A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Utóirat egy ünnepre

2009.08.29. 07:00 kolbenheyer

Nyaraltam, internet nélkül, így az évfordulót lekéstem. De ez az ünnep annyi módon érint, hogy utólag is szeretnék írni róla. 1989. augusztus 19-én zajlott a Páneurópai Piknik, most volt a húszéves jubileuma hatalmas felhajtással, konferenciákkal, szoboravatással, német kancellárral. Ekkora esemény lett volna? Ekkora. Csak hát mi elég mostohán bánunk a forradalmainkkal. Pedig 1989 forradalma szép volt, felemelő, átélhető és alakítható, és legkivált: mindannyiunké. Budapestről nézve a legnagyobb eseménye nyilván június 16. volt, Nagy Imre újratemetés, egyben a régi rendszertől vett búcsú; legalábbis ma már így emlékszünk rá. De Sopronból nézve augusztusban fordult meg a világ. És ami még különösebb: ez alkalommal maga a világ is úgy látta, hogy ott és akkor fordult. Ezért a felhajtás, a nemzetközi prominencia és sajtó. Ezért a Melocco-szobor, amire a német nagyvállalatok is adtak pénzt. De most utazzunk vissza a múltba, 1989 nyarára, és meséljünk arról, hogy mi is történt.

1989 nyara amúgy is nagy nyár volt. Túl voltunk az érettségin, felvettek az egyetemre. (Igen, ez az a bizonyos, a „Moszkva tér”-ben is megénekelt, botrányos érettségi, de most ne kalandozzunk el). A töritanárunk már nem nevezte ellenforradalomnak 1956-ot, az érettségin és a felvételin pedig törölték az 1945 utáni tételeket. Hallottuk, hogy március 15-én, Pesten már nem merték megverni a tüntetőket. Az osztályterembe kitettük a Duna Kör vízlépcső-ellenes plakátját (azt a drakulásat). Mindenféle új pártokról lehetett hallani. Dübörögtek a nemzetközi események, Gorbacsov Szovjetuniója egyre szelídebbnek tűnt: azt találgattuk, meddig lehet elmenni. Mert természetesen politizáltunk, az osztályban óriási viták voltak a különböző gazdasági és politikai berendezkedések előnyeiről és hátrányairól. Mai szemmel nézve hihetetlenül optimisták (naivak?) voltunk, azt vártuk, hogy pár év alatt beérjük Ausztriát, a szomszédos Kánaánt. És akkor megjöttek a kelet-németek.

Mifelénk addig nem jártak, a Balatonra szoktak jönni, mondják, találkozni a nyugatra szakadt rokonsággal. De akkor már menekültek. Be a prágai és budapesti nyugat-német nagykövetségre, de miután azok megteltek, más utat kerestek. Mentek át a határon. Az utak mentén mindenütt elhagyott Trabantok jelezték a sikeres próbálkozásokat. A helyi jónép persze hasznosította a hasznosíthatót, így a Trabik hamarosan csak papírmasé csontvázak voltak. Ezeket gyűjtötték aztán össze a Kópháza előtti mezőn, olyan volt, mint egy hatalmas temető, bár inkább komikus, mint tragikus látványt nyújtott. De nem csak a hagyatékuk miatt drukkolt mindenki nekik. A szőlősgazdák útjelző táblákat fabrikáltak „Ausztria” felirattal, különben könnyű volt eltévedni a határsávban. A túloldaliak pedig üdvözlő táblákat raktak ki a határ mentén: „Üdvözöljük Ausztriában. Itt már nincs veszélyben”. Mert elvileg még lőhettek volna. De nem tették: lehet, hogy a kommunista állam már fogatlan oroszlán volt, de becsületére legyen mondva, nem is akart küzdeni.

