A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A szabadság védelme

2010.10.27. 07:00 Horváth Andor Márton

Ez a cikk calam tegnapi cikkével vitatkozik. Miután calamban a legjobb barátomat tisztelhetem, és a két cikk egymással élesen ellentétes állításokat fogalmaz meg, olvasóink láthatják: nagyon észnél kell lenni ezekben az időkben. Természetesen fenntartom, hogy ezúttal én vagyok inkább észnél, mint calam. Ugyanis:

Tegnap a Fidesz nem törölte el a szabadságot Magyarországon. A szabadság nem attól nagyobb, hogy demokratikusabbak az intézmények. A weimari köztársaságban egyáltalán nem volt magas a szabadságfok, pedig ott igencsak demokratikus alkotmány volt érvényben - többek között ez is lett a veszte. Nagy-Britannia nevében sem demokratikus köztársaság, intézményrendszere az elavult királyság maradványaival van tele, s mégis a demokrácia és a szabadság ott sokkal nagyobb fokú, mint bárhol a Kárpát-medencében.

A korrekció lehetősége most is megvan. Ameddig Magyarországon a független pártok nagyjából szabadok, a sajtó és a véleménynyilvánítás nagyjából szabad, a választás nincs ellenőrzés alatt, addig megvan a korrekció lehetősége.

A magánvagyon a demokráciának csak az egyik pillére. A "komoly károkat okozó cég", amelyre calam utalt, emberek halálát okozta. Aki ezért személyesen felelős, az nem csak a vagyonával felelős. Aki pedig nem felelős, attól nem lehet elvenni a vagyonát, és nem is fogják - ezt pedig a bíróság dolga eldönteni.

Az MSZP-t és SZDSZ-t védő Bauer, Kis János és még sokan már régesrég második Hitlernek állították be Orbán Viktort. Elvették tőlem, az antifasisztától a "náci" szót, amellyel a Jobbik veszélyére fel tudnám hívni a figyelmet. Ők személy szerint legalább annyira felelősek a mai magyarországi antiszemitizmusért és főleg anticigányizmusért, mint akár Vona Gábor. Valószínűleg egyikük sem ütött meg soha cigányt - de a szavaik aláásták a magyar állampolgárok toleranciáját.

Calam nem veszi észre, mekkora hatalmas különbség van aközött, hogy a kormány a nyugdíjak kezelését veszi kézbe, vagy eltulajdonítja a megtakarítást. Ugyanígy nem veszi észre, hogy a sajtót szigorúan (és helytelenül) szabályozó intézkedések más kategóriába esnek, mint a jogtalan lehallgatás.

A Fidesz valóban hajmeresztő intézkedések sorát foganatosította az elmúlt hónapok során. Én, aki részben erre a pártra szavaztam, csalódtam a kormányban - rosszra számítottam, de nem ennyire rosszra. Ráadásul a magyar náci párt a parlamentben van.

Éppen az ilyen súlyos időkben kell higgadtnak lenni. Nem nácit kiáltani arra, aki nem náci; nem beszélni a szabadság eltörléséről, amikor az nem következett be. Mert veszélyes a helyzet. És mit mondunk, ha tényleges hatalmat kapnak az újnácik? Mit mondunk, ha egyszer tényleg az utcára kellene mennünk, mert ezen a blogon sem gyalázhatnánk a kormány gyalázatos intézkedéseit?

Calam cikkének végkövetkeztetése rémes módon mossa el az elmúlt húsz év lényegét. Tudniillik azt, hogy végig küzdenünk kellett, vagy legalábbis kellett volna a szabadságért. Kaptunk egy demokráciát, de azt meg kell szilárdítanunk. Minden önkényes alkotmánymódosítás a kormány részéről, de minden, a kormányt kritizáló hamis állítás is gyengíti a szabadságunkat. S a legrémesebb, hogy calam, miután fél éve egyre növekvő rosszallással nézem a Fidesz tevékenységét, rávett, hogy a Fideszt védjem ebben a cikkben.

Egy LMP-hez közeli Facebook-indítvány, melyet alapvetően én is támogatok: "El a kezekkel a jogállamtól!".

12 komment

Címkék: fidesz szabadság demokrácia náci jobbik bauer tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr692401905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.10.27. 07:17:01

ha ezt nem írod oda az elejére, akkor is nyilvánvaló. természetesen lesz válasz 1-2 napon belül

