A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XCV.: Velünk élő történelem

2012.02.18. 07:00 kolbenheyer

John Lukacs mintha mindig ugyanazt a könyvet írná tovább, de mintha éppen azt, amit olvasni szeretnénk, és amivel olyan nehéz betelni. A második világháború öröksége (Budapest, Európa, 2011; az amerikai eredeti: The Legacy of the Second World War, London-New Haven, Yale University Press, 2010) persze egyfajta összegzés is, hiszen a kiindulópont maga a téma mai napig tartó népszerűsége, vagyis eme népszerűség okainak keresgélése, illetve hatása a világképünkre. Lukacs egyrészt régimódi történész, akit a politikatörténet eseményei érdekelnek, mégpedig nagyon is személyes szemszögből. Másrészt még régimódibb, aki meg van győződve arról, hogy a történelmet eszmék irányítják, és nem az anyagi valóság, és ezek az eszmék egy-egy kiemelkedő személyiségben kristályosodnak ki leginkább, akik aztán a sorsfordító döntéseket hozzák. Aki tehát szívesen olvas szellemesen megírt történelmi esszéket, amikben a szerző szinte együtt mereng az olvasóval, annak nagyon ajánlom a könyvet. A magyar olvasóknak szóló előszó pedig kerek perec kijelenti, hogy a téma ma nem is lehetne aktuálisabb, amikor maga a miniszterelnök fényezi a Horthy-rendszert. Márpedig – ahogy Lukacs fogalmaz – a magyar állam legnagyobb katasztrófája lehetett éppenséggel Trianon, de a magyar népé egészen biztosan 1944-45 volt. Szokás szerint három fonalat vennék fel: a nacionalizmusét, a kommunizmusét és a személyiségek szerepéét.

A három szál persze tökéletesen összefonódik a történelemben. A nacionalizmus Lukacs szerint a 20. század legmeghatározóbb eszméje, sokkal sikeresebb és fontosabb, mint a kommunizmus. A nacionalizmus tette az I. világháborút a régi világ katasztrófájává. És a nacionalizmus volt az az erő, amire Hitler a náci rendszert építhette, hiszen a nácik egy civilizált országban, demokratikus úton kerültek hatalomra, és uralmuk végéig megőrizték népszerűségüket. A II. világháború tehát nem elsősorban a konkrét sérelmek miatt volt folytatása az I-nek, hanem a nacionalizmus kiteljesedése által. És ezért nem lehet mind a mai napig lezárni a II. világháború értékelését: főleg Európa keleti felén a nacionalista pártok és szavazótáboraik képtelenek rossznak, bűnösnek látni a nácik és szövetségeseik teljes tevékenységét. Még ha magát Hitlert csak viszonylag kevesen mentegetik is, a korszak politikáját nagyon sokan érzik sikeresnek. A nemzetiszocializmus szocializmusa kortünet és provinciális (délnémet-osztrák) színezet, a lényege a nacionalizmus, ez mozgósít újra és újra. Hitler azt ismerte fel, hogy a forradalmak, az osztályok közti küzdelmek korának vége, most már a nemzetek állnak hadban egymással. Ezt a háborút akarta megnyerni.

Lukacs szerint a 20. század értékelésének egyik legnagyobb félreértése tehát a kommunizmus túlértékelése. A század nem a demokrácia és a kommunizmus küzdelméről szólt, hanem a nemzetek háborújáról, melynek két hegygerince a két világháború. Ezek nem következményei valamiféle politikai rendszerek viszályának, hanem okai. A kommunizmus sosem volt népszerű, sehol nem nyert a civilizált világban, demokratikus úton (Lukacs nem egy pc-fan, simán lebarbározza Oroszországot, vagy épp Kínát). Az 1917-es forradalom az I. világháború következménye volt, Kelet-Európa megszállása és a hidegháború pedig a II-iké. Utóbbi esetben egyáltalán nem a kommunizmus hódított, hanem az Orosz Birodalom, akkor éppen Szovjetunió álnéven. Csak a Hitler ellen vívott háború következményeként jutottak el orosz csapatok az Elbáig. Sztálin értette ezt, sosem hitt a világforradalomban, és nem is akart tovább terjeszkedni, hiszen erre képtelen lett volna. Ezért hívta Nagy Honvédő Háborúnak a világháborút, és nem az imperializmus elleni küzdelemnek. Az USA vezetői félreértették a helyzetet és olyan vörös veszélyt vizionáltak, ami nem volt. Szerencsére a II. világháború idején még tisztábban láttak, és Hitler ellen szövetkeztek Sztálinnal. Jól tették.

Lukacs történelmét hús-vér emberek irányítják. Különösen a háború alatt. Ezért rengeteget foglalkozik a személyekkel, karakterükkel és lehetséges indítékaikkal. Mégpedig nagyon óvatosan, hiszen senki sem fekete-fehér, senkinek nem egyértelműek a céljai, még saját maga előtt sem. De arról meg van győződve, hogy Hitler a század legmeghatározóbb személyisége. Ő alakította forradalmi mozgalommá, majd dinamikus államhatalommá a nacionalizmust. És ő indította el a II. világháborút. Igen, ő egyedül. 1939 szeptemberében nem csak gazdasági vagy politikai szükségszerűség nem volt a háború (ahogy 1914. július 28-án sem), hanem Hitleren kívül senki sem akarta, se a politikusok, se a közvélemény. 1939 és1940 sikerei utólag legitimálták a hadüzenetet, később pedig a németek szemében is honvédővé vált a háború. De kirobbantója egyetlen ember volt. A másik oldalon is fontos volt a vezetők személye. Churchill kellett ahhoz, hogy Anglia ne adja fel 1940-ben. És Roosevelt, hogy az USA hajlandó legyen megvívni még egy európai háborút (a Japán ellenit támogatta a közvélemény, de az tengeri háború volt, nem szárazföldi). Többek között ezért előre megjósolhatatlan a történelem.

Kolbenheyer kommentpolitikája

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: történelem náci hitler világháború john lukacs kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr553338596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak a bunkók 2012.02.18. 11:09:43

Mostanság egyre többször van részünk abban az örömben, hogy magyar filmesekre figyel fel a világ. Tegnap óta Fliegauf Bence van soron: Csak a szél című, a 2008-2008-es romagyilkosságok által ihletett mozija a berlini filmfesztivál egyik esélyese. Lenne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.