Ezt koronázta meg a Páneurópai Piknik. Néhány helyi értelmiségi (jórészt az akkori MDF környékéről) megnyerte Pozsgayt és Habsburg Ottót védnökül egy szimbolikus határnyitáshoz: ünnepeljünk együtt a vasfüggöny két oldalán, aztán nyissuk ki egy kis időre. De sokan szagot fogtak. A kelet-németek között terjedt a hír, hogy itt a nagy lehetőség. Nem egyszerűen terjedt: valakik röplapokat osztogattak nekik a helyszín leírásával. És valóban: amikor a két határőrség kinyitotta a sorompót, nem lehetett megállítani az átrohanókat. Az osztrákok nagyon derekasan viselkedtek, azonnal gondoskodtak az egy szál ruhában érkezettekről, akik aztán napokon belül továbbutazhattak Németország szabad felébe. A Pikniket kézzel gyártott szórólapokon és plakátokon hirdették, csak egy soproni fotós volt ott szinte véletlenül (a mázlista: azóta világhírűek a képei). De végérvényesen kilukadt a vasfüggöny, ezt Nyugatról nagyon jól látták, és a haszonélvezője Európa legnagyobb és leggazdagabb országa, Németország volt. Ezért nem maradt provinciális esemény, ezért emlékeznek rá ma is.

Sopront is megváltoztatta. 1990 tavaszán a retusált állampárt Pozsgayt küldte, hátha itt még elég hálásak neki a népek, és megválasztják. De nem. Szájer Jóska úthengeres felvonulása jó előjelnek bizonyult: ez volt az ország egyetlen választókerülete, ahol egyéniben a Fidesz nyert. (Pápán az SZDSZ-szel állított közös jelöltjük futott be, igaz a Fidesz-frakcióba ült, azóta is ott van: Kövér László). Az alattunk lévő évfolyam testületileg lépett be a Fideszbe, volt hát elég önkéntes a kampányhoz. Mi már Budapesten jártunk egyetemre, ott gyűjtöttük a kopogtatócédulákat, és plakátoltunk az éjszakai Józsefvárosban a képviselőjelölttel, aki akkor még nem látszott miniszternek. A kutyák elől ugyanúgy futott, mint mi.

De az ember könnyen felejt. A Piknik helyszíne egészen mostanáig elég különös hely volt. Egyszer megpróbálták emlékhellyé tenni, készült egy táblasorozat a híres fotókkal és kétnyelvű ismertetéssel. Azon kívül viszont kevéssé tűnt átgondolnak. A baden-württembergi miniszterelnök emlékköve, a nemzetközi kőfaragó-találkozó által adományozott márványajtó, az erdészek Széchényi-emlékerdeje eklektikus kavalkádban találkozott egy sokadrangú út mentén a derékig érő fűben. Pedig van mire emlékezni. Mi nagyon szeretjük, mert vicces hely, de sokat mesélünk a gyerekeknek is róla. Emlékezzetek rá ti is.
 

20 komment

Címkék: rendszerváltás páneurópai piknik

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1001340756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.08.29. 09:54:52

úthengeres felvonulás? :)
amúgy állítólag újra elkezdenek trabit gyártani, elektromos változatban.

kolbenheyer 2009.08.29. 10:23:17

@Vörös BLORóka:
Az ám! A kampány legnagyobb attrakciója volt, hogy Szájer Józsi egy úthengeren állva vonult végig a Várkerületen (kb. mint a Kiskörút). Akkor még nagyon kérdéses volt, hogy fog elsülni, mert ugye az volt az első kampány, és a magyar ember olyan visszafogott fajta. De siker lett.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.08.29. 12:24:06

@kolbenheyer: kiváncsi vagyok, ma mit érne el ezzel... persze neki nem kell már kampányolnia, pártja bebetonozta az EP-be :)

Siegler 2009.08.29. 12:31:49

amikor 12-ben pár mondatot meséltél erről órán, azt kívántam magamban, bárcsak egész félévben '89 és környékéről lenne szó (van aki akkor érettségizett, de van aki meg akkor tanult meg járni...), személyes történetekkel fűszerezve. kicsit megkésve bár, de teljesült a vágyam. köszi.

Bell & Sebastian 2009.08.29. 13:52:06

Ezt tapasztaltuk (hosszú spétreakció után), utólag azért világos, minimális/semmilyen politikai bátorságot nem igényelt, már '86 -ban eldőlt Velence partjainál egy hadihajó fedélzetén a német egyesülés, az orosz provinciák feladása.

Szobor Gorbacsovnak járna, a magyarok bátorsága csak abban állt, hogy idejében kezdték el a nyalakodást napnyugatnak fordulva. A nagy biznisz az NDK márka konvertálása volt, jó vezetőink merítettek is a kútból maguknak primer & secunder is.

