver@s kan-tár:

Kérem szépen, akkor tessenek ezen túl mindig és mindenhol a háborús helyzetre hivatkozni, hogy ugyan, ne finnyáskodjunk már a nemzetközi jogon, hiszen úgyis háború van. (Nekem volt olyan barátom, aki Izraelben az őrnagyi rangig vitte, és sok cifraságot mesélt.) Csak akkor ne hazudgáljanak már arról a kedves izraeliek, hogy ugyan, Gázában nincs is humanitárius válsághelyzet. Meg akkor talán a saját felségvizeiken viseljenek önvédelmi háborút.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 21:23:00

@lyesmith:

Csak a saját felségvizeiken van joguk hozzá. Ráadásul azt a szűk övezetet is önkényesen tágítani szokták, pont a nemzetközi vizek rovására.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 21:32:25

@ver@s kan-tár:

"Izrael nem attól jogállam, hogy a világ különböző sarkaiban élők annak ítélik-e. Hanem hogy az ott élők, az államot alkotók minek tartják."

Ezt most nem mondod komolyan.:D Ha a Harmadik Birodalmat minden polgára minden államok legtökéletesebbikének tartotta, akkor attól már azzá is vált?:P Azt, hogy valamely állam jogállam-e, illetőleg veszélyezteti-e más államok jogállamiságát/más népek alapjogait, bizony eddig is a világhatalmak, illetve rajtuk keresztül a világszervezetek döntötték el. És bizony, a Bush-féle feltétlen támogatás után Izraelnek rá kell döbbennie, hogy Obamánál nem játszhatnak azt, amit akarnak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:24:57

@ZX:

"Izrael viszont erős, és picsán rúgta az arabokat, visszavette ősi földjét."

Izrael megszűnne az USA hathatós katonai támogatása nélkül, Izraelnek tehát ennek fényében sem érdeke elásni magát Obama előtt. Most ezt tették, ezek után meg lehet ragozni, hogy milyen jogsértést és miért követtek el nemzetközi vizeken, a helyzeten mégsem fog változtatni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:27:06

@lyesmith:

Ha nekem nincs jogom más felségvizein felszólítani bárkit is arra, hogy valamit tegyen, vagy ne tegyen, akkor senkinek sincs kötelezettsége velem szemben addig, amíg a felségterületemen nem tartózkodik. Ezt tényleg olyan nehéz felfogni?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:30:39

@II.Briandrew:

A világot irányító diplomaták szemében Irán bizony nagyon komoly politikai tényező - főleg úgy, hogy pár hónap múlva atombombája is lehet -, nem mellesleg 2500 éve folyamatosan művelik a politika művészetét. Úgyhogy ők nem "szimpla arabok".

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:38:53

@lyesmith:

Álszent dolog önvédelemre hivatkozni akkor, amikor nem is a saját területükön tartózkodtak. A hajón nem véletlenül utaztak holokauszt-túlélőtől kezdve Nobel-díjason át Bundestag-tagokig olyan köztiszteletben álló személyek, akiknek már a puszta ottléte miatt sem engedhette meg magának a konvoj, hogy fegyvereket csempésszen. Izrael saját magával szemben sem volt logikus, ahogy már föntebb leírtam, így nem csoda, ha nemzetközileg egyre jobban elszigetelődik. Maguknak köszönhetik, ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:44:20

@bass.gitár:

A kettős állampolgárság igényléséről van valami kimutatásod esetleg?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:47:31

@ZX:

Baromira építő jellegű, amikor minden poszt végére előjön a mocskos zsidók, büdös cigányok érvkettős.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:53:30

@bass.gitár:

Én 2 éve élek a Rózsadomb közelében, de így is adnék egy kéretlen tanácsot, mert bizony nem érzem úgy, hogy biztonságosabb környéken laknék. Fordulj csak meg egyszer a Rózsadombon, és rá fogsz jönni, miután a 11-esen megpróbált kizsebelni/leszúrni egy kisebbségi, hogy rózsadombozni ugyanolyan általánosító baromság, mint fasisztázni. Meg ugye a Rózsadombról is le kell jönni, ha be akarsz menni a belvárosba, és adott esetben lehet, hogy tocsogni fog a vértől a 4-6-os padlója. (Ez konkrétan ma történt, valószínűleg megszúrtak valakit.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.01. 23:59:28

@bass.gitár:

Bizony nagy hiba lesz még pusztán azért támogatni a muszlimokat, mert ők nem zsidók. Megőrzik a vallási hagyományaikat, sokkal több gyereket szülnek, mint mi, eszük ágában sincs asszimilálódni, és előbb-utóbb polgárháború lehet ebből Európában. Belgium és Svájc valamit már megsejtett, de ez önmagában még nagyon kevés lesz egy újabb Poitiers-hez.

fourgee 2010.06.02. 08:22:01

@Mj: "Úgyhogy ők nem "szimpla arabok". "

Az irániak annyira nem szimpla arabok, hogy nem is arabok. A törökök annyira nem szimpla görögök, hogy ők törökök. Az angolok annyira nem szimpla németek, hogy ők angolok. Viszont ezen a blogon ritka sok nem szimpla hülye van, aki képes az egymásban harcban álló sémi népeket védeni :)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.02. 21:47:07

Nem szabad itten mocskoszsidózsni,mert ismertem egyet amelyik fürdött néha!
Különben meg a lelki világ a mérvadó,nem a testszag. Bár asszem' ugyanaz....

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.02. 22:57:56

@fourgee:

Mondtam én valaha is a perzsákra, hogy arabok?:P Ha valaki, na én pont allergiás vagyok még arra is, ha valaki mohamedánnak hívja a muzulmánokat, és mindenkit arabnak hisz, aki iszlám hitű, holott Indonézia a világ legnépesebb iszlám állama. (Ezen kívül nem arabok még az iszlám lakosságú országok közül az említett perzsák és malájok, a szírek, a törökök, a pakisztániak/indiaiak, az afgánok, az azeriek és az afrikai iszlám országok lakói sem.)

fourgee 2010.06.03. 09:09:32

@Mj: Akkor csak félreérthetően fogalmaztál, bocs :)
Egyébként az emberek 99,99 százaléka learabozza még a perzsákat is. Egyszer el akarok jutni Iránba, mert minden iráni szerint 2 féle Irán létezik: az igazi, meg az amit az amerikai propaganda jóvoltából ismerünk. Így hogy nem látom személyesen, nem tudom kinek hihetek.

Hogy ki milyen vallású és származású, ehhez egy érdekes infó: még régebben, éjszaka, Golders Green-ben, vagyis London "zsidó negyedében" kerestem a buszmegállót, amikor láttam hogy jön szembe egy férfi. Fekete kalap, szakáll, fekete kabát, stb, szokásos ortodox zsidó viselet, ez ott megszokott. Viszont, amikor közel ért, akkor döbbentem le, nem sémi/arab/zsidó származású volt, hanem fekete afrikai, néger !!!!

Ha valaki őt szidja az is antiszemita?
:))))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.06.07. 21:46:40

@fourgee:

Nekem az egyik asszirológus tanárom mesélt Iránról, aki 2 tucatnyi ajatollahos propagandakönyv között kellett, hogy kicsempéssze a tudományos igényű könyveket.:) Egyébként a szőnyegbe csavarva elrablás motívuma is tőlük származik, nem Skorzenyéktől.;-)

Naná, hogy antiszemita, de még rasszista is.:D