alkotmánybírság (törölt) 2010.10.27. 08:52:42

Az Alkotmánybíróság dolga az alkotmány jogi szolgálata. Ezt tették, örvendezni vagy sajnálkozni értelmetlen. A kormánynak döntésükkel jelezték, hogy a kívánatos - és egyébként a nép körében támogatott - célt ezzel az eszközzel a jelenlegi alkotmányos keretek között nem lehetséges jogszerűen elérni. A Fidesz akkor volna antidemokrata, ha az Alkotmánybíróság döntése ellenére az alkotmány megváltoztatása nélkül önkényesen végrehajtatná a hatályon kívül helyezett törvényt. Tudomásom szerint ilyet nem terveznek. Az alkotmány módosítása demokratikus eszköz. A Fidesz tábor az öszödi beszéd után vasvillával elkergethette volna Gyurcsányékat, de nem tette, mert demokratikus elveket vallanak. Türelmesen megvárták amíg a következő választásokon erre felhatalmazást kapnak a néptől. Most viszont a felhatalmazás birtokában ne is legyenek tutyimutyik! Akinek mindez nem tetszik, négy év múlva szavazhat kedve szerint. Persze lehet máshogy is cselekedni, de az könnyen Budaházi sorsára jut egy demokráciában.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.10.27. 10:49:12

@calam: Tudom, hogy akkor is nyilvánvaló, de Huntington Sámuel szerint így szép romantikus, úgyhogy ott hagytam. Számolom a másodperceket a viszontválaszig.

szlalomsör · http://sardobalo.blog.hu 2010.10.27. 10:54:04

szerintem:

-- káros amit írsz, Andor, elkeni a jelen helyzet súlyát.
-- a korrekció 2/3-os lehetősége áll fenn, kérdés, h meg lehet-e nyerni 2/3-dal azt a szavazást, h "jogállam fenntartása vs a gonosz bankárok ne kapjanak sok pénzt?"... az előbbit elég szűk réteg látja át, érti, az utóbbival mindenkit meg lehet fogni.. ezért is veszélyes..
-- súlyosan elhibázott csak a vita kedvéért ellen-írni, amikor ennyire egyértelmű a helyzet.. ha pedig nem egyértelmű szted, akkor ezt merd is leírni... mert ez így most olyan, h se nem elég nyílt kritika calam felé, se egyetérteni nem elég bátor..
-- sztem ahhoz is kell ugyanis bátorság, amit mondjuk török csinált, h feladja a nemkritizálom-hozzáállását, és egyértelmű, elkenetlen üzenetet ír le...

ha lesz időm, majd a poszt-váltásba is beszállok, egyelőre csak ennyi...

kolbenheyer 2010.10.27. 14:34:06

@szlalomsör:
"A szabadság vége" cím engem is mellbevágott. Nem írtam volna ellenposztot, mert a lényeggel egyetértek, de én sem hiszem, hogy a szabadságnak vége lenne.
DE ami történt, nem egyszerűen hajmeresztő. A Fidesz valóban elkezdte lebontani a jogállamot, és ez megbocsáthatatlan.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.27. 14:43:01

„Az MSZP-t és SZDSZ-t védő Bauer, Kis János és még sokan már régesrég második Hitlernek állították be Orbán Viktort.”

Kíváncsi lennék, hogy van-e olyan idézet Kis Jánostól, amelyben az MSZP-t lényeges kérdésben védi. Lehet, hogy a szerző ilyet olvasott, mivel nem olvastam el mindent, ami valaha íródott, sok minden elkerülhette a figyelmemet. Nem kerülte el viszont a figyelmemet, hogy Kis János többször keményen nekiment mind az MSZP-nek, mind az SZDSZ-nek. A fideszes szócső Magyar Hírlapból a múltat végképp eltöröltek, így az eredetileg 2006-ban ott megjelent cikket nem találom, de az Indexben összefoglalták: „Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke, aki 2002-ben végül a pártból is kilépett, terjedelmes publicisztikával köszöntötte Sólyom László vasárnapi, „drámai hangú” beszédét a Magyar Hírlapban, konklúzióként pedig levezette, hogy a demokrácia védelmében bizalmi szavazást kell tartani a parlamentben. Pontosnak ítélte a köztársasági elnök értékítéletét, igazat adott neki abban is, hogy „az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése rég nem tapasztalt erkölcsi sokkot okozott Magyarországon”, ami nem kizárólag az ellenzék szavazótáborára igaz, hanem akár az MSZP vagy az SZDSZ eltökélt híveire is. Megkérdőjelezte a koalíciós pártok túlzott magabiztosságát, hiszen mint írja, „ha a koalíció nem érzékeli a miniszterelnök erkölcsi helyzetének megingását, képtelenné válhat a kormányzásra”.”
index.hu/belfold/kjmh1002/