Háttérinfo és korrajz:

www.c3.hu/scripta/lettre/lettre35/17michnik.htm

DeMarco 2009.08.29. 18:02:25

Két dolog jut eszembe. Egyrészt a magyarok meg se mertek volna mozdulni vérük és pártjuk felebarátaik támogatása nélkül. Az érdem inkább gorbié lenne, az elvtársak csak előremenekültek. Gyuszi bácsi fotójához úgy csináltak dróthálót, mert már sehol sem volt meg. Cirkusz a népnek, de a döntés évekkel előbb megszületett.
Másrészt Nagy Imre újratemetésének évfordulóját a lehető legjobban kisebbíteni akarták a komcsik, épp csak lábjegyzet legyen, mert ahhoz nekik nem sok közük volt, csak szégyenfoltot jelent nekik. A választások közeledtével a páneurópai pikniket emelik ki, ehhez fabrikáltak ünnepet, tolják a híradók és a baráti blogokat. A cél egyértelmű: Minél jobb képet festeni erről az eseményről, mert itt ők is ott voltak, relatíve pozitív szerepkörben.
Semmi baj nem lenne az ünneppel, ha nem lenne ennyire átlátszó és mesterkélt...
Elvtársak vágjátok már a centit??

Bell & Sebastian 2009.08.29. 18:20:49

@DeMarco:

Maga már megint szétrombolja a zsenge választók illúzióit, vagy kettő, párhuzamosan zajló történelmet élünk meg. :)

kolbenheyer 2009.08.29. 18:37:28

A hülyeségnek nincs határa, tudtam, de a tudatlanság fáj.
A Páneurópai Pikniken nem voltak kommunisták, Horn nem akkor és ott vágott, Pozsgay pedig csak távolból védnökölt.
A mostani ünnepet a fideszes soproni polgármester, a fideszes soproni országgyűlési képviselő és a fideszes soproni európai parlamenti képviselő szervezték. Ők biztos vágják a centit.

Bell & Sebastian 2009.08.29. 19:07:04

@kolbenheyer:

Jogos az észrevétel, civil kezdeményezés volt a piknik, csak páran azóta belébújtak. Lelkük rajta.

Így aztán nem is nyert semmit se Pozsgay (a PPP akkori legnagyobb propagálója), se Hapsburg (a royalista). Nagy Imrét meg elkerülhetetlenül újratemetjük dekádonként, ha tiltakozik - ha nem.

DeMarco 2009.08.30. 00:21:49

@kolbenheyer: Ugyan-ugyan... Kivel akarod elhitetni, hogy a pikniket nem az állambiztonság hagyta jóvá, illetve segítette?
Jah, hogy mert civil kezdeményezés volt? Jah, hogy mert egyik se merte odatolni a pofáját, mert már akkor is beszariak voltak?
Akkor hadd idézzek a szerinted nem is ott lévő egyik komcsi szavaiból:
"Feszültség és idegeskedés volt, de ezt a rendezvényt a politikai vezetés jóváhagyta. Amikor Pozsgay Imre elvállalta a fővédnökséget, a kormány ezzel azt üzente, hogy ezt engedi.

De még a magyar kormány oldaláról sem mondták ki, hogy ez egy teszt, amelyen kipróbáljuk, hogy a szovjet katonák kivonulnak-e a határra, és lezárják-e a nyugati határt."

Vagy magát Pozsgayt:
"Világos volt, hogy lépni kell. Tűrhetetlen állapotok alakultak ki, megteltek az alkalmi menekülttáborok. A kezünk úgy volt megkötve, hogy az éppen jól jött ki. Hiszen nem sokkal előtte írtuk alá a genfi menekültügyi konvenciót, így jogalappal bírtunk az ügyben, kereshettük a megoldást. Eldöntöttük, hogy a rövid ideig nyitva tartó kapun átmehet az, aki éppen ott lesz.

