A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CCLIII.: Ecclesia triumphans

2021.03.06. 09:00 kolbenheyer

The WEIRDest People in the World: How the West Became Psychologically  Peculiar and Particularly Prosperous - Kindle edition by Henrich, Joseph.  Politics & Social Sciences Kindle eBooks @ Amazon.com.Nem szoktam az ismertetett könyvek szerzőivel hosszasan foglalkozni, de most muszáj. Joseph Henrich repülőmérnöknek és antropológusnak tanult. Miután a mérnöki munkát megunta, egyetemi tanár lett: pszichológiát és közgazdaságtant tanított. Jelenleg éppen a Harvard evolúciós biológiai tanszékét vezeti. Nem véletlenül nagy rajongója Jared Diamondnak, aki orvosnak tanult, majd ornitológusból lett földrajztanár: mindketten kívülről néznek rá tudományterületeikre, no meg a történelemre, és egészen meghökkentő, amit látnak. A The WEIRDest People of the World (A világ legfurább emberei; New York, Farrar, Straus and Giroux, 2020) ugyanis arra keresi a választ, hogy miért a nyugati (western) civilizáció az, amelyik a leginkább iskolázott (educated), iparosodott (industrialized), gazdag (rich) és demokratikus (democratic). Egy nagyon szemléletes példával indít. Tudta-e a kedves olvasó, hogy nagy valószínűséggel módosították az agyát, aminek következtében pl. romlott az arcfelismerő képessége, de javult a részletlátása? Mindez fiziológiai elváltozásokkal is jár, de ennek részleteit most hagyjuk. És azt, hogy kik módosították és miért? A tanítónénik, amikor megtanították olvasni. És azt, hogy mikor és miért vált tömegessé az olvasnitudás? A reformáció után, mert az európaiak meggyőzték magukat, hogy csak az Írás ismeretében üdvözülhetnek. Mit szemléltetnek ezek a példák?

 

Azt, hogy az evolúció nemcsak biológiai, hanem kulturális folyamat is. És a kulturális evolúció nemcsak magát a kultúrát, de az azt hordozó embert is alakítja, akár testileg is, de ami a lényeg: lelkileg. Márpedig az emberiség történelme során rengeteg különböző kultúrát produkált, így aztán az ezekben élő emberek pszichológiailag is különböznek. Henrich egyik legfontosabb állítása, hogy a pszichológia – és ebből következően aztán a szociológia és a közgazdaságtudomány – feltevései az emberi természetről alapvetően problémásak. A feltevéseket alátámasztó kísérleteket ugyanis szinte kivétel nélkül nyugati (európai, észak-amerikai) embereken végezték. Mihelyt megismétlik ezeket máshol, az eredmények egészen mást mutatnak. Az analitikus gondolkodás pl. nyugati tulajdonság jellemzően, más társadalmakban inkább a holisztikus, és/vagy a kapcsolatokra fókuszáló gondolkodás elterjedt. A nyugati gondolkodás általános szabályokat keres, és azok betartását tartja igazságosnak, máshol mindez inkább kontextusfüggő. A nyugati ember számára fontosabb érték az egyéniség, máshol inkább a közösség. Ezekből is fakadóan nyugaton nagy fontosságot tulajdonítunk a szándéknak, és következetes viselkedést várunk el, máshol fontosabb a kimenetel, és a viselkedés akkor számít helyesnek, ha az adott szerepnek megfelelő.

 

A könyv címében is szereplő, a nyugati civilizáció jellemzőiből képzett betűszó arra utal, hogy történelmileg, sőt akár még ma is földrajzilag, a nyugati psziché a furcsa, különös, a többitől lényegesen elütő. De miért? Antropológusként Henrich válasza erre az, hogy a nyugati civilizációban hihetetlen mértékben eltűntek a vérségi alapú intézmények. Minden emberi civilizáció alapja a család, de szinte az összesben, sőt régebben az európaiban is, a nagyobb szervezeti egységek is vérségiek voltak: klánok, nemzetségek, törzsek. Az emberek ezek tagjaiként határozták meg magukat, a térben és időben kiterjedt közösség adott értelmet életüknek. Az szervezte a gazdasági életet (pl. közösen tulajdonolta a földet), a vallást (pl. ahhoz kötődtek a beavatási rítusok), de magánéletet is (pl. a házasságot). És megérkeztünk a másik csomóponthoz. Az európai házassági modell is nagyon furcsa: szigorú a monogámia, viszonylag késői és kölcsönösen beleegyezéses a párválasztás, tilos a rokonházasság elképesztően széles körben és elvárt az új háztartás alapítása. Mindez együtt lehetetlenné teszi a vérségi közösségek fennmaradását. Ugyanakkor felértékeli az egyéniséget: az önállóságot, a nonkonformitást, a vállalkozószellemet, az önbizalmat.

 

De miért ilyen furcsa a nyugati házasság? A katolikus egyház miatt. A Római Birodalom vallási erjesztőkádjában rengeteg vallási elképzelés született különböző szexuális tabukkal. Ezek közül Európa nyugati felében a katolicizmus győzedelmeskedett és közel ezer év szívós munkájával felőrölte a törzseket és nemzetségeket sajátos házassági politikájával. Már ahol tudta. A sokáig önálló kelta peremvidéken vagy a muszlimok uralta Délen nem, ha valakinek a skót klánok vagy a maffia jutna eszébe. Ahol viszont igen, ott a megszűnt származási közösségek helyét átvették az önkéntes társulások: a kiváltságolt városok, a szerzetesi kolostorok, a kézművesek céhei és az egyetemek. Az önkéntes társulás pedig előnyben részesítette az általános szabályok elfogadását, a szituációtól függetlenül következetes jellemet és az idegenekkel való együttműködési hajlamot. A vérségi közösségek védő, de egyben ellenőrző hálózatának hiánya pedig erősítette a magántulajdon, a szorgalom, az újító szellem szerepét. Ezeknek a pszichológiai vonásoknak és a belőlük következő társadalmi és jogi intézményeknek köszönhető Európa látványos előretörése a kora újkorban, majd ennek felgyorsulása az ipari forradalom korában. Azt, hogy beleegyezéses monogám házasság nélkül a romantikus szerelem vagy a női egyenjogúság képzete sem születik meg, már csak én teszem hozzá. Ecclesia vere triumphabat.

Szólj hozzá!

Címkék: európa antropológia pszichológia házasság katolikus egyház történe henrich

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4116412118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.