Egyébként jobboldali körökben szokásos azzal az indokkal nekimenni a Fideszt támadó értelmiségieknek, hogy bezzeg amikor az MSZP+SZDSZ volt kormányon, akkor soha nem támadták kormányt. Van aki esetében ez igaz, de sok esetben hazug és/vagy tájékozatlan és/vagy buta emberek állítják ezt olyan személyekről, akik igenis kemény kritikával illeték az előző kormányt, csak éppenséggel nem szeretik a Fideszt vagy neadjisten valami kivetnivaló találnak annak tevékenységében. Példának okáért gyakran részesülnek ilyen támadásban a Hírszerző publicistái, de az a Bede Márton is, aki megmondta: ha muszáj lenne valamire szavaznia, akkor a Fideszt választaná. Azért jó példák az előbbiek, mert politikailag távol állnak tőlem, de nem hiszem, hogy ahhoz, hogy adott esetben kritizáljam őket, ki kellene ferdítenem a publicisztikai tevékenységüket. Valamiért a jobboldalon ezt gyakran szükségesnek érzik. Nem állítom, hogy ez a szerzőre is igaz lenne, azt sem tudom, hogy jobboldali-e, de a Kis Jánosozás erősen erre utal, hacsak nem tudja a szerző megmutatni, hogy Kis Jánosnál tényleg túlsúlyban lett volna az előző kormány védelme annak kritikájához képest, már ha egyáltalán tényleg védte az MSZP+SZDSZ-t.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.10.27. 16:02:32

@ulloiut: Kis János bírálta ugyan az MSZP-SZDSZ-kormányokat, de a Fideszt egy nagyságrenddel súlyosabban. Nem kell centizni, és nem baj, ha valakinek ellenszenvesebb a Fidesz, mint az MSZP-SZDSZ (MSZP-mi?), de itt nem centikről volt szó. Más dolog bizalmi szavazást követelni - amelyet egyébként Gyurcsány Ferenc meg is tartott -, és megint más úgy jellemezni a Fideszt, hogy "az újnácikkal lelki közösséget vállaló" (sardobalo.blog.hu/2010/01/05/reggel_2010_januar_5).

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.10.27. 16:08:26

@kolbenheyer: Nem értem, miért mondod, hogy a lényeggel egyetértesz. Te is kapsz válaszcikket :)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.27. 16:14:53

@Horváth Andor Márton: Értem. Ez nem igazán válasz arra, amit írtam. Te Kis Jánost azzal vádoltad, hogy "védte" az MSZP-SZDSZ-t. Nem azt mondtad, hogy kevésbé intenzíven támadta az MSZP-SZDSZ-t, mint a Fideszt, hanem hogy kvázi az előző kormány egyik apologétája volt, aminek fényében az ő Fidesz kritikája különösen felháborító. A mondat utóbbi része már az értelmezése annak, amit írtál, de különben nem tudom, hogy mit akartál mondani azzal, hogy bezzeg az MSZP-SZDSZ-t "védte" Kis János.

Csúsztatás volt ez vagy sem? Különösen annak fényében, hogy a válaszod alapján nem a tájékozatlan kategóriába tartozol, hanem azok körébe, akik pontosan tudják, hogy Kis Jánosra abszolút nem volt jellemző, hogy védte az előző kormányt.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.27. 16:23:29

@Horváth Andor Márton: PS: Lehet, hogy úgy érzed, hogy ez lényegtelen kérdés. Én úgy látom, hogy amikor valaki ellen személyes támadást intéznek és megkérdőjelezik integritását, ráadásul mindezt egy hamis állítás alapján teszik, az nem lényegtelen. Lehet, hogy ezt nehéz lesz elhinni, de nem barátom Kis János, nem is ismerem, itt tényleg csak a hazugság ténye zavar.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.10.27. 16:30:51

@ulloiut: Nem hazudtam. És nem is mondtam, hogy lényegtelen ez a kérdés. Nem lényegtelen, mert nem centikről szól. Nézd meg a hivatkozott cikkben a Kis János-idézetet. Ott azt állítja, hogy az MSZP/SZDSZ antifasiszta, míg a Fidesz az újnácikkal vállal lelki közösséget. Lehet, hogy te szavaznál olyan pártra, amelyik újnácikkal vállal lelki közösséget, de Kis János nem. Úgy tesz abban a HVG-cikkben, mintha a baloldal nem volna legalább annyira rasszista, és nem volna legalább ugyanannyira felelős a nácizmus hazai megerősödéséért, mint a Fidesz. _Ezt_ nevezem az MSZP-SZDSZ védelmének.

Általánosságban nem bánom, ha valaki az MSZP-SZDSZ-t védi. Csak ha ilyen aljas módon teszi, mint Kis János, azt bánom.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.10.27. 16:39:28

@Horváth Andor Márton: OK, így sem értek egyet, de így már értem és összeáll. Szerintem abból, amit a blognejegyzésben írtál, nem az derül ki, amit most írtál (azaz hogy Kis egy konkrét kérdésben úgy érzi, hogy az MSZP-SZDSZ jobb, mint a Fidesz), hanem úgy tűnik, mintha Kis általában a volt kormánypártok egyik védelmezője lett volna. A magyarázatod nélkül nekem biztos ez jött le abból a mondatból, amit idéztem. Lehet, hogy csak az én szövegértelmezésemmel van a baj, de szerintem nem. Érdemes lenne ezt a mondatot átírni a bejegyzésben is, mert nem azt állítja, amit akartál.