Ennek érdekében munkatársaimmal kiszivárogtattam, hogy mire készülünk. Ők pedig elmondták a táborokban meg a nagyobb csoportoknál. Segítettek a híresztelésben a karitatív szervezetek is. A belügyminisztert nem akartam szorult helyzetbe hozni, hátha mégsem sül el jól a dolog. Ezért csak két nappal a piknik előtt szóltam neki. Ekkor már nem tudott intézkedni, le volt fedve, árulta el a részleteket a politikus. Aki arra a kérdésre, miszerint volt-e tűzparancs-veszély, így felelt: Ez is a legendák birodalmába tartozik. A határőrségnél már évekkel korábban nem volt tűzparancs."

Még annyit adalékképpen: A magyar tévék és a sajtó oda se ment a piknikre, ki volt nekik adva, hogy nyúlfarknyi hírként adják le, vagy le se adják. A 20 éves évfordulón meg mindenki nyomassa az állampolgárok arcába Gyuszi bácsi fotóját, függetlenül attól, hogy az megvolt előtte egy hónappal...

Hagyjuk már a meséket...

DeMarco 2009.08.30. 00:27:27

@Bell & Sebastian: Az illúziókat le kell rombolni. Elég volt a mesékből, hazugság erdőkből. "Hazudtunk reggel-este"... Épp itt az ideje szembenézni a mocsokkal és magunk mögött hagyni.
Nem párhuzamos történelem zajlik, hanem párhuzamos történelem mesélés... Látom a fiatalok tankönyveit és dühít, hogy a mieink mennyire hamisak, galádul hazugok voltak. Akkor is lehetett tudni, de ordít a különbség. Persze van még mit javítani rajtuk, de az idő remélem rendet tesz és helyére kerülnek a dolgok.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 01:07:57

@DeMarco:

Egy generációt biztosan vissza kell rángatni a valóságba!
De hogy a tanárait is, az még nekem is sok/új.
Magánbűnök, közerkölcsök? Ja, az.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 10:18:55

@DeMarco:
Hát ez nagyon gyenge.
Nagy Imre temetésén kevésbé voltak ott a komcsik? Láttál te fotókat?
Ha már Gyula vágásakor se volt drót, akor mit nyitottak ki a pikniken? Láttál te fotókat?
Ha az állambiztonság tudott róla, akkor már ő szervezte? Nyilván a Fideszt és a Jobbikot is ők alapították.
Mert Pozsgay utólag magát fényezi, már neki hiszel? Beszéltél te akkori szervezőkkel?
Amit te csinálsz, az nem illúziórombolás, hanem aktív hazaárulás. Ezért nincs Magyarországon büszke antikommunizmus. Provokátor vagy.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 12:41:42

@klingsor von ungerland:

Bagoly mondja..., baszki! (kis náív, ami a Jobbikot illeti)

Büszke antikommunizmus? Jójó, de mire lehetne büszke, ha ebben nem akadályoznák meg folyton a haza árulói? Mindszenty Józsefre, arra, az volt antikomcsi speciel '56 -ban! Meg akik lőttek is, a pesti srácok, Szabó bácsik, felkelt katonák, diákok.

Büszkék is vagyunk rájuk! Kösz, hogy szóltál.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 13:02:09

@Bell & Sebastian:
Szóval csak az lehet antikommunista, aki lőtt is? Akkor mit tépitek a szátokat?
Azt meg imádom, hogy egyvalamit kipécézel (Jobbik), amellett viszont fölényesen (?) elsiklasz, hogy a kis védenced írása hemzseg az önellenmondástól és hazugságtól.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 14:47:26

@klingsor von ungerland:

Antikommunizmus light = liberalizmus.
Holdra vonyítók hada, igazi árulók, azok.

Meg kellene érteni végre, a Jobbik a neo-Munkásőrség, rubel a valuta és antiszemita az életérzés!

Capisco?

klingsor von ungerland 2009.08.30. 14:52:37

@Bell & Sebastian:
Pontosan. Csakhogy az őszinte liberálisok veszélytelenek: hülyék, de mennek a darálóba. Akiket viszont nagyon nem bírok, azok a magukat jobbosnak kiadó liberálisok.
Amúgy nyilván sokat csiszoltad a stílusodat, de a megértés rovására ment. Reagálni csak arra lehet, ami érthető állítás.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 15:21:32

@Bell & Sebastian:
Szerénységgel nem foglak vádolni.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 15:35:46

@klingsor von ungerland:

Heliocentrikus vagyok, leplezetlenül! :)